На бъларина не му се дава шанс да изкара пари - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121292)
 Любов и изневяра (29731)
 Секс и интимност (14372)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6477)
 Здраве (9604)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7306)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18553)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

На бъларина не му се дава шанс да изкара пари
преди: 9 години, 8 месеца, прочетена 2431 пъти
Защо на българина не му се дава възможност да изкара пари за това, което е изработил? Защо вечно някой го мачка и прибира надницата му? Не може човек, който е учил много години за да научи езици, да отиде да работи в офис за 600 лв. и да му кажат, че в същото време ще прави и преводи на езиците, които владее, но за без пари, защото било работно време и няма как да се плаща допълнително. Следят те денонощно колко оборот им правиш и накрая на месеца като си направиш сметката виждаш, че някой изкарва на твой гръб поне още 800 лв., докато ти си смазан, защото си учил за това - да вадиш парите на друг. А шансове за работа - нулеви. Това е България, освен всичко - да чистиш пода, тоалетната, праха, да се грижиш за изправността на уредите в офиса, да вършиш лични неща за "оня" или "оная" дето ти взима дажбата и да се прибираш смазан от 6 - дневна работна седмица и да нямаш време за себе си...

Обвинявайте, говорете, вие сигурно работите за 2 000 лв., но ние няма как, защото не ни се позволява, ако откажеш просто оставаш гладен и на улицата.... Е, да, може и да има малко хора, които взимат повече пари, но не са много. Аз идвам от нормално семейство и около мен всеки е постигал своето с много труд и дори не е помирисвал предложение за повече от 500 лв.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 8 месеца
hash: 977692b20b
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   1. Защо на българина не му се дава възможност да изкара пари за това, което е изработил?

Не само в това изречение, но и в цялата ти тема горкичкият „българин“ е в страдателно наклонение - той никога не е подлог, все е предмет някакъв! Ами ти ако искаш бъди страдалец и самострадалец, но защо всички българи да сме такива?
Извинявай, но защо някой трябва да ти даде възможност? Възможност се краде, взима, заслужава и т. н., но няма да дойде Господ и да ти я изсипе в кошничката. Който работи, той си изкарва пари - не виждам какъв ти е проблемът?

2. Защо вечно някой го мачка и прибира надницата му? Не може човек, който е учил много години за да научи езици, да отиде да работи в офис за 600 лв
Извинявай, но ученето на „езици“ не е квалификация! С езици можеш да станеш преводач за 10 лв. на страничка, но в днешния работен свят всеки знае английски на работно ниво и се оправя, а преводачи трябват изключително рядко. Аз знам английски, немски, холандски и руски, защото ме е интересувало, но не си изкарвам с това хляба, а съм учила друга специалност. Един път ми се наложи да наема заклета преводачка за една сделка и беше КРЪГЛА НУЛА - аз си превеждах всичко и накрая тя се подписа и това беше. Колко да ? платя и да не мислиш, че пак я поканих? От тогава си правя договорите двуезични сама, пращам на една да ми се подпише за 10-20 лв. и е въпрос на време сама да стана заклета преводачка поне по 3 от езиците, които ползвам активно - нямала съм време - но нито никога не съм учила в езикова гимназия или недай си боже филология някаква - и сестра ми, и братовчедка ми направиха тази грешка и сега работят като миячки на чинии буквално.
За да се занимаваш с преводи трябва да си много добър. Всичко останало е загуба на време.

Съвет, ако знаеш все пак ГОВОРИМО много добре чужди езици - има в София много кол центрове, там търсят много спешно хора и работната заплата беше преди години дори 2100 лв. - аз си сложих веднъж биографията в един сайт и трябваше да си сменя буквално номера от обаждания от такива работодатели - опитай! Аз имам предимството говоримо да съм добре и особено холандски и немски много ми търсиха, но тогава вече имах много добра друга работа, а и исках да си работя по специалността. Направо си пращай биографията в такива аутсорсинг компании, но английският не е достатачен - трябва поне още един език много добър говоримо.

3. едят те денонощно колко оборот им правиш и накрая на месеца като си направиш сметката виждаш, че някой изкарва на твой гръб поне още 800 лв

Ами направи си своя фирма, за да те следи НАП и да плащаш осигуровки всеки месец ама ТОЧНО НА 24-то число и ако закъснееш и 1 ден рискуваш 500 лв. глоба, независимо дали клиентите са ти платили или не - хайде, пробвай се да си фирмаджия, нали искаш да правиш пари на свой гръб да видиш колко е лесно.

Като фирмаджия имаш 7 дневна раб. седмица 24 часа телефоните. Ти забравяш, че има данъци, ДДС-та, осигуровки и от тези 800 лв. оборот чисти за фирмаджията остават едни 500 лв и като се разплати на доставчици???
На всички назначени на трудов договор мога да кажа, че не ви е лесно, но и на предприемачите не им е лесно, защото вие може да се дразните от шефовете си, но на тях им дишат поне 10 институции във вратовете клиенти доставчици банки мутри и какво ли още не.
В световен план иначе, за да ви плати някой 1 долар заплата, вие трябва да му носите като труд поне 3 долара. Така е и на Запад - един работник там ако взима 1000 евро, той е изкарал 3000 евро на фирмата си.
Ние сме ного по-ниско в този показател, имаме много ниска добавена стойност на труда, защото такива са ни браншовете, условията, но и работниците.

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 169e0cbb30
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   По закон минималната заплата в България е много ниска - 330 лв. Тя се дава за неквалифициран труд. С толкова ниска минимална заплата и другите заплати се поддържат от фирмите ниски. Фирмата в която работиш може да ти плаща и 1200, но не го прави, защото знае, че повечето фирми дават по толкова, колкото и тя. Трябва минималната заплата в България да се увеличи на около 800 лв. за да се промени коренно заплащането и при квалифицираният труд. Авторе започни собствен бизнес и работи за себе си.

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 412dc8f099
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   В днешно време на всеки 3 човека се падат по 2-ма вишисти, че ако не и повече. Просто България няма капацитета да поеме толкова кадри, и за това или от най добрите избират най-най добрите, или дават ниска заплата. И плюс това за всяка една свободна позиция в дадена сфера чакат поне 100 човека със същата специалност. Просто при такава жестока конкуренция на трудовия пазар просто няма как заплатите да бъдат по високи, защото на работодателя му излиза по изгодно.

Примерно, аз имам фирма и обявявам 1 свободна позиция, за която например би трябвало да се заплаща 2000 лева, и в същото за тази 1 свободна позиция чакат 100 човека. Аз естествено, ще обявя възнаграждение от 1000 лева, след като виждам че за моята обявена позиция се борят 100 човека. И в крайна сметка за какво да давам 2000 лева, след като мога да дам 1000?

 
  ... горе^
преди: 9 години, 8 месеца
hash: fac879e7a2
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Номер 1, много злоба струи от теб....
Еле ти си добре, другите са зле, скрий се.

Авторе, прав си, ама е така.

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 7e24040f8e
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

5.   Номер 1, не си права, авторката се бъхти и и крадат парите. Моля ви хора спрете да злобеете по темите така... и после да пишете за себе си колко сте добре. Номер 1, твоето мнение не е най - правилното, допусни и това..

 
  ...


...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: fac879e7a2
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Моля да изтриете темата. Модератори, познаваме се, ще ви звънна.

/Модератор 7 - Конкретна причина има ли цялата тема да се изтрива? А и кой по точно познавате от модераторите? То ние между модераторите си нямаме всички телефоните.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 8 месеца
hash: abb4d2a998
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Елементарно. Или стани и ти шеф и прибирай по една заплата на гърба на всеки служител, или бегай в чужбина.

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 877f156326
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   Няма какво да се лъжем, положението в България наистина е тежко. В големите градове има повече предложения за работа, но в същинската провинция нещата са точно такива, каквито ги описва авторът/ката. Ключът към подобряване на положението е да се търси работа всекидневно и излезе ли нещо по-добро-адиос. С езици могат да се изкарват пари, лично аз съм го правил между другото и съм бил доволен. В интернет има подобни предложения за работа от вкъщи. Езиците са си квалификация, както всяка друга. Никъде обаче няма лесно. В началото особено, трябва положиш доста усилия, за да се утвърдиш. Първите няколко години общо взето се работи за слава, опит и усъвършенстване. Колкото до фирмите, на голяма част абсолютно никой не им диша във врата ( поне от страна на държавата ). Дори елементарно черно счетоводство не могат да си организират, като хората. Никой обаче не си и помисля да ги притеснява.

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: d7fa34c929
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

9.   Напротив - нека остане темата! Нека отразява умопомрачението в нечие мислене! И дано точно по коментарите авторът да се сепне и осъзнае как САМ и колко далече се е откарал от действителността...
Нека пробва и съвета на №1 и №7, да види като няма платежоспособни и постоянни клиенти по колко заплати и от чий гръб ще смъква!
САМИЯТ АЗ нях фирмаджия преди години, във времената в когато по този начин можеше все още да се вържат двата края... Защото като работодател, освен "привилегията" "да прибираш разликата" имаш и много сериозни отговорности към подчинените си! Има-няма работа, длъжен си да даваш заплати, плащат-не плащат клиенти - длъжен си да внасяш данъци, понеже си издал фактури. А когато разходите станат повече от приходите - теглиш кредит, по който обаче внасяш лихви, и накрая като теглиш чертата какво се получава? Не рядко - че си работил за всички други, но не и за себе си... А когато и това вече не може да спаси положенито - просто хлопваш катанеца...

Много е лесно да седиш от страни - да хулиш и да плюеш, като допреди няколко години мама и тате са ти поднасяли всичко на тепсия... И да не мислиш че на запад не е така? Навсякъде борбата за хляба е безмилостно-жестока! За последните 30 години населението на планетата се е УДВОИЛО, а обработваемата земя не се е удвоила, нито горите, нито реките... Нали се сещате какво означава това? ТЕЗИ ГЪРЛА ИСКАТ ДА ЯДАТ, ДА НОСЯТ ДРЕХИ, ДА ЦЪКАТ НА ТЕЛЕФОНИ И ТАБЛЕТИ...

 
  ... горе^
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 36a67a0c2b
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Номер едно - за СТРАДАТЕЛНО НАКЛОНЕНИЕ НА ГЛАГОЛА не бях чувала. И с това не се изчерпват глупостите в коментара ти.
Колкото до темата - да сме просяци е политиката,която държавата прилага спрямо нас.

 
  ...

...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 977692b20b
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

11.   Номер 10, думата „българин“ не е глагол, а съществително...
Но иначе дори да не съм добра в граматични разни термини, аз по математика съм добра. Авторът твърди, че печели като заплата 600 лв., а му крадат 800 лв.
И аз искам такива работници! Хем да ми работят, хем да съм на печалба.
Каква злоба има в мен? Просто казвам как стоят нещата от истинския живот. Лесно е мама и тати, ами после какво правим?
Не аз измислям правилата. Живеем в КАПИТАЛИЗЪМ и по-добра система за сега няма.
И на Запад съм била - същото е - както писаха горе - борбата за хляба е жестока и няма подарено, а 50% от дохода ти го взима държавата, другото за наеми и глупости. Много мои познати са там и нищо не са постигнали, докато ние си построихме не една, а две къщи, фирми, коли за същото време и деца отгледахме...

В България не само няма много кадри, а и няма ДОСТАТАЧНО. Само 25 % от хората са с висше образование, а 30% от младежите под 25 г. нито учат, нито работят и не са записани като търсещи работа - т. е. не искат да работят.
Ако не ви харесва нещо - ами променете го.
Злоба ли е да ви кажа истината - животът е борба, Джанъм! СТЕГНЕТЕ СЕ, млади хора с безброй възможности сте, за Бога, а освирвате форумите с глупости
Стига с тази държава, за Бога - огледайте се - МОЛовете са пълни, хората си купуват жилища, правят си семейства, купуват си коли, почивки....светът няма да спре да се върти вместо вас, самострадални Геновеви!

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: d42138021a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Когато борбата за хляба става жестока, става и нечестна. Нека да не редим суперлативи за Капитализма(уродизма), Един човек му е изкарал всичките кирливи ризи в една книга, а профанизацията на хората е толкова голяма, че те дори не обръщат внимание на математическите изчисления в нея. Сърбите имат газ, с ние имаме стоки, които се убиват за да се тъпчем със западни отпадъци. И не трябва да забравяме, че само с Русия сме били винаги добре. Лошото е, че евро роба е прекалено ограничен.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 7d5a3da08f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

14.   Авторке Не е виновен този, който яде баницата, а този който му я дава. Докато има толкова квалифицирани кадри да се съгласяват да вършат всичко това за сума от 500лв, до тогава ще има работодатели плащащи по толкова.
В дадения момент вие знаещите много езици сами се подценявате, затова няма как да искате работодател да ви слага висока оценка на труда. Заела си работно място на обикновена офис асистентка, някоя секретарка незнаеща езици е останала без работа, защото ти предлагаш повече от нея и сама си съгласна на 500лв, ти си подписала такъв договор, ти си отишла да кандидатстваш с ясното съзнание, че там плащат 500лв.
Много против съм на мнението на №1,11. Авторката е права, като твърди, че шефа й краде от нея 800лв. След като тя върши 3-4 длъжности в фирмата му, то тя изкарва за него над 4000лв и той и дължи най-малко 1/3 от тях тоест 1300лв, а й дава смешните 500лв.
Интересно е №11 колко от хората според теб трябва да са висшистите, като процентно отношение, като разбираш от математика? И на не висшистите какво им се полага, когато работят, не висшист няма ли право да си купи апартаментче в краен квартал, той няма ли право на семейство и деца няма ли право на 20 годишна кола или светът не само не спира да се върти, ами и се върти само около вас робовладелците.

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: bae06cc2e6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Не става така, номер11, не става. Дотам стигнахте с големите си умения, образования, способности и т. н. -до това, че живеем в капитализъм и толкова. И спряхте. Ни на йота напред, назад или встрани. Понеже сме в капитализъм, аз да съм добре-друго не ме интересува. Нито хора, нито държава, нито природа, нито нищо-АЗ да съм добре. И без изброените неща докога ще си добре? И това не те интересува, нали! И като сгафиш, защото не зачиташ нещата които СЪЩЕСТВУВАТ/независимо дали ти искаш или не/, какво ще правиш? Тогава ще търсиш изброените неща, ама те вече ще са се обърнали срещу теб/ако все още ги има/. МОЛ да има, държава да няма-с такива мисли и действия далеко не се стига. Има по-добро от капитализма/разбиран по твоя начин/. И недей да бързаш-това не е социализма или комунизма. Чети книги и мисли, недей обикаля МОЛовете и кръчмите и ще разбереш кое е то.

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: fac879e7a2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   За пореден път ми се отщява да влизам в този сайт... само малоум... пишат коментари... а в днешно време няма много кандидати за работа да ви кажа... кандидатстват 10 и най много един от тях да става.. само на приказки сте....

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 2e2719afbf
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

17.   Вярно е че ние много зле положението, ама нека се радваме на това което имаме, че сме живи, а да не мислим толкова негативно, не всичко е пари..

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: d85d127795
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   Ами да, №1 - не знам какви договори правиш, ама изобщо не си наясно с българската граматиката. По-добре не се пробвай да правиш някакви аналогии с граматични термини, защото ставаш смешна!

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 36a67a0c2b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   Прави сте.. здравето е най важно.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 977692b20b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

20.   До номер 14
„Интересно е №11 колко от хората според теб трябва да са висшистите, като процентно отношение, като разбираш от математика?
20-25% висшисти са малко, но ако бяха качествени кадри, може би щяха да свършат работа. Ако махнем завършилите разни университети по паланките легитимни-недолегитимни, колко хора с истинско академично образование имаме?

„Сърбите имат газ, с ние имаме стоки, които се убиват за да се тъпчем със западни отпадъци. “
Ами купувайте като потребители български стоки! Никой не ви е спрял - влизаш в магазина и от пиле мляко. Колкоро до братята съби - няма лошо, но в миналото може да са били някакъв фактор, но днес? Вие откога не сте стъпвали в Сърбия да видите какво е сивота, мизерия и отчаяние? Една безперспектива държава, която лиже подметките я на путин, я на ес според интереса
Живяла съм и в комунизма и гарантирам, че това не е решението. Не една, хиляди книги са се изписали по темата, но не може да съществува система, в която всички били равни, просто защото не сме равни - нито по качества, нито имаме еднакви цели и мечти, нито еднакви потребности и не можеш да плащаш еднакво на всеки, на сложиш 300 работници в цех да имали работа, а работа има за 20 работници и тем подобни глупости. Комунизъм иначе има в Куба и в Северна Корея - отидете там, за да сте щастливи, какво сте се забили да страдате в България - тази капиталическа страна. Свободни хора сте, има полети до всякъде, специално в Куба няма да ви върнат, но в Северна Корея може да ви застрелят като шпиони, защото комунистите първо стрелят, после питат. Успех

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: f200bbd66c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

21.   Към заглавието на темата - Добро утро!
За номер 9: Удвоеното население е в страни като Китай, Индия и страни от третия свят. Повечето европейски страни също отчитат слабо увеличение на населението си, а Америка набъбва, поради неспирния поток от емигранти. В България не само че не сме се удвоили, ами сме намалели чувствително. Не означава ли това, че би трябвало да имаме достъп до повече ресурси?
Някой спомена, че 50 % на запад ти ги взима държавата, но истината е, че рядко са над 37-8 % и тези пари не ти се отнемат, а са твоя принос и отплата за това добре изградено общество, в което живееш. Все пак получаваш здравна помощ, полицията си върши работата и не са малоумници, институциите работят и не ти вдигат кръвното, а оставайки без работа, нямаш много притеснения за това къде ще спиш и какво ще ядеш. Но това не е в България.
Проблема не е в това кой колко заслужава, а в това, кой колко успява да вземе. Заслужава ли човек завършел право и попаднал в малка фирма, поради липса на контакти, да взима месечно по 600 лева? Едва ли. Заслужава ли него колега от университета, завършел право и попаднал в топ кантора, поради контакти, а не компетентност, сумата от 10 000 лева всеки месец, а понякога да има и бонуси? Едва ли.
А защо не се дава на хората без връзки да правят бизнес и да изкарват добри пари. Ами елементарно. На управляващата класа (Не говоря за онези 240 в парламента. Те са само част от тази група) не и трябва голяма средна класа. Трябват и работници, работещи за жълти стотинки. Трябват и висшисти, вземащи 20 пъти по-малко, от колегите им в чужбина. Не им трябват бизнесмени, които развиват бизнес и дават добри заплати. Ще се развали дисциплината. Много е полезно, когато хората си мислят, че не могат да успеят да развият нещо. Още по-полезно е, когато всички се мразят и си завиждат. Номер 8 спомена, че сам, авторът едва ли би успял да постигне нещо и аз вярвам, че този коментатор е напълно прав. Но защо трябва да е сам? Нима няма още кадърни хора, с които би могло да се направи нещо, нима сме толкова некомпетентни, че не може да направим нещо.
Не работим за подобряването на условията си, не си вярваме, продаваме се, предаваме се.
И стига с това, че с Руснаците сме били добре. Ами и с Германците имаше хора, които бяха добре, и с турците, и с американците. Кога ще сме си добре, защото сме си ние?

 
  ...

...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 9b9f38a910
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   Защо искате да ви се плаща много за работа, чиято стойност е малка? Например. На летището в София паркоматът е... едно гише със служители. Те работят "автомат", на който даваш билета от паркинга, плащаш и те ти маркират "платено', за да те пусне бариерата. Стойността на този труд няма как да надхвърля стойността на апарата за очакваната продължителност на неговия "живот".

Това първо.

Второ. На някои места просто не ти искат парите като клиент! На пазара доматите не се избирали. Ами да си сложа в портмонето нарисувани пари и да не можете да си избирате с какво да ви платя?? Като не се избират, много ти здраве, сергии и магазини - бол. Някои не искат да изкарват пари, не знам защо! Влизам в магазин, питам за нещо конкретно, дори не вдигат поглед от телефона: "нямаме". Аз разгледах, намерих го и... си тръгнах. Тази тъпа продавачка не си ли прави сметка, че чорбаджията ако не печели и тя остава без заплата. Па ако ще да са 400 лв. Значи тя не ги иска или какво?


със здраве

 
  ... горе^
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 7d5a3da08f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

23.   От №14
Значи №20 висшистите сте достатъчно на брой, но не достатъчно качествени и аз съм на същото мнение. Защо тогава писа в №11, че "няма ДОСТАТАЧНО" висшисти?
Мениджмънта ни куца в нашия капитализъм. 70 % не висшисти, както изглежда си вършат качествено работата и в сравнение с европейците дори хвърлят повече труд, обаче българският мениджър не им предоставя добри съвременни машини и шанс /възможност както каза авторката/ да имат високата производителност на европейци.
Кажи сам/а кой ниско квалифициран български работник работи по малко от европееца и вината в него ли е или в ръководството му. Която и сфера в икономиката да захванеш българинът работи, но работи със стара или без техника, доста дейности извършва на ръка поради некачествен и алчен мениджмънт.
От там хора, като авторката пък се предлагат съгласявайки се собственоръчно, да работят 4-5 длъжности за много ниска заплата. Съответно и 30% от младежите под 25 г. виждат това и не са съгласни да поемат толкова длъжности за толкова пари и остават чакайки "нито учат, нито работят и не са записани като търсещи работа - т. е. не искат да работят." не искат да работят това за толкова пари. Според мен са прави, изчакват оглеждат се и при липса на добър бг мениджър, терминал 2 е отворен към чужди мениджъри, които могат да продадат труда им на добра цена и честно да изплатят полагащата им се 1/3.
Капитализмът драга ми №11 не важи само за мениджърите, при капитализъм всеки продава нещо, хигиенистката продава труда си на мениджъра, който сам смята как и за колко ще продаде от своя страна закупения от работниците си труд. Работата е там че нашенските мениджъри /висшисти/ или не им стига акъла и не продават труда на работниците си на добра цена, или се правят на много хитри и лъжат /ограбват/ работника за цената на труда му с цел да си купят яхта. В капитализъм няма как, като мениджър, да очакваш с фирмичка с 2-5 работника, на втората година да караш нов скъп автомобил и да можеш да имаш достатъчно доходи да си позволиш 5 пъти годишно почивка в чужбина. Европейските мениджъри собственици на такива малки фирми не могат и да си го помислят това, а както виждаш доста български фермери го правят, точно защото крадат от работниците си и слагат полагащия им се пай като печалба на фирмата или като собствена заплата.
Лично мой роднина работи в Германия, в техния капитализъм, в малка фирма, собственикът немец има двама работници и той работи наравно с тях. Плаща им човека немската заплата, осигурява им машини и за 20 години е успял да си купи сносен автомобил и да живее добре за стандарта им, а все още живее на квартира. Като негови работници те знаят, дадена работа трябва да я свършат за толкова работни часа, надника им на час винаги е еднакъв. За твое учудване за 8 години работа в тази фирма моят роднина си купи апартамент там, а както казах шефът му е на квартира, сам е избрал човекът, че не му е нужно евтино собствено жилище в ниско бюджетен жилищен квартал, а за 20 години труд не е успял да задели достатъчно пари за скъпо жилище, може би.
Извода е че българите не знаем какво е капитализъм!
Авторката продава своя труд за 500лв, за толкова сама се е оценила /подписала договор/. Работодателят й продава трудът й, за колко, той си знае и прибира остатъка. А авторката остава с пръст в уста и с болки в кръста. Утре със същия успех тя може да подпише договор за хигиенистка на 340лв заплата и да превежда, междувременно докато мете, документите на шефа, пък нека я боли глава и да няма пари за един аспирин, какво му пука на шефа й.

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 69f723f95f
гласове:
1 2 3 4 5
  (21 гласа)

24.   Ще прозвучи малко грубо за някой, но не е редно да ни давате акъл от чужбина. Който не е съумял да обикне родината си и да остане да се бори за благополучие, подвил е опашка и отишъл да подсилва чуждата икономика, няма право да ми определя живота тук. Еднопосочен билет, че иначе пристигат тук след 10 години и строят палат до съборената къща на някой борбен и психически смазан от мизерия българин. И с какво те прави това успял и велик? Само за мързеливи и комунисти знаят да пропагандират, а те самите са синове и дъщери на някой си! Аз познавам толкова кадърни хора и всички едвам свързавт двата края. Докторант с две висши цял живот ще работи за 500 лв максимум. А някакви лекета ще взимат 5 пъти повече от него. Гадно и грозно е. Нямате морално право да определяте съдбата на останалите в страната! Само връзкари сте се напъхали в чужбина. Не ми го отричайте. Знаете ли къде може да отиде един човек с малка заплата? За няколко часа в Гърция и Сърбия, а вие дето сте се скъсали от труд, как стигнахте до Щатите и Германия? Стига сте се правили на кадърни!!! Не разбрахте ли, че всичко зависи от средата и възможностите ви? Имам право да напиша този коментар и демократичните хора да го приемат съсвем нормално. Обаче последното няма как да се случи, защото демокрацията е измислица и заблуда за идиоти, русофоби, антикомунисти, радикални профани, еснафи, либерал-мързеливци и злопаметни колаци. Жалко, можеше сега да сме закриляни от най-мощната страна в света и да имаме развита икономика. Спасиха ни от изучаването на огузки езици в българските училища, а ние им се отплатихме със НАТО И ЕС. Да не си мислите, че ще наричам чуждопоклонниците интелигенция след 10 години? Няма да стане. За това ли ви построиха държава и пътищата, търтеи бездарни? Има пътища непипвани от 1989та! Никой не се е наел да ги поправя, ама за сметка на това черните мустанги си вървят по тях! И докато ги има тях никога няма да се оправят тези пътища. Няма слабохарактерни бегълци да ми командват децата и приятелите, останете тук и се борете!!! Четете история и си жабурете устата със сапун когато споменавате великите Васил Левски и Христо Ботев! Това са хората които сега щяха да бъдат първи приятели с руснаците. И престанете да пишете в този сайт от чужбина, комуникирайте си с местните и си пускайте майтапи на английски, немски, френски и испански! Там сте едни аутсайдери средна класа и за нищо не ствате. Я ми кажете за някой богат българин в чужбина? Еднопосочен билет и не се връщайте тука, предатели такива. Възхищавайте се на онази карикатура Чърчил и си четете антикомунистическите и вмирисани пропаганди на гугъл и медиите.
Никой освен крадецът не се е чувствал зле по времето на Тодор Живков!
Върнете се да работите за родната икономика! Индивидуализъм е синоним на идиотизъм. Държавата трябва да е работническа. Капитализма е Шизофреник!!!

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 69f723f95f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

25.   Строителство и развитие до 1989та! След това няма нищо и като се върнете всички връзкарчета от чужбина и децата ви ни управляват, пак нищо няма да стане. Предпочитам да се чувствам скромен до глутница кучета, но не и до богати крадци.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 7d5a3da08f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

26.   до №22
Паркоматът върши работа, но не и в България, тук има много голям процент хора, които ще измамят машината и ще си тръгнат без да платят. Служителят на паркинг върши много повече работа от автомат, само защото може да мисли и да решава да направи действие за разлика от машинката, която само прави услуга, той също изпълнява и др длъжности, като жива охрана и др.
Второ теб никой не те кара насила да пазариш от там където не ти дават да избираш. Доматът като го опипат 10 човека и забият палец да видят дали е твърд после не става за нищо и цената му от 3лв пада на 0лв. Тъпата продавачка работи за 1/10 от реална заплата за продавач, затова и хвърля 1/3 от труда, който би полагала ако вземаше 2000 евра. Чорбаджията е съгласен да има 3 пъти по малко продажби, но пък да плаща 10 пъти по малко заплата, това е.

 
  ...

...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 977692b20b
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

27.   Номер 24, много патос, няма що! Не разбирам и злобата ти към българите в чужбина, защото това са близо 1-2 мил. души, които са отишли не с връзки там, а за да мият чинии и да издържат старци и деца в България. Сестра ми работи в чужбина и спестява за собствен дом в БЪЛГАРИЯ, за 5 г. къртовски труд е спестила някъде за едностайно апартаментче. Връзки няма никакви и сякаш всичките над 1 мил. хора са деца на комунисти?
Децата на комунисти са си у нас и се развиват, споко, но 3/4 вече и без това са фалирали.
Ние сме си в България и специално за вас седнах да изчисля колко реално печелим на ден само от фирмата си (имаме и други доходи) - на ден са към 3000 лв. след данъци теоретично, но ги реинвестираме тези пари и създаваме работни места в момента, защото сме преценили, че ни е подходящ момента - т. е. наливаме капитал. Нямаме нито един човек във фирмата си със заплата под 2000 лв. нето., отгоре има и за храна, за жилище за специалисти от страната, а в момента изчисляваме да дадем и купони за дрехи, защото у нас хора с претенции, но без квалификация, образование и способности много, но много трудно намираме специалисти и съответно си ги глезим, за да останат при нас, защото конкуренцията не спи и се надцакваме за добри хора дори! Има хора, които звънят на специалисти и мениджъри по поръчка на други фирми и им предлагат по-добри условия!!! Няма да се обадят, разбира се, на някой без професия и способнисти. Дори за ГОТВАЧИ и рецепционисти има надцакване!!!
Много от доставчиците ни са притеснени финансово и дори се е налагало да плащаме предварително, за да ги финансираме. Банките в момента не дават кредити на бизнеса и как се оправяме, ние си знаем. На работниците плащаме на 24-то число точно, заедно с данъци и осигуровки, те нямат друга грижа, освен да дойдат на работа, докато нас никой не ни пита кога ще получим от клиенти пари. Цялото ни имущество може да изгърми, ако не потръгне, докато работникът си търси друг работодател
Нашите хора са същност фирмата ни - не им даваме шанс да печелят, те си работят и печелят.
С две думи - не само ние, но и доста българи около нас изкарват сравнително добри пари, хранят си семействата и до сега не са се оплакали.
Имаме приятели с фирми в козметичната и фармацефтична индустрия, в които предприятия средната заплата е над 2000 лв.
Познавам лично главният мениджър на голяма компания, която прави роботи за индустрията у нас - плащат 5000 ЕВРО и са си докарали от чужбина доста хора за специалните работи.
Българинът много мрънка.
Колкото до шансът за изкарване на пари - ами той се взима, не се дава. Кой на теб ще ти даде шанс да изкарваш парички, когато той може да си ги изкара?

„Никой освен крадецът не се е чувствал зле по времето на Тодор Живков! “
Ами кажи го това на дядо ми Цветко, който е умрял в Белене и не защото е крал, а защото не е искал да си остави имуществото доброволно за крадене.
Аз не се чувствах добре през комунизма, защото нямахме къде да живеем, макар че майка и татко бяха поддали всякакви молби за панелки и тем подобни - живяхме 4 човека в една стая от общежитие към фабриката, в която бяха тикнали баща ми по принуда да работи по разпределение вредна и отровна работа , защото БАЩА МУ (не той!) бил политически престъпник. 1990 г. веднага напусна. Веднъж отидохме на ресторант в голям окръжен град и ни изгониха, защото сме нямали жителство.
Сега с родителите ми ходя на ресторанти където ми скимне в и извън България. Наскоро баща ми каза, че мечта му било да види Лас Вегас - поддадохме документи за виза и за 2 седмици имахме цялото семейство туристически визи за САЩ до 2024 г. През комунизма само дъщерята на Тодор Живков можеше да пътува, днес всеки може - водила съм родителите си в Рим, Египет, Париж, Виена, скоро САЩ...те си отидоха до Истамбул и Гърция.
Аз съм ходила в поне 30 държави по работа и като турист. Смених си паспорта, защото страничките не ми стигнаха, а родителите ми не бяха излизали доскоро и до една пиклива Гърция :)
... и не са били крадци родителите ми, но мразят кома. Най-големи крадци са комунистите, защото крадат и смучат същата шайка страната ни и до ден днешен, но днес поне имаме елементарни свободи за разлика от тогава и елементарен шанс за успех, ако човек е предприемчив и трудолюбив.

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 08909f287d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

28.   Номер 27, не споделям патоса на 24. Има доста неща в мнението му, които са пресилени, или направо не са верни. Но и ти пресоляваш манджата на места, т. е. това, което описваш, не всичко е така. Работата ми ежедневно е свързана с български работодатели. Чест Ви прави, че работите здраво и плащате такива пари на хората си и давате бонуси за храна и жилище, но на какви пари ги осигуряваш/не ми отговаряй-на себе си кажи/. Да им купуваш дрехи не е глезене/ако са работни, униформени или представителни, а те най-вероятно са такива/. Българина много мрънка, казваш-твоите български работници мрънкат ли? Ти не мрънкаш ли-няма ли защо? Не съм убеден и в това, че са толкова фалиралите фирми на комунистически наследници. И от наследниците на истинските капиталисти има доста готованци, които получиха имането на дедите си, но не можаха да го развият и фалираха. При социализма/уточнявам само-комунизъм, слава Богу, никога не е имало, имаше комунистическа партия, която не стигна дотам, а само до социализъм/, можеше да се ходи свободно на ресторант. Аз самия съм от областен град и съм ходил и в други градове на ресторант и никой не ме е изгонвал защото съм нямал жителство. Някаква друга е била причината при Вас. Да мразят каквото искат родителите ти-тяхно право е. Вие, като техни наследници, направете така, че хората да не Ви мразят така както те мразят комунистите. Защото шайката, която смуче страната не е само от комунисти/бивши или настоящи, с книжка или без книжка, съзнателни или подсъзнателни/.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 8d9bcf6ece
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

29.   27 Никога не е имало щастливи комунисти по времето на Живков, защото не е било и съвсем комунизъм. Сталинистите и ленинистите са били зле и тогава, а реално те са истинските комунисти. И не вярвам някояга да си имала дядо на име ЦВЕТКО. Знам как пишете едни и същи километрични и русофобски коментари, защото сте смешни и жалки егоистчета, за които е по важно джобчето да е винаги пълно. Занимавате се с бизнес и умирате от страх като чуете комунизъм. Вие не искате да живеете нормално, а да живеете богато. И колко пък са тези дето отивали в Лас Вегас? Само с връзки сте, колашки коплексари. Защо внушавате на всеки осъзнат българин, че е мързелив и накдърен и затова живота му бил труден? Чешеш си пръстите и други работи, но на теб и за повече не ти трябва акъл. Уверявам те, че днес можеш да си тъп като плондир и да имаш 10 висши, защото още по тъпи ти ги дават.
България вечно ще е с Русия и това ще бъде факт!

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: f2ffa2a808
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

30.   Така е, на българина не му се плаща, местните Феодали държат здраво!!!

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: f2ffa2a808
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

31.   Въпроса вече не е да се изкарват повече пари в българия. Времената се менят!!! Понастоящем усилията ви трябва да са да можете да задържите това, което вече имате!!!

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 22edfc204f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

32.   Номер 24, вярно е че в чужбина има някакъв процент връзкари, но голяма част от българите там работят здраво. Никой не си оставя семейство и приятели, за да отиде в чужбина. Повечето от нашите сънародници са там тъкмо заради връзкарите в България. Колкото до изказването, че държава трябвало да бъде работническа, това е пълен абсурд! Няма как работникът да получава колкото инженера, че понякога и повече. Аз съм тук в България, взимам много добра заплата и съм доволен. За да го направя обаче, съм положил доста усилия. Работил съм за много малко пари и в отвратителна среда. Много хора на мое място биха си хвърлили молбата още на втория месец и прибрали вкъщи, където мама и тати да ги издържат. С пари се видях чак на 30. Няма начин онзи, който е завършил средно по милост и шлял по цял ден, да получава началническа заплата!

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 22edfc204f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

33.   Номер 23, съгласен съм с теб, но истината е може би някъде по средата. Вярно е, че има много некадърни мениджъри. Вярно е също обаче, че и сред работниците има доста мързеливи и неставащи. Съгласен съм, че в България заплатите, като цяло са ниски, но не мога да се съглася, че току-що завършил университет или средно училище, можеш да имаш някакви големи претенции. Навсякъде се започва от ниско и никъде не е лесно. Част от младите до 25 години са точно такива-с големи претенции и без опит. Аз също имам приятели с подобно мислене-нямало работа, те за 400-500 лева нямало да работят. Е, не работиха, ама станаха на по 30 и още се чудят защо не могат да си намерят работа по специалността. Иначе, има хора, които буквално нямат какво да ядат. Тогава и за 200 лева ще се съгласиш да превеждаш. Много зависи кой, в какво положение е. Наскоро моя позната направи обратното. Прие работа, като главен счетоводител, за 600-650 лева чисто, без да й се налага. Имаше си стабилна работа и вземаше повече пари. На това и аз се подразних! Изключително тъпо решение.

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 7d5a3da08f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

34.   №27 ИстаНбул мила Истанбул, като висшист и крупен работодател си длъжна поне да пишеш правилно. И с целия роман в №27 само доказваш, че си си втълпила, че земята се върти около теб, виж само колко аз/ние има в него. Аз това ние онова...

 
  ... горе^
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 22edfc204f
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

35.   Напълно подкрепям номер 27! Бях много малък през комунизма, но помня, че гледахме на черно-бял лампов телевизор, нямахме нито кола ( татко никога не е имал книжка ), нито вила, живеехме при баба и дядо-Бог да ги прости, мама переше на ръка и вечно нямахме пари, а вкъщи всички работеха. Сега си хващам самолета и отивам, където ми е кеф, имам си всичко необходимо и съм доволен, повече не мога да искам.

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 4a8638fab1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

36.   До 34
Как така крупен работодател? Обкновен мързеливко с никакви знания и много претенции, не се ли вижда от поста?
До 35
Коя година е било това? Защото аз познавам човек, който гледаше на такъв телевизор до 2005-та година. :)
През 80-те е имало повече черно-бели.

 
  ...

...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 977692b20b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

37.   34 - извинявам се, но пиша на таблет - нови технологии, някой път не улучвам правилната буквичка :)
Не съм крупен работодател- имам 10 работиници, но КАЧЕСТВЕНИ и добре платени „капиталисти“!
До 35
ЕХ, НОСТАЛГИЯ! Нека да разкажем на младежите за кома и за „благоденствието“ на нацията тогава!
Ние имахме ДВА лампови телевизора до 1991 г., поставени един върху друг - единият ВИНАГИ беше за резерва - обикновенно все се случваше единият в момента да не е изгорял и да сме в търсене на части, защото знаеш - скоро ще гръмне и резервния, ама точно като ставаха промените (стени падаха, големи речи и глупости) така се случи, че и двата телевизора РУБИН бяха изгорели... части нямаше, разбира се и майсторите се бяха покрили.
Вуйчо имаше пък два Велико Търново, свръх на техниката и голям лукс... и те изгорели.
Така цялата махала барабар с децата се събирахме в края на 20 век да гледаме телевизОр (имаше един канал руска) у съседите, чиито телевизор в момента работи и само преследвахме разни майстори из града, защото знаеш - въпрос на време е и този телевизор да гръмне (лампите гърмяха и миришеха незабравимо)
Много препоръчвам филма баш Майстора, когато си търсеше част за Москвича - ама ТОЧНО ТАКА СИ БЕШЕ!
Най-богати бяха шофьорите, защото можеха да крадат нафта и товар и разните майстори, който можеха да работят на частно, но забележете - не искаха пари (то няма какво да си купиш), а ответна услуга или разни стоки от Запада като радио Хиташи или нещо такова, които се внасяха нелегално от Югославия.
Контрабандата процъфтяваше и турците, който изгонихме през Възродителния процес със сопите, после дойдоха две години по-късно като заможни, западни господа с „хубави коли“ и вътре пълно с брамбъзлъци - имаше нелегални пазарища по горичките, където направо от багажниците се продаваха неща, но само в твърда валута (долари, марки).
Баща ми веднъж беше сварил едни макарони от азиатските, но ние не знаехме как се прави това нещо и направо като маймунки май ги изядохме сурови.
Пълни аборигени с две думи и не знаехме елементарни неща за какво служат.
Неща от първа необходимост като дамски превръзки също дефицит. Не знам какво става, но тоалетна хартия също нямаше и наскоро се спуках от смях като четох една статия за Венецуала - една от най-богатите на ресурси страна в света... след 2 г. комунизъм нямат с какво да си избършат задниците!!!
Обединени бяхме в нямането - нямаше дори четки за зъби и ако имаше гледаш да вземеш две - ей така да имаш за 10 години!
Има една група във Фейсбук „Централен комитет за осмиване на социализма“, където всеки ден постват нещо различно - снимки на „любими“ събития и продукти
Опаковката продава стоката, другари, ама само в капитализма!
При социализма - взимаш каквото има.
Кой ти гледа опаковки?
И в амбалажна хартия става...
Моите родители работеха, но след работа бяха заети и в частното стопанство. Добре, че имахме разни животни (В ГРАДА) и градинка, за да оцеляваме.
Телефон ни пуснаха 1988 г. и имаше хиляди трикове да говориш практически без пари, ама телефон нямаха бабите на село и практически беше за окраса и нямахме с кого да говорим.
Топлата вода се пестеше и имахме един бойлер, от който излизаше мътилка.
Мечтаехме за Балканче, но само с връзки. Чак 1992 г. баща ни чрез връзки успя да се добере до едно единствено Балканче (две деца сме) и започнаха караниците... в същото време хората купуваха БМХ вече, но всичко във валута. Моите деца сменят колелата си според възрастта и не помня колко колела е имало всяко.

НИКОГА няма да забравя първата западна кола, която видях. Годината беше 1990, БЯЛ Форд с гръцка регистрация. Беше го паркирал някой с роднини на нашата улица и изобщо не си беше представял този човечец каква звезда ще стане с този форд - първо децата видяхме, извикахме родителите си и скоро цялата улица благоволееше пред капиталистическото чудо. Тогава и последните хора разбраха, че са били лъгани, особено бащите ни и, че най-големият простак в Гърция може да кара такава кола.
Баща ми чакаше за Москвич вече 12 години, за панелка чакаха от 10 г. Баща ми си купи на 40 г. своята първа кола. Аз съм на 35 г. и имам две коли едновременно за различни цели, а до сега дори не знам колко коли съм сменила. Баща ми има две коли. Мъжът ми има три коли дори и не познавам семейство само с една кола.
Годината е 2014 г. и уж живеем в беден район, а няма къде да паркира човек.
През комунизма нямаше коли.
Един съсед си взе през 90те Мустанг от някъде и той беше по-широк от улицата ни!
Моите родители специално се чувстват излъгани. Майка ми действително е вярвала какво са ? разказвали комунистите и до скоро дори вярваше, но кацна във Виена и видя, как живеят хората в една КАПИТАЛИСТИЧЕСКА страна.
То не ти трябва да ходиш до Виена вече - мръдни до София, Пловдив, Варна или Бургас и ще видиш как живеят хората. Един „прост“ Шумен е чудесен град - атмосфера като в Италия и по средата ОГРОМНО пустеещо сиво недостроено чудовище от бетон - има снимки на европейски къщи в Югендстил, които нашите са събирили, за да излеят-недоизлеят този бетонен Франкенщайн, в който сега живеят само птиците и всяка година се прибива някой клошар.
Във всеки град има подобна строителна руина от бетон и често се питам - тези хора луди ли са били, ненормални ли са били...
не мога да си обясня как човек може да не строи жилища за семействата при положение, че е забранил всякаква частна инициатива, но огромни проекти е имало, за да може да си крадат материали за вилички.
В Каварна има на абсурдно място подлез, облечен само във видимата си част с мрамор. Питам местните - ей, какво е това... Ами подлеза, който построи вилите на... и следват съответните велможи, а мраморът за вътрешността на подлеза е по виличките, разбира се - този подлез никога не е бил отворен!
Всички бяхме равни в комунизма, ама някой бяха по-равни нали.
В комунизма само крадците на държавни материали и неща бяха заможни, всичко се намираше с връзки или с контрабанда.
Сега се чудя къде да си дяна лаптопите, таблетите и смартфоните, телевизор сменяме, защото излезнал по-добър.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 977692b20b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

40.   Номе 28 - осигурявам работниците си на реалните пари, защото как ще си отчета приходите и разходите иначе? Всичко ми се движи по банков път, а и какво ще спестя? Смешни са осигуровките у нас направо. Имаме познати, които от Гърция си преместиха формално бизнеса у нас и гърците се водят на работа у нас :) - 33% ти са ВСИЧКИТЕ допълнителни разходи до максималния осигурителен доход, а след това едни 10-тина процента си плащат хората само общ доход.
Моите работници НЕ мрънкат, защото аз такива хора в колетива си нямам. Работя с изключително дейни хора, активни хора, специалисти. Имам едно момче с леки проблемми в общуването, защото има здравословни проблеми и дори инвалидност някаква (очно заболяване), но при нас всички са равни - отпусна се момчето, доби самочувствие и друг човек стана. За повечето работодатели от малки и средни фирми хората ни са като семейство. Имам познати със сервиз и автомивки - вече имат над 200 човека и ги знаят по имена, а мивките им ги върти един ром, който в началото беше обикновен мияч, има седми клас образование, но сега хората му оставят ключовете за коли за четвърт милион не само за миене, а да ги кара по сервизи и така нататък, защото е честен, работлив човек - ЦЕНЕН с две думи. Един такъв човек ти увеличава оборотът с 10 пъти.
НАЙ-ВАЖНИЯТ пройзводствен фактор е ЧОВЕКЪТ, не капиталът. Говоря точно за капитализма.
В комунизмът най-важни са ти оборудване и машини - хората да умират, затрупани по мините и отровени по заводите - дреме ти на...
Всяка обща отговорност е БЕЗотговорност, да знаете.
Мой служител стъпи накриво в офиса и веднага лекари, болници - трепериш му, защото отговаряш, защото ти е важен.
Чичо ми са го пратили на 21 г. да ходи в необезопасен учатник в мината, защото да се бил преизпълнил плана - петима работника смазани до неознаваемост от безхаберие и нищо - няма виновни. НЯМА И морално виновни, не говоря за съдилища - говоря да дойде и да ти се извини някой - държавата била виновна. Даже във вестниците такива неща тогава не ги писаха - нали нарушават перфектната фасада, а загиналите - кучета ги яли.
Ако има днес в доста фирми безхаберие към работника, това е точно остатък от отова време.
Купони за храна и дрехи (НЕработни) давам иначе отгоре, защото В МОМЕНТА са ни добри резултатите и има в надцакване за добри хора и не искам да ми напускат особено двама човека - на тях и служебни коли ще дам, който ще си ги ползват частно, разбира се. Това са екстри, които вече доста фирми дават, за да задържат хората си, а и имаш данъчни предимства да даваш коли, дрехи и храна, вместо да увеличаваш заплатата, а ако не върви - тези екстри все можеш да махнеш, но заплати не можеш да намалиш. Говоря, разбира се, за специалисти, за хора, който искаме да развиваме и да ми управляват после нещата, не говоря за мрънкала някакви с претенции, а за качествен ЦЕНЕН човешки фактор.

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 7d5a3da08f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

41.   До №33 от №23
При такава голяма безработица изборът на работодателите е огромен, тоест те сами си избират мързеливи и не ставащи работници и никой не им пречи да ги заменят с по-добри.
А от ниско до ниско има огромна разлика, трябва да има граница оцеляване, тоест щом например 356лв е нормалния /не луксозен/ живот на 1 човек, то минималното заплащане за най-ниска длъжност /чистач/ трябва да включва оцеляване на самия чистач и на едно негово дете, от там сам/а сметни нето 712лв минимална заплата. Не е нормално минималната заплата нето, да е по-ниска от квота мизерстване за 1 бр човек 243лв. Всеки чистач има право на семейство, дете и дом, схлупена къщурка но дом. От там нагоре нека заплатата расте според способности, опит и качества. В Германия минималната заплата за 160 часа труд месечно е 1400 евра, аз знам, че сме България и казвам 300 евра за месец за най-ниско квалифицирания труд, почти 5 пъти по малко. От там приравни и другите длъжности с 5 пъти по малки заплати, твоята позната счетоводителка например трябва да има минимално заплащане 2500лв или 30 000лв годишна база.

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 7d5a3da08f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

42.   37 Проблема не е в новите технологии, а в частта зад тях която не улучва правилната буквичка! Това за твоя комунизъм сме го чели в доста теми, но това си е твоята версия, ние имаме друга. И не комунизма ти е виновен че си нямала таблет през 1991г. Тогава и най-развитите не комунистически нации са нямали таблети.
40 Колко работника имаш лично ти в твоята фирма така и не разбрахме? Говориш за тяхното благополучие, но какво работят тези хора, за да си направя представа ти ли си на далавера или те. Защото всъщност 2000лв не са кой знае каква заплата, 6 евра на час в европейска държава за качествен кадър, с висока длъжност, с качествено висше образование всъщност е подигравка с работниците ти. Та те взимат 2 пъти по малко от вестникар в Германия.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 8e02760997
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

44.   До 32
По този модел е имало силна икономика и производство. За връзкте - Не е процент, а мнозинство. Достатъчно познати и техни познати са ми примери, няма защо да ме убеждаваш. Малцина са без връзки там.

 
  ...

...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 877f156326
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

46.   До 41 от 33
Виж сега, тук съм напълно съгласен, дори смятам, че абсолютният минимум е 500 лева чисто. С 360 лева, ако живееш под наем, трябва буквално да караш на хляб и сол. Мисълта ми беше, че има хора, които цял живот никакви усилия за нищо не са положили и реват, че нямало работа. Други пък, като моята позната, търсят на хляба мекото, понеже има кой да ги издържа и подбиват цената на труда. Понякога обаче палачинката се обръща и наистина им затрябват пари. Тогава започват и те да реват, че трудът им не се ценял. Ами как да се цени, като те самите не си го ценят.

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 877f156326
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

47.   Ееее, номер 37, то и аз съм още младеж, нямам 32, хахах. Сега сериозно, кой знае какви спомени от първа ръка нямам, но пък има достатъчно писано по въпроса и който иска, може да чете. Знам само, че през "светлият" соц. вкъщи трима човека работеха от 4-ма възрастни и пари нямаше. Гледахме на един стар лампов телевизор "Средец", който наистина се разваляше всеки месец и постоянно идваше един семеен приятел да го поправя. Помня опашките за хляб, на които заминаваше по цял ден и подвикванията на продавачката "тръгнала е колата". Хубаво, ама тая "кола" идваше май от София. Помня как към края на 89-та си купихме първият цветен телевизор "Рубин"-чудото на руската техника. За да се доберем до него обаче, трябваше да се ходи всяка вечер на проверки. Някакъв военен четеше имената от една тетрадка и имай късмета да не си там и да не се обадиш. Дори едни наши приятели спаха 1-2 вечери в колата, за да са сигурни, че ще се вредят. Тоя "Рубин" е струвал тогава 1150 или 1450 лева, ( още стои на тавана, отзад има табелка с цената ), а заплатата на баща ми е била 180 лева. Още същият ден, като го взехме, майка ми я удари ток от капака и след седмица естествено се развали и отиде на сервиз. След 3-4 години му изгоря и кинескопа, изобщо беше супер качествена изработка. Помня и че партийците караха Мерцедеси, а не Лади или дори Волги. Защо ли??? Никакъв комунизъм не искам и да чувам, това е деградиращ строй.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker