До колко капитализмът се определя от избирателната система? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121155)
 Любов и изневяра (29696)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21892)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18513)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

До колко капитализмът се определя от избирателната система?
преди: 9 години, 3 месеца, прочетена 1441 пъти
Здравейте. Темата не искам по никакъв начин да се свързва с политически реклами и прочие неща. Дискустията по-скоро ще е философски насочена, ще се отнася за цялата система като цяло.
Всички знаем, че демокрация, както и много други идеологии в реалността не се случват в пълните им форми. И така, в България и много други държави изборите трябвало да определят политическото управление. То на терория дори и в Русия са демокрация и властта има опозиция, но са едни и същи хора от много години насам, нали? Същото е и в много други държави. Има няколко формировации, които просто се се въртят. Но нека да уточним как демокрацията трябва да бъде на теория. Нека погледнем България. Ние избираме политици, партии. Хората. Е, да де, ама как. Със сигурност повечето от нас се досещат, че нямаме нормална избирателна система. Например като в Германия. Но аз питам, дори да имахме мажуритарна или каквато и да е тя демократична система, ще избираме ли правилните хора? Ще разберем ли кой какво лъже? Аз мисля, че отново огромна част от хората ще си гласуват така.. по традиция. Друг е въпроса, че за да се наложи тази ''демократична'' нова избирателна система, то някои хора ще трябва да си дадът властта. Някои трябва да я наложи с контрол. Кой той? Вие познавате ли такива хубавци от всички политически кръгове? Не ми отговаряйте с да, защото такива няма. Няма и много желаещи да се занимават с тази мръсна работа. Няма и никога е нямало.

Та, как мислите вие? Когато има 12 човека. Двама от тях на сцената. 6 от тях с психични отклонения. Останалите 4 човека с умствен потенциал ще имат ли мерак да гласуват за единия от двамата на сцената? При положение, че 6 вече са гласували за първия, а ако случайно другия спечели, то или ще излезе предател, или останалите ще го оплюят и заличат, чрез медии и други схватки? Ако въобще се е изкачил по стълбичките, преди още на първото стъпало да са го бутнали...

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 3 месеца
hash: 8f7d49347b
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   "Та, как мислите вие? Когато има 12 човека. Двама от тях на сцената. 6 от тях с психични отклонения. Останалите 4 човека с умствен потенциал ще имат ли мерак да гласуват за единия от двамата на сцената? При положение, че 6 вече са гласували за първия, а ако случайно другия спечели, то или ще излезе предател, или останалите ще го оплюят и заличат, чрез медии и други схватки? Ако въобще се е изкачил по стълбичките, преди още на първото стъпало да са го бутнали... " - точно в това състояние е в момента Б-я. 40% неграмотни избраха днешните управляващи, а останалите 60% умуват и мърморят защо Б-я не се оправя. Докато ролите не се разменят, никога нама да се оправим.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: f985e9e7fc
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   МажОритарна! Пиши грамотно, ако искаш да те вземат на сериозно.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: e2a4211d20
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Какво общо има капитализмът с демокрацията? Капитализмът или както е модерно да го наричаме - свободната пазарна икономика - е начин да се управлява икономиката, но капитализмът не предполага демокрация - напротив - той се е родил във феотдалната система някога и хич не му дреме на него за демокрацията. Големите корпорации дори при всяка възможност биха убили демокрацията. Най-големият капитализъм в момента се вихри в Китай - страна с тоталитарна форма на управление! Капитализъм можеш да имаш и при най-големият диктатор - Кадафи да кажем, капитализъм имаш и в Сирия при ИС, защото те не са национализирали частната собственост като изключим няколко важни находища на нефт.

Демокрацията има нужда от капитализъм - не обратното.
Не можеш да имаш демократична форма на управление, ако държавата национализира имуществото на хората (планово стопанство) по простата причина, че за да държиш хората мирни, ти трябва да ги подтискаш и да въведеш някаква форма на недемокрация.
Само когато хората са свободни, включително в тяхното имущество, в тяхната предприемаческа дейност, само тогава ще можеш да имаш демокрация.
Затова и в Русия, а и в повечето тоталитарни държави често с демокрацията си отива и капитализмът поне в чистата му форма и въвеждат някакъв микс. В Русия шайка олигарси да кажем управляват всичко.

У нас обаче и дума не може да става за ограничаване на демокрацията от капитала в огромна степен. Над 80% от имуществото е все още в ръцете на обикновените хора, 97% от българите имат някакво недвижимо имущество. Малка държава сме и дори Пеевски да купи всички вестници - всичко се знае и излиза на яве - не само по интернет, а и чрез устната пропаганда.

Не ни е проблем избирателната система. Дори у нас е по-проста и справедлива от в много други държави, включително в Германия.
Проблемът ни е в ниската избирателна активност и в това, че не ходим да гласуваме.
Каквато и система да въведеш, ако хората не ходят да гласуват МАСОВО, тя лесно се манипулира, защото останалите гласове тежат двойно и тройно, а малко на брой гласове можеш дори да купиш.
Да, можеш да заблудиш хората в хода на предизборна кампания, която да платиш чрез дарения да кажем от тъмни субекти, но това ще е временно. Ако разочароваш своите избиратели, те ще те свалят, но как да свалиш някого, когато дори не си си направил труда да гласуваш?
Просто у нас нямаме политическа култура и не осъзнаваме колко важно е да гласуваме
Отново търсим външни виновни, но виновен е чисто и просто мързелът на българина да гласува.
90% от негласувалите не гласуват от МЪРЗЕЛ според мен и от неграмотност - не знаел къде да ходи, не бил регистриран на истинския си адрес, времето било хубаво...
В Германия и другите държави поне има шанс да се гласува чрез писмо, но у нас е ясно, че така ще се купят и манипулират още по-добре изборите.
Ако не бяхме такива шилета и гласувахме редовно над 80%, просто такива минипулации щяха да са невъзможни.
Моето мнение е - ЗАДЪЛЖИЕЛНО ГЛАСУВАНЕ.
Като в Гърция да гласуваме задължително.
Ако ще избираме някой луд популист, поне да го изберем всички и да си сърбаме дружно попарата - ДЕМОКРАЦИЯТА не гарантира, че ще избереш добър човек..., но по-добра система в момента не е измислена.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 3 месеца
hash: ec12f97a26
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Коментар номер 2. Знаех си, че ще има някой хейтър, който да се захване точно за тази думичка.

Автора.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: ec12f97a26
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Номер 1.
Нима твърдите, че по-голяма част от населението има висок интелект? Тогава нямаше да има думичката '' ако''. Освен това малките партии са много и най-различни, така че отново прекалено се разединяват глсовете ни.
Автора.

 
  ...


...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: ec12f97a26
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Коментар номер 3.
Ние не знаем за кой гласуваме. Това го няма в Германия. По-голяма част от хората гласуват без да познават нито партията, нито политиката. Имало е периоди, в които българите са гласували с много голям процент. И какво е става след това - пълен провал. За това се и обезверихме. Винаги оставаме излъгани от театралните ни актьори. За мен ние с обикновенни избори никога няма да се оправим.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 6871e0360b
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Не разбирам въпроса ти. Демокрация в тази форма, за която много хора си мечтаят, едва ли ще настъпи в това хилядолетие.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 32bdd849b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Разсипахте се с тея теми за капитализа, някой май има курсова работа да пише или нещо от сорта, а?

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker