Носталгията по социализма в България - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120658)
 Любов и изневяра (29582)
 Секс и интимност (14306)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6437)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3137)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18386)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Носталгията по социализма в България
преди: 9 години, 7 месеца, прочетена 9199 пъти
Здравейте,

Млад човек съм, интересувам се от история, включително и от развитието на България през 20-ти век и периода 1944-1989 год. Едва ли има друга държава от бившия Източен Блок, където носталгията по социализма да е толкова силна, както в България. Мислел съм си, че това е основно сред възрастните хора, но се убеждавам, че доста от хората на средна възраст, та дори и по-млади биха искали това време да се върне. Ако човек започне да чете по форумите, ще си каже, че масово българинът смята, че преди 10-ти ноември е било някакво благословено време, в което се е живеело блажено. Според хората, изказващи такива мнения, дори и да е имало лоши неща, те са били малко на фона на положителното.
Не отричам, че не всичко при социализма е било лошо, както и че немалка част от хората се живеели по-спокойно, отколкото сега. Съгласен съм и че животът в България в момента е несправедлив и определени групи от обществото са много уязвими. Но имам усещането, че хората, възхваляващи социализма, изобщо не търсят причинно-следствените връзки, не се запитват защо всички други бивши соц-републики от Източна Европа сега са поне малко по-добре от България, не се замислят, че хората, които са извършили разграбването на държавата след 10-ти ноември, в огромната си част са свързани със стария режим, че шуробаджанащината и връзкарството, които са процъфтявали при соц-а, и до днес пречат на развитието ни. За тях е важно, че са ходили на почивка на морето и че животът бил сигурен - това, че е нямало свобода на словото и изразяването, на придвижването, това, че развитието ти се е определяло от това дали си член на Партията сякаш няма значение. Нито пък има значение, че хора са били репресирани заради произхода им или заради критични изказвания към властта - апологетите на социализма дори извъртат нещата така, че репресираните са били "криминални елементи", западни агенти или направо "фашисти".
Наясно съм, че на "Запад" не всичко е идеално, че понякога правата и свободите са повече на хартия, отколкото реални. Но все пак обществото в Западна Европа се придържа към някакви принципи и правила, които да гарантират достойния живот на човека - има несправедливости, но не ми се вярва да са повече отколкото при социализма.
За мен лично носталгията по социализма е разбираема, защото все пак на много хора тогава им е минала младостта, оженили са се, работили са и т. н. Примерно много български филми отпреди 1989 год. и досега е удоволствие да се гледат, а и индиректно казват много истини за живота тогава. Така че не казвам, че носталгията е нещо лошо, но ако хората масово искат да се върне онова време, това означава, че Преходът тотално се е провалил, че сме се провалили като общество.
Когато човек непрекъснато чува и чете, че социализмът е бил по-добрият строй, започва да се пита дали нещо не е наред със самия него. От друга може би хората, които пълнят интернет с такива коментари, и то в работно време, са от тези, които не са успели да подредят живота си, и затова само въздишат по бай-Тошовото време.
Какво е вашето мнение, каква е причината за тази огромна носталгия? Изобщо дорасли ли сме като мислене, за да имаме истинска демокрация? Бихте ли искали да живеете отново в социалистическа България, или въпреки недостатъците на сегашното време, го предпочитате? Посочете и в коя възрастова група сте, ще бъде интересно да се сравнят нагласите.

Авторът - възрастова група - 20-25 години

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:
1-50 от 96

преди: 9 години, 7 месеца
hash: a324a04645
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Съгласна съм напълно с Автора.
Причината за мен е в това, че през комунизма действително е имало по-добър живот за сравнително необразованите и неконкурентноспособните в условията на свободен пазар на труда, а и много не са могли да се приспособят към новите усливия за живот и да извлекат добро от свободата си - на такива хора им липва сигурността някой /държавата/ да отговаря за теб и да поема цялата отговорност за живота ти.
За съжаление тези хора не си дават сметка, че не Преходът е причина за разпадане на режима, а че комунизмът е причина за Прехода!
През последните 12 г. НРБ се е държала само на заеми, а след това се оказваме неспособни да се реформираме.
Не само българите са носталгици. В Бившата ГДР хората избират също тяхното БСП, масово ги тресе носталгия за разни марки от кома и... имат сходно на българитр поведение пред урните, включително повече от половината не гласуват, докато в Западна Германия над 75% от хората гласуват. Давам тази страна за пример, защото трзи пък няма от какво да се оплачат, нямали са преход и действително от раз са заживяли добре, а не са минали като българите през всичкото страдание на Прехода.
Изводът ми е, че робът си е роб и ще си умре роб. Трябва просто да се изчака старите да се оттеглят окончателно от властта и нашето поколение да поеме кормилото. До тогава ще трябва да ги търпим и да се стараем да не повтаряме грешките им.
Преходът не е целта, а само ПРЕХОД към целта - едно демократично, свободно и социално справедливо общество.
Със стари к...ви обаче нов публичен дом не се прави. Ще чакаме....25 Г. са твърде малко за такава фундаментална промяна на системата.
Ж30

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 7ce50b6eff
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

3.   Соца си е соц, с всичко добро и лошо в него, за да има носталгия, има защо. Ако нямаше защо нямаше да има носталгия.
Икономист, 20-25г.

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: acf28c1782
гласове:
1 2 3 4 5
  (23 гласа)

4.   Човек "на средна възраст" съм, разбирай - половината ми години са минали под знака на социализма.

Носталгия определено не ме гони, но има някои неща... Ти просто няма как да ги разбереш - такова нещо днес не може да се види, изживее или усети.

Едно от тези неща е колко задружно живееха хората! Понеже всички бяха еднакво бедни, и нито имаше достатъчно пари, нито достатъчно вещи, всички искрено си помагаха, мислеха си доброто (става въпрос в квартала примерно, или в училището, в предприятието, където работиш...). Нямаш си на представа - на Нова година тръгва едно хоро във входа на блока, преминава през всички етажи и през всеки един апартамент, всеки се включва с радост и черпи с нещо останалите...
Или на първи юни - родителите по самоинициатива организираха на детската площадка празник на децата - на всички деца от квартала. Един донесе тебешири, друг издялкал лодки от дърво, трети налепил някаква електронна схемичка с разноцветни крушки... Сега може дори да звучи идиотско - празник без "аниматори", детско меню, организирана програма и ала-бала, все едно ако не си платиш то не можеш да се веселиш...

И много други неща имаше - жените бяха верни, семействата бяха здрави, задружни, многолюдни... От гледна точка на егоизма и "спокойствието" това в безумно и неудобно, но в действителност изобщо не беше така! Вземи и разгледай снимки на хора от онова време - в очите им има одухотвореност, блясък, а не депресия и безкрайно отегчение от живота...

Нямаше го това залитане по вещите, по парите, Никой не си мислеше, че като има повече пари и е нещо повече от другите. Човек търсеше човека, ама не користно и лицемерно - аз ще ти помогна днес да си поправиш колата, ти утре ще научиш сина ми да дрънка на китара, със съседа ще сглобим компютър "Правец" от изнесена от завода платка и със собственоръчно събрани чипове... Ей такива работи. Как да ти го обясня? Вратите на повечето домове не се заключваха. Можеше да отидеш на приятели или роднини на гости без предварителна уговорка (то до 1978 нямахме и телефон даже..), като при това те с искрена радост те приемат, все едно цял ден са те чакали и си прекарвахме добре. Децата играеха навън - между блоковете и по поляните докато мръкне, а не да се завират вкъщи и да цъкат на компютри, телефони и таблети до умопомрачение. (Само-)организирахме се на "банди" и водехме войни, или на футболни, баскетболни, волейболни, народна топка- отбори и играехме между махалите.

Дебели хора нямаше, понеже всички живеехме много активно и спортувахме - сутрин задължително се правеше ведрина в училище и по предприятията, след това имаше много игрища в кварталите и навсякъде където се събират хора.

Имаше много кръжоци и свободни занимания - по химия, по физика, по електроника, по ракето- и авио-моделизъм, по кино и фотография, по разни музикални инструменти, театър, отбор по борба, по фехтовка...

Въобще - животът беше организиран по коренно различен начин. Имаше някаква СИСТЕМА, колкото и "упадъчна" да е била - обратното на сегашния пълен хаос... Имаше ДУХ, сплотеност, съпричастност, креативност...

Образованието беше много силно - на, и над световното ниво. И ВСИЧКИ бяха образовани, начетени. С всеки можеше да се разговориш, да обсъдите някоя интересна тема или литературно произведение. Имаше хубави български песни, книги и филми.

Не знам... сега вече всичко това го няма. Хората строят стени около себе си - и в буквалния и в преносния смисъл. Трупат скъпи вещи, носят фешън-дрешки, НО няма кой да им се зарадва, няма кой да ги оцени, понеже и другите са такива и с това се занимават... Накрая - изпадат в депресии, самоубиват се... Уж имат повече, уж изкарват по 10-20-30 пъти повече пари от тогава, уж имат възможност да пътуват, НО няма с кого да споделят, няма с кого да градят - всеки гледа да чопне каквото може и да бега...

Някакво подобие на духът от онова време усещам примерно, когато съм в Германия, и по-точно - източната й част, тази, която беше социалистическа до 1989. Особено по отношение на децата и спокойствието.

Сега.. духът на България го няма! Циганизация, чалгаризация, масово изтъпяване, морален и интелектуален упадък. На запад какво - там винаги ще сме чужди... Други култури, други разбирания, друг дух (поне има някакви, защото тук май вече няма никакви..)

Та това е в общи линии - продължавай да търсиш, но ако не си живял в онова време - много, много трудно можеш да си го представиш.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 927dc60536
гласове:
1 2 3 4 5
  (19 гласа)

5.   Социализмът преди всичко е бил... диктатура - диктарура на пролетариата.
Тоест, простите живеели на гърба на умните.
Мнозинството прости хорица, народа, на гърба на малцината интелектуалци, хората с образование, знания и възможности.
След това интелектуалците се изнесоха извън Бг. Където и да е, но не и в Бг. Някъде, където могат да се занимават с каквото искат, да ги уважават за това и разбира се, да им плащат. И продължават да се изнасят.
И остават... пролетариат и носталгия. И демокрация. Вече няма на кого да си прилагате диктатурата.
Сбогом и благодаря за рибките :)

Y D

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 77fa1a1d3e
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

6.   Социализмът е бил робство - хората и до днес са си овце. Бе-е-е-е-е-е-е!

 
  ...


...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 4db982fff8
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   От автора: към номер 4: благодаря за изчерпателния отговор, прав си, че ако човек не е живял по онова време, няма как да разбере определени неща. Мога да разчитам само на чуто и прочетено, но винаги го има моментът, че всеки представя нещата, пречупени през собствената си гледна точка и убеждения. Хора, които са стояли настрана от политиката, имали са работа и сигурност, си спомнят повече хубавото, тези, които са били тормозени от властта заради произхода си, или някаква позиция, която са заели, ще си спомнят повече с лошо.
Но няколко коментара към твоя коментар, с които искам да покажа, че всяко нещо може да се погледне от две страни:

- одухотворените лица на хората от снимките и блясъкът в очите - ако погледнеш снимки на хора, живели в Западна Европа, вероятно ще установиш същото, тоест не е нещо уникално за социалистическия строй
- кръжоци и занимания за децата - съгласен съм, но образованието е било политизирано и натоварено с ненужна идеология - предмети като основи на комунизма да речем. Също така един проблем, който го има и днес - залагало се е много на наизустяването, а не на самостоятелното мислене - от друга страна обаче, от хора, били ученици тогава, знам, че са имали и учители, които са ги поощрявали да изграждат собствено мнение, да разсъждават - само че резултатите, които тези учители са постигнали с учениците, са били не благодарение, а въпреки системата
- здравите семейства - предполагам, че са били по-здрави от сега, но съм чувал много истории от близки и познати за това примерно коя жена е била любовница на директора на предприятието, така че и тогава се е изневерявало, хората са го правели по-дискретно, и въпреки това се е знаело
-духът и задружността - това действително липсва в днешно време, хората са се отчуждили един от друг, но отново говорим за явление в световен мащаб. При социализма хората сигурно не са си завиждали чак толкова, защото разликите в заплатите са били малки, но се сещам за филма "Селянинът с колелото" - Георги Георгиев-Гец играе работник в някакъв завод, когото повишават, а Георги Русев е негов съсед и приятел, типичният соц-еснаф, като разбира за повишението му - реакцията е - "Ама ти сега ще вземаш повече от мен? ", така че някои неща опират и до манталитета на народа...

 
  ... горе^
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 94c2fffa1c
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

8.   Първо автора е пълен калъф. ;). Второ западна ЕВРОПА ПРАВИ 400 години демокрация, а ние 25. Да социализма, е за хора които са свикнали да разчитат на държавата тоест простите и некъдърни хора.

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 0d7130dcb6
гласове:
1 2 3 4 5
  (18 гласа)

9.   Един професор по икономика в местен колеж заявил, че никога преди не е късал студент, но наскоро скъсал един цял клас. Този клас настоявал, че социализмът работи и ако бъде приложен никой няма да бъде беден, както и никой няма да бъде богат, голямо равенство.

Професорът казал: "Добре, ще направим един социалистически експеримент. Всички ще получат усреднени оценки - средно аритметично от сбора на всички ви, така че никой няма да бъде скъсан, но и никой няма да бъде отличник.

След първия изпит оценките били изравнени и всички получили петици. Студентите, които учили съвестно били разочаровани, а тези, които не учили били щастливи. Когато наближил вторият изпит, студентите, които учили малко този път учили още по-малко, а тези, които преди учили съвестно решили, че сега това няма особен смисъл и те учили по-малко.

На втория изпит всички получили четворки! Никой не бил щастлив. След третия изпит всички получили тройки.

Докато се провеждали изпитите, оценките никога повече не се покачили, защото караниците и обвиненията довели до омраза и никой не искал да учи заради другите.

За тяхна изненада на следващия изпит ВСИЧКИ БИЛИ СКЪСАНИ. Тогава професорът им обяснил, че социализмът също се проваля, защото когато наградата е голяма и усилието за постигането и е голямо, а когато правителството отнеме наградата никой няма да опита да я получи. Толкова е просто.

Ето, някои изводи от този експеримент:

1. Не можеш със закон да направиш бедния богат, без да направиш богатия - беден.
2. Ако някой получава без да се труди, друг трябва да се труди без да получава.
3. Правителството не може да даде нещо на някого, без преди това да го вземе от някой друг.
4. Не можеш да увеличиш богатството, разделяйки го.
5. Когато половината от хората стигнат до идеята, че не е нужно да се трудят, защото другата половина ще се погрижи за тях, и когато другата половина стигне до идеята, че не искат да се трудят, защото друг ще се ползва от плода на труда им, това е началото на гибелта на нацията.

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 0d7130dcb6
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Носталгията идва не от това, че е било хубаво тогава, а че е още по-зле сега. Повечето българи си мислят, че сега тук е демокрация. Да, ама не. Това нашето е демокрация само на хартия. По същество няма нищо общо с демокрация. Ако искаш да видиш истинска демокрация, отиди и живей в Австралия, Норвегия, Швейцария, Дания, Швеция, Австрия. Тогава ще разбереш какво е истинска демокрация с работеща социална политика. Това нашето си е изроден посткомунизъм.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 7 месеца
hash: f7a503b8a8
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

11.   Авторе, оставам с впечатлението, че не толкова от любов към историята отваряш темата, а по-скоро от омраза към поколението, живяло през соцвремето. А това не е добре. Дано да греша.
Директно на въпросите. 1. Причината за тая носталгия е сегашното положение. По принцип носталгия по отминалото време винаги има/знам го от моите родители, роднини и по-възрастни приятели-вече покойници, и те говореха с умиление за отминалите им години/. Но такава беднотия, бездуховност и неорганизираност в държавата няма как да не те връща към ЧАСТ от онзи живот. 2. Не сме дорасли като мислене за демокрация от този американски тип, който се прави опит да се НАЛАГА тук. От едната крайност отидохме в другата. 3. Не искам да живея отново в социалистическа България, но не искам да живея и в сегашната. Преди нямахме много неща, защото не ни ги даваха административно и правно. Сега обаче, с тези доходи, много от правата и свободите стоят на хартия, а не в ръцете ми. Къде и с какво да реализирам правото си да пътувам например? Та аз в България не мога да си позволя да пътувам, камо ли в чужбина.
Ако имаш други въпроси, казвай. Твърде много може да се пише по темата-това е половината ми живот. Роден съм през 1954 г.
Кратко казано, моето становище е, че колкото направихме социализма, толкова направихме и капитализма! Причините за това са предимно в нас-като народ, но и отвън повече ни пречат, отколкото помагат.

 
  ...

...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 06eae6576c
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   На 39г съм авторе, нямам носталгия към даден вид управление, може би заради крехката си възраст в началото на прехода. Но имам доста спомени и те ме карат да вярвам, че не управлението е виновно, а мързелът, от него корупцията, от там беззаконието, некачественото образование, от там и други навързани факти.
Първо ще ти обясня за мързелът. Днес българинът очаква с 45 часа седмичен ниско квалифициран труд да си позволява, да живее толкова луксозно, като хората от политбюро едно време. Обаче като си погледне портфейла и види, че средствата му достигат само за биологично оцеляване се депресира и започва да обвинява кой ли не. През комунизма хората освен на работа, вечерно време всеки вършеше час мак, някакви услуги за нещо си, мога да го нарека "разменен труд" и повечето граждани имаха градинки около града и копаеха в свободното време да изкарат някой зеленчук. Почти всички домакини правеха буркани от зеленчук собствено производство извън работно време. Чрез вложения труд извън работно време успяваха да живеят по добре и да остават пари за спестяване. Хората построили си къща строяха собственоръчно влагайки собствен труд и разменен приятелски труд, много рядко някой можеха да си позволят "баш майстор", който също работеше извън работно време, а тези закупили си панелка влагаха почти всичките си пари от заплати и оцеляваха на труда след работно време.
Образованието: сравни колко процента от сегашните завършващи средно наистина имат квалификацията да извършват даденият вид дейност. Нима в момента в България има автотранспортно училище, от което можеш да вземеш 18г младеж завършил монтьор и да му довериш ремонтирането на автомобила си? 1 ученик на 5 000 завършили с диплом, съмнително, но може би ще се справи с ходовата част, нали? Това важи за всички професионални гимназии. Децата ако въобще посещават 11 и 12 клас не получават никакви знания по професията. А както знаеш само под 10% от всички деца имат възможност да учат в елитни гимназии с цел елитно висше. Тоест над 90% от децата завършват гимназия, не могат и не знаят никакъв занаят, от там накъде. Някой опитват някакво измислено висше заради респекта "завършил висше" макар това висше да е африканска филология. Други се лутат с години не можейки нищо, стават сервитьори продавачи и до там, а като навършат определена възраст, какво, хигиенисти и нищо повече.
За разликата на беззаконието и размера на на растежа на корупцията в двата строя сигурно си наясно, затова няма да разяснявам, че тогава известен лекар беше доволен на бутилка коняк, а сега 200лв корупция за преглед са му малко.
Затова хората казват тогава беше по добре, защото който завърши професионална гимназия имаше стажове и растеж в професията, защото хората бяха по дружелюбни и всеки се съгласяваше на "разменен труд", всеки работеше нещо в повече извън работно време и имаше съответно достатъчно доход да си позволи почивка на почивна станция.

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 1a459fd02d
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

13.   Много е просто обяснение - наред с традиционните, и дъвкани вече 25 години предимства/недостатъци на социализма, има още нещо, което кара хората на определена възраст да искат да се върне онова време - копнежът по отминалата младост. С други думи, не че чак толкова много искат да се върне комунизмът, колкото искат да им се върне младостта, ама за съжаление това просто не е възможно.
Аз съм от поколението, израстнало през 90-те години, и понякога също тъгувам за моето детство и юношеските години. Разликата е, че при мен нямаше комунизъм, и не мога да го искам да се върне, но с удоволствие бих върнал игрите на криеница, народна топка, излизането на разходки с приятели, ако щете дори и ходенето да берем джанки и череши... Това е стремеж към връщане на младостта, а това че някой намесват и комунизма вече е друга тема, със сигурност ако обърнете внимание повечето от искащите го не плачат чак толкова за самия режим, колкото за начина на живот по негово време - тоест, за тяхната отлетяла младост.
За добро или лошо, днес светът се развива с лавинообразни темпове, и както на нас ни се струва шокиращо, че съвременните първокласници не могат да си представят живота без смартфон и таблет, така сигурно след 20 години и те ще са скандализирани без какво няма да могат децата, които пък тогава ще са на такава възраст.
Иначе за начинът на живот, това което знам от баща ми е, че е имало сигурност, но не е имало свобода да се развиваш, докато сега имаш цялата свобода да се развиваш, но нямаш никаква сигурност... Аз съм живял само няколко години в онова време, и не мога да давам обективно мнение за него, затова ще се доверя на разказите, които съм чувал, а те изобщо не са еднозначни, което ме навежда на мисълта, че както всяко нещо по света, и това си има свои предимства и недостатъци. Кое преобладава вече всеки сам за себе си може да си прецени, във всички случаи обаче онези времена просто няма да се върнат, дори и да съживим бай Тошо, и да му дадем цялата власт да ни "оправи"...

 
  ... горе^
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 08c22db9b7
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

14.   Ами нормално е да има носталгия към времето в което хората са се чувствали по-добре, имало е ред, и спокойствие. А сега това време не е такова, затова носталгията е толкова голяма. По-голямата част от обществото сега води неспокоен и труден живот. Моята теория е че преходите от социализъм към капитализъм са винаги много болезнени за една държава и народ и травмите са много продължителни. Това е така защото при социализма оцъства фактора конкуренция която всъщност движи развитието. И когато настъпи тази промяна и дойде капитализъм същото това общество е тотално неподоготвено за тази система. То няма нещо с което да се конкурира с нея, нито пък има нужните знания и опит как се прави бизнес. Неща които капитализма дотогава е развивал и усъвършенствал откакто съществува. И какво става! Това общество влиза в тази система от нулата. То не може да си взаимодейства с нея по друг начин освен да бъде използвано само като вносител на нейните стоки, а работната му ръка бъде наета от чуждите фирми на които им е по-изгодно тук защото почти нулевата икономическа сила на България гарантира и ниски заплати на работниците и така те могат да им работят на ангария. Освен всичко това капитализма обикновено върви заедно с демокрацията, която сама по себе си не е лошо нещо но само при условие че обществото е наясно с границите на духовните ценности. В противен случай тя се превръща в среда за свободно развитие и разпростиране на човешките слабости и недостатъци, а този корен е отрова за обществото и трябва да бъде посочван с пръст и изрязван защото може да го унищожи. Границата на изрязването на този корен и нарушаването на демокрацията е много тънка и изисква компетентност каквато само лидери с високо духовно ниво притежават. Как да се излезе от това състояние? Необходимо е преходно звено, изпълняващо ролята на стълба. Необходимо е България да започне да произвежда и изнася и то много към пазари където може да се реализира като Русия Индия и Китай, и така да завърти манивелата на собственият си икономически двигател първо. А не да бъде ограничавана задушавана и контролирана от ЕС. В момента при тези обстоятелства за страна като България ЕС е плевел който изсмуква жизнената и сила и разтеж, и който и дава помощи за да не умре. Това е много сложна и трудна за осъзнаване от хората форма на робство.

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 4db982fff8
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

15.   От автора към номер 11: за омразата към поколението, живяло при соц-а, определено грешиш, няма такова нещо, обяснил съм например, че гледам с удоволствие стари български филми. Омраза обаче има много в обществото, и това ни пречи да живеем нормално. А за думите ти "колкото направихме социализма, толкова направихме и капитализма! ", склонен съм да се съглася.

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 0d7130dcb6
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

16.   13, ами те червените бабички затова гласуват за бесИпе. Защото подсъзнателно си мислят, че ако се върне комунизмът, ще се върне и младостта им.

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 1a36b4f82a
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

17.   13 е прав... И аз съм израснал през 90-те. Сещам се за безгрижните игри навън до късно, за разходките по планините и горите, за задружното и интересно детство. Като станах на 10-11 започнаха да навлизат масово компютрите, отвориха се компютърни зали навсякъде и изведнъж всички спряха да излизат навън, игрите от улицата се прехвърлиха в компютърната зала, където пак беше забавно. В последствие всички си накупиха персонални компютри и игрите се прехвърлиха у дома, но индивидуално и така се изгуби цялата връзка с хората.

А за написаното от номер 4 - смятам, че има истина. Не съм съгласен обаче, че семействата са били многолюдни и съпрузите са си били по-вярни. Демографският преход в България започва преди Втората Световна - т. е. още от преди комунизма семействата са започнали да имат по средно 2 деца. Комунизмът продължава тази тенденция, да не говорим как е натикал насила много хора от къщите им в малки панелни кутийки, където е било трудно да гледаш деца.

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 06eae6576c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   До 16, двама седемдесет годишни старци ми казаха след изборите 2013, гласувахме за атака, защото обеща 500лв минимални пенсии. Възрастните не искат младостта си, искат достойна старост, искат де не им се налага да просят и да броят стотинки, след като имат над 40 години стаж и са работили и са плащали осигуровки. Ще кажеш, че нямали производителност, айде бе, една пенсионирана българска начална учителка е научила толкова деца да пишат, четат и смятат, колкото всяка една европейска пенсионирана учителка.

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 7d807c0169
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

19.   Хора, добър или лош комунизмът свърши! Разберете го най-накрая и вместо да въздишате по онова време, дайте да се стегнем и да видим как да си изчистим кочинката, в която превърнахме България! Защото докато въздишаме колко е било хубаво и колко било евтино и как всички имали работа, България не само не върви напред, ами продължава да затъва. А ние и да си въздишаме и да не си въздишаме бай Тошо няма да се върне, а на нас младите хора ще ни писне и ще избягаме на Запад и ще ви оставим с циганите и мутрите да си се превъзнасяте по ония години. Ама после не се чудете, че ще виждате внуците само по скайпа. Защото на нас просто ни писна само да слушаме приказки за едно време и нищо реално да не правим за бъдещето.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 17cf99a48a
гласове:
1 2 3 4 5
  (21 гласа)

20.   Това е реална и неподправена демокрация, тя няма да стане по идеална. Демокрация е възможност за развитие на личната свобода, за развиване на собствени идеи и бизнес. Дава право за демонстративно надмощие на едни хора над други с ограничени възможности. Показваш си величието пред по скромните хора, дразниш ги. Тя е родила правилото за оцеляване на силните. Всъщност, тя е дала старт на агресивната простащина в страната ни. Да не си мислиш, че демокрацията е за обикновените хора? Демокрацията е система, която псевдо интелигенцията използва срещу обикновените хора от работните среди, за да ги експлоатира. Тя е отмъщението на буржоазията. Не вярваш, добре. Един човек решава да учи Биология за да стане зоолог, но животът му е такъв, че няма кой да му плаща семестрите. Принуден да си намери работа и да учи на работното място, но се преборва и взима жадуваната хартия(Висшето). После този човек бива изместен от някой, който съдбата целунала по челото, защото се родил на по хубаво място. Нашето момче е изместено и прокудено, тъй като е мързеливо и некадърно, това се повтаря папагалски. Демокрацията работи на този принцип. Хората се лъжат, че им дава свобода, та те са по репресирани от всякога, само обърни внимание на роботското им поведение. Защо всички се движат в една и съща посока, правят еднакви неща, обличат се еднакво, създават масово общество, не толерират различните хора. Ето ти един банален пример: Голям процент от младите хора пият, пушат и се държат еднакво така, че все едно е закон. Те обичат и мразят еднакви неща? Това не е ли сходно с това, което мразят от дъното на душата си - Комунизма? Всички имат идентично разбиране за живота, като в Северна Корея, ама там мисленето води до разцвет, а не до деградация и регрес. Демокрацията е реката, в която пасажите от пирани надушват кръвта на раненото същество и го разкъсват безпощадно и свирепо. Когато реката им пресъхваше, част от тях оцеляха и си намериха нова река(Демокрация) Тези пирани скандират оставка и окупират университета, дали е правилно? Дали университета е мястото за такива неща? Един ден реката ще пресъхне отново, но този път завинаги!

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 680034ca48
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

21.   Ще се опитам накратко да сравня миналото с настоящето. В миналото живеехме по бедно/но сега има още по бедни и ровещи в кофите за смет/, но спокойно и сигурно, а сега това спокойствие го няма. Няма я и сигурността. В миналото можеше да се разхождаш цяла нощ из парка/с готино гадже/, без да ти се случи нещо, сега ако навлезеш нощем в парка, не се знае дали ще излезеш!? Преди се чакаше дълго за коли, но си купуваш чисто нова, а сега купуваме коли втора употреба. В миналото селата бяха живи, защото хората имаха работа в селското стопанство, сега Иван Костов унищожи селското стопанство, и селяните се принудиха да залеят София и другите градове. Затова настана този безпорядък, затова има безработица. В миналото имахме огромни пазари за българските производи и имахме работеща икономика, сега нямаме пазари/а няма и какво да продаваме, защото спря производството/, защото запада ни ограничава. България е залята само с некачествена вносна стока, а навремето селскостопанска продукция се изнасяше директно от полето. От кайсиевите масиви край Силистра, със самолети изнасяха продукцията, а сега ги изкорениха. Имахме огромни лозови масиви и произвеждахме качествени вина, сега и лозята изкорениха/да правят олигарсите соларни електроцентрали, та да си напълнят гушките/. Преди във всеки град имаше комбинат или голям завод, и младите веднага започваха работа след като се изучат. Иван Костов и тези заводи унищожи/продаде ги за скрал/, затова сега младите бягат от България, защото нямат работа тук. Мога да сравнявам още много, но не виждам смисъл, унищоженото не може да се върне, а свободата и спокойствието го заменихме със СВОБОДИЯ! Ако на това казвате ДЕМОКРАЦИЯ, аз го наричам АНАРХИЯ и РАЗСИПИЯ! Не съм бил фен на соц. партията, много неща от живота им са ме дразнели и отвращавали, но не мога да си кривя душата, тогава имаше сигурност и спокойствие, а те са по важни от парите. Вероятно комунистическата репресираща машина е всявала страх и затова престъпления нямаше. Ако автора даде опорни точки, мога и конкретни отговори да му дам.

 
  ...

...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 30fd0e6afe
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

23.   21, то и сега можеш да си купиш чисто нова кола, даже можеш да си избираш. Една Дачия струва около 18 000 лева, което при заплата от около 800 лева, прави 23 заплати. Преди една нова кола е струвала около 9 000 лева, което при заплата от 150 лева е има-няма 60 заплати. Каква сигурност е имало не знам, но убийства, грабежи и изнасилвания си е имало, просто не се е пишело за тях. И сега, ако не съобщят, че някъде са изнасилили някого-пак няма да разбереш и ще си мислиш колко е сигурно. Днес обаче, можем да си разказваме вицове и да си слушаме каквато си музика искаме, без да ни е страх, че ще отидем в Белене. На мен това ми изглежда по-сигурно. Колкото да пазарите, ти сега защо не караш Лада и не гледаш телевизор Електрон? Може би, защото имаш избор, а така, както ти го имаш, го имат и онези, на които сме им продавали скапаните стоки и нерентабилни стоки. Пазарите се отвориха и хората просто предпочетоха по-качественото. Защо всички търсехте долари навремето да си купувате западни стоки от Кореком, защо не предпочитахте родните, нали икономиката е била много силна тогава? Тези заводи отдавна са били унищожени и не Иван Костов ги е закрил. Никой не е луд да затваря печелившо предприятие. Ти ако станеш собственик на Sony да речем, какво ще направиш? Ще си го развиваш и прибираш добра печалба или ще продадеш активите за скрап? Май ще е първото. Точно Иван Костов, ако беше останал още 2-3 мандата, до сега отдавна да сме издухали Румъния ( която по онова време си беше зад нас ) и да сме заедно със Словения, Словакия и прибалтийските страни.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 10db7a6d10
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

24.   Реално това е демокрация №20. И да, сега нещата стават с връзки и без такива ще си винаги некадърен, но пък "умните хора го смятат за правилно. И вместо всеки да се тупа в гърдите и да ми учи по 4 езика и обикаля държавите, по -хубаво да се погрижи за икономиката и спасението на родината си, защото аз не виждам от каква интелигенция са хора, които живеят 10 години в чужбина да трупат пари, след което се връщат тук и си строят имоти, гаражи с по 5 коли вътре, тоест какво направиха с това? Нали не са простите от пролетариата? Освен, че къщата му е много по скъпа и луксозна от съседната, какво друго се случи? Май не разбирате, че България няма нужда от "мо. зъци", а от работници. Германия е икономическа машина, защото имат работна ръка от Турция и Иран. И предимно от тези страни пристигат хора само като евтина работна ръка, а вижте какво се постига там? И простите се справяха с проблеми като безработица и престъпност, сложните и след 200 години няма да ги разрешат. И как ще ги разрешат, та аз познавам сума ти хора, които нямат бегла представа защо са студенти. 20 го е казал точно - няма друг вид демокрация. Днес си е чисто консуматорство. През соца режимът в България беше много по-либерален от тези в Северна Корея, Куба и СССР. Щяхме да си имаме интернет, както сега има в Китай и Виетнам, а най-хубавото щеше да бъде, че щяхме да ползваме техника собствено производство и храна също, а циганите щяха да са респектирани и по-ниски от тревата

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 78b39fdf63
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

25.   19, прав си-добър или лош, социализмът/защото комунизъм е нямало, но толкова знаеш-само уточнявам, де... / го няма и няма да се върне. Което е хубаво:) А това, с което плашиш, вече е факт. Хубаво казваш дайте да се стегнем, но приказките за онова време на част от поколението на родителите ти не са най-голямата пречка и заплахите трябва да са други и насочени на друго място.

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 0b0185d83d
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

28.   Странното е, че въпреки че 45 години социалистите отричаха духовното, тогава животът беше много по-духовен. Като започнем от книжния пазар (никой досега не спомена това) - но книгите струваха стотинки, всеки можеше да си купи книга. Аз почти всеки ден се връщах с нова книга и жадно я четях. Днес една книга струва 10-15 лв. колкото една дневна надница в провинцията - книги вече купувам 1-2 в годината... А тогава се издаваше всичко, особено фантастиката, световни автори, много юношески романи...
А киното? Десетките незабравимите детски филми, които се създадоха. Сега, за 25 години демокрация се създаде само един детски филм и то много посредствен.

Никой и не спомена за това, което направи Людмила за България, но мога открито с чисто сърце да кажа, защото живях 20 години при онзи режим, че тя донесе вторият златен век за България. Без нея нямаше да има нито един от днешните големи художници (защото тя покровителстваше интелигенцията), нямаше да го има НДК, крепостта и светлинното шоу на Царевец, да съществува сугестопедията на проф. Лозанов и още стотици неща, за които дори не сте чували, но които прославиха България. За детската асамблея мяма да говоря - само който е бил там и го изживял (аз бях на всичките) може да разбере какво чудо сътвори тази крехка жена, която днес всички политици задружно оплюха. Дмес делото й би било невъзможно, в "демократичния" ни латино-американски модел...

Да, помня кръжоците, двореца на пионерите в София (днешната семинария), откъдето вместо брадати попове излизаха окрилени вдъхновени деца. Обожавах кръжоците, дните на ТНТМ, когато всеки можеше да покаже най-доброто от себе си.
Помня почивните станции на море и на планина. Да тогава и директора на завода и чистачката Мара с децата си можеха да отидат на почивка - всичко бе платено от предприятието. Сега много от съучениците на сина ми, 3-ти клас, още не са виждали морето. А тогава всяко лято ходехме на море и планина, на почивна станция, детството беше безгрижно.

Пионерските лагери бяха друго нещо, където децата ходеха (пак безплатно) през лятото. Там се завързваха големи приятелства, а родителите можеха да си починат през това време :-)

Лечението беше достъпно за всеки. Престъпност нямаше. Вечер излизах да се разхождам в парка посред нощ без никакъв страх. Отивах на пазар или да играя навън и оставях вратата на дома ни отворена - не сме и мислили за кражби тогава. Ключалката ни беше най-обикновена, да я бутнеш ще падне. Казвате, че и тогава имало престъпност, ама не се пишело - за 20 години не съм чул за нито едно обрано семейство или близък човек. А за 25 години демокрация само нас ни обраха 3 пъти, въпреки металната врата и алармата, да не говорим за останалите ни познати.

Още нещо, което никой не се сети да спомене - нямаше го това чудовищно разхищение на ресурсите и природата, което днес виждаме. Всичко се продаваше в стъклени бутилки, които после се връщаха в пунктове за изкупуване на амбалаж и така ние малчуганите си изкарвахме джобните. А сега бутилките се въргалят навсякъде - по гори, долове, планини, градове... Еднократни торбички нямаше - всеки ходеше с мрежичка за пазар, която на практика е вечна. Всред природата нямаше разхвърляни боклуци както е днес.

Казвате, че хората тогава били бедни? Аз не познавам човек от онова време, който освен апартамента да нямаше и вила и къща на село. Колко днешни млади хора могат дори да помислят за апартамент и къща извън града???

Наистина помня и онази задружност за която някой по-горе спомена - правехме всички съботници, целият блок излизаше да прекопаем градинката, да почистим, да направим квартала ни по-хубав. Имаше и празници, в които се включваше целия блок, наистина хората бяха единни.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 7b5b11accd
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

29.   Живота е като модата, винаги се връща нещо което е добре забравено! Какво е нужно на човешкият живот? На първо място, осигурена прехрана и подслон, всичко друго са само екстри, които допълват основното условие. Как се подсигурява прехраната, естествено чрез труд, било то в личното стопанство/както е било в миналото/, или чрез продажба на личен труд/както е сега/. За съжаление пазара за личен труд се срина, и затова труда се продава на запад/може и това да е била целта на перестройката, т. е. -на "ДЕМОКРАЦИЯТА" Не забравяйте, че живота е започнал от земята, а не от жълтите павета. Сега тук някой оспорва, кое е по добро, дали миналото, което беше по сигурно за оцеляването на живота/почти всеки си имаше парче земя, и от глад нямаше да умре/, или сегашното положение, при което, всеки се надява на спасение от ЖЪЛТИТЕ павета. Какво остава на човек, на който си взел начините да се препитава, остава му голямата СВОБОДА да ходи и крещи по паветата, за това, че е гладен и беден. Няколко коментара намекват, че сега, ако човек е находчив и умен, може да живее по богато!? Браво, откриват отново топлата вода. Това е основно правило и за миналото. Защо си мислите, че в миналото човек не е можело да забогатее? Който си беше находчив, търсеше начини и забогатяваше, имаше тази възможност. Защо някои младоци си мислят и представят, че тогава хората са били като стадо, водени и направлявани от пастир? Вярно е, че всичко беше държавно и една партия организираше всичко, но който е находчив и способен, имаше възможност да се възползва от ситуацията, дори по добре от сега. Аз лично познавам много хора, които работеха след работно време/а имаха възможност и постоянно/, в личните си гаражи. Машини можеш да си купиш каквито искаш/например струг/, монтираш си го в гаража/или под навеса/, и сключваш договор с някой завод, и започваш частно да си бъчкаш, чрез този завод. Вярвайте ми, тези хора имаха завиден стандарт на живот, спрямо други които не им се работеше. И това ставаше много по лесно, отколкото сега да си организираш фирма. Тогава нямаше толкова бюрокрация, и всичко ставаше много лесно. Заготовките ти ги носят на място, и след договорено време, идват и си вземат готовата продукция. Безброй бяха и гаражите, в които имаше шприц-преси за пластмаса. На същият принцип беше организацията, носят ти чувалите с гранули, идват след това и си вземат продукцията. Находчивите имаха огромно поле за дейност, мързеливите винаги хленчат, че някой им обърква живота, и затова са бедни. Който имаше условия, се занимаваше със животновъдство/главно отглеждане на прасета/. Доставят му фуража на място, а след това му откарват прасетата в кланица, от животновъда се искаше само труд, нищо друго, а печелеха добри пари от този труд. Повечето апартаменти в София са купени точно с парите на тези животновъди/тати гледа прасета, децата стават граждани/. Така че, да ми правите разлики между соца и капитализма няма нужда. Който го може, може, няма значение в какъв строй живее, находчивия винаги намира начин, а калпавите търсят форуми да се оплакват и да търсят причини за неудачите си!

 
  ...

...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 30fd0e6afe
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

30.   Номер 28, въпреки че не съм особено навътре в сферата на изкуството, мога смело да заявя, че големи художници е имало много преди Людмила Живкова. Колкото до почивките-благодаря! Предпочитам да си платя и да отседна за няколко дни в нормален хотел или бунгало, отколкото да стоя две седмици във вмирисана и неподдържана станция, с обща баня и тоалетна на етажа. Не знам какви хора си познавал от онова време, но мога да ти кажа, че е имало много бедни. По онова време родителите ми работеха и двамата, живеехме заедно с баба и дядо ( Бог да ги прости ), като дядо също работеше. Нямахме нито къща на село, нито кола, нито вила. Който иска соц., кеф ти Северна Корея, кеф ти Куба. Аз искам да живея в нормална страна, да мога утре да си хвана самолета, ако пожелая и да отида в Германия, да си купя кола каквато искам и да имам свободата, да решавам какво да правя с живота си, без някой да ми поставя рестрикции.

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 06eae6576c
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

31.   №12 съм и напълно подкрепям №29. Всъщност той е писал това, което казах и аз за мързела, като е забравил да спомене, че татковците гледащи прасета същевременно работиха и в завод, след работно време ходеха и се грижеха за прасетата, като допълнителен труд. А тези с гаражите работиха денонощно всеки от фамилията имаше няколко часа дневно пред машината за пластмаса, таткото през нощта, пенсионирания дядо през деня, докато таткото отиде и на работа, даже жените в семейството вземаха по няколко часа, за да си починат мъжете. Леля ми например стоеше пред подобна машина всяка вечер от 19 до 24 часа за да поспи мъжът й. Съседка шиеше ръкавели за работниците в завода, пак на частно, за някой лев отгоре, след като се върне от завода, където работеше на предачна машина, даваха й конци и всичко необходимо и идваха да вземат готовите ръкавели всеки вторник.
Всъщност бях свидетел и на това, че съседът който имаше гаражна дърводелска работилница, през соца остана безработен /без работа в завод/ тоест само на доходите от гаража, който имаше, на третия ден дойде полиция да го прибере. Обсъждаше се в къщи, че няма право да се занимава само на частно, задължително трябваше да работи и в завод, макар доходите в завода да бяха смешни в сравнение с тези от дърводелната, а и от дърводелната държавата нямаше данък, защото клиентите бяха частни, така наречената сива икономика.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 69c354ba6c
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

32.   Една хубава мисъл гласи, че всяка монета има две страни.
Вярно е например, че Людмила Живкова е развивала културна дейност по времето на социализма, но на вас лично НДК като сграда харесва ли ви? На мен не. Изобщо социалистическата архитектура е станала нарицателно за сивота, красивата архитектура е от по-ранен период.
Другото нещо - че при социализма нямало разхищения, аз се сещам как една от учителките ни е обяснявала точно обратното - пак опираме до "твоята" срещу "моята" истина, на кого да вярва човек? Но съм чувал много истории за това как огромна част от хората са крадяли на дребно - от складове, заводи и т. н.
За безплатното здравеопазване - по-важният въпрос е какво е било качеството му, с каква апаратура са разполагали лекарите в България тогава в сравнение с колегите си в Западна Европа да речем. Като ще говорим за здраве, няма как да не споменем информационното затъмнение около аварията в Чернобил, манифестацията под дъжда на 1-ви май - тези неща обаче много хора не обичат да им се припомнят, защото развалят идеализираната представа, която са си изградили за онези години.
Примерът на един от коментиралите за зоолога, който по време на демокрацията бил изместен от връзкар - ами тази ситуация не би ли могла със същия и още по-голям успех да се разиграе и при социализма - тогава по-кадърният и знаещият, но нечленуващ в партията, е много вероятно да е изместен от партийния член, дори и последният да е много по-некомпетентен. А това да ти пречат да следваш висше или да заемаш определена длъжност, защото примерно дядо ти бил враг на режима - аз не мога да го приема, вие можете ли? Или пък децата на активните борци да влизат с предимство в университета, къде е справедливостта тук?
Все се говори какво се е построило при социализма, но рядко се замисляме как би изглеждала България, ако след Втората световна война бе поела по друг път - едва ли щеще да се изгради по-малко, напротив - може би България щеще да прилича повече на Гърция - съседната ни държава, към която след промените се отправиха много българи - едва ли защото там е било по-лошо...
В България поначало липсва памет за личности и събития - колко от младите хора изобщо знаят за Народния съд, или пък за лагерите от 50-те години, или пък за репресирани личности като Илия Минев? Тези неща се замитат, а вместо това се повтаря до втръсване за почивните станции по Черноморието и за евтиното билетче за градски транспорт. Това да са на власт хора без образование и култура, както е била при социализма, явно също се смята за нещо нормално... ами може би България е в такова състояние, защото такава си я харесваме.

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 1644785bc4
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

33.   Здравейте, аз съм роден 1983г., в София, но го помня социализма. Живота беше много по-добър и справедлив от сега, хората не бяха толкова лоши и озлобени, всеки имаше работа, живееше се спокойно и задружно, нямаше го този стрес. Живота бе по-опростен и съответно по-щастлив, хората не мислеха за печалба и за иновации. В онова време имаше някакъв "ДУХ" и ЖИЗНЕРАДОСТ, а сега e някакво небитие и безвреме, нищо не те радва. Имаше дефицит на стоки, помня с какви връзки баща ми купи японско видео BetaMAX, беше намерил долари от някъде и ми купи от Корекома на Западен парк, точно под моста в близост до Техникума "Вилхелм Пик", уокмен Sony, още работи.

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: ee4d7a4587
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

34.   Номер 33, аз съм точно на твоите години и също имам спомени от социализма, само че нещата изобщо не бяха така розови. Помня опашките за всяко едно възможно нещо, редовно имаше опашки дори за хляб. Помня колко малко магазини имаше и колко трудно се намираха елементарни неща. Помня колко нередовен беше градският транспорт и колко зависими бяха повечето хора от него. Помня как продавачките по магазините се зъбеха на хората и никой нищо не можеше да им каже, понеже нямаше на кой да се оплачеш. Помня, че да имаш собствен автомобил беше страшен лукс. Помня как вкъщи гледахме на черно-бял телевизор. Помня как в квартала имаше няколко полковника, които общо-взето си правеха каквото си искат и се държаха като собственици на всичко. Че, хората са били по-задружни също не е вярно, имало е масов страх от доносници. От споменатите военни например се страхуваше целият квартал. Хубавите ми спомени от онова време са главно, защото бях дете. По същият начин обаче имам и много хубави спомени от 90-те, защото и тогава бях дете. След това също имам хубави спомени. Това няма нищо общо със социализма. Носталгията на повечето хора по онова време е породена точно от факта, че са били млади.

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: ee63216fc6
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

35.   АЗ съм набор 80, имах всичко, не ми говорете глупости, като малък съм обиколил България по лагери с приятели и беше страхотно, всяка година на море с нашите, в къщи имаше всичко, баба ми и дядо ми ходиха в Германия, в Чехия, в Русия, носеха ни подаръци, играл съм по улиците до 1 часа с момичета даже и никой не го беше страх! И нашите не са били комунисти и военни, бяха РАБОТНИЦИ и не съм виждал страх в никой, слушал съм си метъл групи, аз самия бях металист, защо говорите тъпотии това не мога да разбера? Някой плаща ли ви да харесвате сегашната сган която ни управлява, или сте мазохисти и обичате да ви крадат е еб.. т? Тъпо е!

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 417989cca3
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

36.   №34 Точно защото гледаш на нещата само от твоята камбанария, точно за това имаш такива спомени, а какви ли спомени имат децата на твоите полковници? Някак не звучи достоверно разказ за половин век само от личните спомени на човек роден 5 години преди края му.
№33 е напълно прав. Имаше начини само трябваше татко ти да има идеи и да намира начин да ги осъществи. Аз също през 1984 имах уокмен, и също имах др техника от кореком.
А никой четящ младок няма нужда от разказите на №34 за живота на безидеиния ти баща и мързеливата прахосничка жена му. Имали неприятен за теб черно бял телевизор, нямали пералня и автомобил, ами добре, не са вложили усилия да имат, хубаво, изборът все пак е бил техен. Спомените обаче на други семейства са, че през 1962 са гледали телевизия на
черно бял телевизор, малко по късно са имали цветен, това че вашите са останали да живеят във 62 година повече от 25 години никой няма вина особено социализма, разбираш ли?
Доста родители не са били като твоите №34, доста родители са имали идеи, намирали са начини, трудели са се извън работно време, пестели са от ненужни харчове, имали са по разширени социални контакти, за да имат и автомобил, и уокмен, и цветен телевизор, и двд, и авт пералня и т. н.

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 7d807c0169
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

37.   А, никаква носталгия не ме гони, хората около мен-също. Включително и по-възрастните от мен, защото аз съм на 34 и доста малко помня, обаче майка ми, баща ми, че дори и баба ми твърдят, че за нищо на света не искат онази простотия да се върне! Да, хубаво всички имаха работа и храната беше евтина, обаче до там. От там нататък следваше голямата простотия с празните магазини, липсата на каквато и да е перспектива за развитие, точно си бяхме като в един голям затвор. Та, знаеше се, че от глад няма да умреш, но същото така си беше ясно и че никога няма да напуснеш клетката. И за хората, които са искали нещо повече от това да ядат, да спят, да работят скучна работа и да заспиват вечер пред първа програма животът хич не е бил забавен. Да, на тези, които това им е стигало, им е било добре. Ядеш, спиш и не мислиш, а от време на време дори може и да дадат нещо по-свястно по телевизията. Ама те и сега живеят така. Само 1 програма е заменена с телевизия Планета. Иначе същата работа. Да има салата и ракия и това вече е върхът на щастието. Е, такива хора как да не въздишат по соца когато салата и ракията бяха по-евтини и на работа дори не им се налагаше много да работят? А сега от тях очакват да ходят на работа на време, да спазват обедната почивка, че и, о, ужас! , да работят! А тогава отидеш сутрин, кога с 10 мин, по-късно, кога с половин час и се почва цигари, кафета, клюки и то станало време за обед. Обедната почивка я е половин час я е 2-3 часа (жените ходеха на фризьор, да си напазаруват, че понякога дори и на кино в обедната почивка! ) и после към 2-3 часа се появиш в офиса за още малко клюки и кафе и в 5 си тръгваш. Е, как да не си спомняш с умиление за онова време? Вкъщи, салатка, ракийка, че понякога и мезе (ако са пуснали салам в бакалията) и 1 програма. Кеф! Какво повече му трябва на човека? Ето за това повечето хора си спомнят с умиление за соца. Обаче питай някой учен как не е можел да работи спокойно заради цензурата, как не са го пускали на международни конференции и конгреси, че да не избяга случайно в "прогнилия" Запад, как, за да види трудът си публикуван, е чакал с години и го е преправял по 10 пъти са да не би да има в него нещо неудобно според другарите... изобщо питай хората, които са искали да постигнат нещо повече в живота и ще ти разкажат. Сега масата може пак да си живее заради салатката и ракийката, но поне тези, които искат могат да се развиват, да учат, да творят да почнат собствен бизнес... че дори и да пътуват без разрешение от местното ОФ и партийния секретар. Ах това каква простотия беше! През 80-те години от службата на баба ми организираха екскурзия до Гърция и баба ми много искаше да иде. Е, като се почнаха едни проверки, с кого щяла да ходи (в групата им задължително имаше партийци, които да ги следят) колко време щяла да стои, ама сигурно ли е, че ще се върне (не бе, остава тук цялото си семейство и 2 внучета), пък после трябваше местната ОФ активистка да гарантира за нея, че е благонадеждна... беше ни съседка и що домашни торти и сладка и занесе баба ми за да си гарантира ходенето... и цялата тая простотия заради 1 седмица организира екскурзия до Гърция! Абе, остави тая работа! Точно тия, които с такова умиление си спомнят соца, първи ще изпищят ако това време се върне. Просто защото са забравили доста неща, а си спомнят само хубавото.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 1b44a392ac
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

38.   Такива като н. 35, просто са се родили в правилното партийно семейство. И днес ако питаш децата на някой олигарх, и те ще ти разкажат как добре си живеят.
ФАКТ - комунизмът не дойде някой да го събори, а той сам имплодира и последните 10 г. не можа дори да изхрани хората, а ни набута с кредити от 110% от БВП! Да, прочутите 10 милиарда на Живков, които изплатихме 2014 г. чак - 1989 г. това е било повече от БВП на нашата държава!
Днес за сравнение НА ТРИМЕСЕЧИЕ българите имат над 62 милиарда само на банковите си сметки КЕШ. Държавата има смешните задължения от 23% външен дълг като тук са включени и задълженията на бизнеса и частните лица!

Напълно съм съгласна с н. 37.
Комунизмът може да е чудесна идея, но не е приложима с хора. Не се е родил още човешкия вид, извънземно, което може да живее по тези идеи, просто защото човекът е хищник - той иска да живее по-добре от усилията си, работата си, има нужда от свобода да се развива, да бъде креативен.
Майка ми и баща ми са като тези на 37. През комунизма на море дори не са ходили, защото като деца техните са нямали пари за карта, а след това са нямали връзки да се уредят в сезона на някоя станция. 2011 г. майка ми за пръв път ходи на море! Като дете 1 път била ходила на 10 г. някъде. Днес са всяко лято на море, защото ние имаме апртамент там. Апартамент само за кефа - за моренцето. Ние сме в 30-те години и нямаме още 35-40 г., а родителите ми са работили 40 г. и все още живеят в къщата на баба ми! Родителите ми обиколиха цяла Европа почти в последните години, а като млади до едно море не са могли да отидат. Отишли са в близкия окръжен град като млади гаджета и са поискали да хапнат в хубав ресторант - не са ги пуснали, защото са нямали жителство! Селянинът на село!
Аз пък ги заведох на кафе в Хотел Сахар, Виена. Никой не ни върна!
Как така при строя на „равните“ има по-равни, а във Виена можеш да пиеш кафе до масата на някой олигарх без никакъв проблем?
За нас това са странни и абстрактни неща, но през комуниЪмъ не е могло просто да отидеш и да живееш в София, в Пловдив - за чужбина да не говорим.
Днес си свободен да се движиш, работиш, живееш, УЧИШ не само у нас, но и в цяла Европа, а за САЩ ти издават 10 годишна туристическа виза ако искаш.
В Сингапур можеш да отидеш, до Нова Зенладия и да - до една ш...на Гърция съботата и неделята можеш да отидеш!
Ние живеем на 50 км. от границата с Гърция и преци 89та да отидеш до там е значило да получиш коршум в гърба.
И не е нужно да ходиш където и да е било -самата свобода да МОЖЕШ да го сториш е достатачна. Като отвориха границата половината град просто отиде до Гърция, пи кафе и се върнаха хората, защото не можеха да повярват, че е възможно. Трябваха ни 20 г. след 89 та за това - нямаше дори една улица до границата!
И като отворихме дума за улици - един пожарникар за 5-6 години успя да построи няколко магистрали, най-модерното метро в Европа, строи тунели, построи мост на дунава и какво ли не - ЕДИН ПОЖАРНИКАР! Представете си колко трябва да си зле, за да не построиш за 45 г. почти нищо, освен някакви некачествени бункери, панелки и един мост, който се разкапва за няма 25 г. ползване.
И не само крадливи са били комунистите, но и много мързеливи са - затова сме на това положение - защото още не сме ги измели от властта, но и това ще стане. Загнездили са се като мазни гниди по всички етажи на властта, наредили са и глупавите си и некадърни деца и внуци, но това е временно. 25 г. просто са прекалено малко, за да се отвее цяла вихрушка от подобни хора.

Не съм обективна, защото идвам от едно от тези 99% българи, които не можехме да пазаруваме ЗАПАДНИ стоки в Корекома, да правим почивка на Балатон и в Берлин и да си правим каквото искаме, защото нито сме били офицери, нито в Партията, нито в ОФ, нито никъде - нормални хора.
Съвсем нормално е тези 1%, които тогава са разполагали с всичко да са недоволни днес, но който от 99% нормални хора имал носталгия определено е за психиятър.

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: f253ab2ef8
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

40.   Абе н35, ти като си 80 набор едва ли си станал металист 82-83та. Ти си бил поне на 10-11 год. като си почнал да се заимаваш с групи - това е било след 89та. Просто си бил тинейджър в зората на прехода - златното време за всеки тинейджър - пълна свобода и същевременно и евтинийка все още за всичко и навсякъде :) - знам, защото съм няколко годинки по - малка от теб :)

 
  ...

...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 1644785bc4
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

41.   До № 34, Здравей, аз съм №33, не си ме разбрал правилно, аз не твъръдя, че социализма бе рай, само казвам, че тогава живото е бил по-добър от сегашната джунгла в която живеем. Моя прадядо е бил царски генерал преди "девети", дядо ми е лагерист, бил е през 50-те години в Лагер "Беляне", за това, че е искал да напусне НРБ. С дядо ми, много пъти сме говорили за социализма и за сегашното положение на държавата, дядо ми, казва, че социализма имаше положителни и отрицателни страни. Положителните страни са били: никаква безработица, даже имаше дефицит на работна ръка, всички работеха, и ромите, безплатно образование, напълно безплатно здравеопазване, почивно дело за всички, от директора на завода до чистачката, нямаше корупция и пресъпност, можеш и през нощта да се прибереш, никой не смее да те закача, имаше култура, младите хора ходиха на кино, теартър, опера, концерт, четяха книги, които струваха стотинки, имаше поддържана спортна база, всeки можеше да спортува каквото иска без да плаща такса, уважаваха се учители и родители, образователната система е била на високо ниво. Отрицателните страни са били: луксозни стоки само за номенклатурата, липсата на каквато и да е свобода, постоянно ти се натрапва как да мислиш, какво да говориш, как да се държиш, как да се обличаш, не се ценат образованите, един бензинджия и барман взима повече от еднин учител или счетоводител, доносничеството се е стимулирало, шуробаджанащината и връзкарството, в предприятията дядо ми казваше, този който е некадърник и мързеливец взима еднаква заплата с работливия и майстора. Даже казваше, за един случай, как негов колега стругар и партиен-член, не можел да направи едно зъбно колело, деформирал го и само изхабил материала, и тогава директора, възложил задачата на дядо ми, и накрая и двамата взели една и съща заплата, при което дядо ми напуснал предприятието. Тези според дядо ми за положителните и отрицателните страни на социализма.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 157c6d9fc2
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

42.   36, нямам намерение да слизам до нивото ти, което както 37 добре е написал/а, се свежда до наливане с нискокачествена ракия и зяпане на маанета. Най-важното е, че аз в момента проблем нямам, имат такъв, хората описани от номер 37, които ги мързи да гледат. Колкото и да ревете, комунизмът няма да се върне, така че свиквайте. На мен идеи как да си купя автомобил или имот не ми трябват. В нормалният свят това отдавна е измислено-отиваш, гледаш, харесваш, плащаш и вземаш. Сега никой не ми казва какво мога и какво не. Ако все пак толкова ви липсва комунизмът, аз лично ще ви платя билетите до Северна Корея.
35, какъв метъл си слушал през комунизма, след като си бил на максимум близо 10 години в края на 89-та? !

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 417989cca3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

43.   Така №41 Дядо ти донякъде е прав, но ако се замислиш и разтълкуваш думите му една по една ще разбереш това което е отбелязал за лошо всъщност лошо ли е.
Първо доносничество, какво е доносничество, Да издадеш на полицията, когато знаеш че някой прави нещо лошо и противозаконно. Е не се ли крепи всяко едно полицейско разследване на това, особено през 20 век когато технологиите за ДНК и разследвания не са били толкова развити? Не е ли бил това единственият начин държавата да поддържа ниско ниво престъпления. Лошо ли е ако ти днес знаеш че някой продава дрога, или отглежда трева в дома си, да кажеш на полицията и тя да обърне внимание? Нямало го е все можещият Хорейшио все пак.
Второ, нещо се е объркал дядо ти с бармана и счетоводителя. Знам защото мой роднина работеше счетоводител, а братчеда барман, разликата не бе в полза размера на заплатите, а в това че бармана имаше бакшиши. Та обикновен счетоводител през 1983г вземаше фиш с заплата 220лв, бармана си имаше фиш с заплата около 160лв. То и днес счетоводителя не взима бакшиши, а бармана на слънчев бряг на бакшиши се надява. И ако им видиш доходите, пак същото, бармана има повече пари на работна смяна в джоба, но от бакшиши.
Че имаше некадърници връзкари назначени на работа, имаше. Но реално погледнато кое е по добре некадърникът да е безработен и да си търси начин да краде и прави измами, като днес или да ходи там при дядо ти на работа, пък може и да се научи нещо да прави, покрай можещите и работещите.
Във връзка с това мой познат беше бригадир, бяха му отчислили 14 работника, 10 можещи българи и 4 циганина, които нищо не знаят, е той успя да научи двама от циганите на труд и качествена работа, а другите двама с десетилетия ходеха така навреме на работа и вършеха най ниско квалифицирания труд, но поне се чувстваха полезни и не им оставаше време и идеи да крадат и мислят за измами.
Реално ако разгледаш нещата, когато едно общество изхвърли от пазара на труда си всички некадърници, те стават или крадци и измамници, или остават на соц помощи, така или иначе пак обществото ги храни, не е ли по добре да ходят с дядо ти на работа пък може и да на учат нещо. Няма начин така или иначе в едно общество каквато и да е политиката на държавата се раждат черни овце и некадърници, сам прецени кое е най добре да се прави с некадърниците, ако ти бе началник на държава. Е тогавашните номенклатурчици са взели решение да разпръснат некадърниците в заводите, така или иначе обществото ще ги храни, пък може и някой от тях да се научи на нещо.
Сега "луксозни стоки само за номенклатурата", Първо трябва да отбележиш нормално ли е всички в народа да разполагат с луксозни стоки, и този постигнал такъв напредък че да е близо до правителство да разполага със същия лукс като обикновения стругар, къде ще е стимулът за успех. Нормално ли е ти да караш по хубав автомобил от шефа си, днес? то за да бъде човек в номенклатурата е трябвало да има и качества нали?
Липсата на свобода, не я разбирам до толкова, защото под свобода може да се постави всичко, но и днес в бг няма кой знае каква свобода на словото, така или иначе от малък ти се натрапва от родители и общество как да мислиш, как да се обличаш, как да се държиш и ако не спазваш правилата биваш сочен с пръст и отхвърлен от обществото. Е едно време за това се е грижела държавата, слагала някакви рамки да няма отхвърлени от обществото хора. опитай се да излезеш по бански на витошка да се разходиш да видиш, че вечерта и в новините ще те гледаме, може и да те арестуват, да те обвинят за луд, това свобода ли е? Точно защото нямаш свобода, затова няма да го направиш.

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 04087fabca
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

44.   Вижте, моята възрастова категория е 20 -25 години.
Но не смятам, че съм грешно инофрмиран за времето през социализма. Поне в по-съществената част, всеки млад човек може да намери начини да разбере миналото и бъдещето си. Това е съвсем близка история, не става въпрос за далечното минало.

Та с напълно с коментар номер 4.
Днес новата не се нуждае от хората. Развитието на технологиите обрича милиони на безработица. Световните сили и лидери с обединяването на Европа и разпада на СССР се опитват по изкуствен начин да променят еволюцята, но за съжаление с провал. А ние сме на прехода. За това е измислена тази думичка. Няма никакъв преход. Има сблъсък на цивилизциите. - прочете книгата.
Това, което пробутват с глобализацията и модернизацията, всъщност не е нищо повече от предизвикване на дестабилизация, деградация, път към империализма и пренастройка към нови лагери, нова система. Защото човечествествто се движи по очертани пътища, а случващите се промени, излъчвани по медиите са отдавна замислени.
Хора - четете.. Четете социология, политология, история, философия, икономика. Следете стрикно случващите се световни и държавни промени, слушайте и търсете известни и не толкова изместни личности, правете връзки. Само така ще можете да проумявате къде сте. А ние , България е на основно място в света.
Русия е държавата, която има ресурсите и силата, с която може да имаме бъдеще. Но за съжаление нас ние отредено.... тъжно. Не трябва да мислим емоционално. Иска се дух и воля, за каквото и да е действие, подбуда. Народа - той иска позитивна сила. Не само истината. Не става така просто.
Упсех.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 3 месеца
hash: c6520e06f8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

46.   38, какво значи "имплондира"!??

 
  ...

...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 1b44a392ac
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

47.   n. 46 - „Имплодирам“ означава да експлодираш отвътре
Идва от английския и се ползва примерно, когато специалисти разрушават сгради отвътре, така че да имплодират - енергията да не доведе до експлозия навън и да причини нежелани щети.

Искала съм да кажа, че се е саморазрушил комунизмът отвътре към вътре - енергията идва отвътре и се насочва към вътре, разрушавайки системата, а не е дошла отвън и не е била насочена навън

За радост днешната младеж не може да си спомни реално това време, но и заради ДС–агентите по всички нива на БАН и МОН не се изучава този период и в училище, макар че след 20 г. е задължително да се направи историческа равносметка.
Сега растете с носталгичните разкази на някакви лелки и чичковци, които просто не могат да се оправят в свободото стопанство или просто милеят по младините си.
Опасна е тази нагласа, защото ви възпитват в нереалистични представи и очаквания към държавата и обществото - така обясняват, сякаш сме имали държава, която някога ще се погрижи за вас, която е отговорна за несгодите ви, дори за личните ви проблеми
Само в посткомунистически държави примерно под новина за някаква лична трагедия можеш да прочетеш
„Вижте в каква държава живееме“ или нещо такова, сякаш държавата ти е виновна, че си забременяла на 12, че мъжът ти те бие или, че си алкохолик
Това е опасното!
Дори през комунизма, когато държавата ти е определяла много неща като място на живот, работа, движение и така нататък, пак никой не е отговарял за твоя личен живот
Или някой болен от рак в последна степен „Вижте в каква държава живееме“
Вали сняг - държавата виновна
Умрял някой на 20 г. от собствения си нелегален алохол „държавата“... все държавата
Това на Запад никога не би хрумнало някому и ние сами сме си пречката за по-добър стандарт на живот като цяло, но всеки сам си е виновен.
Аз също не чакам на държавата и съм успяла в живота сам сама, а после заедно със съпруга си да постигна всичките си мечти и се радвам, че не съм живяла и работила през онова време. И не само, защото днес живеем в пъти по-богато и дори охолно, а просто заради липсата на всякакви свободи и право на личен избор - аз мога дори да се откажа от стандарт на живот и сигурност, но без свобода ще се задуша и на всяка цена тогава бих избягала и свършила сигурно с коршум на някоя граница

Питайте се чисто логично - ако комунизмът е бил супер строй, защо тогава са стреляли по всички граници на всички ком. държави от вътрешната страна? Забележете - нас са ни стреляли по границите на изхода, не „бедните“ западняци, които са напирали да идват да живеят у нас на добрите условия ХА-ХА
За първ път от 75 г. имаме дори граница, на която се стреля от външната страна.!
Ами какво ще кажем за Северна Корея - сигурно там стрелят бедните южни корейци, които напират да живеят на Север?
ха-ха...
Умират от глад хората и ако им отворят границата и 1 ден ще са се изпарили, сигурно от „хубавото“.

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 04087fabca
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

48.   Номер 47. Със сигруност и комунизмът е имал огромни недостатъци, и със сигурност промените са предизвикани, не от вън, а от вътре, и то още през 70-те години.

Но, моля да ме извините. Не искам да псувам. В момента НЕ ние - целия свят се намира в затънено положение, а геополитическите сили са пред кръстосване. И за да не звучи популистко, първично, конспиративно (най-добрите думички за всеки човек, който не му побира съзнанието действителната истина) - се съсредоточете само в ситуацията на Европа. Близкия изток и Африка вече ''горят'' (Сирия, Афганистан, Йемен, Либия, Судан, Арабска революция), а на изток платформата Украйна само чака повторно излизане на сцената.
Все още светът не е вградил заместител на петролните и газовите находища. За това ЕС е зависим от Русия и САЩ.. или по-точно, вече всяка държава по отделно. Вие продължавате да се инатите, че днешната силна икономика на държави, обвързани с милиарди дългове е устойчива, благодарение на сектор туризъм, технологично производство и някакви си кичести финанси, бизнеси и банки, но генеративната основа - това са русирсите.

Отгклонявам се от темата, но няма как да позволя да се изричат купчина дезинформационни вируси, каращи хората да мислят, че днес е идеално и трябвало едва ли не, да продължаваме в същия дух. Какъв дух? Ние освен безпочвена кашица от хора, търсещи личното спасение - друго не виждам да правим! И когато отнемеш на хората същността им, единната вяра, историята, корените, когато ги обезличиш по изкуствен начин - ето, всички гледаме какво става с разпадаща се държава.
За останалата информация, която всеки ден ни заливат по медийте просто няма какво да коментирам. Каква е общата е деградация, управата... Но не се лъжете с разни референдумчета от шоута.. Или пък от хора, които говорят, но самите нямат точно определени цели. Както и да е, само малкото млади предприемачи и морално отговорни лица оставащи у нас ще могат да развиват държавата. Дано стават чудеса!

 
  ... горе^
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 306597b262
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

49.   Не искам да влизам в спор с госпожа "всезнайка"- номер 47, искам само да обясня думата имплозия. Имплозия това е взрив, при който взривната вълна е насочена ОТВЪН НАВЪТРЕ, за разлика от експлозия, при която взривната вълна е насочена ОТВЪТРЕ НАВЪН. Примерно газова бутилка ЕКСПЛОДИРА, понеже е под налягане, а кинескоп на телевизор ИМПЛОДИРА, понеже е под вакуум, така че как комунизмът имплодирал отвътре навътре и как разрушавали сградите с имплозия са чиста" алабалистика". Искам да опровергая още един мит, който ре довно се " тиражира" в подобни теми, а именно, че корекомите били създадени с цел номенклатурата да купува от тях. Корекомите бяха разкрити с цел РАБОТИЛИТЕ В АРАБСКИТЕ СТРАНИ, МОРЯЦИТЕ, ШОФЬОРИТЕ ОТ МЕЖДУНАРОДНИЯ ТРАНСПОРТ, ПОЛУЧАВАЩИТЕ НАСЛЕДСТВЕНИ ПЕНСИИ ОТ ЧУЖБИНА И МНОГОБРОЙНИТЕ " ЗАПАДНИ" ТУРИСТИ ДА СИ ХАРЧАТ ВАЛУТАТА В БЪЛГАРИЯ. Корекоми имаше във всички големи градове. Номенклатурата получаваше заплати в левове, така че официално нямаше как да пазарува от тях. За софийската номенклатура не мога да говоря понеже нямам лични наблюдения. Това го пиша като обикновен българин, работил в арабска страна и ползвал магазините на Кореком, така че не приемайте всичко, което ви пишат многознайковците за истина, още повече от тези, които не са живели по него време, а са слушали от бабите си.

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: ee63216fc6
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

50.   42, това, което си спомням, защото и тогава беше комунизъм и съм бил и чавдарче и пионерче, значи съм го хванал това време, и от малък слушам метъл, още по лагерите си правехме дискотеки и куфяхме, да съм бил на 10-11 да, по това време някъде, но никой не ме спираше да ходя със скъсани дънки, дълга коса и да правя, каквото си искам, и определено имахме и плодове и всичко, къде е било ограничението, че не мога да се сетя? Ок баща ми е 56 набор, помня, че ходеше и в чужбина, най-много в Германия и никой не го е спирал, купи си и кола, първата беше лада, втората ланчия, къща, и той също не се е жалвал, че му е било кофти, напротив сега престъпноста е много по-голяма и си много по-ограничен от всякакви такси, винетки минетки и смазване на частния бизнес в полза на олигарсите! Какво му е хубавото сега всеки ден убийства и цигани навсякъде, просяци, мизерия? Аз помня, че даже не сме заключвали в нас като бях малък, приятелите ми влизаха направо в нас докато ме няма! И родителите ми не са били никакви политически там партийци и подобни, а обикновени хора, ходили са и на църква, никой не ги е спирал, аз съм кръстен в църква! Защо някои говорят пълни лъжи ей това се чудя?

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 417989cca3
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

51.   №50 прав си. А госпожата говори пълни лъжи просто защото е на 30 години и спомените й са от лукановата зима, разказите й са за 90-98 година. Разказва някой неща на база разкази на нейни роднини, на близките й държавата е била виновна че нямали цв телевизор през 1989г. Лъгали са я техните че не са ги пускали в ресторант и тя това го повтаря във всяка тема за социализма.
Разбира се че се правеха кръщенета, и си прав, лично аз през 1986 имах яке с метални шипове /металско/ и никой не ме е спрял да го имам, беше внос от западна Европа.
Дори сама не може да обясни думите, които използва, за да се прави на интелигентна, затова и разказите й ИМПЛОДИРАТ.

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 0fb57b9bc2
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

52.   от н40 към н35/50: "още по лагерите си правехме дискотеки и куфяхме, да съм бил на 10-11 да, по това време някъде, но никой не ме спираше да ходя със скъсани дънки, дълга коса и да правя, каквото си искам, " - еми ето де, сам потвърждаваш, че е било след 89та :)))

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: cab0d86796
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

53.   До 42
Е пич, едва ли на 10 години си ходил със скъсани дънки и дълга коса. Че някои хора са слушали западна музика и по време на комунизма е вярно, но е вярно и че това не е ставало чак толкова открито. Вярно е, че част от хората са имали коли, но в днешно време броят им е в пъти повече. Вярно е, че и тогава хора са излизали извън България, но това е било основно в останалите социалистически страни. За да отидеш на запад са били необходими хиляди проверки. Сега можеш да си спреш колата на паркинга на летището и да отпрашиш почти навсякъде, без да даваш обяснение на когото и да било. Ако не ти харесва в България, можеш да отидеш в друга страна-от теб зависи. Кой през комунизма можеше да каже "на мен вече не ми се работи в България, отивам във Франция". Като беше толкова хубаво тук, защо по границите стреляха на месо? Кой бяга от хубавото? Защо само на социалистическите страни границите бяха затворени? Бил си дете, затова имаш само хубави спомени, както и аз. Моите реални спомени също са само хубави, защото не съм се сблъсквал с тогавашната реалност. Чак, когато пораснах, осъзнах колко труден е бил животът на хората по онова време.

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 7d807c0169
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

54.   Ха-ха-ха! Някой си помни, че неговото детство е било много хубаво и баща му имал лада и това вече автоматично означава, че комунизмът е бил рая! Хора спрете да мислите само какво е било конкретно вашето е детство и кой имал цветен телевизор и кой не и вижте по-голямата картина. А тя, уви не е толкова розово колкото ви се иска или колкото я помните. Да и моето детство беше безгрижно и аз си играех зад блока без да ме е страх, че ще ми се случи нещо лошо и на мен мама ми даваше филия с луканка за закуска, но това са спомените на едно дете. От дистанцията на времето си давам сметка, че онова "хубавото" време изобщо не е било толкова хубаво, но когато си на 5 или 10 разбира се, това не те вълнува особено. И за това, ако сега се върнете назад във времето ще кажете, че е било хубаво и спокойно. Нормално! Детството ни беше такова! И от наша детска гледна точка всичко си беше на 6. Обаче никой от нас тогава не се е интересувал нито от икономика, нито от политика, нито дори от проблемите на възрастните и не си е давал сметка какви бомби са ни заложили някогашните лидери на Партията. И точно за това сега живеем зле, защото берем плодовете на онова, което ни заложиха икономически и политически. И моля ви не ми казвайте, че не е вярно. Само вижте кой ни управлява днес, синовете и внуците на партийните величия, така че ясно е, че в същност в България комунизмът никога не си е отивал. Просто се трансформираха, от верни членове на партията, станаха модерни политици и бизнесмени, но реално това са си представителите на все същите семейства. Е, привидно поотпуснаха хватката, защото знаеха, че иначе ще се провалят с гръм и трясък, но реално пребоядисани или не, са си пак те. Ако не вярвате намерете речта на другаря Живков по повод на промените от 1989 и я чуйте! Доста неща ще ви се изяснят! Включително и как този тъй нар. преход е замислен и съгласуван с Москва, защото им е станало ясно, че ако не променят нещо системата върви към фалит и народът ще ги измете от властта. И за да я запазят те ни разиграха един голям театър. И най-лошото е, че ние им се вързахме! А реално дядовците предадоха властта на внуците, нищо повече. А ние нека си блеем и да си спорим колко хубаво било тогава, а колко лошо е сега. Истината е, че това, което изживяваме в момента няма абсолютно нищо общо с реалната демокрация! Да имаме си фасада, че уж от нас зависи нещо, че уж можем да гласуваме и сами да определяме кой да ни управлява. Ама, дявол да го вземе, как пък сме толкова прости, че за 26 години все едни и същи лица си избираме и то съвсем случайно (някой да не си помисли нещо! ) те са все наследници на видни комунистически семейства. Е, тук-таме може и да се е промъкнало някое изключение, но такива не изкарват повече от 1 мандат. А тия несменяемите на всички ни е ясно от какъв произход са. Така, че не си губете времето да спорите за глупости. Реално в България комунизмът никога не е свършвал! Свърши в държави като Чехия, Полша и Унгария, а при нас имаше бутафория. И лошото е, че още много време ще мине преди да се отървем от тия и наследниците им. Ама наистина!

 
  ... горе^
преди: 8 години, 3 месеца
hash: ee63216fc6
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

55.   Абе 52, аз ти казах, че съм 80-ти набор, естествено, че е било след 89-та, обаче и майка ми и баща ми са слушали каквато музика искат, разни дискажи, там Абба, Бони М, Модърн Токинг, каквото е вървяло по това време, сега слушат пак съвременна музика, баща ми беше спасител в Ахтопол, а майка ми учителка по български и литература, и за какво да искат да ходят на майната си в други държави да живеят, когато в България беше добре за живеене? Ходили са по екскурзии и не са имали и намерение да остават там. Или по ти харесва сегашната Чалгария, където момичета на по 12 -13 се чекнат на Гъзис и някакви там Анелии Курвелии? Относно границите, нормално е да има охрана там, и да се стреля, това е граница на държава, а не разграден двор като сега да влизат всякакви талибани. СЕГА не искам вече да живея в България, пикал съм на свободата всеки да може безнаказано да краде и убива и да ни управляват тъпи мутри! Обаче ТОГАВА, комунизъм или социализъм, не ме интересува какво е било, имаше нормален живот без страх и всички имаха работа и пари, аз имал и цветен телевизор и видео и уокмени, по-късно и мотор, а сега дали е демокрация или анархия е пълен та*ак, това е!

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 417989cca3
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

56.   №54 За да не ти кажем че пишеш лъжи, моля кажи кой от днешните управляващи е внук или син на партийно величие? Бойко ли? Или някой министър?
Ако малък тошко беше премиер или поне депутат шях да кажа че думите ти са верни, сега мога да кажа че само повтаряш заучени неверни клишета.
Дори си нямаш на представа, че през соца също се гласуваше демократично, и за твоя изненада гласовете не бяха за БКП а за ОФ. Питай баба си да ти каже че гласуваха за ОФ и не насила, когато са ходили хората да гласуват са гласували с вяра. Имаше три четири партии и можеше да избереш за кого да гласуваш. Точно както сега има 200 партии и ти избираш за кого да гласуваш.
Че днес има прост народ в Бг има, и доказателството е че Бареков е евродепутат, намериха се едни 160 хил гласоподаватели да пуснат бюлетина за него, шок, но факт.
Мъчиш се обаче да сравняваш живота тогава и днес, е ще ми кажеш ли каква е ползата днес?
Разликата казваш е че можеш да идеш да работиш в европа, но дали това е добре? Да роди и отгледа страната ни българче и то да иде да работи за чужда нация, да плаща данъци в нея, чужденците да берат плодове от нашите вложения. Били стреляли на месо, ами стреляли са само че само по хора пресичащи НЕЛЕГАЛНО границата /през поляните/ и съвсем не е имало значение дали навлизат в страната или я напускат, имало е граничари за разлика от днес. На КПП, летища и жп гари с влакове за чужбина никой не е стрелял на месо.
Радваш се на чуждите стоки, а сещащ ли се че с тях загива всякакво българско производство? Днес ядем френски картофи, и зеленчуци от къде ли не, и то къде-в рая на зеленчукопроизводството на земята, в България. Знаеш ли че България е една от страните с най-добри климатични условия за производство на плодове и зеленчуци, а ние сега какво правим, затъваме в заеми за да купуваме чужди плодове и зеленчуци и да подпомагаме чуждо развитие, развитие на икономиката им.
И не, днес не сме в комунизъм, днес ние, имам предвид всеки обикновен гражданин не мисли за държавата си, а за собствения си г**.
Нямаш си на представа от история, започни първо да четеш и да се научиш ЗАЩО и как е дошъл комунизма в България. Било е царско време, но защо се е наложила промяна, прочети повече инфо, за историята на БГ 30 години преди соца прочети какви са били законите и защо толкова много хора са подкрепили зараждащия се комунизъм. Прочети, потърси инфо как е живял обикновения човек 20-30-40 година. Сигурно от добър живот по времето на саксите е дошъл соца? Имали са по царско време свободата да пътуват по Европа, защо са свалили царя? И не вярвай на глупостите че стотина човека партизани направили преврата 1944, те са били подкрепени от стотици хиляди бедни хора.
Другото което мога да ти кажа по въпроса е да обърнеш внимание че комунизма е измислен не от руснак а от германец. Поданик на мама Меркел е измислил лошия за теб комунизъм и днес продължаваш да гласуваш за подлизурковците на мама Меркел. Готов си да й целунеш задника въпреки, че през последните години има намерение да сложи и фередже на жена ти.
Това че говорят че българите са били изостанали в развитието си по време на соца, потърси инфо като сравниш, кога в бг има първия тв канал и кога в другите държави. Знам че ще намериш че първият опит е бил в германия през 36г, потърси обаче за другите държави. Потърси кога сме имали завод за компютри и кога в другите държави, потърси кога сме произвеждали автомобили и било ли е чак толкова назад след други държави. Например през 60-те години на 20 век в бг са се произвеждали пет вида автомобили в Ловеч и Пловдив е имало поточни линии. И това само 20-тина години след първото серийно производство на автомобили в Германия. За 20 години след иновацията в европа, в комунистическа България и договори направени и работници обучени и заводи построени и поточни линии. И не е вярно че се е чакало невъзможно дълго за автомобил, сметни само че годишното производство на автомобили е било 25 000 броя, отделно внос на волга, трабанти и др. Голяма част от произведените в България автомобили е продадена в чужбина, в Югославия и държави от близкия изток. Защо ли? Едно булгаррено през 1967 е струвало 6100лева, а средните заплати в бГ са били около 110лв. Работата е била там, че населението на бг не е свикнало с идеята за собствен автомобил, а и събирането на такива средства не е било лесно, щели са да изплащат такъв автомобил 4-5 години, а в същото време са се борили да стават граждани и да вземат панелки, но който си е бил от града и е имал собствена къща от тати си е купувал автомобил още през 60-те.

 
  ...

1-50 от 96
Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker