Помощ! Три новородени котенца без майка - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121155)
 Любов и изневяра (29696)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21892)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18513)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Помощ! Три новородени котенца без майка
преди: 8 години, 11 месеца, прочетена 2531 пъти
Здравейте! Преди два дни намерих три новородени котенца, оставени пред една аптека. Не бързах да ги взимам, а и не исках, почаках в очакване на майката, но тя не се появи. Затова ги взех под крилото си, защото сърце не ми даваше да ги оставя на дъжда и на кучетата.
Те са още слепи, а когато ги намерих, бяха още с пъпната връв. След като ги прибрах у нас, ги затоплих, след това нахраних с обикновено прясно краве мляко. На следващия ден прочетох, че това не е правилно, но понеже съм дете, не мога да си позволя специално мляко за котенца. В интернет намерих рецепта за заместител на котешкото мляко, приготвих я и сега ги храня през 2 часа. Нашите не ми позволиха да ги задържа, докато пораснат, защото имам още пет любимеца, затова ги дадох на други приятели, но отивам у тях да ги храня. Те им слагат бутилки с топла вода, но не ги хранят през вечерта. Понеже днес новите собственици на котенцата не са си у дома, ги взех за един ден у нас. В кашона съм сложил парцали, за да им е меко, а под тях съм сложил електрическа възглавничка, която ги затопля. Преди хранене затоплям сместа, дотолкова, че да е топла, но не гореща. След хранене винаги опитвам метода с намокреното памуче и изхождането, но не се получава. Въпреки това, всеки път като ги събудя, за да ги нахраня, дупетата им са мокри и ги подсушавам. Въпреки всички усилия, едното ми се струва по слабо. Мяука по-тихо и прегракнало, и се движи по-малко, но си яде колкото и останалите две. Пъпната връв изсъхна, но си стои на коремчетата им. Обиколих всички познати зоомагазини, но никъде не се съгласиха да ги вземат. Ако оцелеят, ще ги занесем на село. Моля за съвети какво още мога да направя, за да ги спася. Всичко, което правя сега правилно ли е? Какви са шансовете да ги спася? Какво да правя с пъпната връв? Сама ли ще падне? Кога ще прогледнат? Кога ще са готови за освобождаване?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 11 месеца
hash: b7ad682f02
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Не искам да те плаша, но котенцата нямат голям шанс да оцелеят дори да бяха хранени с мляко за котенца, а в тези условия пък изобщо. Не си виновен -често дори приюти с ветеринари не могат да спасят такива котета. Под втората седмица изобщо шансът е малък. Съветвам те щом си малък, но обичаш животните да занесеш котенцата при лекар-ветеринар и да обясниш каква ти е ситуацията. На 100% съм сигурна, че ще ти дадат котешко мляко и другите неща, но трябва да обещаеш ти да ги гледаш. Това, че имаш други любимци не е проблем, обещай на вашите, че след шестата седмица ще им намериш домове.
Друг вариант е да оставиш направо котетата при ветеринаря, той да се обажда на организации, които се занимават с такива работа. Той ще има контакти. Можеш дори да ги оставиш в магазин за котешка храна. Те поне имат средстава да ги избутат, а после могат да ги продадат за по 30-50 лв. и да си върнат разходите..., но определено ги заведи на ветеринар.
По закон дори не си длъжен да плащаш за намерени животни. Можеш направо да ги оставиш при ветеринаря ако ти искат пари, НО който е избрал тази професия обича животните. 20тина левчета ще струва млякото на тези животинки...
ти обаче се настрой, че няма да живеят, а ако някое оживее изобщо, го дължи изцяло на теб.
Грях да си бере човекът, който е изоставил котетата. Да беше изчакал поне 2 седмици, той щеше да даде поне шанс за живот на тези котенца...ти не си Господ - в чужбина истински природозащитници със средства не могат да спасят такива котета, та ти ли.. поне им даваш някакъв елементарен шанс за живот, НО задължително намери котешко мляко на прах, задължително да се хранят и вечерта, задължително им масажирай коремчетата. Те отделят урина и ако, така че ще ги и чистиш....

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: b3937183a4
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Здравей! Първо искам да те поздравя за решението да вземеш котенцата, защото повечето просто биха ги подминали.
Според мен ги гледаш доста добре и има някакъв шанс те да оцелеят, макар и минимален.
Не се притеснявай, пъпната връв ще падне сама след известно време, а що се отнася до проглеждането им, за седмица и нещо-две ще прогледнат.
Обикновено котенцата се раздават след като са се научили да се хранят самостоятелно, най-рано след навършването на 2 месеца.
Отново те поздравявам и ти пожелавам успех. Дори и да не успееш да спасиш всичките, знай, че поне си се опитал за разлика от този, който ги е изхвърлил

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 61e4fd8a85
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Можеш да ги отгледаш докато пораснат и сами да започнат да се хранят. Проблема е че трябва много грижи и време да им отделиш. Сестра ми отгледа такова коте - беше на 3 дни. Не ги храни с мляко от магазина, защото ще хванат глисти. Правилно ти е писал номер 1 за котешко мляко. Масаж на коремчетата да уринират от това и с мокър мек парцал ще им навлажняваш дупетата да не се запекът. Можеш да опиташ и пастет разбит с топла вода като каша - доста водниста да е. Щом си писала във форума съм сигурен че си интелигентно момиче и с малко повече усилие от твоя страна ще се оправиш. Направи консулт с магазини за дом. любимци с ветеринари. Събери инфо от 2-3 места и все ще ти е от полза. Желая ти успех

 
  ... горе^
преди: 8 години, 11 месеца
hash: f28ba84b8f
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Аз съм авторът. Заведох котетата във всички познати от мен зоо магазини, но никъде не искаха да ги приютят. Само в един ветеринарен кабинет се съгласиха, но за 10 лева на ден. Трябвало да им се купува храна и т. н., което били големи разходи. Не мога да си го позволя, затова те пак са си у нас. Денем ги храня на всеки два часа, а вечер ги храня два пъти. Засега всичко изглежда наред, но когато ги масажирам, само уринират, само едното се изака... Не мога да преценя дали коремчетата им са подути или не, но иначе си мяукат, когато се събудят или когато им изстине водата в бутилката. Сравнително активни са. Чудя се, дали ако просто ги оставя пред някой зоо магазин, няма да ги приберат, но се страхувам, че може да ги приспят, ако не им се занимава...

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 2348fc4cb9
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Най-добре говори с ветеринар. Според мен се справяш добре, ама знам ли. Да, важно е, да са на топло и да ги храниш през 2-3 часа, но по-добре купи специално мляко от ветеринарен магазин или хумана на прах за новородени бебета и им давай от нея, защото кравето мляко не е много полезно. Ще прогледнат след около 2 седмици, а на около месец ще можеш да ги дадеш на новите им стопани. Убеди вашите да ти помогнат да ги изгледате 1 месец, пък после можеш да ги подариш на някого, защото сама трудно ще се справиш да ставаш всяка нощ да ги храниш, пък и хуманата и посещението при ветеринаря струват пари. Дано успееш, но си имай едно наум, че може и да не оцелеят. Една приятелка спаси така едно новородено кученце (майката умряла при раждането, ставаше дума за нейното си куче, та тя успя да спаси поне малкото), ама и бяха нужни много усилия. Така, че не е съвсем невъзможно, ама е трудно. Ако намериш друга майка котка ще е най-добре. Чувала съм за майки, които са спасявали така чужди малки. Успех! И браво на теб, че се опитваш да направиш едно добро.

 
  ...


...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: b7ad682f02
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Жалко, че така са те отпратили от ветеринарните лекари! СРАМ. Можеше поне за тяхна сметка да ти дадат млякото. Те го купуват на съвсем други цени, а и не е ли това част от общественият им ангажимент.
Пита ли колко струва котешкото мляко?
Ако ти е непосилно скъпо, поне взимай напълно пастьоризирано ПЪЛНОМАСЛЕНО мляко, но не е гарант, че и с това ще минат трапа Не знам до колко е възможно да им даваш сухо мляко за бебета...
От немай къде по-добре им купи котешко мляко от магазина за храна и го разреждай с малко вода. То поне е на 100% пастьоризирано и няма лактоза, макар че малките би следвало да понасят лактоза все още. И както и да е - както ги описваш нещата, изглеждат добре поне за 2 от котетата.
Не се разочаровай обаче ако умрат. Поне си дал шанс за живот и си се погрижил, поне си ЧОВЕК.
Срам ме е от възрастните, които са го изхвърлили, защото определено това е дело на възрастни. Никоя улична котка не би си зарязала така котетата и то на такова видно място - незнаещи, нехуманни хора са го сторили и дори не са изчакали да минат няколко седмици. Всъщност... те не са искали малките да оцелеят.
Това за мен са безотговорни стопани без грижа и любов за животните.
Моя приятелка гледа такива котенца - тя ги намерила в кашон до кофата за боклук, но има вече доход, голямо момиче е и им купува котешко мляко, има и беберонче и цялото семейство помага, за да се хранят и през нощта. Ако ми беше син, аз бих била горда с теб и бих ти помагала. Вярно, че имаш много домашни животни, но явно си станал човек покрай тях. Който е добър към животните, той ще обича и хората.
Днес някакъв ненормалник пък застрелял улична котка в Пловдив. Сега ще го съдят, защото и оръжие е имал на склад у дома - такива хора убиват после и хора. За съжеление тук възрастните сме много назад. Израстнали сме в тежки времена без обич към животните, а баби и дядовци подритваха селските котки.
Учудващо е обаче за мен как никой не ти е дал малко мляко поне - всеки да беше дал малко, щеше да имаш да ги избуташ.
Във Варна, където живея не е така. Аз се грижа за няколко улични котки и съм взимала без надценка хапчета и препарати против бълхи като са ми давали за кучета препарат със спринцофка да си го дозирам и ми е излизало практически почти без пари - за 20 лв накапак с препарат против паразити поне 7 котки. Единият котарак беше нападнат и от някакви паразити, които му ядоха козинката и беше измършавял до безкрай. След 1 месец го гледам - загладил косъм, козинката му вече добре и поохранен, а след 1 година на долния етаж се нанесоха студенти и гледам котаракът се полунанесъл у тях - станал поне 5 кила и не може вече да се качва на втория етаж да го храня от дебело :)
Aз самата си взех изоставен котарак от частен приют - не бил възпитан, бил труден характер, защото го били отделили от майката много бързо, а иначе си е домашен котарак. Хапе понякога и не обича да го гушкат и галят, но затова пък лудува и прави много смешни неща. Ако не го бяхме взели, този котарак щеше да бъде приспан, защото и навън не може да живее - страхлив такъв, никакъв.
Много хора се чудят как мога да давам такава любов на толкова „лош“ котарак, да му купувам най-хубава храна, а истината е, че той ми дава двойно и тройно, защото ме разсмива, много е игрив макар, че е веше на 4 г. и дори ме оттърва от мишките, които бяха почнали да напират от долните етажи!
С две думи - всяко животно има някакъв смисъл и какво да ти даде.
Това, че котките не давали мляко, яйца, месо не значи, че са непотребни. Те от 1000 г. делят нашите домове в Европа и на Запад се е разпространила чумата и е изтребила 50% от населението чак, след като решават, че котките били вещици и ги горяли на кладата - така мишките се разпространяват и разнасят всякакви зарази
И уличните котки у нас имат смисъл. Във Варна не ги закачаме, защото знаем, че ядат малките и яйцата на досадните и пакостливи чайки, който не веднъж са завладявали града. Освен това да сме честни - ако приберат от Четири лапи котките, ще затънем с мишоци. В Пловдив кметът е забранил подобни акции, защото има научен доклад, че ако се приберат котките в града, то покрай нивите около него и така нататък..ще се пуснат мишки и ужасни зарази.
Достатачно грозно е да пуснеш нежеланите си котенца по улицата като поотраснат, но те там поне имат шанс за живот, но да отнемеш бебета от майка им като новородени - това е дело на човек без всякакво сърце и съвест.

Авроре, дори да умрат тези животинки, ти няма да си виновен, защото си направил всичко по силите ти.
Срам ме е за възрастните, защото дори хората, които си изкарват хляба с животинки, явно не ги обичат

 
  ... горе^
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 4a540dbbf1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Задължително трябва да ги изакаш. Аз съм ветеринарен лекар и съм отглеждака такива животни. Най важното нещо което съм научила е че трябва да ходят по голяна нужда. Ако това не се случва се стига до отравяне на кръвта и ссъответно смърт. Пробвай да масажираш коремчетата с лек натиск и ако не се получава, задължително трябва да направиш клизма! Със спринцовка и малко вода. Ако това не се направи те нямат шанс. Друг съвет е да пишеш в различни организации и фесбук страници. Опитай се да им намериш приемна майка-някоя наскоро родила котка. Истински поклон от мен. Ето защо надеждата е в младото поколение!

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 2348fc4cb9
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   Как са малките? Надявам се са си живи и здрави. Най-трудно е първите 2 седмици, ако оцелеят толкова имат голям шанс, а като станат на 1 месец вече дори можеш да ги дадеш на някого.

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: c28efcc167
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   С това Златно сърце дълго ще живееш. При това и ще си полезен

 
  ... горе^
преди: 5 години, 8 месеца
hash: b756268d81
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Браво дете, живо и здраво бъди и много щастливо! От теб ще стане Човек...

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker