Икономично отопление на апартамент - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Икономично отопление на апартамент
преди: 8 години, 8 месеца, прочетена 21908 пъти
Здравейте, искам да чуя мнението ви относно един въпрос - нали идва зимата, а си купихме апартамент преди около година, още не съм купила уреди за отопление. Апартамента е изцяло южен 60кв. И се чудя какъв начин за отопление да избера. Сама съм имам сравнително добри доходи, ма нали плащам ипотека и другите сменки накрая не остава много. Нали, ако става дума за нещо наистина добро което ще топли с години - да, но иначе не съм склонна да дам 2 000лв за единия климатик уж икономичен пък кадо го изключа стаята да замръзне на мига. Като цяло са ми нужни 2ел. уреда един за стаята на детето и един за дневната. Дума да не става за духалка!!! Чула съм за конвектор, радиатор, печка на дърва(не е вариант)и не помня още какво, Ще ми кажете ли от опит кой с какво си отоплява дома, скъпо ли е не е ли, и какъв е най добрият вариант според вас. Благодаря

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 8 месеца
hash: 56dbf1142f
гласове:
1 2 3 4 5
  (19 гласа)

1.   Най-евтино е с климатик - виж си настройките на климатика. Важно е да НЕ го изключваш през целия ден, но за сметка на това да е на по-ниска температура. Ти веднъж изключиш ли го, после харчи много, за да загрее жилището.
Ние сме на радиатори на ел. енергия, но харчат действително много. Мъжът ми просто не харесва сухият въздух от климатика, а и живеем на Черноморието, където никога не става много студено или не се задържа много. Пускаме радиаторите само, когато сме си у дома и пак правим сметки от 150 лв. при 55 кв. жилище, но на макс пускаме като се сетя и дори не ги изключваме вече.
Най-евтино обаче си е на климатик или на централно парно. Ние нямаме възможност за парно. Има вече възможност в самата кооперация да се направи локално парно, но едва ли съседите ще се навият. Докато у нас токът е толкова евтин, никой няма да инвестира в локално парно, а това е най-комфортният и евтин начин на отопление. Така съм живяла цял живот в много голяма къща на 5 етажа, в която живеехме само роднини и си имахме локално парно. Макар, че „къщата“ ни беше по-голяма от кооперацията, ние имаме локално парно и родителите ми плащат 400 лв. някъде за парно НА ГОДИНА.
Дори не трябва да се занимаваш вече, има си пелец, с което почти автоматично работи всичко. Животът в къща е най-комфортен.

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: afb4b6a8ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (18 гласа)

2.   В БГ няма икономично отопление. Има скъпо и още по-скъпо, затова и много чужденци ни се смеят - уж сме в европа а пък зимата мръзнем като кучета.

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 67c6ee52f0
гласове:
1 2 3 4 5
  (23 гласа)

3.   Пътят към истинския комфорт и икономичност е: много добра вътрешна или още по-добре външна изолация (препоръчително каменна вата, поне 10 см), качествена PVC-дограма (стъклопакет, напълнен с аргон) и хубав хиперинверорен климатик (например Toshiba Daiseikai 5). Климатикът ти дава още едно предимство - не само че топли през зимата, ами и хлади лятото (ти с това южно изложение ще го имаш доволно този проблем... ).

Aко изолацията на сградата/помещението е външна, тогава ползваш стените и пода/тавана като акумулираща печка. Така ако температурите вън рязко паднат или рязко се покачат, вътре ще усетиш някаква разлика едва след 3-4 дена. Така никога няма да изпиташ ефекта "като го изключа - стаята да замръзне на мига".

Хубавите климатици имат COP около и над 5, което означава, че за 1 киловат изразходвана електрическа мощност получаваш цели 5 киловата топлина, или съответно - охлаждане. Така сметката ти за ток ще е 5 пъти по-малка, отколкото ако изпозлваш конвектори, духалки, акумулиращи печки и всякакви други уреди, превръщащи директно тока в топлина... Примерно ако зимата изразходваш 50 лв. /месец за отопление, с климатика ще плащаш 10-12 лв. и цената му ще се избие само от спестен ток за 2-3 години.

Но добрата (външна! ) изолация ще ти спести страшно много пари и ще ти осигури комфорт каквито и уреди за отопление да избереш. С вътрешна изолация пак е добре, но губиш всичката топлина при пеоветрение зимата. От друга страна пък - и една запалена свещ вътре е в състояние да стопли помещението. С добра изолация имаш чувството, че помещението е облечено с топло и уютно пухкаво кожухче! :)

 
  ... горе^
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 82a12f682d
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Има нови модели отоплителни уреди, наричат се Инфрачервени панели, струват по около 350лв за една стая и отопляват най-добре, ако апартамента ти има външна изолация, защото затоплят стените, мебелите и всичко в стаята дори хората, а те отдават топлина във въздуха. С тях в стаите ти никога няма да има мухъл и въздухът не се изсушава като всички други уреди за отопление.
Аз имам такива от миналата година, и съм много доволна, защото климатикът ми пречи поради насочения въздух студен или топъл не е приятен за мен, а и в другите видове отопление също намирам кусури. Важно е също че са окачени по стените или тавана и не заемат място в стаята. Всеки панел харчи стотинки на денонощие, не повече от 1лв на денонощие, така имам денонощно затоплена стая за по малко от 30лв на месец, при денонощно включен уред.
Но пък като се замисля след като апартамента ти е южен може би ще се спреш на климатик които да ти охлажда лятото, знам ли. Но ако става въпрос само за отопление, то инфрачервените панели са най-добрия избор на пазара, стаята не изстива веднага след като го изключиш, защото стените и мебелите ти остават нагрени, а и като е толкова икономичен няма да ти се налага да го изключваш.
Все пак късмет с избора и дано е успешен

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 4a77c3d443
гласове:
1 2 3 4 5
  (19 гласа)

5.   "http://www.redsun.bg/products/infrared-heating-for-home/panels/picture-panels/" - това е най подходящо за вашият дом. Щом е южен и не голям, по 1000 вата на стая е напълно достатъчно. Ако има и съседи които също се отопляват, комфорта ще е сигурен и не скъп.

 
  ...


...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 5150263abb
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Ами климатика не се изключва. Включваш го есента и го изключваш пролетта. Нагласяш само температурата и забравяш. Айде през деня ако няма никой вкъщи можеш да намалиш градусите, но не и да го изключиш. Така е най-икономично. Аз така си реших проблема. Ама гледай да е някой хубав инверторен климатик, иначе няма смисъл. Смятал съм го и с климатик излиза най-евтино, а и най-комфортно. Напреди плащах по 200 лв зимата, а сега по 120.

На дърва е тъпо, много се цапа, опушва, трябва да се боядисва, да мъкнеш дърва, посред нощ изгася и става бахър, тъпо е. Радиатора топли само, докато е включен и то ако си до него, а гори като за световно. А и ако имаш малко дете може да се опари на него.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 56dbf1142f
гласове:
1 2 3 4 5
  (34 гласа)

7.   До номер 2 - не знам ти с какви чужденци общуваш, но нормалните хора не се смеят на по-бедните от тях, независимо от каква държава са.
Иначе в нашия град много гърци идват, за да си накупят български котли за отопление
Номер 6 живее в 19 век. Вече новите котли нито пушат, нито искат да им се занимаваш - работят на пелец, на газ. Най-неудобното да ти е, че веднъж годишно ти идва доставчика. Моят девер е на газ - идва доставчик и му пълни резервоара в двора и забравя. Ние строим къща в момента и сме се спряли на пелеца. Имаме специално помещение от около 3 кубика, които ще ни стигнат за цялата зима -котелът работи автоматично, ти му настройваш градусите или го програмираш например според външна температура или вечер да е по-силна температурата, а през деня по-слаба, събота и неделя по-силна и така нататък. Технологията на Запад я има във всяка кооперация - те са на локално парно там, но имат газоподаване до своите жилища и това е разликата, а който няма газ има или пелец, или газохранилище, или на нафта. Те и затова гърците са щурнали по нашите котли - страхотни са и в 21 век никой не ходи да се дими с дърва.

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: dccbc7377c
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

8.   Външната изолация има смисъл само ако цялата сграда е изплирана иначе термомостовете много бързо изяждат акумулиращия ефект.
Понеже моя апартамент не е в такава сграда си направих вътрешна изолация с 5 см вата под гипсокартона включително и на тавана (!!! ).
За дограмата няма какво да спменавам. Ясно че трябва да е PVC, поне 5-камерна. За стъклопакетите има двайни, тройни със специални стъкла, там вече е до конкретното помешение и предпочитание на клиента (за цветни стъкла примерно).
Топля се с климатици инвертори от средния ценови клас. Честно казано не е много комфортно заради постоянния "вятър" и лекото жужене но за момента това е положението. С вътрешната изолация печеля бързо загряване на помешението (буквално за минути) но пък губя акумулиращия ефект. Е разбира се мебелите и стените задържат малко топлина но при не лъчвев източник няма и как да се нагреят за да акумулират.
Друг сеиозен недостатък на климатиците е че губят ефективност при ниски температури. Работят някакси до към минус 10 но под тази граница тотално губят ефективност без значение какво им пише в описанието.
Хубава алтернатива е газово котле, така печелиш и топла вода когато поискаш и колкото поискаш но за съжаление газта излиза доста скъпичко, поне аз като правих сметка за отоплението резултата определено беше в полза на климатиците.

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 1625e313b6
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

9.   Номер 7, да не би да имаш предвид "пелет"? Ш'тото за пелеЦ не съм чувала.. Пелетните котли са вариант, така е, но вече куцо и сакато станаха производители нна пелет, а качеството се занижи. Гърците са щурнали по нашите котли, защото са евтини, съответно и с евтини горива (предимно твърди-дърва, пелети) и защото токът и нафтата в Гърция са безобразно скъпи. Котелът, обаче, ако не го заредиш, няма да подава гориво. Хранилище от три кубика е ок, да речем, но как си го представяш в апартамент от 60 квадрата??? И не, котлите ни вече не са страхотни. Страхотни бяха до 2011, точно преди да започнат гърците да ги купуват и предимно да търгуват с тях!

Аз подкрепям мнението за инфрачервените радиатори.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 5c3488b6f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

10.   2 ХИПЕР инвенторни климатика сиок. Даже един ти стига по-мощен. Гледай да е дайкин, митсубиши, фуджицу или кариер. Няма да съжаляваш!
Аз като си купих моя, разликата ми в сметката за ток през зимата беше около 30 лв спрямо лятото.
Да не ти пука, че веднага изстива. Климатика не се изключва. ПЪк и толкова бързо топли, че какво ти пука?

 
  ...

...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 5ed345ecfa
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Ot авторката : номер 1 аз съм във варна но нямам климатик че да му гледам настройките.. не можем с централно парно
Номер 3 среден апартамент сме отвсякъде имаме съседи, има външна изолация. Понеже в през дневната минава комина на съседа
Който е на печка с дърва ни отопляваше до известна степен с детето, но отатък в детската(която е и най голяма)сякаш си навън.
Обмислям идеята за климатик, но просто исках да разбера дали има някакъв друг начин за който не съм чула.

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 5ed345ecfa
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

12.   Авторка:номер 6 идеята за дървата като цяло не е толкова лоша, майка ми е с такава, но изисква много свободно време което аз нямам,
Не съм способна да плащам над 100лв сметка за ток. детето никак не си е малко - на 12 ма пак дете. Тъй че няма страшно.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 63788090bb
гласове:
1 2 3 4 5
  (24 гласа)

13.   " Сама съм имам сравнително добри доходи, ма нали плащам ипотека и другите сменки накрая не остава много. Нали, ако става дума за нещо наистина добро което ще топли с години - да, " - авторке, вие всъщност наясно ли сте какво искате? Хем да е надеждно и съвременно, а в последният си пост одобрявате отоплението на дърва!? В кой век живеете, дърва за отопление!? №5 съм, отворихте ли страницата която ви препоръчах, видяхте ли какво значи съвременно отопление. За стойността на един климатик, можете да си купите две инфрачервени пана, в едно с картините които ще ви принтират и ще имате супермодерно отопление и не по скъпо от климатик. Не ми се мисли за недостатъците на климатиците, шум, прахоляци, неравномерно затопляне на въздуха, неприятни потоци и още и още. Питате, а се връщате в миналото. Дъщеря ви ще се гордее, стаята й да се отоплява от картина, безшумно и приятно.

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 82a12f682d
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

14.   №13 правилно, нещо се обърка авторката в темата е склонна да даде един 2000лв за климатик, а в №12 не е способна да плаща 100лв сметка??? Да беше казала от началото че е бедна и няма 100лв за ток поне да мислим друго решение.

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 5ed345ecfa
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

15.   Автор:Номер 14-не съм бедна просто за сама жена със всички разходи и 100 лв са много
Номер 13 - казвам просто че печката на дърва върши хубава работа а не нещо друго, ш не разбирам какъв е проблема че било толкова старомодно....
И да видях линка. чувала съм за инфрачервеното отопление, но нямам познати които да потвърдят че тохли хубаво. не съм склонна да рискувам

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: b80bc3e4b7
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

16.   Според това което прочетох ти трябват електрически уреди, климатика ако е хубав е най-удачен вариант, но има още един не много скъп вариант и това са - конвекторите. Има със 2 степени 1000W и 2000W, като някой дори може да се повече, 2000 без проблем може да стопли стая около 40 квадрата, някои ги пишат, че могат и 60 кв. ама не ми се вярва. Та виж на Теси имаше един с термостат 180 лева мисля, че беше, хем ще можеш да му задаваш каква температура да достигне и да се изключва след като я стигне. Това ще ти спести енергия, а ти си и южно изложение, което значи че няма нужда да е пуснато непрекъснато, направо ще се свариш :) Според мен си вземи 2 конвектора!

 
  ...
преди: 7 години, 1 месец
hash: 865d75179f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

17.   № 4- Какви точно инфрачевени панели ползваш? Варианта за инфрачервено отопление ме интересува от доста време.

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 27275ea9ff
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   инфрачервена лампа

 
  ... горе^
преди: 6 години, 7 месеца
hash: e833cc6630
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

19.   Конвекторите харчат много ток. Ние имаме и конвектор и климатик и климатика е мн евтин, затопля мн бързо.

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: cb8db6ffd6
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

20.   Посети сайта "Снимка.бг и напиши в търсачката "Безплатно слънчево отопление". Може би някои от идеите там ще ти харесат. Успех.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker