Въпрос към юристи, нотариуси или просто запознати - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121037)
 Любов и изневяра (29669)
 Секс и интимност (14348)
 Тинейджърски (21878)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Въпрос към юристи, нотариуси или просто запознати
преди: 9 години, 10 месеца, прочетена 2184 пъти
Имам специфичен юридически въпрос, но понеже нямам възможност да излизам от работа и да питам някой нотариус, се надявам някой тук да ми отговори.

Казусът е следният:

Баба ми почина преди няколко дни. Последната и пенсия беше преведена ден преди смъртта и. Сумата не може да бъде изтеглена без съгласието на трите и деца, вкл. баща ми, който е в чужбина. Съответно трябва да ми прати пълномощно.

Другото - тя има ниви, които децата и искат да наследят и продадат. Пак трябва пълномощно.

Трето - баща ми има къща в България, която иска да се продаде. С парите да се купи друго жилище в България.

Въпросите:

1 - купуването на жилището и продаването на къщата може ли да стане, без той да идва в България само с пълномощно? Защото доколкото знам (не съм сигурен), трябват някакви декларация за липса на данъчни задължения и други подобни, които не могат да се изкарат от чужбина, нито с пълномощно, а само лично и в България.

2- ако да, може ли всичките неща (ниви, закриване на сметка, покупко-продажба) да се направят с едно пълномощно или за всяко нещо трябва отделно пълномощно

Ако има някой, който може да ми отговори, ще съм му много благодарен.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 10 месеца
hash: 833dba17b8
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Може дa се нaпрaви пълномощно с рaзрешение зa покупко- продaжбa нa имот. Също придружaвaщите документи - зa дaнъчни зaдължения и другия, не се сещaм в моментa кaк се кaзвa нa Бг. Или пълномощно сaмо зa продaжбaтa и рaзрешение зa извaждaне/ получaвaне другите документи в стрaнaтa ( Бг). Aз съм прaвилa тaковa пълномощно със остaнaлите документи, струвaше около 170-180 евро преди 3 год. Зaверкaтa стaвa в посолството, кaто двaтa печaтa се плaщaт отделно.

 
  ...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 02e934f5e0
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Здравей мисля че може да си изкараш генерално пълномощно аз ми се наложи да си изкарам пълномощно след смъртта ба мама за да мога да се оправям със нещата.. При мен се получи нещо такова първо мама почина след това баба имам къща която вече остана на мен но проблемът е че няма как да пусна тока на къщата защото баба е имала други двв деца от 1 си брак които са във чужбина и без тяхното съгласие което ще стане със пълномощно няма как да се получат нрщара просто. мога да те посъветвам да поговориш със съответните хора и да стигнетд до някакво решение ако са разбрани хора ако ли не можеш да си изкараш генерално пълномощно с което ти е разрешено да управляваш банкови карти и всичко друго. Надявам св да помогна малко поне защото те разбирам във какво положение си :)

 
  ...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: eff7f6d210
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Всичко, което си описал може да се извърши с пълномощно от баща ти, заверено в чужбина - от Консулска служба към Посолство на РБ или пред местен нотариус, като след това на документа слкедва да бъде поставен Апостил съгласно Хагската конвенция от 1961 г. за заверка и легализация на документи. Освен ако нямаме договор за правна помощ със съоветната държава, който освобождава документа от нуждата от Апостил, необходимо е единствено в България да се извърши превод и легализация на документа във външно министерство. И да, освен пълномощното са ти необходими и декларации от баща ти по чл. 264, ал. 1 от ДОПК за липса на данъчни задължения и декларация по чл. 25, ал. 8 от ЗННД за семейно положение - това за продажбата, а за покупката - декларация за семейно положение и декларация за произход на парите по ЗМИП.
Няма проблем тези декларации да се заверяват в чужбина, важното е да се запази формата им. По принцип с едно пълномощно можеш да извършиш всичките тези действия, но имай предвид, че когато става дума за разпореждане с недвижим имот - закупуване, продажба - практиката е нотариусът да задържи оригинала на пълномощното и ако ти е нужен, да ти направи заверен препис. Затова подозирам, че ако нотариусът не е благослонен, ще останеш без оригинал още при първото разпореждане с нивите, а за покупката ще се наложи да ходиш с препис. По принцип препоръчвам за отделните разпореждания, ако са в различни райони, следователно пред различни нотариуси, да се носят оригинални пълномощни, а не преписи. Уточни в коя държава е баща ти, за да разясня къде и как да се завери. Мисля, че информацията, която мога да ти дам, ще ти е от полза.
М, 36

 
  ... горе^
преди: 9 години, 10 месеца
hash: ee19708c86
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Благодаря за информацията. Страната е Испания.

 
  ...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 7b9cd62d9f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   A, Испaния;) ок.
Посолството в Мaдрид- ул. ( calle) Travesia de Maria Magdalena-15
Метро- Pio 12
Тел. нa посолството-913 455 761 /913 597 611
Също - www. embulmad. com
Могaт дa ти изпрaтят по имейлa документите от Бг, попълвaш си ги предвaрително нa бг език ( имaй зa всеки случaй и непопълнени копия ), подписa се полaгa нa място. Трябвa дa имaш и копие нa личнa кaртa/ пaспорт. Aко не живееш в Мaдрид, зa бързa поръчкa ( нa деня, след обед) се доплaщa.
Успех!

 
  ...


...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: eff7f6d210
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Добре, че уточни. Препоръчвам заверка в Посолството ни в Мадрид, не помня имахме ли консулство във Валенсия, ако да, то може и там, но не съм имал клиенти, заверявали във Валенсия. Не препоръчвам пред местен нотариус - те променят изцяло текстовете, които получават и ако с пълномощното това може и да не бъде проблем, то с декларациите ще е - ще променят текста, формата, и после няма да ти ги приеме нотариуса или още по-лошо съдията по вписванията. Успех!
М, 36

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker