Фермата за хора - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121141)
 Любов и изневяра (29694)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21890)
 Семейство (6468)
 Здраве (9595)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18507)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Фермата за хора
преди: 9 години, 2 месеца, прочетена 1326 пъти
Напоследък, прекалено много хора взеха да цитират някакви въображаеми плюсове на социализма. Като чета такива писания, възхваляващи “татовото” време, ми иде да се заключа в тоалетната със няколко каси бира и слушалки на ушите, и да не излизам докато не ми докаже някой, че светът е свършил и започва следващия. Но преди това, да видим кои са най-честите заблуди?

За Сигурността…

Хората сега били несигурни, а тогава – сигурни. Аз пък съм сигурен, че от всички живи същества, най-сигурно се чувства Прасето, поне до Коледа. Замислете се! Хранят го с вкусна помия, поят го с вода от пералнята (може и с нормална), грижат се за здравето му така, че да не умре, а то не трябва да прави нищо насреща. Абсолютно нищо! Ето, това е върховната сигурност! Разбира се, не го пускат навън, за да не се “загуби” в дивата природа, но пък стомахът му винаги е пълен до оригване!

Каква ще е разликата ако, вместо прасе, затворим в кочината жив човек? Че единият ходи на два крака и може да каже членоразделно, че иска за обяд палачинки, а прасето може само да грухти? Може би човекът, затворен в кочината, ще мечтае от време на време помията да му бъде поднесена “човешки”, с доза уважение, а не “като на прасе”, защото всеки си има достойнство, нали така?

Замислете се, скъпи фенове на татовото време, каква точно сигурност искате? И дали способността на човек да поеме малко риск в живота си и да се бори (и евентуално да спечели!! ), не е онова, което отличава човека от всичко друго, дето живее в клетка …

За Безплатното…

Може и да шокирам някои левеещи приятели (а, дано!! ), но ще ви кажа – на този свят, както и във Вселената, безплатни неща няма! Има неща, за които е платил някой друг, но не и безплатни. Безплатно нещо е това, което се е появило по магически начин в чинията ви, без никой, никога да си е мръднал пръста за това. Такива, внезапно появяващи се блага не са “безплатни”, те са ЧУДЕСА!

Чудеса обаче няма. Например, здравеопазването едно време било безплатно (т. е. чудо! ). Но лекарите получаваха заплати нали? И производството на лекарства струваше пари, нали така? От къде според вас, са се взимали тези пари? От друго измерение? От Слънцето? Самият Маркс лично ги раздавал от отвъдното?? Неее, разберете едно простичко нещо:

Дори обядът на прасето, щастливо в своята сигурност, не е безплатен! Защото някой, някъде плаща за него…

Това, че държавата взима пари от едни хора, за да дава на други не е чудо и не е “безплатно”. И няма как да е напълно справедливо. Да, понякога е много полезно, даже задължително, но винаги е за сметка на това, че някои хора работят и плащат за да издържат други, които не работят.

За Равенството…

Значи хората по татово време били всичките равни? Ама колко да са били равни? Да вземем един вход от произволен панелен блок. Значи, някой живее на партера и има едни проблеми, а друг живее на покрива, и има съвсем други грижи. Единия е по-добре от другия. Да не говорим, че във всеки блок има такъв феномен, като северно и южно изложение. Да не кажете, че е все тая? Колко домоуправителя имаше във вашия вход? Един? ! Всички ли имахте коли? Еднакви ли бяха?? А жените ви? Еднакво симпатични ли бяха?? Всички блокове ли бяха на равно разстояние от спирката? Не??

Вижте, дори всичко да е равно, идеално и правилно, при всички равни други условия, ако не друго, то по-красивият – печели! Така е устроен животът. А винаги има по-красив, по-силен, по-умен …

Разберете, дори между две прасета в кочината има разлика, а какво остава за човек, … дори по времето на социализма!

За Евтиното…

Значи, евтиното е като безплатното. Винаги е за сметка на нещо. Например, като си допия бирата, мога да отскоча навън и да ви направя кренвирши от, да речем, пръст. Не обещавам да са вкусни, но ще бъдат почти безплатни. Даже ПО-евтини от ония по татово време. Съмнявам се обаче, че на някой ще му харесат, защото ще бъдат отвратителни.

Долу-горе така стоеше въпросът със стоките през соц-а. Целта не беше да са хубави, а да са евтини, което е съвсем друго нещо. По татово време нямаше пазар, който да стимулира производството на качествени стоки, защото “конкуренция” беше мръсна дума. Следователно, ролята на “пазарното търсене” се играеше от някакъв идиот с каскет, наречен “плановик” или “качествен контрол” и т. н. Той обикновено живееше на последния етаж, южно изложение, партиец, домоуправител, с хубава жена и нова “Лада”. И последно да ви питам, съжалявам, че се връщам на метафората, но:

Вие бихте ли си хранили прасето с баклава??

За Постиженията…

Колкото и да го мисля, се сещам само за едни постижения, за които евентуално червеният електорат може с право да тъгува – креватните. Нормално, били са по-млади, пък и с тая мизерна телевизия тогава, какво друго да правиш късно вечер? ! Всички останали, от сорта на “цветна телевизия”, “ток по селата”, “тоалетни във всяка къща”, и т. н. са пълна глупост. Всички тези неща са се правили в нормалните държави много по-отдавна и много по-добре. Искам да попитам цялата комунистическа партия:

Абе тъпанари, ако не бяхте вие, ние още ли щяхме да акаме на двора, на свещи??

Разбира се, има разни други постижения, като например “леенето с противоналягане” на академик Някойси. Браво на човека, но като се огледам около мен, не мисля, че виждам и един предмет излят “с противоналягане”. Напротив, виждам само неща измислени предимно на запад, създадени за да направят моя живот по-лесен и по-приятен. Нищо друго. Ама тоя велик метод бил усвоен дори на Запад? Тъй ли, че това от кога е повод за гордост?

***

В никакъв случай, не искам да обидя някой с тази свинска метафора, но истината е, че цялата държава тогава, наистина беше превърната в нещо като ферма за хора. Партията, в ролята на селянин, подхвърляше “безплатна” помия на цялото население и много хора се чувстваха добре, сигурно и безметежно. Разбирам, че сега им е гадно, но ако искаме да се затрием щастливо като нация, не е ли по-добре всички заедно да си ударим по една спринцовка с нещо весело и да се приключва??

Другият вариант, скъпи червени симпатизанти, е да си хванете живота под ръка, и да погледнете напред, вместо назад. Не е ли време да пуснете полата на държавата-хранилка, и да спрете да чакате някой нещо да ви дава, защото знаете кой живее само от подхвърлена храна. Пра…
Frujin

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 2 месеца
hash: 6727a751d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Мноо се нароихте вие пиарите на капитализма, на всяко гърне мерудия сте. Старата "истина", че лъжата повторена 1000 пъти ставала истина е само една стара лъжа. Ако щете още милион страници на милион форуми напишете колко лошо е било при соца, това няма да е вярно. Елементарки копи-пейстъри сте. И свободата тогава беше повече, и хората бяха повече, и щастието беше в пъти и в пъти повече. Днешната свобода е свободата да бъдеш подслушван 24 часа на ден. Доносници пак има, само че сега им викат информаори, можете да ги видите всеки ден как влизат и излизат от американското посолство най-вече. Факти.

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: d1a9da2d08
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Не разбираш човек, хората тогава са били много по-щастливи защото всичко е било много по-просто от сега, хората изпитват носталгия, те са живели през този период, свикнали са. Ти да не мислиш, че пък в България сега има капитализъм? Капитализмът тук е толкова корумпиран, че няма на къде повече...

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: acddf9ed06
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   А ти многознайко, мислиш ли, че с тези дълги фермани, които почти никой няма да прочете докрай, си по полезен за обществото? Защо си мислиш, че си извън новата, по луксозна кочина, която новата "демокрация" ни донесе? Да, със сигурност, се чувствате като щастливи прасета, защото това го изисква ЕС, прасетата да имат играчки в кочината и свинаря-не селянин, а олигарх ви ги осигури. По голяма част от трудовият ми живот премина преди "демокрацията" и да, сравнявайки, тогава ми беше кеф да работя, защото си знаех задълженията и си организирах работата. След това, в новото време, работата ни стана ад, не знаеш през следващият ден какво ще работиш, защото новите работодатели-некомунисти, са решили не само прасета за коледа да си произведат, но и обикти за занимавка да си сътворят. Слава Богу, оттървах се от такива свинари, мислете му вие, папкайте добре и слушайте новите си господари-свинари, те са западняци, знаят как се гледат прасета. Нищо не се е променило, само кочината стана по-луксозна.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 2 месеца
hash: d1a9da2d08
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Стига си плюл по комунизма! и аз не го харесвам... Но не оспорвам факта, че тогава хората са били по щастливи! Нашия капитализъм е някаква мутация на Западния такъв! Вярваш или Скандинавските държави имат велик капитализъм! Такъв в който на хората им се подпомага! Социалисти, социалисти, ама 100 години напред и от великия ви САЩ... Хората си имат безплатно образование, в Норвегия студентите получават над 1000 долара месечно, само защото учат! Няма да повярваш, но в Дания средната работна заплата е с 1000 евро по-голяма от тази в Германия! В Норвегия даже е с 2000 евро!
Хората там всъщност имат наистина безплатно здравеопазване! Може да са им големи данъците, но пак остават с повече пари от другите западняци. Просто не можеш да кажеш, че социалната политика е лошо нещо, щом един цял народ се облагодетелства от нещо то значи и държавата печели от него...

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 8ee895b97b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Докато не спрем да идолизираме или пък обратното - демонизираме този период от българската история, няма как да се получи смислена дискусия за периода 1944-1989. Имало е позитивни неща, имало е и фундаментални несправедливости и грешки. Големият въпрос е защо от всички бивши социалистически държави Преходът протече по най-неуспешен начин в България, защо България не прилича повече на Чехия или Унгария (не, че там е перфектно, но на фона на България нещата изглеждат по-добре).

 
  ...


...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: acca4e5ba9
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   6, защото тук преходът е само на хартия. Старите комуняги и техните деца си останаха на власт. Дори и в Румъния разстреляха доста комуняги, а сега масово ги вкарват в пандиза, но тука си оплетоха кошницата много добре.

А на главундерите 1, 3 и 4, които си хвалят комунизма по дефолт, без да си напънат всичките 2 мозъчни гънки и да развият елементарна мисловна дейност, ще им кажа, че хората тогава бяха много "щастливи", особено такива като нашето семейство, чиито членове избиха и тормозеха, само защото не бяха съгласни да им се открадне имуществото и защото не бяха удобни на някои хора, макар че не бяха направили нищо лошо никому и си изкарваха хляба честно. Но те простите комунисти са разрушителни и мислят в стил "Има човек, има проблем".

Разказвайте на сираците и вдовиците, чиито бащи/мъже са били убити за глупости от "умните" комуняги, колко са били щастливи всички и как дружно и спокойно са си живеели. Уверявам ви, че няма да излезете живи от стаята, защото такова "щастие" не се забравя, доносници такива и деца на такива.

Някак ви е било хубаво да си градите щастие върху кръвта на невинните и да ни убеждавате колко хубаво е било. Да, за вас не се съмнявам, че е било. НО не говорете и от името на сираците и вдовиците, които станаха такива в името на вашето щастие тогава. Заслужавате да изгниете в ада, само това ще ви кажа, ако изобщо вдявате, като ви знам твърдите кухи главички.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 2 месеца
hash: b4ad8fe3b0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Демокрацията не е създала нито един от днешните проблеми! Голяма част от тях, всъщност си ги имаше още по време на соц-а! През 1989 година, комунягите просто дръпнаха леко завесата и отдолу се показаха неща, старателно прикривани цели 45 години. Мафия имаше и преди (всъщност, цялото БКП беше една голяма мафия!!), гейове и ужасяваща хомофобия също, чалга, битова престъпност. Имаше ги тия работи, а след 10-ти Ноември, просто станаха видими за всички. Проблемът не е, че с промените дойдоха и разни кофти неща, …

… проблемът е, че не си отидоха с тях! За 45 години комунягите тотално унищожиха ценностите и моралът, без които няма как един народ да бъде свободен. Тъпото е, че след промените никой не се постара да ги върне. Или по-точно – да ги създаде от нулата. Нямаше лустрация, демонтиране на паметници, съд за престъпниците. Колкото и Иван Костов да твърди обратното, на практика истинска, анти-комунистическа революция нямаше.

Самоуважение се печели най-добре чрез постижения. С успехи и победи. Комунягите доста хитро се пласираха на чело на “демократичните промени” и по този начин лишиха народа от възможността да спечели самоуважението си след 45-те години робство. Подарената свобода не може да е истинска. Истинска е само извоюваната …

Авторът

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: de0eb6e84b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   А така било значи БКП криела чалгата, хомофобията и битовата престъпност за себе си!? !? Радостта от съвкуплението със същия пол също била крита за горните етажи на властта. Затова по тяхно време народа не можеше да се ползва от тези блага на политиката и природата!
Какво бе хора се занимавате с автора, индивид чиято майка през целия си съзнателен живот е била прасе, извинявам се ако греша, но аз като прочетох темата останах с такова впечатление.

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: bae90e0458
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Авторе, тази тема те мъчи от дълго време, по добре отиди на психиатър и си реши проблема. Тук само си чешеш езика, но така и ще си останеш задръстен и вечно ще те измъчва думата- комунизъм. Колкото и да го оплюваш(ти си знаеш защо, вероятно добре ти плаща някой), колкото и да си измисляш, мнението на хората няма да промениш. Факта си е факт, макар и да има много недостатъци, тогава хората си живееха спокойно. Сега не стават по богати, но не могат да постигнат и онова, което навремето имаха. Сега настъпи анархия, не демокрация. Пред две злини, умният избира по малката. Пред анархията, избирам реда и сигурноста на миналото време. Ти едва ли си бил роден, че да знаеш какво е било, черпиш информация от слухове и разкази от хора, чули, недочули. Най вероятно ти е даден конспект, по който да правиш темите си. Прозираш от далеч, редовно пишеш провокативни теми. Личи си, по начина ти на мислене и стила на писане. Както и да се маскираш, както и да променяш заглавията на темите си, ясно си личи, че си провокатор.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 2 месеца
hash: eee8a788d1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Тези, които защитават комунизма и едва ли не искат да се върна, за мен не са нищо повече от овце. Харесва ли ви да ви казват какво да правите? Как да се обличате? Какво да чувствате? Какво да мислите? Харесва ли ви разни червени човечета да ви казват как да живеете? Имам лоши новини за Вас - Вие сте роби.

Поздрави.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker