Да отворим тенджерата под налягане... - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120671)
 Любов и изневяра (29587)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18389)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Да отворим тенджерата под налягане...
преди: 9 години, 8 месеца, прочетена 1349 пъти
Заглавието е свързано с представата, която имам за себе си. Аз съм устроен като тенджера под налягане, която ако не бъде освобождавана от поне малко съдържание периодично, ще експлоадира. Не очаквам отговори от вас, нито ще влизам в тази тема отново. Можете да обсъждате в нея каквото искате - от турнири по домино до гладът в Африка.

Какъв е проблема на някои нашенци? Ще ми се да вярвам, че не са всички. Чули, че на Запад като се повреди нещо не го поправяли, а купували ново. Е, забравят разликата между доходите на онези и нашите, както и факта, че никой не им е искал мнението, но на кого му пука? Най-лошото в тази страна е да ти се повреди нещо. Телевизор, компютър или друг електроуред - все едно. Не говоря за миксери, сешоари и други по-дребни, които могат да бъдат заменени. Сериозно - вие на всяка аномалия/повреда ли сменявате нещата у вас? Все едно при първата изронила се мазилка от таван да смениш жилището. Ето колко куха е тази логика! Понякога е нужна смяна, но не винаги. Самият аз съм сменявал неколкократно електроуреди - иначе нямаше да имам достъп до Интернет и щях да гледам телевизия на телевизор Велико Търново. Не съм Скрудж МакДък, но това не означава, че решавам всеки свой проблем с покупка на нов уред.

Ти отиваш с пределно ясно искане: "Поправи го! " 90% от експертите ни те мотаят и накрая заявяват, че е по-добре да си купиш нов. Не споменават, че е по-добре те да се научат как се поправят тези неща, защото от двете страни те са тази, която взема пари за труда си и е нормално да се грижи той да бъде качествен. Никому не е нужен да речем техник на телевизори, който може да поправя само 3 марки телевизори, а останалите ги гледа идиотски като Бай Ганьо проява на благотворителност, защото не разбира напълно какво точно е това и не схваща нуждата от него. Те са некадърни, но излиза, че електроуредът е виновен, а те са светци! Останалите 10% се делят на такива, които имат мъжеството да си признаят, че не могат да го поправят и още страхливци, които ти го връщат при носенето с някакво измрънкано под носа оправдание. Бизнесмените, бизнесът не е само да лапаш парите на хората, а и да повишаваш периодично качеството на работната сила - в случая вие. Да бяхме в зората на телевизията или месеци след изобретяването на компютъра - щях да ви го простя! Но след години да седите удобно в столовете си и да оправдавате незнанието си с предметите, които са дръзнали да имат повече от 1 възможен производител? Усъвършенствайте се, щом ще бъдете бизнесмени!

Умишлено използвам тази дума, защото всички са такива. Няма вече майстори, работници, нито каквото и да било. Всеки е бизнесмен - дума, която на български значи същото като Made in China - т. е. нищо. Ние сме я свързали с други наши думи и сме я осмислили донякъде, но всъщност едва ли има дума, която да описва г-да бизнесмените качествено! А какво става, ако случайно се излъжат да погледнат и открият проблема? 95% от отговорите са "Купи си нов! ". Някой ще каже: "Мислят ти доброто и затова ти дават този съвет! " Как звучи само - мислели... Кой ги е карал да го правят? Да отидеш в сервиз за някаква техника и те да ти заявят да си купиш нова, а в повечето случаи поправката не струва повече от новата техника. Никой не говори за някакви велики повреди. Дори един вентилатор или адаптер на компютър да се повреди, те пак искат да ти пробутат идеята да си купиш нов. Отиваш в магазин за съответните части и те ти излизат с "По-добре си купи нов! " По-добре за кого? За мен или за тях? По-добре от кое? Да ги накарам да свършат нещо във връзка с това, което работят? Имам новина за тях - Клиентът винаги има право! Написах го с главна буква, защото ако няма клиенти, няма да има и търговци. Елементарно е! Нуждата рано или късно ражда някой, който да я задоволи. Никъде обаче не е казано, че наличието на търговци на хладилници на Антарктида ще накара хората да започнат да си купуват. Проумейте го - вие сте тези, които подобно на депутатите сте в позицията на служещи някому. Не ние, а ВИЕ! И щом го правите зле, защо ние да не кажем: "По-добре хвърлете този бизнесмен на бунището и намерете нов? " Да, вашата побългарена западняшка логика на ваш гръб! Приятно ли е?

Защо е възникнала тази логика ли? Много просто -някой "бизнесмен" е решил, че парите са му малко и воала! Трябва да се купува повече. Как? Ремонтите на стари и употребявани вещи да го... знаете какво! Тях ги устройва, но дали и нас ни устройва? А е важно именно това - дали нас ни устройва! Ако ние не им даваме пари, те къде отиват? Фалират! Ако тях ги няма, ние просто отиваме при следващия специалист и няма да седим и да ревем за бизнесмена, който е спуснал кепенците поради невъзможност да задоволи желанията на клиентите си. На Запад дори умишлено съсипват техниката, за да не издържи дълго, но какво от това? Всеки има глава на раменете си и не е длъжен да слуша чуждо мнение. Знаете ли защо у нас няма някой, който да е отворил фирма за "даване на съвети"? Просто е - защото всеки го може и няма нужда от това. Щом знаем това, тогава с какво право са се залетели да ми дават съвети? Те знаят, че аз мога да им дам съвет. Аз знам, че те могат да ми измислят някоя "мъдрост". Кого се опитват да впечатлят изобщо? И докога ще си хабим нервите (аз и другите клиенти) с хора, които подобно на динозаврите са застинали някъде в удобно на тях място и чакат следващия астероид, който ще се приземи там? Толкова ли е трудно да разберат, че ако си техник, от теб се очаква да поправяш, а не да конкурираш продавач-консултантите в Зора да речем?

А сега както казах можете да започвате да пишете за домино или нещо друго. Най-вероятно обаче ще ми давате "акъл" както казват старите хора, защото българинът умее само това - да не уважава факта, че другите са мислещи същества и да се опитва да им дава решения на проблеми, които те вече сами са решили как да преодолеят! Само не задълбавайте в скандалите между "бизнесмени" и потребители в тази тема, че ми става жал за модераторите в сайта и това колко работа ще имат в такъв случай. Ако някой иска да се накара на техник или друг майстор, по-добре да го направи лице в лице в сервиза му, нали? Защо аз не послушам съвета си ли? Откъде знаете, че вече не съм го правил? Всъщност мога дори сега да набирам номера на някой такъв, за да му кажа какво мисля за него.

За финал ви пожелавам да не ви се наложи скоро да поправяте електроуред! Никой не заслужава стреса и нервите, които докарва това иначе елементарно занимание в нашата "бизнес демокрация" (т. е. балкански капитализъм).

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 8 месеца
hash: af8bbf3f98
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Виж, не е вярно, че на Запад купували за всяка повреда ново нещо - просто се прави проверка кое е по-евтино - да се ремонтира и да останеш със старият уред (и морално поостарял), или да инвестираш няколко стотачки и да имаш чисто нов и модерен уред.
На Запад иначе нищо не хвърлят лесно, напротив. Има дори немска фирма asgoodasnew. com, която печели от това - там можеш да изпращаш стари уреди, включително повредени, които после оправят в хале с всякакви техници и специалисти и продават с 30 месечна гаранция отново!
Проблемът на поправените уреди е именно тази гаранция - много често даваш луди пари за множество ремонти и пак нищо. Рискът си е твой.
На мен ми се развали монитора на 4-годишния ми лаптоп и го ползвам с външен монитор, но си купих в крайна сметка нова машинка с нова операционна система, с по-бърз процесор и хиляди екстри.
Преди си е заслужавал ремонтът, защото разликата между Велико Търново 1 и Велико Търново 2 е била никаква, но днес новото поколение уреди винаги е с пъти по-добро от старото.
Ето, старият ми лаптоп имаше 4 GB CPU, новият ми има 4 ПЪТИ повече. Старият имаше 250 GB памет, сега имам 1 терабайт - 4 пъти повече, да не говорим за процесори и батерията....
Ще дам да ми оправят монитора и пак ще имам МОРАЛНО остарял уред, ще вкарам още пари за батерия, но ще ми изкарва ли 6 часа и нагоре?
Мисли като модерен човек и като има смисъл оправяш, като няма -не. Всичко е не само въпрос на пари и стандарт, а на СМИСЛЕНО И ГЛУПАВО, а китайците ФАКТ са евтина работна ръка и ще ти сглобят новият уред за 5 минути, което един майстор в гаражче няма начин да направи.
И у нас обаче се рециклират стари уреди. Мой познат-арменец си има такъв магазин - ходят веднъж годишно с брат му до Китай, поръчват 3 контейнера с аксесоари и резервни части и може да ти оправи всеки уред за добра цена или да ти купи старият за добри пари, да си го оправи и продаде с 20 лв. печалба, което си му стига, защото масата прави парите при него, но ако ходиш в оторизираните и маркови сервизи, какво очакваш да ти кажат? Който търси, намира - това е предимството в капитализма - има търсене, има и предлагане, а на който не му харесва да ходи в Северна Корея или Куба - там плачат за вашите проблеми в крайна сметка на СВРЪХКОНСУМАТОРСКОТО ОБЩЕСТВО, от което сте част и вие!

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 8176a58c2a
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Гледай филма "Планирано остаряване" - https://www.youtube.com/watch?v=-4MHKQApEJs ще ти се изясни. Да, може да се поправи, да, лесно е, но няма кой, защото трябва да си пупиш нов, защото оборотът трябва да върви и балонът на потреблението да се надува. Капитализмът се самоизяжда. Колкото повече хора като номер едно от коментарите, толкова по-добре за икономиката и толкова по-зле за планетата ни. Но всичко е до време, не може вечно да черпиш ресурси, да тровиш природата и да искаш да ти се размине. Няма как...

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: b82991efb3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Сипваш в нея не вода а с бензин до горе! Запушваш клапана отвътре с болкит! Затваряш здраво! Слагаш на котлона! Пускаш печката на макс! Тичаш и залягаш в банята!
БАААААМММ!!!!!!!!!!!!!!

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker