Агенти на държавна сигурност? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120671)
 Любов и изневяра (29587)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18389)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Агенти на държавна сигурност?
преди: 9 години, 6 месеца, прочетена 2089 пъти
Здравейте,

пише ви момче на около 20. Чувал съм, че агентите на държавна сигурност са подслушвали и доносничели на партията за своите приятели и роднини. Доколко това е вярно и в каква степен се е правило? Чета често из медиите, че този или онзи е бил агент на ДС но имам следните върпоси, на които не можах да намеря конкретен отговор:

1. Защо тези хора са доносничели? Ако не им се е плащало, то тогава за да се изкачат по-нависоко в партийната стълбица ли? Не са ли могли просто да откажат или да казват, че близките им не говорят нищо против партията?

2. Вярно ли е, че се е случвало дори деца да доносничат против родителите си или съпруг срещу съпругата си?

3. Защо досиетата на тези хора не са били отворени веднага след 89-та, а едва в последните години? Много от тях дори май още са засекретени?

4. Вярно ли е, че вече всеки може да провери досието си и да види кой какво е донасял срещу него? Ако да, то тогава проверявали ли сте и какво сте намирали там?

5. Какво е спирало доносника да измисля или да приписва невярна информация?

6. Вярно ли е, че доносниците дори са подкукуросвали хората да говорят за да има какво после да донасят?

7. Тези от вас, които са били агенти, не ви ли е гризяла съвестта? Не сте ли си помисляли, че всичко един ден ще излезе наяве, все пак всичко се е записвало?

Има още много въпроси, чиито ред ще дойде в хода на дискусията, която се надявам да заформим.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 6 месеца
hash: a7e9832a1a
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   1. защото имаше много промити мозъци, които си мислеха че помагат на "народа". нищо не им е плащано, може би само на някои от тях, други получаваха постове и похвали. трети са били обникновенни престъпници, хванати веднъж и завербувани. някои крадяха коли, други продаваха наркотици и разменяха валута. да, и по комунизма имаше такива, не само сега. след това станаха мафиоти - мутрите от 90-те, и политици - доган, първанов и тн..
2. вярно е
3. защото ако ги отворят ще настъпи политически апокалипсис.
4. не съм чувал, но може и да е вярно
5. доносника не е сам, той действа с други доносници и всички те се стремят да се подмажат на началника. всичко се проверяваше - държавен контрол на всяко ниво. ако някой си измисли нещо отива на "екскурзия" в белене.
6. няма да се учудя ако и това е вярно.

един случай - края на 70-те един мой приятел написал на една стена с маркер - "бкп - банда курви и проститутки". на другия ден го взеха от тях с милиционерския жук и в продължение на 3 седмици никой не знаеше какво става с него. после го пуснаха, но се оказа, че е бил в следствения на хляб и вода. тогава концлагерите бяха вече затворили, но го направиха просто така, за тормоз, за да не забравя тежката ръка на партията майка. интересното е, че тогава е бил само с още един съученик, вечерта в 3, когато няма никой наоколо. кой го е предал може само да се гадае....

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 1212f4829f
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Някой хора го правеха, защото наистина вярваха, че така правят нещо добро, а имаше и злобари, които просто бяха намерили начин да топят съседите и колегите си. Ами помисли си имаш някакъв проблем със съседа си и ставаш доносник. Че това е идеалното отмъщение. Почваш да го клеветиш и да съчиняваш всякакви лъжи в резултат на което животът на съседи ти става ад. Ето за това ставаха доносници хората, повечето не толкова от любов към Партията, а по-скоро като средство да си решават личните проблеми.

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 0bdde2fe61
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Браво на номер 1 и 2
Почти няма какво да допълня, освен че е имало политически затворници до самия край. Моят дядо е видял, че ТКЗС-тата пропадат (края на 70-те още е това) и е искал да създаде с още селяни опозиционна партия на селяните, да си вземат замята от ТКЗС-то и да я обработват в кооператива, защото е имало и глад по селата, но не - през 80-те е лежал в Белене и там си е умрял от „турбеколоза“, само защото е искал в селото му да не се мизерства така и е знаел, какво са произвеждали хората преди ТКЗС-тата и как са живяли. Баба ми е работила в ТКЗС-то за 2 лв. на ДЕН и едвам са живяли, тогава са се обезлюдили селата, защото е нямало работа, а в ТКЗС-тата е имало само разсипия и не са обработвали земята такака както преди частните стопани са си я обработвали и съответно не са давали хляб на селото - всичко е било и изземвано към градовете.

Не демокрацията изгони хората от българското село, а комунизмът още от 60-те години, защото е нямало просто перспектива за младите хора, а после същите са нямали и нямат никаква връзка със земята.

1. Защо тези хора са доносничели? Ако не им се е плащало, то тогава за да се изкачат по-нависоко в партийната стълбица ли?

Представи си един свят, в който парите нямат значение, защото няма какво да си купиш с тях, но материалните неща са били от голямо значение, защото са били дефицитни и само за другари (апартаменти, автомобили (чакаш нормално 20 г), ел. уреди, достъп до образование и здравна помощ, виза за чужбина).... това, което днес можеш да си купиш с пари, тогава само с връзки, а какви по-големи връзки от тези в ДС?
Това, че парите са нямали стойност, защото не са били обезпечени със стоки и услуги или със злато, не значи, че материалното не е било мотив - напротив. Освен това е имало и друг мотив - а си отмъстиш на някого чрез донос, а и властта над другите хора, но и от страх - ако не доносничиш сам, ти можеш да станеш жертва на донос!!!
Препоръчвам ти книгата „1984“ на Оруел, там ще видиш тези мотиви много добре представени.

2. Вярно ли е, че се е случвало дори деца да доносничат против родителите си или съпруг срещу съпругата си?

Да, вярно е, защото ако живееш да кажем в 60-80те години, твоите родители НЕ СА деца на комунизма - т. е. не са с толкова промити мозъци като твоя и вярват в други неща (демокрация, свобода, имали са може би фабрики, земя и висок стандарт на живот, за което разказват, освен това е възможно да са пътували и да знаят за истинския свят) - т. е. имаш идиологически проблеми с родителите си, но е и възможно да имаш и личен комфликт с тях (да не харесват жена ти да кажем) или пък да ламтиш за наследство (семейно жилище)...
Имало е и донос супруга-съпруг. Немският филм „Животът на другите“ разказва за тази тема. Филмът е по действителен случай и там съпругата шпионира мъжа си и приятелите му-десиденти, за да го предпази от ДС, защото я заплашват, че ще го вкарат с нея в лагер, ако тя не снася за дейността им. Накрая тя е такъв парцал, че агентът от ДС и министър (голямо животно с две думи) си я изнасилва и редовно във Волгата, след като е снесла информацията.

3. Защо досиетата на тези хора не са били отворени веднага след 89-та, а едва в последните години? Много от тях дори май още са засекретени?

Ами проблемът е, че още не сме готови за това, защото тези хора са единственият елит у нас - те са имали достъп до образование например и ако отворят всички досиета, държавата ще остане без горните 10% от обществото. Те са и един вид мафия - защитават се един друг, но не само това е проблемът - просто трябва да минат още десетина годинки, за да порастнат хора като теб, за да се изучат и да ги смете, защото те са сега и професорите, и главните лекари, и главните редактори на вестници и телевизии, мениджъри и изобщо те управляват държавата и лошото е, че ние още нямаме опит да поемем щафетата.
Кой да управлява, ако не те? Баща ми като син на „подривен елемент“ е нямал достъп до висше образовение, дори Бойко Б. разказва как заради своя дядо мисля, не е имал достъп до желаното от него военно образование мисля, затова станал ПОЖАРНИКАР и така нататък ....те са имали достъп и до образование в чужбина (виж Кунева да кажем и всички над 40 г. с разни титли от западни университети)

Добрата новина е, че децата им са пълна скръб или са в чужбина. ДС–агентите идват в крайна сметка от прости, работнически семейства, които не са истински елит и властта им е временна. Най-вече тези хора са постигнали всичко, благодарение на връзките си с ДС (мрежата от връзки, която са си направили), но по лични наблюдения ти гарантирам, че децата им са безволеви и прости същества (с ниска интелигентност, но и нямат жестокостта и упоритостта на родителите си, изнежени с две думи лигльовци).

Такива деца на нас не могат да са ни конкуренция - има и доста на Запад, които ще живеят добре, докато изпукат парите на мама и тати, но и в България има - обикновенно са с купени дипломи заради липса на интелект и дисциплина, фалирват една след друга фирмите на татинка и маминка :), или са разни Калинки, които гърмят периодично и не могат да се задържат във властта - изобщо никаква конкуренция и да ти е кеф да ги схрускаш. На мен такива индивиди ми правят интересен живота, понякога изпитвам жал...но за кратко. Един рева при нотариуса, докато продаваше имотите на родителите си, сякаш пък са били техни - всичко заграбено
Например хората, предали дядо ми някога за политическата му дейност са ни роднини - близки роднини - те бяха и в поземлените комисии и си заграбиха земята на целия ни род. Един по един после се удавиха в алкохол, всички се самоунищожиха и физически и сега им се явяваме наследници :)... имат още един наследник, който се отказа от наследство, защото не му се занимава. Къщата им я ограбиха циганите до основите и си построиха свои домове от техния - Земята се върти с две думи ха-ха

4. Вярно ли е, че вече всеки може да провери досието си и да види кой какво е донасял срещу него? Ако да, то тогава проверявали ли сте и какво сте намирали там?

Да, вярно е. Баща ми има досие, получи писмо, че има, но не иска да го проверява, защото се страхува, че ще загуби приятелит е си. Той казва - миналото е минало, други времена бяха, не мога да съдя тези хора, но не искам и да знам, защото няма да мога да простя. Аз нямам досие, защото съм била малка, но един ден ще поискам досиетата и на дядо си, и на баща си.

5. Какво е спирало доносника да измисля или да приписва невярна информация?
Ами доносниците! Всеки доносник е имал поне още един доносник да го доносничи. Това се е знаело и никой не е смял да лъже, а малцината, които са опитвали са умирали по лагери. Разбира се, позволени са били още от самото начало лъжи с цел лично разчистване на сметки.
В моето село например са разстреляли целия елит още в края на 40-те години, защото някой (без име) е доносничел (анонимно), че тези хора са били убили 50 партизани през войната. Да, ама в селото ми е нямало 50 партизани така или иначе :) и изобщо е факт, че партизаните са станали такива, чак след влизането на Червената армия, когато са видяли накъде духа вятъра. Имало е десетки или може би стотици някакви, които са се крили по гората и са крали кокошки, но защо да ги убиват?
След идването на комунистите на власт изведнъж станали хиляди партизаните и бързо-бързо над 20 000 човека са били разчистени по лични присъди с подобни доносничества, за да им се вземе имуществото най-вече.

6. Вярно ли е, че доносниците дори са подкукуросвали хората да говорят за да има какво после да донасят?
Ами как мислиш, че стават тези неща? Те дори са участвали активно в десидентския живот и са били част от културния живот на страната, за да може да доносничат.

7. Тези от вас, които са били агенти, не ви ли е гризяла съвестта? Не сте ли си помисляли, че всичко един ден ще излезе наяве, все пак всичко се е записвало?
Е и?
Какво се случва с агентите?
Всички знаем, че и Първанов, и Кеворкян и Иво Инджев и кой ли не са били доносници, но тези хора и без това нямат съвст, а и с право казват - времената са били други.
Аз например обожавам Кеворкян и какво да правя, че е най-добрият водещ у нас? Няма да го гледам ли?
Ами елитът са в момента те. Те си знаят как се се хлъзнали във въртележката на ДС, знаят си обаче, че сега е тяхното време... още.
Ето, ние, младите вече малко по малко поемаме щафетата. Животът иначе си е справедлив - ДС агентите сега трябва да гледат как децата им съсипват постигнатото, как всичко отива по дяволите... дори да погребват децата си, подкарали скъпите им коли по пътищата, които някой си Бойки (ПОЖАРНИКАР) им построил.... общо взето само гледай и наблюдавай.... как всичко отива по дяволите. Дори децата им в чужбина не успяват да завършат там университетите (виж Калинка), по всички линии се провалят.
Аз наскоро имах среща с един подобен господин, който пробуди отново едва ли не съжаление. Нашият има син-гейче (иначе добро момче, прекалено добро момче), който син не може с желязна ръка да управлява веригата от хотели, които старият си е присвоил. Някога това били най-добрите хотели в най-добрия зимен курорт у нас, но видеш ли, днес пропадали - какво ще ги правим? Нямат и пари да ремонторат поне един хотел, защото всичко е потънало по швейцарските интернати и университети, където са купили на момчето дипломата, а той пък се интересува само от рисуване и същност иска да стане моден дизейнер :)
Скоро след това продадоха на безценица хотелите и сега ще живеят известно време с парите, но родът им изчезва с гейчето и ние идваме на власт.
Само гледай какво се случва с разни Малки Тошковци и тем побобни - пълни деградати са, защото са свикнали всичко на готово и за тях да няма правила. Е, тези времена отминаха, но тези хора не са го осъзнали. Дъртите поне бяха жестоки и с бруталност си проправяха път. Техните деца а пълни меки китки и ми е кеф да ги схрусквам, да купувам парцели, имоти от тях на безценица и да правя пари.
Моят дядо някога е умрял за някакви въшливи 200 декара земя и да има за селото му благоденствие - за това са му взели живота. Днес нотариалните актове в сейфа ми само у дома са за десетки пъти повече земя, отделно на фирмите имоти - за теб го правя, дядо!
В селото ни пък мои приятел е взел всичката земя и управлява вече общо на 5 села землищата, купува всяка зима като закъсат селяните все повече земя... Пак се завъртя ролетката и пак си дойде имота при нас с две думи, наречете го съдба и докато кликата от ДС си признавам, че има някакви качества - образование, нахъсаност, желязна дисциплина, връзки, жестокост, безкруполност, криминална енергия, то децата им.... ех, децата им.... те са съвсем друго нещо и чрез тях можеш да ги мачкаш и в крайна сметка да придобиеш за една лъскава кола ИМОТИ и разработени фирми.
Смях ме хвана като гледах репортажа за „богатия беден“ от Пловдив - как едно момче, наследило от родителите си милиони и имоти огромни, но било измамено от някакви адвокати и му взели всичко - реве и вика „искам си само наследството“ - Ало? Твоите родители са грабили на хората имотите, ти сега си ограбен, защото си наркоман и мека Гана. Животът е жесток, Джанъм - работи като всички нас и си постри къща.
Така в нормални условия - демокрация, капитализъм, обществото се оттърсва от такива въшки и паразити в крайна сметка и остават действително способните. Може да отнеме десетилетия, но поне сме на добър път, а и прави животът интересен!
Но не спирай да задаваш въпроси - БРАВО - на теб ти пука, имаш съвест и точно такива ще поемат щафетата като ДС агените одъртеят и почнат да се попикават в памперсите, ако имат пари за тях де :)

 
  ... горе^
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 1a3fab364c
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Еееееййй, много лош този комунизъм! Много сте умни всичките коментатори, браво на вас, поръчковото обплюване на комунизма е супер!
Каква е истината ли? Да, режимът беше строг. Но в това няма нищо лошо! Номер 1 дава пример, че " края на 70-те един мой приятел написал на една стена с маркер - "бкп - банда курви и проститутки". " Че как така ще пише твоят приятел подобни простотии? Откъде накъде ще пише цинизми по стените? Направо за концлагер си е! Хората спазваха реда и дисциплината и никой не се оплакваше! Но не защото режимът не позовляваше, а защото нямаше от какво да се оплачем! Знаеш си почивката, знаеш си екскурзията, държавата ти осигурява работа. А сега какво? Ежедневно съм свидетел как бедни онепдавдани клошари ровят по кофите за боклук, как циганите опеделят парламента. Нима това сега е по-хубаво?
В днешно време хората дори нямат вяра на политиците. Никоя партия не защитава националния интерес, както трябва. Почти всички политици имат досиета. Но все пак има една партия, с всичките си недостатъци, която се опитва по някакъв начин да заяитава българските интереси и да брани социално онепраднаните. И тази партия се казва БСП!

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: d5c44595df
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Номер 3 вдъхна ми надежда и дано предположенията ти се окажат верни. Но все си мисля, че колкото и некадърни да са отрочетата на комунистите, пак си пропряват път с връзките на мама и тате и дори и те да умрат, пак ще си взимат хляба на кадърните млади българи, чиито родители са имали малко съвест и не са били агенти.

А към автора и останалите имам един въпрос: Защо в държави като Чехия, Полша и др., които също са били комунистически, ако щеш и Хърватия, която освен всичко води и толкова войни, си стъпаха малко от малко на краката, а ние се влачим в безкраен преход толкова години и не само че не се оправяме, ами имам чувството, че затъваме все повече?

 
  ...


...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 311117ddf4
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Ще ти отговоря на въпросите, на които мога.
1. Дядо ми(единият) е бил агент, някъде средно ниво, не от най-висшите, но не и от съвсем дребните риби. Затова се е сдобил с апартамент 140 квадрата в един от елитните квартали на София. Също и жилище в Москва, където е работил последните си 10-ина години преди пенсия. Други хора съм чувал, че по-лесно си купували кола. Тогава за лада(най-висшия клас) се е чакало 15 години, за москвичи и трабанти например по-малко. Софийско гражданство се е придобивало по-лесно.

Облаги е имало под всякаква форма според приноса, нивото в йерархията.

4. Тъй като съм 85 набор, нямам досие:) и информация по въпроса. Докато го пиша гледам Номер 3 вече ти е отговорил. Тук искам да кажа, че баща ми не е харесвал системата и не е станал агент и той. Така че нямам толкова пряка информация, а само каквото той и други роднини(очевидци, запознати отвън) са ми разказвали. Дядо ми е живеел в Москва докато почине и съм го виждал 5-6 пъти като малък.

6. Да, знам за такива случаи. Особено на маса с алкохол когато хора са се разпалвали и псували по партията. После чрез тези записи агенти са изнудвали хората за каквито ти хрумни свои лични цели.

Ще се радвам по-запознати да разкажат още, темата е интересна. Номер 3 беше доста изчерпателна:)

 
  ... горе^
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 0bdde2fe61
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   От номер 3
Първо благодаря на номер 6, че стои зад историята на семейството си, има достойство да каже, как са стояли нещата през онова време, вместо да се крие като лалугер - не че има защо! Браво на баща ти, че е устоял на изкушението.
Колкото до дядо ти, не вярвам да е шпионирал съседите ви :), по-скоро е бил някаква връзка с руснаците... Виж му досието, имаш право като наследник, ще ти е много интересно! Ти си достоен човек, каквото се басирам, че е и цялото ти семейство - с право НЕ се срамуваш от миналото на дядо си - такива са били времената и НЕ ТЕБ и хора като теб визирам в поста си!

Номер 5 (Авторе? ) на 100% съм сигурна в написаното, защото по една или друга причина трябваше да общувам с децата и внуците на тези люде и ги видях какво представляват. Аз съм учила в чужбина, но сама се издържах с къртовски труд... от 20 човека точно АЗ бях единствената българка в моята специалност (много трудна и в елитен университет), която сама се издържаше -19 бяха по някаква линия свързани с режима преди 89-та и не го криеха - завърших аз и още едно момиче, което като номер 6 беше качествено, но родителите ? я издържаха (професори, с професорска заплатка :))) и тя си ми каза, че винаги са били комунисти, но не разбирала от тези неща иначе. Поне завърши момичето, но не се задържа никъде на работа, не издържаше на напрежението просто и се прибра без стаж и връзки в България, докато аз си продължих работата в голяма и интернационална компания, което ми отвори съвсем други врати за връщане. Имам и колега, който е от не толкова елитен и така нататък университет, но успя да избута с къртовски труд и в момента е вторият човек в едното ЕРП без връзки от България, но с много добри контакти и препоръки от чужбина, където нашата хунта просто не е фактор и никога не е била.
Имаше доста хора със стипендия Кирил и Методий (ако не сте чували, и аз не бях чувала! ), а бяха прости и съответно не си взимаха изпитите - те и не криеха, че стипендията са взели с връзки и благодарение на родители и дядо и баба - това са пари от ДНЕШНИЯ държавен бюджет, които още отиват по тези ми ти хорица, не за надарени деца например. Това беше преди 10 г. все пак, дано са изменили нещата. Интересното е, че имахме човек и с медал от Олимпияда по математика, който не си взимаше изпитите по...математика и статистика! Е, как стават тези неща, не знам, но човекът изкара два семестъра (със стипендия, разбира се) и се прибра. Така че много не се възхищавайте на Олимпийковците, и там явно нагласени неща, а който е живял и учил на Запад знае, че тези състезания не се споменават никъде...
Същите урунгели са и децата на консули и посланници, всички от ДС - в посолствата още, благодарение на БКП (или БСП както държи да ги наричаме номер 4) - до най-малката секретарка, там всичко е още ДС и това са най-най-сладките постчета до днес. Плевнелиев да го д... ха си викат и си църкат още по чужбините (най-хубавите градове са си избрали, разбира се другарите, няма ги в Букурещ или нещо такова - но виж - всички дипломатически представителства в една Германия са техни, същото се отнася и до Виена, Хага, Рим, Париж (МАЛЕЕЕ КАКВО ЯКО ПОСОЛСТВО СА ЗАГРАБИЛИ ТАМ ПЪК) и така нататък.
Яд ме е, че българите в чужбина не могат да пръднат (с извинение), защото посолствата не работят практически, но пак временна история.
По времето на НДСВ, между другото, временно бяха назначили що-годе нормални хора, но в момента си е сборище на невестулки и се надявам да ги изчистят.

Но пак да се върнем на въпросните младежи - ами видях „елита“ от тях - наркоманчета, мързели.... Не успяха да си вземат изпитите, изхвърлиха ги и ги уредиха в Англия или в Швейцария, където могат да си купят дипломка, но после, ПОСЛЕ КАКВО ПРАВИМ?
Познавам лично и внучето на вторият човек след Живков (по едно време е бил, после изгонен) - симпатично момиче, но до там - нищо нямат вече, леко е наивна и добродушна и е удобна жертвичка, сигурно още майка ? са я ошушкали разни „адвокати“. Още преди падането на режима нейното семейство беше изпаднало в немилост, но си имаха привилегии, къщи и вили десетки на най-хубавите места, но найсе - всичко е временно.
Често ми се случва да купувам имоти от такива хорица, веднага се познават - просто НЯМА начин такъв човек по честен или нечестен път да е добил тези имоти, гледаш в Акта и виждач, че бил татко или дядо, защото дори за НЕчестното придобиване си иска качества, каквито те ги нямат (интелект, аналитичен ум, криминална енергия, търпение, дисциплина, безкруполност, жестокост)

Не само, че се чистят, но и изобщо не могат да се доберат до властта.

Типично на всички българи, и техните роднини (все многознайковци) си мислиха, че ако си изселят внуците и децата в чужбина, последните ще вържат и цъфнат. Да, ама не - на Запад съвсем са пропаднали отрочетата им и са деградирали от чувството да си никой (поредният българин т.е. циганин за западняците и не правят разлика между тях и последният манго с бг. паспорт) - това най-много ги тормозеше - как са никой, как нямат кой да им помогне с елементарните неща от живота и на кого да се обадят. Повечето и така се прибраха...за да пилеят наследствата си и не познавам един от тези 18 човека, които прекъснаха или си купиха диплома някъде да е на важен пост, защото аз връзките си поддържам и щях чрез тях да си имам връзчици (социален човек съм), но НАЙСЕ - трънки - НИТО ЕДИН не успя, по-скоро ако им се обадя те ще ми искат услуги, вместо да са в състояние да помогнат, а връзките са винаги двустранни - ти можеш да помогнеш на някого и съответно обратното, затова са връзки!
Малцина ще успеят да предадат на внуците си империите си, но ще са единици. Какви внуци - то децата им (виж Малък Тошко) са пълни деградати и едва ли нещо ще стигне до внуците. Тошко поне известен, шоУ мен и тем подобни - мнозинството са потънали в неизвестност и МИЗЕРИЯ дори - имам контакт с подобни, защото продават имоти, които ние купуваме - често дъртите не щат да продават и предпочитат мизерията, надменни такива, облечени в дрехите си дори от онова време и кожусите от Съюза, но само изчакай 5 годинки и купувай на половин цена от младите, защото те само това са научили в живота - да им е лесно, да им е постелено, да имат да продават, за да живеят добре.
Една политическа вихрушка се продава!

Колкото до връзките - ами те и връзки взимат да нямат. Връзки си прави иначе всеки в живота и ДС-агентите са все по-малък фактор, пенсионират се, освобождават постове, а Калинките хвърчат :) А, такива Калинки мнооого.
Преди ходеха в Германия, Австрия, Холандия и Франция да учат, но там не можеш да си купиш диплома - днес е модерна Англия и Швейцария - там има легитимни-недолегитимни училища за всеки джоб.

Изобщо не се страхувайте от тези люде, звучните им дипломки и „връзките им“. Те дори са неспособни да си направят свои връзки и са неспособни да се възползват от връзките на дъртите
Трябва само една метличка по всички сладки постчета в чужбина и поне опашката на ДС ще сме клъцнали - ама от портиера да почнеш, все 90% ще са разни другари!
Иначе другъде са се поизчистили. Ще ти стоят ли такива мързели и готованковци в НАП за 600 лв. да работят под стрес?
В митницата са се наредили, в Министерствата на външните и вътрешни работи и по маститите университети и БАН са се накичили с титли - още най-много 5 г. и ще са се изчистили къде по естествен път, къде след някоя чистка. (защо гракнаха, когато посмяха да закачат БАН???)
Преди много такива имаше в Енерго и във ВиК - ето, продадоха Енерго-тата и ги шитнаха (защо има такава нагласа и чесане на езици по вестниците срещу дружествата? - ами вестниците са още тяхни, но кой чете вече вестници ха ха), във ВиК са още на хранилка, но вече им падна оборота, защото не се строи.
Има и някои общини и така нататък, но пак говоря за дъртите комуняги и някое и друго чедо.
Те обаче са минало.

Минало са, защото никога не са се научили да работят като хората и не са се приспособили към новите условия, където в крайна сметка временно можеш да спечелиш от разни връзки от миналото, но накрая важат качествата ти и хвърчиш. Те дори не са безкрупулни, жестоки, нечестни и тем подобни - просто вегитиращи паразити, които никому не искат и да навредат - готови жертвички с две думи - без хъс, без желание за нещо - просто да живеят сито като до сега.

Така действително ще имат по-добър шанс от нас в това, че някоя и друга връзка им останала някъде си, но само до намиране на длъжност - после какво правим?
И сега младите политици в голяма степен нямат общо с тези тикви.
Сега има нови сили на деня - хора, направили богатство ВЪПРЕКИ тяхната матрица, хора които искат да работят и се дразнят, че институциите са ги блокирали тези пихливанковци - в крайна сметка НИЕ сме държавата си - нещата бавно, но сигурно се оправят и по-старите ще знаят какъв ужас преди беше в НАП и дори в една въшлива Агенция по вписванията, как нотариусите бяха най-големите престъпници, а днес е новина някой нотариус да измами и си гризва дръвцето до живот такъв човек. Ние не забелязваме промените, защото става дума за постепенни промени и то се почна от по-маловажните неща, не за революция, но нещата се променят и то не в полза на комунягите (ДС-агентите и тем подобнаата паплач). Бавно, но сигурно губят властта, ФАКТ е че мога да напиша последното изречение на поста си свободно, докато преди 5 г. ми блокираха блога заради проста критика към комунягите.

Не ни сравнявайте обаче с държави като Полша, Унгария и тем подобни, защото това са държави с елит, който не е бил унищожен до корен като при нас, имали са още през края на 70-те реформи, бружения и чистки т. е. вкарали са 10 г. преди нас нова кръв и съответно са имали кадри, за да изметат ДС-паплачта.
Така се е случило и в Източна Германия, които са имали щастието 2/3 от държавата да не е инфицирана от вируса на комунизма - просто влизат западно-германците с огромната метла и ги изчистват за месеци до година - дали са им пенсии там да вегитират до края на живота си, но тези люде нямат достъп до власт и понеже е направено изведнъж - нямат и връзки дечицата им.

ВИНАГИ иначе ще име управленчески, културен и т. н, елит в едно общество. ВИНАГИ ще има хора с връзки с две думи, хора родени с пари и връзки, хора, родени с ресурси - с две думи ще има винаги едни 10% от населението, които ще управляват останалите 90%, но проблемът е КАКЪВ и КОЙ ще е този елит - комунистическата вихрушка сама по себе си не е грешна, защото имала връзки и пари - НЕ, те са вредни, защото са НЕСПОСОБНИ и произхождат в крайна сметка от една вихрушка „партизани“ т. е. прости хора от селата и прости работници БЕЗ етика и възпитание, но оставени и без религия и морал, развили жестокостта до много силно оръжие.
Днес обаче не можеш просто да изчезнеш врага си, конкурента си и... ами накрая губиш пост, позиция, власт и пари
МАСОВО точно сега се продават имоти от наследниците на тези хора, защото те никога не са се научили поне на дисциплината, които са имали предшествениците им - Простите и простаците поне са били достатачно дисциплинирани, жестоки и безкруполни, но вместо да възпитат тези качества у дечицата си, те ги пращат в университетите, за да ги направят елит, но от плява ти жито не можеш да направиш и в следващ период следва борбата за естествен подбор - слабите отпадат.

Не казвам, че всички са некачествени - има един 10-20%, които са успели да развият способностите си, но големите 80% от вихрушката окапва и така и тези 10-20% губят в крайна сметка позиции и връзки и ще трябва да се доказват на свободния пазар.

Гадното е, че сме още млади и неопитни, за да поемем властта. Трябва хора като Автора, мен, номер 6 освен образование да натрупаме и връзки, пари, ресурси.... хиляди като нас да го направят, но за това иска време.
Вече отделни бройки по места са успели да се наложат (например като кметове и управители на собствени и други фирми), но иска време....
Някъде към 2020-2030 г. ще почнем да пенетрираме властта масово, тогава дори Бойко ще е също спомен, както и всички израстаци на Прехода, но иска си търпение това, а до тогава...се развивайте.

Затова - не се дразнете от комунистическите дечица, а се развивайте! Не се дразнете от връзките им, приемете, че винаги ще има хора с връзки и правете свои!
Ако пък сами сте дете или внук на такива агенти, работете дваш по-усилено, защото губите позиции и армия от добре образовани, работещи хора С КАПИТАЛ настъпват, за да успорят местата ви. Ще спечели най-добрият! КАРТИТЕ СА ХВЪРЛЕНИ!
ВРЕМЕТО Е НАШЕ, мили деца на 80-те!
Хайде да работим за едно по-добро бъдеще за следващите поколения - включително и за децата на комунистите, защото и те не са щастливи с държавата ни, скитат се по държавите бездомни!!!

и не мога просто да се въздържа и да не напиша безнаказано

БКП (БСП) - БАНДА КУРВИ И ПРОСТИТУТКИ!

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: b54491b773
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Особено ме кефи №3, която след небрежното изказване: "...Почти няма какво да допълня..." тегли такава допълваща пледоария, че направо ми отвя въображението!

Поздравления №3! И, ако обичаш, дай някакви координати, че и аз имам проблеми с наследствени земи (не съм от ДС, на родовете ми са от преди 9.IX.1944, взети са им, после са им връщани, но вече има много наследници и е сложна работата...), пред твоите новопридобити наистина са капка в морето, но се надявам да помогнеш в безценен опит и съвети..

Иначе родителите ми бяха скромни инженери, така че с ДС, и с Партията досег през детството ми почти не съм имал, както и с доносници и т.н. Имаше една парти?йка във входа, която веднъж ми помагаше да се подготвя за някакво състезание по история на БКП, и това беше :) Иначе всички останали бяха ОФ... да пишеш в някакъв документ, че родителите ти са "безпартийни" беше някак си позорно и съмнително... затова пишехме ОФ (Отечествен Фронт).

Честно казано - тези неща за ДС и доносниците ги чух за първи път едва след 10.XI.1989 от вестници като "Демокрация".. Не мисля, че сред обикновените хора доносничеството е било чак толкова разпространено. Не съм чувал никога и нашите никога да си говорят за това, дори и с приятели, дори и на чашка.. Може би в разни среди, където е била концентрирана икономика, политика, идеология и т.н. да е имало такива доносници, но сред обикновените инженери, библиотекари, хлебари, млекари, работници и т.н. - едва ли.

Общо-взето съм много доволен от детството си през социализма, може би защото съм израснал в София, а може би и защото му хванах края или "най-зрелия и демократичен етап", но до всичко, което ми е било интересно съм имал достъп - кръжоци, спорт, кино, първите компютри Правец-82, две квартални библиотеки пълни с книги, множество интересни инициативи в училище, състезания, награди, момичетата от танцовия състав дори бяха станали толкова добри, че ходиха да играят някъде зад граница (сигурно в бившия соц.-лагер), нас пък ни водиха на екскурзия в Прага... Изобщо - много се мислеше за образованието и за здравето на нацията, на всестранното развитие на младежите - наука, спорт, изкуства...
Според мен, ако това нещо беше продължило, и беше придобило още по-човешка, както и икономически обоснована форма, можеше и да излезе накрая и нещо дори по-добро от капитализма... Някакъв европейски, швейцарски тип социален капитализъм, може би...
Наистина - отначалото са се били и са се клали, и са си отнемали имуществото, и т.н., но през края на 70-те и 80-те години, от които имам съзнателен спомен, съвсем не беше така.. ПОмня, че дядо ми псуваше под мустак комунистите, че са съсипали държавата (той е бил навремето в царската гвардия), обаче го отдавах на това, че е бил стар и смахнат. На мен нито "комунистите" ми бяха направили нещо лошо (даже не знаех кои са, или може би всички бяха такива?), нито на държават нещо ми изглеждаше да не й е наред...
Както и да е - наивни детски размисли :)

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 1a3fab364c
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   От номер 4- Номер 3, голям си политик! Много ги разбираш нещата. Щом като си толкова отворен, защо не спреш да плюеш по миналото и не се върнеш в настоящето? Какво имам предвид ли? Обиждаш БСП-хубаво. За кого да гласуваме тогава? И само не ми казвай да не гласувам, защото негласуващите ПАК гласуват, но за ДПС! Щом като толкова "разбиращ" човек като теб си позволява да използва думи като "к*рви" и тем подобни, кажи на нас, незнаещите, за кого да пуснем гласа си? В момента друга алтернатива освен БСП (за най-крайните русофили-АТАКА) НЯМА! Проумейте го най-сетне!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 62e3c3ca18
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   до номер 4 и 9 -
колега, ти явно си от агентите и то от хардлейнерите, щом мислиш, че ученик който драска по стените има нужда от концлагер. това е просто нечовешко изказване.
аз ще ти кажа, за мое преживяване и "сблъсък" с властта, тогава може би ще размислиш върху думите си.
мисля че е било '83а година когато за за пръв път обух дънки.
успях да им се нарадвам само няколко дни обаче, и знаеш ли защо?
защото двама милиционери с куче ме хванаха в моркста градина докато се разхождах и ми ги скъсаха!! нямал съм достатъчно спретнат вид, приличал съм на буржоа!! сега звучи абсурдно, но тогава това беше реалност. прибирал съм се със скъсани дънки до нас, а хората ме гладаха все едно съм някой луд. нито можех да се оплача, нито да се бунтувам. нищо - тогава осъзнах, че комунизма е една гнусна, нечовешка и назадничева, антипрогресивна система, създадена да облагодетелства властоимащите до най-абсурдни предели. те имаха правото да те унижават по какъвто си искат начин, а ти само трябваше да търпиш.
така, че никой не може да ме убеди, че нещата, които съм видял са положителни и че комунизма е нещо добро.

 
  ...

...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 1a3fab364c
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

11.   Номер 10, трябва да ти кажа, че си страшно заблуден. Много правилно са направили, като са ти скъсани дънките. Сега по-хубаво ли е? ВСИЧКИ ХОДЯТ С ДЪНКИ. Всички са еднообразни, обличат едно и също, все едно нямат други дрехи, совен дънките, бедни са и не могат да си купят. Но, чакай, да, сега наистина сме бедни! По времето на комунизма СССР наливаше милиарди в българската икономика, благодарение на Русия посторихме АЕЦ КОЗЛОДУЙ! Благодарение на Русия се освободихме от турско робство. Ако не беше Русия, ти нямаше да си жив, че да си купуваш дънки. Но българите сме неблагодарен народ, ние не помним своята история. А народ, който не знае миналото си, няма бъдеще.

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 704f566f87
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   До номер 8 - не смятам да оставям координати, едно време имах блог и ме скъсаха от заплашваници.
Иначе за земята - съветвам те да я отпишеш и сам да трупаш имане. Ако в гените ти тече кръвтта на предците ти, нахъсан си и си хищник, ще ги смажеш и от 1 декар ще сториш 100.
Аз практически само за 10 г. успях да натрупам повече имане и от предците си за 3 поколения преди 1944.
2/3 от земята им иначе не ни я върнаха - взета е по съдебен ред, за да покрие разходите по делата на дядо ми и престоят му в Бекене - платил си е смъртта.... трябва да съдим България в Страсбург, което ще сторя, но нямам време в момента, а баща ми е пасивен и смачкан, иска спокойствие и няма никакви амбиции.
Днес, ако пожелая мога да купя цялата земя на цялото село, но не искам :), защото имам по-хубава земя и имоти.
Съветвам те и ти да теглиш чертата и да се нахъсаш, защото сега точно има много добри възможности за правене на пари и то честно!
Остави заблудените овце да живеят в миналото, давай напред!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 6 месеца
hash: ee80e6c5d7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   До номер 4/9/11 - обвиняваш българите, че не помнят своята история - това в известна степен е вярно, защото много от младите, а и не само, нямат представа от елементарни исторически факти и личности. Другото нещо обаче е, че ти помниш и изтъкваш само тази част от историята, която да пасва на теорията ти за вечната дружба с Русия, която аз не бих опредилил и като дружба, а като един вид васална зависимост, по подобие на социалистическата мечта за 16-та република на СССР. Признателноста към руските войници, загинали в Руско-турската война е едно, а благоговението и сервилниченето към Русия - съвсем друго. Русия от 1878 год. не е Русия от 2014 год. - разбира се приятелските отношения между държавите и между българи и руснаци е добре да се развиват, но не и във варианта, който предлагаш ти - да сме придатък на Русия и верен слуга, както преди 1989 год.
Що се отнася до БСП - можеш ли с ръка на сърцето да кажеш, че според теб в тази партия в момента има компетентни и почтени хора, които да работят за добруването на България? И ако е така, чудя се защо на изборите на 5-ти октомври резултатът им беше доста незадоволителен - нещо, което дори ръководните кадри признаха.

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 64ad9c06fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

15.   Номер 10-не съм 4/9/, но бих казал, че сте/ти и разни други/, незнайно защо, доста крайни и пресилвате нещата. Както в друга тема един от новите "успели в живота" разправяше как преди го изгонили от ресторанта, защото нямал жителство. Което е пълна глупост, разбира се-мен не са ме гонили от ресторант нито в родния ми областен град/малко по-малък от Варна и вече от Бургас/, нито в друг град. Абе хубавец, защо все такива като теб/и разни други тарикати/ са гонили и късали дънките и какво ли още не? На кого ги разправяш тези работи? Дънки нося още от седемдесетте години и никой не ми ги е късал-нито в парк, нито в заведение. Май заради някои наистина политически заточеници в лагерите, една камара невъзпитани тарикати като теб сега се пишат големи жертви и върли антикомунисти. И благославят сегашната анархия. Кой знае какви глупости сте правили и приказвали, за да ви гонят от ресторанти и да ви късат дънките. Така и не разбрахте, че комунизъм е нямало никъде-имаше комунистическа партия, но имаше социализъм, а не комунизъм-има разлика между двете. Познавам такива като вас доста-мързеливи тарикатчета. Тарикати на дребно. Дето тогава търгуваха долари. Сега правят същото. И по цял ден стоят в малкото бюро и плюят, че не са богати като Бил Гейтс, щот' не си е отишъл комунизма. И никой не се занимава с производство, ами с чейндж, търговия, ресторантьорство. И чакат-да си отиде комунизма и да станат милионери... Ама няма-на калпавия все нещо му пречи. Нито съм бил партиен член преди, нито съм ги харесвал, но сегашната криворазбрана демокрация ми е също толкова противна.

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 1a3fab364c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Номер 13, единствената алтернатива е БСП. За коя друга партия да гласувам? За мутрата, която не спази нито едно предизборно обещание ли? БСП остава единствената партия, в която все още има надежда. Не гледай 5-ти октомври, защото на тези избори излязоха да гласуват чисто 36-37%от българите, като не борим циганските и купените гласове. Тези 36%не са представителни и точно поради тази причина към март ще има нови избори.
Мога да ти кажа с ръка на сърцето изключително компетентни личности от БСП- като започнеш от лидера на ПЕС, изключително ерудиран и грамотен българин, който е на изключително високо европейско ниво (не като някои селски охранители), а именно- Сергей Станишев. Други доказани личности са Михаил Миков, Таско Ерменков, Мая Манолова... да продължавам ли?

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 2ef3320768
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

17.   Абе, как поляци, чехи, словаци, словенци, унгарци и т. н. си подредиха държавите и не щат да чуват за комунизъм, само тук някакви платени ченгета обясняват колко хубаво било онова време. Който иска комунизъм, кеф ти Куба, кеф ти Северна Корея. За комунизъм ми говорете, когато някой ваш роднина отиде да мие чинии в Русия или да бере картофи там. Като ви беше хубаво през комунизма, защо търсехте долари под дърво и камък, че да си купите я касетофон, я телевизор от "прогнилият запад". Защо през 90-те сменихте новите си Лади, с 20-годишни Опели. Не знам кой, какви дънки е носил през 70-те, ама предполагам пак са били продукт на "прогнилият запад", купени с валута, продобита точно от някой "чейнчаджия".

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker