Какво мислите за пламъците около Чернобил? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121536)
 Любов и изневяра (29801)
 Секс и интимност (14407)
 Тинейджърски (21915)
 Семейство (6488)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4713)
 На работното място (3193)
 Образование (7319)
 В чужбина (1659)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1740)
 Други (18611)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Какво мислите за пламъците около Чернобил?
преди: 8 години, 11 месеца, прочетена 1354 пъти
През последната седмица се появи каква ли не информация за ситуацията около централата в Чернобил.

Дали е възможно да има опасност от радиационни облаци, както казаха не само родни учени, а включително и украински? Помните ли 1986г.?

Институтите, които се занимават с подобни неща и които замерват замърсяването на въздуха казаха, че няма никакви проблеми. Но е нормално да ни "успокоят", защото само ако кажат, че има проблеми обществото ще спре да функционира, да не говорим за паниката, която ще се създаде.

В онези дни, когато избухнаха пламъците около централата се измерваше нивото във Варна на всеки час, защото се появиха слуховете, че се носят облаци натам. На много хора в родните институции като например в МВР са им казали вечерта да не излизат навън. Хора от Варна писаха в Интернет, че всички деца и майки от градинки и улици са се прибрали вкъщи.

Целта не е да се всява паника. Нека всеки напише нещо и сформираме дискусия, защото тази тема в последно време ми стана доста интересна.

Чували сме, че много от военните, които са ги пращали там са се разтопили буквално, а дори някакъв човек се е разградил и тялото му не е открито. Не искам да изпадам в подробности, защото се пише какво ли не.

А вие какво мислите? Споделете нещо интересно, което знаете :).

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 11 месеца
hash: 5e9c452b1b
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Аз мисля, че тези спекулации, са безмислени и няма смисъл да се обсъждат сега, след 29 години (но радиацията си остава, разбира се). Тази световна катастрофа се е породила от една човешка грешка, само една секунда невнимание, е коствала живота на стотици милиони жертви, които са били в близост до мястото, и на някои по-далечни места. Ударната вълна от експлозията е обиколила поне 2 пъти земното кълбо, а радиацията се е разпространила из всяко кътче на света. Дори до ден днешен в Украйна се среща по някой изрод със по 3 очи, 1 крак и 2 глави.

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 63873b7a3f
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   Така е. За това нещо дори са научили чак, когато уредите за измерване на радиация в Швеция излизат от строя. Но и нашето управление направи грешка тогава. Не е трябвало да изкарват хората по манифестации и да ги вали радиоактивен дъжд.

То по темата е изговорено и писано много. Аз съм чел, че зоната от 30км около централата няма да е годна за живеене още 20 000 години.

Автора

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: bf37f76d47
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   Обстоятелствата при самата авария са били много по различни от сегашните.
На първо място е горял самият реактор - стотици, доти хиляди килограми радиоактивни или заразени с радиоактивност материали. То и от там е дошла цялата беля - изпускането на радиоактивен материал е продължил в седмици докато горенето бъде овладяно и самият реактор - покрит.
Сега просто горят полета от "забранената зона" но място за притеснение няма - на първо място, елементите които правят най много бели са с къс период на полуразпад, така, че вече на практика са в толкова малки количества че се сливат с естествения фон. Елементите с дълъг период на полуразпад пък вече са или погребани в почвата (потъват с по около 1 см на година) или измити от дъждовете и пренесени на други места, като концентрацията им естествено спада и също не надвишава опасните нива.
Ако искаш да си напълно сигурен, може лесно да си купиш един дозиметър, но на доста места в България радиоактивността е естествено завишена, на пример с София около минералните извори има доста радон, около Бухово има стари уранови мини, около Етрополе (Елаците) естествения фон също е доста завишен, а и на още доста места но не ми се изброяват.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 11 месеца
hash: f551aea4f4
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   И да стане нещо, пак ще ни повтарят, че "всичко е наред и няма абсолютно никаква опасност", както е било и когато е станала аварията, така че не вярвайте на никой, особено на лъжите и манипулациите, които постоянно бълват от телевизията. :)

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 239a66d6e6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Според мен е възможно да се е случило подобно нещо с хора в непосредствено близост до пожара. Причината е че от огъня се е достигнала точката на топене и изпаряване на радиоактивните метали които са отлично съхранени в по външните пръстени на дърветата там, както и при нажежаването на самата почва в която има много отложени такива, са избликнали като пара от нея, както когато опреш гореща ютия в мокра дреха. Като количество отделеното замърсяване не може да се сравнява със самата авария, но като концентрация до пожара може дори да надвишава аварията. Това е така защото сега за много кратко време биват изпарени радиоактивни метали които са се отлагали там в продължение на цялата авария която е продължила седмици. Единственото успокоително е че радиоактивните метали са изключително тежки, което не позволява да се разпространяват далеко и в големи концентрации. За цялата територия на България достигнаха около 1. 5 килограма радиоактивни елементи при аварията. Мене лично Фукушима повече ме притеснява защото всички ядем морски продукти, а рибите се шляят къде ли не. Щом така ме перяха протоните в главата, че сънувах кошмари като държах чай от Япония до мене като спя, и щом радиоактивна вода е достигала до крайбрежието на САЩ пък била и в безопасни концентрации, значи това е наистина въпрос който трябва да ни притеснява. Ама на нашите не им пука като отивам след това, изкупили всичкият японският чай като невиждали, понеже е японски.

 
  ...


...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 5bef48a4f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Българина не вижда простотиите които се вършат в България, тревожи се за неща които са нереални. Пожара е бил далеч от погребаните реактори и не е представлявал никаква опасност. Вчера по новините гледахте ли поредната българска глупос, извършена от алчност. Накакъв умник решил да ползва чакъл добит до урановите мини и да ги насипва по банкетите по новостроящи се пътища. При замерване се е установило, че този материал е радиоактивен. Колите постоянно вдигат прах от пътищата и хората го дишат. Ето, това вече е престъпление, но виновни пак няма да има. Миналите комунисти които ни успокояваха, че опасност от Чернобил няма, а за тях носеха храни от Америка, сега тези комунисти станаха олигарсите-капиталисти и продължават да ни тровят живота. Ние живеем в калта, а се опасяваме да не ни опръскат с такава отвън. С нашите олигарси трябва да се борим, те ни скапват живота.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 11 месеца
hash: ef11ec4bf7
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   №5 - с основание се притесняваш за морските продукти, ама Фукушима е най малкия проблем!
До начакото на 90-те години, почти всички водещи "ядрни сили" са си изхвърляли радиоактивните отпадъци в океаните! Отделно че от средата на миналия век в "ядрената" ера са извършени над 2500 вдрени опита на сушата и в океана! На практика всички родени в периода 1950 - 1980 са преживели една ядрена война.
Препоръчвам филмите (документални) - "Trinity and Beyond The Atomic Bomb" - относно експериментите с ядрено оръжие и "Le cauchemar du nuclaire" - относно изхвърлянето на радиоактивни отпадъци и естествено "Battle of Chernobyl". И има ги като торенти с Бг субтитри.

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: b038d0b8ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   от 5 до 7-ми. Ами да, само Цар Бомба се равняваше на над 4000 атомни бомби като тази в Хирошима. Съветският съюз като я пусна над новая земля, ударната вълна изпотроши прозорците във Финландия намираща се на разстояние 900 километра от взрива. След което земетръсна вълна обиколи Земята 3 пъти. Такива взривове са ставали на Земята каквито има само на повърхността на Слънцето. Как няма да е замърсено навсякъде с радиоактивни елементи. Но все пак Чернобил беше с разрушен купол седмици наред и бълваше облаци. Понякога се чудя дали радиацията освен да води до рак, може да води и до други мутации които да правят хората свръх хора. Като се замисля след множеството ядрени взривове човечеството изведнъж тръгна да се развива с много по-бързи темпове в технологиите от преди, а ядрено бомбардираната държава Япония за нула време стана най-развитата и иновативната в света. Покрай Чернобил пък Русия стана най-големият гении във военните технологии, а от Украйна се пръкна Кличко. Мене лично много ме валя дъжд когато радиоактивният облак беше достигнал България, но естествено не знаех защото се пазеше в тайна. И сега вярваш или не имам свръхестествени способности. Но не съм го споделял с никого. Ако има и други като мене да ми пишат.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker