Защо липсата на книжка е толкова срамен факт? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121032)
 Любов и изневяра (29667)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Защо липсата на книжка е толкова срамен факт?
преди: 8 години, 10 месеца, прочетена 5785 пъти
Здравейте на всички.
Напоследък ми прави впечатление тази тема, или по-скоро как някои хора със или без да са питани, си пробутват мненията наляво-надясно. А именно: "Как така няма да имаш шофьорска книжка? та това вече не е лукс, а задължение, особено в големия град! ".... Брей, сериозно? Аз съм на 22г, момиче, от голям град съм. Приятелят ми е няколко години по-голям, само дето той има книжка от доста години, но пък няма кола. Доводите му са следните: "живея на идеалното място, от което в радиус от максимум 10 минути са всички магазини, аптеки, болница, спирка, та дори и работата ми. Общо взето всичко най-необходимо. Защо ми е кола, която да стои като паметник пред блока ми, като нямам път наникъде, а да ми текат данъци, такси и т. н. ежегодно? "... аз съм съгласна с него. Колата е отговорност. Дори да се наложи път някога към по-далечно място, има си транспорт ежечасово, няма да умрем ако го използваме.

Родителите ми се възмущават на този факт въпреки всичко: голям мъж, пък кола да няма. Изнервящо е! Дори и мен навиват да вадя книжка. Казвам им: не искам! първо, шофирането не ме влече.. второ, страхувам се за безопасността: нямам си доверие и трето: споделям доводите на приятеля си. Защо да е жалко и срамно, че някой човек няма книжка, или няма желание за такава? Всеки нежелаещ има мотивите за това. Какви сме ние, че да ни ''знаят устите'' толкова? Парите разбира се, са най-малкият проблем - човек ако е решил да става шофьор, ще събира колкото време е нужно, за да си набави кола и да я поддържа.

Аз пък намирам за банално всеки притропващ за книжка 17 годишен лапещрак, който едва дочаква за годините и да хукне по пътищата. Който си има доверие и най-вече НЕОБХОДИМОСТТА от автомобил, да заповяда. Но е нелепо да съдите с изтъркани истории от типа "мъж в 21 век без кола не е мъж", че даже и на жените да се налага като тенденция.

Обяснете в крайна сметка... защо е тази мания и не съм ли поне малко права? !

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:
1-50 от 53

преди: 8 години, 10 месеца
hash: 1a1c5780a3
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Tи засягаш два отделни въпроса - имането на книжка и имането на кола.
Първо, да имаш книжка в 21 век действително е част от образованието. За една жена е особено важно, защото е и част не само от еманципацията ни, но и от нашата самостоятелност. Днес просто и изискванията към жената са по-големи. Нашите баби са извървели пътят от селото към града, майките ни от нивата и фабриката към университета, но ние сме първите българки, които масово вече караме коли.
За мен лично никога не е стояло под въпрос дали ще имам книжка или не - това за мен беше част от образованието ми. Вместо скъпа бална рокля и екскурзия в чужбина, аз тайно записах курс. В моето семейство бях първата жена с книжка - нито мама, нито лелите ми могат да карат и са вечно зависими от мъжете си, случвало се е да просят, за да ги закарат някъде. Въпреки съпротивата в семейството, аз си направих книжка.
Така, че за мен беше ясно, че на 18 г. ще правя книжка, а дали ще караш след това не е толкова важно - просто после нямаш и времето за книжки.
... освен това животът непрекъснато се променя. Ти сега може да нямаш нужда от кола, но когато ти се родят деца ще имаш нужда от по-големи покупки, отделно ще трябва да караш децата наляво надясно. На мен в работата ми пък трябва много кола - имам периоди, в които само градско навъртам 75-80 км. дневно, защото обикалям обекти и доставчици и като ми звънне телефона мога в рамките на 15 мин до 30 мин. да съм някъде. Другото предимство е, че всички неща са ти в колата... 10 г. не ми се беше налагало да карам, после пък 3 години бях само на колела - човек никога не знае, но аз с 1 седмица опреснителни се качих на кола, а ти ако тепърва трябва да правиш книжка заради отговорна работа да видим дали ще можеш да реагираш. Отделно работодателят като види, че нямаш книжка, просто няма да ти възлага тези задачи и е като дупка в бейсик квалификацията ти.

За колата
Да притежаваш кола е друго нещо. Тук си права специално за млади хора без деца в големите градове, които нямат и особена покупателна способност за неща като мебели, стоки за дома и големи семейни пазарувания и пътувания събота и неделя, но най-късно с появата на първото детенце ти трябва семейна кола, а и доходът ще ви се увеличава и ще ви трябва кола за покупки и пътувания. Хубаво, че поне твоят приятел може да кара - можете под наем да вземете кола или от познат, но ако никой в семейството не може да кара кола си е странно

Май в твоя случай си е чиста проба „гроздето е зелено“. Мисля, че те е страх от изпита и шофирането.
Има доста жени като теб, които са просто жертва на мнението, че жените не можели да шофират.
Сестра ми е една от тях. Вече е на 35 г. и отскоро е майка, но няма книжка и я е страх. С малкото дете дядовците са се превърнали в шофьори, а най-лошото е, че работодателят, при който беше вече не организира транспорт за работниците до фабриката си. Това за нея значи, че като се върне на работа след майчинството няма да има работа, защото до там няма и градски транспорт (извън града е), а мъжът ѝ няма как да я кара, защото работата ѝ е на три смени.
Ако тя се беше качила на кола на 18 г. и беше взела книжка, днес не смятам, че щеше да има тези проблеми - просто на спокойствие взимаш едни опреснителни, но без стреса за изпити и глупости.

Хората ти се смеят, защото може би с право мислят, че си търсиш оправдания, а всъщност се страхуваш от карането на кола като много жени все още.
Да имаш книжка не значи, че трябва да имаш кола, но аз например като слезна на някое летище в чужбина или в чужд град, взимам ключовете на колата под наем и съм мобилна. Не целият свят е София и излезнеш ли от нея ти трябва кола - дори във Варна, Пловдив и ко не можеш да се оправяш без кола, да не говорим за живота извън града, койсто става все по-популярен - например да живееш на чисто в къща в покрайнините и да пътуваш до града. Аз например често оставям колата си на метро-станция и се възползвам от обществения транспорт, но за извън града си знам, че имам кола

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: e7eefaf40b
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

2.   Поне половината от работещите хора могат да си живеят ежедневния живот без кола, без това да им коства съществено от удобството. Работата е там, че "си е друго" с кола - т. е. друго е да покажеш, че имаш статус като на другите, пари. Особено ако е по-хубава колата, още по-висок статус. Т. е. много от хората имат коли, защото другите хора имат. Желания на Егото.

Подобна е модата със смартфоните сред по-младите напоследък - не че ще използва всички функции, не че му трябва смартфон за 800лв., защото и за 220лв. ще върши същата работа, но понеже другите имат, значи и той трябва да има.

В американската култура това е известно като "keeping up with the Joneses", т. е. "да догоним семейство Джоунс". Т. е. като Джоунс имат еди каква си стока, значи и ние трябва да имаме, нищо че можем без нея. Така работи обществото просто.

Иначе, спокойно можеш да съществуваш пълноценно без кола. Имането на кола не разрешава някакви ключови житейски проблеми.

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: e06b8391e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (22 гласа)

3.   Личното ми мнение е, че е срамно да имаш книжка!

Аман от криворазбрана цивилизация! Кьораво и сакато хляб няма ма кола кара! За къде? ! На улицата мрат повече отколкото при война! ПРИРОДАТА МРЕ заради смръдливите брички. Да не говоря за АДА в градовете, причинен от това адско недоразумение - всеки с кола. Ама нали така е у САЩ, де ще идем ние, пък и кой да им изкупува и рециклира прецаканите возила на западняците, ако не третото качество нации...

Образование било да имаш книжка... ХА! ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ!!! Битанките първи си земат книжка, щото кат не ставаш за друго, шофьор ставаш.
Не, не съм нетолерантен, ама всички знаем вицовете за бакшишите и тираджийте... па и какво да си кривим душата... ама хайде.

Родителите ти са... мъчно ми е за теб, направо. Ма ти що тормозиш мъж си с глупостите на комплексираните си познати? !

 
  ... горе^
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 10f15cc3e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Извинявай, ама така говорят само бедните които нямат достатъчно пари да имат и поддържат кола. Много ясно, че е мнооого по-добре да имаш кола с която можеш да ходиш навсякъде. Вие какво, да не би да си стоите само вкъщи, ходите близките супермаркети и толкова? В други градове на почивки не ходите ли? По автокъщите се продават коли за по 3 000, че и по-евтини които имат приличен вид и вършат работа. Иначе за какво изобщо му е книжката на твоя приятел щом няма кола?

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 5f3d890d8c
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

5.   Защото ти пука прекалено много за мнението на другите. :) И моите приятели ме бъзикаха, когато на 19 вместо да си купя кола като тях, реших да инвестирам в себе си и образованието си. И сега след години мога да си позволя да имам кола и мотор. Винаги съм харесвал моторите повече от колите, но ми се налага да ползвам и автомобил понякога, иначе изобщо не бих си взел кола. Така че ако ти пука от чуждото мнение, няма да стигнеш до никъде. Гледай себе си, хората никога няма да спрат да говорят. През целия ти живот ще има такива, които да ти се подиграват и да ти казват как няма да успееш с това или онова. Ако вярваш на тях, вместо на себе си, не те чака нищо хубаво. :)

 
  ...


...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 92bd4d18b0
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

6.   Първо искам да се обърна към те авторке и да ти кажа, че не трябва хич, ама хич да ти дреме кой какво казвал. И какво като сме 21 век? - ами ако ще и 61 век да сме - проумейте го бе хора. НЕ ВСЕКИ Е РОДЕН ЗА ШОФЬОР. Знам много хора, които просто ми казват, че не са родени да карат кола - някой се панират, други смятат че от тях няма да излезе добър шофьор, трети просто не изпитват желание нужда от това да имат книжка и съответно да карат кола. В 21 век сме и НЕ, това не означава че сульо и пульо трябва да притежават книжки, а означава че трябва да спрете с тази ограниченост как всеки трябва да прави това и онова, да има това и онова, само защото масата овце го правят. Който иска да кара, който не иска няма да кара. Разберете, че не сме еднакви. Всеки да си гледа в паницата и да не държи сметка на другия. Хайде със здраве!

 
  ... горе^
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 4d9dd64154
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Аз също нямам кола, а съм женен и дори имам дете. Просто не ми е необходима. До скоро имах, но както казваш само стоеше пред блока и плащах ненужни данъци и такси и на края я продадох. За работа си имам служебен транспорт, детската градина ми е буквално отсреща, на 100 м имам магазин, спирка, аптека, бар, всичко. И мен ме гледат изумени, като разберат, че нямам кола.

Ами предпочитам да купя нещо на детето си, вместо да плащам излишни винетки, застраховки, данъци и прегледи.

Дори когато имах кола и решавах да отскоча до някъде, по половин час търсех място за паркиране. Ами извинявай, ама аз за това време щях 100 пъти да пристигна с такси и да не се тревожа за място и да се принуждавам да спирам като селянин. А повярвай ми дори и редовно да ползвам такси, ми излиза в пъти по-евтино.

На запад дори се смята за ниска култура да позлваш кола, ако наистина не е належащо. Например ако отидеш до университета с лична кола, ще те мислят за селяк, защото има достатъчно уреден градски транспорт и няма нужда излишно да затрудняваш и без това натоварения трафик. Просто хората мислят като общество, а не като безразборно множество от индивиди. Мислят глобално, а не на теб да ти е възможно най-удобно и да паркираш от вход на вход, та да не изминеш 20 м повече до спирката.

Но тук пак по ганьовски да се правим на много заможни. Най са ми смешни келешите на по 18, дето баща им работил по 20 часа на ден, за да му купи баварец на 15 г. и той вече надул музика и се пъчи, все едно кара Ферари. Ми смешно и селско е, ама виж сега как ще ме нападнат повечето.

Тъпо е да имаш кола само заради колата. Ако наистина ти е необходима, да, но иначе си е чиста проба селяния. Въобще не им се връзвай. На простия не можеш да му обясниш, че е прост, точно защото е прост.

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 3f3f43f2b2
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

8.   Имaм книжкa, имaм и колa, която през повечето време си стои в гaрaжa. Обичaм дa ходя при възможност с колa, a където живея, зa придвижвaне в грaдa ми е нaй- удобно, бързо и сигурно метрото.
Зa мен колaтa е необходимост и незaвисимост. Aко трябвa спешно дa "изхвърчa" нaнякъде, си я пaля и тръгвaм. Понякогa просто ми е кaто успокоително, шофирaм си нощем ей тaкa, зa релaкс.
Понякогa я полвaм зa превоз нa мои си нещa.
Съпругът ми също си имa и книжкa и колa. Смятaм го зa нещо съвсем нормaлно, кaто чaст от животa днес. Лично мен не ме вълнувa други дaли имaт или не. Въпрос нa личнa преценкa и нужди. Обaче, имaм един познaт, който обяснявa същото, което и ти, но при всякa нуждa търчи при нaс дa го возим нaнякъде си. Е, товa не го рaзбирaм. Много пъти съм питaлa, зaщо просто не си изкaрa книжкa зa ей тaкивa случaи. Колaтa после е леснa. При нуждa може дa поискa от познaт, докaто си купи, a дaже и дa не си купи, предпочитaм някой път дa му дaдем ключове зa някоя от нaшите, вместо дa губим лично време и дa ни ползвa зa извозвaне. Вече го и режем де. В крaйнa сметкa си имaме личен живот. Тa, след кaто тaкa си ви е добре и нямaте тaкивa нужди, не рaзбирaм кaкъв ви е проблемa с чуждото мнение. Не знaм зaщо нaбихa единичките нa н 1, но е прaвa, зa мен също е чaст от обрaзовaнието, дaвa ми и възможност зa свободa и избор, когaто ми се нaложи, a не дa търчa при други дa ме зaкaрaт по спешност някъде. В случaя ти слaгaш някaкви твои си рaмки "бaнaлно" било.
И aз съм си изкaрaлa книжкa нa 18 г. изобщо не ми е бaнaлно, много ми е бaнaлно обaче, нaпрaво ми е писнaло от хорa с подобни нa вaшите рaзбирaния дa ме търсят с моятa бaнaлнa книжкa и още по- бaнaлнa колa дa ги кaрaм някъде.

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: ee6b76912c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Много ти благодаря, че пусна тази история, сякаш ми четеш мислите. Аз съм момиче на 18 и точно се канех да напиша и аз същата история. Ще очаквам коментарите, защото и мен ме интересува! :)

 
  ... горе^
преди: 8 години, 10 месеца
hash: ee6b76912c
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Много ти благодаря, че пусна тази история, сякаш ми четеш мислите. Аз съм момиче на 18 и точно се канех да напиша и аз същата история. Ще очаквам коментарите, защото и мен ме интересува! :)

 
  ...

...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 2918ade6d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

13.   За мъж е срамно, но за жена не е толкова... Все пак ако всички жени имаха книжки, нямаше да останат живи хора по пътищата.

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: bd45a23559
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

14.   Да имаш кола не е задължително, но да имаш книжка е. В наши дни да не умееш да шофираш е почти като да не умееш да работиш с компютър. И ще ти кажа защо. Когато почвах първата си работа и аз нямах книжка, казвам си, за какво ми е. Имам си транспорт. Добре, взеха ме на работа, работя си аз доволно и един ден идва шефа, хвърля ключовете на служебната кола и тичай до еди-си-къде, че е станало нещо. И аз: "Ама ъъъъ... с кой автобус се ходи до там? " "Какъв автобус, бе? ! Колата е отвън и е спешно!!! " Като разбра, че нямам книжка ме уволни веднага. Не те знам търсиш ли си работа или още не, ама като почнеш да си търсиш работа, ще видиш, че на всякъде искат книжка. Пак ти казвам, то е все едно да нямаш компютърна грамотност. Пишеш, че живееш в голям град, ами мислиш ли, че шефовете като те пратят по задачи ще те чакат да им се мотаеш по половин ден с транспорта? Така, че не бъди инат и си изкарай книжката. Дори и да не си купиш кола, не е задължително щом не искаш, важно е да можеш да шофираш. Аз си загубих работата заради това и после си научих урока. Сега паля колата и тръгвам където кажат. Така, че не рискувай заради ината ти да пропуснеш доста добри възможности. Няма смисъл да повтаряш моята грешка и едва тогава да записваш курса, по-добре го направи докато все още не си на работа по цял ден, че е трудно да ходиш да кормуваш в обедната почивка и после да работиш извънредно, за да си отработиш пропуснатото време. А и аз имах късмет, че шефовете ми влязоха в положението и не ми правеха проблеми заради това.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 95cec2c098
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

15.   Игнорирай ги. Когато имаш нужда от кола и книжка, ще си вземеш такива. В България е срамно да нямаш книжка, но не е срамно да си без образование с минимална заплата... върви им разбери селските нрави.

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 44759e9e22
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

16.   За съжаление масово хората са жалки снобари и комплексари. Интересува ги само материалното и смятат, че като парадират с някакви дрехи, предмети, коли и т. н ще компенсират липсата на много по-важни неща като интелект, морал, състрадание и междучовешки взаимоотношения.

Мнозинството са стадо и не обичат, когато някой се дели от тях и е осъзнал неща, които те самите не смеят да признаят. Затова ги избива на подигравки и те карат да се чувстваш сякаш ти си лудия. Разбира се, че е безмислено да имаш кола, когато не ти е необходима, същото се отнася и за смартфона, фейсбук-а и тем подобни.

Прочети повечето теми тук - все за хора дето един приятел нямат, ама кола и компютър всички имат. Голям смях.

Хич да не ти пука, пък и когато решиш можеш да имаш кла и да караш. Не се оставяй някакви комплексари да ти вличчт на мнението.

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 9262baef3e
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

18.   По принцип всеки сам си решава дали да има книжка или не. Глупаво е наистина някакви странични хора да ти дават тон в живота. Не мисля, че е срамно да нямаш книжка. Някои хора не ги влече да са шофьори и няма смисъл да се насилват, за да угодят на общественото мнение. Колкото до тезата на приятеля ти, не съм много съгласна. Вярно е че има много разходи по колата, но ти дава много повече свобода и ти пести много време. Аз години наред съм се придвижвала с градския транспорт и като си направя сметка съм изгубила толкова много време по чакане по спирки, че не ми си мисли. Първо докато стигнеш до спирката, все пак не ми е пред вратата на блока. 10 минути да стигеш, 10-15 чакаш превозно средство. А аз използвах автобус, който е закъснявал и по 1 час и то често и зимата съм се намръзнала по спирките за няколко живота напред. След това като слезеш още имаш път докато стигнеш до работа или университет. Да не говорим за хората, които трябва да сменят по няколко превозни средства. Отделно няма климатици, потиш се като животно, дори и зимата защото е претъпкано и няма отворени прозорци. Смърди, блъскат те. Да не говорим ако ти се наложи да си напазаруваш в някой по-голям магазин и трябва после да мъкнеш тежките торби. За автобусите междуградски същото. Тесни седалки, минават по заобиколни пътища, понеже има хора до там. Един път пътувах до морето 10 часа. Сега по магистралата за 5 часа, климатик, спираш си когато искаш, а не в автобусите когато ти спрат. Ходиш си на пазар торбите в багажника, не се мъчиш, можеш да мръднеш събота и неделя донякъде, през нощта да си излезеш, а не да трепериш на какъв бакшиш ще попаднеш, дето ще ти одере кожата. за 1 час може да свършиш много повече работа, като си с кола да отидеш до няколко места, а с градския ти трябва само 1 час за да стигнеш до едното място. Каквото и да си говорим с колата имаш много повече удобства. Много от гадните ситуации отпаднаха като си взех кола и сега ми е много по-леко и удобно. Кофти е малко с паркирането, че не винаги може да намериш места. Но иначе си спестяваш много от гореизброените неща.

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 5ca8e255a3
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

19.   Аз съм на 22, момиче, от голям град, живея в София. Няма никога да имам книжка, защото не ставам за шофьор. Признавам си го и не ме е срам. Рефлексите ми не са добри, не разбирам грам от коли и в тъмното ми се слива пътя. По-добре така, отколкото много мои познати, които са потенциални убийци на пътя. Карането не е за всеки. Не че не може да се научи, но защо да правиш нещо, които не ти идва "отръки".
Иначе е удобство, това е безспорно. Приятелят ми има коса, когато трябва да пътувам, ходя с него. Обичам да ме вози и му имам пълно доверие. И да, плащам му нафтата. :D

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 60b88d61c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

20.   Авторке, права си, но малко хора ще те разберат. Всеки сам си преценява дали иска да има книжка и кола, и има ли нужда от тях. Аз примерно имам кола, защото аз така съм си преценил. Преди бях преценил, че не ми е толкова нужна и нямах кола, а докато бях студент просто нямах и финансовата възможност да си го позволя. Голямата гордост от имането на кола и книжка за мен лично е комплекс от комунизма, който продължава да се предава дори в днешно време. Тогава много малко хора имаха коли и на тях наистина се гледаше с нескрита завист. В момента обаче имането на кола и книжка не е нито някакво постижение, нито подвиг, още повече не виждам някаква тема за коментар.

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 9ac462d85b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

21.   И аз съм на толкова и аз нямам книжка. Нямам и намерение да имам някога. Изобщо не съм се и замисляла даже за подобно нещо. Супер некоординирана съм и мисля, че на пътя има достатъчно заблеяни шофьори от мъжки и женски пол, та да се вра и аз там. Колкото до изкарването на самата книжка, лично на мен ми изглежда дооста субективно мнението, че като я получиш веднъж и това автоматично означава, че реално можеш да караш. Особено като се има и предвид някои хора как го минават изпита и си получават книжките. Та с оглед на всичко това, надали някога ще имам книжка. Пък и след като няма да използвам нещо, не виждам голям смисъл да влагам време, усилия и пари в него. Определено подкрепям мнението ви и за притежаването на собствена кола. Повечето момчета, с които уча нямат нито книжка, нито собствена кола. Не съм забелязала това да има създава особени проблеми и със сигурност не ги прави по-недостойни от тези, които имат.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 828ffe5f7c
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

22.   И кое му е срамното? Моя баща има шофьорска книжка от 30 години, а чак сега си купи кола, и к'во? Никой нищо не му е казвал, кое му е срамното? Хората умират от глад и безработица, нямат пари за хляб и за сметки, едвам връзват двата края. Било срамно да нямаш кола. Що за малоумщини? Не е ли по-добре да имаш пари за лекарства, дом и др. в пъти по важни неща, отколкото за кола?

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 2b252acf83
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

23.   Аз съм мъж на 30 и нямам. Имам кола, а нямам книжка. Изобщо не ме влекат колите, амортисьорите и маркучетата :). Като кажа на някоя мацка, че нямам книжка ме гледа все едно съм някакво бебе :). Предпочитам някой да ме вози, а аз да пия бира на предната седалка :)Много ме кефи жена да ме вози и начина по който се чуди как да свие до някой храст ахха

 
  ...

...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 62cb88dcae
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

24.   Вижте сега, оставете "показването на статуса" и подобни. Убедил съм се през годините, че книжка наистина е много важно да има човек. И не за друго, а именно- за да му върши работа. А не, както прочетох по- горе, едва ли не да се изтъква като големец. Говорил съм с доста хора, най- малкото което е- почти всички мои познати жени (казвам жени, защото и ти си момиче) казват, че им е практически НЕВЪЗМОЖНО да си вършат задълженията без лична кола! И моля те, не си мисли, че става въпрос за ходене по магазини и така нататък, а става въпрос за пазаруване за семейството, да закараш едното дете на училище, другото на тренировка, после да го вземеш и да го прибереш, да вземеш другото от училище и така. Така че не отхвърляйте идеята толкова лекомислено, защото наистина сега имаш повече свободно време и би могла да го оползотвориш! Но пък ако мислиш, че не би ти помогнало, не мисля, че има нужда да го правиш! И все пак, родителите ти не случайно те "навиват" да я изкараш тази книжка! Замисли се! :)

 
  ... горе^
преди: 8 години, 10 месеца
hash: c16359dfb5
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

25.   С една дума ти нямаш книжка, а гаджето ти няма пари за кола.. аз само това разбрах. Другото са оправдания. В 21век на един млад човек са му нужни три неща: да знае чужди езици, да разбира от компютри и да има книжка. Съжелявам, но мога да ти дам много аргументи за тезата си. Ако един ден имате дете и то иска да отиде на море, на планина, ако му стане лошо и трябва да отидете до болница спешно. А като тръгнеш да раждаш пеша ли ще ходиш до болницата? Като си купувате печка, хладилник, гардероби.. на ръце пеша ли ще ги носите до вас. Като за някой празник отидете до някой по-голям магазин и си накупите покупки тежащи 15-20 килограма на ръце пеша ли ще ги носите до вас? Ако ти се наложи поради работа да ходиш до някоя институция далеч от вас пак пеша ли ще ходиш? Ако ви поканят приятели на гости, които живеят далеч пак пеша ли ще ходите? Ако детето ви се запише на някакви курсове, които не са близко до вас.. пак ли пеша ще го изтипосате да върви, особенно пък в тия жеги? А ако са вечер, представяш ли си как се прибира в тъмнината и поне 10 хулигана вървят след него?
Ама иначе ти си си вярвай, че нямате нужда от кола. Нали знаеш онази приказка за гроздето, дето било кисело.... Не че искам да те обиждам, разбирам че може би средствата ви не стигат, но поне кажи че нямате пари вместо да се правиш на ударена и да обясняваш налудничеви теории.
Пък и ако за гореспоменатите неща давате пари за таксита, колата няма да ви излезе по-скъпа.

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 669fe0ecd2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

26.   Авторката съм.
Първо ви благодаря за много отвизи, виждам, че темата е болна за доста хора...
Аз не съм изключила идеята за ''след време'' да си вземем кола, предвид появата на деца и т. н. Приятелят ми има книжка от 20-годишен вероятно, но до днес са минали доста години и казва, че почти нищо не помни от шофирането. Ако толкова ни стане нужно - вероятно ще трябва да се яви отново на курсове, защото се съмнявам, че прост 'преговор' ще му свърши работа.

Но говорейки за себе си - аз твърдо не смятам да изкарвам книжка. Както не един човек по-горе спомена, не се чувствам координирана, страхувам се много от карането, с два леви крака и ръце съм откъм управление на нещо. Да не говоря, че нищо не разбирам от коли, нито пък ме влекат. Предпочитам да подсигуря безопасността си, както и тази на околните като остана без книжка. Приятелят ми ще поеме нещата в ръце ако се наложи. Един в семейството с книжка и кола е достатъчен след време.

Приятно съм изненадана, че много хора споделят мнението ми. Просто много ми е криво когато роднини започнат да се възмущават, няма как да не ми рефлектира.

И последно: книжка и кола за крайна необходимост - да.
Но кола за едното "имане" и за "всеки случай" пред блока... не.

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: be189ccd00
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

27.   Хората са го казали вече.
Но все пак не говорете глупости! Книжката е плюс, а не минус, както и всяка друга квалификация, разрешителни и т. н. Вече дали ще притежаваш личен автомобил или не е въпрос на избор и потребности.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 8e681715fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

28.   №4 даде отговор на този въпрос, защото е факт че най-много мъжете си купуват автомобили, за да угаждат на себе си и по-често на женските капризи. Като прочетеш глупостите на №4, ще разбереш на какво интелектуално ниво са хората в тази държава, защото той е част от огромно мнозинство. Аз съм чувал точно от шофьор, че не е нормално да е толкова претъпкано от коли, ама този шофьор си има пари за поддръжка, така че това не е мнение само на бедни хора. Доказано е, че автомобилите в София са много повече от автомобилите в която и да е друга подобна държава. Автомобилите във близките по население на София Будапеща и Виена(Унгария и Австрия), са значително по-малко на брой. Значи тук просто се изпълняват капризи и консумация като за последно. Истината е, че по малките градове на България хората имат много голямо мнение за себе си, как ще се минат да се возят в автобус? Там и до магазина на две преки палят колата. А София е пълна със хора от цяла България, които за жалост имат изостанало мислене и не са чували за обществен транспорт. И точно поради тази причина, макар и често да се твърди, че е столица на изостанала държава, Пхенян е решил проблемите с натоварен трафик и катастрофи. Оказва се, че това е столица на по-развита от България държава. Няма какво да си кривим душата. Изостанали сме! То и това е капитализма, да консумираш и да си мислиш, че всичко е наред и бедните са лошите, които искат да те направят като тях. Вярно е, като имаш жена и деца ще ти трябва кола, няма спор. Сега доста мъже си взимат кола, нали така си уреждат първо жената, а дали ще има деца това са подробности. №4 или си подигравчия и провокатор, или наистина си вярваш на глупостите, жалко.

 
  ...

...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 8e681715fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

29.   №4 даде отговор на този въпрос, защото е факт че най-много мъжете си купуват автомобили, за да угаждат на себе си и по-често на женските капризи. Като прочетеш глупостите на №4, ще разбереш на какво интелектуално ниво са хората в тази държава, защото той е част от огромно мнозинство. Аз съм чувал точно от шофьор, че не е нормално да е толкова претъпкано от коли, ама този шофьор си има пари за поддръжка, така че това не е мнение само на бедни хора. Доказано е, че автомобилите в София са много повече от автомобилите в която и да е друга подобна държава. Автомобилите във близките по население на София Будапеща и Виена(Унгария и Австрия), са значително по-малко на брой. Значи тук просто се изпълняват капризи и консумация като за последно. Истината е, че по малките градове на България хората имат много голямо мнение за себе си, как ще се минат да се возят в автобус? Там и до магазина на две преки палят колата. А София е пълна със хора от цяла България, които за жалост имат изостанало мислене и не са чували за обществен транспорт. И точно поради тази причина, макар и често да се твърди, че е столица на изостанала държава, Пхенян е решил проблемите с натоварен трафик и катастрофи. Оказва се, че това е столица на по-развита от България държава. Няма какво да си кривим душата. Изостанали сме! То и това е капитализма, да консумираш и да си мислиш, че всичко е наред и бедните са лошите, които искат да те направят като тях. Вярно е, като имаш жена и деца ще ти трябва кола, няма спор. Сега доста мъже си взимат кола, нали така си уреждат първо жената, а дали ще има деца това са подробности. №4 или си подигравчия и провокатор, или наистина си вярваш на глупостите, жалко.

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 8e681715fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

30.   №4 даде отговор на този въпрос, защото е факт че най-много мъжете си купуват автомобили, за да угаждат на себе си и по-често на женските капризи. Като прочетеш глупостите на №4, ще разбереш на какво интелектуално ниво са хората в тази държава, защото той е част от огромно мнозинство. Аз съм чувал точно от шофьор, че не е нормално да е толкова претъпкано от коли, ама този шофьор си има пари за поддръжка, така че това не е мнение само на бедни хора. Доказано е, че автомобилите в София са много повече от автомобилите в която и да е друга подобна държава. Автомобилите във близките по население на София Будапеща и Виена(Унгария и Австрия), са значително по-малко на брой. Значи тук просто се изпълняват капризи и консумация като за последно. Истината е, че по малките градове на България хората имат много голямо мнение за себе си, как ще се минат да се возят в автобус? Там и до магазина на две преки палят колата. А София е пълна със хора от цяла България, които за жалост имат изостанало мислене и не са чували за обществен транспорт. И точно поради тази причина, макар и често да се твърди, че е столица на изостанала държава, Пхенян е решил проблемите с натоварен трафик и катастрофи. Оказва се, че това е столица на по-развита от България държава. Няма какво да си кривим душата. Изостанали сме! То и това е капитализма, да консумираш и да си мислиш, че всичко е наред и бедните са лошите, които искат да те направят като тях. Вярно е, като имаш жена и деца ще ти трябва кола, няма спор. Сега доста мъже си взимат кола, нали така си уреждат първо жената, а дали ще има деца това са подробности. №4 или си подигравчия и провокатор, или наистина си вярваш на глупостите, жалко.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 8e681715fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

31.   №4 даде отговор на този въпрос, защото е факт че най-много мъжете си купуват автомобили, за да угаждат на себе си и по-често на женските капризи. Като прочетеш глупостите на №4, ще разбереш на какво интелектуално ниво са хората в тази държава, защото той е част от огромно мнозинство. Аз съм чувал точно от шофьор, че не е нормално да е толкова претъпкано от коли, ама този шофьор си има пари за поддръжка, така че това не е мнение само на бедни хора. Доказано е, че автомобилите в София са много повече от автомобилите в която и да е друга подобна държава. Автомобилите във близките по население на София Будапеща и Виена(Унгария и Австрия), са значително по-малко на брой. Значи тук просто се изпълняват капризи и консумация като за последно. Истината е, че по малките градове на България хората имат много голямо мнение за себе си, как ще се минат да се возят в автобус? Там и до магазина на две преки палят колата. А София е пълна със хора от цяла България, които за жалост имат изостанало мислене и не са чували за обществен транспорт. И точно поради тази причина, макар и често да се твърди, че е столица на изостанала държава, Пхенян е решил проблемите с натоварен трафик и катастрофи. Оказва се, че това е столица на по-развита от България държава. Няма какво да си кривим душата. Изостанали сме! То и това е капитализма, да консумираш и да си мислиш, че всичко е наред и бедните са лошите, които искат да те направят като тях. Вярно е, като имаш жена и деца ще ти трябва кола, няма спор. Сега доста мъже си взимат кола, нали така си уреждат първо жената, а дали ще има деца това са подробности. №4 или си подигравчия и провокатор, или наистина си вярваш на глупостите, жалко.

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 8e681715fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

32.   №4 даде отговор на този въпрос, защото е факт че най-много мъжете си купуват автомобили, за да угаждат на себе си и по-често на женските капризи. Като прочетеш глупостите на №4, ще разбереш на какво интелектуално ниво са хората в тази държава, защото той е част от огромно мнозинство. Аз съм чувал точно от шофьор, че не е нормално да е толкова претъпкано от коли, ама този шофьор си има пари за поддръжка, така че това не е мнение само на бедни хора. Доказано е, че автомобилите в София са много повече от автомобилите в която и да е друга подобна държава. Автомобилите във близките по население на София Будапеща и Виена(Унгария и Австрия), са значително по-малко на брой. Значи тук просто се изпълняват капризи и консумация като за последно. Истината е, че по малките градове на България хората имат много голямо мнение за себе си, как ще се минат да се возят в автобус? Там и до магазина на две преки палят колата. А София е пълна със хора от цяла България, които за жалост имат изостанало мислене и не са чували за обществен транспорт. И точно поради тази причина, макар и често да се твърди, че е столица на изостанала държава, Пхенян е решил проблемите с натоварен трафик и катастрофи. Оказва се, че това е столица на по-развита от България държава. Няма какво да си кривим душата. Изостанали сме! То и това е капитализма, да консумираш и да си мислиш, че всичко е наред и бедните са лошите, които искат да те направят като тях. Вярно е, като имаш жена и деца ще ти трябва кола, няма спор. Сега доста мъже си взимат кола, нали така си уреждат първо жената, а дали ще има деца това са подробности. №4 или си подигравчия и провокатор, или наистина си вярваш на глупостите, жалко.

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 9262baef3e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

33.   Номер 8 и аз имам такива познати. Не им трябва кола, не изкарват книжка, ама само дебнат кой да ги закара донякъде. Имам един познат дето и на него всичко му е под носа - в периметъра където живее, ама има вила и само досажда. ТИя дни пак не спря да ме уговаря да сме ходили с колата, как съм щяла да си почина там и т. н. Абе като не ви трябват коли, не се возете и в чуждите тогава, а не само да дебнете някой да ви метне дотука и дотам. Да не говорим колко такива звънят и нощем дори, това станало онова станало и те нали нямали кола, дай тоя който има да ги вози. И аз вече ги режа такива. Щом трябва да изкарват книжка и да купуват кола, не им трябва, ама щом някой друг може да ги закара тогава им трябва. А на по-горе пишещите дето си мисля, че хората си купуват коли за да се кажело, че имат са просто смешни. Човек който има работа и трябва да е мобилен, колата му е от първа необходимост, но на бас щом всичко ви е на 10 метра от входната врата, мога само да ви поздравя, че сте попаднали в такава среда. Но все пак има хора на които не всичко им е под носа, и в някои дни им се налага да обиколят София по 2 пъти, което без кола няма как да стане.

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: dc19e9e12b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

34.   А времето е пари. Масово във всяка работа възниква необходимост от кола. Иначе то можеш и на стоп да обиколиш света. И отново ще ползваш транспорт. Хора които не могат да шофират не им трябва. Не е желателно бързо изкарана книжка и дълго нешофиране. Колата е лукс и необходимост.

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: d5fc67fc3a
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

35.   Срамно? Не, не бих казала. Въпрос на избор и желание е. Аз лично карам от 16 годишна и имам книжка от 18 годишна. Сега съм на 38. Бидейки майка на две деца, без кола се чувствам като инвалид. Няма как да разчитам на други хора да ми заведат детето на градина, или на плуване, или по-малкото на лекар.. На ден правя по 3-4 курса само за детето (голямото), отделно ходя на работа, пазарувам и т. н. Бе кола, за мен е много, много трудно. Бих предпочела градския транспорт, защото истината е, че се придвижвам по-бързо с него. Но картинката-аз, с 4 годишно дете за ръка и двумесечно в количката, да се набирам в свински тръс да догоня автобуса, ми изглежда поне нелепо. Та, както се подразбира, аз съм "ЗА" книжка и автомобил. В никакъв случай, обаче, няма да седна да съдя тези, които са на различно мнение и са преценили за себе си, че не им е потребно както свидетелство за управление на МПС, така и самото МПС. А авторката точно това прави. Да, вярно е, че има куп пишлемета, които си взимат книжките по телефона, яхват 200 коня и си мислят, че пътят им принадлежи. Но не ги виня. Виня родителите им. А колкото до това, дали един мъж в 21 век без автомобил, е мъж-ами да, мъж е. Но не от най-практично мислещите, ако е със семейство, в което и жената не шофира.

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 669fe0ecd2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

36.   Отново съм авторката на темата.
Въобще не опира до оправдания, липса на пари и т. н. Просто НИТО аз, НИТО той имаме реалната нужда от кола. Ако се появи зор в крайна сметка, ще си събираме пари, това да ни е проблема... Къде съм щяла да си заведа децата ако се разболеели? Болницата ни е на 3-4 минути пеша. От голям град сме, ама не сме чак от първите 2 по големина. Пък и това, че някои от вас работят такава работа, че да се изискват книжки за превози и пътувания, не означава, че останалите с различни професии са на същото дередже. Някои имат спокойна или статична работа.
Съгласна съм за имането на кола от твърда необходимост, но не влизам в положение на тея, които твърдят, че "така било прието" да се има. Говорете за себе си. Да не споменавам, че ние с моя човек не сме от тези, дето използват чуждите коли за превоз ако искаме да стигнем до някаква точка. Не сме използвачи, съвсем нормални хора, чието ежедневие протича пеш, даже и понякога нарочно си удължаваме маршрутите, защото ходенето е полезно.

И искам да кажа, че не обиждам под никакъв предлог хората с книжка и кола, които са се сдобили от млади с тях. Критикувам онези от тях, които го правят, за да не 'изостават от стадото'.

И не на последно място - айде да спрете да обиждате нямащите шофьорски книжки и коли? Това е по-досадно и от мрънкащи бабки.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 6fba61d0fb
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

37.   Някой коментари са толкова злобни и завиждащи към хората, притежаващи автомобили, че нямам думи! Липсата на книжка НЕ Е срамен факт - тя е въпрос на избор и желание, като това да отидеш в университет или не. В крайна сметка, ако решиш да си изкараш книжка, ти трябва и кола. И противно на горните коментари, според които колата е като носенето на скъпи дрехи и скъп часовник - да показва личния статут на собственика, дали е богат или беден, за мен колата е необходимост и свобода. Аз не си седя само вкъщи и да ходя само до магазина. Нищо не ми е "до гъза" - работя като представител на фирма, която е чуждестранна. Всеки момент на деня, дори и нощта, шефа може да ми звънне с думите "Тичай еди къде си, в еди кой си град за възможно най- кратко време" - взимам ключовете, паля и заминавам, в противен случай оставам без работа. Когато шефа ми каже "Заминаваш на командировка в Германия" знам, че той ми е поел разходите за билета и за колата под наем там. Когато съм в почивка, просто искам да избягам от рутината и града, паля колата и отивам или на планина или на плажа да разпусна. Признавам, в апартамента си не съм прекарвала толкова време отколкото в колата. Приятелят ми също има кола, знае, че моята трябва да ми е на разположение, защото дори и не по работа, може да ми щукне да замина нанякъде, да си отдъхна. Доколкото това със социалния статут не съм съгласна, защото карам кола, равна на годините ми, единственото наследство от родителите ми.

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: cb8b81fab7
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

38.   Напълно подкрепям теб и приятеля ти, не се поддавайте на провокации. Взимайте коли и книжки само, ако наистина ви трябват. Всичко друго е суета и простотия. И спокойно, няма да умреш без кола, каквото и да се опитват тука да те убеждават! Първо за разходите. Според мен колата винаги ще ти излезе много по-скъпо от градски транспорт или такси. Първо почваш курсове, после купуваш кола и не, не е гот да караш трошка, която ей сега ще се разпадне, само "за да има". След това идват ремонти, такси, данъци, винетки, още такси, още данъци, бензин, гуми, паркинг и какво ли още не... Звучи ли евтино? Друго нещо – не знам от къде е номер 25, но във всички градове вече има супермаркети и магазини буквално на всяка крачка. А най- са ми смешни хората, които взимат колата си, за да идат до СЪСЕДНИЯ БЛОК или до кварталното кафене. Типично за селяци поведение. За тях колата е най-висшата форма на себедоказване. Щеше да е смешно, ако не беше тъжно, понеже заради този култ към колите и като цяло карането в България умират страшно много хора. А като четеш някои коментари, ще кажеш, че всяка една професия на този свят изисква ежеминутно джиткане с колата! Сори, че работите на места, където ви използват за каквото им скимне. Има и хора с нормални професии, които никой не юрка да ходят всеки ден да носят вода през девет кладенеца от десети. Аз познавам поне десет човека, които са изкарали шофьорски книжки преди години и още не им се е налагало да ги ползват за работа, повечето дори не си купиха коли, някои изобщо след шофьорския не са карали. Ама някои хора просто не удържат на натиска. А повечето ми приятели изобщо не искат книжка, в това число и аз. Ако не се е разбрало говоря за млади хора. И нека не ви правя разред на типовете - кои веднага след 18 цъфнаха с коли, мисля можете да се сетите и сами.

 
  ...

...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 9262baef3e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

39.   Ама какво се обяснявате. Ако ще да седи само пред блока колата, ваш избор си е дали да имате или не и за какво ви трябва. Имам чувството, че стана някакво съревнование- тези с колите се обясняват на тези без колите и обратното. Който иска да си има кола, който не иска да няма. Всеки сам си преценява. За мен лично е много по-хубаво и удобно да имаш кола, пък на другите щом им е удобно да ходят нека си ходят. В повечето случаи обаче хора, които нямат книжки и коли се опитват да се убедят как не им трябва кола и колко е излишна тя. Не вярвам нормален човек да харесва неудобството пред удобството.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 29c0d48e15
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

41.   По убаво от колкото да се лашкаш по трамвай и рейсове, да те преджобват джипчийте и да те тероризират хайки с контрольори пък циганите да ги подминават.

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 3ad98469fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

42.   Размислих по въпроса и за съжаление мога да се съглася, че ако хората бяха по-икономични - и условията в градовете щяха да се подобрят до такава степен, че колата нямаше да бъде желано удобство. Почти цялото замърсяване на въздуха и шум идват от трафика. Изградят ли се добри автобусни линии, велосипедни пътеки, сини зони, каруци с коне, - всички знаем, че живота ще се подобри. Но и хората трябва да си променят мисленето, защото днес масово използват колите до съседния блок.

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: a357ec6884
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

43.   Кола само, ако е за работа, иначе е излишни грижи, време, пари, денонощен стрес. За спешни случаи и превоз на по-големи неща има обикновени и товарни таксита.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 10 месеца
hash: efc0529408
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

44.   Номер 25 - освен ''жизненонеобходимите неща'', които ти изброи, на съвремието му е нужно и ГРАМОТНОСТ. Но къде ти, такива екстри..

По темата - не мисля, че е нужно да се изпада в полемики, за мен лично по-алогичното и трудно за осмисляне е как половината ми съученици още преди да навършат 18 се изредиха на курсове и само дебнат да ги навършат, за да се джиткат легално. Сега, като си помисля какви хора (мои съученици) карат по пътищата, ме е страх да изляза на пътя, камо ли да им ставам съшофьор и, пресвета Дево, да се натъкна на някой от тях. Опазил Бог!

Изобщо възрастта за добиване на шофьорски умения трябва да се вдигне НЕЗАБАВНО! Това, на което се осъждаме (цялото общество) в момента, е безумие, застрашава както нашите животи, така и тези на невинни хорица! Ежемесечно ставаме свидетели на нелепи катастрофи от несведущи лица, най-често на крехка възраст. Но това са само думи.. и не знам колко още хора ще трябва да си отидат, за да му щукне на някой големец за промяна. Дано народът се вразуми!

 
  ...

...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: dd495759e4
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

45.   Абе авторке стига се прави на всезнаеща. НИКЪДЕ НЯМА такава къща/блок, които да са на 3-4 минути от магазини за храна, магазини за мебели, магазини за техника, детска градина, училище, ресторант, магазин за дрехи, болница, и т. н. Звучиш НЕЛЕПО. така че стига се излага с тея лъжи.... ти дори на центъра да живееш ще си близко до 2-3 от гореизбоените неща. Хайде стига се оправдава. Млад човек си, реализирай се по някакъв начин.. изкарай си книжка, купи си кола.. гордей се със себе си, стига си ни убеждавала че си близко до всичко в града си и не ти трябва кола, защото ако не ти трябваше изобщо нямаше да се замисляш дали ти трябва.

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 669fe0ecd2
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

46.   Авторката:
ще ви разочаровам, драги ми номер 45, но всичко, което съм описала, е БУКВАЛНО точно така. Не възнамерявам да се обяснявам на такива като теб, които не виждат по-далеч от носа си. ;) Не знам дали съм 'всезнаеща', но ти определено не си от най-умните. Може би е трябвало да прочетеш двата мои поста с номер 26 и 36. Ако въпреки тях отново ми се разбълваш с подобни глупости под темата ми, значи си наистина малоумен.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 6089dc4eb2
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

47.   авторке, щом си твърдо убедена, че нямаш нужда от кола и книжка, защо изобщо пускаш тема? ходи си пеша, пътувай с градския транспорт или такси и толкова.
в интерес на истината познавам хора (около 50 и над години), живеещи в голям град, които никога не са имали кола. и за мен е странно, но за тях си е нормално. за мен в определени случаи колата е голямо удобство, в други - необходимост. ти ако обаче не искаш да имаш, а и не ти се налага професионално, не виждам какъв ти е проблемът.
Ж43

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: b4f9fa2428
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

48.   А теб кво те бърка кой какво казва и мисли?

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: d958ef59fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

49.   Въпрос: Защо липсата на книжка е толкова срамен факт?
Отговор: Защото сме меркантилни, а изводът от някои коментари е, че сме и тъпи.

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 199f448fba
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

50.   Липсата на книжка не е срамен факт. По-важна е самата кола, а книжката се изкарва лесно. Аз, например, имам книжка от десет години, а никога не съм притежавал кола. Шофирал съм коли на познати сумарно за половин час, колкото за проба. Дори се шегувах, че мога да си извадя златен талон, понеже нямам нарушения. Изкарах курсове още в началото на университета, понеже излезе някаква информация, че щели да поскъпнат драстично (а те не поскъпнаха), а и реших, че е някаква квалификация, която може да ми помогне в последствие (а реално с нищо не ми е помагала). Също така, докато си студент е по-лесно да вкараш в графика си курса.

Що се отнася до самата кола не съм купувал, защото в началото не съм имал възможност, но не съм имал и нужда да пътувам ежедневно и често, за да може за цената и поддръжка на кола да имам реална полза. По-късно, когато съм имал повече пари, горната причина отново е останала валидна. В София си има сравнително добър градски транспорт, а и аз не излизам често, има си таксита.

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 93190a1e1a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

51.   №50 Никой не е казал, че да нямаш квалификацията "шофьор" е срамно! Също никой не твърди, че задължително през живота си ще ползваш или няма да ползваш квалификацията "шофьор".
Това че ти не ползваш своята квалификация на шофьор не значи нищо, защото също не ползваш и квалификацията си от средното образование /ако не работиш ниско квалифицирана работа в момента/, но защо тогава си учил 5г средно образование?

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 669fe0ecd2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

53.   Номер 47: пуснах темата, не защото аз имам проблем със ситуацията. Нито съм колеблива и неуверена, нито нищо. Идеално ни е така с приятеля ми. Пуснах я, защото ми е омръзнало да слушам натяквания от роднини и странични хора, което все пак води до въпроса "Защо не ни оставите на мира и защо наистина да е срамно всеки да си прави собствен избор?? "

 
  ... горе^
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 9262baef3e
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

54.   Аз не мога да разбера защо се обяснявате на авторката.Ако наистина не я интересуваше темата за колите, изобщо нямаше да мисли за тях, пък камо ли да пуска теми.Щеше да си живее живота и да е доволна, а вниманието и щеше да е концентрирано в други неща.Както писах по-горе познавам доста такива хора със същите доводи как всичко им било близко, нямали нужда от кола, а някой като си вземе така започват да го гледат завистливо,пък ако ходи някъде с тая кола- съвсем.Щом толкова пламенно се опитва да убеди всички, че няма нужда от кола, просто се къса да има такава.И я е яд на приятеля и дето е стиснат и не може една кола да взема, да я заведе на витоша дори на разходка не може.И гроздето кисело.Не мисля че хора които имат коли трябва да се обясняват на хора, които едва ли не ги обвиняват че имат коли и книжки, само защото те самите не могат да си позволят такива.Малко ми е смешно как хората с коли и се обяснявате, все едно сте длъжни като нея да си трошите краката да ходите и да живеете ограничено в един квартален кръг, вместо да пообиколите и да видите свят.

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 2f1a7b9bac
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

55.   Хората родени след 85-та масово не се интересиваме от коли, повече мислим за екологията. На запад масово пък използват градски транспорт и колела.

 
  ...

1-50 от 53
Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker