Наполовина влах - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120670)
 Любов и изневяра (29587)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6437)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18389)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Наполовина влах
преди: 10 години, 6 месеца, прочетена 17224 пъти
Здравейте. Приятелят ми нещо спомена, че е наполовина влах. Аз съм много зле с историята и прочетох тук там нещо за тях, но може ли да ми обясни някой по-подробно за тях.. Какви са, що са, и накрая с 2 думи дали българите са нещо против тях (един вид като към турците) или нещо такова.

Моля модераторите да публикуват темата ми

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:
1-50 от 52

преди: 10 години, 6 месеца
hash: 1050c0bb06
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ауууууу, влах, бягай надалеч, ще те бие, ще те унижава, ще те заколи!!!

Бъзикам се... А ако някои имат нещо против власите, ще го зарежеш, защото в някой форум някой идиот ти е казал, че ВСИЧКИ власи не струват ли? Ти си гледай момчето какви качества има и ги заеби тези предразсъдъци. Ако се обичате какво значение има какво мисли някой кретен от форимте?

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 0dbe17b406
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

2.   Ама какво значение има? ! Ако "българите са нещо против тях (един вид като към турците) или нещо такова" ще го зарежеш ли? ! Ужас просто!

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 73c96936b2
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Не, българите нямат нищо против власите. Власите са племе от днешна Румъния, ама са яко омешани с българите. По принцип цяла Румъния е писала на кирилица до 19-ти век, щото е имало много силно българско влияние. Религията е сходна, балканското мислене също. Нема проблеми.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 6 месеца
hash: b8908ada12
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Авторката : Не бе, хора.. Кой е казал, че ще го зарязвам.. Той това отдавна ми го беше казал, но и аз доколкото разбрах са нещо общо с румънците.. Все пак за мен има малко значение - в смисъл ако беше турчин или помак си е друго, но така сме си ок.. Аз си го обичам въпреки всичко.. просто исках да разбера повече за това, защото се сетих, а обичаме да се опознаваме :) Не съм от тези повърхностните, споко :)
Благодаря ви :) Най-вече на номер 3, благодаря за отговора без подигравателен или друг подобен тон :)

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 6158a3f8fc
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

5.   По принцип в България им казваме каракачани, а в Румъния власи. Те са полуномадско племе занимаващо се с овце и овцевърдство най-често. В съвремението те най=често се занимават с това, но вече толкова са се сляли с българите, че не се разпознават много често. В историята те са останали като погърчени траки, и за това много от каракачаните (власите) имат корени в Гърция и знаят гръцки.

 
  ...


...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: c014d925d5
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

6.   Чувал съм, че власите много са миришели! Крадът, бетер от цигани, пият и са много мързеливи, абе по зле са от цигани.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 6 месеца
hash: b8908ada12
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

8.   Какво друго знаете за тях, по-съществени неща? :)
Номер 6, велик коментар - само те сигурно миришат, крадат и са мързеливи.. Българите хич не са такива или другите.. :) Всичко това си е до човек без значение българин ли си, какъв си..

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: cf617c633f
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

9.   Предварително се извинявам за искренността си, но ще напиша какво точно означава Влах.
Думата влах може да значи много за миналото на народите, почти във всеки източно европейски и западноазиатски език има подобна дума, която обединява даден етнос, но отдавна не е така още повече в България.
В България влах през 19 век се е приемало за човек роден на територията отвъд дунава /днешна румъния (Влашко)/. От 100 години насам, влах на български значи едно единствено нещо, копанар. Те са сравнително ниски на ръст хора с тъмна кожа. Те са роми от Румъния и са ходили из България от началото до средата на 20 век, имали са номадски начин на живот, и са се занимавали с изработването на дървени копани, лъжици и посуда. Били са много работливи и полезни, българските села са ги посрещали с радост, един вид панаир, че дойдоха копанарите, ще си купят жените за подарък дървена посуда. Човек наричащ себе си "влах, , майчиният му език е румънски, той знае от родителите си език подобен на румънския.
Приятелят ти е имал точно това предвид, той си самоопределя етноса, точно както помаците или турците. След като е само наполовина влах е възможно да не знае езика, или да крие, че го знае.
№5 греши като нарича каракачани власите, каракачаните говорят език подобен на гръцкия, и също са били номади, но не са роми а елинизирани траки, принудени да бъдат овчари/номади от гоненията на османската империя. Качан от турски е беглец, кара може да се преведе като черен или необработваема земя, от там каракачан, черен беглец или бягащия по поляните. Самоназванието на каракачаните е "влахи" ( ????' ), но то не трябва да се бърка с етнонима "власи", защото все пак трябва да се отбележи, че в Средновековието и до по-ново време планинските номади и скотовъдци са най-често били означавани като "влахи", независимо от произхода и родния им език. В днешно време на гръцки език думата влах носи съвсем друго значение, синоним е на "прост селянин".

Към авторката няма какво да се притесняваш за произхода на момчето, то произхожда от работлив и издържлив народ, с наследствен нюх към търговия. С такова момче ще си по добре, пък и ако се обичате!!! И знай копанарите не крадат, нито пък са известни с миризма. Те са били посрещани с радост и уважение в българските села, правили са страхотни дърворезби и някъде из България все още има запазени резбовани от влахи тавани.

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: b8908ada12
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

12.   Благодаря ти много, номер 9 :)
- авторката

 
  ... горе^
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 1e13c876e4
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

13.   Нее, номер 9, копанарите са си чисти румънски цигани, но наричат себе си власи. Нещо като "турските" цигани в България- говоря турски и съм мюсюлманин, следователно съм турчин, нищо че съм черен като катран и истинските турци не искат да ме погледнат.
В моя град има много власи, затова знам какво е имал предвид приятеля ти. На външен вид са си чисти българи, няма никаква разлика и никога няма да познаеш, че са власи, ако не ти го кажат сами. Не съм запозната с историята им по векове и от кога са точно тук, но основните ми силно затвърдени досега впечатления са следните: Говорят румънски (по-скоро румънски диалект, но могат да водят разговор с румънец- нещо като македонски и български); Румъния знае за съществуването им и ги приема като свои- много деца от моя град като завършиха училище отидоха да учат в Румъния- румънските университети си имат специални квоти за тях; много са сплотени и винаги се подкрепят и са заедно; приемат себе си за най-умните, най-красивите, най-добрите- абе- от влах по-нагоре няма! ; много са находчиви и предвидливи- не познавам нито един беден влах- всъщност са нещо като евреите, повечето имат някакъв бизнес и много им върви с парите. В моя град повечето магазинчета и бутки, че даже и зоо магазина, са на власи. В същото време, са си напълно отговорни граждани и приемат и България за своя родина и я уважават много- и държавата, и нас, българите. Имам много приятели сред тях. Има стереотип, че са малко стиснати, но то в днешно време кой не е :Д. От моя град тръгва вица "Знаеш ли какво е влашки СМС? - Призвъняваш ми, за да ти се обадя аз. " :Д
Чисто исторически иначе съм чела, че каракачаните са погърчени българи, а пък власите порумънчени българи, но историята на Балканите... ходи гадай кой от къде е и какъв е точно.

 
  ...

...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: c8dcfe99f5
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

14.   5 и най-вече 9 смеха у мен събуждат. Не знам откъде си го измисляте това, но глупостите, които сте написали, са много далече от реалността. Достатъчно е писано по темата за власите, правени са и предавания. Дунавските власи особено, както и куцовласите (арумъните), нямат общо с каракачаните, още по-малко с копанарите.

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: cf617c633f
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

15.   От №9
Оппа №14 Събуждаме смях у теб, без да кажаш свое мнение с доказателства.
Аз например се занимавам с древна история и мога да ти дам някой научни теми да четеш.
Например румънската нация се е образувала от смесването на влашкият и куманският етноси(основно), прочети румънската история.
Още в №9 писах че във всеки всеки източно европейски и западноазиатски език има подобна дума, която обединява даден етнос, но това са исторически данни за стари етноси които отдавна са се изгубили. Както ние отдавна не сме само прабългари така и тези власи вече ги няма.
Населението, което сега се идентифифицира като "власи" в България е известно, че се делят на две групи аромани (цинцари) - градско население и власи чобани - население в селските райони предимно около Дунав. В края на ХVІІІ и ХІХ век в редиците им се влива мощна струя цигани от Румъния, преселването е известно като "келдерарска инвазия". Тия цигани са православни, говорят румънски и усядат в северна България сред дунавските власи. Тая група сред ромите е известна като "влашки цигани" или рудари, като се дели на две подгрупи: мечкари и копанари, но съществуват още лингурари и вретенари. Размесването им със заварените власи (вероятно обикновени румънски селяни от ХV-ХVІ мек) до голяма степен циганизира власите.
В днешто време има само остатъци и те са циганизирани власи от родовете на копанари и др

№14 Власи родени на територията на днешна България са наследници на тези румънски цигани, копанари и др. Приятелят на авторката е наполовина влах, чийто роднини са родени в България.
Т еса хора с леко тъмна кожа /матова/, очи и коси, ниски на ръст, обикновенно дори мъжете не достигат 175см

Спри да се самоубеждаваш, че приятелят на авторката е българин рус със сини очи и е висок 195см

 
  ... горе^
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 0a466ad6fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

16.   Ами всички власи, които аз познавам са си чисто бели, че даже и светли, номер 9 :) Към 20на са. Те са от моя край. Познавам и един копанар от Шуменския край, който си беше чист циганин. Така че теорията/историята, особено на балканите, е понякога погрешна.
ПС: "Спри да се самоубеждаваш, че приятелят на авторката е българин рус със сини очи и е висок 195см"
- Би ли ми казал/а колко руси българи със сини очи, високи над 195 познаваш???

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 607925b1f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

17.   Пише Ви един млад влах на 26 г.

По принцип Номер 9 го е казал много точно.

Само да добавя, че има и такива които са над 1.75 см... аз съм 1.87 см, бял, красив, образован и далеч не съм беден... благодаря на Бог за което :)

Другото което искам да кажа е, че в България който не е българин, го смятат за циганин... тук е грешката... и някои като чуят за власи и копанари, бягат като дявол от тамян, но аз лично нямам такива проблеми... всички мои приятели ме знаят и ме уважават и всъщност нямам приятели власи.

И още нещо... от влах до влах има голяма разлика. Аз лично съм попадал на всякакви, но като цяло не са лоши хора.

God bless you all.

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: da1c0a5074
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

18.   Глупости.. власите са Българи! Абсолютни българи.. Все едно да питаш дали бургазлии, варненци, пловдивчани или софиянци си струват и дали има някакво различно отношение към тях хахаха ужас

 
  ... горе^

...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: da1c0a5074
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

19.   Живея близо до Плевен-до Дунава съм.. и да, наречете ме влах. Приятелката ми е от същото населено място-от стар род е. СИНЕОКА, РУСА, ВИСОКА.... КРАСАВИЦА.. Аз ли? 186 см. кестенява коса, спортно тяло, зелено-кафяво-сини очи.. Да, влах съм-кожата ми е доооста бяла, както на всички останали.. За Бога българи с българи ли сравнявате???

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 4cf3a99153
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

20.   Пише Ви момиче, което е наполовина влах. Баща ми е влах, майка ми е българка. Това са пълни глупости, че власите са каракачани или цигани. Няма нищо общо. Като характер - обичаме да сме доминиращи. Влашкият език е като румънския(баща ми говори влашки и се разбира с румънците на езика отлично). Власите са наполовина румънци и сръбска жилка има в тях. Повечето ми приятели, които са власи обожават сръбска музика. Не знам твоят приятел дали я предпочита(това вече си е до човек). От гледна точка на това дали власите са лоши (майка ми и баща ми са женени вече 30 години и живеят щастливо, баща ми е човек с твърд характер, но точно този характер помогна на мен и моята сестра да се реализираме и да просперираме). Ти си решаваш от тук нататък и си правиш изводи.

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: da1c0a5074
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

21.   Наричат се власи, защото владеят горе-долу влашки... ИНАЧЕ СА СИ БЪЛГАРИ, НО ЗАРАДИ ТОЗИ ЕЗИК СЕ НАРИЧАТ ТАКА.. БОООЖЕЕЕЕЕЕ

 
  ... горе^
преди: 10 години, 4 месеца
hash: ca91a1c3da
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

22.   здравей, мила.и аз го имам тоя проблем.влюбих се до уши в едно момче,негов приятел ми каза ,че е влас,той до последно отричаше.после си призна.той си е черничък и по всички външни белязи прилича на нашите роми,но аз си го обичам...после видях баба му,братовчедите,роднините...изплаших се,бяха си чисти роми.сега ту се разделяме,ту сме заедно....и аз незная как е,но си го обичам,въпреки всичко.

 
  ...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 1b99d5c1d6
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

23.   22, този твоят е копанар- румънски циганин, който се мисли за влах. Власите са бели.

 
  ...

...
преди: 9 години, 11 месеца
hash: 9a037f974d
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

25.   Каракачаните (на гръцки: ????????????, саракацани) са гръцкоговореща етническа общност, живееща основно в планините Пинд в Гърция и Източна Стара планина в България.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 82c38b5e2c
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

26.   Пише ви влах от Видин, на 28 години. Ще кажа само, че гореспоменавания номер 9 трябва да иде и да се прегледа някъде. По-големи глупости не бях чувал. Власите са си чисто бели, има и високи и ниски, светлокоси и тъмнокоси и светлооки и тъмнооки. По нищо не се различават от българите на външен вид. Аз например съм 186см висок със свелокестенява коса и светлокафяви очи. Ако знаете в мойто село ( което е влашко), колко много русокоси и синеоки хора има... Така че това, че някои власи са мургави и ниски не знам откъде си го измисля 9 номер. Има и влашки цигани, но те са много малко, поне тук във Видинския край. Също така ще кажа, че във влашките села покрай Видин почти липсват каквито и да е цигани, защото власите хич не ги харесват и ги гонят. Номер 9 по-добре да спре да пише небивалици...

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: e1bcac3570
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

29.   Здравейте, аз също съм на половина влаинка. На 26 години съм, бяла, с пъстри очи и светло кестенява коса, слаба и ако височината е важна - 170см. Добре образована и възпитана - бих казала, както всички власи в семейството ми. И аз бих искала да ви кажа, че власите са бели и по нищо не се различават от българите, освен това, че знаят още един език - влашки или румънски /както искате го наричайте/. Има цигани от Румъния, наричащи себе си власи и също знаят езика, но хора правете разлика - черен ли е, значи е циганин. И българските цигани ходят по света и казват, че са българи, но ще се съгласите ли с това? На скоро на един мой съученик, който е българин в Италия му бяха казали да не ги лъже, че е българин, защото бил бял, а според тях ние сме черни /заради българските цигани, които навсякъде се представят като българи/. Аз съм от 2 рода - български (от страна на татко ми) и влашки (от страна на майка ми) и бих казала че няма място за сравнение между тях, защото по-голяма човечност, доброта, възпитание и себеотдаденост, като тази на власите не съм виждала. В другото ми село казват "зли власи", щом стане дума за различните, но няма нищо такова. Бъди сигурна, че този човек ще те уважава и обича, честта за тях е много важна. Разбира се от човек до човек има разлика, но аз до сега "зъл влаа" не видях, а съм отгледана и възпитана от власи. Оставям изводите на теб. Всичко най-добро ти желая! Успех :)

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: e1bcac3570
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

30.   До №9, уважавам това, че четеш история, но имай предвид, че историята се пренаписва, дори и нашето турско робство вече е османско присъствие, българите били живели мирно и в хармония с османците, докато не дошла Русия да развали мира на Балканите, Левски бил престъпник и е хванат от полицията - всички тия бисери са плод на днешното пренаписване на историята. С оглед на тези факти би трябвало да проверяваш нещата които четеш. Ти познаваш ли власи или всичко, което знаеш е само прочетеното? Аз също съм на половина влаинка, с пъстри очи съм, кестенява коса, бяла (доста бих казала) и съм висока. От влашката ми страна всички са с пъстри, зелени или сини очи, всички са бели, средно високи има и високи, но в никакъв случай ниски, косата варира от нюансите на русо до тъмно кестеняво. Всички сме добре образовани - дядо ми, който е влах владее 6 езика /включително румънския/. Всички власи, които познавам са такива. Друг е въпроса, че има и влашки цигани, но те са цигани, лесно се разпознават, може би твоето описание е по-подходящо за тях. Влашките цигани в никакъв случай не живеят с нас, ако има такива, те лесно се разпознават и живеят на края на селата, в отделни махали, а най често те са в отделни села, защото власите не ги обичат и ако не са достатъчно възпитани и интелигентни, ако нямат добри качества нямат място при тях. Предполагам, че осъзнаваш колко абсурдно звучи това за "циганизирането на власите". Може би въпросът е в това, че всички сме с българско самосъзнание, никой влах няма да парадира - "Аз съм румънец! " или "Аз съм влах! ", всеки казва: "АЗ съм българин". Разликата е в това, че владеем още 1 майчин език, но ние сме с силно изразено българско самосъзнание. Чичо ми си живее в Румъния, но гласува на всички избори, защото живее с надеждата, че някой ще оправи държавата, защото България е нашата родина.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 7 месеца
hash: e1bcac3570
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

31.   №9, моля те, образовай се малко преди да започнеш да пишеш безсмислици:
http://old.omda.bg/bulg/narod/vlasi_arumani.html
http://jivotatdnes.bg/index.php?page=article&id=12755
Това, което го пишеш в коментарите, особено в коментар № 14 си го взел от един самозвански български сайт, който имаше за цел за принизи всички етноси в България до това, че са цигани. Аз също съм чела тези писания, които нямат нищо общо с действителността. Дори помолих за името на автора им, за да си търся човешките права по законен ред /не може да клеветят и обиждат цяла етническа група, при това без никаква връзка с истинността/. Ако ти го знаеш моля да ми го предоставиш, защото няма да оставя нещата така. След като им писах, те промениха написаното без да ми върнат нито отговор, извинение или каквото и да било. В момента не мога да го намеря, но моля те, ако все още съществува прати ми линк. Това да четеш нещо, без да си сигурен в истинността на съдържанието му и да го приемаш за вярно говори колко ниско е стигнала културата ни. Освен това изказваш мнение, в което си абсолютно убеден, че е вярно, без да имаш основание за това. Ти познаваш ли власи? Защото съм сигурна, че за да пишеш такива неща не познаваш нито един. Власите са бели, високи, в повечето случаи със светли очи и коса, има и такива с кестенява коса и тъмни очи - по нищо не се различават от българите, освен че владеят още 1 език. №9 успех в четенето и отново те моля, проверявай това, което четеш, защото рискуваш да излезеш смешен в очите на другите, въпреки интелигентността си!

 
  ...

...
преди: 9 години, 1 месец
hash: b943ad0117
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

34.   Абе хора слезте на земята. Власите са по тези земи от времето на траките или по скоро са траки които са романизирани или по скоро са траки които са живели в римската империя и са приели старият римски език. Не случаино и днешният румънски език си прилича със останалите от латинската езикова група. Румънският етнос също е създаден от стария влашки народ които по същесто си е тракийски етнос. Власи в българия има на всякъде компакни групи има във Велин град, Дупница дори моето село Антон също има което се намира в подбалкана до град Пирдоп. Изключително много власи има в Сърбия и Македония самият мои дядо който е влах е преселник от Гюморджина което е днешна Гърция така че виждате колко е обширен района в който живеят власите, чувал съм че каракачаните са власи също просто са елинизирани както техните събратя са романизирани приелиса езика и обичаите на тези народи, както много цигани по дунавският краи са приели румънския за техен език. И на края да кажа само че съм висок 190см и тежа 130кг. доста едър полу влах ха ха. И също така много от българските царе са се титлували цар на българи и власи така че можете да си правите изводи. Много ме е яд също така че не научих влашки език....

 
  ...
преди: 9 години, 1 месец
hash: aa2fb3bd33
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

35.   Здравейте на всички. Искам и аз да напиша някои неща относно темата за копанарите или власите. На 21 години съм и съм копанарин и уча в града. Понеже баща ми е с по-тъмен цвят на кожата(уточнявам, че майка ми и баща ми са копанари), а майка ми е със доста светла кожа, съм имал доста проблеми- досещате се за какво става въпрос(обиди от рода на черен, циганин и т. н. ). Причината е, че хората от града не знаят за копанарите и ние сме причислени към турците или циганите. Някои от нас са със тъмна кожа, да не кажа и черни :D, но има и такива, които не се различават от българите. Моля ви, правете разлика- това, че някои от нас са с по-тъмен цвят на кожата, не означава, че са турци или цигани. Относно публикуваната тема- зависи от характера на съответния човек-няма значение какъв му е етноса- щом се харесвате, няма проблеми :). Някои казват, че сме цигани(като цяло не се обичаме с тях :D), но копанари произлиза от копанки- дървени лъжици, корита или други пособия, като някои от нас са изработвали и музикални инструменти, но езикът, който говорим, е нещо като диалект на румънския или по-стара форма. Може би както е македонският. Празнуваме Коледа и всички други християнски празници както си е по обичай- едва ли ще видиш копанарин да влиза в джамия или да празнува Банго Васил. Не знам мнението на българите за нас в другите краища на страната какво е, но в нашето село се разбираме добре(бургаска област) :). Стремим се по честен начин да си изкарваме прехраната. Образованието е един от най-важните приоритети за нас(всъщност е най-важният за повечето хора, но това зависи от финансови възможности и др. ). Като цяло сме добри и миролюбиви хора, стремим се да избягваме конфликти. Малко като роман стана, но дано да съм помогнал :)

 
  ... горе^
преди: 9 години, 1 месец
hash: a68c4eaa4d
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

36.   здравейте на всички, , , , и аз също съм от влашки произход, , и знам едно от дядо ми който беше много черен, а баба много бяла, , копанари се наричат власите които говорят и цигански език а ние сме си просто власи, , , но? нашия влашки език е много смесен с българският езикн, , в такъв случай ни се разбираме с румънците но? не всички думи, , , , , , , , , , но за мен няма значение, защото българия е толкова смесена че никой не може да каже кой какъв е, , , минали са турци, германци, руснаците, също са били в българия, , черни, руси, синеоки, високи, ниски, , , , , , , , но? всички сме гости,!

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: aa2fb3bd33
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

37.   Към коментар 36: не знам откъде си получила тази информация, че копанарите говорят цигански език, но е изключително грешна :D Говорим изцяло на копанарски и това е. Не знам кой те е излъгал, че знаем цигански. Ако някой циганин започне да ми говори на цигански, го гледам като цветен телевизор. Естествено, че съм научил и някоя друга нецензурна дума, но това си е естествено, защото от 1-ви до 8-ми в класа имах приятел циганин и ни казваше по някоя друга дума :D А за това, че през България са минали какви ли не народи, няма спор.

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: ea4513e158
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

39.   Копанари рудари всички са власи езика им е дакомизииски старата форма на влашкиа. Един етнос се определя от маичиният им език незнам за какви цигани имате власите копанари рудари

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 0f1db942b8
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

40.   Здравейте аз също съм копанарка на 28 год и желая да се запозная с други млади хора от този етнос

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 8d4dcbec14
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

43.   Уважаеми драскачи, или повечето от вас, които "творят" без да знаят за какво иде реч и четат прекалено много трактовките в Уикипедия... Така искам да кажа, че съм от Козлодуй и съм четвърто поколение влах, а самият град е съставен от население, което е 80% влашко, 15% турлашко, 5 % роми, хора от други градове и чужденци...
Четвърто поколение влах или изобщо думата влах идва от Румъния и по-конкретно така са наричани изселниците от България по време на робството, намерили препитание и закрила от ятагана в Румъния... По принцип през 19 -ти век самите румънци са ни мразели, защото сме минавали границата нелегално и на емигрантски принцип, живяли сме там нелегално (или повечето от нас) и сме презирани за това... Когато бях малък на около 7, 8 годинки питах прадядо ми, който е бил един от изселниците - какво значи влах и защо така ни викат, той ми разказа тази история за преселването през Дунава и добави, че са били задължавани да си сменят имената от български на сходни такива - румънски... Той се казваше Кръстю, а в Румъния е бил Кръстаки, фамилий са им слагани по прякор или занаят, а на мой приятели дедите са прекръствани от Цветан - Флоран, Йоан или Иван - Йон, Стоян - Опро и при завръщането си в България след робството много от тях са си връщали старите български имена, други не и сега да огледате гробищния ни парк, ще видите много румънски имена, на чисти българи и подчертавам чисти натурални българи - Копанарите са цигани, както и цуцоманите и котларите и т. н... Останалото са глупости. Влах в българия не е потомък на племе, влах е БЪЛГАРИН наречен презрително от румънците по този начин.. С това се обяснява и омразата към Румънците в моя град и сред моите приятели близки, роднини, познати и т. н... Ние най-добре си знаем историята... Това е истината!

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: e531aed66e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

44.   До 43...

абе бате, какви глупости дрънкаш, като казваш, че копанарите били цигани. Вземи малко се образовай на тази тема. Самото наименование „копанарин“ идва от думата копанка (дървено корито). Не съм чул или видял някой циганин да прави такива копанки. Същото важи и за така наречените „лингури“. Люнгра на копанарски означава лъжица... та те са от тия, дето правят лъжици... и от там идват наименованията „копанарин“ и „лингурин“ А относно думата „влах“ съм съгласен с теб, но само ми е чудно, дали си от нашите т.е. копанарин, щот аз съм типичен такъв... и ми е чудно, дали говориш езика... или си типичен влах т.е българин?

 
  ... горе^
преди: 8 години, 3 месеца
hash: a686fdbbec
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

45.   До44
Колега, половината ни циганска махала в Козлодуй се смята за копанарска, те самите така се определят, или влашки цигани, останалите се имат за "цуцомани" и много малка част "котлари", айде не спори с мен, щото съм достатъчно информиран на тази тема, това че копанарите може да не са всички роми, не означава, че нямат роми... Самите мангали се определят като копанари поне в Козлодуй, а какви са е вече друга тема, въобще не им знам генома, а и не мме интересуват... Аз говоря предимно от къде идва нарицателното "влах" по моя край и това че не сме от племената "власи", а изселници наречени с обидна за румънците дума... Така както ние сега наричаме бежанците мангали....

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: aa2fb3bd33
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

47.   До 45

И в моето село циганите, по-точно циганките, се определят като "кадъни", но не са. Не знам защо в Козлодуй циганите се определят като копанари, но едва ли ще видиш "копанарска" махала. Ние нито говорим цигански, не живеем в обособени махали и не обикаляме наляво-надясно с каруците. Не влизаме да крадем по дворовете и т. н. (не казвам, че всички цигани са такива- има доста от тях, които си изкарват прехраната честно). Провери си пак източниците на информация. А относно произхода на думата "влах" си прав :)

 
  ...

...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: f9961305e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

48.   В 1862 г. феликс Каниц намира Брегово с около 400 къщи и цялото село "да носи отпечатъка на благоденствие, което не са могли да изличат дори големите тежести, свързани с татаро-черкезкото заселване". (В 1861 г. в местността Падина край Брегово възникнало татарско селище от 110 къщи. Турските власти задължили местното население да построи със собствени средства еднотипни къщи за заселниците. )

феликс Каниц е изненадан от величествената трикорабна църква, построена през 1857 г. за значителната за онова време сума от 200 хиляди гроша, и от грижата на местната община за развитието на учебното дело: "В къщата на един повикан от Сърбия учител аз намерих селската младеж да чете, да пише, да смята и да пее доста добре черковни песни". (Учителят, "повикан от Сърбия", е даскал Йон Чолака, син на Анто Бояджията, роден и израсъл в Брегово, но учил и завършил училище в гр. Неготин, тогава вече в границите на княжество Сърбия. ) Той констатира, че "Бреговската румънска община в сравнение с други българо-турски общини прави значителни жертви за просветни цели". (По време на турското владичество в днешна Видинска област никога и никъде не е имало румънско училище.

Турски училища имало във Видин, Кула и Белоградчик. Всички останали училища - към манастири, църкви, общини и частни, били български, с учители българи. Училището в Брегово не прави изключение. ) В така свободно употребените народностни имена прозира опит за подчертаване доминиращия етнически елемент в посетените селища или това на лицата, представляващи общината и общинското управление. Невъзможно е обаче да се определи сега какъв е бил броят на "румъните" през 1862 г. в Брегово, а и доколко било "румънското" в тях, щом на съградената нова църква поставили български надпис, полуразрушен от времето, но запазил все още: "... на 20 денъ сагради сие храмъ УСПЕНИЕ БР... чорбаджи Никола Панови, Иван Загар... иерей Христу... "; щом даскал Йон Чо-лака учел селската младеж на славянско четмо, писмо и песнопения, както и учителствувалият преди него още от 1830 г. даскал Димитър, роден в село Братевци (от 1919 г. в Сърбия). Но независимо от всичко, било по лични наблюдения, било по получени сведения от местни първенци, Каниц регистрира румънско присъствие в Брегово и отбелязва: "Заселването на власи в Брегово е станало преди около тридесет години... ', т. е. след присъединяването на Неготинска Крайна към сръбското княжество през 1833 г. Това свидетелстване за лишен път отхвърля всякакви твърдения за по-раншо присъствие на компактни групи население от румънски произход в Брегово и останалите селища на Видинско.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 8 месеца
hash: ccb678fb80
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

49.   Здравейте и от мен.
Пише Ви момче на 24 г. от Русе, въпреки че съм родом от В. Търново се преместих в Русе по особено стечение на обстоятелствата, но основно защото вече ми идваше времето , желаех самостоятелност и сам да контролирам животта си и така вече три години. Баща ми е от търновския край, майка ми е от русенския.
Аз съм с тъмнокестенява коса, кафяви очи и лек тен, въпреки че според майка ми съм се родил като едно беличко русо момченце и така до 6г. възраст. Както се разбира съм от влашки произход.
Роднините ми от страната на майка ми са основно по-светли и често и с по-светли коси в сравнение с родниноте от страната на баща ми, които определят себе си като власи-рудари. Сещам се как в дома ни като много малък имаше доста дървени лъжици и и мн. други неща от дърво, докато това не съм го виждал сред роднините от страната на майка ми, които определят себе си като просто власи.
Вижте като резюме на всичко което знам и съм чел за произхода ми(което не е малко) Ние живеем на балканите. Романо-говорящите в БГ са около 60 хил. души. Сред тях има доста светли хора и доста тъмни хора. Реално повечето са чорба от гени, освен тези живеещи във видинския край, които пазят влашки ген( също някаква супа). Всички романо-говорящи българи са пришълци от някогашна Влахия. Има исторически данни, според които т. нар. влашки цигани са били повласени цигани, които също имат имат частица от влашкия ген, приемат занаяти от чистото влашко население на Влахия, също и православната вяра и се самоопределят като власи. Всички коментари които четох са като търсене на игла в копа сено. Никой не може да каже дали приятелят на момичето започнала разговора е 100% влах и никой не може а каже дали е циганин, само трябва тя да знае че е от не голям етнос, които има свои занаяти(макар и забравени), че е от народ който след идването си тук никога не е имал териториални претенции и до такава степен приемат българското като свое, че основно говорят български дори и по между си, носят български имена и почти всичко в тях е идентично с българите като мислене и държание, единствените разлики са в езика и че като повечето етноси са малко по-консервативни и пазят онези ценности, които сред мнозинството българи са почти забравени. Аз съм млад мъж, които има образование, носи българско име, говори основно български, живее самостоятелно и има среден интелект и контролира животта си. Самоопределям се като българин от влашки произход, но основно българин. Това че някои от коментарите са обидни относно този етнос са отражение на това, което някои от коментиращите са виждали пред себе си.... но това да си глупав, миризлив, мързелив и неграмотен е личностно решение, а не мода!

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 1ad8420595
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

50.   Аз бих искала да се запозная с хора от този произход понеже аз също съм такава моля дайте някакви контакти

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: e531aed66e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

58.   До 50...

Политиката на сайта е такава, че малко няма как да се оставят контакти... нали уж всичко е анонимно. Иначе бих ти оставил някакъв контакт, че да си лафим, ама...

:D

 
  ... горе^
преди: 5 години, 10 месеца
hash: 16f8a2f03c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

64.   Пише едно момиче- влахче на 29 години. Висока 1. 76 Със светло кестенява коса, зелени очи, бяла кожа с лунички. Много добре образована. Власите наистина обичат да доминират и са силни характери. Интелигентни са. Имат някои по- особени обичаи. Но определено не са лоши хора.

 
  ...

...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 7d48d73e20
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

65.   Това са глупости и не си играх да чета всичките тук тей като не вярвам да има и един свестен който да знае точно какво е влах влах е това което днес наричат някъде Рудар а другаде Копанарин, влах не значи копанарин а копанарин значи влах ние нямаме нищо опщо с ромите или циганите ние сме Български Влахи и имаме правото да се наричаме Българи думата Копанарин ние дадена от българина както и Рудар тей като сме изработвали както каза един по горе дървени лъжици и паници наш заселник в България е Граф Дракола който е напълно истински Граф Цепиш е нашия заселник ние сме влахи и руманците са влахи смешно е да ни наричате даже е имало страна Влахеия но кой да знае ние влахите сме от деситилиетия в българия и сме си Българи и българите имаш нещо против нас тей като ни наричат калайджйи,цигани, мангали или роми научете се че ние сме Българи като обиждате нас обиждате себеси!

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 0f93471a83
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

66.   Здравейте!
Беше ми забавно и полезно да прочета коментарите Ви.
Аз съм Българин - майка Тракийка и баща полуМакедонец, полуШоп -"супа" от гени, както се изрази някой по-горе и съм женен за влахкиня - бяла и убава :). Това за циганите Тази вълшебна пъстрота от гени в е рамките на 100 години, а представете си стотици години и още няколко племена минали, а някои дори заселили се по нашите земи. Това сме Българите.
От бащата на съпругата ми знам, че те са дощли от Влашко и по-точно Констанца, където и до днес имат роднини, с които, все още поддържат връзка, ходят си на гости, събират се на родови събори.
За преди поколения нямам представа, но точно те бягат от Влашко, заради войните (преди ВСВ) и неколкократната размяна на Добруджа.
Власите са номади- скотовъди, християни. Имали са стада, но и много от младите са били наемни овчари за други скотовъди- Българи, Турци, Гърци. След 1944г на няколко пъти стадата на Власите биват национализирани.
-Тааман собереме болюк( стадо), некоя година е добре и ги национализират. Накраио се отказааме. ( Думи на дядо ми- бащата на съпругата ми ).
Въпреки това заседналия начин на живот след 44 г им се харесва и вече могат да строят къщи, като си помагат един на друг и всички заедно. Заселват се компактно в началото, но с годините постепенно се разпиляват. Те са Българи и държат да си останат Българи!
Възрастните власите са консервативни, дори в някои отношения закостенели и това е запазило и родовата им памет и ги е съхранило, като етнос през всичките тези нелеки десетилетия.
Влахкинята е особен "МОДЕЛ" :) - пестелива, чак понякога дразнещо, на границата на скръндза, привързана, ВЯРНА! и грижовна майка, която обаче не лигави децата! С влахкинята няма да летите в облаците и да градите нелепи въздушни кули , но ще имате всичко, което може да ви направи щастлив човек, баща и уважаван гражданин. Като цяло, на влахкинята можете да имате, поне една идея повече доверие, заради консервативното възпитание.
Държат на честта! Стараят се да са честни хора, а и родата вижда всичко!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 99f3826844
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

67.   Власите рудари или лудари нямат нищо общо с циганите.
Етноса се определя основно от език бит и култура.
Нито едно от изброените три характеристики има нещо общо с циганите.
Има много и различни теории от къде точно идваме или всъщност сме местното население на тази територия някой източници казват, че сме преки потомци на траките но каква е точно истината надявам се някой ден да се разбере.
Единственото в което съм сигурен е, че нямаме абсолютно нищо общо с циганите като се различаваме до такава степен с тях, че граничи с някаква враждебност даже напоследък изхождайки от напълно различния ни начин на живот разбирания и т. н.
Абсолютно нищо общо с тях те са мързеливи крадливи имат плодят се толкова много, че не след много време ще представляват голяма част от населението на България и проблема не е в Етноса им няма значение произхода но абсолютния им мързел неграмотност и паразитен начин на живот е пагубен за Държавата ни нищо против етност раса произход но трябва основните ценности възпитание и култура да е норма към която да се стремим всички.
Та с оглед на горна писаното да ме отъждествяват с този етност цигански е обидно
аз съм влах говоря влашки и както вече трети път казвам НИЩО общо с циганите!

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: c382df0843
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

71.   67, власи не е ли общо название за румънци, арумъни и румънски цигани?

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: ba60d465f6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

72.   това ми прилича на някакъв фанатизъм... сакън, да не си помисли някой, че сме цигани... приликите с македонците се виждат с просто око. човек, когато знае кой, какъв е, не е нужно да казва какъв НЕ Е. Ауу може ли, ние сме бели и говорим румънски... как може да сме цигани...

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: a771fd3d5d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

73.   72, абе разбирам ги хората да ти кажа. И теб постоянно да те мислят за циганин, без да си такъв, и да те третират като такъв, сигурно и ти ще говориш така. Като те отсвирват с месеци наред за работа, като си пазят чантите от теб навсякъде, като те обиждат на циганин и гледат на теб като на втора ръка човек и това ако продължава с години, сигурно и на теб в един момент ще ти писне и ще имаш нуждата да изкрещиш НЕ СЪМ ЦИГАНИН, ПО ДЯВОЛИТЕ.

Отстрани е лесно да се критикува, ама като ти е на главата, е друго.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 4401f65728
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

74.   Не знам кви влашки цигани/копанари ве гони,
Аз съм копанарин, бял и висок съм

За нашия произход и нашата кръв не знам много щото има различни теории днес, но да знаете че сме асимилирани Българи, повечето Копанари, както мене живеят сред вас и хората не забелязват щото по нищо не се различаваме от Българите.
В миналото заедно със Българите сме се жертвали за тази родина

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 1aa0dfd804
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

75.   Н 74, има копанари придошли от севера, хипербореи.. част остават в Румъния, други преминават дунава към северна България.
Кръвните групи ( с/без резус) са повече от буквички.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 4 месеца
hash: e7f5b49078
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

76.   Прочетох много свестни коментари, но и много глупости.

Първо: Етнонима влах е славянски. Тоест славяните са дали това име на пастирите, които говорят латински от римско време. Влах идва от Волос- богът на стадата в славянския пантеон или още Повелителят на рунтавите. Същият е коренът на думата "коса" в старобългарската дума - влас, днес ползваме - "беловлас", т. е. "белокос" или "власинки"- "мъхчета".

Второ: Относно етноса. Власите се самоназовават романи, защото са потомци на романизираните от римляните местните за Балканите траки (между тях и македони), даки и илири. Когато в Източен Рим / Византия започват реформите за връщане към елинското начало, вместо латински, който постепенно остава като официален и по- късно отхвърлен, започва масовата употреба на гръцки. Тогава каракачаните сменят латинския с гръцки. Но каракачаните са роднини с южните власи- арумъните или куцовласите, които са потомци на траки, илири или македони. Куцовласите, които живеят в планините успяват да съхранят своя бит и култура, и остават острови сред идването на славяни, българи, а след това след създаването на сръбската и албанската държави. Пинд, Москополе и още няколко други селища остават в пределите на Албания, другите родни места на арумъни са в Гърция и Северна Македония. В България те се заселват с бягащите от албанци и турци, македонски българи на етапи от Шестнадесети век насам. Арумъни има в Кюстендил, Дупница, Самоков, Костенец, Велинград, Дорково, Ракитово, Пещера, Брацигово, Пазарджик, Пловдив и др. Много от тях са давали у продължават да дават и до днес за България. Родителите на Владимир Димитров Майстора са от македонското влашко село Магарево, откъдето са и родителите на сръбския писател Бранислав Нушич. Братя Горови от Пещера са спомоществователи на Ботевата чета. Димитър Горов изпраща Ботев до Радецки и лично пуска писмата на революционера до Венета и майка му Иванка. Дейността на Горов не е ограничена само до Ботевата чета. Поддържал е хъшовете в Гюргево с подслон, медицински грижи и правна защита в съда. Брат му Атанас умира на Милин камък с Ботев. Южните власи са били богати, много грамотни и успели хора. Дарявали са пари за църкви, манастири и училища. Прочетете историята на Москополе преди да бъде опожарено от Янинския паша. Има много арумъни, заели участие в борбите за освобождение на България и Македония. Емблематично е името на Питу Гули. При прекрояването на границите и предаването на Добруджа на Румъния, са правени опити южни Влади да се заселят в тази област, но те нямат такава близост с Румънците и северните власи, колкото се предполага. И повечето се изселват на юг в България или се връщат в родните си места- Крушево, Грамос (Грамощени), Пинд, Моско Поле, Ресен, Битоля и др.

Романия е земя на римската империя. Оттам е етимологията на Румелия или Източна Румелия, където е роден на и Руми, възпитан в Персия, основоположник на турската литература. Източна Румелия- това е Тракия. В нея до идването на славяни и българи е имало също романизирани траки, поданици на Византия. В планините. В полите и вътрешността на Родопите. В село Микис, Гърция има помаци (помюсюлманчени християни), в чийто местен говор освен български и гръцки думи, са съхранени и арумънски. И не само там. Има много помаци, които освен с български, са с гръцки и влашки произход. Като цяло власите са били част от българските царства от Средновековието. И във вътрешността под Дунав и над Дунав. До Трансилвания. Знаете, че Солниците на Трансилвания са били част от българската държава по времето на хан Крум. А българските царе са се титулували "Цар на българи и власи".

С други думи власите са местно балканско население, което е романизирано, когато Балканите попадат под римска власт. На Траяновата колона в Рим са изобразени сцени от походите му срещу даки и траки.

Откъде иначе толкова находки от времето на Рим по днешните български земи?

Относно копанарите. Те са занаятчии, подобно на рударите, казанджиите, кошничарите и прочие. И нямат общо с власите, освен че населяват Подунавието и поради това ги наричат "влашки роми". Ромите/ циганите идват от Индия през Персия и Османската империя или през Египет. Идват от две индийски касти и от безкастовите. Едната каста е на кшатрите или още военните, които са избягали от помюсюлманчване в Северозападна Индия. Те са потомци на индо-персите, поради което се считат за по- висша каста. Другите са занаятчиите- копанари, дръндари, калайджии и т. н. Безкастовите са крадците и артистите сред тях- пропъдените от индийското общество. Но на Балканите донякъде се смесват. Онези, които приемат исляма - миллет ги наричат още "турски цигани", а цоцоманите и други, понеже говорят български, ги определят като "български цигани". Част от ковачите също. Сръбските цигани или още нямцурите идват от Унгария, прогонени от австро-унгарските власти. Но не са нито австрийци, нито унгарци, нито сърби. Така ги определят, защото идват оттам и ползват тези езици. Има и гръцки цигани. Има много покръстени цигани, които са смесени с българи, но това е друга тема. Има друга група, които са наричани още Аспарухови цигани, за които се предполага, че са дошли от персийско-българската граница като наемници - военни (кшатри) заедно с изселващите се оттам българи. Отделно агуптите или дошлите от Египет са майстори, взели занаятите от християнските задруги на коптите в Египет. Втори път османците довеждат от Египет помюсюлманчени агупти, които иначе са християнизирани от коптите, за да не си наемат дърводелци, каменоделци и ковачи сред християните. Тези агупти донасят бръмбара Скарбей със себе си в Родопите.

Мисля, че е достатъчно. Може още много да се каже за различните етноси и общности на територията на България. Но въпросът беше за власите и румънците. Нормални европейци и балканци.

 
  ...
преди: 2 години, 4 месеца
hash: 8095112272
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

77.   Вие не сте добре тук. От област София съм, не знам за миналото на влаха, но много добре знам за настоящето му. Точно думата ВЛАХ е нещо като циганин. Не, че има лошо, имам познати и приятели цигани, то си е до човек, не до националност или религия. Или ставаш, или не. Иначе влах си е като циганин, езика, който говорят е подобен, има малки различия, в някои думи има и повече промени, разбира се, но като цяло езика е сходен. Повечето са бели, но има и чернички, то все едно няма и по-тъмнокож, мургав българин или пък бял циганин. Така, че си има и черни влахове, дори аз познавам 2 семейства, които са роднини и едните всички са бели, а от братовчедите им има няколко черни, в което пак няма лошо, има всякакви хора по света, 21ви век е. Ако си от село близо до Влашко, българин си и се наричаш влах, значи си странник. Истинските влахове много добре знаят, че са цигани.

 
  ...

1-50 от 52
Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker