Хората сме примитивни - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120678)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9550)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Хората сме примитивни
преди: 10 години, 4 месеца, прочетена 1782 пъти
Здравейте! Пускам една тема, очаквайки интересна дискусия, която да ни е от полза през минутките свободно време, които можем да си откраднем.
Да оставим личните проблеми настрана, мислите ли понякога за човечеството, за това какво ни очаква и тн?
Не ви ли се струва, че като цяло сме много примитивни. Например, голяма част от хората постигат личен успех чрез измами, корумпирани са и смятат, че щастието се състои само в това да имат власт и да са финансово обезпечени. И всъщност каква е стойността на парите? Каква е разликата между това да имаш 1 милион и 2 милиона? Винаги съм си мислела, че всеки един предмет, който е на пазара трябва да има таван на цената. Например, не може един телевизор да струва 50000, а друг 300. Или например бельото на известна личност да се дава на търг за милиони, а едно обикновено бельо в магазина да струва 5 лева. Реално, ако имаш много пари, в един момент тяхната стойност се губи, защото ти не купуваш нещо, чиято цена да е спрямо качеството на продукта.
Това, от което се нуждае човек според мен, е да има хубаво жилище, семейство, да има възможност да пътува, да има кола, колела за децата и тн, и най-вече призвание. Не е ли по-важно да знаем, че правим нещо стойностно, и хем работим, за да получаваме добри доходи, хем това, което правим, е в полза и на другите.
Чудя се откъде идват тези пороци, този свят се върти от парите, ние си създаваме някаква наша си реалност, и се чудя колко от тези хора всъщност са щастливи ( тези, които не са открили смисъла на призванието). Отделно, има ги и другите посредствени личности, които предпочитат да стоят и да бездействат. Те пък, защо го правят? Как може да ти е по-интересно да гледаш филми по цял ден вместо да откриваш неща? Не казвам, че аз не гледам филми. Напротив, обичам да си почивам, почивката за мен е също някакъв вид паразитиране, и мисля, че всеки човек се нуждае от нея, за да му отпочинат мозъчните клетки, но след това идва ред на отговорностите.
Това са моите доводи защо наричам хората примитивни, елементарни. Интересуваме се от някакви удоволствия, които реално не съществуват. Да, ако имаш яхта и всичко, което си поискаш, се 'кефиш', но това не е истинско удоволствие, не е истинско усещане. О, несъмнено и аз ще се зарадвам да се повозя на яхта, но не става въпрос за самото изживяване, а за това, че то не е истинско, когато ти не си истински - защото ако знаеш, че си я закупил благодарение на собствения си труд, а не чрез измами, ще се радваш на това, че си положил толкова усилия, и че имаш такива качества, които да ти позволят този лукс. Така че по тази логика, ако всички хора бяха честни, конкуренцията би била по-голяма. защото едни хора имат повече потенциал от други и талант. Но пък никой не е ощетен, защото всеки работи, това което умее, и получава заслуженото. Не знам, трудно ми е да си представя как би бил светът по този начин. А и все пак така сме го устроили, че ни трябват труженици ( всички възможни работни места, където се изисква къртовски, физически труд). Може би в бъдещето, когато тези дейности (ако) се извършват от машини, може би тогава хората може да се занимават само с интелектуален труд. Тоест пак стигам до това, че сме примитивни, защото за да ни работи цялата система, трябва да има едните, които работят с мозъците, а другите с ръцете и краката.
Неслучайно родителите често казват на децата да учат, за да не работят после ( което значи да се реализират, за да не работят физически труд).
Цялата тази система е и един вид пречка да реализираме потенциала си ( да мислим извън рамките на това, което е около нас). 12 години човек ходи на училище, без да научава как да открива нещо сам, мисълта не бива провокирана да използва тази информация по друг начин. Изключвам от това обобщение малкото хора учени, които по някакъв начин успяват въпреки системата.
Нали всички сме устроени по един и същи начин, защо един може, а друг не може? Моята теория е, че всеки може да научи нещо в по-малка или по-голяма степен, но удовлетворяща степен. Със сигурност всеки е по- добър в една сфера от друга, но ако насочи силите си там, където е добър, той може да направи чудеса. Така бихме могли да сме по-развити от това, което сме сега.
Защо сме примитивни?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 години, 4 месеца
hash: 17097b26db
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Според мен е чиста проба губене на време да разсъждаваш какви били хората (другите). Никой не може да промени другите хора, но в негова власт е да определи своите си цели, мечти, занятия, мироглед и среда (хората около себе си). Всеки сам по себе си е Космос и има свои си разбирания. Аз например съм икономист и разсъжденията ти за тавани на цените и особено примерите за стоки също ми се струват доста плоски и примитивни (гащите и телевизора не са например стоки от първа необходимост), но не мога да кажа, че ти самата/ият си такъв/ава, защото си 100% по-добър/ра в друга някаква област/и по които аз не си губя времето да почвам примитивни дискусии например.
Съвет - съсредоточи се в твоята си област, в своя си живот, семейство, близки, приятелски кръг, среда, кариера, планове, мечти и не си губи времето да разсъждаваш по въпроси, от които
1. не разбираш
2. дори да разбираше не можеш да решиш (не е в твоята власт да промениш човечеството)
Вместо да се тормозиш с безпочвени „дискусии“, стани утре по-рано и вместо да киснеш пред компа например, наслади се на деня и ако толкова искаш да не си плоска/ък и примитивен/на, хвани и направи поне 1 добро дело за друг човек/природа/животно, което ще е по-голям принос за човечеството/света/планетата/космоса от тази примитивна дискусия.
Уважавай другите, за да те уважават!
Живей своя си живот!
Успех
ж30

 
  ...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 10b9c4034e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Абсолютно съгласен с 1. Не те интересуват другите как живеят и към какво се стремят, стига да нарушават твоите права.

ПС: Арнолд Шварценегер: Парите не те правят щастлив. Сега имам 50 милиона долара, но бях пак толкова щастлив, когато имах 48 милиона.

 
  ...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: baf8488a25
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Аз съм на различно от автора мнение. Не виждам нищо примитивно в цените на стоките и не смятам, че те трябва да имат таван. Стоките, като телевизори и др са различни по размери, качество и новости в моделите, а такива стоки като гащите на известен струват толкова колкото е готов клиентът да плати. Клиенът закупил гащите на известна личност не ги купува с цел да се облече в тях, а да ги има за културна ценност, като картините на известни художници. Да сравняваш стоките по предмет на ползване е все едно да сравняваш рисунката на тоалетната си хартия с рисунка на Микеланджело.
Не всеки собственик на яхта е измамник. Но дори да си измамник в такива размери, че да си купиш яхта, иска много интелектуален труд. Приемам, че измамникът е положил толкова усилия, и има такива качества, които да му позволят този лукс.
Не мисля, че лъжецът е виновен, за това че простият се е хванал на лъжата му. Простият си е виновен че си е позволил да бъде толкова прост, че да го мамят.
Системата не е виновна за простотията, и на учените и на простите се предлага 12 години едно и също образование. Умните не се развиват "въпреки" системата а по системата, простите остават без знания и можене, защото не желаят да се развиват въпреки, че посещават училище.
Всички сме устроени по един и същи начин биологично, но психически сме толкова различни колкото са различни телевизорите от 50 000лв и от 300лв. Хората които не са станали учени и тези които не работят ителектуален труд са възпитавани от такива родители/учители, които са имали други разбирания за живота. Хората от обкръжението на младия човек влияят до голяма степен на развитието му като личност. Не можем да повлияем в положителна насока на децата на всички акохолици, наркомани, психически нестабилни или роми.
Например ромските деца се раждат със същия интелектуален багаж като всяко новородено българче, но израстват покрай общество, което ги учи на друг начин на разбиране за света.
Мисля, че ти авторе, мислиш доста примитивно, като смяташ, че тези които гледали филми или другите, които бездействали, били някакъв вид паразитиране. Това въобще не е вярно, по товята логика учен работил над нещо научно 20 години и не открил целта на работата си също е бездейсвал също е паразитиращ, така ли. Психологът които изслушва клиентите си, също бездейства и следователно паразитира. Бездействащите щом са живи, значи се е намерило някой да ги храни, те правят нещо за този някой за да ги храни той. Дори тези бездействащите да стоят само като домашни любимци в дома на този които ги храни, те му дават любов и се грижат за неговото настроение, спокойствие, психическа отмора, той утре да иде на работа спокоен и готов да изкара достатъчно, че да храни и него си и "бездействащия".
Създай около теб непримитивно обкръжение и остави хората да бъдат каквито искат.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 4 месеца
hash: ebc9a8d0ee
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Това са си просто разсъждения, които не прерастват нито в дела, нито в нещо, с което да се докажеш. Уж според всеки най-важното е да имаш дом, деца и семейство, а на практика не е така. Всеки е станал материалист, интригант и особняк. Хората нямат време да "откриват' някакви неща, и да прекарват почивката си по подобаващ начин. В България си! Тук хората едва могат да си позволят да нощуват за повече от 5 дни на хотел през лятото, а ти ми говориш за яхти и глупости.. Това за което говориш е възможно само в чужбина, защото там хората имат много повече възможности. Ако си решил да тръгнеш на път с ясна цел да търсиш или създаваш нещо, просто тук не е мястото. Никой тук няма да ти обърне внимание. Хората нямат нито време, нито пари. Дори на тях не им стигат... а какво остава да ги похарчат за някое развлечение извън обикновения и забързан начин на живот, който водят. Възмутена съм, че всички врати за нас са затворени... Ние сме по-назад от чужденците сигурно с 100 години.

 
  ...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: ef2872c3ae
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Авторке, поздравявам те, че се замисляш за тези неща, защото много малко хора го правя и за нещастие това е така още от много далечното минало.. За таваните на цените и аз не съм много съгласна (но да, определено има злоупотреби в определянето на цените на стоките).

И на мен също ми е мечта всички хора да се занимаваме само с интелектуален труд: " Може би в бъдещето, когато тези дейности (ако) се извършват от машини, може би тогава хората може да се занимават само с интелектуален труд." - и според мен това е решението. Но дано позитивните и мислещи хора да станем мнозинство, защото иначе положителен изход за човечеството ни няма да има..

"Цялата тази система е и един вид пречка да реализираме потенциала си ( да мислим извън рамките на това, което е около нас). 12 години човек ходи на училище, без да научава как да открива нещо сам, мисълта не бива провокирана да използва тази информация по друг начин. Изключвам от това обобщение малкото хора учени, които по някакъв начин успяват въпреки системата. " - с това също съм на 100% съгласна. И аз си го мислех още като ученичка.

"Защо сме примитивни?" - Ако желаеш прочети "Да прецакаш Дявола" - автор е Наполеон Хил. В тази книга той е разсъждавал над това, за което и ние още през 1938 г.

Желая ти един ден да успееш да реализираш себе си точно така както си мечтаеш, както ти желаеш. Успех!

Жена, 26 г.

 
  ...


...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 88d620e750
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Ти също си примитивна, без да го осъзнаваш, искаш деца, дом, кола, колела, хубаво жилище, пътувания. Като ги получиш ще почне скучният ти живот, работа, вкъщи, някоя й друга екскурзия, почивка и едно и също... затворен цикъл-сив живот. Няма да си постигнала нищо повече от другите "примитивни" човеци.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 4 месеца
hash: d9373a48cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   От аворката - Благодаря за мненията! От коментарите ви първо разбрах, че примерите, които съм дала, само подвеждат и може би не подкрепят това, което желаех да изкажа като позиция. Наистина не трябваше да се забърквам в сфери, в които нямам познания като тавана за цените и тн. Основното, което желаех да споделя, беше друго - това че сме ограничени и примитивни. Ние, хората. Нашите занимания, действия. Решение има ли, няма ли, не се знае.
Моята теза беше, че за да бъдем по-възвишени, е необходимо да проумеем, че трябва да се усъвършенстваме, така че да не се налага да живеем в битовизми, а да можем ние хората да се занимаваме с нещо повече от това. Да не се влияем от всякакви пороци, които изпиват нашата енергия.
Не съм съгласна, че не ме интересува как другите живеят. Това за мен е ограничено мислене. Ние хората не осъзнаваме (някои), че сме едно цяло, и този свят го градим заедно (или рушим). Ако мислим по този начин - всеки да гледа себе си, нищо няма да функционира. Затова аз смятам, че моята отговорност не е само да гледам себе си ( а да дам малкия си принос към хората) и смятам, че и другите трябва да се стремят към това.
А и да добавя, че това, че в темата не съм споменавала нищо за личния си живот, това какво правя, къде живея и тн, ( От 5 : ''Хората нямат време да "откриват' някакви неща, и да прекарват почивката си по подобаващ начин. ''), не означава, че тези мои разсъждения са плаващи във въздуха. И какво значи да нямаш време.... нали всеки разполага с едно и също време на тая земя...
Не смятам, че казвам нещо ново, но колкото и пъти да се каже то, явно няма как да бъде осъзнато, ако човек сам не стигне до него, затова нямам намерение да пиша повече по темата.

 
  ...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: baf8488a25
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Авторке ние хората сме толкова възвишени, колкото ни позволи семейството /като деца/, училището /като ученици/, в бъдеще /като възрастни/ обкръжаващото общество.
Точно като в гората, ако хората са растения, няма как полезно растение да порастне в гората от високи "примитивни/безплодни" дървета. В момента, в който обаче има пролука, полянка, където на поне 10*10 метра няма примитивни дървета полезните билки започват да се развиват.
На същата логика работи и погледът ми над обществото, няма как в начално ромско училище да се развие дете, от което да стане учен. Дори сред първолаците да има качествен материал на него не се позволява да поникне, а се стъпква още в първите месеци. Когато като дете и по късно, като възрастен си обграден от хора, които мислят само за материалните неща, и смятат духовните за тъпи, смешни и идиотски няма как да развиеш духовно мислене. Обществото пречи.
Виж "пирамида на потребностите на Маслоу". Ако потребностите от по-ниско ниво не са удовлетворени, човек не може да премине на потребностите от по-високо ниво. Обществото около нас пречи /действа ни/ да неможем задоволим потребностите от ниските нива, затова рядко се случва да срещнеш човек, които е успял да стигне до духовно ниво.
Позволили сме в училищата на цяла България да има неуважение към учители, да властват калпазаните, няма възможност децата ни да се образоват правилно, повечето ходят на училище да научат простотиите, които калпазаните правят в час. От там с ниско образование от нашите деца порастват хора, които не могат да работят висококвалифициран труд и да изкарват достатъчно средства за задоволяване на дори първо ниво от пирамидата.
Във връзка с примера за гората:С всеки изминал ден позволяваме обществото на България да се превръща в джунгла от дървета увити в лиани. Семената на качествените ни билки позволяваме да отлетят /през терминал/ за поляните създадени от европейците. Тук остават по-голям процент некачествени и после един примиер казва "некачествен материал" и ние крещим лъжейки себе си "не е вярно". Да, ама сами си знаем, че повечето качествени излетяха за Европа и Америка и така от тук останалите над 90% сме "некачаствен материал". Като идат нашите некачествени роми в Франция ни ги връщат с чартер, като идат нашите образовани деца в същата държава, тя им дава възможности за развитие и прави така, че те дори да не пожелаят да си идат в България и в бъдеще внуците им да знаят говоримо само френски.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker