Проследяване на родословно дърво - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121151)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Проследяване на родословно дърво
преди: 9 години, 3 месеца, прочетена 16105 пъти
Здравейте на всички, които ще прочетат темата ми.
Така, момиче съм от Централна Южна България. Като малка съм чувала разни истории за предците ми, но не съм се замисляла над тях. От страна на бащата ми родата, част от тях са българи от западните покрайнини, днешна Македония, но по време на Балканските войни са се преселили в Южна България. От страна на майка ми знам, че единия род е бягал от турците пак по онова време, другият род мисля, че пак са бежанци от вземените ни земи.
Оказва се, че май почти всички са се преселили тук от различни краища, които някога са били български. Замислих се колко ли още от тук живеещите са също такива потомци.
Въпросът ми е как да си проследя родословното дърво? Искам да разбера от къде са се преместили предците ми и ми е интересно дали пазят в регистрите информация отпреди толкова време и дали биха ми дали тази информация?
Ще се радвам да ми пишете идеи, както ако има и други като мен също би ми било полезно.
Благодаря предварително!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 3 месеца
hash: 6907723668
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

1.   90% от българите можем да си проследим родословното дърво с 150-200 г. назад от устни предания. Питай бабите си, прабабите си.
По-назад е невъзможно, защото до Освобождението сме били безписмени. При освобождението само 2-4% от населението е можело да пише и чете.
Моят съпруг е от Западна Европа и има родословно дърво от 17 век, но там църквата е записвала раждания, сватби, докато ние сме нямали църква до 19 век, а и след това поповете по места са били безписмени като по-голямата част от населението.
Малко хора го знаят това, но у нас чак след Освобождението хората са се научили да пишат и четат и то много бързо, докато в Гърция вече са имали печатници и вестници да кажем.
Моя братовчедка писа магистърска работа по темата, ходи по различни библиотеки по Балканите - няма писмени източници почти за нищо на български език, защото само много малко хора в манастирите са били писмени, нямали сме държава и църква до 19 век.
Така, че - питай баба си и докъдето си спомня си запиши.
Друг вариант за съжаление няма.
Ако нямаш баба - виж в общината, където са родени родителите ти - поне 2-3 поколения назад можеш да разнищиш. За съжаление обаче много документи са загубени, а църквата през комунизма също е била подтисната и не е водила регистри, за да не навреди на хората, които са се венчавали и кръстили.
С две думи -мислия почти невъзможна.
Българите само с генетичен анализ може да ни определят какви сме по произход, но и това е неточно, защото всеки човек ще трябва да изследват - невъзможно. Ние не сме национална държава и у нас живеят много етноси, което иначе е добре - у нас има много по-малко генетични заболявания (ДАУН например), в сравнение с чистите нации като даните, финландци, норвежци и... роми. Да, последните се женят само по между си и в семейството и страдат често от мутации. (албиноси, заешка уста, Даун и т.н)
Понякога е добре да не си знае човек произхода по нашите земи. Запиши си това, което знаеш и нека бъдещите поколения да продължат дървото. Отиди на гробището, там по паметниците можеш да поразнищиш нещо, но пак само от 20 век. Това е положението за всички нас.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: cac4909aa7
гласове:
1 2 3 4 5
  (25 гласа)

2.   Интересно в кои регистри смяташ да търсиш информация за населението през османско иго? В османските регистри ли?
Ако въобще има някакви български регистри кой къде е живял и чий син е, то те ще са с дати не по назад от 135години.
№1 е прав донякъде Не съм съгласен с него за това че 90% от населението знаели 150-200г назад, мога ти кажа че не повече от 1% знаят за рода си повече от 130г назад. Също не се разбира какво според него е образован, всъщност 80% от населението преди освобождението са знаели да четат и пишат макар и "мъчно". Иначе няма как да се обясни наличието на писатели и към кого писателите са отправяли творбите си? Защо "Под игото" на Иван Вазов през 1894 г. и няколко Вазови стихотворения, откъси от "Записки по българските въстания" на Захари Стоянов, Ботевото стихотворение "Хаджи Димитър" и разказът на Елин Пелин "Спасова могила" са били напечатани и издадени, кой ги е чел, ако хората са били неграмотни? Да не говорим за „История славянобългарска“ 1760г от която препис е имало почти всяко училище в края на 19 век.
Аз например знам че около 1920г са накарали всички граждани на държавата ни да идат в кметствата и да се запишат в регистри, дати на раждане, семейно положение, имена на родители и т. н.
Мой дядо разказваше че повечето хора от селата отивали в кметството, тъй като било задължително, и казвали "роден съм по черешово време преди около 25 лета", или "родена съм три дни след Коледа преди 20-тина лета", подписвали брак на място, защото повечето били женени, но само в църква без документ. Съответно рождените им дати и години, сватбените им дати и години, били свободно съчинение на пишещия, роденият по черешово време бил писан на 22 май, а родената три дни след Коледа била писана на 9 януари /по стар календар Коледа е на 6 януари/, а годините на раждане са свободно съчинение на пишещия.
Същите тези мой роднини, казваха, че всички деца по градове и села ходили на училище поне до 5 клас, до тогава се проличавало кой ще учи за лекар, кой ще си остане овчар и ще му е нужно само да брой овцете. На въпрос "а вашите баби знаеха ли да пишат", отговорът бе "о, да всички бяха ходили на класно училище поне до 4 клас и пишеха и четяха и на глаголица и на старата кирилица". Училищата в края на османското иго били на принципа Радиното училище, тоест 1-3 броя стаи около селската/градската църква, позволявали обучението на четмо и писмо, както на глаголица и кирилица, така и на арабски в клас сравним с нашия 7, защото тогава турците пишели на арабски и се налагало някой поне да чете ферманите, а и отговори до правителство да пише, до областна управа да пише, а на кирилица турската областна управа няма да приеме писмо.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 6907723668
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

3.   Номер 2 - писанията, които ти описваш са отпечатвани СЛЕД Освобождението за масовата публика, а преди това са ги печатали във Венеция за тези 4%, които могат да четат. Освен това е имало традицията монаси да обикалят страната и да четат в селата История Славянобългарская и други произведения - публични четения е имало.
Има доклади по темата непосредствено след Освобождението, има ги в Националната библиотека - нямали сме печатници и е нямало точни правила за нашия език, както и е нямало училища.
Много бързо обаче успяваме да се ограмотим, защото въвеждаме общественото образование за всички по немски и руски образец. В 1920 г. сме почти на 90% грамотни като население, само по-възрастните не могат да четат и пишат, докаго в Гърция 60% от населението могат да четат и пишат.
От там идва и преклонението на българина към образованието - в началото на 20 век българинът е бил целеустремен да се научи да чете. Не говоря за интелигенцията, а за цялото население. Много популярни стават улични книжлета от по 20-40 странички на разни житейски теми, които са се печатали у нас и във всяко селце се появява печатница на вестници и книги, докато гърците продължават да печатат във Венеция. Интелигенцията, чорбаджии и търговци са били писмени, но това не е важно - важна е масата дали пише и чете
Въпреки войните у нас от край време процъфтява печатарството - по продадените книги можеш да съдиш за това, че се е чело, но в началните 10 г. е нямало почти книги.
Вазов и тем подобните са от интелигенцията, аз говоря за нормалните хора.

Регистри за българите от Османско време е нямало (и турците не са били грамотни! Писало се е на арабски, което не са могли да научат! чак Ататюрк им дава латинските буквички да си пишат - преди това са били също неграмотни!)
От 19 век също няма регистри - кой каквото е запомнил.
Моята прабаба си спомня за баща си, за дядо си и прадядо си. Имам щастието да са дълголетници в моето семейство и така си проследих корена, по устни данни
Същност образоването на българите почва с т.н. килийни училища след като нашата църква се е преборила за независимост, но чак след Освобождението има и истински училища, учебници и образовани учители за нацията.
Същност Османската империя се е разпаднала преди всичко заради изостаналостта си. В Европа още от Ренесанса започва масово да се образова населението, има вече парни машини, Железници - турците четат Корана у нас и чакат да ги оправи Аллах.
Какви регистри, какво нещо - то ако ние сме били на 4% образовани, те са били на 0% грамонти, вие регистри за родословни дърва търсите - забравете.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 3 месеца
hash: cac4909aa7
гласове:
1 2 3 4 5
  (19 гласа)

4.   №3 А какъв е смисълът да печаташ даден брой тираж дори във Виена, при липса на хора, които могат да четат кирилица? Или тези 2-4% са печатали само за себе си? Защо и за кого е бил насочен романът и разказите? Ако само някой е излизал на мегдана да чете защо са правени толкова броя тиражи на малките разкази?

" и е нямало училища"
Първото Българско светско училище в Габрово през 1835г го е нямало казваш, Радиното училище, което сега е превърнато в музей го е нямало? Сигурно тези които го посещават сега като музей виждат миражи!
Килийните училища са създадени още през 15век, ние тук говорихме за края на 19 век нали? А и от 15 до 19 век вече във всяко селце е имало килийно или "частни килии", или издържани от църковната община училищни стаи. Така че в средата на 19 век всяко дете се е научило да пише и чете.
От там бабата на дядо ми с вероятна рождена година 1850-60г е можела да пише и чете на глаголица и стара кирилица, а тези които са продължили след 7 клас са знаели и арабско четмо и писмо, тъй като след 7 клас, който е искал да продължи и е имал пари е ходил в Истанбул. Разбира се имало такива които са ходили да се обучават средно образование и в Русия и в Европа и Виена.

Интересно защо твърдиш и противоположни твърдения за Гърция:
Коментар №1
"у нас чак след Освобождението хората... , докато в Гърция вече са имали печатници и вестници да кажем. "
Коментар №3
"в началото на 20 век българинът... докато гърците продължават да печатат във Венеция"
Все пак кога Гърците са печатали в Гърция?


Виж тук за регистрите през османската империя, засега български документи твърдящи че турски регистър е имало, ако искаш и документи на турски ще ти намеря.
http://www. grao. bg/normact/normativ-imena. html

За образоваността или неграмотността на турците в империята спори с някой друг. Аз това го знам от моите си близки и няма да го оспорвам с теб и да приемам за правило разказаните спомени на твоята баба.
Може ако искаш да се върнем до Кан Кубрат /бащата на Аспарух/, той пък е учил в Константинопол, знаел латински и арабски. Арабския се налагало да го знае защото владенията на баща му /дядото на Аспарух/-Албури достигали до ислямския халифат. Данните за него са стигнали до нас на арабски в арабски хроники. Или ще кажеш че и той е бил 0% образован!? !?
Как и кой е събирал 10% данъци в османска империя без регистри и със 0% образование, само №3 може да отговори? Дори за еничари са събирани по регистър, на най-бедните са вземали от децата, никога не са вземали единственото момче в семейството, и от богато семейство дете на са вземали. Децата са водени в Истанбул за държавно образование. Все едно сега да вземеш част от мъжките циганета на възраст 6-9г, от цялата държава и да им направиш Интернат в София, което иска да учи се слага на държавна длъжност, което не иска, да учи се насочва във войската.
Но остави това Най-малкото е как са чели Корана, като са били неграмотни и не познавали арабската азбука? Как ли малките арабчета учат азбуката си, като е толкова трудна?
Всъщност арабския не е толкова труден език, азбуката е малко плашеща отначало, но не е толкова плашеща както китайската или японската.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 5f573d51a1
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

5.   Благодаря все пак за отговорите, но аз говоря за регистри след 1900 год.,
просто искам да разбера от къде са се преселили предците ми, а не чак толкова много назад, добре ми е известно как е било преди освобождението.
От авторката

 
  ...


...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: cac4909aa7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Ако питаш за преселенията през 1913-1925г
Всеки от преселниците има документ: "Свидетелство за етническо малцинство за изселен или бежанец" издадено в кметството на града в който се е преселил.
В този документ пише от къде идва и че се признава за български поданик и чии поданик е бил до преди преселването си. Иначе е нямало как да получи гражданство.
Така че питай роднини и търси такъв документ или питай в общината за регистъра на преселниците.
Ние се заговорихме за по назад, защото роднините на майка ти бягали от турци. От какви турци могат да бягат поданици на западни покрайнини след 1900г? Затова предположихме че става въпрос за по назад.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 5f573d51a1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

7.   Ами има достатъчно книги и материали, че турците са били с превес, даже за пример Родопите са се оавободили реално след 1910 год.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: cac4909aa7
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

8.   Авторке ти ептен за прости ни имаш май? Къде са Родопите къде са западни покрайнини.
Някога сме понаучавали малко география, а и сега пътуваме доста.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 5f573d51a1
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

9.   Но8 дадох го само като пример, аз се занимавам от години с история, всъщност след Берлинския договор част от западните покрайнини с градовете Ниш, Пирот и Враня са дадени на сърбите, а части от днешна Македония, включително Битоля до Солун, Брломорска, Западна и Източна Тракия остават в Османската империя като населението в тях е с голям превес българско. Бежанските потоци към България започват още след 1900 г и придължават години наред, като след геноцида от 1913 г и то незаконен, преселенията са много повече, а останалите българи са избити почти или насила асимилирани.
И много бежанци има от западните покрайнини, които пак повтарям на юг остават в Исманската империя и съответно търпят гнета на турците. Преселниците са много и от останалите в сръбско земи, както и от Северна Добруджа, дадена на Румъния.
Все повече забелязвам, че много малко българи знаят подобни факти от историята. Надявам се се е изяснило на този, който попита от какви турци са бягали от македонските земи след 1900 год.
Авторката

 
  ... горе^
преди: 5 години, 10 месеца
hash: 36d21e285b
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Аз се възмутих от госпожата от първия коментар? боже къде е чела тая та казва с такава сигурност, че в България не е имало просвета. Ма тя не е в ред няма да се отплесвам в Гърция са мното по не просветени от нас и не образовани. От кога имаме азбука тая знае ли знае ли за килийните училища през 15век ма кви тъпотий пише. Знае ли, че след 72г са започнали в Гърция да се купуват телевизори а ние имахме 67.

 
  ...

...
преди: 5 години, 10 месеца
hash: e8caa5f31b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   При мен са ясни долу горе предците по мъжка линия до към 1750 година, по женска до към 1850. Естествено за по старите се знае само името, кои са му били синовете и толкова.
Прадядо ми беше 1872 набор, помня го много добре, почина 1970 година на 98 години. Той знаеше много, но кой да се сети да го пита и да записва? Сигурно щеше да стигне назад до 16 век изброявайки предците си, защото при старите хора знанието за рода се е предавало от поколение на поколение. При по-младите вече не е така. Дядо ми беше 1905 година и не знаеше повече от 2-3 поколения назад, за баща ми да не говорим. В днешно време най-старите живи са раждани през 20-те години, те вече не помнят и не знаят почти нищо. Освен ако нямаш някъде записана родовата история, няма вече кой да ти каже.

 
  ...
преди: 3 години, 7 дни
hash: 1d3b5865b2
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Най-старите регистри можете да намерите в църквата, тя съхранява информация за всяко родено дете, дори и от времето на турското робство.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 дни
hash: 060806535e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   За съжаление повечето ти предци са от територии, които днес са извън България, но най-добра информация, ако разбира се знаеш поне от кое село или град са, се получава от църковните регистри. Там можеш да видиш кой за кого се е оженил, колко деца са имали и кога са били родени, по данните за кръщенетата, кой кога е починал, т. е. ако прапра дядо ти се е казвал Георги от село Х можеш поне приблизително да проследиш живота му. Да разбереш кога е роден, как са се казвали родителите му, кога се е оженил за прапрабаба ти, да научиш нейното име (ако не го знаеш), после ще има данни за децата им и т. н.
Другият вариант е да потърсиш стари турски документи, например данъчни регистри. Обаче там е много сложно, а и далеч не всичко е оцеляло. Виж, в старите църкви, ако не са били опожарени по време на някоя война има доста неща. Регистри на кръщенета и сватби, поменици с имената на починали жители на съответното село...
Обаче за целта трябва да знаеш поне името на човека и приблизително кога и къде е роден. Интересно е да знаеш кой си и от къде произхождаш.
Успех в търсенето!

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 4aa93cd01a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Аз имам проследено преди 50 години родословно дърво до 1150 година. Затова вярвам, че с много постоянство и усърдие ще успеете да проследите своя произход. Успех!

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: f3ce1744cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Има ДНК тест, който можеш да направиш и излиза с какви корени си доста назад. В Англия го има, за Бг не знам. Скъпичко е, но си заслужава. Много е забавно когато някви расисти видят, че са имали черни или китайци в родата си хахах аз много държа да си го направя, но ще е по-натам когато ми се хвърлят 1000лв на вятъра

 
  ... горе^

...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: adfc6f186a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   15, тези тестове не са много достоверни. В тубата можеш да видиш хора, които са си направили два теста и излизат различни резултати или двама братя/близнаци с различни резултати. А и този тест не ти казва какъв си, а гена ти сред кои народи е най-разпространен. Например един твой ген, който при теб е да речем 20%, се среща най-често в Италия. Но това не означава, че си точно италианец, защото италианците са съставени от множество народности, отделно са мешени с араби, гърци, африканци и какви ли не през вековете особено по време на Римската империя. Например има доста разлика между един сицилиански италианец и един от Ломбардия например, който е по-близък до французин и дори до австриец, отколкото до сицилианец. Така че в общи линии този тест не може да ти каже кой знае какво, а и да ти каже няма как да се провери ид а си сигурен.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker