Комунизъм - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121057)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3168)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18486)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Комунизъм
преди: 13 години, 8 месеца, прочетена 14060 пъти
Здравейте! Първо искам да се извиня, че пускам такава тема, но наистина имам нужда от помощ...

Проблемът ми се състои в това, че имам много ниска обща култура. Връстниците ми вече имат гледна точка по обществените проблеми и защитават някаква политическа позиция, а аз не знам елементарни неща...

Таа, исках да помоля който знае да ми обясни с елементарни думи какво е комунизъм; каква е разликата между социализъм и комунизъм; защо всички ненавиждат това прословуто политическо движение (комунизма)? Навсякъде в нета има обяснения, но не мога да разбера кое му е лошото...
Благодаря предварително!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:
1-50 от 114

преди: 13 години, 8 месеца
hash: 0759e7b507
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Няма как "набързо" да ти се обясни какво е комунизъм и каква е разликата със социализъм. Но има една извадка от "Капитала", която е емблематична - при комунизма се изисква от всеки според възможностите и се дава на всеки според потребностите, при социализма се изисква от всеки според възможностите и се дава на всеки според работата. Вади си изводите за приликите и разликите в двете общества.

Не е вярно, че всички ненавиждат комунизма или социализма. В България и в бившия източен блок има една инерция останала отпреди 20 години, да се смята, че социализма е зло. Тази концепция е турбо тъпа, но е трудно да се обясни на лумпено-пролетарията, че никога не сме живели в комунизъм или социализъм.

Комунизмът е повече утопична идея, отколкото реално осъществима, но социализмът е напълно работеща и просперираща система - в кралство Норвегия например. Този тип общества изискват изключително висока степен на социална осъзнатост, както и на солидна материялна основа, особено комунизма, именно за това е нереален. За да съществува всички негови членове трябва да са постигнали ницшеанския свръхчовек.

Опитах се много вкратце да ти отговоря, дано съм успял.

Дядо Торбалан

 
  ...
преди: 13 години, 8 месеца
hash: 2c645bdf02
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Добре обяснено от дядо Торбалан, но ми се струва, че автора не търси точно това. Той си казва, връстниците му имат мнение по тея въпроси, а той още не. Когато в България се говори за комунизъм, става въпрос за власта преди 89та. Лично за мене периода е пагубен за държавата поради много причини- информационни затъмнения, потдържане на губещи предприятия, натрупване на държавен дълг, разпродаване на златния резерв и още много. Дълга тема е.

Ale

 
  ...
преди: 13 години, 8 месеца
hash: 91cde01df7
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

3.   Има книги , там пише всичко.

 
  ... горе^
преди: 13 години, 8 месеца
hash: c78d64b886
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Номер 2, като разправяш за преди 89-а, се сещам за след 89-а. Особена разлика няма.

 
  ...
преди: 13 години, 8 месеца
hash: 77f7e503b0
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Номер 4, прав/а си, това си мислех да го напиша, но съм забравил. При нас всичко е криворазбрано - и комунизъм и демокрация.

Ale

 
  ...


...
преди: 13 години, 8 месеца
hash: 07f6701028
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Айдеее компетентнитеее, къде сте да обясните на човека, не се ограничавайте само с любовните истории. Последните 3-ма коментирали (3,4 и 5) да не се правят на много вещи ами да отговорят конкретно на въпроса.

 
  ... горе^
преди: 13 години, 8 месеца
hash: 5af5353235
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Ами номер 6,ти също не си дал каквото и да е обяснение.
Що се отнася до темата-аз мисля,че дядо Торбалан е изчерпал всичко,поне аз нямам какво да добавя.
Сиво

 
  ...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: c406008393
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   Не се притеснявай моето момче, даже даскалите не правят разлика м/у 2те. Колкото до мнението - избираш или комунизъм или демокрация и почваш да скачаш. В крайна сметка е като Левски и ЦСКА - уж правиш избор, но вътрешно знаеш, че и 2те не са отбори xD

 
  ...
преди: 12 години, 5 месеца
hash: 72fbf8fc14
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

9.   Като толкова го мразят нека сега да живеят мизерно. :)

 
  ... горе^
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 131f789ac3
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Отн. : 'Като толкова го мразят нека сега да живеят мизерно'
Какво значи мизерно... центърът е пълен с джипове, не може да се диша вече. Всички тези, които раздуват колко мизерно живеели изведнъж започнаха да се вълнуват от таксите за паркинг в Синята зона... и от данъка върху лихвите.
И кой е живеел богато при Соца - комунистическите мошеници, които крадеха отвсякъде... и идеолозите на национал-комунистическата пропаганда. Те между другото и сега не живеят много бедно - е, имат по-ограничени възможности да крадат.
Всички си спомняме за наглите келнери от соц-ресторантите, които ни носеха Гъмза от Сухиндол вместо мавруд (за да могат да чопнат 56 ст. разлика в цената), наглите бармани, които 'кръщаваха' соц. -коняците менте и препираха кражбите като си закупуваха фишове със шестици от тотото, великите таксиметраджии, които вечно нямаха дребни за връщане, наглите соц-управители от суперите, които слагаха сол и вода в сиренето 'като за световно', великите работници от соц. заводите, които започваха да играят карти... и да пият в задния двор на завода още от 'обедната почивка'... до края на работния ден, да не споменаваме стюардесите, които контрабандираха златни синджирчета и цигари... в 'приставки' към колесника на самолета. А, да, забравихме соц-елита, който си 'купуваше' злато на 1/10 (... от соц. цената) и долари по курс едно-към-гьотере в полза на правоимащите.
Кой не знае Соца, кой не си спомня за него!
Истината е, че системата не работи... и за да симулира, че може да проработи бълва непрекъснато лъжи и манипулации.
Няма как всички да мързелуват... и да благоденстват.
Когато някой си купува златно синджирче на 1/10 от цената, някой друг някъде трябва да диша 10 пъти повече цианови пари... на 1/10 от цената за да му осигури това благоденствие.

 
  ...

...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 6babdf0b1a
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

11.   Подкрепям 10 с две ръце!
Родителите ми са живяли мизерно. Понеже не са могли да крадат и не са комунисти, не са имали право да живеят в голям град (жителство). Когато сме се родили е нямало и ток редовно, да не говорим за парно, вода и детски храни. Мен са ме изписали няколко часа след раждането ми, защото е нямало детски легълца в болницата. Моя приятелка се е родила недоносена, казали са на майка ?, че ще умре, защото са нямали кувиози. Е, тя по случайност оцелява, но 10 други умират. По детска смъртност сме били на челните места в света. Родила съм се 4 кг., месец по-късно вече 3 - майка е нямала кърма, а татко - връзки, за да ми намери Хумана от някъде. Оцеляла съм благодарение на киселото мляко.
Като ми разказват нашите за мизерните си младини, най-искрено ги съжалявам. Дори през 90те живяхме по-добре.
Ние мизерия не познаваме. Дори от 2ра употреба да е, но сме имали винаги обувки, дрехи, ТВ, компютри, коли. Аз в момента живея 1000 пъти по-добре от родителите си, когато те са били на моите години. Обикалям света за кеф, имам апартамент в центъра на Столицата, карам огромен джип, храня се по ресторантите. Те веднъж са били в окръжния град на близо, но понеже са нямали жителство не са ги обслужили в най-добрият ресторант в града. Аз се храня в най-добрите ресторанти във Виена, в Лондон и никой не ме пита коя съм и откъде съм. През кома това е било най-важното. Който е бил способен, работлив и образован е бил тъпчен и унижаван. Вината е била колективна. Ако твои роднина каже виц за Живков, цялото семейство страда. Беше отвратително време за нормалните и честните и рай за комунистите, за мързеливите, крадливите и простите.

 
  ...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 54c2e5e899
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Като чета писанията на 10 и 11 си викам за кой ли път, че демократичното промиване на мозъците е приключило успешно. Жалко за България. Така ни се пада на нас, българите. Цитирам 11: "Беше отвратително време за нормалните и честните и рай за комунистите, за мързеливите, крадливите и простите. "
Драги, че по-голям рай точно за тези мързеливи, крадливи и прости от днешната ни действителност няма!!! А комунистите ги остави - такива явно у нас изобщо не е имало. А ако е имало, то те са страдали повече дори от вас, лумпените. Съжалявам за острите думи и квалификации, но не мога да приема, че ниските интелектуални възможности, нежеланието да се образоваш и да работиш, да се развиваш, може да бъде извинение да ругаеш и плюеш всичко и всеки, който не е на твоето примитивно ниво. Иначе, дядо ти Торбалан доста сполучливо е отговорил на младежа. И комунизмът, и социализмът са нещо хубаво - стига да осъзнаваш какви са твоите възможности, какъв принос може да дадеш към обществото и да не те мързи - да учиш, да работиш, да се развиваш. За разлика от днешния нашенски капитализъм, където агресивната простащина и необразования маргинал се издигат като модел за подражание. За справка - излез на улицата. Всички красиви лафове на всички досегашни леви, десни и неориентирани накъде са правителства са шменти капели.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 7 месеца
hash: baa92a6929
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

13.   Комунизъм - Хората живееха добре, имаше закони, имаше работа, имаше строителство, имаше прогресираща държава. Сега сме едни мизерници и ни заобикаля хаос и деградация.
Сега всичко от изброеното е на обратното.

 
  ...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 92dc656b50
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

14.   Съгласна съм с №12 и №1.
На №11 ще кажа че много се залъгва да обвинява комунизма за малкото на брой ковьози или хумана. Все едно да обвинявам комунизма, че през 1980 не съм имала домашен компютър или през 1970 не съм била отглеждана с памперси? И... нередовните ток, парно, вода и детски храни не бяхя през комунизма а след него. По комунизма детските пюрета се купуваха с касите за целия месец, не като сега майките да купуват по едно две пюрета. Имаше и пюрета, и ток, и вода, на цени който всеки можеше да си позволи. Родителите ти №11 не са живели мизерно, защото са нямали жителство или не са можели да крадат а защото са нямали високо образование или не са можели да си правят разчет на парите. Сега без комунизъм те да не би да живеят богато?

 
  ...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: d3b5e9b35d
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

15.   Комунизмът е учението, идеологията, нещо като религията на социализма, която включва освен категории като производителни сили и производствени отношения и човешката ценностна система; дава тълкуване на понятия като семейство, родина, патриотизъм, народ, вярност, дълг, морал, чест, гордост, достойнство, саможертва в името на нещо или някого и др. По онова време тези думи имаха смисъл.

Аз ще ти разкажа на твоите години какво детство имах, а ти прави сравнение със своето.
Ходех на училище всеки божи ден - изключително се държеше на присъствие. Но това, което научих тогава ми беше интересно и в голямата си степен още го помня. След училище всеки ходеше на някакви тренировки или кръжоци безплатно, само трябва да измислиш какво ти се прави и за какво те бива. Имах здрави зъби, защото ни изкарваха от час в зъболекарския кабинет, за да ни ги правя. Почти не се прибирах вкъщи от игра до голяма (8-9ти клас) - народна топка, жмичка, филми, ластик, баскетбол, държави, ръбче - едни от многото игри по онова време. Когато потраснах - в парка, там се закачахме с момчета, играхме карти, шах, дама, табла. Прибирах се посред нощ и единственото от което ме беше страх по пътя беше да не ми се скарат нашите, че закъснявам. Бездомни кучета нямаше. Психопати, педофили и всякакъв друг вид разбойници нямаше, може и да е имало, но аз не съм видяла и не бяха издигнати в обществото като национални герои. Наркомани - знаех, че се събират някъде около Попа, но сред моите съученици, познати и приятели - нямаше. Всяка година всички ходеме на море най-малко веднъж с родителите, а някои и по два пъти с пионерските и комсомолски лагери. МОЛове - нямаше, но имаше магазини, във всички от които се продаваха стоки на една и съща цена и с едно и също качество - от София до Бургас. Богати - имаше (значително по-малко от сегашните), но бедни и мизерстващи - нямаше. Банки имаше ДСК и ВСК с лихвен процент около 2% (ако не се лъжа). Безработни - нямаше, ходеха по къщите и гонеха лентяите да започват работа; всички имахме печати в паспортите къде работим. Дискотеки - нямаше, имаше някакви тъпи забави до 10 ч. вечерта на осветление като в бръснарница, затова ние се събирахме в парка или по къщите, като за един купон от 20 човека се падаше 2-3 бутилки концентрат (качествен алкохол!!! ), толкова ни бяха парите! Учениски столове за по 50 ст. и занимални - имаше, Кабелна телевизия и интернет - нямаше, имаше 30 кина в София, които особено вечер бяха препълнени, за ученици - 40 ст. билетчето. Магестрали - нямаше, но нямаше и дупки по улиците. Лятото: четяхме книги, минимум 10 от задължителната ученическа литература, по по желание още поне 10. Ходехме на бригади - целия випуск с рейсове или с влак ходехме за по 1 месец да помагаме в селското стопанство. Вярно, за никакви пари, но бяхме далеч от къщи, бяхме заедно, самостоятелни, без родителски надзор, вечер си правехме дискотеки и забави, свирехме на китари и пеехме край огньовете. Това са ми най-прекрасните спомени, наистина! В чужбина - не пътувахме, но и при нас не идваха, затова не знаехме за неща като дрога, трафик на оръжие и хора, спин, радикален ислям и всички останали екстри на външния свят; проститутки имаше, но основно в големите хотели и те повечето бяха сътрудници на милицията. Икономика, селско стопанство, туризъм, наука, образование, здравеопазване - имаше. Дънки и маратонки за всички - нямаше, но имаше учнически униформи, топли дрехи и обувки (грубовати и грознички), но за всички. Дълги коси за момчетата нямаше, беше задължително късата подстрижка, сага младежите са с почти бръснати, с разбойнически прически. Парно - имаше, вкъщи и в училищата - баня! Вносни коли - нямаше, само руски лади, волги и москвичи, задръствания и кражби на автомобили - нямаше. Скъпи хоели - нямаше, имаше няколко и останалото бяха почивни станции към всеки институт или завод, а природа по черноморските и планинските курорти - имаше. Художествена самодейност - имаше, с групи, отбори и ансамбли сме обиколили къде ли не, включително в западни страни за сметка на държавата. Охранителни фирми - нямаше, имаше Народна милиция, с която на никой не му хрумваше да се държи неуважително и от която престъпниците се страхуваха. Кръшкачи и тарикати - имаше, и сега има, но са по-нахални, нагли, безпардонни и обикновенно антикомунисти. Привилегии имаше, за някои - доста, корупция - нямаше. Свобода на словото - нямаше, имаше цезура за циничното, пошлото и неморалното. Училища, учебници, детски градини, болници или здравни служби в малките селца - имаше. Аптеки много нямаше, но всеки можеше да си купи лекарствата. Музика западна - нямаше, имаше родна, която и вие още слушате и харесвате. Църкви - имаше, аз съм кръстена на 15 години по собствено желание, обожавах да ходя на църква освен заради спокойствието и страхопочитанието, което изпитвам там към Господ и заради хубавите картини, икони и музика. Влизала съм в църкви ианстири колкото си искам и когато си поискам, никой не ме е спирал, не съм чула и приятелите ми, познатите или роднините да са били спирани или ограничавани. Екскурзии поне 2 пъти в срока за без пари из цяла България -имаше.
Сигурно много неща съм пропуснала. Мога да продължа до утре, но и без това стана много дълго.
Това не харесват на комунизма ловците на риба в мътни води, за тях комунизъм = железен ред и дисциплина = невъзможност за престъпност, корупция, проституция, наркотрафик, безнаказани убийства, грабежи и изнасилвания, банкови измами, безразборно вдигане на цени, намаляване на заплати и всичко останало, съпътстващо демокрацията. Затова за някои комунизъм и социализъм са мръсни думи.
Аз имах щастливо и безгрижно детство, имах мечти, а ти?

Мелинда

 
  ... горе^

...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 53fe9920b3
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

16.   Номер 10, битието определя съзнанието. За да ги има тия с джиповете, трябва да има мислители като теб и номер 11. Все си мисля, че сте един човек, но да приемем, че сте двама които съществуват, може би преди 40 години щяхте и да живееш нормално, щеше да имаш и собствено мнение, но сега съществувате. Когато си свалиш розовите очила ще разбереш, че Комунизъм в България никога не е имало като такъв. За мошеницте сме чували, но въпроса е дали знаем, че заради тях се появяват мислители като теб, дали са били истински комунисти? Истинските комунисти направиха СССР Могъща сила. Социализъм е имало в България, а тогава не е имало от какво да се оплачеш. И не е имало време да мързелуваш, защото всеки мързеливец са го гонили да работи и не знам как мързеливите построиха София за отрицателно кратко време.. от мързел. Сега за 100 години не може да я построят София, щом за цяла година правят една улица. Сега има доста улице в София, но спокойно И аз имах познати с фантастични представи за живота, но условията ги върнаха в реалността.
Нормално сега е: Да имаш висше и да не можеш да си намериш работа по специалността, да си без работа, да се уреждаш с връзки. Който няма връзки се оправя все някак.. сега някой лаят на празен стомах и си казват "Гладен, но свободен да деградираш". И голям кеф, но докато имаш пари..
Много хора по света измират от глад и недохранване, само че в социалистическите страни го е нямало това.
За това 11, вдигай си и двете ръце и си бъркай в празните джобове.

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 3a3a4880ef
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

17.   Много интелигентен и обективен анализ на номер 15.
Не бих казал същото за 11, който звучи фанатично, наивно и ощетено откъм интелект. Дори си задавам си въпроса, какво са направили хората на демокрацията, за да ги наказва по този начин. Идеален режим няма, но има по-добър и по-лош, а ти сипеш редица суперлативи за по лошия. Най-прекрасен и съдържателен коментар е номер 15 - Само и единствено обективност!
Номер 10 и 11 приличат на един крайно потиснат от глупостта си човек, на който му спряха предаването по тв преди време, но тогава освободиха и съзнанието на българина от тонове фалш, броя го за обществена услуга. Този хленчеше като малко дете, че му пращаха закачливи послания в sms-и. В кое ли предаване не се обади да реве, че не му дават ефирна изява.. Иначе поздравявам те за сполучливата черна дезинформация, с която печелиш младите и наивни души на твоя страна, но се опасявам, че след време ще им слушаме тъжбата и на тях.

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 431d003adc
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

18.   Номер 11 явно е бизнес дама и изтръпва от ужас, че при комунизма нямаше да има възможност да си прави бизнеса и да си трупа парите. И също така със сигурност си живее в луксозна къща охранявана от Сот. Със сигурност няма представа как се чувстват българите в малките населени места където редовно са тероризирани, грабени и убивани от циганите. Със сигурност не е живяла в квартал в Столипиново или Красна поляна. Номер 11 просто не разбира, че нейният жизнен стандарт не е жизненият стандарт на 89 процента от българите и няма как защото има една хубава поговорка: Сит на гладен не вярва!!! Също така номер 11 вярва, че след 20 години няма да има комунисти и населението щяло да бъде нормално. Много ми е чудно номер 11 кдк би коментирала това?

През 2009 г. България все още е най-бедната държава в ЕС, със средна работна заплата от €300.

Населението на България се стопява с 1, 8 милиона души. По официални данни от близо 9 милиона през 1989г [9] до 7 204 687 (юли 2009) [10] (без данни за брой на икономически емигранти и обезлюдени малки населени места). Настъпващата през 80-те години демографска криза не бива овладяна. Раждаемостта намалява драстично (обяснявани със страх и несигурност заради събитията)[11].

Здравеопазването се влошава според фактора средна продължителност на живота. Средната продължителност на живота в началото на 70-те години за мъжете е сравнително висока, равнявайки се на средните нива за Европейския съюз. След 70-те продължителността на живота се понижава леко, за да спадне рязко в началото на 90-те години. Въпреки, че към 1999 г. повечето от намалението е възвърнато, продължителността на живота е по-ниска от тази през 70-те години и е много по-ниска от тази в ЕС и източно европейските страни от ЕС. [12]. Според световната здравна организация за 1997 година България се нарежда на 92 място по резултати на лечението, и на 102 място, когато се включат фактори като ефективност на разходите и качество на образованието.

Образованието: Търпи качествен спад [13] [14], като последствие от макроикономическите и обществени процеси.

Жизненият стандарт[15] и качеството на живота [16] са по-ниски от средните за света. Например, България има по-нисък Индекс на човешко развитие (0, 840) от все още социалистическата Куба (0, 863). [17]
Стандартът на живот на практика се понижава. През 90-те години, номиналният брутен вътрешен продукт на глава от населението се понижава — от 25-то място в света през 1988 година, България заема 77-мо 21 години по-късно.


Броят на психичните заболявания се увеличава неимоверно — само до 2003 година в болниците са регистрирани 800 000 приема на хора с психични проблеми. [26]

Общество - 8% успяват да запазят социалния си статут, 6% са се изкачили социално (вкл. "мутрите"). 86% от хората са изгубили своя социален статус, т. е. 86% са загубили сигурността си, мястото си в обществото, загубили са чувството на удовлетворение и значимост[27]. Традиционна ценност като скромността, се заменя с пробивността. Докато през 1988 г. за младите хора водещи са били трудолюбието, скромността и интелигентността, през 2009 г, в тези три ценности скромността е изместена от пробивността. Обедняването на населението кара хората да мислят само за първичните си нужди. Над 80% от българите продължават да живеят с усещането за несправедлив социален характер на прехода[28]. Междучовешките отношения се променят коренно[29]. От една страна високо се оценява самостоятелността в живота, от друга спокойствието и времето за общуване намаляват[30].

Силно присъствие на организираната престъпност [31]. Появилите се в началото на 90-те години на ХХ век силови групировки като ВИС и СИК и появата на т. н. "мутри" са символ за началото на организираната престъпност. България е първата страна в ЕС със спрени присъединителни фондове (през октомври 2008) заради корупция и слаба администрация. Заедно с Румъния (според Transparency International) заемат първо място по корупция е ЕС.

Значително повишение на пострадали от ПТП [32] заради смяната на вида на транспорт (от обществен на автотранспорт) и неадекватната стратегия за изграждане на необходимата да посрещне нарасналия автопоток инфраструктура (над 4 пъти от 1989 г. ).


Източник Уикипедия

 
  ... горе^
преди: 11 години, 1 месец
hash: eddae7c9d5
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

19.   В училище преди 89 година ни учеха, че комунизма е висшия стадий на социализма.

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 723c6b2981
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

20.   Да допълня към н 15., който е много реалистичен.

В областта на изкуството и културата например-много се ценяха хората работещи в тези области и бяха на голямо уважение. Артисти, художници, певци, музиканти редовно ходеха в училищата за срещи. Държавата влагаше много пари за да развива всичко свързано с това-кино, музика, театър, балет, училища за приложно изкуство, центрове за работа с деца в изкуството, центрове на младите агробиолози, физици, авиотехници и други. Във всяко село, дори и най-невзрачното селце читалище с библиотека и се развиваха културни дейности(за мед. помощ и училищата вече е споменатато по-горе).
Същото беше и за спорта-влагаха се много пари за масов и елитен спорт. България беше позната на света като място на големи спортисти в борбата, вдигане на тежести, художествена гимнастика.
Всяко дете се занимаваше с нещо извън училище-нещо в което има по-специални заложби, да свири, пее, танцува и спортува. Идеята на тогавашното правителство беше да се изграждат хармонични и здрави личности. Людмила Живкова (дъщерята на Т Живков;за тези които не знаят)беше министър на културата и тя беше много посветена на работата си-едва ли не го имаше за някаква мисия да покаже на света каво може БГ. За 1300 г от създаването на БГ се правиха грандиозни спектакли, филмови, продукции, концерти....
В училищата имаше лекари, зъболекари. Правиха се профилактични прегледи за гръбначни изкривавания, ако е нужно скоби за зъбите(безплатни)

Страната беше голям селскостопански производител-изнасяха се огромни количества за С. Съюз и арабските страни. Имахме научни институт по овощарство, лозарство и какво ли не.

Аз съм израстнала във втората половина на соца, където нещата бяха по-отлежали вече. Нямаше ги нещата като "култа към личността" на някой виден деец, трудовите лагери за политически противници и инакомислещи отдавна вече са закрити. В училище ни казваха така :"Деца сега живеем в развития социализъм и вървим към светлото комунистическо бъдеще".... и ние го вярвахме. А там в комунизма ще е -"от всекиго според способностите и на всекого според потребностите". Демек всеки да дава на обществото според своите способности, умения, квалификация като след това всеки ще получи според потребностите си. Това беше осн. правило на комунизма и ни казваха, че той е най-справедливия строй... Но тогава се получаваше уравновеловката, за която някои беше и дразнещо. Защото хората с различен интелект, способности и квалификация получаваха почти еднакви пари за труда си още тогава при соца, а до комунизъм на практика още не бяхме стигнали.... Обществото се делеше на 3 класи-работници, селяни и интелегенция. Като най-възхвалявани от партията бяха работниците като хора на труда. Особено престижно в ония времена беше да кажеш, че произхождаш от "бедно работническо семейство". Това беше голям актив в автобиографията ти. За нас точно не, но за поколението на нашите родители-да.
За селяните земята е била сила преди да дойде 44г. защото чрез нея те са си собственици и са се чувствали силни и в някаква степен независими-произвеждали са си каквото им трябва и в тоя смисъл не ги е интересували партии и други идеи. Но на селяните им се отнема насилствено собствената земя още 44-45г и тя става обща земя на ТКЗС-то., т. е. на кооперативното стопанство и става собственост на държавата(след 89-год. вече поземлените комисии отново я връщат на собствениците или техните наследници).
Интелегенцията е имала за задача да поддържа "духовната система" най-вече в изправност така да се каже както и да поддържа образователната, здравната, културната, финансовата, техническата области на живота в обществото.
В университетите се приемаха хора само държавна поръчка определена бройка на издръжка на държавата, като в последния курс ходеха на практика и след завършването си започваха работа там. Същото и за техникумите. Между другото тогава нямаше и толкова висшисти-просто не е било нужно, а всичко беше регулирано. Защото хората завършили техникуми имаха достатъчно подготовка да изпълняват сложни задачи и само за някои по-специфични дейности се извършваха от висшисти, при нас това бяха инженерите или пък те бяха на ръководни позиции. Такова чудене ама дали ще си намеря работа като завърша нямаше. А и заплащането на високоразряден работник(7-ми разряд например) и инженер взимаха еднаква заплата. Просто въпроса беше само за престиж така да се каже, но не и за пари в случая.

Това, което най ми харесваше през соца беше спокойствието;нямаше престъпност;парите стигаха за всичко;културата беше на пиедистал;спорта се подкрепяше;ходеше се лятото на море, а зимата на ски;българското село беше живо и богато, цяло лято децата бяхме там

Това обаче, което не ми харесваше -не можеше да се пътува свободно в чужбина;нямаше свобода на словото(свободно да изразяваш отношението си към нещо);трудовите лагери за политически противници и инакомислеще хора, но по наше време вече бяха закрити отдавна;имаше зависимост от това дали си член на партията или родителите ти, ако си можеше да се издигаш професионално и т. н. ;по магазините последните години имаше недостиг на стоки, малко избор, мизерно беше и доста неща като телевизори, перални и др. се купуваха с връзки(ей това им е много смешно на моите деца като им го кажа);имаше доста кражби на държавното имущество(кои където си работеше си покрадваше, защото хората смятаха, че щом е държавно е на никой и си позволяваха да си присвояват някои неща и да си носят в къщи;много се наблягаше на идеологията и ни набиваха в главите по телевизията разни партийни пленуми, конгреси;прекалено бяхме русофилизирани и всичко руско се превъзнасяше до небесата-учехме по руски мотодология, руски език от 3-ти клас, гледахме в петък руска телевизия, много руски филми предимно за войната, кръщаваха си децата с руски имена, казваха ни че руската армия ни била освободила от фашизма(ама друг е въпроса че в бг не е имало фашизъм, ние просто сме били съюзници на германците тогава)... та когато се прекали с нещо става бррррр;партийната номенклатура си пътуваше на запад, а на нас ни се казваше, че капитализма бил загниващ(ама ние само корекомите гледахме и ни течаха лигите по ония стоки и хич не ни се виждаше загниващ да му се не види)

Общо взето това мога да добавя.

 
  ...

...
преди: 11 години, 1 месец
hash: d1d66f1aef
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

21.   15 и 20 много релистично. По новините тогава се пропагандираше светлото бъдеще а сега медиите ни плашат с кризи как едва ли не всичко отива на зле. Бях тинейджър 89 г. и помня 85-89 г. нямаше нищо по магазините - полупразни рафтове и отегчени продавачки. Беше осигурен егзистенц минимума. Ключовата дума беше дефицит. Много от стоките се разпределяха с връзки. Колкото и де е странно имаше усещане за сигурност, защото ток, парно бяха някъде около 20 30лв. при заплати около 300 лв. Имаше кока-кола. Разни бисквити, шоколади бяха бяха много по-некачествени от западните, които се продаваха в корекомите само срещу долари, които беше забранено да притежаваш. Дори сега, като пиша това ми потичат лигите. Цените в тези корекоми бяха многократо по-високи от на чужбина за да се изземе чуждата валута.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 1 месец
hash: 359c2a648d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

22.   Какво ви става?

От номер 15:
"Истинските комунисти направиха СССР Могъща сила. "

В Русия по това време избиват руснаци колкото 3 пъти населението на България, но то масовото убийство е отличаваща черта на комунизма. И като е имало такова добро образование, защо нищо съществено не е открито от българин? И не ми говорете глупости за Джон Атанасов, този човек е живял в САЩ. В режим, градящ се на марксистки идеи умните и работливите нямат шанс за просперитет. А и е доста извратено това да нахалстваш всички да са ти длъжни и да грижат за теб. Никой не е длъжен да си споделя парите с случайни хора, замо защото те са решили "беден съм, значи всички богати са зли и ми дължат пари". Комунизъм е все едно в училище отличниците да им намалят оценките, за да дадат точки на двойкарите. Все пак "залите капиталисти" нямат прави да държат шестиците в себе си, имат дълг към обществото да разпределят оценките си на по-тъпите и мързеливи ученици. А и само като се замислите какъв човек е "бащата на социализма". Карл Маркс е бил мързелив алкохолик с баща връзкар, с лъжи се е измъкнал от военна служба и никога не е работил през живота си. Децата му боледуват и умират, но той е прекалено зает да пише глупости за това как "шефовете на фабриките изцеждат душите на работниците". Нищо, че никога през живота си не е изкарал пари честно, само е взимал от роднини и приятели като паразит.
Хората, които подкрепят марксистките идеи са или много глупави или просто мързеливи и завистливи.
Оня ден четох, че най-старият гласоподавател разправял нещо от рода на: "съветвам политиците ни да няма толкова много богати хора, по наше време нямаше толкова чорбаджий". Значи не иска да има за него, просто иска за другите да има по-малко. Това социалистите са дълбоко повредени хора, склонни към масови убийства, подтисничество и лъжи. Ако толква ви е мил социализма, ходете в Северна Корея и се кефете! Нека ние мизерните зли капиталисти да страдаме в лошата гадна демокрация, вие ходете в социалистическата утопия на НК :)

Към Администратора: не искам да звуча като хейтър, но просто коментарите над мен едва ли не ще започнат да възхваляват Хитлер

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 61c74ff5f6
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

23.   Номер 22 малцинство си и не виждам каква е връзката между Хитлер и социализма, още повече, че голяма част от нациските учени след края на Всв са прехвърлени в "демократична" Америка. Мисля, че с последният си коментар затвърди тезата която номер 18 изказва с добавката, че някои от качествата които преписваш на комунистите (лъгане например) са и твои качества.

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 359c2a648d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

24.   до номер 22: да беше проверил към коя партия е бил Хитлер какво означава съкращението нацист.
това в САЩ Обама се опита да им пробута безплатно задравеопазване и здравеопазването им се срина. Безплатните неща просто не стават, но социалистите знаят, че простите хора обичат да чуват "безплатно" и така се издигат на власт.
"Ще махнем всички богаташи", "Ще избием всички евреи, те са виновни са срива на немската икономика", "Ще направим всички равни".

 
  ... горе^
преди: 11 години, 1 месец
hash: 3fc657f39d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

25.   Капитализма е система при която човек ако няма пари бива оставен без лечение. Само това ми е достатачно за да не я харесвам и да не я подържам. Това е система направена от богати за богати и така като гледам единствено т я подържаш защото трепериш от страх да не ти изчезне възможността да правиш бизнес и да трупаш пари. Но не виждам защо аз трябва да я подържам след като печелят корпорациите, а обикновенните хора се превиват от тежка работа за да печелят такива като теб.

 
  ...

...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 6babdf0b1a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

26.   25, много си наивен, да знаеш. Хората са го минали и са го отрекли, ти сега си тръгнал да откриваш топлата вода.

„„Капитализмът е експлоатация на човека от човека. Комунизмът е обратното. “

„„Човекът, имал най-малко късмет през живота си е Юрий Гагарин. Излетял от Съветския съюз, направил 17 обиколки на Земята, и паднал пак в Съветския съюз. “
Колюш

Който е живял преди 89-та година зане истината за ежедневието тогава. 25 говори за лечение, но не му е известно, че хората в Северна Корея гладуват, а в Куба нямат елементарни антибиотици - у нас нямаше ток за болниците през 80те, какво остава за елементарна техника и кувиози за недоносените. Моя приятелка роди детенце и го оставиха да умре тогава, защото нямаха кувиоз. Какво остава за видеозона и елементарни и за тогава техники...
Днес реват по телевизията неизлечимо болни и за Запада хора, а тогава ревяхме буквално всички по болниците, защото нямаше елементарни медикаменти за елеменарни болести. Колкото и да е мизерно днес, и последният циганин има по 5 стенда, ако се наложи. По наше време си умираш от най-елементарното, защото бяхме буквално в Средновековието. До там ни беше довел комунизмът. Радвайте се младите, че не си го спомняте или ако не ми вярвате -съберете пари за една екскурзия до Куба - хубава иначе страна, но ще се сбъркате, ако влезнете там в магазин (ако намерите такъв де). Хората гладуват в плодородна страна със страхотен климат, здравеопазването е ЛЕШ и просят за помощи от храна от така омразните им западни страни.

Eто една малка част от лозунгите, които бяха част от нашето ежедневие в "онези" години:
Всеки комсомолец – пример за хулиганите
Мързелът е гавра с труда
Всяка наша двойка – приятел на враговете ни - в училище
В чест на 9-ти септември да озъбим целия български народ - в стоматологичен кабинет
Всяко яйце над плана – тухла в строителството на социализма
Копаем въглища – строим социализъм
Всички луди – на борба за мир и световен комунизъм -в клиника за душевно болни
НАДПИС В ЗАТВОР - „От тебе, Партийо, се учим
Да живее СССР - вечният строител на социализма!
Ползвай почивката по предназначение. - надпис в Ловешкия концлагер
На лица в носии не се оказва медицинска помощ! - надпис в лечебницата в родопското село Горно Дряново по време на "възродителния процес"
Говоренето на чужди езици - забранено! - надпис в автобусите в Югозападните Родопи по време на "възродителния процес"
Да живее 10-и септември, Ден на Народната милиция - единствена опора на народната власт! - лозунг на гара Пазарджик
Милицията принадлежи на народа и народът принадлежи на милицията. - Тодор Живков
Народната милиция - биещото сърце на Партията!
СССР - родина на всички безотечественици! - надпис край жп линия
Правим обувки с кожа на клиента. - надпис в обущарска работилница
Дори и най-малкият пожар е срам за добрия колектив. - надпис в магазин за платове в Казанлък, 70-те
Хигиенизацията е враг на бактериологическата диверсия.
Въшката е най-опасен враг на Родината. Унищожавайте я!
Мечката се мие, чисти във потоците сребристи. Има ли за тебе пречка да постъпваш като мечка. - агитационен плакат за чистотата
Планината е извор на прогресивни идеи.
Обещаваме да намалим стойността на един човеколеглохраноден с 0. 02 стотинки. - надпис в почивна станция
Теляшка бригада за комунистически труд "Н. В. Гогол"
Закачи-откачи - почин на моряците от кораба "Лом"
Повече деца във всяко българско семейство - повече млади сили за Родината! - плакат в детска градина
Да покрием навреме младите кобилки!
Другарю, помни, че всяка изгубена минута струва 0. 05 стотинки!
Да живее българо-съветската дружба между народите!
Да живее международното положение!
Дружбата между хората ражда криле на същите
Всяка ръка на крак!
Цехът за бързи услуги е дело на партията
Комунизмът е неизбежен!
Повече кожи за Партията! - призив в кожарска фабрика по случай 9 септември
Да строим социализма с подръчни средства!
Всеки палет готова продукция - гвоздей в леглото на империалистите - лозунг в консервен завод
Всяко яйце - бомба, всяка кокошка - летяща крепост срещу агресорите! - лозунг в птицеферма
Всеки буркан компот - юмрук в лицето на империализма! - лозунг в консервния завод в Пазарджик
Да влезем в комунизма с лъснати обувки!
Да не оставим нито един пациент да умре без лекарска помощ! - лозунг от социалистическа болница
Всички комунисти - под земята! - лозунг в мина

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 3fc657f39d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

27.   Между другото ще добавя, че Нацистка Германия беше една от най-силните държави за времето си с една от най-напредналите технологии за времето си и се наложи всички велики сили да се обединят за да я унищожът (т. е системата не падна от вътре , а от вън ) и дори след войната нацистките учени заминаха за Америка и нацистките военни технологии бяха реквизирани от американците. Вернер Фон Браун беше един от най-важните "двигатели" на Американската космическа програма.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 1 месец
hash: 3fc657f39d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

28.   Радвайте се младите, че не си го спомняте или ако не ми вярвате -съберете пари за една екскурзия до Куба - хубава иначе страна, но ще се сбъркате, ако влезнете там в магазин (ако намерите такъв де). Хората гладуват в плодородна страна със страхотен климат, здравеопазването е ЛЕШ и просят за помощи от храна от така омразните им западни страни

...

Жизненият стандарт[15] и качеството на живота [16] са по-ниски от средните за света. Например, България има по-нисък Индекс на човешко развитие (0, 840) от все още социалистическата Куба (0, 863). [17]

Данните са взети от Уикипедията.

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 6babdf0b1a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

29.   27, прав си, действително нацитата са създали страхотни условия за наука и техника, строителство и т. н., но имай предвид, че са взимали страшни кредити... но както и да е - луди хора, не ги давай за пример. Комунистите и днешните фантатици в някои мюсюлмански страни са само достатачно луди, за да се състезават с тези ненормалници. Единствената разлика е, че нацитата са били много работливи и дисциплинирани, което ги е направило с пъти по-унищожителни от комунетата и простите араби. Ако немците бяха станали комунисти или привърженици на Шариата, последиците щяха да са подобни. Нацизмът е нищо повече от една идиология... няма разлика с тази на комунистите или на радикалните ислямисти днес - по-важно е кой ще я прилага в практиката

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 6babdf0b1a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

30.   28, научи се най-после, че Уикито не ти е източник, а на статистиките в диктатури разни не може да се вярва. Гледай друго - колко е детската смъртност да кажем, в което ние сме били на едно от първите места преди 89-та и най-важното - гледай колко западно германци са били застреляни, за да прескочат стената в посока изток - отговор 0!
Ако беше толкова хубав кома, той щеше да се наложи и днес всички да сме в СССР, не в ЕС. Факт е, че тази система се е провалила, каквото и да напишем тук не можем да променим фактите.

 
  ... горе^

...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 3fc657f39d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

31.   А кого да дадем за пример - хора като теб които се интересуват единствено и само от това как да въртят бизнеса си и не ги интересува нищо друго освен собственото им богатство. Аз нацист не съм, но самата система създава предпоставка за възхода на най-различни идеологии като нацизма.

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 3fc657f39d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

32.   И защо да не е източник Уикипедията? ! Дай доказателства, че някой е фалшифицирал данните там? ! Казваш, че не е източник само и единствено защото излизат данни които не подкрепят твоите фантазии, че живеем по мед и масло. А комунистическата система не се провали толкова заради теорията колкото заради практическото и приложение от един човек - Леонид Брежнев и неговата ирационална политика. Както и заради поредица от събития като аварията в Чернобил, съветско-афганистанската война и т. н.

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 7a6e3f6b33
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

33.   Капитализма е система, която винаги внушава недоверие у трудещите се хора, а те са масата от населението на една страна. Един човек е открил грешките на капитализма, изчислявал е, и накрая резултатите са потвърдени толкова достоверно, колкото и гравитацията на земята. И това се чете в книгите, а не от чичо Гугъл. Освен това Комунизма си е една доста човешка идеология, но си остава такава на теория, защото предателски е спряна в развитие. Няма как да се появи контрапункт на математическите изчисления. Ако богаташите знаеха, че същата им любима система ги праща към средната класа, щяха да се нареждат и те на протести с червени знамена и "утопични" идеи за светло бъдеще. Дали изобщо си вярват, че комунизма е утопия? Аз не мисля.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 1 месец
hash: 359c2a648d
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

34.   Не мога да разбера как толкова много хора мразят капитализма, мразят индивидуализма, скандират колко добре е било по време на социализма, как всички трябва да са равни, да са в колектив и в същото време мотивират децата си "трябва да имаш отлични оценки, трябва да си по-добър от останалите, другите деца не ме интересуват, важно е ти да имаш високи оценки". Колко пъти чуваме израза "да се издигнеш", "да успееш". Как така да се издигне, нали това би значело, че не е равен с другите. Та кое от двете е, някой може ли да ми обясни? Защо хората викат, че мразят парите, а после се радват когато се опаричат? Какво им минава през ума на тези хора, не осъзнават ли, че си противоречат? Колко пъти виждаме в коментари по сайтовете неща от рода на "как смее този или онзи да си харчи парите, когато има бедни и болни деца" или "този е богат, значи е зъл и крадец". Моментално стигат до някакви нелепи заключения. Даже съм виждал примерно на една статия за някаква фолк певачка, че си купила нова кола и отдоло някакъв пише за децата в Африка. Как смеела тази певица да си купува скъпи коли, когато гладуват децата в африка. Нищо, че коментиращите там никога не са помагали с нищо на никой, защото очевидно са хора, обсебени от идеята, че все някой им е виновен, все някой ги е ограбил, все трябва да са против всичко и всички. А тази реплика с болните деца се е превърнало в някаква пародия. Разбирам, че наистина има изоставени деца, за които не стигат пари за качествени грижи по домовете, но не е ли нелепо някакъв непълнолетен, на който целия му Фейсбук е в снимки на които е пиян на мотика в някой пробит чалга клуб, който никога не е работил през живота си, да нарежда кой какво трябва да прави с парите си. Еми може аз примерно(примерно казвам) да не съм добър човек, да не искам да си давам парите на бедните, да не ми пука. И какво от това? Аз съм ги изкарал, не съм крал от никой, па може и по случайност просто да съм успял на пазара и ето - имам пари. И какво? Сега трябва всички, които са по-бедни от мен да ме линчуват и да ми вземат парите? А за какво е тази конституция? Имам законното право да си държа парите. Имам свободна воля и способността да избера да даря на нуждаещите се. Ако им съчувствам и искам да им помогна, ще го направя. Ако не - няма да го направя. И в двата случащ съм в правото си. Това не могат да осъзнаят толкова много хора. Те работят на принципа, че каквото им е приятно, АБСОЛЮТНО ТРЯБВА да е 100% обективно и напълно правилно. Нямат пари ли? Значи ТРЯБВА да се вземе от богатите. Блъснали са техен близък? ТРЯБВА смъртна присъда за шофьора. Хрумнало им е да карат пияни? ТРЯБВА да им се направи компромис, нали се "живее един път".

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 6babdf0b1a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

35.   33 - ами нямаш късмет - изпуснал си с 23 г. комунизма у нас. За съжаление мноизинството го изпитахме на собствения си гръб. Ако вярваш в комунизма - има го в чист вид на остров Куба и в Северна Корея. Направи една екскурзия.
Колкото до капитализма, не си прав - той се е развил в развитите страни до социално пазарно стопанство. Отиди малко до Скандинавските страни, Германия и Австрия и им предложи да заменят социалната си държава с комунистическа - ще ти се изсмеят.
Комунизмът е утопия, защото не оставя място за часна инициатива и предполага, че всички хора сме равни като способности, което не може да е така. От самото си рождение всеки човек е различно интелигентен, работлив, има различни идеи и представи за щастие. Хората сме различни просто. Видяхме на живо, какво става, когато селяните и работниците поемат кормилото на държавата, вместо интелигенцията и мисля, че е твърде късно да вярваме в комунизма.
В университета (западен такъв) нарочно имаше курс, в който преизчислявахме формулите на Маркс и разглеждахме теориите му. Аз страшно му се възхищавам, защото доста интересни идеи е имал, но за съжаление не му е била силна математиката и е сбъркал най-важното - теорията на пазарите на труда е сбъркал 99% от формулите си. Да не говорим, че не е предвидил, че икономиите от мащаба не може да са безкрайни и т. н. - виж просто състоянието на нашите заводи и производство и защо се е сринал нашият режим...
Единствено теорията му за цената на земята е призната и днес, доказана е емперично и се изучава от масовите студенти. Не може комунизмът да функционира, когато дори теорията му е сбъркана.
За мен комунизмът е идиология-утопия, която е еднакво вредна с националсоциализма и с радикалния ислямизъм днес. Радвам се, че вече не живея в комунистическа страна (псевдо социалистическа). По убеждения съм социалист и съм за социално пазарно стопанство, но за съжаление трябва първо да се мине през манчестърския капитализъм, да се достигне определено ниво на БВП на глава от населението и определена производителност на труда, за да можем да сме солидарни със слабите в обществото. Единственият шанс за такава социална държава и общество е пазарното стопанство (капитализмът). Комунизмът просто не може да създаде достатачно блага, за да изхранва населението, какво остава за благоденствие и солидарност - имахме комунистическа държава, която затваряше най-слабите членове в обществото (сираци, психично и хронично болни) в домове, скрити от обществото, където последните умираха от недохранване, липса на грижи и медикаменти. Не, мерси - предпочитам социалните демокрации от средна и северна Европа!

 
  ...

...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 6babdf0b1a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

36.   34 - много си прав!
Имахме една приказка през кома „Всички сме равни, но някои са по-равни“
Вскичо беше и без това страшно лицемерно. После, колкото и труден и перверзен да беше Прехода, поне имахме шанс да направим нещо от живота си. И до ден днешен комунягите управляват, няма какво да се лъжем, но поне и нормалните хора със заложби и желание за работа могат да постигнат нещичко.
Аз лично къде по случайност, къде от предприемчивост, къде от заложби, работа успях в живота, ако не да съм богата, то поне да имам среден и над средния стандарт на живот. Моите родители не са били с по-малко заложби от мен, но само защото баща ми имал някакъв дядо БЗНС-ист, те са били обречени през кома да живеят от бедно по-бедно и са били затворени за тях всякакви възможности за успех. При мен такива пречки нямаше.
Аз вярвам в това, че всеки може да успее, ако има нужната воля и качества. Само хората с големи претенции, но без покритие са фенове на предишната система, защото там действително необразованите, мързеливите са имали повече от колкото днес за сметка на образованите, работливите и способните, които днес имат повече.
С кеф си харча и парите, защото знам, че създавам работни места с потреблението си. Пари за Африка не дарявам - който може да ражда по 20 деца, трябва да може и да си ги храни. Ако спася днес 1 дете там, след 15 г. ще почне да ражда и след 20 г. ще има още 20 гладни гърла допълнително. Не, мерси - след време тези орди ще се контролират с нашите деца за ресурси, а аз днес да взема от моите деца, за да дам на тях - как ще стане това?

 
  ... горе^
преди: 11 години, 1 месец
hash: 2c448798e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

37.   35 - Ако беше утопия, ти нямаше да се хабиш с тия обяснения. Какъв е смисъла да пишеш за нещо нереално и да спориш ожесточено? И как можеш да цепиш тия глупости за благата? Ми няма да има блага, защото не е имало комунизъм. Ако имаше такова нещо, бързо щеше да се види как Иванчо има само 6-ци в дипломата. Капитализма ще бута богатите нагоре, независимо от умствените им възможности, а на пролетарските семейства ще им го бута.
34 - Съмнявам се, че тези примери ги дават хора от чалготеките, но това си е твое мнение. Такива хора не говорят за равноправие и социална справедливост, а за това колко са изръсили там. Всички хора приемат комунизма като равенство, но това всъщност не означава всички да се бъхтят за еднакви пари, а всички да имат равен старт. Всеки да си работи това, което иска и му е кеф, а не да се чуди как да свърже двата края. В България се наблюдава един изключително грозен контраст на богати и бедни, което не е редно да съществува, а вероятно и няма да съществува дълго! Не приемайте равенството в буквален смисъл бе хора. Богати винаги е имало, но най важното е, че при един такъв режим ще липсват -Деградацията, безработицата, безпаричието, абсурдното строителство, и най вече мързелът, който сега виждаме в очите на младите хора. Капитализма е създаден за мързеливите. И никой не се е скъсал от работа, за да стане богат. Преди 89-та и децата са били по грамотни. Комунизма не отнема правото за различно мнение, той просто насочва хората към правилно и хуманно мислене.

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 371bf4f78e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

38.   Аз лично бих цитирал думите на Александър Цанков:

социализмът трябва да стане по необходимост малко буржоазен, а буржоазията, малко социалистическа“. [1]

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 3d3f860533
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

39.   Обясни на твоите съученици, че няма значение комунизъм ли ще е, домокрация ли капитализъм. Всяка една страна зависи само от един фактор - Какво е в главата на хората, които я управляват. Всичко друго е модерни думички и начин да се придърпат хората за гласуване.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 98467cb853
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

41.   Бъди хуманен номер 11 :) Подкрепям с две ръце надолу, също вярвам, че и другите ще последват примера ми. Ти не си прогресивен индивидуалист, ти си регресиращ анти комунист. Колкото повече съмишленици имаш, толкова по добре за идеята, която ненавиждаш. :)
Жалко, че не искаш да имаш собствено мнение.

 
  ...

...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 860c4e518d
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

42.   Комунизма е добър като идея, но на практика не се получава нищо. Така е защото в целия свят хората са така корумпирани и пълни с омраза, злоба и арогантност, че ако не се страхуваха че другите може да имат по добри оръжия от тях, щяха да се избят един друг. Свински свят.

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 78689189a6
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

45.   Някои тука казват че от както СДС са на власт не са напавили нищо. Това не е истина, защото ако се огледате добре ще видите колко много джамии постоиха.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 325b1fa7ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

47.   През комунизма не се краде, / комунизма никога не е настъпвал до сега на Земята/; през социализма 80 процента от народа крадяха по- малко, като партийните лидери много, много повече; а сега при Капитализма, крадат само партийните мафии - политици, депутати, съдии, прокурори и полиция.

 
  ...
преди: 10 години, 5 месеца
hash: db1d6ebdbf
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

49.   "Навсякъде в нета има обяснения, но не мога да разбера кое му е лошото...
Благодаря предварително! "
Автора на темата завършва с тези думи. А отговора е много е елементарен...
Ето това му е лошото... знаеш ли кога през комунизма щяха да ти позволят свободен достъп до интернет за да пишеш собствено мнение или да задаваш въпроси с които целиш да се ориентираш и да си създадеш собствено мнение? ТОЧНО НИКОГА.
Ако беше живял преди 89 година такива теми и мнения нямаше да съществуват. Тогава просто нямаше да имаш право на избор, нито на мнение, нито на въпрос, нито на отговор.
"Свободата Санчо.... СВОБОДАТА"
Ето това му е лошото на комунизма.

Виждам, че доста обширни обяснения е получил от носталгични посткомунистически люде, некви хора описват колко щастливо, спокойно и безгрижно били живели, благодарение на грижите на Партията-майка, която ги лекувала безплатно, водела ги на зъболекар докато били в час и се грижела за моралната им ценностна система. Но защо забравят че БЕЗПЛАТЕН ОБяД НЯМА. Безплатното им лекуване на зъбите по време на училище е било заплащано с предварително ударжаните данъци на собствените им родители, защото за да ви даде на вас държавата това БЕЗПЛАТНО образование, здравеопазване и стоматологично лечение, то е било платено от държавния бюджет, а там парите идват от данъците на същите тези хора на които после "Безплатно" им дават нещо което е заплатено с парите удържаните от техните заплати.
Нямало за тях и престъпност през комунизма... е, сега поне имате интернет за сметка на "гнилия капитализъм" така, че изтеглете си Българския филм "Маргарит и Маргарита" който е правен (но не и излъчван) по времето на същия този комунизъм, през който за вас е нямало престъпност... изгледайте го и пак седнете да пишете, че през комунизма нямало престъпност.
По-големи престъпници от комунистите НЯМА. Убивайки хора "В името на народа" и вършейки престъпления против човечеството, комунистите подтискаха народа прикривайки това зад лозунги и агитации. Всяваха страх в населението за да не надига глава, да не иска много-много.... да се задоволява с малко, да не пита и да не знае. Да си бъхти там в завода за 200 лева заплата, да се радва на "безплатното" здравеопазване и "безплатните" придобивки които му осигурява ПАРТИЯТА-МАЙКА и които са платени с останалите 500 лева които той е произвел но които никога не е получил. И така на този принцип да има "безплатни" облаги платени със собствените им пари за да може сега да стоят в интернета на "гнилия капитализъм" и да си дават компетентното мнение Колко добре и "безплатно" са живели през комунизма.

 
  ...
преди: 10 години, 5 месеца
hash: 37f84c4359
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

52.   Самата идея "социализъм" и "комунизъм" аз я подкрепям с две ръце. Там няма класи, няма бедни – богати, всеки работи и се труди. Всичките се надяваха на "червените ескадрони", всички виждаха надежда в това движение. Но отново доста останаха измамени. Ако там бяха точните хора, комунизмът щеше да е най–светлата идея на човечеството!

"Каквото моята власт е създала, Вашата не може и да го боядиса"

 
  ... горе^

...
преди: 10 години, 5 месеца
hash: 3e0b9e805d
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

53.   Абе много удобно обяснявате как нямало безплатни неща. Ок нямало е и всичките тези неща са били платени от данаците на нашите родители. Само, че въпроса е къде отиват сега тези данаци? Дали се строят фабрики и заводи (над 600 по онова време) или се строят ТЕЦ-ове, ВЕЦ-ове. Кво ще кажете за образованието на Ромите у нас което падна до минимума и ако на времето хора от ромски произход като професор Чирков имаха предпоставките да се образоват какво имат сега? Било рай за мързеливите... Не приятелю сега е рая и за мързеливите и за крадците и за убийците и за всякаква сган и паплач. Хайде да погледенем обективно. Какво по дяволите представлява сега нашата държава????

 
  ...
преди: 10 години, 5 месеца
hash: 85bb005ef2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

56.   КОМУНИЗЪМЪТ Е - КАТО ИМА ЛУК > ИМА САМО ЛУК. КАТО НЯМА ЛУК, НЯМА НИКЪДЕ..

 
  ...
преди: 10 години, 5 месеца
hash: db1d6ebdbf
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

57.   Към номер 53. Питаш "Какво по дяволите представлява сега нашата държава?" ... НО ТЕМАТА НА МОМЧЕТО КОЕТО Е НАПИСАЛО ТОЗИ ПОСТ НА КОЙТО НИЕ СЕГА ОТГОВАРЯМЕ, НЕ Е ТАЗИ "КАКВА Е СЕГА НАШАТА ДЪРЖАВА"... ТОЙ ПИТА КАКВО Е БИЛО ПРЕЗ КОМУНИЗМА и не виждам защо умишлено го заблуждавате как някога е имало нещо безплатно. Както казах и в предния си коментар... Безплатен обяд няма.
А относно положението на нашата държава в момента, това определено е дълга и обширна тема, за която има доста да се дискутира, но това че сега сме в лошо положение не означава, че трябва да лъжем за миналото и да отричаме престъпленията на комунизма.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 92dc656b50
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

61.   №53 Сам седни и пресметни, колко са сега данъците и разходите за да видиш къде отиват парите.
Колко са работещите на какви заплати се осигуряват и колко са пенсионерите и децата за издържане.
Погледни само това.
Един работещ, осигурен на заплата от 500лв, плаща на държавата средно 200 от тях. В същото това време, този работещ има двама родители с по 200лв пенсия и едно или две деца, на които държавата поема здравните осигуровки и образованието. На същия работещ държавата му осигурява, що годе поддържани паркове, градники за разходка, що годе здравеопазване, общинска и държавна администрация, улици и магистрали, що годе полиция. Знам, не перфектни, но срещу тези средства какви? Като сметнеш, че и на всеки работещ се пада и половин циганин, които пък смуче социални помощи.
Сам знаеш имаме 2, 5 милиона пенсионери, 700 хиляди деца и като бонус поне 1 милион роми, а само 2 милиона работят. При пресмятането не забравяй, че от тези 2 милиона работещи 700 хиляди са администрация /полицай, учители, лекари и т. н. /, които вземат заплати от данъците на другите.
Сега сам кажи от къде държавни заводи? За 500лв заплата от къде съвестни учители за роми? И за 400лв заплата от къде съвестни мед сестри и акушерки? За 700лв от къде, лекари в бърза помощ, та той лекаря в бърза помощ му е зает мозъка да мисли с какво да нахрани децата си, как искаш да си върши работата човека?
Дори смятам, че за средствата, които плащаме ни дават прекалено много.
Ние обикновенните хора сме си виновни, че се съгласяваме да работим за такива заплати, че подписваме трудови договори на по 4 часа за минимална заплата и се съгласяваме другото да го вземем на ръка. А отсреща срещу данъците на половин минимална /70лв месечно/ искаме и улици без дупки, изметени всяка сутрин, и администрация с високи заплати /така че да си вършат съвестно работата/, и магистрали, и нови плочки на главната, и добро здравеопазване, и, и, и, иииии. Ако може и някой завод, фабрика или поне ТЕЦ, ще е добре.
По онова време всички са работили, и никой от тях не е подписвал договор за работа с фалшиви даннни. В началото на соца през 1944, заплатите са били много ниски и хората освен на работа са обработвали селките си дворове въобще за да ядът. До към 1980 година почти е нямало семейство, което да не носи от село буркани в града, евентуално някой боржоазни семейства са нямали връзка със село.

 
  ...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 5096622cce
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

64.   Ако влезеш в сайта -Lostbulgaria. com - от снимките там, ще добиеш по-ясна представа не само за комунизма, но и за историята ни.

 
  ...

1-50 от 114
Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker