Ипотечен кредит - лихва базирана на спестяванията? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121546)
 Любов и изневяра (29806)
 Секс и интимност (14407)
 Тинейджърски (21916)
 Семейство (6488)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4713)
 На работното място (3194)
 Образование (7319)
 В чужбина (1659)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (799)
 Проза, литература (1740)
 Други (18613)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Ипотечен кредит - лихва базирана на спестяванията?
преди: 8 години, 11 месеца, прочетена 1422 пъти
Здравейте, може ли някой да внесе малко светлина какво изначава лихва базирана на спестяванията и от какво се определя тя?

Става въпрос за ипотечен кредит, при който референтния лихвен процент ще бъде лихвен процет базиран на спестяваниетя.

Повечето банки имат лихвен процент зависещ от промяната в Sofibor или Eurobor, а този базиран на спестяванията е напълно непознат за мен, а и в интернет няма почти никаква информация.

Много бих била благодарна, ако някой може да ми даде накакъв съвет към какъв тип лихва е добре да се ориентирам!

Предварително ви благодаря!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 11 месеца
hash: b24354b3d2
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Това за пръв път и аз го чувам, а съм икономист. Не мисля, че си разбрал/а добре или просто банковата институция не е сериозна.
Дори да става дума за лихвата по спестяванията, това пак не е сериозно - взима се основният лихвен процент на БНБ да кажем нещо отгоре или се фиксира лихвата на определен процент.
Не се занимавай с такава институция, защото те могат да решат като КТБ да вдигнат лихвата по спестяванията и до 8 %, а твоята да стане 20 %. Не се занимавай просто... в момента има изгодни кредити при добри условия, фиксирани лихви за поне 3 години и всякакви екстри, но е важно да имаш свои капитал при покупката на имот, защото никоя сериозна банкова институция в днешно време не финансира на 100% такава покупка. Имай едни 20% поне кеш и тогава търси кредит и ще получиш сериозни предложения при сериозни условия.

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 78422419be
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   Мисля, че имат предвид, че едно от условията при този кредит е да имаш спестовна сметка при тях и да внасят суми по нея, или пък заплатата ти да се превежда при тях, и от нея част да отива в тази спестовна сметка. Т.е. "базирана на спестяванията" може да значи, че колкото по-голям ти е спестовния влог в тази банка, лихвата по кредита ти ще се променя уж в твоя полза. Защото спестяванията ти един вид ще са нещо като обезпечение.
Имаше преди време една банка, която предлагаше нещо на този принцип, та от там предполагам, че може да имат предвид същото. Разбира се, в голямата си част лихвата се образува както при всички останали кредити, ама мърда с половин един процент, защото, да кажем, на теб ти нарастват сумата по влога в тази банка. Мисля, че е това.

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 9690835207
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   "лихва базирана на спестяванията" означава например ако имаш 20 000лв кредит и в същата банка, но в друга своя сметка, имаш 2000лв спестявания, то лихвата по кредита ти ще е с няколко % по ниска от нормалната /има формула/, защото ще виждат че имаш пари да си изплатиш следващите вноски.

Логиката е че ще разполагаш за напред със спестяванията си, ако ти се наложи, но ако ги изтеглиш ще ти се вдигне лихвата по кредита. На човек знаеш дори да има кредит понякога му се налага да има нужда от други средства.
В страницата на БНБ,на последният ред от таблицата в ексел има статистика на този лихвен процент.

http://www.bnb.bg/Statistics/StMonet...Rate/index.htm

За това към какъв вид лихва да се ориентираш съвет няма как да дадем, защото първо избора си е твой, второ не сме банкови служители занимаващи се с кредити за да сме напълно наясно, трето не четем договорите и условията, които ти предлагат за да видим в тях има ли подводни камъни.
Но по принцип всички банки предлагат подобни неща, ако се рекламират с това че нямат еди коя си такса, то те имат друга, която е със същия размер, но пък ти не я познаваш.
Която и банка да избереш накрая разликата в салдото между всички да ти е 500лв на 100 000 кредит. А при 30 г и голям ипотечен кредит за 500лв не си струва, защото сега салдото едно, накрая ще е съвсем различно, те винаги си запазват правата да променят лихви по договора. Тоест може да се окаже че банката която сега ти предлага най-добри условия, след години тя да ти е взела с 500лв повече за такси и лихви от всички други. Банка няма да те измами, най много да те измами нейн служител, но е много малко вероятно. Банката си продава нейната стока, а стоката са кредити от които тя печели лихви, в никакъв случай банка не дава ипотечен кредит с цел да придобие твое имущество, нея я интересува да си внасяш редовно вноските и тя да си получава лихвата.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 11 месеца
hash: a0abb4de06
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Лихвата базирана на спестяванията пак съдържа в себе си Sofibor или Eurobor, но е с по-малка надбавка като тя зависи от това какви са спестяванията и в болшинството от случаите, за да се възползваш от такава преференциална лихва (защото тя може да бъде и няколко пункта по-ниска от стандартните предложения) спестяванията ти трябва да са над определени проценти от кредита, който искаш да изтеглиш. Сиреч ако ти имаш 2000 лв, а аз - 20000 лв, за мен тази лихва ще е по-ниска, защото имам по-голяма ликвидна сума, от която могат да удържат, ако стана нередовен платец.

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: b24354b3d2
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   От 1 - мерси за чудесната информация. За пръв път научавам, че у нас имало такава лихва, но мисля, че по-скоро е безсмислена, защото който взима кредит, защо да си държи спестявания в банката и да плаща лихви и върху тези пари - вашите 2000 лв. по-добре да ги използваш за намаляване на главницата, т. е. да вземеш по-малко кредит.
Мисля, че тези предложения са просто някакъв отчаян опит на банките да получат все пак някакво обезпечение за кредитите си, защото у нас вече много кредити не се обслужват или се обслужват зле, но е глупаво да взимаш пари на кредит, които и без това ти гъбясват по някаква сметка на 0,1% лихва.
Цифри няма да намерим скоро реални, защото банките предпочитат да не закачат кредитополучателите си, защото мине ли един кредит в графа „просрочени“, това се отразява в баланса на банките.
При ипотечните кредити от бума на пазара на имотите положението е най-страшно. Там банката знае, че никога не може да продаде имота на цената, която е платила като кредит и ако вземе този имот и го продаде на днешни цени (и то трудно се продава), то тя трябва останалите пари да ги отпише.
Над 20% от ипотечните кредити у нас са подобни, необслужвани или зле обслужвани, но банките не искат да взимат имотите, защото няма какво да ги правят В МОМЕНТА.
Не случайно казвам „в момента“ - все някога цените на имотите ще се вдигнат до нивата преди кризата и ще се раздвижи пазарът. Доходите на населението растат, имаме икономически растеж над 2% и ще се засилва - все някога банките ще отворят прашните папки с „мъртвите“ души и ще задействат процедурите по продажба на тези имоти, но ще минат едни 5 години до тогава.
Затова и в момента на банките не им се рискува. На книга имат големи активи, но реално финансират няколкото мастити бизнеси на маститите си собственици, които са и сигурни кеш-крави.
Лихвите са огромни, най-големите са в ЕС (в една Германия получават хората кредит за 1-2%), защото у нас има просто висок риск банката да се набута, а лихвата е нищо повече от цена на риска - колкото повече хора навън не си обслужват кредитите, толкова по-високи ще стават лихвите както и да ги наричат банките, каквито и глупави имена да им измислят, за да ви привлекат.
Истината е, че банката винаги е на печалба и не е вярно, че не давали кредити и с цел да ви вземат един ден имота...зависи от обстоятелствата.
Играли ли сте като деца „Монополи“?
Така е и в Реалния живот - банката печели и затова се замислете дали действително ви трябва този кредит, готови ли сте да платите цената по него (лихва) и готови ли сте да загубите пари, недвижимости и така нататък ако не можете да обслужвате кредита?
Да, в момента банките не закачат кредиторите си с ипотеки, но това ще се промени... и се променя. Специално пазарът за малки жилища в големите градове в момента е много добър, а процедурата по продажба на такива имоти вече сработва, защото и банките се изучиха как лесно да отменат имотите, което си е законно, защото в крайна смекта кредиторът не е платил за тях.
Да не мислите, че банките живеят от 30-годишни ипотечни кредити?
Просто веднъж са раздали твърде високи кредити, но в момента в който пазарът стигне предишните нива, те ще изкарат ипотекираните жилища на пазара и ще си вземат парите ВЕДНАГА барабар с лихвите, а „щастливите“ собственици ще останат с пръст в устата.

Ипотека - ДА, но ТРЯБВА да сте сигурни, че можете да обслужвате вноската не само първите 3 г., а винаги. Вноската никога не трябва да надвишава наема, който в момента плащате спестяванията ви за месец. По-добре купете по-малко жилище, изплатете си го на спкойствие, продадете и си купете по-голямо, но никога не се набутвайте с неща, които не са ви по джоба (жилища, коли, техника на изплащане), защото баните не печелят толкова от редовните си платци, а от хората, които не плащат...защото веднага могат да ви вземат всичко и да си получат ВЕДНАГА главница лихва, които да дадат пак на някого и така нататък. Това е бизнес моделът на търговските банки. Друг е моментът, че в момента от това не се печели много и банките се ориентират в инвестиционния бизнес - защо да дават парите си на частни лица на дребно, с висок риск и много ядове като могат да правят милиончета с инвестиции в предприятия, ценни книжа и спекулации.

 
  ...


...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 9690835207
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   №5 Не ги разбираш нещата, ама много обичаш да даваш акъл.
Тези 2000лв са в спестовна сметка, не защото с тях не можеш да погасиш главница, а защото през 30-те години на ипотечен кредит на човек му се случва да има нужда от кеш или през 21-вата година например през месец юли, да не може да си погаси вноската, те тогава, тегли от тези 2000лв и плаща вноската, а после когато има добавя.
Не ги разправяй тези, че хората нямали нужда от спестявания при условие че имат кредити. Нали ако човек си погасява главница с всеки кеш, с който разполага, може да дойде ден да има нужда от пари веднага след като е платил главница. Всичко се случва човек понякога има непредвидени разходи, счупен крайник например, а особено при 30 годишен кредит е добре да имаш някакъв кеш настрани, в размер на 2-3 вноски.
Може и да има 20% не обслужвани кредити,но това е обща статистика за всички видове кредити, а не само за ипотечните, обаче това ни дава да разберем, че повече от 80% са редовно обслужвани, тоест 80% от купуващите по този начин жилища успяват, защо и авторката да не успее??? Каква е причината и защо ти №1,5 слагаш нашата авторка към групата на лузърите, особено след като тази група е доста по малка от тази на уинърите в този вид сделки?

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker