Съвети за бизнес - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121049)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Съвети за бизнес
преди: 10 години, 2 месеца, прочетена 2351 пъти
Здравейте, нуждая се от съвети относно започване на малък бизнес. Разполагам с капитал от около 12 000 лв и се чудя в какво да ги вложа вече 5 месеца. Всичко което ми се иска изисква огромен капитал, 90% загуба на парите. Работя в момента взимам средна заплата 730лв чисто месечно. Младо момче съм, иска ми се да имам по-добър живот, търся някоя идея за малък бизнес, съвместна работа с някой, абе нещо което има над 25% да станат нещата. Някой с някакви съвети и идей да ми помогне?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 години, 2 месеца
hash: 3fcd274f9a
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Имай предвид, че 3 от 4 фирми затварят в рамките на 3 години. Това е световна тенденция, не е само у нас!
За да има успех всеки бизнес независимо от големината му трябва да отговаря на едно от тези две условия
1. Да предлагаш най-доброто качество на определена цена
3. Да предлагаш най-добрата цена за определено качество

ИЛИ

„просто“ да предожиш УНИКАЛЕН продукт, т. е да си ПРЪВ.

Например iPhone не е нито евтин, нито има най-доброто качество, но е първият смартфон и има с това огромно предимство над останалите, но трябва наистина да имаш революционна идея, за да предлагаш калпаво качество (или дори средно) на висока цена - в противен случай пазарът ще те унищожи.
Големината на бизнеса и браншът в последното нямат значение. Преди 20 г. например у нас изникнаха като гъби първите гаражни магазинчета и заведения. Навремето това бяха кажи-речи ЕДИНСТВЕНИТЕ магазини и заведения, днес 90% от тях са затворили, останали са най-евтините или тези, който предлагат най-добро обслужване - например отворени са денонощно или предлагат някакви специфични продукти или атмосфера, имат много добро местоположение и така нататък.
12 хил. лв. не са много пари, но при твоята заплата това си е цяло състояние!!! Имаи предвид, че с каквото и да се захванеш, твоят риск е да загубиш ЦЯЛАТА СУМА. Този риск поема всеки предприемач и е същност най-голямата бариера и причина не всеки да успее.
Отпиши първо тези пари мислено, ако искаш да се заемеш с бизнес. Ако не можеш или не можеш да си го позволиш, защото стандартът ти на живот ще се понижи, по-добре не се занимавай с бизнес.
Какъв бизнес ще започваш - ами не знам, не пишеш нищо за опит и квалификация, в какво си по-добър от всички останали.
Ако обаче не можеш да отпишеш капитала си на 100%, то например с този капитал и още малко назаем, ти би могъл да си купиш свое жилище - може и панелно, ако е на добро място и в добро състояние. Панелките не са за подценяване, защото са си старо строителство - т. е. имаш обикновено всички комуникации наблизо (магазини, градски транспорт, училища, детски градини... пътища), при много нови квартали това е голям проблем.
Панелката освен това не е голям риск - винаги можеш да я отремонтираш и да я продадеш на печалба или поне загуба няма да направиш. Освен това имай предвид, че наемите на панелки или ново строителство не кой знае толкова различни - наемът зависи предимно от МЕСТОПОЛОЖЕНИЕТО и за панелка в добро състояние (освежена, с прилична баня и така нататък), ти можеш да си докарваш ежемесечен сигурен доход над работната си заплата, с което да подобриш стандарта си на живот и след няколко години да имаш и изплатено жилище, което да ти кеши готови парички.
Ако нямаш опит, идея и така нататък, но въпреки това искаш да имаш свои бизнес, то е възможно да си купиш практически бизнес идея, която е успешна, работейки по системата франчайзинг. Пример за доста успешен и справедлив франчайзинг е този на веригата за бързо хранене Subway. Централата за България им е във Варна. На страницата им има всичката информация, изпращат ти по пощата и договорите и изобщо всичко - за горе-долу твоя капитал можеш да си отвориш такъв ресторант без проблем, а лицензната такса за месец е само 10% от ПЕЧАЛБАТА и не е фиксирана сума като при други модели (Макдоналдс). Ако не потръгне губиш само началния си капитал и не си заробен с лицензни такси и така нататък, а и продавайки оборудването си, все пак ще можеш да си върнеш част от капитала си.
Повече не мога да ти помогна, защото не си дал кой-знае каква информация (Град, образование, опит, идея)
Успех

П.П. Забравих да спомена най-добре изплащащата се изнвестиция - тази в самия себе си! Образованието и квалификацията са най-добрата инвестиция като нямам предвид тук само висше образование, а образованието и развитието ти като цяло - образование е да пътуваш, разширявайки кръгозора си, да посещаваш курсова за някаква професия, придобивайки правоспособност и така нататък.

 
  ...
преди: 10 години, 2 месеца
hash: f68ecfecb0
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Не бих ти препоръчал бизнес, защото това изисква сериозни умения. Самият факт, че питаш тук означава, че ти нямаш умения да правиш бизнес. Един уважаващ себе си бизнесмен или бъдещ успешен такъв никога не би питал тук.

Препоръчвам ти или да направиш нещо елементарно - а именно да изтеглиш кредит, да купиш жилище и да го даваш под наем (с цел наемателите да ти изплатят кредита и след някоя и друга година да имаш готово изплатено жилище, което би струвало доста повече от инвестицията ти), или да отделиш няколко месеца дори години, за да се образоваш и тогава да правиш бизнес. Днешното време има невероятно предимство. Живеем в информационна ера и информацията е по-достъпна от всякога. Нещо, което е било немислимо до близкото минало. Това дава възможности, каквито не е имало, стига да помислиш малко.

Иначе ти дори нямаш бегла представа с какво искаш да се занимаваш, та как очакваш да потръгне. Всеки като теб с малко пари и без умения иска да прави бизнес. Защо мислиш, че само 10% от новостартиралите фирми оцеляват повече от 5 г.? А от тях само 10% оцеляват още 5.

Съветът ми е първо да се образоваш по маркетинг. Има един хубав сайт - бизблог. бг. Трябва да го научиш наизуст. По-специално метода "от продажбите", който значително би намалил риска. Бих ти препоръчал и книгата "На 1 клик разстояние". От нея ще придобиеш представа за бизнеса като цяло и ще ти дойдат разни идеи.

Парите не са много, но за човек, който знае какво и как да прави, тези пари могат да те превърнат в милионер за няколко години. Прочети книгата и блога, гарантирам ти, че разбереш малко от малко как се прави и ще генерираш идеи. От там нататък ти трябват и няколко години опит и ще си поне 2 левела нагоре :). Успех!

 
  ...
преди: 10 години, 2 месеца
hash: 7f5d9db975
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   В кой грaд живееш?
Питaм зaщото не еднaкво примерно вaрнa и силистрa дa речем.
С тaзи сумa в голям грaд би могъл дa нaпрaвиш нещо, но пиши първо зa къде говорим.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 2 месеца
hash: 62df2dae0c
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Имам супер идеи за бизнес, от които виждам, че се печели, ама няма туко така да ти ги кажа. Стани ми гадже и ще забогатеем заедно. Навитак? :D

 
  ...
преди: 10 години, 2 месеца
hash: 1c1d56a1af
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   С толкова малко пари, можеш да започнеш да търгуваш. С какво... ти си знаеш. Изнасяш 10 тона сирене, които си купил 30 000 евро в Германия, плащаш 4 000 за транспорт и ги продаваш за 40 000 - току що изкара 12 000 лева. - толкова е просто и същевременно не е. Аз ти предлагам да ги инвестираш в образование, отди на запад, учи... По-добър варинт за теб в момента не се сещам. защо 700 лева са си... лоша заплата, особено ако живееш в по голям град. Макар и да я водят за средната, това не означаа, че е добра.

 
  ...


...
преди: 10 години, 2 месеца
hash: a32c49f8f2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Здравей. Аз бих ти препоръчала да си купиш бус и платформа, да изкараш необходимата категория, ако нямаш и да тръгнеш по Германия и Холандия. Там за малко пари можеш да намериш коли, бусове, техника, мебели и каквото ти дойде на акъла и тук да ги препродаваш. Като направиш 2-3 курса да видиш как е положението ще започнеш да изкарваш добри пари. Само да ти кажа, че моят мъж тръгна сам, без да знае език и без да познава никой. Освен това започна с пари на заем, а ти си ги имаш. Информацията за пътища, пазари и т. н си я набави от интернет. След това започнах и аз да ходя. Не е толкова сложно, колкото си мислят някои хора. Аз на твое място не бих инвестирала парите си в бизнес в България. Държавата смачква 90% от малките бизнеси. Все пак с каквото и да се захванеш ти желая успех.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 2 месеца
hash: a33bd7943d
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Аз работих в една фирма за производство. Обаче ми писна да бачкам като вол за Бог да прости и в един момент ми писна и им казах (образно казано) "я си * мамата". Преди да напусна обаче се разрових здраво в нета и намерих един китайски доставчик на такива материали, необходими за производството, които за моя изненада бяха на половина по-евтини от тук, без да е за сметка на качеството. После изтеглих 20 000 кредит, регистрирах фирма, наех един гараж за склад и поръчах 10 тона материал.

Използвах контактите си покрай работата и си намерих такива фирми като тази, в която бачках и те започнаха да купуват като топъл хляб, защото им предлагах значително по-ниски цени. Скоро те сами започнаха да ме търсят, защото благодарение на мен можеха да си снижат себестойността значително. По принцип най-евтиния материал в Бг беше по 4000лв/тон, аз им го давам по 3000 и пак ми остават по 600 лв печалба на тон. А имай предвид, че още първия месец продадох 4 тона. Сега продавам най-малко по 20-25, а понякога и много повече.

Та цялата работа, както споменаха и по-горе, е да намериш изгодна стока и пазар за нея и после само купуваш и продаваш. Но задължително започни с някакъв пазар, ако ще и малък. Т. е. малко от малко трябва да имаш някаква гаранция, че ще успееш да продадеш купеното, че ако не успееш, става мазало - оставаш с дългове, много стока, която не можеш да продадеш, без пари, а разходите продължават да си вървят (наеми, сметки, заплати, осигуровки и т. н. ) и да те закопават още повече.

 
  ...
преди: 10 години, 2 месеца
hash: 3fcd274f9a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Номер 7, не знам дали си го осъзнал (твоето мей е интуиция), но ти си отговорил на едно от изискванията за успешен бизнес - същото качество и количество, но на по-ниска цена от конкуренцията.
Успехът ти е гарантиран поне докато друг някой не копира идеята ти, което ще стане много по-бързо, отколкото си мислиш.
Гаранция за успешен дългосрочно бизнес е да си ИНОВАТИВЕН - да си първият на този пазар.
Освен това ти си имал вътрешна информация чрез предишната си работа за пазара и преди всичко си предприемчив човек - рискувал си 20 хил., готов да загубиш всичко.
Не всички хора са като теб. Човек се ражда предприемач като теб или учи дълги години, за да разбере принципите на един успешен бизнес, но който пита за съвети за бизнес в нета едва ли е предприемач, а и не всеки има нерви да заложи всичко на една карта.

 
  ...
преди: 10 години, 2 месеца
hash: a33bd7943d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   От 7 до 8

Прав си, че е въпрос на време някой да намери някой по-евтин или същия доставчик. Прави си и, че ключът е в иновативността.

Но какви нерви са трябвали в моя случай? Дори и да не беше потръгнало, щях да продам материалите за вторични и пак шях да взема 12 бона. За останалите 8 щях да плащам 10 г. по 100 лв, които нямаше да ме съборят, и толкова. Е, кофти е да плащаш 10 г. за нищо, ама риска си заслужаваше. Пък и както казах по-доре, трябва много добре да си направиш сметката, струва ли си риска - какво би могъл да загубиш, какво би могъл да спечелиш, до колко е възможно да намериш пазар (ако вече си намерил още по-добре, ако трябва проучване ще направиш) и т. н.

Ако си си направил добре сметката, можеш да разбереш кой риск си струва и кой не. Защото ако поемеш голям риск, можеш да се озовеш в много неприятна ситуация, ама много.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 2 месеца
hash: 3fcd274f9a
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   От 8 до 7/9

Ами предприемчив човек си, имаш интуиция и си готов да преценяваш риска, не очакваш най-малкото печалбичка без риск и не поемаш рискове, които не можеш да поемеш. Това в крайна сметка е в основата на предприемачеството.
Друг е въпросът, че навън има стотици хиляди хора като Авторът, които не са готови предприемачи и искат, но не знаят как/не могат.
Учи се икономика и много помага, но не можеш с нищо да заместиш елементарната човешка логика и нюх. Най-великите предприемачи са родените такива и много и нямат образование.
И все пак те съветвам да четеш поне самостоятелно всякаква АМЕРИКАНСКА и ЕВРОПЕЙСКА литература по бизнес - мениджмънт, маркетинг, микро и макро, статистика основи, за да можеш да анализираш информацията. Най-лесни за четене са учебниците на Cambrige, има доста онлайн или завърши задочно мениджмънт в някой от частните университети, защото там поне литературата ти е на ниво и ако не друго сам можеш да учиш, не че ти трябва диплома - дори може да не се явяваш на изпити, но чети, чети, чети, защото има хляб в теб.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker