Внушена смърт - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121141)
 Любов и изневяра (29694)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21890)
 Семейство (6468)
 Здраве (9595)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18507)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Внушена смърт
преди: 9 години, 9 месеца, прочетена 1594 пъти
Мисля че ще бъде много интересно да обсадим тази тема за внушената смърт защото е много интересна. Аз самият незнам да вярвам ли или не и сам озадачен от това нещо. Дано да е интересно да я обсадим заедно. Малка кост от гущер, кенгуру или от човешка ръка – достатъчно е да бъде насочена към жертвата и проклятието вече е задействано. Ритуалът не включва физически допир, нито отрова, но кончината е неизбежна. Ако палачите не проявят милост, провинилият се австралийски абориген умира в адски мъки. Много учени и досега не вярват в това, че човек може да умре не от физически травми, рани, смъртоносно облъчване или отрова, а само от лоша дума или магьоснически ритуал. От позиция на съвременната медицина това изглежда нереално, но практиката показва, че се е случвало и се случва.
Първите европейци, които се установили в Австралия, скоро разбрали, че аборигените от този континент имат доста екзотичен ритуал. На пръв поглед нямало нищо страшно при неговото провеждане, никой не режел човешки глави, нито карал някого да пие отрова. Но след този ритуал хората 100-процентово умирали в адски мъки.
Никой не знае кога за пръв път аборигените са започнали да провеждат този ритуал, но се предполага, че датира от хилядолетия. Най-често се прилага по отношение на хора, провинили се спрямо своето племе. В качеството на ритуално оръжие винаги се използва „кундела” ­ неголяма костица от голям гущер, кенгуру или ему, внимателно заострена и полирана от единия край. Допълнително я обгарят, след което привързват към нея кичур човешка коса, а в заключителния стадий я зареждат с енергия Мулунгува.
Готовата кундела се предава на няколко души, познати като курдатчи, които се явяват нещо като ритуални палачи на племето. Те, разбира се, не ходят облечени в бяло, а за по-голяма ефектност на „процедурата” се омазват с кръв, след което се намятат с кожа от кенгуру, надяват маска от пера на ему и и в тази недотам тайна екипировка тръгват да следят жертвата. Двама или трима души от наказателната бригада известно време преследват провинилия се, хвърляйки го в ужас пред неминуемата разплата, след което, го сгащват на тясно и един от палачите замахва към него с кунделата. При това нямал никакво съприкосновение на коста с жертвата – обикновено това се случва на разстояние от 15-20 стъпки. След това палачите просто се обръщат кръгом и се разотиват най-спокойно. Никой от присъстващите на ритуала няма и грам съмнения, че скоро ще последва ужасна смърт. Роднините на прокълнатия започват да го опяват директно, като нагнетяват допълнително атмосферата.
Антропологът Хербърт Бейсдоу станал свидетел на такъв ритуал, който описва по следния начин: „Бузите на човека пламнаха, в очите му се четеше неприкрит ужас, а лицето му се сбръчка в страдалческа гримаса... Когато се опита да каже нещо, гласът му сякаш заседна в гърлото, а на устните му се появи пяна. Тялото му започна да се превива. Скоро след това той падна на земята и започна да се гърчи в предсмъртна агония... ”
Трябва да се отбележи, че учените, особено медиците, доста скептично се отнасят към възможността смъртта на човек да настъпи само от някаква си заплаха с кост. От тяхна гледна точка ужасът води до това, че сърцето на заплашения човек не издържа. Но какво тогава е обяснението, че понякога хората умират в страшни мъки в продължение на няколко дни. Последното изглежда на учените като фантастика. Но когато в личния си опит те се сблъскват с подобен феномен, от скептицизма им не остава и следа.
През 1919 г. доктор С. М. Ламбърт, който по това време работел в Куинсланд, бил запознат с ритуала със заострената кост и наблюдавал негови жертви. В своите записки той отбелязал, че по телата на умрелите няма никакви рани и белези, липсвала даже и драскотина, а костта на практика не се докосвала до тялото на жертвата, но Ламбърт продължавал да не вярва, че смъртта е настъпила от „спектакъла”, разигран от местните магьосници. Мнението на доктора се променило кардинално, когато неговият помощник Роб станал жертва на заострена кост, насочена към него от местния вещер Небо. Ламбърт веднага изследвал помощника си и не открил у него признаци на каквито и да било заболявания. Той се опитал да обясни на Роб, че не му е причинена никаква реална вреда и да го успокои, но всичко било безполезно – здравият физически мъж започнал да гасне. Тогава докторът отишъл при вещера и го заплашил, че племето му ще спре да получава продоволствена помощ. Небо отишъл при Роб, дал му някакъв лек, и на следващия ден той бил напълно здрав.
През 1953 г. с жертва на ритуала се сблъскал цял колектив от медици в болница в Дарвин, където със самолет докарали умиращ абориген, „пронизан” с омагьосана кост. Аборигенът Лиа Вулуми бил в много тежко състояние. От горчив опит, лекарите предприели интензивно лечение: направили рентгенови снимки на жертвата на магьосническия ритуал, кръвни изследвания и всевъзможни анализи, давали му скъпи лекарства и дори провели с него хипнотичен сеанс, но всичко било безполезно – аборигенът умрял в адски мъки.
Подобна магьосническа практика се приписва и на вещерите нангари, които обаче използвали парче кост от човешка ръка, изрисувано със символи. Магията в този случай се освобождава със специална песен. При желание нангарите могат да „отменят” смъртната присъда.
По мнението на редица психолози, пагубен за жертвите на ритуала е страхът. От силния стрес в кръвоносната система на човека нахлува адреналин, затова мускулите започват да изпитват недостиг на кислород, което понижава кръвното налягане и води до спазми на мускулите. В крайна сметка жертва на ритуала от страх и убеденост, че смъртта є е неизбежна, извършва психосоматично самоубийство. Но подобно обяснение абсолютно не пасва за онези случаи, когато жертви на такива ритуали стават и хора, които съвършено не вярват в тях.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 9 месеца
hash: 046cef6158
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Глупости на търкалета

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: a5c60077b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Излез от филма.

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 941541b4b3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Може би зaмaхвaйки от рaзстояние, костa изхвърля/ изстрелвa някaквa отровa, ( кaто кобрaтa примерно ) мaлко количество което се aбсорбирa от кожaтa моментaлно. В случaя единствения трик би бил точният мерник нa шaмaнa или кaкъвто е тaм. Щом след товa с лек някaкъв, a не със зaклинaния сa излекувaли някого. Вероятно противоотровa.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 68f2ace2b8
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Както всички знаем всичко на този свят е на енергийна основа, ако тези шамани умеят да насочват енергията за свои цели какво чудно има?
М, 36

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: b934ca1198
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   мисля, че номер 3 е прав. обърнете внимание на описанието: няколко души отиват до жертвата, притискат го на тясно и единият замахва! ако беше просто енегрия, нямаше да има нужда от по-близък достъп до жертвата, шаманът щеше да си прави заклинанието и толкова.
а на помощника са дали лекарство, т. е. противоотрова. явно това е рядко срещана отрова, известна на малък кръг хора. някой всъщност правил ли е аутопсия на такава жертва?

 
  ...


...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: d2db5e260d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Какво искаш да кажеш да могат да правят някаква магия ли как?

 
  ... горе^
преди: 9 години, 9 месеца
hash: bde6379c9b
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Историите за които разказваш са най-обикновено психосоматично самоубийство. Тези хора са живели дълги години там, разказвани са им хиляди случай на "наказание", колкото и невярващи да са те пропускат в мислите си, с годините, някакъв процент вероятност за вярност. Ако пък са родени там още от детска възраст чуват тези истории. Както ние българите по принцип не вярваме на нашите врачки, но при проблем доста българки търсят помощ то тях.
Самият прегрешил знае че заслужава смърт, при вида на шамани омазани с кръв които са насочили остро оръжие срещу него, за което е чувал че убива от разстояние, като наложиш и това че самият той се чувства виновен от това което е сторил на тяхното племе и съвестта му го притиска, е напълно нормално да умре. Умирането в страшни мъки се дължи на продължителната борба със собствения си организъм, борбата с чувството за самосъхранение.
Съвсем нормално е психиката или душевността /както искаш така го наричай/ да победи над физическото тяло в борбата.

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: eca4e1070f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Много драсканици за нищо!? Прегледай се при психиатър, не си добре с психиката. Такива психари като тебе, наистина можеш да ги умориш чрез внушение. Правен е експеримент, уж на шега, колеги на такъв психар като тебе, решили да се пошегуват. Застанали по един , на три кръстовища по пътя му за работа, и всеки му казал колко зле изглежда днеска, а той тръгнал с настроение. След първото кръстовище, малко му се развалило настроението, все пак някой"УЖ" е видял нещо нередно, но си продължил за работа. След третото кръстовище вече рухнал, не му се работело вече, и направо заминал за преглед при лекар. Това се нарича лабилна психика, каквато е и твоята. Затова вземи мерки и я коригирай, стани по уверен в себе си, занимавай се с автотрениг,не вярвай на глупости. Страховата невроза парализира правилното функциониране на тялото, отначало соматично, в последствие и физически. Затова диво животно ако го затвориш в клетка, умира след няколко дни, не от друго, а от глад и жажда, защото страха е погубил апетита му. Бъди смел, не чети глупости.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker