Задължителен ли е Фейсбук? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121304)
 Любов и изневяра (29736)
 Секс и интимност (14375)
 Тинейджърски (21902)
 Семейство (6477)
 Здраве (9605)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3183)
 Образование (7307)
 В чужбина (1655)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18555)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Задължителен ли е Фейсбук?
преди: 8 години, 11 месеца, прочетена 1412 пъти
От доста време в главата ми се върти един въпрос, но не бях сигурна как да го формулирам. Става дума за „великия” Фейсбук. Вече едва ли не всеки има профил там или поне знае какво е и му се припомня ежедневно колко „значим” е за живота ни. Като човек, който от години целенасочено отказва да се поддаде на това, което ми се струваше просто като мода и глезотия за презадоволени хора от „развития свят”, в мен се събуди съмнение.
Чувам от студенти как материалите и всички дискусии за учебния материал са във фейсбук групи. Чета за „протести” във въпросния сайт. Връзки се създават и разпадат там. Бога ми, дори в учебника ми по немски има цяла тема за социалните мрежи и в частност Фейсбук. И след като моя добра приятелка наскоро ми показа профила на 9-годишния й братовчед, наистина са зачудих дали изпускам нещо важно. Наистина ли, ако не си вътре, си вън? От всичко? Да, да, знам за всички плюсове - като връзка с хора, които са далече от теб. Но нали има и други начини да говорим с любимите си хора, които са далеч по-добре ориентирани към комуникацията, вместо към... показването на... ами всякакви глупости? Просто ми е любопитно вие имате ли Фейсбук, често ли го ползвате, ценен ли е за вас профилът ви там?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 11 месеца
hash: 802b430a82
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   FB може да е и много полезно и много вредно нещо. Зависи от начина на употреба.
Относно ползите - можеш бързо да споделиш информация с определен кръг хора. Нашия поток в университета си има затворена група, в която споделяме лекции и материали за изпитите което е супер полезно. Групата е много дисциплинирана и никой не си позволява да я пълни с ненужени биклуци като картинки и измислени цитати.
Другата полза лично за мен е, че така държа връзка с далечни познати, на пример със стари съученици на които иначе не бих отделил време да им се обадя по тевлефона на пример.

За вредите - някой хора са толкова обсебени че поведението им граничи със социален ексхибиционизъм. Много държат да навират личния си живот до няй малки подробности в носовете на всички останали. На пример къде точно са пили кафе, какво са яни на обяд и всякакви други никуму ненужни фрагменти от информация...

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 760df713b8
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Аз нямам и ми е много добре.
За мен това е глупост, например вчера някъкво 5 годишно момче се блъсна в мен, защото гледаше в i phone си.
Със смартфоните е същото.

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 713d8e2f91
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Зависи, повечето хора просто са зависими и си намират оправдания. Това за университетите и материалите е вярно. Аз докато бях в гимназията си изтрих профила за 2 години, но сега просто съм принудена да го ползвам заради унито. Все пак, с тези 2 години доказах на себе си, че не фейсбук ме контролира, ами аз него, за разлика от повечето ученици и студенти, които не 2 години, а 2 дни не биха издържали. :)

 
  ... горе^
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 9bb228f991
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Фейсбук е една огромна глупост, която не може да замести реалното общуване.


Използвам скайп за общуване със познати, но не съм си правил (и няма да направя ) профил във фб.

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 7e699943d9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Имам компютърно образование, 1 настолен компютър, 2 лаптопа, 2 таблета, смарт телевизор, разбира се и качествен интернет, качествен смарт телефон, по който говоря много. Запален геймър съм, но не съм от хората които се забравят в игрите - просто съм ги пробвал всички и наистина съм добър в тях:) Не ползвам фейсбук, макар че имам регистрация. Скайп пускам само инцидентно, след уговорка с приятел за нещо конкретно, което го изисква. Не ползвам вайбър, освен за международни разговори, много рядко. Имам страшно много приятели и от 2-та пола и винаги оферта за нещо навън. Всички ме харесват, което ми е приятно, но никога не ми е било цел. И аз харесвам хората. Да си губя времето висейки във фейс-а, за мен е тотално ненормално и би ме лишило от неща, без които не мога, а няма да ми даде адекватна алтернатива.
Та, да, имам профил, не, не го ползвам често, ценен е до толкова, до колкото чрез него ме намериха 3-4 приятели от детството ми, с които от тогава си пием биричката или си ходим на гости :)

 
  ...


...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 20da53584f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Хаха и майка мразеше фейса, а сега стой там по 2-3 часа на ден там. Направи една проба (нищо няма да ти струва) направи си фейс и да те видим така ли ще говориш. Все едно да не си ял сладолед и да кажеш че сладоледа е гаден.. първо опитай и после говори.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 11 месеца
hash: ebaad755a6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Аз също като теб отказвах да си направя профил, докато не влязох в университета. Тогава просто нямаше как, тъй като всички колеги имаха и всякаква информация, материали се даваха и получаваха в създадена за целта група. Като за начало си казах че ще го използвам само с такава цел и добавих някои от приятелите ми и колегите. В последствие стана така че фейсбук се превърна в ежедневие.

Дори и така, да, фейсбук е както добро, така и зло. Хората вече не контактуват по начина по който са го правели преди, но трябва да се вметне факта че с времето технологиите се развиват а ние искаме или не, те стават част от живота ни.

Пък и социалните мрежи се използват и от бизнесите за популяризиране на дейността и услугите които предлагат.

Просто биваме вкарани в система от която няма как да не сме част, било то рано или късно.

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: b63445341c
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   Нямам профил и все още нямам желание да си създавам.
За мен това е както са го нарекли някои"тефтер сурат"

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: ab11e205b9
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Не разбирам какво им харесва на хората в тоя фейсбук. Да даваш отчет винаги с кого си къде какво ядеш, и даже и снимки подробно описано всичко за теб. По зле и от казармата. Може още да ми е малко рано, но изобщо ама изобщо не ползвам фейса и не мисля че ще го ползвам някога.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 11 месеца
hash: b471ee8f88
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   Ако имаш бизнес ще ти е от полза. Контактите -по телефона набързо или навън на живо. Всичко друго е загуба на време и въпрос на самодисциплина. Общо взето фейсбук краде от времето на хората, сякаш ги задължава и един друг се зомбират качвайки какви ли не щуротий. Моя съвет е стой настрана от това нещо. Аз имам, но не го ползвам от години.

 
  ...

...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: d02e6dfbf3
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Фейсбукът е лайно, хранещо се от това, че модерният човек страда от липса на внимание. За съжаление, това лайно се превърна в норма и
кърпи дупките в скъсаното самочувствие и бездействие на същия този модерен човек. Тези "кърпежи" са под формата на снимки, статуси, лайкове и т.н....докато не дойде новото модерно лайно и всички не скочат на новия вагон.

Всички станаха активисти, художници, мислители и критици, вместо да оставят естественият подбор да свърши тази. Ето, един прост пример: за "протестите", за които пише авторката. Всички са много възмутени от проблема "Х", докато не дойде някой като мен и не им бутне едно желязо в ръката.

- Ама, какво е това?!
- Винкел.
- За какво ми е?
- За да си оправиш проблема - имаш винкел, имаш и проблем - действай.

Тогава нещо всички олекват, защото фб-а канализира полезната им агресията в безполезен коловоз.

Наблюденията ми клонят и в друга посока. Примерно, в 50% от тъпите истории в тоя сайт всичко се върти около фб - той (не)ми пише, тя не ми лайк-ва снимките, той го seen-ва, но не ми отговаря и такива лайна. И това масово от хора на по 30, ебати несериозниците. И все пак всичко е добре, когато ти е полезно, но ако позволяваш да управлява живота ти - имаш проблем. Като цяло, лично аз напоследък гледам да ограничавам до минимум достъпа си до и-нет, камо ли фб...Уморих се от фалшив "прогрес"...във всички стари филми през 2015-а хората вече бяха колонизирали чужди планети, вместо това ние забихме прогреса към собстената си суета и фб-а като някакъв коректив за това дали си социален или не.

Не мерси, имам си по-интересни неща за вършене.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker