Реалистично срещу позитивно мислене - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (97968)
 Избор на редактора (167)
 Любов и изневяра (23063)
 Секс и интимност (11362)
 Тинейджърски (20302)
 Семейство (4913)
 Здраве (7898)
 Спорт и красота (4123)
 На работното място (2211)
 Образование (6037)
 В чужбина (1306)
 Наркотици и алкохол (938)
 Измислени истории (736)
 Проза, литература (1512)
 Други (13393)
 
Зъбни импланти
Възстановете Вашата усмивка в рамките на седмица!

Зъбни импланти - цени

 

  

Споделена история от Други

Реалистично срещу позитивно мислене
преди: 6 години, 2 месеца, прочетена 1172 пъти
Въпросът ми е следния - според вас кое е по-правилното мислене - позитивното, или реалистичното.

Нека ви го кажа така - много хора (включително и аз) се заблуждаваме, че сме повече от колкото реално сме, или живеем във фантазии, които ни се иска да са реалност.

Пречупваме всичко през призмата на позитивното мислене, но дали това не дава негативни отражения например на бизнеса ни?

Аз имам новостартирал бизнес - проблемът е, че бях толкова вглъбен в позитивното мислене относно него и добрите очаквания, че пропуснах много грешки, които не съм видял, просто защото не съм погледнал реалистично на нещата - а именно - къде мога да подобря услугите, да оптимизирам разходите и други.

От тук се научих, че може би реалистичното мислене е по-важно - да си даваме реална самооценка докъде сме в момента във връзките, живота, бизнеса и т. н. за да можем да направим ПОЗИТИВНИ промени в съответното поле.

Как мислите вие - важно ли е да сме като коне с капаци и да мислим позитивно, или всеки ден трябва да си даваме реална самооценка на силните и слабите страни и да правим така, че слабите да са по-малко?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 2 месеца
hash: f85291e5bf
гласове:
1 2 3 4 5
  (2102442 гласа)

1.   Аз мисля само позитивно, защото ме прави щастлив. Когато мислим позитивно всичко се оправя. Разбира се, трябва да мислиш и реалистично, но по-рядко. Никога не трябва да мислим песимистично, защото тогава нещата не се оправят никога. Позитивното мислене помага на хората да се чувстват по-уверени.

 
  ...
преди: 6 години, 2 месеца
hash: 0038adc96f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2102442 гласа)

2.   Авторе, проблемът е, че реалността се мери през субективната призма - т. е. за всеки си е реалистична една друга реалност.
Затова и има науки като статистиката, да - като икономическите теории, които поне се опитват в числа и с модели да пресъздадат реалността и все пак - във всяка икономическа формула накрая винаги имаш едно неизвестно Х, което не можеш да го предвидиш.
Реалността с две думи не можеш да я измериш, бъдещето също - само миналото може да бъде анализирано, защото неизвестните са известни и пак остават предприемачи-феномени, които без всякакви модели и с чиста проба интуиция, изпробване успяват. Особено се отнася това за новите идеи и бизнеси - например преди да пусне Стив Джобс първият таблет на пазара, пазар за таблети е нямало. Примери много - Ebay и тем подобни.
В бизнесът трябва да си или по-добър от всички цена, или да си с най-ниска цена за определено качество, или да си пръв и иновативен.
Средно положение няма. Средните загиват.
Силите на пазара те отсортирват, защото винаги ще има по-добър от теб или по-евтин, ако си средна работа. От три фирми, оцелява 1 след първите 3 г. от съществуването си! Това не се отнася само за България, а си е световен феномен. Можеш с две думи и без всякакви икономически познания, само на нюх да почнеш нещо, но дали ще оцелееш е друг въпрос.
Затова има хора, които правят маркетингови и всякакви други проучвания, БИЗНЕС ПЛАНОВЕ, търсят финансиране и тем подобни - за да се увеличи възможността бизнесът да ОЦЕЛЕЕ, за да увеличат броя на известните в равенството, за да увеличат шанса за оцеляване от /
Дългосрочно погледнато не става дума дори за печалби, а за чиста проба оцеляване.
Добър пример за много добре ПРЕДВАРИТЕЛНО проучен бизнес е българската верига за ресторанти Heppy.
Много чужденци се учудват дори, че е българска и са убдени, че са виждали подобни ресторанти в САЩ.
Да, прави са, защото преди да открие и един ресторант собственикът дава луди пари на американски консултанти да му изработят готова концепция... дори униформите са от тях и явно продължава да им плаща добре, защото веригата експандира и се променя дори!
И все пак повечето бизнеси почват от гаражчета, защото никой няма милиони за консултанти. Икономистите се появяват вече като имаш предприемач с идея и готов да поеме риска.
Добрата новина за теб е, че можеш да закриеш бизнеса си по всяко време и рискът ти е само до инвестициите до сега.
Добрата новина е, че можеш да почнеш някога наново, имаш шанс 1/3 да успееш, което е доста голям шанс.

МИСЛИ ПОЗИТИВНО И ВЯРВАЙ В ИДЕЯТА СИ, защото иначе нищо няма да се случи. Навън е пълно с мрънкащи, намусени хора, които мислят негативно и никога не стигат по-далеч от кварталното кафе, в което по цял ден да плюят успелите хора, държавата, работодателя си.
Ако нямаше хора, които са позитивни, дори безрасъдни, нямаше да има никакво движение, нямаше да има фирми, бизнеси и... работодатели да плюем.
Стив Джобс е фалирвал многократно, преди да успее. Много хора успяват след 40 г. дори. Писателката на Хари Потър е била безработна 20 г., а днес е милярдерка. Ако тя беше мислила „реалистично“ изобщо нямаше да пише книга и днес щеше да си стои на соц. помощи и да мрънка всеки ден.
Важно е да обичаш това, което правиш, да вярваш в себе си и в идеята. Всичко е и действително късмет, но ако не си позитивен и не ВЯРВАШ, няма начин.

И в Библията дори пише
„Почукай и ще ти отворят“, “Потърси и ще намериш“.
Не се отказвай!
Научил си много и днес съм убедена, че по-добре би се справил. Само напред и не слушай хората, които се опитват да те откажат, наричат те въздухар и тем подобни, защото те и след 20 г. ще са в кварталното кафе да мрънкат, а ти ще си успял - ако не от първия, то от втория... десетия път. Падаш и ставаш.

 
  ...
преди: 6 години, 2 месеца
hash: 26c2631e32
гласове:
1 2 3 4 5
  (2102442 гласа)

3.   Здравей. Аз съм момче на 21 и от малък винаги съм мислил негативно и съм бил нещастен(любов, пари, щастие). Отпреди около 2 месеца прочетох книгата на Джон Кехоу, , Подсъзнанието може всичко'' и започнах да мисля позитивно и наистина има някакъв резултат.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 2 месеца
hash: 9c334b2b34
гласове:
1 2 3 4 5
  (2102442 гласа)

4.   И аз се бях подхлъзнал по разните му там Кехоу и други подобни. Значи, когато хладилникът ти е празен, е малко тъпо да си мислиш на сила, че е пълен, когато очевидно не е такъв. Позитивното мислене няма особен смисъл, освен да се успокоиш сам себе си, но реално с него нищо не постигаш, а дори и се закопаваш. По-добре приеми, че хладилникът е празен и направи нещо по въпроса.

Понякога това позитивно мислене ни прави слепи за реалността и така ни лишава от възможността за правилните решения. Само с мислене няма как да напълним хладилника, нали? Но ако се вземем в ръце, осъзнаем, че е празен и че трябва да се напълни, тогава започваш да мислиш как да стане. И тогава може и да измислиш, а след това и да го осъществиш.

Негативното мислене също си има своите функции. То ни прави бдителни, кара ни да мислим и за лошо развитие на нещата и съответно как да намалим рисковете. Ако си завираме главата в пясъка като щраус, забравим за негативните възможности и се вторачим само в позитивните, то тогава можем да се озовем по бели гащи неподготвени. Но ако приемем, че е възможно и да не се получи най-доброто, то предварително ще си имаме план Б.

Естествено не е хубаво и да отиваме в другата крайност да мислим прекалено песимистично, защото пък тогава блокираме и губим мотивация.

Дали го мислим или не ние си имаме и лоши страни, няма как да сме перфектни. Ако се правим, че сме перфектни на сила, то така ние отричаме част от себе си. А тогава тази част започва да се съпротивлява, защото няма как да отхвърлиш сам себе си. И вместо да изхвърлим лошото, го стимулираме да се съпротивлява и да се развива, за да противодейства. Изпитал съм го на гърба си. Ако го прегърнем и приемем като тъмната си, но полезна страна, можем да извлечем само ползи от това. Защото колкото и да е тъмна, ако я използваме хитро, можем да я превърнем в предимство. Например яростта може да се трансформира в градивна енергия, омразата може да се превърне в мотивация.

 
  ...
преди: 6 години, 2 месеца
hash: 3df42ca89b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2102442 гласа)

5.   Ами виж сега, "реалистичното" (или аналитичното) мислене, както го наричаш си е вид наистина мислене - логическа дейност. Тя е безпристрастна, обективна и т.н. или поне такава трябва да бъде. Лишена от емоции, прагматична.

Докато "позитивното" мислене е съвсем друго нещо. То е общо положително светоусещане, оптимистична настройка на съзнанието... Облечено е в (положителни) емоции. В крайна сметка неговата цел е да доведе до програмиране на подсъзнанието, което пък от своя страна да доведе до материализиране на нашите желания (а не само страховете и тревогите ни да се материализират, неосъзнато).

Няма никакъв проблем хем да си "реалистично", хем "позитивно" мислещ.

 
  ...


...
преди: 6 години, 2 месеца
hash: 27c746d575
гласове:
1 2 3 4 5
  (2102442 гласа)

6.   Според мен реалистичното върши най-добра работа. Винаги трябва да помислиш най-лошото, след което да не позволяваш то да се случва и да дадеш път на добрите мисли. Нещо като комбинация между двете. Но някои хора не разбират правилно оптимистичното, то не е като да си кон с капаци, както сам се изрази.
Между другото, с твоя пример за бизнеса ме подсети за моя шеф, който е над 60 години, което явно дава ефект на мисленето му. Той така оптимистично гледа на един бъдещ проект, а впоследствие заедно с моите колеги видяхме голяма доза пропуск в развитието на ситуацията. Аз самата имах усещането, че нещо не е наред, така се и оказа. Добре че помислих най-лошото, както и моите колеги, за да го предотвратим! И в крайна сметка, защо аз заедно с колегите сме мислили по този начин? Много просто, на нас заплатите ни зависят от това, млади сме, искаме фирмата да върви напред! Докато шефа вече е в залезът на своя живот, той вече е постигнал своите цели, и е нормално да е отпуснал мислите си.
Тъй че да, може би в повечето случаи, работниците са тези, които поглеждат по-трезво на ситуацията, но пък позитивизмът на началниците е важен за стимул на действията! Както и да е, винаги е добре да се вслушаш в мнението на другите за действията си, защото може би те виждат ситуацията под съвсем различен ъгъл.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 2 месеца
hash: 4193d0e4fc
гласове:
1 2 3 4 5
  (2102442 гласа)

7.   Само една дребна поправка на цитата:
За да чукаш, трябва първо да ти отворят.
И в тази връзка, за да мислиш, по какъвто и да е начин...
трябва да имаш квалификация и оборудване.

 
  ...
преди: 6 години, 2 месеца
hash: debcee6950
гласове:
1 2 3 4 5
  (2102442 гласа)

8.   Негативно е друга дума за реално

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: fed52f9420
гласове:
1 2 3 4 5
  (2102442 гласа)

9.   Позитивен в България-ко? :)голяма грешка:)

 
  ... горе^
преди: 4 години, 2 месеца
hash: f91a26c026
гласове:
1 2 3 4 5
  (2102442 гласа)

10.   В определени ситуации хора с талант и умения са в добро положение и започваш да вярваш в следващите си планове, в други ситуации всичко сочи, че нещата вероятно няма да се получат и тогава се казва, добре е да гледаш реално на възможностите.
Определено вярата, че българи ще има винаги е до толкова смислена, че съм склонен да го представя като факт, вече за нашата родина с тези нечовешки тъпи същества взели се от незнайно къде и живеещи на тази свещена земя, ожесточено искат да я преотстъпят по време на свят в който поне държава от евро съюза се очаква да не загуби себе си.
И Европа на там иска да се запъти, но да губиш България е далеч по-голям грях.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker