Измама ли е безплатното саниране? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121147)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9595)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18510)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Измама ли е безплатното саниране?
преди: 9 години, 4 месеца, прочетена 19096 пъти
Здравейте, понеже сега е наболяла темата за безплатното саниране е редно да се изяснят някои важни моменти. Не искам да правя изводи, това всеки за себе си ще направи. Аз ще цитирам фактите, които съм прочел до сега.

Интересно, но има има изискване. За да се направи безплатно саниране, трябва да се направи сдружение от живущите в блока. Каква е разликата? Когато има сдружение апартаментите вече не са частна собственост. Всеки подписал участва в сдружението с апартамента си.

В конституцията е записано, че частната собственост е неприкосновена. С този акт на сдружение се заобикаля конституцията. Вече апартамента не е частна собственост и нещата минават по други закони.
Например различни сметки, които не се плащат от някои от хората в блока ще се трупат на сдружението и така всички ще носят отговорност. Хората ще трябва да се гонят един друг за плащането на сметките. Сдружението като всяка фирма съответно може да бъде фалирано и апартаментите иззети.

Когато се регистрира сдружение се подава заявление до общината и се сключва договор с кмета на общината. С този договор се предоставя мандат на кмета да извършва всякакви действия за осигуряване на средства от името на сдружението. Това означава че кмета може да изтегли заеми от банки от името на сдружението и да се разпорежда с парите. Участниците в сдружението трябва да връщат задълженията, които кмета би могъл да направи по своя преценка. И още нещо, практически никой не може да излиза от сдружението до изтичане на гаранционният срок - чл.30 от ЗУЕС.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:
1-50 от 142

преди: 9 години, 4 месеца
hash: 4ca8f49519
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Не е измама санирането, но е за образовани и разбрани хора, каквито няма начин да са мнозинството в една панелка в работнически квартал.
Не се обиждай, но не правиш разлика между частна и ЛИЧНА собственост - но частната собственост е и всяка фирма, всяко предприятиЕ, всичко, което не е държавно или оБщинско, а вашият имот няма как да е - нали вие сте си участниците в сдружението!!!. И със сдружението е проста работа- просто се обединявате за този проект и заедно взимате решения и отговаряте. Не може никой да изсипе едни пари на Сульо Пулев и той да си санира панелнката....трябваВСИЧКИ да сте съгласни със санирането, да изберете заено фирма, да изберете цвета на фасада и прозорците ако щете - това няма начин да стане на парче.
На запад всички кооперации и блокове са така и затова там не можеш да видиш такива цигании - всеки си остъклил балкона, изолирал си и боядисал фасадата както му хрумне. Само у нас има такава идиотщина и това искат и да поправят хората - в бъдеще ще питаш просто съседите на общо събрание ако решиш да ди боядисаш фасадата розова да кажем, но вътре в жилището можеш да си правиш розово стени без проблем и всичко, което не пречи на съседите и статиката, а ако решиш да продаваш, жилището си е твое, всичко можеш да правиш със жилището си, ако е позволено от закона. Има страни на Запад с позволена проституция - там в такива блокове пак със сдружения дори не могат да ти забранят да направиш публичен дом - с две думи нищо не се променя за теб като собственик на апартамента, освен, че ще събирате за вбъдеще също пари и ще се поддържат общи части, фасади, покрив, дори застраховка за пожар и природни бедствия се прави и така нататък - има само предимства, но пак казвам - само за разбраните хора и тези, които искат и в бъдеще да си поддържат имота.
В бъдеще заедно ще събирате пари за поправки и поддържане на сградата, общите части и ако не даваш, ще могат да те съдят съсобствениците ти, но и сега на практика е така.
Същност правИтелството няма друг избор - не може да ви даде парите на парче и всеки по бг. начин за санира кутииката си, просто, защото става дума за ЕДНА СГРАДА и ви грябва едно юридическо лице да поеме средствата.
Червената пропаганда пак почна, но пак ще останете излъгани обикновените и наивните люде, докато по-оправните, образованите и жителите на големите градове (същност избирателите на ГЕРБ и реформаторите) ще си оправят сградите, а с това расте и цената на имота, а после чакайте от умрял писмо, а Бойко и Дебеланката ще клъцкат лентички при комшиите и пак ще оревавате форумите. Ако не друго, поне на Бойката му се получават нещата и каквото е казал е построил, а Дебелата не си поплюва и дорде се усетите ще е раздала париците и този път ще облажат съвсем обикновенните хора, ще се направят ремонтчетата Съседите и ще духате супата.
Ние живеем в малка кооперация и от самото начало сме сдружение, събираме пари и си ремонтираме покрив, фасада.... нямаме нужда и няма да участваме.
Печелят от програмата умните и образовани собственици на панелки и подобни сгради, а те са в големите градове и хубавите квартали. Печелят и фирмите, но е несправедливо към редовноте собственици с поддържани имоти като нас както и към собствениците на къщи.. и все пак не ме е яд, защото живея в квартал с умни хора, те като си оправят фасадите и ние ще спечелим, но сами ще видите, че в лошите квартали пак хората ще повярват на червената пропаганда и като в провинцията няма да профитират от програмата, а после ще се сърдят. Бг. Работа.

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 89663bd42f
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

2.   Номер 1. Безплатното саниране не пречи да се извърши без сдружение и няма никаква реална причина това да се изисква от собствениците.

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 4ca8f49519
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

3.   Напротив, номер 2 - трябва ? на държавата ОТГОВОРНОСТ от собствениците. Защо да изсипват на парче парите и пак да имаме грозотии навън и то за държавна сметка, а после кой ще поддържа инвестицията, кой е отговорен, ако потънат парите някъде или се окаже, че някой не е съгласен?
Собствеността задължава. Не всеки е роденият собственик - тези хора някога са получили от държавата на готово своите жилища, съответно не знаят как да ги поддържат и не искат да ги поддържат. Средстават са ограничени - защо да се изсипват пак безразборно? Държавата има право да поставя условия и да се стреми да въведе най-после някакъв ред сред тези собствености, да има за в бъдеще най-важното организация, която да поддържа имотите.
Аз не харесвам идеята по дръги причини.

1. Действително парите ще отидат в големите градове и при по-заможните и образовани хора - това са и избирателите на партиите, които ни управляват (ГЕРБ, РЕФОРМАТОРИ, АБВ).
Кметовът на Бургас например ще ходи ако ще от врата на врата и ще убеждава, виждаме и как се движат нещата в градове като в София и дори във Варна-там хората по принцип са по начетени и ще се справят и с бюрокрацията са избиратели на сегашните управляващи.
Политикът какво иска - да бъде избран онтово. Той иска да докара в града си парите - щастливи са фирмите за саниране, цялата верига, продавачи и производители на материали и най-вече хората, които ще имат работа. След това се постига по-цивилизован облик на града, като трето се постига самото сдружение, което в бъдеще можеш да подведеш под отговорност да поддържа собствеността и да се плащат данъци

2. Малките градове, селата, необразованите и собствениците на частни къщи, апартаменти в добре поддържани кооперации, санирани вече жилища и така нататък няма да получат нищо
Не е честно, защото това са държавни пари. Ролята на държавата не е да санира частните имоти на хората, а да създава инфраструктура, да образова, здравеопазване, външна и вътрешна сигурност. Същност за мен става дума за скрити субсидии към строителния бизнес и скрити подаръци за избирателите.
Не искам да критикувам това, което другите правят, но не ми харесва, че отново хората създават с впечатлението, че държавата ще им оправя личните проблеми и плаща за безотговорността на някои хора. През ум не минава на собствениците на частни къщи да не си оправят покрива, да не си отводнят мазето или да не си боядисат фасадата, а в тези блокове дори да има отговорни собственици, мнозинството безотговорни ги провалят и се случват пълни абсурди - хората от последните етажи да си поправят покрива само над техния апартамент, защото отдолу всеки казва аз съм на първи етаж и покрив нямам. Не разбират с две думи, че и без това са в една сграда и покривът, асансьорът, мазета, фасади са общи - трепят се по шахтите, но не могат да съберат 10-20 лв. за ремонт или поддръжка на сансьора, а искат да са собственици :)

3. Страх ме е, че ще се санират опасни сгради и ще се инвестира в нещо, което няма бъдеще.
Според мен трябва да се постъпи като в бившето ГДР. Там държавата изкупува на безценица подобни жилища от наследниците на починали хора да кажем - нанася там хора от съседния блок и така докато освободи блок след блок - бутат се така блок след блок и се унищожава нещо, което не е планирано да стои по-дълго от 50 г.
У нас обаче може би имат друг, много по-жесток план - земята под блкоковете е общинска. В договорите изрично пише, че става дума за ПРАВО НА ПОЛЗВАНЕ за 50 или 55 г...
Ще се чака един блок да се сруди и да погребе стотици хора, то е въпрос на време (случвало се е в други държави, случва се в Русия всяка седмица, случвало се е дори в Лондон), после държавата ще бутне всички блокове, които намери за опасни, ще настани хората във временни жилища и готово.
Това ще се направи може би бавно и постепенно, ще се даде на хората като в Германия право да живеят до живот в съседната панелка, но без деца, внуци и тем подобни - така за 20 години ще се изчистят всичко панелки и руини.... т. е. сегашната мярка е популизъм, преливане на пусто в празно или опит да се направи разлика между отговорните собственици и безотговорните.

Същност на държават не ? трябват панелките и руините, защо да ви ги взима? Държавата някога ви ги е дала - не ? трябват, тя с БДЖ не може да се оправи, та с вашите панелки. Тук не бива да вярвате на пропагандата - никога държавата не може да ви вземе имотите, а и няма такъв интерес. Политикът иска мира, иска да бъде избран, за какво му е държавата да има панелки
Държавата иска да стимулира икономиката и да излъже избиратели, а в следващ период да почне да бута опасните сгради и ще има как да каже „Нали санирахме навремето, но не се усвоиха парите, 1 мил. имахме заделени, да сте искали, днес вашия блок е опасен“.... или нещо такова. Така няма да има и безредици, защото съседите ви ще са санирани и няма да им дреме, че Х блок ще падне днес, У утре.

Гледайте какво се случва в другите държави, във Великобритания всички панелки са бутнати и забранени още през 80-те, в бившия СССР се срутиха няколко вече, в бившото ГДР са санирали по-качествените и то само в Берлин - всичко по селата, малките градове и другите градове се бута едно по едно, а хората искат да живеят или в ново строителство, или дори в старото от началото на 20. век.

И накрая - против всякакъв вид подобни субсидии съм за сметка на бъдещите поколения, защото се взимат кредити, които те ще плащат и то не за инвестиции в инфраструктура, образование, здравеопазване, от които всеки ще види нещо, а в ...частни имоти.....!!!

И все пак се радвам за хората, които ще успеят да си санират жилищата. Оптимист съм и дано действително да виждаме по-добри и красиви сгради, да се пести енергия и тем подобни, но горните критики си остават, а и по типично български вече започна някаква антикампания и може и парите да не се усвоят и действително накрая да отидат за санирането на малките кооперации по центъра, които принадлежат на хора, които така или иначе имат пари и се грижат за своите имоти.
И накрая, като всеки българин и аз се дразня, че няма да спечеля от програмата - имаме само частни къщи или апартаменти в поддържани кооперациия и ме е яд на хората, които наготово пак ще получат от държавата - признавам си поне :)

 
  ... горе^
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 3e91b37ae4
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

4.   Темата е пусната преди 7 часа, а само преди няколко часа, по НТ имаше дебат точно по тази тема. На кандидати за участие по програмата, Делян Добрев отговаря на поставени въпроси. За тези сдружения каза, че са били временни докато стане санирането. Те били необходими, за да легитимирали представител от блока, който да отговаря за връзката с общината. По горе вече са започнали да коментират по запознати от мен, по проблема. Аз не претендирам да съм такъв, но не мога да си обясня, какво е това желание да се раздават пари, просто ей така, за благотворителност и то от държавата!? Чувал съм, че държавата само взема, никога не дава, затова подозирам, че има някаква уловка. Ще поживеем, ще видим какво ще стане. Първата за която се сещам е, че след санирането рязко ще се вдигне пазарната стойност на апартаментите. По закон, след промяна на стойността на имота, собственика трябва да подаде нова данъчна декларация. Всички собственици на тези санирани сгради, ще трябва да направят това(без изключение). След санирането, стойността на апартамта ще се вдигне най малко двойно, от което следва, че и данъка за този апартамент ще скочи двойно, че и повече, жилищата ще минат в графа луксозни. Няма безплатен обяд, обитателите ще си платят всичко, във вид на данъци. А тези които до сега са се опъвали(поради липса на средства), сега с лекота ще им намъкнат хомота, като ги зарибиха, че всичко е безплатно. Веднъж влязат ли в сдружението, няма излизане. Ще започне масово продаване на апартаментите, защото данъците ще станат непосилни за бедняците. Така по отраканите днешни "демократи- довчерашни комунисти" ще си накупят санирани жилища, а бедняците ще духат супата. Добрев се издаде за нова уловка. Щели да променят щранговете за отопление в сградите, нямали да минават през апартаментите, а през общите части, т. е., по стълбището. Тогава всеки ще можел да се откаже от парно. И такъв човек беше министър!? Не му ли е ясно, че пълно отказване от топлофикацията може да стане, само ако се закрие абонатната станция във входа на блока. Всичко което се е отчело на топломера в абонатната, ще трябва да се заплати от живущите в блока. Тази топлина от щранговете по стълбището кой ще заплаща, аз ли? Тогава пак ще има общо плащане, пак ще има реване, пак ще има караници между съседи, пак ще има ощетени. Хитреците които бързат да се набутат за келепир, не подозират какъв ще си го набутат( проблем)!

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 0cb477d9ea
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Еее ще получиш спокойно. Гледката ти вече няма да е сиви и грозни сгради, а красиви и цветни ремонтирани квартали :)

 
  ...


...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 4ca8f49519
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Номер 4, за съжаление не съм гледала това интервю - жалко, че сдруженията ще са временни, защото след някоя и друга годинка пак ще са в това положение - нали знаеш, безплатното винаги така се „поддържа“.

„Първата за която се сещам е, че след санирането рязко ще се вдигне пазарната стойност на апартаментите. По закон, след промяна на стойността на имота, собственика трябва да подаде нова данъчна декларация. “

Не смятам, че това е целта - колко повече ще плащат тези хора - 20-50 лв. на година? И днес много не си плащат и тези данъци, какво ще им сторят - ще ги изгонят от панелките да квичат по НТВ? Държавата има незначителен приход от тези хора, тя цоцка най-вече от ДДС, други данъци - пука ? ти дали ще си внесеш 70 лв. данък за панелката.
Не, не е това целта - никога с тези ниски данъци не може да се избие 1 милярд. Изобщо не е това причината, а иска правителството да налее пари в строителните фирми - това е причината, не 20-те лв., които НА ГОДИНА повече ще се плащали. Защо да се вдигнела оценката двойно не разбирам? Панелката е същата местоположението е същото. Абсурд. Оценката ще си остане или същата, или ще се увеличи минимално.

„Веднъж влязат ли в сдружението, няма излизане. Ще започне масово продаване на апартаментите, защото данъците ще станат непосилни за бедняците. “

Не плаши хората - данъците за такива апартаменти са смешни - кой ще им купи на бедняците панелките - те и сега банките кредити за панелки не дават, второ - такива хора ще умрат от глад ама пак няма да си продадат панелката, а и що за интерес може да има правителството кой какво ще продава - сърби го и го боли. Правителството не иска панелки, те имат други боклуци достатачно (БДЖ, порутени остатаци от държавни предприятия, порутени административни сгради)
Същност дори е възможно реалната стойност на тези коптори да е по-ниска от този милярд.

За щранговете обаче си прав - те първо нямат как по друг начин да пуснат вертикала чисто технически, но действително по този начин ще се иска да се вземат все пак парите от хората за употребената енергия.
Навсякъде по света е така - дори по-далеч отиват хората - имат един водомер, един топломер за цялата сграда и се разпределят разходите сред съсобствениците. Абсурд е ти да не се топлиш и да те топлят съседите отгоре и отдолу, а после да не плащаш - къде го има това?
Със сдружението поне всички могат да се откажат от Топлофикация - топлете се на ток, хора като искате. Мен някой пита ли ме - всяка година давам хиляди левове за дърва и въглища, това е нормално - искаш топло, ами струва пари.

Просто проблемът е, че у нас всеки е собственик - пригоден и непригоден. Трябва да има социални жилища за подобни хора, те не стават за собственици и толкоз.
През ум не ми минава като собственик на частна къща да си запусна така имота като тях, но аз съм строила тухла по тухла, всяка тръба, всеки чувал цимент и лепило са ми минали през ръцете, знам кое колко струва, занимавала съм се с бюрокрации и тем подобни - през ум не ми минава да не си оправя покрива, защото ми е мило и знам колко струват ремонтите от течащ покрив и че ще ми падне къщата.

Тези хора някога са дошли от някъде и им се е дало на готово. Панелките изобщо не са били толкова зле и ако минимално са ги поддържали, нямаше да са на това ниво, но как да поддържаш, когато не знаеш как, никога не си поемал отговорности и не си видял и чувал с цимент в живота си - няма начин.
Братовчед ми стана наследник на такъв панелен апартамент в гр. Асеновград, за негов ужас на последния етаж - т. е. сдоби се и с частен покрив човека :), покрив, който тече от 30 г.
Пробва се да съберат пари за спешен ЕЛЕМЕНТАРЕН ремонт, щяха да се съберат малко битумен да налепят поне, да го отводнят този покрив - ставаше дума за 500 -1000 лв. НА АПАРТАМЕНТ - нямали покрив хората долу, не им се занимавало, нямали пари, не им текло, имат си други проблеми... асансьорът също не работи по същите причини - половината не искат да плащат, защото не им трябвало, живеят си на 1-3 етаж!
Същото е и за мазето, за стълбище, за асансьор, за фасада изобщо да не говорим и за изплации пък - ФАНТАЗИЯ.
За покрив нямаме, но всеки е имал да си остъкли тераската, да си направи ремонтче ВЪТРЕ, да си купи последен модел телевизор и мебели, по две коли....
И така братовчед ми си оправи покрива над собствния си апартамент, за да не му капе върху главата, но е млад, умен човек и знае, че сградата си е отишла и е въпрос на време да се събори, затова не инвестира нищо повече, ще живее там докато работи и после ще даде апартамента под наем (кой ще го купи), но пука му на моя братовчед - има си наследствени къщи, ще се оправи. Тези отдолу са стари, децата им не искат да живеят в коптора - ще се поминат и така този блок ще се бутне, наклонил се е дори леко и така са доста блокове в този квартал заради некачествените покриви, които така и не са оправили.
Жал ми е за глупаците, които сега дори тази възможност няма да използват заради глупости - не могат едно глупаво сдружение да направят и щели да им се качили данъците с 20 лв. - само ги плашат червените тролове, защото и те се борят за избиратели - страх ги е, че онези ще вземат да изберат Б. Б....

Същност политиците им пука на дръжките за тези апартаменти, за благоденствието на бедняците - те се интересуват от електората си, а този на Б. Б. е от ОБРАЗОВАНИ ГРАЖДАНИ НА ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ. Така ще си направи системата, че те да си ремонтират апартаментите и червената пропаганда само му помага - бедните ще се оплашат от глупости, те дори една данъчна декларация не са поддавали в живота си, възбуждат им всякакви страхове и докато се обърнат - ХОП, паричките свършили - пак оправили Бургас, Варна, София и награда за избирателите на СЕГАШНИТЕ управляващи.

Бедните и без това не можеш с подобни теми да ги стимулираш, и без това не може да ги спечелиш - поне да си бетонира електората БУКВАЛНО. Политикът си е политик.
Трагедията на БСП-то е, че обещаха неосъществими неща и са прекалено некадърни и крадливи, за да пръцнат без да откраднат тоалетната хартия :)

Mиналата година бяха пълна трагедия, но Б. Б. е запомнил как са го измели от властта и сега гледайте как изведнъж затекаха милярдите и КРАЙ НА ПЕСТЕНЕТО - пука му на дръжката кой ще плаща тези заеми, Олигарски набутал в крайна сметка с 9 милярда държавата, защо да не наблъска той още 5 милярдчета кредити - поне ще има лентички да клъцка и на другите избори ИЗНЕНАДА - Бойко президент, Фандъкова министър-председател и тем подобни, а кой ще плаща кредитите - да му мислят младите.

Отново ни обират, защото ние панелки нямаме, повечето са се набутали с кредити и живеят в ново строителство, ама от нас да мине - 1 милярд повече или по-малко, голяма работа.
Глупаци обаче ще са хората, които не се възползват и след 1 годинка ще квичат по форумите на умряло и ще псуват, ама какво им дреме на съседите - ще си лъснат блока, другите да духат супата

 
  ... горе^
преди: 9 години, 4 месеца
hash: e9461a3afd
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Авторе прав си за сдруженията, по закон могат и чрез решение на общо събрание да дадат парите на блока, ама така не щат, държат да има сдружение. Обаче има и други уловки.
Първо иска се сдружение от 67% от собствениците и чак като се кандидатства искат 100% декларации, че всеки собственик ще иска саниране.
Така ще има много блокове направили сдружение и после по 1, 2 или 3 собственика в блока не съгласни на декларация, от което следва: блока им няма да има саниране, но ще има сдружение. Чаткаш ли, целта е сдруженията, затова не се започва със 100% декларации, за да може колкото е възможно повече блокове да имат сдружения.
Следващите уловки са, лично Павлова на беседа за града ни отговори на няколко въпроса, цитирам по спомен:

- Ще се събарят ли застроените тераси?
- Проектантът който ще е нает от кмета ще реши, как да изглежда блока ви! Опааа!? !?

- Ще се сменят ли тръбите за ВИК, чиста и мръсна канализация?
- Това не е енергоспестяване, няма да се сменят, ако са лоши ще ви бъде предписано да си ги смените сами? (тоест ще задължат сдружението в срок да наеме фирма по въпроса смяна на ВИК тръби)

- Кой тръби ще се сменят?
- Ще се сменят всички щтрангове за отопление и топла вода! (тоест блоковете вързани с топлофикация ще им разпробият таваните и подовете на всички помещения и на две места в банята заедно със събаряне на коминката, а лично ще си подновите ламинати и нови плочки за цялото жилище) По въпроса тя уточни че ако майсторите счупят шкаф у вас няма да ви го плащат или възстановят.

- Какво включва конструктивно становище и как ще се извърши?
- Ще осигурите достъп до всички ъгли на стаите, като преместите кухненски шкафове и др, ще се прецени дали са здрави връзките между панелките!
-А ако има нездрава връзка?
- Ще се разбиват стени ще се оправи връзката и ще се бетонира?
- Мазилките за наша сметка ли ще са?
- Да!

- Ще се увеличат ли данъците на жилищата ни?
- Логично е след саниране цената на жилището ви да е по висока, затова и данъкът ще е по висок! (тоест ще направят нови общински оценки няколко пъти по високи и данъкът на всеки апартамент ще се увеличи няколко пъти)


И така нататък

По този начин хем сдружението-фирма ще задлъжнее заради заеми по предписания, хем всеки собственик ще задлъжнее към банки, заради нов цялостен вътрешен ремонт, хем ще скарат всички съседи, хем приходите на общината от данъци ще се увеличи.
Хубаво ще сложат прозорци, обаче обръщането от вътрешна страна за сметка на собственика, мазилки, боядисване, подови настилки за негова сметка и нови плочки в банята и нов ремонт по предписания от комисията. Ами новото измазване и боядисване вътре във входа? Това ще скара съседите, ще се нападат, този който няма пари за вътрешен ремонт на входа, горкия.
Ясно е те пари ще дадат по около 1000лв на собственик за саниране, но ще набутат всеки собственик да плати и още най-малко 6 000лв за нови плочки, настилки, майстори и т. н. Който може ще плати, който няма пари кмета ще вземе заем за сметка на сдружението за предписаните ремонти, така сдружението ще задлъжнее, хайде оправяй се после. А който не може да си купи нови плочки и настилки или ще стой с полу разрушено жилище или ще вземе личен заем от банка и ще плаща с години.
Да не говорим че сдруженията ще съществуват поне 5-10 години и след около 3 години ще сменят някой закон за да са набутани сдруженията. Дано съм лош предсказател.

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 3e91b37ae4
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   Спирам се на това от пост №3 -"3. Страх ме е, че ще се санират опасни сгради и ще се инвестира в нещо, което няма бъдеще. " Точно това ще се получи. В един панелен блок, всичко може да се поднови, с изключение на скелета, т. е. панелите. Само преди няколко дни, когато даваха пораженията от ураганният вятър, който премина през България, даваха увиснала козирка над последният етаж, тази която е над балкона. Всеки момент може да падне и да убие хора. Това което искат да направят управниците е, все едно да гримират баба на 80 години и да я пласират за 30 годишна девица!? С козметика ще я докарат, но какво ще е под козметиката? Най тънката част на панелките са заварките между панелите. Всички знаем какви течове има между панелите, представете си на какво са станали вече тези заварки след толкова години? А като се има в предвид, че повечето са правени от виетнамци(тогава масово такива работеха в строителството), сами си представете състоянието на блоковете. Спомням си преди години, след едно земетресение, започнаха да измислят закони, че на всички сгради трябваше да се направят технически паспорти за състоянието им. Тогава от няколко блока изпаднаха цели панели и затова се задействаха. Но при нас всяко чудо е за три дни. Спомням си някъде в Ямбол или Сливен(не си спомням точно), за да прогонят някакви цигани, самонастанили се в панелен блок( опразнен защото е пред срутване), общината го срути, преди той да падне сам. Никой не знае състоянието на заварките, никой не знае кога ще се срути блока(не дай Боже). Всичко което се прави сега е уловка, безплатно е и сиренцето в капана за мишки, но и те си плащат за лакомията, със живота. Дано хората да не платят по този начин. За тези панелки живота беше 50 години, който отдавна изтече. Те бяха компромисно бързо строителство, за да поемат многото хора прииждащи от селата към по големите градове. Идеята беше, постепенно да се махат и на тяхно място да се градят масивни и дъголетни блокове. Но тези хипер-политици мислят другояче.

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: e9461a3afd
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   №6 Защо реши че всеки собственик е наследил апартамент в панелка има много млади семейства закупили такива преди 8-10 години? И то с кредити, които още не са изплатени. За толкова им са стигали силите, нямали са възможност да теглят по голям кредит за жилище в нова кооперация.

Данъкът на панелен апартамент в момента е от 50 до 120лв в зависимост от локацията, ще се увеличи най-малко три пъти, защото последната оценка е от 90-те години на някакви смешни 20-25 000лв, сега като го оценят на 60 000лв е три пъти, а три пъти по 100 са си 300лв годишен данък. Какво прави баба с 200лв пенсия при данък 300лв? Как тя ще отделя 25лв всеки месец само за данъка? Знам че ще кажеш бабата да мре, ама пожелай това на своята баба!

Всъщност и в Европа има подобно конструктивно обследване на жилищата.
В Франция например. Обаче там правителството те задължава като собственик на всеки 30г да си подновяваш паспорта на сградата, ако има нужда от ремонти-правиш. Ако нямаш пари кеш, банка ти отпуска специален кредит със срок от 30г и 1, 5% годишна лихва, без ипотека.
В България вероятността банка да отпусне кредит на беден е минимална, ще иска ипотека, и нито продължителността на кредита ще ти е толкова дълъг, нито процента лихва толкова нисък!!!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 4ca8f49519
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Номер 9, ами много ли са 120 парцала данък за имот- ти за колата си сигурно плащаш двойно повече? Кой казва, че ще се увеличил данъкът три пъти? Няма начин три пъти да скочи оценката заради два прозореца и пласт изолация - вие не знам какви ремонти си представяте, три пъти да се вдигне стойността е невъзможно, а данъчната пък изобщо е невъзможно. И 1000 лв. теоретично да вдигнат данъка ви, то ще им тряват 20 години да си избият инвестицията само от един апартамент - Бойко до тогава ще се е гътнал.
Не се притенсявай, няма от панелковците да искат парите, а ще ги плащаме всички -спкойно тук, никой не иска вашите мизерни данъци, а ще вземат един ден от децата ви от тук-от там и ще ги платят, защото България винаги си плаща за разлика от Гърция да кажем.

Не знам кой разпространява такива слухове да плаши бедните хора, но това няма начин да е вярно - вие за 30 лв. сметка за ток се вдигате, да не е луд някой да ви увеличи нищожния данък. Данъци взимат от хората, които могат да плащат - от хората с хубави коли, истински ценни имоти, от ДДС и тем подобни, не ги взимат от вас, защото не можете и да ги платите - откъде ще ви ги вземат тези 300 лв. данък? Няма такова нещо - данъкът няма да се вдигне и изобщо не е там идеята и целта, а да се изсипят пари при строителите, да се създаде заетост, да се облажат собственици на панелки и да преизберат управляващите.

 
  ...

...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 4ca8f49519
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

11.   Номер 9, ти баба ми не я мисли, тя още навремето е строила КЪЩА, защото е видяла що за сгради са панелките, а има такива близо до нейната къща и е имало как да вземе, но първо е видяла от първо лице как се строи (от виетнамци, от принудени турци и строителни войски криво-ляво) и е видяла после какви хора са се нанесли. Тези хора идват и ни крадат до ден днешен дърва, въглища и това го правят от самото си настаняване - свикнали сме. Знам що за народ живее в тези панелки - от кол и от въже, хора, които при нормални условия нямаше да са собственици на апартаменти в града.

Не ми говори и за хората на Запад - там подобни хора нямат имоти, а са под наем или в соцлано жилище, а кредитите, за които говориш ги дават държавни банки, направени още след войната за възстановяване и развитие - те дават на вскиму кредит от социални подбуди, но дори в най-долното Парижко предградие става дума за НАЕМАТЕЛИ и СОЦИАЛНИ ЖИЛИЩА и затова сградите никога няма начин да излгеждат като при нас - там собственик е или държава, община, или инвеститор - т. е. има една сграда един собственик и си я ремонтира, има си и правила и закони.
Само в България 97% от населението са собственици на недвижими имоти, но това не ги прави добри собственици.

Жал ми е иначе за младите семейства, които са се набутали с панелки и то при най-високите цени, защото практически тези хора няма начин да живеят там по-дълго от 20-25 г. , а са се назобили с кредити и огромни лихви до живот. Отгоре на всичко отвсякъде съседите им са асоциални, които не са платили на практика нищо и не ценят имота си, правят си самоделки и застрашават цялата сграда, ама дреме ли им, че ти имаш кредити да плащаш.
Такива хора нямат както ти викаш 300 лв. за данък, тръгнали имоти да притежават - отиди им вземи за покрив - НЕВЪЗМОЖНО, дори за крушките за стълбището не можеш да им събереш пари и предпочитат сами да си бъзикат по асансьора С ЦЕНАТА НА ЖИВОТА СИ, но да не дават 5 лв. месечно за професионално обслужване.

ДНЕС няма банка, която да даде кредит за покупка на панелка, ако ще да е двадесет пъти санирана - просто банките не правят два пъти една и съща грешка, те пари искат да правят, не да се набутват с непродаваеми панелки. Панелката е добра инвестиция само, ако е на добро място с високи наеми - купуваш евтино, даваш под наем скъпо и гледаш да ти се изплати за 10 г.

Затова - който има и без това такова жилище, нека използва последната възможност да се санира, защото и без това няма да умре в това жилище - поне последните години, които остават на сградата да живее в комфорт и да си спести от сметките, а и да не гледаме мизериите останалите хора.

Яд ме е на хората, които си измисляте причини, за да не си оправите жилищата, макар че практически е подарък този ремонт - все под вола теле търсите.
Ако беше помощта за хора с частни къщи или за хората от малките кооперации - до сега да е свършил милярдът.
Ние непрекъснато си поддържаме имотите, в моята кооперация от години събираме всеки месец поне по 100 лв. на апартамент за ремонти и когато се повреди нещо веднага се реагира - сменили сме покрива преди 2 г., сменяме заедно прозорци - така и цените са други, ремонти правим на фасада и стълбище и също имаме подобно на сдружението дружество, имаме си банкова сметка, имаме си председатели, които се занимават, но в моята кооперация живеят все хора с образование - учители бивши, прокурор, адвокати, бизнесмени и тем подобни. Ей такива хора, ако има мнозинството в някой и друг блок - те ще намажат. Простите работници и пенсионери пак ще вярват на пропагандата, ще си натискат парцалите и ще реват после.

В крайна сметка нали всичко е доброволно. Ще оправят блоковете на инициативните и образованите хора, другите и да не ги бутнат, сами ще си паднат, и без това няма пари за всички - избирателите на Герб и реформите ще намажат, вие чакайте да ви каше Позитано как стоят нещата - плащат на червените тролове да ви пълнят главите с мухи и цял живот да сте им електорат.

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: e9461a3afd
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   №11 Говоря ти за собственици на апартаменти в центъра на Париж, не за социално слаби. Дори и средно богати, като се наложи по голям ремонт, предписан от обследващите на сградата, и на тях се налага да теглят споменатите заеми с 1, 5% годишна лихва.
Във Франция за разлика от Германия има по голям процент собственици, ти изглежда имаш поглед само над Германия и само нея приемаш за запада.
Не твърди, че няма банка в България, която да даде ипотечен кредит за покупка на панел днес, първо провери! Току що чукнах в моите пари. бг, ипотечни кредити, покупка на панел, в голям град, и ми излязоха над 10 банки готови да дадат ипотечен кредит за панелка на 6-7% годишна лихва.
През последните години някой измисли, че панелките имали срок на годност от 50г и ти си го въртиш това на пръста, а то НЕ Е ВЯРНО! Срокът на годност на панелките е над 100 години.
Дали те е яд или не, на хората които не искат да санират, кой го интересува, собственикът докато не реши няма да пребоядиса жилището си, то е негова собственост и е неприкосновено, защитено от българската конституция. Както нямаш право да накараш цял квартал от къщи, наведнъж /едновременно/ да си подменят покривите, така нямаш право да караш собственици на панелки да си пребоядисат сградата. Сградата е тяхна и ако искат и "пеперудки" ще си нарисуват по нея.
Ако си мислиш че собственик на отделна къща ще е съгласен при тези условия да санира, прати го при мен, аз му предлагам, това което сега предлага държавата на собствениците на панелни жилища. Да ми подпише генерално пълномощно да го представлявам пред банки и навсякъде през следващите 5-10 години, аз ще вложа в жилището му 1000лв санировка.
Сигурно не си чела документите и договорите по сделките, които предлагат, ами само си чешеш клавиатурата, обичаш да се дръглиш и като видиш някой да е против нещо се хващаш веднага, без дори да знаеш за какво става въпрос.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 4ca8f49519
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

14.   Номер 12, моя приятелка има събрани 7 хил, евро и точно тръгна да търси кредит за панелка - не давали! Продават се панелки дори от банките, но кридити не дават или поне не така, че да има смисъл да купиш. Братовчед ми наскоро си взе ново жилище за 30 хил. евро и му дадоха 100% от сумата, а лихвата му е 5-6%, но имат добра работа с жена му и дори може би ще им намалят лихвата, защото търсят и начин за рефинансиране.
Говореше за собственици на апартаменти във Франция - не в центъра на Париж. Не смятам, че обаче твоят пример има някакво значение, защото ако ще сравняваш нещо с нашите панелки, то това е смешно да са имотите в центъра на Париж, които практически не крият никакъв риск за банката, а и аз в Париж не видях панелки в центъра, но ти ще знаеш.
Определено съм съгласна да има у нас такива кредити, много по-добре, но не е това случая и не говорим за кредити тук, а става дума за БЕЗВЪЗМЕЗДНА ПОМОЩ и не знам ти дали живееш изобщо в България, но за панелки точно става думата, не за сградите в центъра на София.
Никой не им казва на хората иначе как да си рисуват фасадите - искат просто елементарни документи от тях, които всеки собственик на къща би внесал с кеф, за да му се санира без пари - ВРЕМЕННО сдружение, което просто да заяви желанието си и ПОЗВОЛЕНИЕТО си.
Ама хайде - аз се радвам, ако не се усвоят тези пари в крайна сметка, дано ги вкарат в истински важните неща като образование, инфраструктура и здравеопазване.
Пълна порнография е да санират за сметка на всички данакоплатци обречените жилища на собственици, които не им пука очавадно за тях.
Ще поживеем и ще видим, но според мен ще се възползват само хора, които и без това им пука за сградата, в която живеят и най-изпадналите сгради след десетилетие ще почнат да бутат. В България така стават нещата - ще чакат поводче, например да се срути такава сграда, което е въпрос на време и не е въпроса ДАЛИ, а кога - ще обявят национален траур 3 дни и после ще отворят програма от 1 милярда ама за събаряне.
Ще поживеем и ще видим...

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: ded030cee8
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

15.   ИЗМАМА е, както почти всичко в програмата на ГЕРБ. Само глупости измислят - хората умират, бягат, ония ще санират сгради. Кой ще живее в тях? И какво значи безплатно - откъде идват парите? Никой от оплитиците не бърка в собствения си джоб за благото на народа.

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 4ca8f49519
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

16.   Правилно н. 15, няма нищо безплатно, а всички ще ги платим! Тези пари трябваше да ги вкарат в образование, здравеопазване и инфраструктура не в панелките на някои и в строителните фирмици на други, но за съжаление тези програми не почнаха от ГЕРБ, а след като ги свалиха брутално миналата година, сега явно са решили да го карат през просото като колегите от Позитано - кредити до дупка и действително 1 милярд няма начин да не се усетят в икономиката, но е жало, че пак с кредити. Това е реалната цел на управляващите - да налеят пари в икономиката и да си направят предизборна кампания, защото действително имат намерение да ги вършат тези ремонти - поне тук ГЕРБ винаги са си изпълнявали обещанията и после минават с ножичките, но не там е пролбемът - измама е не към собствениците на панелки, а към данакоплатците. Собствениците на панелки и фирмите ще спечелят. И още нещо забравяме - държавата ще си гушне ДДС-та от материалите, данъци от фирмите, осигуровчици, ще падне безработицата и тем поодбни - същност тези данъци също са им цел, това са милиончета сладички, няма да се занимават на парче от собствениците от тук 20 лв., от там 20 лв. - този път упорните точки не са ги измислили добре - няма логика просто, но явно са комбина, защото в крайна сметка няма начин и фирмите на БСП, ДПС да не намажат. Така си и обяснявам заспалото им поведение - просто са отворили устите и чакат да лапат.

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: e9461a3afd
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

17.   №14 не си обиколила широкия център на Париж иди да по обиколиш, или може би от редовното саниране не се вижда това панелки ли са, кооперации ли?
За банките се съгласяваш значи че дават кредити за панелки, изгодно или не всеки сам си решава.

Нищо не казваш за предложението ми да дам 1000лв за саниране на която и да е къща, срещу това собственикът й да ми подпише генерално пълномощно да го представлявам пред банки и др институции в продължение на 5-10г???

Прочети документите и договорите за саниране и чак тогава коментирай че е добро за собствениците на панелки!!!
В коментар №7 описах истината за санирането, но изглежда не е удобна и затова не я публикуват. Нали никой не вярва че може в такава тема някой да е написал нецензурни думи или против правилата
1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Позволих си да напиша име на човек от властта това е.

Модератор - не бях видял 7, публикувах!

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: a1827ba731
гласове:
1 2 3 4 5
  (16 гласа)

19.   Парите са по програма от Европейските фондове, данъкоплатците така или иначе са ги дали чрез парите които сме платили за членството си в ЕС, сега ще е престъпление ако не се възползваме от тях. Така че хора осъзнайте се и не говорете глупости. Така или иначе сме в ЕС, затова по добре да се възползваме вместо да ни треснат пак някоя глоба за неусвоени пари. Апропо аз вече санирах апартамента с нова дограма, изолация и закупих 2 климатика в панелния блок където живея по програма REECALL за енергийна ефективност при това ДДС-то ми го върнаха. Нито са ми вдигнали данъците нито ми е зле за това, че за отопление плащам 60-80 лева през зимата докато съседите ми са със сметки по 200-300 за парно.
Това което искам е да прокарат в блока хоризонтални щрангове и да изолират новите тръби, за да спрем да пълним партийната касичка наречена "Топлофикация " София с измислената от тях такса за сградна инсталация.
Така че които има мозък да действа. В случая наистина говорим за нещо БЕЗПЛАТНО!

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 4ca8f49519
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

20.   “Нищо не казваш за предложението ми да дам 1000лв за саниране на която и да е къща, срещу това собственикът й да ми подпише генерално пълномощно да го представлявам пред банки и др институции в продължение на 5-10г? “

Ами чета и какво си написал/а в номер 7 - значи сдружението е фирма, т. е. ще го пишат в търговския регистър - такова пълномощно ще можеш да си го изтеглиш. Няма пълномощно, което да е за 10 години - ти винаги можеш да си оттеглиш пълномощното и никой не може да те принуди да даваш пълномощно да взима човек кредити от твое име - да няма да ти сложат пистолета на главата,.

С 1000 лв. ли ще санират един апартамент? Ами това откъде го имаш, защото за толкова пари не знам кое по-напред. За 1000 лв. не бих участвала в такова нещо, но ако съм в блок и има възможност ЦЕЛИЯ блок да се санира, защо не? 1000 лв. на апартамент е несериозна сума, моля тук за източник, защото от теб го чувам.
Някой пише, че има млади семейства, аз също съм млада - ами аз бих имала интерес да живея поне 40 годинки в жилището си, защо да не вкарам 6000 лв. лични пари в него? Ако всички съседи го сторят си е супер!

Другите точки са основателни, но за данъците си писах мнението, за ВиК и тем подобни да се сменят, защо не? Какъв е проблемът - след 30 г. всеки си сменя в частната къща тръбите и вкарва много над 6000 лв. - нали са собственици.

И аз не харесвам формата, МНОГО СЪМ ПРОТИВ, но че са за саниране - за саниране са.
Аз съм на мнение, че са и за бутане след някоя годинка, че санирането е невъзможно, но това е мое ЛИЧНО мнение.


НОМЕР 19 - НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ, ЧЕ СТАВА ДУМА ЗА ДЪРЖАВНИ ПАРИ, НЕ ЗА ЕС ПАРИ, ЗА 100% ДЪРЖАВНИ ПАРИ от заем!
Парите от ЕС за тази програма са излапани вече, а и има строг контрол, лично участие - става дума за изсипване на кофата с пари наляво-надясно.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 4 месеца
hash: ca686669c8
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

21.   Да, безплатното саниране е една ОГРОМНА измама на сега управляващите. Копирам си коментара от една друга тема:
Много внимателно с това саниране!!! Не искам никого да плаша, но могат да ви вземат жилището от едното саниране! Както каза номер 1, за да имате безплатно саниране, трябва да сключите съдружие или с други думи- фирма. Това означава, че твоят апартамент ще бъде част от тази фирма, той ще влиза в общото имущество на фирмата. В този случай собствениците на 67 % от идеалните части ще могат да се разполагат с общата стойност на имуществото. На прост език- да речем, че от блока си основете фирма. В тази фирма влиза и твоят апартамент. Собствениците на 67 % от общата площ на всички апартаменти, взети заедно, образуват мнозинство и могат да се разпореждат и с твоя апартамент. А тази фирма, в която влиза апартаментът, е юридическо лице. С други думи, ако тя фалира, могат спокойно да вземат твоето жилище, защото то се включва в състава на общото фирмено имущество.
Това е един голям капан, готвен от сега управляващите. Уж безплатно, но БЕЗПЛАТЕН ОБЯД НЯМА, ЗАПОМНЕТЕ ГО! Това саниране може да ти излезе много по-скъпо, отколкото си мислиш. Затова съветът ми е да си изделиш пари и сам/а да си санираш жилището. Не вярвай на подаяния, защото държавата никога не губи.
Мога да приложа и доказателства- https://www.ataka.tv/видео/в-окото-на-бурята-бр-г-c8638.html
Доказателство номер 2- https://www.ataka.tv/видео/в-окото-на-бурята-бр-г-c8775.html
Сега някой ще каже, че това е платена пропаганда на АТАКА, но, замислете се- нима това, което се казва, не е истина? Точно такива фирми искат да се регистрират, за да ти санират жилището. Затова, хора, не се връзвайте на този огромен капан!!!

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 4ca8f49519
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

23.   Дай други източници, номер 21, не Атака ТВ.
Аз имам апартамент в чужбина и имаме такова сдружение и изобщо не е така, както го описваш. Дори сдружението не е фирма, а е нещо като общо събрание - не е вписано в Търговския регистър и не може да извършва търговска дейност за разлика от фирмата.
Съседите не могат да ти продадат апартамента, да взимат кредити и тем подобни, а само се разпореждат и взимат решение всички заедно за общите части, към които са покриви, фасади, дори прозорците, но нито могат да продават и да взимат кредити, нито да ти се месят в това, какво ще правиш ти с жилището си.
Най-много могат да вземат решение както пишат горе да кажем да сменят тръбите, да съберат пари, да извършат ремонта и да те съдят за твоята част - ДА, тук действително има възможност да те дадат на съдя-изпълнител, но не държавата, а съсобствениците ти и ДА - съдя изпълнителят ще иска пари от теб, но у нас не могат и без това да ти вземат единственото жилище заради дългове, освен ако не си го ипотекирал. С две думи - какво е страшното?
В България имам апартамент в кооперация, в която сме си направили подобни нещо и на практика пак така функционира, но да - прав/а си, не могат съседите ми без мен да сменят тръбите и да ме съдят, което е лошо, защото пък и аз не мога да искам от тях пари, когато трябва да се правят ремонти, но сме разбрани хора и се оправяме.

Дай някакакъв ОФИЦИАЛЕН и БЕЗПРИСТРАСТЕН източник, защото много ме заинтересува.
Аз не се страхувам от сдружението, защото съм го видяла как функционира на практика в чужбина и дори без тези държавни глупости пак смятаме в нашата кооперация да си направим такова, защото съм го предлагала и сме говорили по темата, но е достатачно един човек да не иска и няма начин да стане такова сдружение.
Как така с 67% от собствениците ще се прави сдружение????
Моля и тук за инфо, защото според мен ТРЯБВА да са 100% от собствениците, които ще подпишат учредителния договор, а как ще се взимат решения те си определят - например с 67%, 50%.
Например решават да сменят тръбите 67% и после те съдят за твоята част, но ти ПРЕДИ ТОВА ТРЯБВА да си влезнал в това сдружение все пак, да си подписал учредителен договор, акт и тем подобни!

За другото съм съгласна - няма безлатен обяд, набутаха държавата с 1 милярд кредити в повече.

 
  ...

...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: eec3ca7f88
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

24.   19, в заблуда си, тези пари не са от ЕС, а са от заема който взеха наскоро. Т. е., парите ще се връщат от всички българи, най вече от младите.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 4 месеца
hash: ca686669c8
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

25.   23, не подвеждай хората. Прави разлика. Ако беше изгледала видеото, щеше да видиш, че общото събрание е безобидно, както ти казваш. Само че ви задължават да си направите ФИРМА! Оттук насетне тя става юридическо лице. Ако беше просто общо събрание добре, но не е това.
Виж сега, аз нямам намерение да лъжа и да подвеждам хората. Ако не бях сигурен, нямаше да го напиша. Просто законът е такъв. Ще ти дам още един източник, щом искаш- http://deta7.blog.bg/regionalni/2015/01/24/goliamata-izmama-narechena-bezplatno-sanirane.1332751
Но от това саниране нищо добро няма да излезе, поне по мое мнение. Аз съм ви предупредил, пък вече вие си знаете. После да не ревете, ако останете на улицата.
Фирмата е юридическо лице. Ако например съставите ООД, самата фирма отговаря с цялото си имущество, а самото имущество на тази фирма е вашето ЛИЧНО имущество. От програма за саниране не можеш да се измъкнеш 5 ГОДИНИ след като са ти санирали жилището. А ако, да речем, сега ти санират дома и санирането продължи до 2017 г., до 2022г. няма измъкване от тази фирма, която сте учредили. А до 2022г. знаеш ли какви закони могат да се приемат в парламента и какво може да се случи? Няма как да знаеш.
Още нещо- да, собствениците, както казах, на 67% от идеалните части се разпореждат с цялото фирмено имущество. Но колкото по-голям апартамент притежаваш, толкова по-голям процент идеални части имаш. Казано по-просто, най-богатите ще могат да управляват апартаментите и на по-бедните. А рушветите нали знаеш колко са разпространени в нашата страна? Но пак ти казвам- излгедай видеата, няма да съжаляваш. Посочени са саконопроекти, отвори Конституцията, има я в Интернет, погледни, че е така.
И пак казвам- хора, на дясно правителство НИКОГА НЕ МОЖЕШ ДА ИМАШ ДОВЕРИЕ, проумейте го, за да не съжалявате в бъдеще!

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 4ca8f49519
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

27.   Уф, прочетох инфото от линка, номер 25 - пак Атака, пак БСП-то. Ще търся закона да чета, ако има такъв, подзаконови актове - такива работи.
Ако е фирма сдружението, то ще е записано в ТР, ще има ЕИК, касов апарат дори и ще може да развива търговска дейност - други „фирми“ няма.
Но, да, определено ще стане юридическо лице, най-вероятно с нестопанска цел - един вид проектно дружество, но не може да се разпорежда с жилищата ви такова, освен ако не сте писали изрично в учредителния акт.
Така в момента стои въпроса и с т. н. „затворени комплекси“ - модерните комплекси с басейнчета и джиджи-биджита, които трябва да се управляват - някой да подписва договори за чужди услуги и тем подобни - няма да открият топлата вода упрвляващите.
Ще поживеем и ще видим - хубаво е човек да е скептичен, но нека четем първичните документи (каквито аз още не намирам в нета), не кой от Атака и БСП-то какво казал. На тях им нямам никакво доверие, а който след последната година им има си е сам виновен.
Бих била благодарна, ако някой пусне линка към ПЪРВИЧНА и ОФИЦИАЛНА документация да прочетем и да видим как РЕАЛНО стоят нещата.
Моля, ако има юристи тук да пуснат и анализират документацията.
Благодаря

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: e9461a3afd
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

28.   Благодаря на модератора, че все пак публикува №7
№20 прочети документацията към министерството и ако размислиш върху всички абзаци ще разбереш какви са уловките. Не е нужно да имаш юридическо образование, достатъчно е да си средно интелигентен за да разбереш.
На цял блок, като 1 сдружение, могат да да дадат не повече от 200 000, а 1 блок с 8 входа и 8 етажа е около 200 апартамента. тоест по 1000 на апартамент. И това е горната граница.
По някакъв закон, мисля че европейски държавата може да подпомага фирми до 200 000лв.
Пълномощното го прави сдружението към общината, за да започне проектът, не е точно пълномощно, а договор съответно сдружението е доверител а общината довереник. Нямаш право да разваляш този договор когато ти кефне.

За ВИК в къща сменяш тръби на 30г не от канализацията до вас, или тези в квартала, а само вътре в дома си нали? Осъзнаваш ли разликата? Те в панелките вътре в дома си са си сменили повечето /над 90%/ тръбите на ВИК обаче става въпрос за тези, които водят от апартамента до канализацита.

Дали панелките са за саниране може да реши само отделния собственик за себе си, нали си съгласна че теб като нямаш панелно жилище никой не те пита дали ти харесват? Ако кажа че според мен и твоята къща е за бутане и на мен не ми харесва как изглежда, дали ще ти хареса, възпирай се като говориш за чуждите къщи!

Парите са И от ЕС И от държавен кредит така че и двамата с №19 сте прави за това, от къде идват парите.
№21 източника е министерството, документите ги има в сайта им, прочети ги!
Ей това е разликата и с Европа и с кооперациите "не е вписано в търговския регистър" то вашето не е ФИРМА, другата разлика е че тук не съседите, а довереник ще е общината. Тя като такъв може да реши да тегли ипотечен кредит от името на фирмата сдружение! Ти един собственик от сдружението си длъжен да изплащаш този кредит заедно с останалите собственици, а съответно банката като спреш да плащаш, дърпа първо сдружението, после ако нямаш пари продава твоето жилище!
"Как така с 67% от собствениците ще се прави сдружение? "
Чети ЗУЕС! Там ясно го пише.
Няма такова нещо 100%, нито учредителен договор подписваш, нито акт, нито нищо и имаш подарък от съседите СДРУЖЕНИИЦЕ! и сдруженийцето превърнато във фирма и регистрирано в Търговския регистър, получаваш всичко това като подарък от съседите. И това без дори да си съгласен да санираш, чак тогава идват съседите при теб и искат да подпишеш декларация, че ще пуснеш майстори санировачи у вас. Ако подпишеш те идват, ако не подпишеш няма санировка за целия блок. Обаче сдружението-фирма остава като бонус, без значение дали си подписал или не декларацията за пускане на майстори в дома си.
Между другото не съм гледал тв и нито знам какво казали атака, нито знам какво са казали днес по канал 1. не искам и да знам, какво мислят те. Чета, информирам се от официални документи на министерството, чух лично и на живо министърката. Вярвам само на това което е подплатено с документи и на това което чух с ушите си от министърката.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 4ca8f49519
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

29.   Ок, мерси за инфото 28.
Ще прочета утре, но моля за линкове, ако е удобно.
Ако е така, както казваш, тогава санирането не е подходящо за големите блокове. С 1000-2000 лв. на жилище няма начин да се оправи каквото и да е било, но за по-малки блокове може би има смисъл.
Аз до колкото знам парите са САМО от кредит, но правилото за подпомагането в ЕС си важи. Може и да греша, но както и да е - какво спорим, когато с 1000 лв. и без това не може да се оправи жилище?

Ние в кооперацията цялата инсталация иначе сменихме, защото се бяха запушили от всякъде тръбите - 6 апартамента, два вертикала, не е толкова голяма работа, но в тези блокове не виждам как да станат нещата, ако всеки си е собсвеник на един апартамент. За мен най-добре е един собственик (инвеститор, община) да питежава целия блок и да си го поддържа, защото с 200 апартамента няма как общо събрание да решава - ЛУДНИЦА.
Съгласна съм обаче, че не можеш по такива пътища да завземеш собствеността на хората като община.
Моето мнение горе съм го писала - едно по едно се изкупуват апартаментите или им се дава в съседната сграда такова жилище и бутане - няма друго решение. 1 милярд биха били добро начало.
Утре ще чета и за закона, ако си прав - ЛУДНИЦА.

 
  ...

...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: e9461a3afd
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

30.   http://mrrb.government.bg/?controller=category&catid=117
Тук чети: "Mетодически указания и приложения към тях" Накрая има и приложения, които всъщност са договорите съответно с общината "приложение №10 мисля, декларациите за допускане на майстори у дома приложение №2, абе чети и се учудвай!
За количеството пари отпускани на фирма /сдружение/, чети приложение №14 алинея 4 точка 4!

Под саниране на жилище имат предвид:
1Конструктивно обследване
2 Проект и оценка
3 Смяна на дограма /където е необходимо/, а повечето са си сменили собствената дограма.
4 Ремонт на покрив /ако е нужно/
5 Смяна на дограма на входа /ако е нужно/
6 външна топло изолация /ако и където е нужно/
Според огледа и обследването се решава, кое къде да се пипне. За 200 000 може всеки един панелен блок да светне отвън, обаче! Обаче всичко което видят и не е свързано с енергийна ефективност му правят предписание в срок да се изпълни! И след майсторите им почваш, хем да изпълняваш предписания, хем цялостен вътрешен ремонт на апартамента си за твоя сметка /плочки баня, теракоти, мазилки, паркети и тн/.


Какво ще кажеш общината да притежава целия град, включително твоето жилище ще се съгласиш ли?
Май не си съгласна, е точно по същата причина и собствениците на панелно жилище не са съгласни общината да е собственик на жилищата им.

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 4ca8f49519
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

31.   Мерси за линка! Почвам да чета. Жалко обаче, ако си прав!
Навита съм иначе общината да притежава всичко, включително и моето жилище, но трябва да ме обезщети подобаващо. Защо не?
Аз съм гледала и чела как хората с панелките от ГДР-то са се справили - повечето са били под наем и без това са били на общината, но които са били със собствени жилища са им ги купили, после с тези, които не продават са ги преместили в един единствен блок и всичко останало гърми. Един блок можеш да санираш, но в нашите количества и качества е невъзможно!!!

Чета презентацията и се мая от графичните ? качества - аз ако на шефа ми такава презентация му направя ще ме извърли с компютъра - не се чете направо. Само 1 фолийце има прилично и то за 12 клас. *номер 20

Утре ще препечатам по-важното тук.

Лека вечер

 
  ... горе^
преди: 9 години, 4 месеца
hash: ded030cee8
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

32.   Няма такова понятие "европейски пари" или еврофондове. България плаща членски внос за това, че е част от ЕС и НЕ получава повече европейски пари от тези, които плаща годишно. Никой не дава безплатен обяд, балъци. НИКОЙ!

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: ded030cee8
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

33.   Другото, което пропуснах да кажа, е следното: в нашата мила родина има много по-приоритетни проблеми, които трябва да бъдат решени. Имаме ужасен демографски проблем, който съвсем скоро ще доведе до заличаване на нацията ни. Никой обаче не мисли за това. Санирането е една далавера. АБСОЛЮТНА. Как могат да се намерят пари за "безплатно" саниране, а за пенсии няма? Как могат да се намерят пари за спасяване на фалиращи банки, а за умиращите от глад и НАВОДНЕНИЯ няма? Това се нарича далавера. ГЕРБ си имат сума ти строителни фирмички, печелят европейски проекти и строят никому ненужни читалища в безлюдни села, само и само да прилапат от парите по програмата. Години наред се хващате на една и съща въдица - не поумняхте ли най-сетне?

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 4ca8f49519
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

34.   Номер 30 - нямам време, прехвърлям нещата, утре ще препечатам доста инфо, но едно не намерих - къде е този договор с общината?
Ясно ми стана вече, не е толкова сташно, колкото го изкарват комунистите, но не е за съжаление и това, което аз си мислих. ЖАЛКО
Има ли примерен такъв договор с общината би било супер да се публикува.
Мерси

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: e9461a3afd
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

35.   34 Договора с общината или съответно сдружението доверител и общината като довереник е в приложение №10 мисля! Самите приложения са вътре при методическите указания.
Разбира се че не е страшно за този, който има пари да плати всички изисквания и ремонти, страшно е за този който си мисли, че безплатното ще му излезе без пари. Ако си сменял подовите настилки и плочките си преди над 10г, защо да не ги смениш и сега, ако имаш пари? Обаче ако си ги сменил преди 1 година и то с кредит за ремонт, и нямаш пари, какво правиш? Ами ако си възрастен дядо с 200лв пенсия и единственото, което имаш е схлупеното панелно апартаментче?
То един, двама, пет човека да се съгласят, ами 200 и всичките правили ремонт в различно време /скоро или отдавна/?

Най големия проблем е фирмата /сдружение/, това че ще подпишат доверие към общината на документ и това, че в нея ще имат по големи права богатите, тези с по големи жилища. Гошо с тристайния ще има 2, 5 пъти повече гласност от Пешо с гарсониерата. А сметките им за смяна на общи ВИК тръби са еднакви, защото тръбите за Гошо и Пешо са еднакво дълги.

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: ca686669c8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

36.   От номер 25- 33, не, така и не проумяха. И аз точно това се опитвам да им кажа, ще им спретнат страхотна клопка на някои хора, ама като са шарани, да се хващат на въдицата. Нашият народ е глупав и винаги вярва на подаяния. Така и не разбраха най-важните 2 истини- ДЪРВАТА НИКОГА НЕ ГУБИ и БЕЗПЛАТЕН ОБЯД НЯМА! Сигурно ще им трябват поне още 25 години...

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: ca686669c8
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

37.   Номер 34, то защото комунистите все са ви виновни за всичко, затова още дълго време България ще намалява. Продължавайте да обвинявате комунистите за всичко и ще видите как скоро българите ще станат по-малко от циганите.
А ако ви вземат жилищата, пак ще ревете, че няма държава и сигурно пак комунистите ще са ви виновни...

 
  ... горе^
преди: 9 години, 4 месеца
hash: d9bf13e019
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

38.   Няма да навлизам в подробности. Ще кажа само: да, измама е! Оставете ги да санират наивниците, а после ще чуете каква е далаверата, когато жертвите се разпищят!

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 4ca8f49519
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

39.   НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ НА МНОГОФАМИЛНИ ЖИЛИЩНИ СГРАДИ

КОЙ МОЖЕ ДА КАНДИДАТСТВА?
Всички многофамилни жилищни сгради, строени по индустриален способ - ЕПЖС (едропанелно жилищно строителство); ППП (пакетно повдигани плочи); ЕПК (едроплощен кофраж);
Минимален брой на апартаментите в сградата - 36 самостоятелни обекти с жилищно предназначение;
Обхват- всички 264 общини.

КАК СЕ КАНДИДАТСТВА?
Стъпка 1 Етажната собственост регистрира Сдружение на собствениците по реда на Закона за управление на етажната собственост (по образец) в съответната община/район и регистър БУЛСТАТ.

ВАЖНО! За целите на програмата е необходимо да се регистрира ЕДНО Сдружение на собствениците за цялата сграда, независимо от броя на входовете в нея. Избраният Управителен съвет действа от името на всички собственици в сградата.

Стъпка 2 Вземане на решение за обновяване на сградата (с минимум 67% собственост на идеални части от общите части в сградата). Даване на съгласие от името на всички собственици съответната община да реализира всички дейности по сградата (пообразец).

ВАЖНО! На етап изпълнение на дейностите по сградата, следва да се осигури достъп до всички самостоятелни обекти в нея.

Стъпка 3 Сдружението на собствениците подава заявление за кандидатстване (по образец) пред общината/района по местонахождение на сградата.

Стъпка 4 Общината осъществява прием на документи за кандидатстване, оценка, одобрение/отхвърляне.

Стъпка 5 При одобрение на сградата се сключва споразумение (по образец) между общината. Сдружението на собствениците, Българската банка за развитие и представител на държавата (областен управител).


ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ОБЩИНАТА
Общината отговаря за избора на изпълнители по реда на Закона за обществените поръчки за осъществяване на отделните дейности по сградата и за изпълнението на целия процес по обновяване на сградата на своята територия:



Извършване на техническо (конструктивно) обследване и изготвяне на технически паспорт;
Извършване на обследване за енергийна ефективност от лицензирани одитори и изготвяне на доклад с необходимите енергоспестяващи мерки по сградата;
Проектиране и изпълнение на строително-монтажни работи;
Строителен и авторски надзор.

КАКВИ МЕРКИ ЩЕ СЕ ФИНАНСИРАТ?
Дейности по конструктивно укрепване на сградата;
Обновяване на общите части на сградата (покрив, фасада, стълбищна клетка и др. );
Мерки за енергийна ефективност:
- топлоизолация и подмяна на дограма (прозорци, врати и др. ), о ремонт или подмяна на вътрешни инсталации и/или връзки към системите за топлоснабдяване и газоснабдяване в общите части на сградата,
- изграждане на инсталации за ВЕИ - соларни панели,
- ремонт на електроинсталация в общите части на сградата, о енергоефекгивни мерки в асансьорите.


КАКВО НЕ ВКЛЮЧВА ПРОГРАМАТА?
Закупуване на нови радиатори;
Закупуване на нови асансьори;
Вътрешно обзавеждане и оборудване.

КОГА СТАРТИРА ПРОГРАМАТА?
До края на м. януари 2015 г. ще бъдат публикувани Методически указания към общините и Сдруженията на собствениците, както и необходимите образци за кандидатстване пред общината.


Източник - Мин. рег. развитие и благоустройството

http://mrrb. government. bg/? controller=category&catid=117


******* чл. 25 ал. 1 ЗУЕС

Чл. 25. (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г. ) (1) За усвояване на средства от фондовете на Европейския съюз и/или от държавния или общинския бюджет, безвъзмездна помощ и субсидии и/или използване на собствени средства с цел ремонт и обновяване на сгради в режим на етажна собственост собствениците могат да учредят сдружение. Сдружението е юридическо лице, създадено по реда на този закон.
(2) Сдружението може да извършва и други дейности, свързани с управлението на общите части на етажната собственост, включително да усвоява средства от други източници на финансиране, извън тези по ал. 1.

 
  ...

...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 4ca8f49519
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

40.   МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ Н. 39 ПРЕДИ!!!! да четете долния ми Коментар

Благодаря!

ПЪРВО - става дума за НАЦИОНАЛНА програма, т.е. 100% от средствата са от НАЦИОНАЛНИЯ БЪЛГАРСКИ БЮДЖЕТ.
По тази програма НЯМА ЕС средства и НЕ СТАВА ДУМА формално погледнато за субсидия към фирми - т.е. НЯМА ограничения от ЕС от всякакъв характер!!!

Стъпка 1 - Сдружение на собствениците по Чл. 25. (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г. ) (1) За усвояване на средства от фондовете на Европейския съюз
(ЧЕТЕТЕ ПАК ВНИМАТЕЛНО!)

СТАВА ДУМА НЕ ЗА ФИРМА, т.е. за ТЪРГОВСКО ДРУЖЕСТВО по силата на ТЪРГОВСКИЯ ЗАКОН, а за съставянето на Юридическо лице от съсобствениците - т.е. СЪСОБСТВЕНИЦИТЕ НА АПАРТАМЕНТИТЕ СА СОБСТВЕНИЦИ НА ТОВА ДРУЖЕСТВО И НЕ ОБЩИНАТА ИЛИ ДЪРЖАВАТА!!!
Важно е това да се разбере - собствеността си остава във ваши ръце! Това не е търговско дружество, а вид проектно дружество С ОПРЕДЕЛЕНА ЦЕЛ - да усвои съответните пари (то и в закона така си пише) и НИКЪДЕ НЕ ПИШЕ, че след като усвоите парите не можете да го закриете.
Не е измислено това дружество от това правителство - отдавна има такива и доста хора усвоиха пари от ЕС БЕЗ някой да им взел жилищата
Форматът е измислен, работещ и до сега предимно кооперации се възползваха от него, които всеки от вас е виждал навън и никоя община или държавата не е взела санираните от ЕС-програми кооперации - принципът е същият по отношение на дружеството, разликата е, че не самото дружество, а община и държава ще избират изпълнител и ще му възлагат работите.

Много от кооперациите имеме подобни дружества ЗУЕС, с които възлагаме ремонти на общите части, защото някой трябва да подпише с фирмата-изпълнител, да избере фирмата и да плати. Затова се прави това ПРОЕКТНО дружество, НО повечето нови кооперации имат такова - да не мислите, че басейните в затворените комплекси се стопанисват сами, че сама сградата си събира пари за консумативи, охрана и фирма за ремонт и почистване? Такива дружества направиха кооперациите и си усвоиха пари от ЕС и поддадоха документация по програмите.

Ако познавате хора от такава кооперация, санирана по тези програми или хора с жилища в новите затворени комплекси - отидете, питайте ги и говорете с тях какви са били последиците за тях, увеличили ли са им се данъци, общината взела ли им е жилищата и така нататък. Не е нужно да вярвате на мен, на правителства, министерства - ПИТАЙТЕ СЪСЕДИТЕ СИ, питайте юристи, отидете в общината и питайте за документи, СЪБЕРЕТЕ СЕ СЪСЕДИ И ДИСКУТИРАЙТЕ! Не четете какво казва Атака ТВ, защото лъжат!
.....
....
....
Стъпка 5 При одобрение на сградата се сключва споразумение (по образец) между общината. Сдружението на собствениците, Българската банка за развитие и
представител на държавата (областен управител).

Общината не ви взима собствеността, а сключвате договор с нея. Нещо повече- не само с общината, но с ББР и държавата - това са три чифта очи, независими институции - често кметът е дори от БСП да кажем, правителството е на ГЕРБ, ББР е независима институция!
НИКОЙ НЕ ВИ ВЗИМА СДРУЖЕНИЕТО ИЛИ АПАРТАМЕНТА, а двете страни поемате някакви задължения - вие да дадете достъп до имота си, общината да ви го ремонтира, да намери финансиране и тем подобни.
За вас конкретно това какво означава - идват и ви ремонтират жилището БЕЗПЛАТНО, НО ВНИМАНИЕ - само нещата, свързани с енергийната ефективност

В папката „Методически указания“, http://mrrb.government.bg/?controller=category&catid=117

Можете КОНКРЕТНО да прочетете какво ще се сменя - например прозорци, изолации, но и соларни панели можете дори да сложите....дадени са много добри спецификации за материали, дори за лепила - четете, ако не ви харесват тези неща, които БЕЗПЛАТНО ще ви се дадат, не участвайте!

НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ЦЕЛТА НА ПРОГРАМАТА - енергийна ефектийност! Нали затова протестирахме миналата година - не искаме скъп ток и тем подобни - пестене му е майката. Държавата няма пари за нови реактори и атомни централи.
...това поне е поводът за програмата официално, реално си е субсидия към строителния бизнес.
Разбира се, не може държавата да финансира енергийната ефективност на обречени сгради и ще постави някакви ОБЕКТИВНИ условия. Не може да каже Драган ще получи ремонта, Иван няма да го получи - парите са ограничени и няма да стигнат на всички!!!
Затова разбира се ще се иска сградата да е със здрава конструкция и да - да си оправите неща като инсталация, покрив, ако тези течат - защо да оправя държавата прозорците, когато собствениците оставят сградата си да се срути!!!


МОЯТ ИЗВОД Е - Нищо ново под слънцето по отношение на Сдружението - това не е фирма и така умните хора от малките кооперации, които са инвестирали стотици хиляди в апартаменти, си управляват и без това собствеността. Никой от нас не може да си позволи съсед ХУ да си запусне жилището под или над нас, да ни потече покривът или инсталацията.
НО нищо не ви пречи да го закриете след изпълняване на договора- никой не може да ви задължи като собственици да поддържате юридическото лица. ПАК ПОВТАРЯМ - това не е търговско дружество по ТЗ (ООД, АД), а си е дружество за управление на етажната собственост по ЗУЕС!!! СДРУЖЕНИЕТО НЕ Е ФИРМА!
Ако се притеснявате от това да отговаряте заедно със съседи Х,У, ............ за ОБЩАТА ви сграда - ами затворете сдружението след санирането, НО това не променя фактите - сградата си остава обща и вашият апартамент не виси във въздуха :))

ЗАЩО НЕ ХАРЕСВАМ ТОЗИ ПРОЕКТ (ЛИЧНО МНЕНИЕ).

Не харесвам проекта поради следните причини
1. НАЙ-ВЕЧЕ ще доведе до корупция!
Целта е ясна - всички поръчки ще ги раздава общината и държавата в лицето на кмета и правителството, представлявано от областния управител. Държавата е направила спецификация на определени неща...т.е. определени фирми за материали също ще спечелят. Това е скрита субсидия за близки до управляващите фирми, но и за близки до местната власт фирми, експерти и тем подобни.
При ЕС-програмите сдружението имаше право САМО да си определя изпълнителя, носеше и част от разходите. Това беше много добро решение, защото всяка кооперация можеше да си избере най-добрата оферта като качество и цена, малките и средни фирми можеха да взимат и работят по тези програми, а финансовата отговорност на съсобствениците гарантираше, че те ще поддържат вече направеното.
Сега едни големи фирми ще вземат цялото саниране...и знаете какво ще стане нататък
После подареното не се пази !!!


Не харесвам програмата и защото както писах и в самото начало - подарък ще има изключително за образованите и без това загрижените за имуществото си граждани на големите градове - ИЗБИРАТЕЛИТЕ НА ГЕРБ И РЕФОРМАТОРИТЕ!
По-ниско образованите и жителите на малките градове няма да се доберат до парите, защото те първо няма да успеят да се справят с документацията, колкото и да е проста тя. Второ, ще станат жертва на червената и атакистка пропаганда и от страх няма да участват.

Защо има такава пропаганда? Много просто - програмата е измислена от политиците, за да си бетонират електората, БСП и тем подобните не искат да си загубят електората и не искат техните избиратели да получат каквото и да е било от това правителство, защото след изборите е преди изборите!!!

Кметовете на БСП общините (За ДПС не съм сигурна) ще бойкотират програмата най-вероятно и така малките общински градове с голяма безработица няма да получат парите.
В големите, управлявани от ГЕРБ общини вече си има отговорници, които помагат при документация, в Бургас цял квартал ще санират, София не ми се мисли, Варна ....тези общини ще дръпнат много бързо ресурса, ще се организират и докато се усетят някои хора, че обядът е безплатен (поне за собствениците на имотите), той ще е раздаден вече в общините, които и без това са добре, където няма безработица и стандартът на живот е висок.

Някои хора щели да бъдат измамени? В какво могат да измамят собствениците на панелките - да ги накарат да инвестират в СОБСТВЕНАТА СИ СГРАДА като оправят течащите си тръби и разклатените панели ли? Ами това и без това трябва да го сторят тези хора, ако не искат сградата да ги убие един ден. ВНИМАНИЕ - тези ремонти, които вие ще плащате не ги управлява общината - вие ще можете да си изберете фирма, да си оправите проблемите.
С две думи - пари от вас в посока община няма да текат! Услуги от общината ще потекат към вас

Не ми харесва проектът!!!!
Не ми харесва проектът и като данакоплатец. Ще плащаме всички за ЧАСТНАТА собственост на някои хора. Програмата е скрита субсидия, а субсидиите са отрова за икономиката и нарушава пазарните правила!!!!

Според мен, най-голямата грешка се е направила в самото начало. Не всеки ТРЯБВА и МОЖЕ да бъде собственик на недвижимо имущество. Имотът задължава и ако не се поддържа става опасен. Въпрос на време е да падне някой огромен блок и да почерни нацията.
Програмата трябваше да обезщети тези хора и да бутне опасните блокове, не да санира блоковете на хората, които и без това си поддържат имуществото, защото няма какво да се лъжем - тези точно и ще кандидатстват по програмата и не тези, които можеш да изплашиш с 200 лв. ЕВЕНТУАЛНО данък на година...Който няма 200 лв. за данък как ще има 1000 лв. да се сменят тръбите или 20 лв. месечно за поддръжка на асансьор от професионална фирма, или 2000 лв. да метнем един битумен на покрива....Тези хора живеят ден за ден в жилищата, подарени им някога от държавата и живеят в илюзията „Мой дом, моя крепост“, но същност това е само утопия.

„Мой дом, моя крепост“ има само за хората в частна къща, които могат еднолично да се разпореждат със сградата - една сграда, един собственик, една крепост

Когато живее човек в една сграда с 200 собственика, не можем да говорим за “МОЙ дом, МОЯ крепост“, а за “НАШ дом, НАША крепост“ и ако ви е страх едно сдружение да направите със съседите си по ЗУЕС, кажете как управлявате изобщо ВАШАТА крепост?
НИКАК!
Оставате дома си да се разпадне, докато ви падне върху главите и убие всички ви или държавата ви изсели в социални жилища, които няма - т.е. на улицата.
Още през комунизма са ви продали илюзията за ваш дом, защото земята ПОД блоковете си остава общинска, продали са ви право да висите в апартамента си ДОКАТО ГО ИМА. В момента, в които се бутне сградата, вие права нямате.
Същност панелките и без това са ги правили за 50-55 г., това изрично е било казано и записано в договорите още тогава. Огледайте се - тези сгради НЕ СА ВЕЧНИ и не са правени за ВЕЧНОСТТА.
Това е технология за ВРЕМЕННИ жилища.
Вечни жилища са частните къщи, построени с любов, поддържани с любов. Кооперациите от 5-10 апартамента, в които всеки се познава, всеки е вкарал последните си пари и непрекъснато поддържа, построените през началото от 20 век сгради от виенски и италиански архитекти - това са сгради, които и след 300 г. ще определят облика на градовете, а панелките .......те са временно явление.

НЕ ХАРЕСВАМ ПРОГРАМАТА, но ако имах така или иначе панелен апартамент и разбрани съседи, бих се възползвала, защото това е един шанс не само да ти се ремонтира за сметка на държавата частния имот, това е шанс да опознаеш съседите си и заедно да решите най-наболелите проблеми на ОБЩИЯ ДОМ, за да се удължи поне краткия му живот с 20-тина годинки.
Който иска да живее в „мой дом, моя крепост“ ще трябва да живее в частна къща.


Решавайте сами, но не се оставяйте да ви плашат!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 4 месеца
hash: eec3ca7f88
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

41.   35, за какви вътрешни ремонти говориш? Вътре в апартаментите няма да се пипа нищо, а само по сградата и фасадата й. Точно това ме навежда на мисълта, че целта не е да се стегне сградата като цяло, т. е., да й се направи капитален ремонт, а ще се прави само козметика. Вътре всичко ще си остане изгнило от годините. Има ли смисъл да се наливат пари за нищо, утре тези панелки ще паднат сами. Мисля си, че целят да направят една украса, да има после Бойко с какво да се хвали и да замаже очите на хората. Нали за президент се стяга, пука му, че сега ще похарчи 1 милиард за глупости. Важно е егото си да начеше. А от вдигането на данъците на модернизираните блокове, все ще капне нещо в хазната. Никой няма да хвърли пари ей така-за благотворителност. Ще видим какво ще излезе. Май нищо, но техните хора ще се възползват и пак ще си откраднат парички.

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: eec3ca7f88
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

42.   ******* чл. 25 ал. 1 ЗУЕС
(2) Сдружението може да извършва и други дейности, свързани с управлението на общите части на етажната собственост, включително да усвоява средства от други източници на финансиране, извън тези по ал. 1.
Тази алинея ще ни дойде като гръм от ясно небе. Обърнете внимание, сдружението може да извършва и други дейности, свързани с общите части!? Дилян Добрев от ГЕРБ, говори по телевизията, че сдруженията са само за санирането и после се разтурят. Те само щели да са ответна страна на общината и ще играят роля на посредник между живущите в блоковете и общината. А закона казва друго, на кого да вярваме? Още от начало шикалкавят, как да им повярвам?

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 4ca8f49519
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

43.   Какво означава програмата от ИКОНОМИЧЕСКА гледна точка ЗА ВСИЧКИ.

1. Ще се създадат работни места ще се инвестира в мощности, които без субсидията ще станат излишни.
Затова и казваме икономистите, че субсидията е отрова за икономиката - то е вид наркотик, а когато спре става... лошо, много лошо.

2. Фирмите, които участват ще станат по-силни и конкурентноспособни в сравнение с останалите фирми и не защото са по-добри, по-ефектини и тем подобни, а просто, защото са близки до управляващи, кметове и тем подобни. Няма нужда да крадат тези фирми парите - те ще си построят по договор обещаното, но ще има обороти, печалби...

3. Държавата ще прибере поне 30% от парите в своя държавен бюджет за 2015 г. (ако не повече), защото това са ДДС-та, това са осигуровки, данъци... по веригата всеки инвестиран лв. ще докара 3 лв. БВП - ще се вдигне с 3 мил. БВП за 2015, ще се увеличат приходите на държавата и статистиката ще е страхотна.

4. За малка страна като нашата един милярд са си доста пара - ще усетим инфлация, което не е негативно в момента (имаме дефлация), но ще се развъртят тези пари, ще има уживление, хората ще имат работа, доход и ще консумират. Всички ще го усетим това нещо, лошото е, че няма да доведе дългосрочно до преструктуриране на икономиката и решаване на проблемите. Например има свръхкапацитети в строителния бранш, но вместо тези фирми да се закрият, да останат най-добрите и качествените, ще се поддържат изкуствено определени играчи... които и без това са обречени, защото реално няма такова търсене вече, каквото е предлагането.
Несправедливо е и към другите браншове, които така не могат да плащат такива заплати да кажем и така нататък. Така такива браншове не могат да растат, макар че има търсене и цените остават високи - реалното търсене не може да се задоволи, но изкуствено се хвърлят капацитети в нещо, което не се търси!
(ФАКТ - реално собствениците на панелки не искат да ги санират енергийно... и нямат парите за това)

.... ПОЛИТИЧЕСКИ писах горе какви са целите - ГЕРБ, Реформаторите и АББ не са тръгнали да крадат парите, то не им и трябва! Толкова глупав българският народ вече не е, а голото крадене е очевадно за най-малкото бебе, има и свободни медии, информация - ЗАЩО ДА КРАДАТ?
Същост те НЕ ИСКАТ ДА КРАДАТ, а да стимулират своите партньори - вижте как работят до сега - строят метра, улици, магистрали, градини и тем подобни, клъц-клъц откриваха по обект на ден едва ли не - който и да рови, няма да намери злоупотреби. Моделът не е измислен от ГЕРБ, а това на Запад е нормалното. Така се случват нещата в развитите икономики и не си мислте, че някой на Запад става политик заради заплатката си.
Политиците са хора, които са жадни за власт и влияние. Те могат като Борисов да живеят в къщичката си или като Ципрас да се разкарват с дънки и мотопед - не парите са им основното поне докато са в политиката. Те си първо искат да са важни, да се къпят във власт, после си правят връзки и накрая тези от тях, коиот имат нужа от пари просто СЛЕД политическата си кариера отиват да работят в Газпром за 5 мил. заплата да кажем.
Така се случват нещата в белите страни.
Наглеци като комунистите и техните произволни да работят директно за Орион и тем подобни кръгове са минало - този начин на работа вече не може да се случи у нас.
Не си мислете, че ще дойдат и ще крадат, а панелките ще останат несанирани - това го може само БСП ДПС произволните партиики - това е МЕГА алчност, ОЧЕВАДНА алчност, която не минава вече.
ГЕРБ и другите управляващи няма смисъл да вършат това - те същност ще видите в края на годината какви бюджети и какви статистики ще ви презентират, какви панелки ще откриват през ден - това ги радва, за да бъдат избрани пак, НО същност пак става дума за пари, разбира се - въртят се в близките до тях фирми, където след политическата си кариера доста ще започнат работа като... консултанти :)

 
  ... горе^
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 4ca8f49519
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

44.   До 41 - е какво друго казвал законът?
Вие МОЖЕТЕ да управлявате общите си части с това дружество, така катко го правят стотици и хиляди кооперации у нас вече и никой не се чуди и мае, НО пак вие си решавате - ще се съберете и ще си разтурите дружеството, да ти имам и проблема. Никой няма да дойде да ти вземе дружеството и да почне да продава стълбището или входната врата... не прехвърляш и собствеността си на дружеството, а се събирате, за да действате заедно-нищо повече. Апартаментчето си остава твое...
Виж, не става дума за нещо ново, такива дружества се направиха и по ЕС-финансирането, а новите кооперации си ги имат от самото начало, защото там режийните разходи не са ти 5 лв. за чистачка на стълбите, а се сабират стотици левове на апартамент и тези пари ги управлява дружеството, възлага ремонти и така нататък.

Разликата м-у тази програма и тези с ЕС-финансиране е само, че дружеството ви няма директно да възложи поръчката, а ще възложи на общината да възложи поръчката.
Вие имате задължението да осигурите достъп до имота да кажем, но НИКОЙ не може да ви задължи да правите ремонти да кажем, освен ако не желаете. Ако например дойдат експерти и ви кажат - тече ти покрива, тече ти инсталацията, панелите не са свързани вече - поправете го - ВИЕ, СЪСОБСТВЕНИЦИТЕ НА БЛОКА можете да решите, че не искате и готово - ще си останте по старо му. Отивате и за 1 ден закривате дружеството.

Ако решите да ремонтирате, това дружество събира съответните пари от вас, възлага поръчките и ремонтирате, идва общината и ви ремонтира - ЗАКРИВАТЕ ДРУЖЕСТВОТО или решавате да си остане, за да си поддържате собствеността. Какво толкова те е страх от това дружество? То не е търговско, а е по закона за управление на вашата си етажна собственост - не може да ти продаде апартамента или стълбите да кажем, но може да боядиса стълбите - голямата заплаха.... :)
Това дружество няма Добрев или общината да ти го управляват, а ТИ, вие - съседите и СЪсобствениците на сградата.

...Ако експертите кажат - ОК, вашата сграда сте си я поддържали, не ви тече покрива, инсталацията е супер ...нищо не се променя за теб - идват, правят ти ремонта (прозорци, изолация, фасада) и си отиват. Затваряте дружеството, кой ви пречи?
След ЕС саниране обаче доста съседи си оставят дружеството и си упрвляват имотите...да си чул да се е случило нещо?
От какво толкова те е страх не разбирам....
НО И ЗА ТОВА ГОВОРИХ - страховете на някои хора ще попречат те да спечелят от програмата, ще си спечелят образованите, жителите на големите градове и докато се усетите ще са се свършили парите...То и това е целта, да се бетонира електората на ГЕРБ, АБВ, Реформаторите - всичките жители на големите градове и образовани...същност ГЕРБ не искат да санират всички жилища - то и пари няма за това, а само на своите си избиратели и много умело са избрали метод как да ги отсортират.

 
  ...

...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: eec3ca7f88
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

45.   44, в това е уловката:"Ако решите да ремонтирате, това дружество събира съответните пари от вас, възлага поръчките и ремонтирате, идва общината и ви ремонтира". Дружеството може да направи ремонта и без вече да ви пита, защото вече сте негов член. От общината или с пари назаем се извършва ремонта и после няма накъде да мърдате, парите ще ви вземат като ви осъдят и щете, не щете ще ги дадете. Това сдружение е удобно за богатите във входа, но на бедняците ше им дойде нанагоре. Това с безсплатното саниране е само стръвта, с която ще излъжат всички от блока да се включат в сдружението, и после става като с ТОПЛОФИКАЦИЯТА, няма вече излизане. Умирането е по лесно изпълнимо.

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 4fa6ddbfb7
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

46.   До №44 - лошото е, че всичко това се предлага точно от партия ГЕРБ, на която явно симпатизираш и това си е твое право. Въпросната партия по мое мнение по никакъв начин не е доказала досега, че работи в полза на хората или държавата България. За мен това е достатъчно, за да се съмнявам в добронамереното "безплатно саниране". Абсолютно убедена съм, че дори и нещата законово да изглеждат в час, те ще бъдат променени или не всичко виждаме към момента- не съм юрист. А защо според теб трябва поне 5 години да минат, за да се закрие сдружението? При положение, че в първоначалния вид на закона срокът е бил до 1 година след приключване на санирането? И изобщо прекалено много се натягат нещо...

 
  ... горе^
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 4ca8f49519
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

47.   Номер 46 - не симпатизирам на ГЕРБ, аз фронтално критикувам проекта, но се пробвам обективно да видя как стоят нещата, не да гоня вещици. РЕАЛНО писах какви са проблемите, не какви са опорните точки Атака и Бсп (вторите по-малко заради липса на пари)

Номер 45, да, ТЕОРЕТИЧНО дружеството може да реши да прави ремонт на ВАШАТА сграда - това си е и без това ваше задължение като собственик. Какво е по-добре - като братовчед ми ли да ходи да се моли, защото е на последния етаж и ТЕЧЕ покривът от 25 г., защото има конструктивен проблем - 2 г. така живя, взе 3 бона заем и си оправи покрива над своя си апартамент - това ли е решението? След 10 г. тази сграда пада, всичко е леш - това са 20 апартамента някъде, как ще се оправят по друг начин 200 апартамента? Искате да сте собственик на недвижимо имущество - дръжте се като такъв.
От какво ви е страх - че съседите ви ще решат да оправят покрива или инсталацията без да ви питат? Вие в чужбина ли живеете, не познавате ли съседите си? Станете председател на сдружението като ви е страх и само вас ще питат, какъв ви е проблемът?

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: e9461a3afd
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

48.   До №40 Програмата не е изцяло от държавата а 25% от държавата и75% от Евро фондове.
Цитат от вестник СЕГА
Програмата отново ще е част от проект "Енергийно обновяване на българските домове". Досега 75% от финансирането се поемаше от европейските фондове, а 25% трябваше да бъдат осигурени от собствениците на жилищата. Заради високата цена и нуждата да се вземат заеми санирането на практика спря. Сега държавата ще поеме и тези 25%, обясни министър Павлова.

"Важно е това да се разбере - собствеността си остава във ваши ръце! "
Обаче за саниране сдружението е длъжно да подпише договора за ДОВЕРИЕ с общината, това чете ли го?

Не е измислено сдружението-фирма от днешното правителство ли, ЗУЕС е направен през 2010- 2011г, кое беше правителството тогава?
Плюс това ЗУЕС беше оборен от юристи тогава, точно в частта сдружение, затова се добави собствениците МОГАТ да създадат сдружение! За да не е задължително, първоначално беше направено задължително сдружение, юристите казаха никой не може за задължава собственик да дава имуществото си, като капитал на фирма.

Днес за да санират безплатно е задължително условие сдружение, защо ли?

"и НИКЪДЕ НЕ ПИШЕ, че след като усвоите парите не можете да го закриете"
Прочети ЗУЕС чл 30! Става въпрос за закриването на сдружение.
До изтичане на гаранционния период на санирането, 5г след привършване, няма право на закриване сдружението.

"Много от кооперациите имеме подобни дружества ЗУЕС"
Вашите дружества нямат булстат!

"Ако познавате хора от такава кооперация... "
Не познаваме БЕДНИ хора от такава кооперация, хора на една средна българска заплата няма в такива кооперации!

Мислиш че е чудесно да се подпише договор с банка /ббр е банка/ и представител на правителство /държава или община/? Казваш това на хора, които с години са лъгани и от правителства и от банки?


"Някои хора щели да бъдат измамени? " измамени ще са тези които си мислят че ще им излезе безплатно! А целта е да накарат, тези които нямат пари да вземат кредити за предписани ремонти и за вътрешен ремонт, да се набълбукат с кредити и съдия изпълнител да продаде жилищата им. То богати хора няма да се вържат на безплатно, те имат пари да си оправят сами домовете, бедният ще се върже. А бедният няма пари да плати за предписан ремонт.
Точно защото сградата е собствена всеки собственик е с правото си да реши кога да отдели пари за ремонт, а не когато някой му каже /предпише/. Да дадеш право на общината да решава кога да правиш ремонт на собственото си ВИК, какво е? Особено като си беден на 500лв заплатка и се надяваш на БЕЗПЛАТНО


"пари от вас в посока община няма да текат! " А като нямаш пари и откажеш или отложиш предписание къде отива глобата, която ще ти наложат???


“МОЙ дом, МОЯ крепост“, а за “НАШ дом, НАША крепост“
Малко грешиш и тук "Наш дом" е стълбището в болка и покрива на блока "МОЙ дом" е зад апартаментската врата.
При хора с къщи МОЙ дом е до пътната врата заедно с двора, "наш дом" е общата ограда със съседи.
Да, разликата да се караш с 1 съсед за общата ограда и да се караш с 200 за външния изглед на блока е голяма, но си е едно и също. Защото съседът ти е възможно да живеят 200 човека роднини-собственици у тях и за височината и цвета на общата ограда трябва да се караш с всеки от тези 200.

На теб не ти изглеждат добре различните цветове на всеки санирал само апартамента си, това обаче е равностойно /ако живееш в къща/ на някой да не му харесва, че общата ви ограда със съседа от двете страни е с различен цвят! Мога ли да ви задължа двамата да боядисате един цвят оградата? А мога ли да поискам, аз да ви я боядисам безплатно общата ограда в едни цвят, а вие да сключите сдружение регистрирано с булстат, и да ми подпишете договор за доверие да ви представлявам пред избрана от мен банка? А мога ли само заради това че ще ви боядисам безплатно оградата, да ми подпишете декларация, че ще ме допуснете до всяка точка на вашия имот, да ви напиша предписания какво да ремонтирате във вашите къщи и да ви дам срок за това? разбираш ли на къде бия? Защо да не можете чрез общо събрание просто да се съгласите да ви боядисам оградата безплатно за да ми харесва на мен? Защо трябва да има сдружение с булстат, като на едно общо събрание могат да се подпишат съгласия за безплатно саниране?

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: e9461a3afd
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

49.   №44 работата е там че точно законово нещата НЕ изглеждат в час!

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 4ca8f49519
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

50.   До 48

Договорът за доверие е нормална практика, имате го с мобилния оператор, с Енергото и тем подобни - формалност, подписва се и от фирмите при всеки договор... обикновено е анекс някакъв - тоалетна хартия.

За другото - Законът за сдруженията е записан покрай ЕС-финансирането, така се случват нещата и на Запад, но у нас сме повредени на тема часта собственост-държава и с право нямаме доверие на държавата - тя е одържавила някога имуществото на всички граждани, но сега живеем в 21 век, законодателството ни е синхронизирано с това в ЕС и никой не е тръгнал да одържавява имотите.

Колкото до финансирането - още тук ми е малко мътна магла. Кой какво казал не ме интересува - знам за 1 милярд ДЪРЖАВНИ пари, които ще изгорят. ЕС–парите също са пари на данакоплатците и според мен не е редно държавата да се занимава с подобни неща, при положение, че не е изпълнила основните си грижи - образоваие, здравеопазване, инфраструктура, вътрешна и външна сигурност!


Който мисли обаче, че е безплатно да живееш в собствено жилище се лъже. Това по принцип е огромно задължение!!! Който е живял под наем или е плащал ипотеки знае, че разходите за живота в жилище ти е най-голям. Това не е само у нас така. На Запад въпросните дружества на етажната собственост събират понякога по 1000 евро на апартамент като резерви за належащи ремонти - нали искаме да сме европейци, само това говорим - как при нас е мръсно и грозно, как на запад не било - ами хората са отговорни. Не казвам, че трябва да се събират такива пари, но пък у нас и 5 лв. за чистене не можем да съберем, хората се трепят по асансьорите и държавата била виновна - НЕ, НИЕ СМЕ СИ ВИНОВНИ.
Така, че самото дружество стига го изкарвайте голямата вещица - то е необходимо при такива огромни сгради, ако искат всички да живеят дълго в тях без да се съборят.

Никой иначе няма да даде кредит на такова дружество, защото то няма с какво да го обезпечи - имотът не преминава в собственост на дружеството!!!
И днес вашите СЪСОБСТВЕНИЦИ могат да сменят покрив, инсталация и да ви съдят за тези разходи - дори без дружество!!!

„На теб не ти изглеждат добре различните цветове на всеки санирал само апартамента си, това обаче е равностойно /ако живееш в къща/ на някой да не му харесва, че общата ви ограда със съседа от двете страни е с различен цвят!“

Абсолютно не е така - аз имам своя сграда, съседът е в друга сграда - ВИЕ СТЕ В ОБЩА СГРАДА.
Има разлика.
Само у нас има такива цигании, а после ревем кой и как живял. Всеки гледа себе си. Пълен кич - гледах по НТВ, че един си боядисал апартамента като българско знаме, в кв. Полигона един апартамент червен, един бял, един оранджев....не могат да намерят един блок да има един цвят...

Какво намериха - в кв. ИЗТОК (където живеят богатите!!!) блок от 1993 г.!!!!! саниран - ЦЯЛ БЛОК.
После дават от Германия панелки от Берлин, в Тирана, ама забравят да кажат, че там СГРАДАТА - ЦЕЛИЯТ БЛОК е собственик на едно юридическо лице (инвеститор) или на общината.
У нас дори общо събрадние не може да си направят хората?

И познайте кой ще санира - пак в София, в големите градове....идват им политиците на сурдинка, докато четем Атака ТВ, Сега и слушаме кой какво казал....сдружението е проектно, подписвате документните по програмата, изпълнява се и си го затваряте - то си е ваше!

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: e9461a3afd
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

51.   №47 Питаш какво е решението ли? ами да изкарат една общинска наредба за енергоефективност на всички сгради в общината! Тогава всеки в общината ще е задължен да ремонтира дома си енергоефективно, ама не става веднага ще бъде оборена такава наредба.
А и няма да има полза за тези които искат жилищата на бедните, защото няма да има подписани договори с точните фирми, с общините, с точната банка.
От там и всяка община има ромски квартали с незаконни къщи, за тях кое ще важи наредбата за саниране или наредбата за събаряне?


Разбери че освен въдицата наречена БЕЗПЛАТНО саниране, няма друг начин да накарат бедния собственик да играе по свирката им.


Не е вярно че няма да пипат вътре домовете, повечето панелки са на топлофикация, тръбите минават вътре в жилищата, по две тръби ВЪВ ВСЯКО помещение, като ти разбият пода и тавана за да сменят тръбите и те оставят ти да си сложиш нови подови настилки и мазилки? Те безплатни тръби ще ти дадат, ами това че ще трябавда вложиш в нов ламинат? Е работа за фирмите за ламинат и плочки ще се създаде, ами дали искащия "безплатно" има пари за нов ламинат и нови плочки в банята?

Разберете ако даден човек има пари за нов ламинат и нови плочки, няма да се блазни за безплатни тръби, а ще си купи!? !?
Е да лошо е когато единият съсед има пари, а другия няма, но идеята на проекта е този който няма да се набута с кредити!

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 4fa6ddbfb7
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

52.   Не изглеждат в час за нас, не за тия, които са ги сътворявали. Формално погледнато са в час, защото законът се спазва. Проблемът е, че това трябва да схване от всички, а това си е непосилна задача. Тези от Общината ще обясняват едно, някои като теб друго - това е тълкуване на един и същ закон, нали така? И накрая опираме до акъла на всеки...

№44

 
  ... горе^
преди: 9 години, 4 месеца
hash: e9461a3afd
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

53.   Още един прост пример:
Днес без сдружение община или държава няма как законово да задължи собственици да ремонтират асансьора във входа си.
Зад вратата на входа при липса на декларация за съгласие държавен служител няма права!
Обаче при наличие на сдружение-фирма и подписано съгласие от всеки собственик държавен служител има право да прави законово предписание да смените асансьора и то в срок!

Разбирате ли разликата!

Да, опасният собствен асансьор не е в полза никому, но беден собственик може да реши да ходи пеш или да рискува живота си при всяко ползване и никой не може да го задължи да си смени асансьора.
При подписване обаче на документите бедния собственик дава правото си на решение на общината и тя съответно прави най-доброто решава и купува нов асансьор на кредит. Обаче бедният няма пари да изплаща кредита и хоп съдия изпълнител чука на вратата. Честито.

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 4ca8f49519
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

54.   53 - ВИЕ като собственици можете в учредителния договор да си запишете, че дружеството е само за тази програма - т.е. дружеството няма да ти прави асансьорите. Обсъди го това с твоите съсобственици и го пишете

„Да, опасният собствен асансьор не е в полза никому, но беден собственик може да реши да ходи пеш или да рискува живота си при всяко ползване и никой не може да го задължи да си смени асансьора“


Беден собствник няма! Беден е наемателят - той няма нищо. Дори най-лошият панелен апартамент е със стойност 20 хил. евро - вие сте хора с имущество! Ако нямате пари да си оправите асансьора, продайте апартамента си и отидете да живеете под наем или в село.
Не може хората на 10 етаж да ходят пеша, защото на 1 етаж нямали нужда от асансьор - вие сте СЪСОБСТВЕНИЦИ.
Същото е като при братовчед ми - той е на последният етаж и от самото създаване на блока там тече, не е отводнено и направено както трябва - в миналото за стотици левчета е трябвало да се направят дребни промени, НО на първият етаж казват „не ми капе“, на втори - не ми капе и така...
Асансьор не им трябва също...
25 г. по-късно блокът се е съсипал - всичко е ръжда, влага, мазето също е влага...
Това ли е решението???

Независимо от програмата, собствениците на такива имоти трябва да се съберете и да направите нещо или след 10-15 г. няма да имате собственост.
Няма държава-мържава, от вас зависи!
Не участвайте в програмата, супер, но знайте, че хорта от кв. Изток ще участват и после не ревете за това как едни и същи хора все печелят и са добре, а други се убиват в шахтите на СОБСТВЕНИТЕ си асансьори и им бутат панелките, защото е въпрос не дали, а КОГА ще стане.

 
  ...

1-50 от 142
Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker