Отопление и Топлофикация - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120678)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9550)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Отопление и Топлофикация
преди: 10 години, 6 месеца, прочетена 3044 пъти
Здравейте!
Искам да чуя мнения и знания относно следната ситуация: Родителите ми имат апартамент, който сега аз ще обитавам, като преди това е имало наематели и са свалени радиаторите. Някой може ли да ми каже каква е процедурата към повторно включване за отопление към топлофикация, при положение че използвам подгряване на вода и имам абонатен номер. Четох страшно много статии и пробвах да се свържа с Топлофикация и обслужващата ни за района фирма, но явно трябва на място да ида, тъй като са доста неоткриваеми по телефон и мейл. Също така мога да използвам случая да попитам Вие на какво се отоплявате и кой вариант за отопление намирате за най-разумен и защо. Става въпрос за София и апартамент. Нямам физическата възможност да опиша колко варианти и информации съм проучила, затова всеки коментар ще ми е изключително ценен.
Благодаря!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 години, 6 месеца
hash: e0ceb6e020
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Има си печки, със помпи и т. н ние лично сме с такава и след като запалиш печката след 5 минути става баня. И можеш да ползваш старите радиатори. Малко е скъпо но после е безплатно , защото като сипеш един път вода и после стой две три години.

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 6973994ba4
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   На въпроса, в 2 части.

1 - Процедурата за повторно включване
Ако помня правилно, отиваш на място и подаваш молба. След което се задействат нещата. Няма как при свалени радиатори да стане това, тъй като те са били махнати също със заявление към тях.

2 - Отопление и разумност
Топлофикация категорично НЕ са добър вариант, по твърде много причини, начело с некоректност в сметките, начисляване на суми за невъзможни количества енергия, натиск върху клиентите, невъзможност за отказ от тях и т. н. Познати са имали сметки до 600 лв / месец за тристаен апартамент на последен етаж.
Съветът ми е следният: ако имаш възможност и не е направено вече, първо си подсигури една външна изолация добра дограма. Ако е качествено изпълнена и наистина дебела, тя може почти да елиминира нуждата от отопление. За вариантите стиропор / неопор / фибран е изписано твърде много, можеш да намериш инфо, само не забравяй при стиропора да гледаш и плътност, защото най-леките не вършат добра работа. След това същинското отопление можеш да го решиш по различни начини. Ако се спреш на климатици, избери нискотемпературни модели, защото повечето от минус 5 градуса надолу само бръмчат. Можеш да ползваш конвектори, лъчисти отопления, маслени радиатори и каквото още се сетиш. Вариантите са твърде много и силно зависят от бюджета ти, от площта на апартамента и от това как ще го ползваш. Лично аз се отоплявам на климатик мощна газова печка за едно голямо помещение, което не се ползва целодневно.

Не мога да ти помогна с повече съвети без повече информация за спецификите на жилището. Дано това е било от полза.
Филип

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 737cb755d6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Никаква Топлофикация! Това са най-големите мошеници-монополисти в държавата!
Взимаш си един или няколко хиперинверторни климатици на Тошиба или Мицубиши с COP над 5. Ако решението се налага да е бюджетно, може и на Мидеа, но трябва да разговаряш със специалист, който да ти каже кои от моделите им са успешни.
Можеш да си направиш и вътрешна и външна изолация на жилището - външната е за предпочитане (прави я дебела - над 10 см), а вътрешната се прави по-лесно (каменна вата) и е по-устойчива във времето.
Разходите за отопление ще ти паднат В ПЪТИ в сравнение с Топло-fuck-ация...

И не се безпокой за това, да не би случайно Топлофикация да умрат от глад - те ще си вземат своята "лепта" от теб под формата на "такса мощност", "общи части" и "сградна инсталация". На теб обаче никога няма да ти платят "такса кабел" или "такса комин" за това че отопляваш съседите през стените, ако използваш електричество или кюмур за отопление.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 11a5ae3ce4
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Напълно съм съгласен с номер 2. Аз съм с климатик от 2 г. и направо се родих, повече от 90 лв в най-студените месеци не съм плащал с изкл. на онзи месец с надписаните сметки, дето хората излязога на протест. А преди плащах поне двойно. Вярно че има първоначална инвестиция, но тя се избива за макс. 4-5 г. Само да добавя, че дограмите са по-важни и от изолацията.

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: fedf9109ae
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Благодаря за коментарите!
Жилището е с добра изолация /включително и под балкона, тъй като е първи етаж и терасите са издадени напред/, имаме хубава дограма, а също така и подарено подово отопление, което обаче все още не знаем колко квадрата би обхванало. Трапезарията ни е над абонатната /не че е от огромно значение в днешно време/, но поне не е като спалнята, която е точно над входа и се опасяваме, че голямото течение може да изстудява стаята. Тъй като предните наематили са били без особен контрол и са трупали огромни сметки за парно, а някога когато живях там помня че апартамента беше изключително топъл, не съм сигурна дали е нужно да наливам средства още първата зима без да зная в какво се забърквам. За топлофикация се замислих да се включа, защото така или иначе както е написал номер 3 те си взимат своето, защо да не им давам още по 100лв и направо да е пълна програма. Аз също съм твърдо против тях и нямам намерение да им робувам, но тепърва мисля варианти. Все още сме на основни ремонтни дейности, тъй като всичко се прави от-до, но може би до максимум месец ще стигнем до лепене на тапети и ламинат, което изисква бързи решения и предвид факта, че влизаме в отоплителния сезон. Друг фактор е, че от нас зависи кога ще се нанесем, което значи че може и напролет да се случи. Замислих се за вариант да сложим подовото на терасите /така и така го имаме/, а и там няма отопление и са достатъчно големи та едната ще се използва за стая, отваряме прозореца и ще грее и спалнята, а другата тераса ще е кухня свързана с трапезарията. Купувам си една реотанова печка и при нужда я включвам /може и да си докупим подово, има едно което може да се слага и на стената, точно такова ни подариха/. Общо взето говорим само докато видим реално за какво става въпрос. Пък догодина ако тоя вариант не работи поне ще знаем с какво си имаме работа и съответно ще имаме повече време за реакция и мислене. Обмисляме и климатик, но странното преграждане на стаите не позволява използване на едно вътрешно тяло, а за две финансово май на тоя етап ще ни е в повечко. Апартамента е 56 квадрата.
Много се разточих, но това топло ми взима здравето :D

 
  ...


...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 5caa1652b7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Въпросът в темата не е ли друг, авторката не пита, как да се отоплява, а как да се набута с топлофикация. Решението си е нейно.
Авторке, отиваш накрака при инжинерите от твоя район и пускаш молба. Обаче там инжинера ще ти каже кога ще е празна системата за да те свържат. Тогава трябва да говориш с домоуправителя да питаш пълна ли е системата и кога е възможно да се свържеш, първо разбира се можеш да минеш през домоуправителя. Най накрая ако успееш през ноември, макар не виждам входа да се съглясят да празнят системата заради теб, защото на всеки етаж кубик вода, ако входа ви е 8 етажа трябва да платят 8 кубика заради теб. Все пак ако успееш да се свържеш, отиваш да говориш с отчитащата фирма, те пък да дойдат да видят топломери имаш ли нямаш ли ако нямаш ще си купиш за 200лв и т. н.
Както развода така и женитбата с топлофикация не е лесна задача.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 023cb9466f
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Ясно е, че Топлофикация са банда измамници. Обаче... искам да ви попитам, хем да науча нещо, хем да кажа и своя опит. Живяли ли сте в блок без ТЕЦ? Аз живях известно време в едно такова блокче/ама по-ново строителство/в Манастирски ливади. Стууууд! Още от октомври! Изложение юг. Нищо не помагаше-нито надути печки по 24/7, нито дърва, ни дяволи. Уж имаше подово-файда от него никаква, само високи сметки за ток. Само година след като поживях там, го продадох и се преместих в блок с ТЕЦ. Също южно изложение, в обикновена панелка. Зимата си беше топло, топло.. само в най-студените дни като онази зима с -20 пусках и една малка печка с един реотан.
Не съм имала средства за климатици и разни екстри.
Извод-Топлофикация е необходимо зло. Най-малкото защото където я има, поддържа сградата по-топла.
Така че моят съвет към авторката е ако има средства, да си подаде молба и да си пусне ТЕЦ-а. Трябва да не е започнал отоплителният сезон, за да се източи системата/беше споменато нещо такова по-горе/, да си вземеш радиатор и на Топлофикация за услугата за включването се плащаше някъде около 40-50 лв/преди 5-6 години де, сега не знам колко/ плюс топломерите. Трябва да побързаш, докато не е почнал сезона, или да го оставиш за май-юни др. година.

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 6973994ba4
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Аз съм №2

Топлофикация не могат да вземат насила пари от теб, освен ако ти им ги дадеш. Иначе казано, по силата на всички възможни закони, при прекратяване на договорните отношения с тях (ако премахнеш радиаторите, лирата в банята и т. н. ) те няма да имат правно основание да искат пари от теб. Пак ще ги искат, но това няма да издържи в съда. Пари се плащат на база на договор с известни на двете страни условия, подписан от двете страни, като по този договор се начисляват фактури за извършване на определени услуги. При липса на сключен договор... Иначе и аз мога да пусна в някой сайт реклама на Топлофикация и да им пратя фактура за извършена услуга в тяхна полза - познай дали ще я приемат :) В този смисъл съветът ми е да откажеш да заплащаш тези 100 лв месечно за услуга, която не ползваш.

Щом апартаментът ти е на 1 етаж и под спалнята имаш течение, направете някаква външна изолация под пода на спалнята (тавана на входа). При мен е идентично, на партер съм, под мен са гаражи и само поради липса на средства в момента не съм монтирал такава изолация досега.

Подово отопление - отново изолацията от другата страна на плочата. Иначе голяма част от топлината изобщо няма да стига до теб, а ти ще се радваш на сметки, които може да бъдат и по-високи от тези на Топлофикация.

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 11a5ae3ce4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   до 8

аз работя в топло и въобще недей вярва, че не може насила да се вземат пари. Ако топло иска, така ще ти го наколади, че ще плащаш не, ами и песничка ще пееш. Ако щеш и на арменския поп да се оплачеш, пак ще плащаш. Тези правни основания са вятър работа, съдът може да си ги тълкува както му оттърва на него. Само виж кои стоят в Съветите на директорите на топлофикациите и кои са съдиите и пак си помисли за "правните" основания. Нека ти припомня, че фактурите се издават на база изразходвана енергия. Количеството енергия, може да се манипулира, както си искаш и дори не можеш да докажеш после. Най-простия пример, смъкват ти температурата и ти увеличаваш дебита на горещата вода, за да компенсираш. Да не говорим за загуби и сградниинсталации - там за какви извращения става въпрос, бедна ти е фантазията. Така че не ги обяснявай тези на хората, че може и да ти повярват.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 11a5ae3ce4
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   До 7

Проблемът е в самата сграда, а не в отоплението. Най-вероятно няма никаква изолция. Пък и като знам новите сгради с какви материали са правени, ми е ясно за какво става въпрос. Дори панелите са по-качествени, говоря за панелите от 80-те, както са на по 30 г.

 
  ...

...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 5caa1652b7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   №9 Когато в топло работят такива **** хора като теб, как да не се оплакват хората? Нищо не разбираш и грам от това което си написала. Пишеш пълни глупости. От коментара ти само се разбира че си ядосан клиент, когото са осъдили за неплащане и си е платил в едно с лихвите и съдебните разходи.
Когато ти смъкнат температурата, абонатната ти станция във входа също има топломер, той е общ за сградата, той отчита колко топлинна енергия е влязла в тази абонатна станция и колко е излязла, нали знаеш, че за всяка абонатна в града няма отделна тръба и те са вързани по ред.
Та проблема с високите сметки идва от там, че има много кражби от съседите във входа и не можеш сам да ги хванеш, а топлофикация отчита само до абонатната станция и от там разхвърля изхарченото на % съотношение между съседите. Във вход с честни хора, /където не се краде/, кубик топла вода стига на цена от 5-6лв, а ако се отопляват всички апартаменти с топлофикация и никой не краде отоплението на 60кв/м апартамент пада на цена 60лв на месец отпление в зависимост от атмосферните условия, може да достигне и 70лв.
Така че преценката дали да ползвате топлофикация, трябва да се види в кой вход с колко ползватели на отопление и колко кубика вода изчезват на месец от общия водомер.
Към една абонатна станция обикновенно са включени най-малко 40 апартамента. И общо по индивидуални водомери уж са изхарчили 100 куб вода, а на общия водомер е отчетено 160куб. Тъй като липсва топъл басейн в сградата, за да начислят тези 60 изчезнали затоплени кубици на него, топлофикация ги разхвърлят на всеки потребител на абонатната станция, като използвани в тази сграда мегават часа. Така ако вие живеете в този блок ползвате 1 кубик, плащате за 1, 6куб вода.
Ако и ти продаваш салам и стойността му е по 1лв/кг и на всеки 100кг изчезват незнайно къде 40-50кг и ти сам ще пуснеш салама на 1, 40лв-1, 50лв/кг. Тази е и причината да няма точна цена за затоплен кубик вода, а има точна цена за мегават часа.
Също има и такъв вариант във вашия вход да са се отказали от отопление, повечето от апартаментие да са на климатик. Тогава самата доставка излиза по-скъпо. Като да си наемеш бус да ти докара един хляб у дома, разбира се хлябът ще ти се види скъп, като ти начислят горивото на бус-а и надника на шофьора.
Към авторката, било ти е топло, като малка, защото съседите не са крадяли и родителите ти са успявали да си позволят да плащат нормалните сметки. Единствената причина за високите сметки на топлофикация сега са просто крадливите съседи. Вие не осъзнавате, че те крадът от вас, не от топлофикация. Топлофикация си взема нейното, като разхвърля на всички съседи ползватели краденото.
Съвет: първо провери колко са разликите в фактурата за студена вода. Като видиш общата цена на водата за София 1, 68лв/куб и видиш на теб каква ти е цената на кубик, ако е по голяма от 1, 85лв ще разбереш, че в сградата ви изчезва вода, тоест се краде. Може също да погледнеш и фактурата на топлофикация, там също е отразено. Трябва обаче да имаш предвид и броя на абонатите на общия водомер/топломер, защото на всеки 100 куб на общия е нормално да има до 10 "изчезнали", те не са изчезнали а са започнатите нови кубици които никой не засича. Имам предвид когато имаш изразходени 2 кубика и 230 литра, тези 230литра на теб ти ги оставят за другия месец, не ти ги вписват в фактурата, пишат ти 2 куб, но на общия водомер са се навъртяли 40 семейства с по 230литра, от там идват 9 кубика повече на общия водомер.
Да уточня, клиент на топлофикация съм и при нас има изчезнали кубици, но по поносимо 9/100, тоест във фактурата на топлофикация пише коефицент R=1, 09. Кубик вода ни идва на 6, 12лв/куб за затопляне. За моя радост съседите ми не крадът, при 48 апартамента изчезват само 9/100 кубика.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker