За стиснатите мъже, меркантилните жени и баланса - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121155)
 Любов и изневяра (29696)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21892)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18513)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

За стиснатите мъже, меркантилните жени и баланса
преди: 8 години, 1 месец, прочетена 2575 пъти
Здравейте,
Имам следния казус - на 30 години съм и от половин година имам връзка с едно момиче на 23. Нещата вървят общо взето добре, допадаме си, хубаво н ие заедно. Но имаме известни търкания по отношение на парите. Аз изкарвам средно добър доход за млад мъж в София - към 2000. Но тя е студентка, не работи, живее на издръжка на родителите си и й се виждат като златен дъжд. Винаги обаче съм имал филосифя да живея скромно и да не надхвърлям стандарта си. Не искам да се превръщам в роб на парите. Имам си правило отдавна - колкото и да ми е доходът, 25% от него го заделям и го спестявам с цел инвестиции, образование или (не дай си боже) лечение. За нищо друго. Останалите пари вече ги харча - за храна, наем, социален живот, ако останат и за пътуване. Но гледам да се вмествам в тях, не пипам заделените спестявания. Остатъка ми стига да живея нормално, но до там. Когато излизаме с нея, почти винаги аз плащам сметките. Нямам против, в момента аз имам по-висок доход. Каквото има за мен, има и за нея. Не бих допуснал аз да пия марково уиски, а тя водка флирт. Ако ида на екскурзия, я вземам. Но гледам да се оправям с парите, с които имам - разхождаме се повече в парка или сме вкъщи/у тях. Посещаваме заведения, които не са особено лъскави. Пътуваме в България или съседните страни. Нямам и кола, возим се с градския транспорт и таксита. Но тя взе да ми прави изречения, че съм много "спестовен". Намеци от рода на "колко искам да ида на вечеря някой наистина луксозен ресторант", "как ми се ходи в Париж" и т. н. На мен ми става тъпо. Реално мога да я заведа в Париж, но не смятам, че е разумно. Вярвам, че човек трябва да спестява част от дохода си, за да си осигури пасивен доход за в бъдеще. А и всичко се случва. Нито пък виждам смисъл през ден да сме по луксозни заведения. Ако вземам 5-6к, ОК. Пак ще спестявам една четвърт и ще харчим останалото. Но в момента това са възможностите ми. Не си я представяйте обаче някоя златотърсачка. Не ме е врънкала за дрехи и скъпи подаръци. Просто гледа приятелките й да качват снимки от Париж, Лондон, Дубай и иска и тя. Ако мога да ида някой ден спокойно, без да бъркам в спестяванията си, ще ида с нея. Но след като аз мога само с пътувания наблизо и скромен живот, защо да не може и тя? И в случая аз излизам скръндзата. Та, някой изпадал ли е в подобно положение? Харчили ли сте неразумно заради жена и смятате ли, че си струва? Дами, какво разбирате като разумно управление на парите и къде започва скъперничеството?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 1 месец
hash: f4b02b53ba
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Мисля, че до някъде и двамата сте прави и „криви“.
Ти си „крив“ в това, че робуваш на догми. Спестяваш нахаос, но без особена идея да развъртиш тези пари, а в днешно време парите нищо не значат -днес можеш с 20 000 евро да си купиш панелка, утре не можеш и гараж да си купиш. С бачкане и голо спестяване не знам някой да е постигнал нещо освен девалвация, инфлация или фалит на банка да те ограбят. Пари се инвестират, пари се развъртат и не се кътат. Помисли по този въпрос, но да -едни 3-4 твои заплати винаги трябва да имаш настрана, но повече само с идея. Кеш пари не ти помагат в живота, а и за лечение не помагат. Реално по НЗОК ти е гарантирано лечението на всички що-годе лечими болести по признати от медицината методи, малко за консумативи ще платиш. Всички нашумяли лечения за 200 к. евра, за които събират пари в момента са просто ограбване на смъртно болни хора. Да събираш 200 к. за подобно ЕВЕНТУАЛНО лечение е глупаво. По-хубаво си купи дом, а ако се разболееш или имаш късмет да има лечение (по НЗОК ще е платено), или просто болестта ти не е лечима или има fancy някакво „лечение“ със „стволови“ клетки или без, но вероятността да оцелееш ще е 1% и по-добре да си живял пълноценно - тук момичето е право. Да пестиш от страх за проблеми, които нямаш реално е глупаво.

Тя е права, че човек живее веднъж, че трябва да пътува и види свят, за да му се разшири кръгозора, но на 23 г. и безработна на практика няма право на претенции и лъскави ресторанти. Примерно защо веднага в Париж? В Рим има също неща за гледане и е 2 пъти по-евтино, а за Виена същото се отнася - близко е, билетът за самолет е евтин. До един Белград да иде човек, пак ще види нещо ново - тук не се лишавай, но пътувайте разумно и във времето, когато не са празници и не е натоварено. Сега ти е времето за пътувания - нямаш още деца и семейство.

И все пак не смятам, че си подхождате. Ти просто не можеш да си позволиш тази жена. Действително може би има нужда от лъскав живот и няма да е щастлива с теб. На теб ти трябва земно момиче, с което можете заедно да си правите планове за сериозните неща в живота, да спестявате примерно за свой дом или ремонти, да се наслаждава на дребните неща в живота и да те оценя теб и сигурността, която предлагаш. Ти си земен човек, щастлив с дребните неща и ти трябва подобен човек. Научи се обаче да не си стиснат, а пестелив. Има разлика и също се научи да пестиш с акъл и смисъл, не заради догмата.

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: 33ce480e02
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   От автора до номер 1:
Да уточня - не става дума за безцелно трупане на пари в банка. Това е безсмислено и инфлацията ще ги изяде. До скоро използвах тези 25% от дохода за предсрочно погасяване на кредити на мен и семейството ми (грешки от миналото). Предвид безбожните лихви, струваше си. Дишаме по-спокойно. Вече инвестирам в различни доходоносни активи - домейни, акции, облигации и известна част в малко по-рискови активи. Но темата не е с цел да си обменяме опит за инвестиции на капитал, а и има по-компетентни хора от мен, които да дават акъл тук.
Относно догмите, точно да не изпадан в състояние на стиснатост или прахосничество (имал съм такъв период в живота си), съм заковал 25%. Понеже човек колкото и да има, не му стигат. И ако харчим това, което ни остава, не остава никога. Всички курсове по управление на лични финанси ще ти кажат, че е добре първо да пестим, после да харчим останалото. От друга страна, ако гледаме да пестим от всичко, за да ни остане колкото се може повече, ставаме като чичо Скрудж. Затова и другите 75% си ги харча за каквото ми душа иска, доколкото стигнат.
Иначе приятелката ми знае, че не си падам по златотърсачки. Дори и да имам пари някой ден, не бих искал да печеля жена с това. Ако някой ден и аз, и тя изкарваме високи доходи, ще пътуваме. Но ако има нужда от мъж-касичка, да е жива и здрава и да си търси някоя мутра. Все пак се надявам, че няма да се стигне до там и ще можем в един момент двамата заедно да си позволим живота, който тя иска.

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: f6a24b021d
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Споерд мен ти имаш перфектно отношение към парите. Нито си в едната крайност да харчиш всичко, нито в другата да пестиш последната възможна стотинка и да живееш като скот.

Проблемът е в нея. Тя просто е намерила някой, който да и угажда. Не че има лошо, но трябва и тя да мисли малко в перспектива и да цени парите, без да се отива в крайност "чичи Скрудж". Донякъде може и да е от възрастта, но все пак много внимавай да не се получи така, че да е с теб, само защото и осигуряваш някои благинки. Не казвам, че сега е така, а че е твърде възможно връзката ви да тръгне в тази насока. Често се случва, когато правиш много подаръци на жена, това в един момент несъзнателно да се превърне в основен мотив във връзката и.

Аз мисля, че и правиш достатъчно подаръци и от тук нататък повече от това по-скоро ще нареди на връзката ви. Внимавай много да не се подхлъзнеш и ти по нейната и да връзката ви да тръгне в нежелана от теб посока. Виждал съм с очите си точно такива случаи. Нищо хубаво не произтича после.

И все пак съм съгласен с номер 1, че тя не е за теб. Това, че иска всичко, що види и едва ли не смята, че си длъжен да и го осигуриш не говори добре за нея. Особено ако връзката ви стане сериозна и преразстне в брак/деца, това ще те дразни още повече.

Защото тогава наистина ще трябва да си правите здраво сметката и не трябва да харчите за нищо, от което наистина имате нужда. Тогава дори и това, което имате сега, ще ви изглежда лукс и ще го правите от дъжд на вятър. И представи си, че при това положение заиска почивки и тем подобни. Помисли си добре и дръж баланса, че изпуснеш ли го става страшно, особено от 1 момент нататък.

Все пак говорете, комуникацията е важна. Намерете консенсус, но и не и ставай кученце или чичко паричко, а понякога границата между нормалното и чичко паричко е тънка и я прекрачваш, без да разбереш.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 1 месец
hash: 18bb46dcdf
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Хм, проблемът е, че момичето е в такава възраст, че цял живот е харчила чужди пари - разликата в годините ви е само 7, но реално тя е още дете - както харчи парите на мама и тате, така ще харчи и твоите. Тя не знае как се изкарват пари и не е работила никога - нищо чудно, че не ги цени. Има нещо важно тук - трябва да й позволиш да порасне - т. е. сама да започне да се грижи за себе си. Ако пропусне този момент, цял живот дете ще гледаш и като й омръзне ще си намери друг гостоприемник - никога няма да бъдете равностойни партньори. Това са годините, в които тя трябва да изгради характер. Това може да стане по два начина - първия разделяте се и втория - спираш да се държиш, като баща й. Почерпка в заведение - ок, но наеми, храна, сметки, дрехи и изобщо пари на ръка - в никакъв случай. Ако те зареже заради това, поне няма да съжаляваш цял живот.

П. П. Все пак имай предвид, че жената - равностоен партньор също си има предизвикателства. Тя има професия, приятели и сигурни доходи, а ако е като теб - и спестявания - не можеш да я притиснеш да ти слугува, да не излиза, не можеш да решаваш сам, нито да разчиташ, че ще се съгласява с теб или ще се стряска от забележките ти. Абе направо - трън в задника - почти, като да живееш с мъж - за всичко трябва първо да питаш. От друга страна жената-дете наистина разчита на теб за пари, но без теб е загубена - няма къде да отиде, ако се разделите, нито какво да яде. Тя ще чака да я издържаш, да плащаш образованието на децата, лечението на семейството, но ще става на твоето - където ти кажеш - ще излизате с твоите приятели, по празници ще сте при твоите родители, можеш да се прибереш в 5 сутринта и тя няма да каже нищо - сам решаваш как ще си прекарваш времето и за какво ще си харчиш парите. Та... , да бъдеш водещ в една връзка винаги има плюсове и минуси - помисли си с какво можеш да живееш. Не е нужно да казвам, че не можеш да имаш всичко, тъй като двете неща се изключват взаимно.

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: 94f6804e9b
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

6.   Нека си намери работа момичето. Много студенти работят. Да си спечели собствени пари и после да си ги харчи за каквото си поиска. Лесно се иска Париж, Дубай, луксозни вечери и т. н. с чужди пари. Жена съм и не искам да живея на чужд гръб, дори и на гърба на съпруга ми. Разходите и задълженията трябва да се делят по равно. Не нейните години работих.

 
  ...


...
преди: 8 години, 1 месец
hash: 99b1d6deb2
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   "Дами, какво разбирате като разумно управление на парите и къде започва скъперничеството? " - Смятам, че парите са твои и само ти имаш право какво да правиш с тях - дали да ги харчиш или да ги спестяваш. Не знам от къде започва скъперничеството, защото никога не съм имала връзка. Аз съм на мнение, че жената също трябва да работи и да носи пари в семейството. Тя трябва да разчита само на себе си, да е самостоятелна, а не да е зависима от мъж. Не познавам твоята приятелка, но не ми харесва фактът, че постоянно иска да ходите някъде на екскурзии и на скъпи ресторанти. Тя трябва да оцени това, което правиш за нея. Екскурзия в българия - няма нищо лошо, пак е нещо, нали? Аз съм ходила само в 2-3 български града, така че трябва да цени това, което има. Ако приятелката ти иска да отиде в Лондон, не трябва ли тя да си изкара пари и да отиде? Защо иска всичко ти да плащаш? Не е честно, а и мисля, че тя по този начин се излага. Не искам да те настройвам против нея, но смятам, че това няма да е бъдещата ти съпруга (все пак си на 30). Намери си по-голяма жена, зряла, умна и Работеща, която да не робува на парите чак толкова. Някои хора даже и в съседна Румъния не са ходили. Трябва да ценим и да пазим това, което имаме.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 1 месец
hash: a9b23061c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   Много си я разглезил, пич. Когато тя вземе да допринася към семейното имущество, тогава има право да предложи скъпи глезотийки. Заделяй си, че в тоя живот нищо сигурно няма, иначе парите лесно се харчат.

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: 0ff3aaae9d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   Прав си да спестяваш. Всичко се случва, можеш да останеш без работа, да се разболееш ти или твой близък. Трябва да имаш пари. Момичето като иска да живее луксозно, да си изкара пари. Не била меркантилна. Напротив, точно такава си е. Не я свиквай да я издържаш отсега, защото после все ще си й длъжен. Тя трябва да се научи да изкарва пари, за да може да ги цени. Какво от това, че е студентка? Да иде да работи щом й трябват пари. Изключително нагло е да чакаш да те издържат, че и да си недоволен от размера на издръжката.

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: 4cbb1c629d
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Какво означава лъскав живот? Заплатата на съпругът ми е 6к и нямаме време да отидем дори до Белград. Спестяванията ни не са повече от две работни заплати. Разходи винаги - жилище, кола, храна, дрехи. Лъскав ресторант какво е? Според мен авторът е много готин и романтичен мъж и съумява да задели от време, възможности, енергия за приятелката си.
Btw авторе, проучи за Куба, там цените за всичко са тройно по-ниски и ще си изкарате незабравимо. Приятелката ти ще си направи много яки снимки за инстаграм, ако затова иска да отиде някъде :))

 
  ... горе^
преди: 8 години, 1 месец
hash: 024be05f77
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Малко странно ми звучи, когато някой пести от заплата, за да "инвестира". Инвестира някой брокер, който знае как да го направи, има опит и използва много пари (обикновено чужди). Или пък инвестира бизнесмен, като изгражда конкретен бизнес. Иначе е добре да се спестява, аз също спестявам по някой лев.

По отношение на това, че момичето иска - ами жените винаги искат. И на мен веднъж ми говореше една мадама, че нейни познати ходили в Дубай и сега това е гореща точка т. е. не бива да остане по-назад от нейните приятели. По принцип да се съревноваваш по този начин е грешно, но от друга страна щом тя иска това, заведи я. Ако наистина можеш да си го позволиш и ако смяташ, че тя го заслужава с отношението й към теб. А не просто да се опитва да те издои преди да си намери друг. Може да се пътува всякак, както бюджетно, така и по-романтично, което вече си зависи от индивидуалните възможности. В Париж ходих с една малка група преди няколко години и ми струваше 5-600 лв., но без шопинг или ресторанти т. е. беше бюджетно.

Сега тук прочетох нещо, че момичето "имало нужда от лъскав живот", с което бих си позволил да не се съглася. Човек просто не може да има нужда от лукс. Луксът се предлага, за да се вземат много пари от хора, които успяват по някакъв начин да ги спечелят, заработят, откраднат. Лукса означава и качество, но по-голямата част е суета, за да се откроиш от останалите.

Според мен, предвиди някои разходи. Заведи я на ресторант, отидете в Париж. Не знам защо много хора са луднали по този Дубай, да дишат пясъците и да се наслаждават на небостъргачи.

 
  ...

...
преди: 8 години, 1 месец
hash: a74f6139e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (18 гласа)

12.   авторе, и аз мисля, че си напълно прав да спестяваш. 25% от заплатата е напълно разумна сума. човек може да се разболее, недай си боже, (или негов близък), може да остане без работа, да се наложат непредвидени ремонти и други... ще питам онези, дето имат по 2-3 заплати какво ще правят? ще вземат кредити с безбожни лихви и ще връщат с години, ако им се наложи спешен разход.
проблемът е, че момичето не е научено на тази философия, а и приятелките й не я споделят. и може да не е типичната златотърсачка, но всъщост е такава, макар и явно да се прикрива. щом не харчи собствени пари, а тези на родителите си и твоите, а и има претенции къде да отидете, си е точно меркантилна.

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: 33ce480e02
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   От автора:
Благодаря ви за коментарите, накарахте ме да се замисля. Много ми хареса коментарът на номер 5. Реално винаги са ме привличали жени, които да са ми равностоен партньор. Не си падам доминантен тип, не харесвам момичета-домакини. А в сегашната ми приятелка едно от нещата, които ме привлякоха, беше желанието й да се развива. Запознахме се точно на един от онези семинари за позитивно мислене и личностно развитие. Не си я представяйте като някоя готованка, която само на мен чака. Реално за храна, жилище, дрехи, се оправя сама (с издръжката си от семейството). Аз покривам единствено разходите, когато излизаме. Даже понякога я оставям да плаща тя по-малките сметки, за да се чувства равностойна. Твърди, че иска да е нещо повече от продавачка, иска да се развива, да си намери хубава работа, да учи нови неща. Аз я подкрепям напълно в това и даже я ръчкам. Но все не й достига воля - и език се беше хванала да учи, и едни курсове по уеб дизайн записа, но не ги докара до край. Момичето е умно, има потенциал, но е расло в не много добра семейна среда. А и приятелският й кръг е предимно от кифли, които само обикалят кафенетата. Виждам я, че се опитва да се промени и да стане по-добър, силен и самостоятелен човек. Но все нещо не й достига, за да успее. Знаете колко е трудно човек да се промени, аз самият съм го изпитвал.
Иначе в отношенията ни наистина съм в ролята на ментор. Допитва се до мен постоянно - и за учене, и за други неща. Даже започнах често да й отговарям с "ти какво мислиш? Аз ще ти кажа моето мнение, но решението е твое. Не знам кое е най-добре за теб". Може би мъжът трябва да поема по-решително отговорност, но искам да я науча сама да се грижи за себе си, да не разчита само на красотата си.
За Дубай вчера пак си говорихме и й казах полу на шега "Няма да дам маса пари, за да гледам араби, пясък и хотели. Бих отишъл само ако ти ме заведеш". Тя се разсмя. Но може би наистина не е за мен. Ще видя как ще се развият нещата. Ако момчието наистина иска да работи над себе си и да израсте - супер. Но ако очаква аз да поемам отговорност за всичко - пари, решения и смята да си стои вкъщи, ако заживеем заедно, да си намери някой подходящ за такъв тип отношения.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 1 месец
hash: f4b02b53ba
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   От 1 - ами ти за мен не си пестил, а си плащал кредити - има разлика! Приветствам решението ти иначе да си поставяш някакви граници щом това е ОК за теб. Аз лично нито съм живяла на кредит, но съм нямала и спестявания големи, а от съвсем скоро се числя към заможните хора. Навремето обаче имах възможност да работя в чужбина и да пестя много пари, но инвестирах в образованието си там и не спестих никакви пари - тоест пред голото пестене винаги съм поставяла добрата инвестиция. Познавам хора, които не учиха и се прибраха да кажем с няколко десетки хиляди евро, а аз ги направих след завършването си за отрицателно време - тоест това, че днес не пестиш, а инвестираш в образование, бизнес идея, имоти и така нататък не значи, че утре няма а имаш повече средства от спествника. Днес имаме с мъжа ми големи кредити дори, но тези пари сме ги развъртяли и само ако продадем недвижимостите си дори на сегашните цени, означават няколко милиона печалба само от тази ни дейност. Тоест дори с чужди пари можеш да изкраш пари! Не ти трябва да пестиш.

Моите родители винаги са пестили много повече от теб дори, но парите са им във фалиралите банки и без три нули....От тях научих, че да пестиш пари на вятър е вятар работа. Трябва идея! Днес са спестили 50 000 евро, но когато ми трябваха пари за такси в университета не ми дадоха да кажем и дори пари за път като съм им идвала на гости не са ми давали, а като деца живяхме като циганите, за да има за Първа частна банка и разни фараони - съответно не са инвестирали в мен и на старини аз нямам особен дълг към тях - тоест инвестицията може и да е в децата ти. Хората с много деца примерно нямат спестявания, но винаги ще са осигурени.
Така че ако имаш един ден деца и семейство и решиш да пестиш пак 25% от дохода си за сметка на нормален стандарт на живот като храна, здравеопазване, хубав дом, отопление, топла вода и образование пак си помисли.
Пести, но не бива това да ти се отразява на стандарта на живот.

За мен отказването от консумация днес си струва само ако това ми донесе перспектива за повече блага в бъдеще - инвестирахме в имоти, когато цените бяха най-ниски да кажем и продадохме акции и злато при високите цени. До някъде е късмет, но никога не пестим без някаква идея за какво -изключвам тук ликвидността, която всеки трябва да си има или така наречените бели пари за черни дни.
Но ти си плащал кредити и знаеш за какво говоря.

Интересното е, че твоята приятелка е точно от вида хора, които са склонни да живеят на кредит или от чужди пари. Аз говоря за инвестиции, но тя е човек, който просто иска да консумира. Внимавай с такива хора.
На 23 години се справяла сама... с издръжката на мама и тати. Ами на 23 г. повечето хора поне работят почасово, ходят на бригади или работят и се издържат като мен на тази възраст. Не казвам, че всеки трябва да е като мен, но на 23 г. да нямаш собствени пари за 1 кафе, но претенциите да са ти до небето... и това било жена с перспектива?
Не харесвал жените-домакини, но твоята жена в момента е нищо. Една жена ще или не ще винаги поне за периода на майчинството си е домакиня. Тогава се живее и по-пестеливо да кажем, но ти представяш ли си твоето момиче 2 години у дома и на почивки в Царевец вместо в Париж? Ами ако не можеш да я заведеш в Париж? Хайде, Дубай е постижимо, Париж също, но нали знаеш, че апетитът идва с яденето - утре ще иска Малдивите, Бахамите, Хаваи...
Имала била лошо семейство и приятели. Ами за семейството няма отговорност, но приятелите си избираме сами.
Според мен просто не си допадате. Не казвам, че твоят начин на живот е на 100% правилен, но ти поне си имаш някакви принципи, някакви цели, земен си и стабилен. С теб може и да се дискутира и а се намери някакъв компромис. Не мисля, че тя има акъл достатачен, за да разбере, че може човек днес да се откаже от конусматорството за сметка на бъдещи планове. Това мимиче е вече отдавна възрастна жена, но не виждам да има някакви планове извън удоволствията.... на чужд гръб

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: 10986a9b07
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   И аз не одобрявам "финансовата приятелка" на автора, но от друга страна пък вие не сте прави - как мамка му да работиш на тази възраст в Булгаристан, като се иска да си на 18 г. с 5 г. трудов опит, препоръки, висшО...
И аз познавам хора, които ги издържат родителите... И какво? ! На улицата ли да просят, като няма работа??? !

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: 41e5610f54
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Връзката ви не е много дълга, но има време, като завърши ще си намери работа. Хубаво е да се пести, но ако искаш нещо защо да не си го позволиш. И то никоя жена няма да откаже мъжа да я заведе в Париж, макар, че малко мъже биха поели разноските. Може би просто те е пробвала, може би те има и за стиснат, за ресторанта може да я заведеш, ако има рожден ден например, но не е нужно да е постоянно.

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 1 месец
hash: 6372484f80
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

17.   Виж авторе,
Не си лош човек, но тази разлика от 7 години е и разлика в разбиранията ви. На 23 е нормално човек да иска всичко от живота (защо не и най-доброто? ), да е малко непрактичен. Тя нейното ще си го изработи, не се притеснявай. Едно е 23, друго е 30 просто. Казвам то го като жена, която на 23 е била студентка издържана от родителите си, а сега няколко години по-късно работи и се издържа сама. И не защото не съм имала желание да работя-но знаеш как е почасово, докато учиш или неплатени стажове-ами това не е сериозна работа.
Както и да е. Спиред мен твърде много си се втренчил в тези пари и се озлобяваш срещу момичето, което иначе те обича и се държи добре с теб. И ще ме извиняваш, но 2000лв не е особено голяма заплата за столицата, собствено жилище нямаш, нямаш кола, повечето пари си ги къташ. Ами не виждам как точно те използва. Оставаше и тя да плаща сметките в заведение, като идете!! Нормално е да иска екскурзия на по-интересно място от... Карлово например (нищо лично против града, за него се сетих просто).
И тя не иска да я пращаш на ексурзии. Иска да идете двамата и заедно да се радвате на това, че сега сте млади. Да, утре може да си спестил и 20000лв (което пак е нищожно), може и тя да си е намерила работа, но да сте тя на 30 и ти на 37, преуморени от работа и от живота.
Живей сега и се радвай, че имаш добро момиче до себе си, което те обича. Спри да се стискаш, защото няма нищо по-отблъскващо от стиснати мъже, а това как ги инвестираш в акции направо изби рибата!!

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: 4529f54857
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   Пич, за мен постъпваш много правилно. Човек трябва да живее разумно и да не се изхвърля. Да не говорим, че все повече от предлаганите продукти във всички категории са плод на маркетингови трикове и стратегии, т. е. купуваш си нещо, което не ти е нужно и плащаш за него страшно висока цена, просто защото всекидневно си облъчван колко хубава е конкретната вещ. Колкото до спестяванията, естествено, че трябва да имаш такива. Никой не говори да държиш 100 000 хил. в банка, но минимум няколко хиляди, че и повече са абсолютно задължителни. Сега директно по същество, за мен приятелката ти си е меркантилна. На 23 години би трябвало вече да е завършила бакалавър и да мисли къде да се реализира, а не как да отиде в Дубай ( направо кифленска дестинация, ако питаш мен ). Не вярвай на приказки, защото никой няма да ти каже, че го мързи и не му се работи. Всички много им се работи и учи, ама на практика не правят нито едното, нито другото. Тя, ако наистина го е искала, до сега щеше да е започнала работа хиляди пъти. Все пак сте в София, а не в някое провинциално градче с 10 000 души население. Мой приятел преди време беше в твоята ситуация и се влачи 2. 5 години, докато проумее, за какво става въпрос. Абсолютно същият сценарий - той работи, със собствен апартамент и нормална кола, тя студентка. Всякакви излизания се плащаха само от него, както и телефона, и цигарите й. Да не говорим за разни подаръци от сорта на скъпи телефони и подобни. Това обаче не й беше достатъчно. И там се правеха едни фасони за почивки в чужбина, ( без Дубай за къде ), Бора Бора и т. н. Колата му беше твърде стара, заплатата малка и прочие. Най-интересното беше, че с двамата се познавахме от преди и се движехме в една компания. По това време бях скоро завършил и тъкмо започвах да се развивам, съответно възможностите ми бяха скромни. Постепенно обаче, израснах професионално и заплатата ми започна бързо да расте. Без да е имало абсолютно никакви намеци и закачки от моя страна, въпросното момиче започна да ми се натиска и то много сериозно. Всичко това се случваше в отсъствието на приятеля й, но в присъствието на останалите от компанията, от които смея да твърдя, аз бях най-малко близък с нея. Накрая, като видя, че не се интересувам изобщо от нея, си върна старото отношение, т. е. от време на време излизахме в обща компания и до там. Скоро след това моят приятел си отвори очите и скъса с нея. Иначе, ако не я познаваш, първите впечатления са много добри. Амбиции на приказки също колкото искаш. На практика обаче едно голямо нищо.

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: 4e3744958f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   Мъж на 30 години си се допитва за връзката си в сайт.. Пич, няма лошо, даже е похвално, че спестяваш пари, но една жена правичката да си кажем обича да бъде глезена и ухажвана. Както искаш го разбирай. Не става въпрос за кифла или нещо подобно, което само парите да го задържат във връзка. Става въпрос за отношение. Аз съм си самостоятелна като личност, изкарвам доста добри пари с професията си. Развивам се - научих език, който практикувам всеки ден в професията си. Сега ще подхващам друг и ще карам второ висше. НО годеникът ми ме носи на ръце, както се казва. Както и аз него. И в никакъв случай не става дума за материализъм. Това, което имаме днес сме го изградили двамата от абсолютната нуличка. Спали сме на пода, защото нямахме парички да си позволим легло, яли сме една манджа 3 дена, цепихме си стотинката, както се казва. И това, което е днес е благодарение на нашите задружни усилия. Та, ние сме сто пъти по-добре и разполагаме с възможности, но и двамата не спираме да се развиваме :) и не спираме да си угаждаме един на друг. Така, че голямо умуване дали да заведеш момичето в Дубай или не. Ако тя е правилният човек, защо да не я заведеш?

 
  ... горе^
преди: 8 години, 1 месец
hash: 024be05f77
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

20.   Тук номер 14 май е една персона, която соли всяка тема и се хвали колко милиона има, колко хора й работят и други алабализми. Предлагам на модераторите да бъдат модерни и да я блокират.

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: 3509f64b0c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   Искам да кажа голямо евала на номер 5. Все едно аз съм го писала! Аз съм жена на 28 г. Имам професия, стабилен доход и много познати и приятели. Да вметна моя човек е по малък от мен, но изкарва добри пари. Но си знае, че мен няма как да ме направи послушна и да бъде на неговото. Той си ме избрал такава точно "трън в задника"До автора, искам да ти кажа, че според мен си точно както един мъж трябва да бъде. Мъж в истинкият смисъл на думата. Ако твоето момиче не го оцени, ще ме прощава ама.... Не и е оправдание годините вярвай ми. Само едно ще кажа бъди винаги такъв и никога не се променяй.

 
  ...

...
преди: 8 години, 1 месец
hash: cf7ba6d343
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

22.   Здравей Авторе, жена съм, работя откакто се помня, не съм имала възможността да разчитам на мама и тате от пълнолетието си натам.
Мисля, че едни 20% от заплатата са добра осигуровка, когато не разчиташ на никой друг.
Всичко се случва в тоя живот - утре може да останеш без работа, да се разболееш, или да ти изскочи добра възможност да си вдигнеш квалификацията или да започнеш дребен бизнес с тези пари.
Във всички случаи, когато сам се грижиш за себе си и не разчиташ на мама, тате, леля, гаджето - едни буферни пари са винаги полезни.
Колкото до екскурзиите - има и евтини екскурзии, където може двамата да идете за 600-700лв.
Еднократно да ги извадиш тия пари от резервата - няма да стане кой знае какво, все пак това е сумата, която така или иначе отделяш всеки месец с твоите 25%.
Номерът е да не ти се превръща в навик.
Очевидно е, че госпожицата все още е млада и не знае цената на парите. Горещо препоръчвам да започне или стаж или някаква почасова работа, за да изгради работни навици.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 1 месец
hash: 4529f54857
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

23.   Номер 20, в никакъв случай да не я блокират. Коментарите й много ме забавляват! Напоследък обаче е станала по-внимателна и леко е ограничила глупостите. Спокойно може да си отворим една тема с нейни бисери. Най ми харесва как богатите ходели до Дубай за уикенда, нищо, че само пътя в двете посоки е повече от ден и как е спасила огромна мултинационална компания от сериозен съдебен скандал, като хвърляла неудобните договори в коша. Стига, моля те, на мен много ми харесват коментарите й:)

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: 4529f54857
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

24.   19, не съм автора, ама аз не прочетох някъде, че приятелката му има желание да се развива. Неговото положение е съвсем друго.

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: 0ceaa9d7cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

25.   Питаш харчи ли ли сте неразумно-то ходенето на екскурзия не е неразумно харчене, ако иска чанта за 1000 евро може да е неразумно, ама не става въпрос за това. Всеки си преценява колко може да изхарчи за някои друг, иначе българските мъже много не обичат да го правят специално за жените си, но имайки предвид заплатите сигурно е нормално. Всеки иска да е на хубаво място, просто си е изказала желанията.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 1 месец
hash: 1cc59433a5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

26.   Не си длъжен да и плащаш абсолютно нищо! Не е нормално ти да и плащаш сметките, трябва да си ги делите поравно. Щом има родители, те да я издържат, вие не сте семейство още. Жените имат права, имат възможност да работят доходоносни професии (дори в повечето компании мнозинството работещи са жени), нека сами да си изкарват парите и сами да си ги харчат, не да крадат по законен начин от приятелите си (под предлог, че искала почивки, сметки да и плащали и простотии), както прави твоята приятелка.

 
  ...

...
преди: 8 години, 1 месец
hash: abde62c61e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

27.   Здравей,

Не е въпрос на разлика в годините, ама просто и двамата сте в различни етапи от живота - тя все още учи, иска много, но няма собствени средства, и ти - работещ и навлязъл в реалния живот, сблъскващ се с трудности дотолкова да знаеш, че е добре да имаш заделени пари. Тя наясно ли е с това, че пестиш? Заради това ли ти намеква за пътувания?

Според мен тя по-лесно ще се разбере със студент, а ти а работеща жена. Няма да си й ментор, особено ако има отсъстващ баща като фактор, вижда в теб такава фигура. Кой на 23 пита за всичко приятеля си? И неуверените хора не проявяват толкова детинско поведение. Не искам да я обидя, но на 23, не си малък, а и вероятно завършва, така че трябва да има вече някаква представа за това с какво ще се занимава..

Според мен е честно хората да си делят сметката. Аз не искам никой да плаща моята. В сегашната ми връзка, и двамата сме работещи, приблизително с едни и същи заплати, и се получава така, че аз плащам или пък по-голямата част. Не че се натискам, но и не мога да чакам да извади пари, сякаш искам той да плати всичко, неудобно е, но и не ми харесва..

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: 0856769964
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

28.   Хм-м-м... Казвате, че ходите от половин година? И за толкова кратко време мацето се натиска за екскурзии до Париж и за луксозни ресторанти? Ами... , пробвай я! Кажи и някой ден, че са те уволнили и занапред ще карате по кротко, само на кафенца и разходки в парка! Ако се намуси и започне да го дава сърдита, търси си друга...!
Съвместния живот с някой друг е, за това, да си помагате! Не единия, да чака другия, да го води някъде или да поема всички сметки!

 
  ... горе^
преди: 8 години, 1 месец
hash: bfadc87803
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

29.   Човек няма да стане тая работа... Тази мома работа грам не е виждала и знае от къде изгрява слънцето. Гледа на тебе като на чичко паричко или от сорта.
Кажи и така: ако ти се ходи в виена париж и прочие да си намери работа и така няколко месеца.

Аз ей за това не се занимавам с такива хора, защото се вижда, че не знаят от къде изгрява слънцето или просто се ориентирват в "отглеждане" като стайно растение.

Това, че си спестовен е хубаво. Тука всякакви коментири и простотий ама аз като икономист да ти кажа. Днес вземаш хубава пара, утре може и НЕ. Живота не е само на горе има и на доло има и дъно! Бели пари за черни дни са манна небесна, когато ти трябват а ги нямаш!!! Смени момичето с някоя по-адекватна, дето работи и знае на кой свят живее. Разкарай тази пиявица от се бе си намери сродна душа дето се вика със щастие заедно да ги харите! Успех приятелю.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker