Старото тухлено строителство или ново строителство - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120678)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9550)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Старото тухлено строителство или ново строителство
преди: 9 години, 3 месеца, прочетена 10253 пъти
Здравейте, имам желание да закупя по-голям апартамент (3-стаен), но след като почнах да търся намерих няколко отговарящи на критериите ми за търсене: да са на хубаво място с добра локация и добро вътрешно разпределение, но все са на Акт 14 и обещания, че до половин година ще са с Акт 16, но при настоящата криза нямам желание да влизам в такива инвестиции. Изградените пък с Акт 16 или не ми харесва разпределението (малки стаички от 10-11 кв. м. ) или пък нямат изградена инфраструктура и ще се ходи в кал или пък са неоправдано скъпи (по-точно непосилно скъпи). В последствие намерих един апартамент старо тухлено строителство в кооперация от 1960 г. в район с добра локация и много малки стари кооперациики от същия тип около него, големи непренаселени паркинги и достаъчно зелени площи. Апартамента се нуждае от доста голям ремонт, но строителството изглежда добро: големи стаи, външен тухлен зид от около 60 см и добре подържан вход. Лошо е единствено, че апартамента е на последен 3-етаж над него са тавански стаи, но това ако няма течове може да се преглътне, няма и асансьор но и сега съм на 3-ти етаж и нямам асансьор така че за мен това не е проблем. По изчисления които си правя с един основен ремонт апартамента ще излезе с около 5 % над цената на ново строителство, като новото строителство е на шпакловка и замазка, а аз ще съм сменил инсталациите и ще съм оправил банята и поставил ламинати и теракоти. Какви са рисковете в такова начинание да се купи стар апартамент, има ли и други негативи? Моля ви за мнение дали си заслужават такива стари жилища?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 3 месеца
hash: 3a3b4e680f
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Не съм специалист по въпроса, а темата е доста интересна. Аз също съм на етап покупка на жилище и си задавам подобни въпроси. Доколкото знам т. нар. "ново строителство" в доста от случаите е супер некачествено. Лично съм виждал как още на втората година мазилката се пука и пада, да не говорим, че ако натиснеш по-силно с пръст, можеш да направиш дупка. Освен това доста от новопостроените кооперации приличат на общежития. За по-старото строителство всички казват, че било доста здраво, но може би и тук малко се преувеличава. Поне за момента, за мен водеща е локацията

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: e4d41860f2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   Забрави за новото строителство - рушат се, стените се напукват, да не говорим, че през три етажа чуваш някой като кихне. Доскоро бях студентка и съм живяла в няколко квартири ново строителство - по-зле е и от панелките. Но не мисля и че е добре да се насочваш към толкова стари сгради от 60та, търси нещо след 80та и преди 93та.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: a03fe0ac29
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Ами аз живее в една такава стара кооперация и да ти кажа има си и плюсовете и минусите. Да, стените и всичко останало са правени качествено, но времето си е казало думата, вечно има нужда от някакъв ремонт (сега имаме проблем с покрива и понеже аз съм на последния етаж, го усещам най-осезаемо), ел. инсталацията е слаба (никой не е смятал, че ще имаме толкова много уреди работещи на ток), освен това стаите са доста високи, което от една страна си е хубаво, ама от друга знаеш ли какви сметки за парното получавам докато го отопля това нещо? Иначе сградата, в която аз живея е добре поддържана, изцяло санирана с нова дограма (включително и на стълбището), ама пак от време на време си напомня за годините, пък и е в топ центъра и е трудно с паркирането, защото едно време кой ти е мислил, че ще има толкова коли. Но като изключим вечния проблем с покрива и понякога с тока и тръбите апартаментът е в добро състояние. Та, ако ще купуваш стар апартамент, имай го предвид. Сега може и да не си личи, ама след някой друга година може да ти се наложи да сменяш тръби, цялата ел инсталация или да плащате сериозна сума за основен ремонт на покрива. Така, че преди да решиш помисли добре, защото каквото и да купиш си има и плюсовете и минусите, въпросът е при кое от двете плюсовете ще са повече.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 5bdc8b0453
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

4.   Аз се занимавам със строителство и ти препоръчвам да не купуваш в никакъв случай старо строителство от 60-те, освен ако не е частна къща, сторена от частни собственици за лична употреба.
Единственото добро на старите кооперации е локацията.
Номер 3 е казал много от нещата. Ние като фирма искахме да купим такива апартаменти, да ги ремонтираме и пуснем на пазара, но се отказахме, а имаме компетенциите, майсторите, материали знаем какви и от къде.
Почва се от кривите стени, некачествените материали навремето, ПОКРИВИТЕ ВИНАГИ СА ЛЕШ и мазето е прогизнало.
Най-големият проблем описа номер 3 - инасталациите. Лошото е, че минават и през другите апартаменти, а не се продава цялата сграда, често другите собственици нямат никакво желание да инвестират и дори да осигурят достъп, за да смениш инсталацията на свои разноски.
За апартаментите на покрива е ужасно, защото покривите не са поддържани и никой не иска да дава пари за това. Можеш да смениш сам покрива, но това го включи като разход и вече жилището не си заслужава. Мои братовчед наследи такъв апартамент на тавански етаж и сам с битумен си изолира покрива горе-долу, но сградата като такава е обречена, но е ОК, защото на подарен кон зъбите не се гледат, но да дадеш пари за такова чудо?
И още - тогава е нямало материалите, които имаме днес, изолации няма никакви, статиката често е нарушена, тухлите са от най-ниско качество, мазетата са мокри и сградите практически гният от основата или от покрива и бавно, но сигурно се рушат. Дори без особени познания само по мириса във входа можеш да разбереш, че нещо не е наред.
Най-негативен фактор са другите собственици, които при такива сгради или са пенсионери, или са наследници, които обаче нямат парите, за да си позволят реално такава собственост, но не искат и да продават. Затова и не се инвестира нищо и ти колкото и желание да имаш да направиш нещо е без реална възможност да го сториш.
За ел. инсталациите - 5 кВ. - включваш прахосмукачка бойлер и край. Има процедури да се заяви по-високо напрежение, но се плащат такси от над 2 бона, което другите няма да сторят.
Има и други правни и документни проблеми - мястото е на общината или на реститути, имотът има много наследници и не могат да се разберат, другите собственици са в чужбина или са дали всичко под наем -не можеш да ги намериш за най-простите процедури, камо ли да организирате общо събрание за нещо по-сериозно, фасадата да не говорим, че пада така или иначе...кой е отговорен за междублокови и общи пространства? Изобщо - ХАОС.

Извод - не купувайте апартамент от 60-те, ако не е за даване под наем, цената не е уникално ниска и др. екстра фактори (ЛОКАЦИЯ).

За новото строителство
Действително има доста некачествени сгради, но изобщо няма база за сравнение и говорим за некачествено строителство в днешния смисъл на думата. Главната грешка е, че се е строило бързо и не се е оставяло да изсъхнат мазилките добре, има напуквания, но са повърхностни. През 60-те години все пак сме били 20 г. след ВСВ, комунизъм, а и науката и техниката изобщо не са били на нашето ниво - нямало е изкуствени смеси, нано технолигии в строителството и тем подобни - всичко е на вяра и бетон.
Като цяло в днешно време статиката не може да е нарушена. Работи се с електронни инструменти и сами можете да тръгнете с една водна везна - стените ще са що-годе прави или замазката ще да е крива, но не самата стена. При старото строителство има отклонения от над 3%.
Колкото и некачествени да са материалите, те ще са в пъти по-качествени от разполагаемите от 60-те и не ти помага и 1 метър зид, ако се руши и е прогизнал с влага.
Да, остават проблемите, които описа Автора с инфраструктурата, но в София и големите градове има градски транспорт и аз лично оставям колата си на една метро-станция и влизам с метро в центъра, а после с такси се оправям между две точки.
Има начини, а за пазаруване и други проблеми няма и извън центъра.
Хубавото на новите квартали и кооперации е също, че съседите са инвестирали също колкото и вие и са навити при проблеми да събирате пари, за да се решат. Затова и дори по новите програми за саниране първи реагираха кооперации от 90-те, не панелките да кажем.
Новите кооперации от последните 2 - 3 г. пък нямат никакви забележки, освен може би местоположението, което не е малко (признавам).
Цената също е атрактивна. ИМА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО АСАНСЬОР и можете да живеете там и на старини, защото сега не ви е проблем, но после?
И все пак сами трябва да си решите. Всичко си има предимства и недостатаци.
Пазарете се добре, ако имате кеш парите.
Успех

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: e978563bf4
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   В момента живея в ново строителство, но имаме апартамент от 40- те и по мое и всеобщо мнение нямат база за сравнение.
Новото строителство: Тънки стени, всичко се чува, лятото е горещо, зимата студ. Пак си стават наводнения, като и при старите тръби. След 10 години ще се налага ремонт на фасадата.
Стария ни апартамент е със сменени тръби, ел. инсталация. Не е голям проблем да се смени. На нас ни я смениха доста бързо. Сградата е санирана, но това беше повече за да се обново фасадата от колкото за инсталация, защото стените са 40 см тухла и зимата без отопление е 17 градуса при положение че навън е под нулата. За сравнение в новото строителство е 7 градуса без отопление. Носещите стени са може би 50 см. Няма пукнатини а е преживял 2 силни земетресения.
Лятото е прохладно и изобщо няма смисъл от климатик. Стаите са просторни, високи тавани. Проблема е с паркирането, но човек може и без кола като е в центъра на центъра на софия. Ние лично имаме 2 коли и за нас е проблем, защото ще трябва за втората кола да платим 3но по скъпо за зона.
Ако искаш да имаш удобства като тишина и топлина зимата ще трябва да се бръкнеш дълбоко за изолации при новото строителство. При старото за смяна на тръби и инсталация.

 
  ...


...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: d94921949d
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Честно казано, за мене няма дилема - старото строителство е в пъти по-добро от новото, оособено от експлоатационна гледна точка. Само се разходете из новите квартали, където съседните сгради са надвиснали страховито над малките улички... И отидете някъде, където е строено преди 1990 година. Има разлика нали? Въздух, небе, градинки. Разбира се, може и да не е поддържано, но не те мачка теснотата, не ти взимат въздуха, когато ходиш по тротоара.
А като влезе човек вътре, положението е същото. Високите тавани, за които някой беше споменал, са нещо, кето едва ли ще видим скоро в нови блокове. Там се строи на квадратен метър, за продажба, а такива неща като уют и удобство стоят назад. Мене, лично, ме смачкват тавани на по 2, 40 или 2, 50 от пода. Не ми е добре, чувствам се като в мазе.
Отделно е качеството на строителството. В последните десетина години и куцо и сакато стана строител, защото се печели добре. Резултатите могат да се видят навсякъде. Пести се от всичко - пукнатините, течовете и долнокачествените материали са пряко отражение на стремежа към повече печалба. А при старото строителство може да не е имало такова разнообразие от луксозни материали, но никой не е икономисвал от наличностите. Затова построеното преди 1990г ми изглежда по-надеждно. Да, има амортизация на всичко през годините на експлоатация, но не е такова разпадане, каквото може да се види навсякъде из новите квартали.
И накрая моят съвет. Аз бих търсил нещо от края на осемдесетте години, в квартал с добри транспортни връзки, гараж или по-лесно паркиране и без уплътняващо застрояване в междублоковите пространства.
Но в крайна сметка, всеки решава сам. Дано мнението ми да ти е било полезно.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 5bdc8b0453
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

9.   н. 7 - много обобщаваш! Такива „градинки“ има в бившите работнически квартали...каква статика...наклонили са се кооперациите и ще паднат, водата тече направо по фасадата, защото не могат да съберат и 10 лв. за тръба да отводнят покрива.
Всичко е много различно от град в град, от квартал до квартал, от кооперация до кооперация - много зависи кой ти е съсед, поддържан ли е покривът, правени ли са ремонти при пукане на тръби, мокро ли е мазето, има ли мухъл и тем подобни. Влизаш и още от стълбището по миризмата ще познаеш в какво влизаш - мирише ли на влажно, не купувайте!

"Мене, лично, ме смачкват тавани на по 2, 40 или 2, 50 от пода."
Toва може да го е имало точно в строителство от 70-те и 80-те, но днес с таван под 265-270 не се строи.

Има доста некадърни нови сгради, но има и читави, докато при старото строителство рядко нещо кадърно - пестило се е от материали, нямало е качествени материали, но най-важното - съседите не искат или не могат да поддържат общите части и имота като цяло. Отидете на тавана или в мазето и ще видите за какво става дума

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 93f6d91e70
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   А това старото тухленото случайно да е гредоред, защото както го описваш, ми прилича точно на такова?
Ако е такова, аз не бих го купила.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: f3771525fc
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Всяко едно си има своите предимства и недостатъци. Според мен - трябва да се хвърлят доста пари за ремонт на стар апартамент, а и нерви. Така, че по-добре нещо ново и качествено

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: f3771525fc
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Лично аз предпочитам качественото, без значение старо или ново

 
  ...

...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 01bb81f0be
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   Принципно отговорът би трябвало да е новото строителство, но не е точно така. Не съм специалист, но минусите на старото строителство се изчерпват с криви стени и мазилки, докато новото е доста по-зле. Както някои по-горе споменаха стените са тънки, строено е с некачествени материали и още на 3-тата или 4-та година сградата вече изглежда като поне 20 годишна. Да не говорим, че стаите са като затворнически килии в голяма част от случаите. Наскоро един познат ми разказа как отишли да слагат климатик в комплекс, където най-старата сграда е на 7-8 години и като започнали да пробиват се отворила дупка в стената колкото половин футболна топка! Пък и като знам собствениците на строителните фирми в нашият град какви мошеници са, много трудно бих си купил ново строителство.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 5bdc8b0453
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   n 13, не си съвсем прав. Първо, при старото строителство имай в предвид, че у нас е имало преди 89-та недостиг и дефицит на всякакви материали и кой както свари е строял. Освен ако не ти е направена къщата по традиционен стил - с камък и дърво, знай, че вътре би могло да е леш. Според зависи. Говоря за кооперациите и блоковете, които не са построени за партийни величия или МВР и ко, а за нормалните хора - строени са от строителни воиски или не добре платени работници без образование, строени са с опоцкани преди това материали (отклонени за частните домове на директорите), строени са набързо и без контрол, защото държавата контролира държавата - все едно ти да си дадеш позволително за строеж и да се контролираш. Лошите практики са от тогава, не са измислени последните 10 години. Частните къщи, строени от собствениците за собствениците са по-добре, защото там хората са давали мило и драго, за да е читаво, но има ли пръст държавата, строителни войски, има ли пръст някой предприемач от 90те, МИРИШЕ ЛИ ВЪТРЕ - не купувай. Носи нослето си с две думи при огледа - очите могат да бъдат излъгани и не гледай фасадата например -нея могат да ти я излъскат.
Новото строителство има проблем, че бързо се строеше и не се чакаше. Разбира се, че има и лоши примери, но като цяло е по-добро от старото - просто и материали всякакви днес имаме и дори да вземеш най-некачествените пак са по-добре от никакви, защото преди 89-та никакви материали е нямало - нито смески за бетон, нито хидро, нито друг вид изолация, а всички номера от днес имат генезиса си там - и не само кривите стени и мазилки, но слагането на морски пясък в бетона и много други маймунджелъци, от които ще ви настръхнат косите.
Като цяло ползвайте носа си и влизайте задължително в мазе и на тавана. Лошото при старите сгради са и лошите инсталации - стига ти да се е пукало парно и вода няколко пъти и знай, че вътре всичко е леш, а за покривите да не отварям думата. Лошото са и съседите ти отгоре, отдолу и отстрани - един да няма пари, не можете да оправите покрив, инсталации, дори да съберете пари за входа, докато в новите сгради съседите ти са всички новодомци, изплащат кредити и ценят каквото са платили с къртовски труд, а и в следващите 20 г. няма какво да ремонтирате, което е голямо предимство. Имай обаче един социално слаб в кооперацията и ще имаш много проблеми. Освен това в новите сгради имаш общи части, обща собственост и не може бай Иван да каже, че нямал пари за поддръжка, а в старите сгради това е на дневен ред - ти плащаш луди пари, но съседите ти не са дали и 1 лв. за апартамента си (наследствен, по партийна линия) и съответно не го ценят и не им дреме - свикнали са си да им тече, да им е мухлясало и да им се разхождат мишки и хлебарки, а покривът е правен през 1950 г. и си е най-добрият, разбира се, за фасади и инсталации да не говорим, а ти пий тогава жълтата вода, макар че в целия град да са сменили тръбите. На мен ми се е случвало в хола да ми потече в такава сграда обратната вода на съседа отгоре и да не иска да се оправя -честито!

Разпределението на стаите точно в новите сгради е по-отворено като изключим партерите - не купувайте апартамент в партер или тавански и сте ОК, а и почти всички стени в ново жилище можете да бутнете, защото се държи на колоните. Отделно има други предимства като асансьор и подземен паркинг, което в града е голямо предимство.
Всичко си зависи от сградата, но най-важно е местоположението - почти всичко НЕпанелно е поправимо и може да се ремонтира качествено, но местопложението не можете да го промените.
И още - не се срамите да задавате въпроси и кои са ви съседите - отидете на място без агента и наблюдавайте, огледайте колите, квартала като цяло, защото и най-качествената сграда ако е в лош квартал с лоши съседи просто няма стойност и на 1 панелка в хубав квартал.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 3a3b4e680f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   Номер 14, сигурно не съм съвсем прав, съгласен съм с това. Нещата наистина са малко сложни. Прав си, че строеното от трудови войски и подобни сигурно е много зле. От старото строителство читави би трябвало да са кооперациите, строени от самите собственици. От новото строителство обаче наистина имам само лоши впечатления. Фасадите избеляват буквално за година, мазилката се напуква пак за година-две, да не говорим, че ако я натиснеш малко по-силно с пръст, той потъва. Офисът, където работя е завършен в края на 2005, т. е. на 10 години е. Когато вали и то не особено силно, вътре тече от дограмата доста стабилно. Може би има и читави сгради, но мен ме е страх да рискувам с ново строителство.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: a03fe0ac29
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   За новото строителство нищо не мога да те кажа, но цял живот съм живяла в стари сгради, построени около 1940 и да ти кажа има си и хубавите и лошите страни.
Хубавото е, че таваните са високи, стаите са големи и има светлина, но пък лошото е, че докато ги стоплиш тези огромни стаи зимата сметката ти за парно става космическа. Другото хубаво е, че обикновено в тези сгради живеят възрастни хора и ако искаш тишина и спокойствие вечер, а не да слушаш всякаква музика от апартамента на съседите, които правят купон, си на правилното място. Третото хубаво е локацията, най-често в центъра на града, но пък специално ние имаме проблем с паркирането, защото 1940 е нямало толкова коли и гаражите са рядкост и сега да намериш местенце за паркиране си е направо приключение. Обаче ти пишеш, че такъв проблем нямаш, така че това не го брой за минус.
Сега обаче почвам с минусите. Поддръжката на такава сграда никак не е евтина и всяка година изниква по някоя "екстра"- я течащ покрив, я проблеми с инсталацията, я нещо друго. С две думи ремонтите край нямат! А както казах повечето съседи са възрастни хора с ниски доходи. Та докато се съберат пари за поредния ремонт, ще ти скъсат нервите! Аз живея на последен етаж и имам теч в едната стая (покривът не е ремонтиран основно от 30 години) и само се моля зимата да няма много сняг, че чак на пролет ще имаме парите за да почнем ремонт. За това помисли си дали искаш апартамент в стара сграда, особено на последен етаж. Ако пък не е и санирана, става още по-весело. За това не бързай, а помисли добре, кое е по-изгодно.

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 3a759555fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

17.   Ново. Също така е добре да се избира и според квартал.
И един съвет от мен - когато купуваш имот избирай този, който ако решиш да продадеш след време няма да си на загуба. На старото цените падат с всеки изминал ден, а новото ще държи цената си още дълги години, че дори може и да се качва.

 
  ... горе^

...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 3a759555fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

18.   Бягай от новото строителство. Некачествено е, жилищната площ не е разпределена функционално, а освен това те карат да плащаш общи части на същите цени, като жилищната площ. Друг проблем при новото строителство е паркирането. Ако става въпрос за апартамент ти препоръчвам да купиш такъв в стар жилищен блок строен по системата ЕПК (едроплощен кофраж). Разбира се преди да купиш прецени, как е поддържан входа, зелени площи, имали достатъчно паркоместа и т. н. Вече за район ти си знаеш, къде предпочиташ.

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 3a759555fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   Направило ми е впечатление, че всички тук хвалите старата тухла като най-добрия вариант за покупка на жилище.
На мен обаче ми е чудно какви са й предимствата пред едно качествено ново строителство с добри материали и добро разпределение.
Според мен много от старите тухлени сгради не са поддържани(както и панелите) и се нуждаят най-малкото от нови инсталации, може би и подмяна на ВиК-то, както и ремонт на покривите. Фасадите им също са доста зле.

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 3a759555fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

20.   Сградите тип "стара тухла" с бетонни плочи и колони, строени 1960 - 1990 год. са най-доброто в България.
Здрави като конструкция.
Отлично разпредление на вътрешните помещения.
Точно съответсвие на големина по нотариален акт и в действителност.
Добро отстояние до съседни сгради.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 8 месеца
hash: fede8347d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

21.   Здравейте, занимавам се професионално със саниране на стари сгради и мога да кажа на всички тук, че всяка сграда е различна не е вярно, че старото строителство е по-добро. Просто хората навремето не са имали достъп до материали, но и изискванията, техниката са били много по-ниски, контрол? Не се иска много акъл - влезнете просто в една от уж добрите стари сгради и използвайте носа си и очите си! Влезнете в мазето, вижте покрива, вижте стените, тръбите и ...си тръгнете.

Има ценни старинни сгради в центъра от началото на 20 век и не ти трябва да си експерт, за да видиш, че там се е строило с австрийски, виенски архитекти и с добри материали за времето си, най-важното - с високи тавани и там си заслужава реставрацията колкото и да е тежка

Всичко, построено през кома с малки изключения е леш. Заслужава си да се купи и санира такава кооперация (събори е най-добре!) или къща само заради местоположението, но апартамент отделен не ви препоръчвам да вземете, защото както казаха горе - инсталациите са леш, съседите ако не са ОК ще страдате много, покриви и като цяло е ужас.

От 90те има някои много добре направени сгради, но най-добро е най-новото строителство от последните години.
НЕ КУПУВАЙТЕ БЕЗ АКТ 16 дори да е почти готова сградата, защото не знаете колко време ще трае, до колко ще са мотивирани да се занимават като са прибрали паричките и вие хем ще имате имот, хем ще живеете под наем.
Сериозните строители продават само след въвеждане в Експлоатация по т.н. БДС - без мазилка, плочки и паркети, за да си го направи всеки по свой вкус. Така препоръчвам да купувате, защото можете да видите и слабите страни и проблеми каквито винаги ще се намерят и да се пазарите

не купувайте панел при никакъв случай и избягвайте ком. сградите, освен ако местоположението не е топ.

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 3a759555fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

22.   Само дето старото строителство е доста по-просторно от новото, таваните са по високи и стаите са по големи, освен това почти навсякъде, освен мазе имаш и голям таван, нещо което липсва при новото строителство.

 
  ...

...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 0b157214a7
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

23.   Понеже мисля в някакъв не чак толкова далечен момент от живота си да си купя жилище, та проучвам пазара на имоти, поради което имам известни наблюдения, поне за София.

Разлики може да има много, но най-основните са, че в чистата жилищна площ на старото строителство в 9 от 10 случая влиза само площта на апартамента, докато при новото строителство на теория купуваш 100 кв. м., но на практика се оказва, че са 85, защото 15 от тях са стълбища, асансьори и какво ли още не... Дали това е предимство, или недостатък е друга тема.

Друга разлика е, че при старото строителство двустаен апартамент означава такъв, в който има 2 спални, докато при новото строителство това означава една много малка спалня (максимум 15 квадрата) едно по-голямо помещение, което е много в едно - кухня, трапезария, спалня и какво ли още не. Това поне за мен е ОГРОМЕН минус за новото строителство.

Това според мен са най-основните и фрапиращи разлики между ново/старо строителство, които са поне за мен твърдо в полза на старото строителство. Друг е въпросът, че аз гледам само апартаменти в сгради, строени след 1990 г., защото старите сгради имат един куп кусури, а и повечето се нуждаят от наистина стабилен ремонт, което са си 10 хиляди евро и вече става неизгодно.

Вярно, има много нови сгради, които са на няма и 10 години, а вече са с разпаднала се мазилка, мръсни, мизерни и приличащи на поне 50 годишни блокове, но пък има и немалко кооперации на 10-15 години, които не са мръднали и са в отлично състояние. Затова и не съм съгласен, че новото строителство било само некачествено, защото и при ново, и при старо строителство има стабилен процент на мизерни и набързо претупани при строежа сгради, което много бързо си проличава.

В обобщение - лично мое мнение е, че сградите, строени преди 1990 г., и особено пък тези, строени преди 1970 г. са вече на доизживяване и е Божа работа дали ще ги има след 20 години, и в какво състояние биха били тогава. Не бих рискувал да изсипя немалко пари, за да си купя апартамент в такъв блок, защото с парите за ремонт като нищо ще излезе дори по-скъп от новото строителство, пък няма чак толкова предимства, които да компенсират натрупаните години. А и аз специално предпочитам самият ми блок да бъде нов и модерен, отколкото да се забия в някаква мръсна, мизерна и социалистическа сграда, но все пак това си е донякъде и въпрос на вкус, така че...

 
  ... горе^
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 1ff58c703e
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

24.   Друго си е в самостоятелна къща на село :)
Е близко до града много ясно...

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 3a759555fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

25.   В старото строителство, дори ако нямаш кухня - да речем гарсониера, то кухнята ти е отделно, така че, да не ти осмърдява нито дрехите, нито завивките. Това го има и в страта тухла, и в панелката и в ЕПК-то.

А в новото как е? Особено в тези апартаменти дето ги продават за двустайни, а те са просто малко по-големи боксониери. Или 3 в 1

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: fede8347d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

26.   н 25, във всяко жилище пожеш да си заградиш кухня ако искаш, но друг е въпросът дали искаш да си губиш пространството в коридори... Просто новото строителство е по-скъпо, защото качеството има своята цена, но ако искаш има всичко - 150 кв. апартаменти с огромни кухни ако искаш, има мезонети, има вили, има много повече избор, но да - според джоба.
Това, че си наследил някакъв стар апартамент или си го взел на безценица заради лошото състояние, не значи, че той като нов не е имал също своята стойност - е, през кома нямаше просто свободен пазар, но нещата не са падали също от въздуха, а са стрували пари, само че във вид на държавен дълг. Все някой плаща сметката, в случая бъдещите поколения
Сега поне имаме избор - ако не ти харесва, взимаш си парцел и си строиш каквото си искаш. Има от пиле мляко като материали, можеш кухня и 60 квадрата с двойни стени да си сториш да не ти миришело, никой не те спира!

 
  ... горе^
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 3a759555fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

27.   Това, че кухнята е бокс е стряскащо и необичайно за българските порядки, но да знаеш, че по света е нещо напълно нормално и дори все по-търсено. Когато преди години продавахме апартамента си, половината от хората, които идваха на оглед изтъкваха като недостатък кухнята, която е отделена от хола. Само на няколко възрастни двойки им беше все едно. Тенденцията е на големите общи помещения: кухня, хол и трапезария да са в едно помещение, това дава усещане за простор. На хората вече не им се живее в преградки. Та помисли, този кухненски бокс не е чак такъв недостатък. Като му сложиш един хубав бар, ти всъщност го ограждаш. А за миризмите, си има аспиратори.

 
  ...

...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 3a759555fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

28.   Ти ако мислиш, че всичко старо е качествено си в голяма, ама много голяма грешка. Позволи ми да знам повече в тази сфера, освен това съм живяла и повече, та знам как се изпълняваха петилетни планове и как се "задоволяваха жилищни нужди".

Петилетката за четири години, оттам и ироничния израз, че всичко е ... пет за четири.

Много лошо е новото строителство в първите години на прехода, когато куцо и сакато тръгна да се изживява, като строителен предприемач.

Виж в последните години нещата почнаха да си идват на мястото. След няколко години ме предстои да разкарам един апартамент, строен `80-та. Като разпределение е поносим, но не ми харесва етажа, блока и хората. Със сигурност ще търсим нещо ново, ако ще и да е по-малко. Дума да не става, че ще тръгна да подменям инсталации, водопровод, дограми и т.н. Тц, това хоро вече го играх.

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 3a759555fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

29.   Старото строителство е по добро от днешното, с изключение на дограмите и В и К тръбите.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 01bb81f0be
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

30.   Строителството през комунизма едва ли е било супер качествено, но да се говори, че новото е страхотно е една голяма заблуда! Ако живеехме в нормална държава може би новото строителство наистина щеше да е много добро. За съжаление обаче у нас контролът е нулев и всеки може да си построи сграда и от кал, стига да плати където трябва. Няма и 10 годишни сгради буквално се разпадат пред очите ти. Вярно е, че материалите днес са много качествени, но има и много некачествени. Познайте от кои купуват т. нар. "предприемачи". Знам от първа ръка за сгради, строени с бракувани материали! А разположението, както казаха по-горе е наистина отвратително. На повечето стаите са по-тесни от затворнически килии.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker