Монахиня. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121032)
 Любов и изневяра (29667)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Монахиня.
преди: 10 години, 8 месеца, прочетена 7885 пъти
Пише ви жена на 28 от Самоков. Миналата година реших да се замонашя и сега съм послушница. Решението си го взех сама, въпреки негласното одобрение на близките ми. Все пак животът си е мой. Сигурно ще попитате какво е накарало една млада жена от 21 век да постъпи по този начин? Не знам. Силно религиозна съм, не съм преживяла някакви разочарования, имала съм приятели, естествено, но може би е причината е някъде по-навътре. Да се откажа ли или да приема окончателно избора си? Много съм объркана.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 години, 8 месеца
hash: 37a2f5651c
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ами вярно е че в 21 век трудно може да се намери младо момиче като теб, което да стане монахиня. Хубаво е че си вярваща, но всяко нещо трябва да има своите граници. Прави разлика между реалността и висшата сила. Може би това вярване в Бог е вродено във почти всеки човек и благодариение на него ние се стремим да бъдем по-добри хора, но все още никой не е доказал съществуването на каквато и да е висша сила. В днешни времена всичко си има научно и медицинско обяснение. Не ме разбирай погрешно, аз същто съм вярваш, силно вярвам в Господ, когато имам да си изливам нещо от душата всичко споделям на глас с него и след време, точно в най-подходящият момент имам чувсвото, че той е чул всичко това, което съм му разказал, чул е какво ме мъчи, какво искам и следват един куп добрини от него.
Това са неща, за които не можем да кажем дали ни помага Господ или просто ние сами, благодарение на вярването ни, съвестта ни и силната ни воля се справяме с проблемите си. Това остава загадка.
Според мен трябва да живееш така, както ти ще се чувстваш най-щастлива, стига да бъдеш добър човек, защото животът е само един! Не мисля, че е нужно да искаш съвети от други хора, точно по този въпрос, защото всеки един човек мисли по различен начин. Един ще каже, че да останеш монахиня би било грешка, друг ще каже по-добре да си останеш такава. Е... аз съм от третия тип. Аз ще ти кажа да направиш това, което искаш отвътре. Всички сме различни, не гледай другите, а гледай себе си. Бъди щастлива, това е най-важното. Разбира се, че ще видиш много повече от живота, ако се откажеш от това да бъдеш монахиня, ще срещтнеш много нови хора, ще видиш много нови неща, ще си намериш приятел. С една дума ще живееш един прекрасен живот, в който ще има и падения и възходи. Замисли се дали този начин на живот ще те направи по щастлива или начинът ти на живот като монахиня.

 
  ...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: 1f136df918
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Щом си силно религиозна приеми монашеството. Вуйчо ми е монах още от 20 годишен. Той казва, че докато го направиш е трудно, защото всичко може да ти мине през ум, ама направиш ли го край на всичко разбираш, че си постъпил правилно. Късмет силно те подкрепям в за монашването :) ..... Спокойно и баба не е била много съгласна вуйчо да е монах, ама той си е инат направо каза, че вече е взел това решение никой не го разубеди. Предлагаха и на тате (те така ми казаха), ама той е отказал, мама е била бременна. Ето например дядо е искал вуйчо да стане военен, ама не .... постъпваш правилно не се отказвай от нещо хубаво за теб.



Йоана ?

 
  ...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: 3c7c28da16
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Здравей съгражданке, одговорът се състои в изложеното от теб в темата ти,щом се колебаш, значи не можеш да бъдеш монахиня, блазни те това,че изпускаш неща,които може да ти се случат навън в обикновенният живот, но все пак изборът си е твой. Успех, каквото и решение да вземеш. от един самоковец

 
  ... горе^
преди: 10 години, 8 месеца
hash: d13eb10bca
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   Щом питаш за съвет, значи не си напълно сигурна дали го искаш. Ако е така, по-добре не го прави.

 
  ...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: 7916975bf3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Казваш, че си взела решение, що питаш тогава?

 
  ...


...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: 4a1da17a7e
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Ако си прегледала изповедите в секция "Секс", значи манастира не е за теб.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 8 месеца
hash: 79719daedb
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   Хаха, .. това, че си силно религиозна означава ли, че цял живот трябва да си прислужница на господ?
Живей си живота и се радвай докато още си млада..
много скоро ще е твърде късно.. тогава ставай монахиня като искаш

 
  ...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: 453e5fc32b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   Откажи се и си заживей нормален живот, а пък пак си вярвяй!

 
  ...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: 117f67520d
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Не е възможно страничен човек да ти даде съвет по такъв въпрос. Това е много, много лично. Не мога да повярвам, че търсиш съвет по такъв съдбоносен въпрос от съвършено непознати хора. Освен, че е лично, това е и много, много сериозно. Остани сама някъде, попитай себе си ще можеш ли да живееш без земното. Без деца, мъж, семейство, без всичко, което хората на земята наричат щастие? И да го замениш със служба на Бога? Ако си категорична, значи можеш да продължиш, този е твоят път. Но, ако имаш колебания... не си проваляй живота, бивша монахиня звучи УЖАСНО.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 8 месеца
hash: 1b7f01ac44
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Мозък, бог НЕ СЪЩЕСТВУВА

ж, 16

 
  ...

...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: 1f136df918
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

13.   Значи не виждам реално какво му е различното когато стане монахиня. Знаете ли колко по-хубав живот водят монасите от всички нас. Факта, че се откъсваш от този невеж и съсипващ се свят показва, че си на правилен път. Монасите се отказват само от материални неща компютри и други иначе водят живот като всички ни, но по-хубав. За сметка на всичко обаче печелят толкова много.

Когато си в манастира и прекарваш времето си в молитва Бог те крепи и ти помага, дава ти надежда, че света един ден ще се оправи както и мисленето на хората. Нормален живот значи точно такъв, който водят монасите. Ще имаш възможността да разбереш и как са живеели предците ти. За мен постъпваш правилно.

Аз често съм се замисляла дали да не стана монахиня като навърша поне 19 години, ама вуйчо ми казва, че не мога, защото вече съм влюбена и не, че Бог има нещо против любовта, но ако съм монахиня, която е влюбена и не е отдала живота си на Бог няма да има смисъл. Нали така?

Имах възможността да видя как живеят монасите, когато на баща ми му се наложи да замине за Варна и вуйчо поиска да ме гледа за един-два дни. Те си имат нещо като режим. Не знам ти от кой град си, но мисля, че при всички е едно и също поне аз съм от София де и за там казвам.

Значи сутрин към 03:00 часа имат молитва, която е в продължение един час. После готвят по манастира каквото имат и към 07:30 бият камбаната и го отварят. Там също се четат литургии и служби за здраве и път. Нека само да кажа монасите си имат собствена градина те храна не купуват отглеждат си плодове, зеленчуци и други. След като свършват службите всички монаси отиват да работят в градината им само двама остават за да подредят манастира, и ако някой влезе да му помогнат.


През свободното си време четат библии, евангелие или житие на някой светец. Нека да ти кажа хубаво е да знаеш латински или руски, защото повечето им книги са на тези двата езика има малко и на български, ама не са кой знае колко много. Те иначе в манастира където е вуйчо ми са около десетина монаха - монахини няма, ама те живеят еднакво.

Спазват всички пости, дори и великденският. Ядът много риба - нека си на ясно с това. Хранят се със плодове, зеленчуци нали все пак ги отглеждат. Преди да станеш монахиня ще се изповядаш пред свещеник за да опрости греховете, но трябва да отговаряш много честно на всички въпроси, който ти задава, както и на задължителният " Какво те мотивира да приемеш монашеството? " Бъди подготвена. Всичко това вуйчо ми ми го е разказвал, а той знае. Преди това е учил и в семинарията за свещеник, ама е станал монах.



Това са нещата, който мога да ти разясня за живота на монасите, ако имаш въпроси питай. :)


А ти №12 защо не вземеш да си затвориш устата не те питат дали вярваш или не вярваш Бог. Млъкни по-добре, като толкова не вярваш не чети такива теми. Един вид се хвалиш, че не си вярваща - ами много хубаво после накъде отивал света ето на къде такива като теб има ли човека няма оправия.



Йоана ?

 
  ...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: babe82028d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   Следвай сърцето си! Ако то ти казва, че това е твоето място-направи го! Твоят избор е малко като слючването на брак, като кажеш заветоното ДА, знаеш, че е до живот и за добро или за лошо няма връщане.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 8 месеца
hash: 5333fb038e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

15.   Животът е твърде кратък, за да се обречем в нещо, което дори не е доказано че съществува. Шансът точно ти да се родиш е едно на милиарди, оцени късметът, който си имала и си изживей живота на максимум, изживей всичко, което той предлага.
Аз лично съм агностичка, вярвам, че има нещо, което влияе на физичните закони, нещо което е сътворило елементарните частици. Нещо, което е толкова велико, че едва ли се интересува от това дали аз или ти вярваме в него, дали постя преди Великден и с кого спя.
И самият факт, че питаш хора, които дори не те познават, дали да постъпиш в манастир говори всъщност колко си сигурна в това.

 
  ...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: 49c2c8a5b6
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

16.   До номер 13 от номер 12.

Виж какво изобщо не се впечатлявам нито ми стана гадно от думите ти... Аз не вярвам проблем? !
Ако си монахиня, няма живот... трябва да се откажеш от всичко! В това число- ЛЮБОВТА!!! И от интернета, разбира се ( в кръга на шегата това ). И тебе никой не те пита какво мислиш!!! Да аз се ГОРДЕЯ със себе си, защото нищо не съм направила, аз съм нормален, достоен човек! Не можеш да ме критикуваш, ясно ли е? ! И на къде отива света? Попречила ли съм на някого с нещо, това че не съм вярваща не значи, че съм лош човек! Аз съм добра и мила, държа се добре с всички. Както казах нормален човек съм.
Ти като искаш стани монахиня... Не ми трябват критиките на човек, който не ме познава!

 
  ...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: b353700196
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

17.   Не ти ли е достатъчно да си просто праведна мирянка? Да се откажеш от майчинството - всичко друго мога да разбера, но това...

 
  ... горе^

...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: 1f136df918
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

18.   №16 извинявай и какво съм ти казала ти сама го каза - гордея се, че не вярвам и аз казвам, ами много хубаво заради такива като теб човека няма оправия. Зацепи ли ся или да повтарям пак. Не се отказваш от любовта говориш глупости монах някога през живота си виждала ли си. Бог обича всички и последното, от което ще те накара да се откажеш е любовта. Има разлика между истинска, праведна любов и такава каквато е днешната. И ти проблем ли имаш с мен, ако искам мога да съм монахиня защо да не би да ми забраниш. Ето разговора ни приключи и пак остава на моето чао!!!!



Йоана ?

 
  ...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: 49c2c8a5b6
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

21.   Номер 18 не ми се занимава със елементарни хора като теб.... не ссъм казала че се гордея че не вярвам!!! казах че се гордея със себе си като човек!!! Аз завърших разговора ТОЧКА!


ж 16

 
  ...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: 1b7f01ac44
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

22.   Aз не вярвам в бог той не съществува

 
  ... горе^
преди: 10 години, 8 месеца
hash: 9b9f86faaf
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

24.   Едни вярват в Господ други не. Всеки има право на решение. Ако не вярвате не коментирайте с излишни неща в такава тема.

 
  ...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: 9b9f86faaf
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

25.   Лично аз вярвам доста силно в Бог. И обмисли го и направи това, което ТИ искаш! :)

 
  ...

...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: d340b98b82
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

26.   Добре си постъпила, аз също съм го обмислял, но не се виждам като монах. Ако те блазнят мъжете или удоволствията в Живота виж тази гледна точка.
Ако си представим, че смъртта е абсолютен край, черно- не виждаш нищо, не чуваш нищо, не помниш нищо, смърт на мозъка- тогава КАКВА е файдата, че си бил с Х жени или Х бройка мъже, или файдата от купоните, удоволствията и т. н., няма да помниш нищо.
Но! Ако приемем, че душата съществува, то тогава малцината като теб, ще бъдат спасени, а другите, които са се забавлявали, блудствали и т. н. няма да са добре. Сега, кое е по-добре според теб? :)

 
  ... горе^
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 247295ce2c
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

27.   Ами монашеството е един вид бягане от страданието на материалния свят и от болката, която ни причиняват мизерията, отношението на хората,неща като сексизма, расизма и другите проявления на човешките недостатъци Струва си да станеш монахиня ако не понасяш живота да те поставя постоянно в някакви граници и да те потиска и мачка. Затова ако ОБИЧАШ себе си и не искаш да се оставиш тези неща да те мъчат, направи го, мисля, че няма да съжаляваш.
Има един тип хора, които постоянно търсят любовта и не я намират. Може би пък за теб ще е по-добре да се обречеш на Бог и да намериш най-накрая мир и духовно блаженство.
Определено един монашески живот е много по-добра опция за много от по-слабите хора в нашата държава, защото имаш спокойствие, покрив над главата си, РАБОТА, задължения, очакват от теб само да се държиш морално и милосърдно и животът ти ще бъде осигурен. Знаеш ли колко хора не могат да си позволят това?
Бог ще ти донесе много повече спокойствие и блаженство отколкото това, което ще намериш другаде, но от теб си зависи, трябва да се познаваш много добре. Ако си природно добър човек и природно морален, по-лесно ще ти е.

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 2a6aa7cc3a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

28.   Монашеството е тежък, много тежък кръст. Ако го правиш с цялата си отдаденост към Бог, прави го, ако не откажи си. Човек може да е добър християнин и като монах и като светски човек. Ти прецени, как ще можеш по-добре да служиш на Бога - като монахиня или като светски човек. Най-добре поговори с духовния си наставник.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: edf2ed7846
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

50.   Интересен казус.

Монашеството е подражание на живота на Иисус Христос и учениците Му на земята, като усещането у човекът, който се е посветил, е възвишена връзка с Бог и Небесния Йерусалим. Решението идва само, когато човек го е приел вътрешно. Въобще не зависи от това, как възприемаме външния свят. Едно духовно израстване помага за надмогване на светската суета, извисяване над дребните неща, които всъщност сами преувеличаваме, рядко давайки си сметка, че над царя, президента, правителството, бирниците и всички земни хора, облечени във власт, има друга сила. Същото е и по отношение на природата и зверовете. Блажен е онзи, който може да усети близостта до Твореца по най-чистият начин. Но тежък е кръста на всеки, който трябва да изостави всичко, което го обвързва със светските задължения и суета, за да последва Христа. В случая човек не се отказва от света и неговите красоти, но води чист начин на живот. Мнозина са призвани, малцина са избрани. Всичко зависи от силата на духа и готовността за подобен начин на живот. Поне така го усещам аз. Не всеки го може. Аз например не мога. Но това не пречи да се запознавам все повече и по-детайлно с нещата, свързани с християнския мироглед и да се самообразовам по въпроси, които са част от Книгата на Книгите.
Успех в избора- какъвто и да е той!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 351abac944
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

51.   Каквото Господ ти покаже. Не питай нас. Ако срещнеш желязна стена, то вероятно Господ не желае да си монахиня. Тогава не упорствай. Аз вярвам в Господ, но вярвам и на фактите в живота. Не може нещо да се обърква и проваля непрекъснато без причина, а аз да продължавам да смятам че Господ ми изпитва волята така или, че това нещо е Богоугодно. В твоят случай на първо място ако не те приемат като приятел, ако се дистанцират от теб, гледат те надменно и по-отвисоко понеже са в манастирът отдавна, ако срещнеш някаква студенина, диктатура или неприязън от тях, бягай от там със всичка сила. Господ осъжда най-лошо от всички такива. Това са фарисеите за които говори. Тоест тези които изпълняват само чисто външно обряди, а вътрешно са като гробници с кости. Тоест пълни са с лоши мисли и най-важното нямат любов към ближният, а са надменници, горделивци и човеконенавистници. Не ти пожелавам да попадаш при такива свещеници. Най-проклетата секта в която между членовете и има любов към ближният и не се гледат от високо и с надменност е по-близо до Бога от църква с фарисеи. Така че е относително. Абе дори ако отидеш в манастирът пробно да видиш дали е за теб монашеският живот и те те оставят сама, а през цялото време си гледат техните неща, все едно са някакво тайно общество, до което не те допускат докато не си негов член, според мен е достатъчен знак да не се занимаваш повече. Ще получиш отговорът на въпросът ти чрез събитията в живота, не от нас.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker