За парите - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121127)
 Любов и изневяра (29689)
 Секс и интимност (14355)
 Тинейджърски (21889)
 Семейство (6467)
 Здраве (9593)
 Спорт и красота (4697)
 На работното място (3175)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18506)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

За парите
преди: 8 години, 11 месеца, прочетена 1898 пъти
Здравейте, имам 14 000 лева спестени пари, но не знам в какво мога да ги инвестирам за да успея да изкарам повече. Сумата не е малка, но просто нямам никакви идеи.
Хайде нека всеки с идеи да сподели с мен!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 11 месеца
hash: 18ce1c9c6e
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Щом изобщо си задаваш този въпрос, ти не си предприемчива личност. Това не са малко пари...твърде много са, за да ги изгубиш, ако нямаш идея или за чужда идея и освен това ставаш много интересен за измамници, които ще ти разкажат за големи бизнес начинания, а в крайна сметка ще те ошушкат.
Затова те съветвам да си вземеш жилище като спестиш още малко или още сега с малък заем. Малко са за кой-знае какво жилище, но за панелно ще стигнат. Панелните жилища имат предимството, че са на много комуникативни места, а при отдаване под наем не се гледа панелно или не, а изцяло местопложението.
Значи вземи жилище малък заем, ремонтирам сам или с приятели жилището и го дай под наем. С този наем ще си изплатиш заемчето и след 5-7 г. ще имаш свое жилище - дойна кравичка и всеки месец малък, но сигурен доход.
Важно е жилището да е в университетски град, на хубаво място. Може да е в лошо състояние - ти го ремонтираш.
Дай го на студенти, а ако живееш в този град - можеш и на туристи. Ще останеш доволен. После можеш дори да продадеш това жилище и с парите да правиш нещо, което действително желаеш да правиш, но явно още не знаеш и ще изгориш

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: f3af165dc5
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Коментар номер едно, авторът пита как да спечели малко пари, а не как да събира още, да тегли кредити и да ги изплаща.. Едно жилище е много над 15 хиляди лв.

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: f3af165dc5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Коментар номер едно, авторът пита как да спечели малко пари, а не как да събира още, да тегли кредити и да ги изплаща.. Едно жилище е много над 15 хиляди лв.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 6cbfff8654
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Панелката е лоша инвестиция. Оценката им пада всяка година. Ако не знаеш какво да правиш, най-добре ги обърни в сигурна валута (щвейцарски франкове) и ги дръж в банка докато измислиш как да постъпиш. Не прибързвай.

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 595275e531
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Ти наистина нямаш предприемачески дух, така че не ги инвестирай в бизнес, а в пасивен доход.

Депозит не ти порепоръчвам, защото лихвите са под 1%. Жилище също не ти препоръчвам, защото първо парите са малко, второ ако е панелно, след някоя друга година няма да струва и пукната пара, защото ще наближа срока на експлоатация (ако пък е ново строителство, трябва да си адски късметлия, защото 90% от новото строителство е по-некачествено и от панелното), трето - наемите няма да стигнат да оправиш поразиите на наемателите (особено ако са студенти) и да им платиш неплатените сметки (ако изобщо успееш да изкопчиш някакъв наем), те и без това ен са високи наемите в момента, четвърто трябва и лихви да плащаш по кредита.

Ако бяха повече пари, може би щях да ти препоръчам да си закупиш търговско помещение, за да го отдаваш, но при това положение ти препоръчвам земеделска земя.

Можеш за закупиш 10-15 дка и да ги дадеш на кооперация или арендатор инямаш грижи повече. На дка ще взимаш по около 60 лв на година. Значи може би около 800 лв на година ще си ги имаш от въздуха, без да си си мръднал пръста. Това са си около 5-6% доходност на година от нищото. И не е като жилището да се молиш всеки месец на квартирантите да си плащат и после да им оправяш бакиите.

ОСвен това върху наема дължиш данък, а върху рентата не.

 
  ...


...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 10f3b4e5b2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Най-голямата тъпотия е да се заробиш с кредит!!!

А жилище на найсе ще купиш с тия парици. С 14 хилки и кенефче метър на метър няма къде да намериш... сред цивилизацията де, в някое изоставено измургавяло село може... Ма па кво ще правиш после в индийската колибка??

 
  ... горе^
преди: 8 години, 11 месеца
hash: ed9db7f8a3
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Аз също бих гласувал за земеделска земя, но наистина земеделска а не някоя запустяла ливада.
Освен че ще вземаш рента, за този вид земя не се плаща данък!

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 19a88d584f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Нямам представа от кой регион на България е авторът. Но с тези пари може да се купи нелош парцел някъде в околните софийски села. Столицата се разраства и имоти ще се търсят. Да не говорим, че в момента модата е да работиш в града, а да живееш в околностите му поне през лятото. Парцелите в момента са евтини, защото всеки предпочита да купи готова къща, която върви с двор, а не да строи на празно място. Но тези къщи се изчерпват и съответно терените ще поскъпват, тъй като тенденцията, според мен, ще продължи.
Аз не се занимавам с недвижими имоти. Всичко, което написах, са наблюденията ми от селото, в което аз имам вила. То е на 18 км от София. Къщите, дори и най-схлупените, свършиха и народът се юрна да купува земи и да строи. Всичките ми съседи там вече са "бегълци" от София. Непосредствено до нас наскоро един гол терен от няма и декар се продаде за 20 000 евро. И съм сигурна, че земите в регулация около столицата ще поскъпват.
Поне, авторе, може да проучиш как стоят нещата. Печалбата няма да е бърза, но пък сигурна.

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 1f13a790ee
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Най-добре е да сложиш тези пари на депозит, докато ти дойде добра идея.
Колкото до идеите не мога да ти дам предложение, защото просто не знам силните ти страни. Ако си готвач, бих ти казал да намериш още инвеститори и да си отвориш ресторант, като поне го наемеш, но това важи само ако си наистина добър готвач.
Ако си машинен инженер и си отвориш ресторант, то шансовете ти за провал са много по-високи. Едни хора са добри в търговията, други в отглеждането на зеленчуци, трети в шиенето и прочие.

А като заговорихме за провал, трябва да знаеш, че той е напълно възможен и трябва да го вземеш под внимание във всеки един момент. С каквото и начинание да се хванеш, трябва да си максимално сигурен в успеха му. Без значение, към какво ще се ориентираш, направи много добро предварително проучване, ползвай консултации от специалисти и си търси добри партньори.
Земеделието не е най-добрата инвестиция, ако нямаш представа какво правиш. Земята е била винаги добър актив, който ти носи малко, но сигурни пари.

А не на последно място, е и образованието, което би било полезно през целия ти живот, стига да имаш достатъчно ясна представа, какво искаш да правиш за напред.

Ако трябва да бъда честен с теб, 14 000 лева не са особено голяма сума, но това не значи, че трябва да се обезкуражаваш

И винаги помни, да имаш "пари за черни дни", защото никога не знаеш, какво може да се случи.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 1f13a790ee
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Жилища под наем, аренди, депозити ... Нищо чудно, че повечето българи са бедни.

 
  ...

...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 12e16221c7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Номер 1 криво ти чертае сметката. С 14 хиляди лева не знам какво може да купиш - може би боксониера някъде в Северозападна БГ. Идеята да вземеш кредити и да си ги изплащаш с наеми не е 100 % безопасна. Дойната кравичка не е самото жилище, а наемателя. Какви хора има масово в БГ - цигани, безработни и социално слаби. Който има пари си купува сам жилище.
Никой не иска да е дойната кравичка а той да дои. Освен това доставчиците на комунални услуги у нас въобще не искат да се приспособят към наемните отношения. Ако наемателя ти не си плати тока, няма да тръгнат да гонят него, а просто ще ти спрат тока в жилището, защото така им е най-лесно, а ти върви се оправяй. Същото е с телефона и водата. Друга опасност е да ти потрошат обзавеждането или да спрат да ти плащат въобще.
Като тръгнеш да си избираш кравичката помисли си добре става ли за доене или е мърша, която само ще те омирише.

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: bdf8232d95
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Намери някое спокойно тихо селце далеч от цивилизацията, купи 3 къщи, парите ще стигнат, може и за ремонт да останат, стегни ги и развий селски туризъм. Има много западни туристи копнеещи за истинско спокойствие и тишина, да им пеят птичките, да си хранят кокошчиците и да доят козичката примерно. Никакъв интернет, дори телевизори не слагай, този вид туризъм акцентира върху усамотението и спокойствието.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 18ce1c9c6e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   От 1 - аз просто давам идея за НИСКОРИСКОВА инвестиция.

Първо, панелките вече са стигнали дъното като цена, а с новите санираници може дори да се качи, ако не поне да се стабилизира тяхната цена. Това са социално значими жилища и няма как да бъдат бутнати, а са на много комуникативни места. МЯСТОТО И САМО МЯСТОТО е номер 1 критерии за наема.
Има и в момента за 20 000 евро панелки в София. Ремонт, ако си го правиш сам - още 3000 лв., мебели някакви стари - ето ти готов апартамент. Има дори двустайно за тези пари. Ще вземе още 15 хиляди ЛВ кредит - голямата работа. С наем от 300 лв. поне ще може да си изплати кредита без проблеми, а ако е умен - сам ще влага още малко и след 3-5 г. ще ги е изплатил - ето ти готово жилище да продажба, ако искаш.
Няма да паднат цените и, защото доходите на РАБОТЕЩИТЕ вдигат (7, 8% само за една година). Идват и още хора към големите градове, които искат да си купят точно нискобюджетно жилище. Харчат се като топъл хляб жилищата до 40 хил. евро.
Има дори за 20 хил. евро НОВО строителство в Пловдив да кажем. Във Варна за 30 000 евро пък може да си купи на централно място нов малък апартамент и да го дава под наем за поне 500 лв. чисти. 14000 лв. не са много пари, но ти дават достъп до много евтино кредитиране и вноската ти става достъпна - т.е. може вече с наема да покриеш вноската по кредита. Парите не са ти затворени, защото след 5-7 г. като си изплатил жилището, този апартамент става или за продажба, или ти осигурява сигурен доход всеки месец. Няма да си богат, но за екстри и по-добър стандарт ще стигнат.


ЗА ЗЕМЕДЕЛСКАТА ЗЕМЯ - много внимавайте, защото се е надул там балон. Самият факт, че тук Сульо и Пульо, които не се занимават с имоти дават съвети за земеделска земя е показателен. В Бургаско дори паднаха цените тази година. В Добруджа има балон - продавайте, но да купите на тези цени??? 12 декъра може да си вземе в Добричко с тези пари - за какво са му. Аз имам наследствени 250 декъра и пак са малко за каквото и да е било. Местният кооператор държи хиляди декъри, за които е купил машини и така нататък и плаща смешна рента - защо му е да купува скъпо земята от вас. Отделно имайте в предвид, че като купувате какъвто и да е имот плащате едни 7% допълнителни разходи, а да видим дали цените на земеделските земи ще се качат с още 7% при това ниво, за да продадете на 0 така да се каже - дори при стабилни цени (ами ако паднат?) вие сте вътре със 7%. Падането е възможно, защото пък този пазар расте и не се знае кога ще падне, докато пазарът на жилища се спука и знаем със сигурност, че там дъното е достигнато, а и подминато. Купува се в такава ситуация, не в условия на качващи се цени и за Бога - не когато чувате всеки да казва, че е хубаво било да купувате. Знаем какво стана миналия път, а пазарът на земеделска земя в цял свят се характеризира с балони.
Освен това много зависи всичко от субсидиите, а те се променят. Днес има субсидии, утре решава ЕС да намали или да спре субсидиите (като в Нова Зенландия). Аграрните субсидии като инструмент си изпяват песента - ще падне и цената на земята.


ЗА ПАРЦЕЛ ЗА СТРОЕЖ В СЕЛО -добра идея, но нали знаете, че трябва да построите и къщата. В селата при незастроени парцели има големи проблеми с инфраструктура - ток и вода както и голямо влачене по институциите. За тези пари по-добре да си вземе стара къща и малко по малко да я оправя, но само ако човекът иска сам да живее в нея. Такива имоти не са инвестиция, защото нито можете да ги дадете под наем, нито пазар има за тях да ги продадете, но ако сам живеете в тях си спестявате наем и разход по жилище в града. Остава въпросът с разходите за ВРЕМЕ и бензин до път до града КЪДЕ ЩЕ УЧАТ ДЕЦАТА ВИ. Ще прекарвате всеки ден поне 1 час в пътища, а като се увеличават доходите у нас (вие искате до живот да живеете в къщата), то за 30 г. трудов стаж до пенсия тази къща ще е станала златна. (1-2 работочаса ДНЕВНО).
В града дори една панелка ще продадете много бързо без да се набутате, но в селата с години ще продавате, а и трябва да живеете там, ако не искате ромите да ви разграбят имота.

Извод - Ако бях Авторът щях да оставя парите на банков влог за черни дни или екстри или ако много искам нещо да направя, бих взела кредит и бих взела малко жилище в града - панелно или ново строителство, важното е да е на хубаво място.

Подценени са и имотите в малките общински градове, но там ще минат години докато се съживят.
В университетските градове Пловдив, Варна, Велико Търново и дори Благоевград пък може да отдавате под наем на студенти и сте независими от конюнткурата, защото студенти винаги ще има в тези градове... , но внимание с демографското развитие и ако държавата реши да строи общежития един ден (увисвате)

И още е важно да знаете, че за отдаване под наем конструкцията на самото жилище не е от значение, а само местоположението и състоянието на жилището - например да е свежо ремонтирано и да е в центъра, близо до метро, с добри автобусни линии, близо до добри училища, детски градини и търговски центрове. Хората, когато живеят под наем гледат инфраструктурата и да живеят комфортно, разходите да са им ниски (например имат си централно парно).
В покрайнините е новото строителство по-често (на тези цени), а там отдаването под наем е много трудно.

И още - пазарът на имоти под наем само има как да расте. Разликата между материалното положение на хората ще расте и винаги ще има едни 30-50% хора, които няма да имат достъп до кредити за жилище или просто няма да могат да си го позволят. Банките ще бъдат и за напред по-рестриктивни за ипотечни кредити, защото все още не са отписали несъбираемите от миналия бум. Банките ще се ориентират към даване на обезпечени кредити на бизнеса и високоимотните хора, но не си мислете, че в следващите 5-7 г. ще валят кредитчета за Сульо и Пульо както преди. Тези хора ще трябва да живеят под наем - и къде? Ами в големите градове. Откъде идват - от малките градове и селата.

Какво искат - евтино, комфортно жилище на добро място, защото и кола може би нямат. Д

Това продължават да бъдат панелните жилища.
В следващите 20 г. тези жилища ще съществуват, което е достатачно, за да са ви малка дойна кравичка. Когато се изплати жилището, го продавате и дори без печалба ще имате 20 000 ЕВРО кеш - 14 000 лв. сте имали в началото, останалото се е изплатило с наемите!
С тези 20 бона вече може да вземете кредит за по-голямо жилище или дори магазин/индустриален обект.
Освен това в това време си работите нещо друго и кой знае - спестили сте или поне имате добър кредитен рейтинг....
С подобен модел бавно, но сигурно с моя съпруг направихме малко състояние между дргугото без особен стрес и проблеми. Имаш стрес само при покупката на имота.
Днес сме инвестирали в стара къща в пешеходна зона в София и това е една голяма дойна крава, в която се помещават банка и бижутерен магазин, но за да имаш пари за такъв имот без особен риск се почва от нещо малко.

Надявам се да съм помогнала.

Разбира се има и бизнеси, с които се печели мноооого повече и с такъв дребен начален капитал, НО трябва да си предприемач, да си нон стоп с това зает и да ти цъка машинката, което не е за всеки. Освен това във всеки друг бизнес рискуваш 100% от капитала си!
Ние имаме подобен бизнес, но имотите си остават атрактивни, защото са сигурна инвестиция (никога не могат да станат със стойност 0 лв. ), а всичко друго може да се разтвори във въздуха. Отделно да даваш имоти под наем, да купуваш и продаваш не отнема много време и можеш между другото да ги вършиш тези неща - имаш веднъж годишно работа по приравнителни сметки, данъци и оглед за евентуални ремонти. Доходът не е голям, но достатачен да си изплащаш кредит, ако си вложил свои средства от поне 30%. След 5-7 г. имотът се е изплатил и става истинска дойка крава. (това е термин от икономиката, не е някаква метафора).
Отделно който е изплатил надежно кредити в миналото, той получава много евтини нови кредити. Няма да ми повярвате, но от чужди банки в момента имаме кредити с под 3% лихви и имаме предложение за рефинансиране с 1. 90 % лихва пак от чужда банка, защото сме сигурни кредитополучатели.

НО по-добре не се занимавайте с това, защото за такива като нас е добре. Слагайте си паричките на сметчици за мизерни, а скоро и негативни лихви, за да има за хора като нас.

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 18ce1c9c6e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Номер 12 - Селски туризъм? Ти сериозно ли? Това е къртовска и много работа, а с 3 къщи не можеш да избиеш при положение, че наблизо има тризвезден хотел с басейнче и хубава кухня. Селски туризъм има в отделни села, но там за 14 000 не можеш да си вземеш и плевня...и пак остава въпроса с времето - Авторът явно има добра работа щом е спестил, но за селски туризъм ще трябва да си зареже работата, а с имот в града под наем не трябва да върши нищо.

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 595275e531
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Обръщам се към номер 9/10 с хаш: 1f13a790ee.

В коментар номер 9 пишеш: "Най-добре е да сложиш тези пари на депозит, докато ти дойде добра идея. "

Коментар 10: "Жилища под наем, аренди, депозити... Нищо чудно, че повечето българи са бедни. "

Коментар 9: "Земята е била винаги добър актив, който ти носи малко, но сигурни пари. "

Коментар 10: "Жилища под наем, аренди, депозити... Нищо чудно, че повечето българи са бедни. "

Коментар 9: "И винаги помни, да имаш "пари за черни дни", защото никога не знаеш, какво може да се случи. "

Аха, ясно. С "бели пари за черни дни" се забогатява най-бързо. Успех!

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 595275e531
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   13, за балона при зем. земи може доста да се поспори. Едно време имаше балон при жилищата, защото се даваха кредити на поразия, без реално да са обезпечени и търсенето се наду изкуствено, без то да е обезпечено с реална заетост или икономически ръст. Кредита сам по себе си е кух, защото не е реално производство.

При земите обаче е различно и те не случайно не се сринаха в най-голяма криза. При тях покачването се дължи от една страна на комасацията, от друга на евросубидиите. Но те не са кухи, защото комасацията реално намалява значително разходите за добив и прави продукцията по-конкурентна и това не е временно, а ще си остане завинаги.

А евросубсидиите се инвестираха добре в оборудване машини, което на свой ред също оптимизира целия процес. Така че поскъпването се дължи на реално оптимизация на сектора, а не кухи пари.

И другото, което е - българската земя е доста плодородна и доста чиста от към препарати и ГМО, което я прави по-добра в сравнение с другите страни, а в същото време нашата земя е поне 4 пъти по-евтина от Зап. Европа например. Разбира се, ние не можем да се мерим с тях, защото тяхното земеделие е много модернизирано, но и нашето има тенденция да се модернизира в бъдеще.

Така че силно се съмнявам, че има балон. Допускам лек временен спад в рамките на година-две, но това е най-песимистичните ми прогнози. И дори и да има такъв, със сигурност в рамките на няколко години цените пак ще се върнат на старите си нива. Земята винаги ще се търси. И за разлика всичко друго земята не се амортизира. Може да се ползва и след 1000 г. Докато сградата не можеш. Това е актив, който винаги ще е ценен.

А и тенденцията е населението в световен мащаб да расте - земята все повече ще намалява, а търсенето на храни все повече щеш расте. И така земята ще става все по-ценна. Да не говорим, че с всяка изминала година агрономството се развива и добивите на декар растат и това допълнително вдига цената в дългосрочен план.

Ако преди години от декар са се добивали 200 кг картофи, сега добивът може да надмине 7 т. Прави сметка.

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 595275e531
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   13, "НО по-добре не се занимавайте с това, защото за такива като нас е добре. Слагайте си паричките на сметчици за мизерни, а скоро и негативни лихви, за да има за хора като нас. "

Ти сериозно ли го написа това? Надявам се да можеш да се видиш отстрани как изглеждаш, ама се съмнявам. Духовното ти ниво е като на... Няма да го напиша, че няма да ме публикуват. Да кажем, че един истински щастлив, уважаващ себе си човек, освободен от предразсъдъци и нереална представа за себе си и околните, никога няма да си го помисли, камо ли да го каже в прав текст.

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: ccf626a341
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   Зависи къде живееш ако имаш селски имот и земя, ти препоръчвам да почнеш да се занимаваш с пчеларство. За начало взимаш кошери готови с млади майки на 2реда по 10рамки. 20кошераХ200лв. =4000лв. Ако е добра пашата за един сезон си ги избиваш че и отгоре даже. Но ти препоръчвам от догодина средата на април да направиш тази инвестиция, понеже сезонът започна и никой пчелар на тази цена няма да се навие на тази цена. В последствие всяка година можеш да си ги увеличаваш. С 50 кошера едно семейство може да живее в българия що годе средно. Но все пак това е допълнителен доход при положение че имаш 6 месеца в годината занимание по тази длъжност. Можеш също да си направиш казан за ракия, струва около 2000лв. за още по голямо финансово облекчение. И така няма да имаш шефове на главата си. Зимата ще си лешкуниш и ще си харчиш паричките без проблемно. Дори и в града можеш да си позволиш да живееш. При положение че си вземеш някой друга животинка, като си сейш и етоти и отговара, на спокойния живот.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 18ce1c9c6e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   Номер 16, по принцип съм съгласна с теб, но не и за капитал от 14 хиляди или 12 декара в Доброджа.
Ти разви много добре теорията на Земята на Маркс - и аз съм ѝ фен, защото имам малко наследствена земица и все пак... нека бъдем реалисти, защото риск има от балон, когато само за година имаш ръст от 7-8%. И най-лошото - когато ВЕЧЕ има спадове в някои райони (Бургаско).
Балон няма да кажем във Врачанско с 30 стотинки на квадрат, НО там и доходността е никаква, дори негативна.
За Евро-Субсидиите не бъди също сигурен, защото има инициативи, включително сред най-големите получателки Испания, Франция и така нататък за тяхното постепенно спиране. Има вече и световен опит (с Нова Зенландия, ЮАР и т. н. ), при който се видя, че със спирането на субсидиите не се намали производството и не се увеличиха цените на храните.
ЕС е и критикуван, че със субсидиите си подбива и унищожава производството на развиващите се страни. Секторът се доминира вече от малко, но огромни производители, които касират субсидиите и не стигат до малките. Ще има субсидии накрая само за малки производители и модернизация евентуално, но когато спрат на големите паричките, тогава цените ще се срутят. Случвало се е вече, ще се случи пак
В момента у нас се наливат пари в този вид имот, защото липсват и други инвестиции, но икономиката се съживява - индустрията става по-атрактивна и там ще почне да тече капиталът, което значи, че няма да тече в посока земеделие. В земеделието се направиха много неща, много се оптимизира, което значи, че тук потенциалите са вече по-малко. Нормално е това нещо, но да наливаш там, където е текло и тече не е гарант за рента, точно обратното. Иначе всички щяха да са богати предприемачи. С копи-пейст не става. Трябва да се движиш СРЕЩУ течението, не по течението, ако не искаш после да те повлече.

Не бъркай балона на жилищните имоти с имотите в земеделието! Това с две различни неща и земеделските земи бяха подценени до преди 5-7 г., но дали това днес е така?
Никой не знае.
Основен признак за балон обаче е именно нагласата, че цените щели да се качват при ВСИЧКИ. При земята вярно, не можеш да станеш на нула, но и при акциите не можеш. При акциите поне ще имаш по-висока доходност.
Разбирам да имаш поне на кредит няколко милиона, да купиш няколко хиляди декара земя и да направиш СРЕДНО голяма ферма, да си произвеждаш с фамилията и да си фермер, но да спекулираш с земя на този етап е глупаво. Тоест да купиш обаче от разни бабки 12 декара на парче не е работа - ще платиш сума ти данъци и накрая някой измамник може да ти прибере и парите да не говорим за данъци и тем подобни. От земеделска земя трябва и да разбираш. Има земя и земя.

Пазарът на жилищни имоти ако не високо доходен, то поне в момента е сигурен, защото е на и под дъното. Просто цените вече са под себестойността на самия строеж и са се стабилизирали от поне 6 месеца. При нискобюджетните жилища има дори рист. Отиди в агенция, специализирала се в продажбата на такива жилища (има такива, няма да казвам коя) и ще видиш каква суматоха е там - продават 3 жилища НА ДЕН (жилища до 40 хил. евро). Цените не се качват, но обороти има, защото хората изкараха спестяванията си, а българинът няма милиони, а горе-долу колкото Автора.
Такива като Автора са и желани клиенти на банката, защото имат свои пари, което си е гаранция. Най-вероятно и хубава работа има този човек - ще му дадат кредит с ниска лихва. Младите семейства масово купуват такива жилища...които имат парички де. Другите са под наем и са клиенти на хората с жилище!


18, добра идея е пчеларството, но нали знаеш, че в момента пчелите са нападнати от гъбична инфекция? Като всяко нещо в първичния сектор земеделие, и пчеларството е много зависимо от природни условия - една болест и си вътре с целия капитал... отделно има крадене и бягане на кошери.
Пчеларство ДА за хоби, за допълнителен доход, но не да вкарваш големи пари там, а 4 бона са доста парички за човек само с 14 000 лв. спестяване...

Да ги държи на банка също не е безрисково, защото инфлацията ти е по-висока от лихвата - т.е. унищожаваш капитал.

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 18ce1c9c6e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   до 17 - стоя зад думите си!
Защо още съм против голите спестовници - не защото ми липсва морал или духовно равнище, а защото тези хора без да искат са и причината в момента да не може да се развива икономиката. Те нито консумират, нито имат идея какво друго да вършат с парите си, източват пари от пазара, а мутренските ни банки не дават кредити - кредит крънч се нарича ситуацията и затова в момента има пари по банките, но няма работа и доход за хората.
Всичко друго е по-здравословно за нас!

И още - обвиняваш ме в ниско духовно ниво. Ами изобщо да говорим за пари не е нещо духовно, а част от НЕдуховния, светски и материален свят.
Всяка неделя съм на църква, но там не говоря за пари.
Парите са ми средство в работата, така както дърводелецът говори за дърво. У нас обаче заради социалистическото образование и ценности е мръсно да се говори и да се печелят пари, обидно да се наречеш капиталист, но не променя това реалността.

Ако бях държавник, министър председател или нещо такова, веднага бих взела поне 30 мил. ЛЕВА вътрешен държавен дълг и бих ги вкарала в здравеопазване, образование, инфраструктура, полиция и отчасти в армия (ако оръжията са родно производство). 20% от тези пари веднага ще ми се върнат в държавния бюджет като ДДС, а парите за здравеопазване и образование ще ми се върнат дългосрочно, защото едно образовано и здраво население внася и данъци. Инфраструктурата пък ще докара инвестиции. Реално от тези 30 мил ЛВ (ЗАДЪЛЖИТЕЛНО В ЛЕВА ОТ БГ. БАНКИ) ще ми се върнат веднага над 40% като ДДС, данъци, осигуровки и тем подобни, НО за да направиш като държавник такава крачка е важно да НЯМА НИКАКВА КОРУПЦИЯ.
И затова нашите държавници не могат да я направят - защото знаят, че са затънали в лайната.
В нормалните държави така функционират нещата в условията на кредитен крънч - държавата взима тези маси пари и ги пуска обратно в икономиката.

Ако нямахме корупция, можехме 10% на година да растем като икономика.

Малкият човек като Автора може да направи също нещо като просто изкара парите от дюшека.

Аз като изкарам своите пари и още толкова на разни спестовници, купя една панелка - 7% от тези пари веднага влизат като данъци и комисионни в паричния поток, останалите пари като са при копувача той или ще ги изхарчи, или ще стори нещо друго с тях - ето ти пак паричен поток, а аз като си санирам имота ще създам и работни места. Давам го под наем и паричките ги харча да кажем - ето ти консумация.

Българите нито консумираме (не знаем как), нито инвестираме (не можем)....само знаем да кътаме пари и когато единици знаят и могат и правят пари от тези пари ни е я - ниско духовно ниво :)
Нека съм на ниско духовно ниво, но имам удоволствие в живота.
14 000 лв са повече от нашия начален капитал преди години.
Моят роден брат държи три пъти повече пари в банката си и до скоро получаваше дебела лихва, но сега се чуди какво да ги прави и нищо не ги прави съответно. Той преди 10 г. имаше много повече пари от нас. Днес има пак горе-долу същите пари, но нашите се увеличиха експоненциално.
Кое е по-доброто решение? Дори 3% лихва да вземеш и да имаш много пари, на година ти стигат парите от лихва за една почивка...това няма да промени живота ти, но ако ги развъртиш, ще имаш пари за всичко, а пари при пари отиват


или както допълва Буров - Пари при пари отиват, малкото при многото!!!!

 
  ...

...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: acb69ba688
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   До №19, ще ме извиняваш за въпроса, гледам пишеш за ЮАР, Испания, Франция и още две, не знам държави ли са, области ли са... Търсих ги, но не успях да ги намеря. Би ли ме осветлил къде се намират Доброджа, и Нова Зенландия? Предварително ти благодаря за отговора.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 18ce1c9c6e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

22.   21, много просто - и Доброджа, и Нова Зелнандия се намират в страни със свободна пазарна икономика. Няма значение мястото, пазарните механизми са идентични. От случилото се в Нова Зенландия можеш да направиш изводи за това, което би се случило в ЕС при равни други условия и да вземеш управленчески решения...примерно да спреш субсидиите.
.
Понеже Доброджа се намира в България, а България се намира в ЕС, а ЕС дава субсидии, то в Доброджа се понадуха цените на селскостопански имоти.
... по обратната верига - ЕС спира субсидиите или ги ограничава, България се намира в ЕС, Доброджа в България.... Има нагласа в този аспект и в сравнение с миналото са отпаднали много субсидии. Просто България е нова в Съюза, но през 70те е имало много по-големи субсидии в ЕС. Ние от никакви, та на сегашните субсидии, но тенденцията е в намаляне и ограничаване на субсидиите за земеделие.
А ЕС ще поспре субсидиите средносрочно и дългосрочно. Земеделска земя се купува дългосрочно и средносрочно, не за да я въртиш на всяка секунда като акцията.

Дългосрочно погледнато Маркс е прав - земята е ограничена и винаги ще расте нейната цена, но в света на маркс е нямало нито държавни субсидии, нито ГМО, нито е било възможно да се гледа грозде и портокал в Калифорния - днес обработваемата земя се е увеличила десетократно в сравнение с тогава, защото можем да ползваме земя, която преди не е била земеделска! Не са изчерпани тук още резервите дори в България, какво остава в света
Моят прадядо и неговите деди са купували земя на парче в злато. Златото днес струва десетокатно повече от преди 120 г. да кажем, а земицата струва стотинчици. Има фактори, които дядовците ми не са могли да предвидят - войни, национализация, замърсяване, кризи, падане на цените на храните и така нататък и най-вече - НАРАСТВАНЕТО НА ДОХОДИТЕ ОТ ДРУГИ ДЕЙНОСТИ. Ами моите дядковци с тези 250 декъра земя са били богати люде. Ако ги продам днес ще мога да си взема може би една хубава кола. Е и? С един прост цех за мебели можеш да изкараш повече пари, а във финансовият сектор можеш да направиш милиарди.
Ходата днес правят пари с дейности, които преди не са съществували. Това са дейности с висока добавена стойност, а земеделието е дейността с възможно най-ниската добавена стойност. Капиталът няма бариери. Човек трябва винаги да прави сметка риск-възможна печалба.

Просто казвам, че в момента рискът на пазара на земеделска земя е много висок, а печалбата... неизвестна и несигурна. Инвестирайте в такива имоти, някои ще спечелят, но повечето ще загубят. Такива са правилата на играта и затова има хора с пари, с много пари и без пари.
...и затова парите при пари отиват, малкото при многото.

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 5260e8c163
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

23.   22 не схвана иронията на 21 :-))) правописните грешки, скъпа :-))
и честно, като си икономист на такова високо ниво, как успяваш да отделяш часове в писане на пространни чаршафи, за да ограмотяваш масите в сайта?

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 19a88d584f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

24.   Авторът не казва каква е професията му, а това е много важно. Тези пари биха могли да се вложат в допълнително образование или квалификация. Т.е. 14 000 са напълно достатъчни да ти покрият разходите по смяна на професията - такси в университета и прочее, ако сегашната ти работа е ниско платена или безперспективна.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 11 месеца
hash: f3af165dc5
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

26.   Малко назад ще се върна към номер 13. Не знам какъв е този двустаен апартамент за триста лева наем? Не знам какъв е този 20 хил евро апартамент на хубаво място. Не знам как се изплаща 20 хиляди лв кредит с 300 лв за 2, 3 години? Ще разесните ли по-добре? Да не работите в банка?

Сега за земеделието. Сами потърсете каква цена вървят рентите годишно. С 14 хил лв колко дка могат да се купят? 10, 15? 50-60 лв на дка за година? Много ли е?
Дами и господа. В момента земеделието ни се държи от една шепа арендатори, обиращи милионите, обиращи всички възможни субсидии на този ЕС.
Пчеларството ми хареса като идея, но там се искат много знания и опит. Иначе е гарантиран провал. Но може да е доходоносен бизнес.
А тези 250 дка на номер 13 - може да ти вадят хиляди, ако ги работиш.
Но богатите хора най-много се оплакват и все нямат те пари.

 
  ...

...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 1f13a790ee
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

27.   15... Всеки един човек с пари, би тиказал че 14000 лева са много ниска сума, а ако ти липсва какъвто и да е буфер, можеш да изгориш много лошо. Ако имаш 200 000 лева, то да, ще загуба, ако си стоят. Но авторовата сума е много малка.
Ето единевентуален сценарии. Копувяш си земеделска земя за 14 000 лева, чакаш си арендата, но в този момент се разболяваш от пневмония. Лечението ти ще е поне 1000 лева, а всъщото време ти текат наеми, сметки, данъци и други такси. Това ще са ти поне още стотина лева, но ти си вложи ВСИЧКИ пари. Сега се налага или да разчиташ на роднини и позняти, което ще е срамно, при положение, че си копуваш земи, а нямаш пари да си покриеш нуждите, а ако нямаш рoднини... Мавет, приятелю.

Какви не разбираш в думите ми, не разбирам аз. Земята ще носи малка печалба, но не би те направила богат. Да речем, че си спекулант на земи и жилища. Ако имаш 14 000 лева, при скокове от по 5 процента, такси на нотариуси и данъци, печалбата ще ти е много малка. Колко години, ще трябва да копуваш и да препродаваш, за да стигнеш една сума от 100 000 лева?
Какво му остава на автора?

Земеделие? От всички мои приятели, богати земеделци има само двама, които инвестираха парите си в земеделие, но те имат по над 500 ара, ферми и техника. Работеха в известен период от време на загуба. Нещо, което беден човек, не може да си позволи.

Търговия? Търговия това е супер, но автора не звучи, като особено търговска личност. Та той не би успял да продаде и бира на алкохолик.

Производство и услугу? - Та той самия не знае какво да прави.

Изборите му са следните:
Да се образова, за да има добра професия, която евентуално би му носела печалба. В тази държава, хората учат до 22-3 годишна възраст, а после си търсят работа по 5 години. Виж скандинавците. Тези, които не са минали през университетите, са минали през академии, а останалите се борят за докторантури.

Да ги вложи в акции и стоки, но не и български. Може и да не забогатее, но в дългосрочен план ще има постоянно поскъпващ актив, а дори и нова криза да удари, то след година, тези акции пак връщат старата си стойност.

Да инвестира в дребен бизнес. Но какъв? Ако имаше образование, свързано с дадена професия, то той би знаел по-добре. Яз лично не бих дал пари, на подобен човек, за да предприема каквито и да е начинания. Съветвам го и той да не го прави. Ако ще си влага всичките пари в нещо легално, то е по-добре да отиде и да ги заложи
На рулетка. Така има по-големи шансове за печалба.

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: d51dc2857d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

28.   С 10 000 ще взема нещо под наем на хубаво място. Ако си в София не ти говоря за Граф Игнатиев или Витошка, а за нещо на булевард в близост до спирки на транспорта. Тези пари ще ти стигнат за депозит на помещението за 2-3 наема напред, за малко оборудване, за разрешителни и за един работник в началото. Другия ще си ти и се приготви за много работа. Дейността ти трябва да с тенденция в бъдеще, като например фрешовете. Те са яаст от здравословния живот, примамват сетивата и са вкусни. Под добре е от кола и всеки го осъзнава. Не ти казвам точно фреш. Помисли, намери! Трябва много да се оглеждаш и да внимаваш. Ако не избереш правилната дейност 90 процента си изгорял.
14000 ако не ти се работи няма как да ги развиеш. Ако си фен на залозите както аз бях. Можеш да залагаш по 10 лева, три пъти на ден на мачове с по 2 коефициент. Като ги изгубиш слагаш 20, 40, 80, 160, 320, 640, 1300, 2500, 5000. Така ще изгубиш 10 000-те хиляди само ако направиш 10 грешни залога подрет, което е статистически много малко вероятно. Не го прави с рулетка, защото там ще те ударят. Прави го на мачове, защото там няма тръгнат световния футбол да прецакват Гошо от Надежда с 14-000 те хиляди.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 11 месеца
hash: de3b2802e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

29.   Ами това не са много пари че да се чудиш какво да ги правиш. Ние имаме милиони и винаги има за какво да харчим. Според мен е по-добре да отидеш на почивка някъде. Била съм в Испания, Япония, Англия и много други но много ми харесва в Япония по-точно в Токио. Обаче не съм сигурна че 14 000 ще ти стигнат за една седмица но зависи и в какъв хотел ще бъдеш, ние бяхме в хотел 5 звезди с много добро обслужване. Или пък ако не ти се ходи на почивка може да си купиш голям плазмен 3Д телевизор и други технологии.

За кола не стигат, но можеш да си купиш хубав мотор за тези пари.
Или пък може да чакаш да събереш още толкова поне и да си купиш кола ако искаш, варианти всякакви щом става въпрос за харчене на пари.





Падналото ангелче ;*

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker