Психично разстройство - да се страхувам ли? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121120)
 Любов и изневяра (29688)
 Секс и интимност (14354)
 Тинейджърски (21889)
 Семейство (6466)
 Здраве (9593)
 Спорт и красота (4696)
 На работното място (3174)
 Образование (7299)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18505)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

Психично разстройство - да се страхувам ли?
преди: 7 години, 10 месеца, прочетена 2186 пъти
Здравейте,
Първо, аз съм на 18, момиче. Не знам как да започна, но като за начало става въпрос за моя приятелка, с която сме доста близки. Тя също е на 18, тази година завършихме. Та, момичето имаше известни проблеми преди 2-3 години. Става въпрос за психично разстройство. Нещата уж се нормализираха (с лечение, разбира се). Тази година, обаче и се насъбра доста. Имаше известни лични проблеми, за които няма да пиша. Това, което ме притеснява е, че заболяването отново се връща. Тя сама сподели с мен, че й сменят лекарствата с по-силни. По принцип има особен характер, но ми се струва, че от известно време е станало по-зле. Обикновено съм разсеяна и ако нещо не ме засяга пряко, не обръщам никакво внимание. Това, което ме притеснява най-много е, че тя не осъзнава, че е болна. Т. е за нея хората, които вижда и/или чува са реални, просто не всички ги виждат. Според нея шизофренията не е болест, но е наречена така, за да се прикрият някой неща (не знам и аз какви). Има различна представа за света и как той е изграден. Общо взето, възгледите ни се различават доста. Честно казано, не мога да преценя дали държанието и е в резултат на болестта и не знам как да реагирам. Както казах, не обръщам внимание на негативните неща, но вече не знам дали трябва да се страхувам. Страх ме е, че ще се влоши както преди време, а тогава доста си ме плашеше. Говореше почти същите неща и преди няколко дни ми каза, че всичко, което ми е казала тогава е истина, просто аз не мога да го разбера. Ако сте гледали "Красив ум", ще разберете за какво говоря. Доста се препокриват нещата и тя също много харесва този филм.
Преди няколко дни се скарахме и доколкото разбрах не си говорим вече. Отново заради несходства в характерите и възгледите ни. Тя ми е близка приятелка и аз я обичам, но наистина не знам как да постъпя. Страх ме, че ако я изоставя ще се влоши.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 10 месеца
hash: f02cb7463b
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Т. е. - Приятелката ти или е прекалено ексцентричен и прикрит брилянтен, извинявай, Красив Ум, или пълно куку и е добре да не държиш остри обекти в същата стая, в която се намира тя.
"Т. е за нея хората, които вижда и/или чува са реални, просто не всички ги виждат. "... Ок, твоята или много лошо се ебава с теб, или е с тежки проблеми. Говори с родителите и психолога ѝ.

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 3d9ba92a45
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Да, ако я изоставиш, тя може да се влоши. А може и да не се влоши. Мисля, че първо трябва да гледаш ти да си добре и чак тогава да мислиш за нея.

Ако много искаш да придобиеш по-добро разбиране за проблемите ѝ, бих ти предложил книгата Madness Explained: Psychosis and Human Nature на клиничния психолог Richard Bentall. Книгата ще я намериш в Library Genesis. Но тази книга, поне според мен, трудно се чете и е доста страници.

Нещо по-леко е филмът Lars and the Real Girl (2007). Конвенционалната медицина разглежда мозъците на хората с така наречените "психични заболявания" просто като увредени. От там и конкретните симптоми според медицината нямат особен смисъл. Ти обаче, след като изгледаш филма, можеш ли да изслушаш твоята приятелка, да помислиш над нейната история, над нейната версия за нещата и след това да достигнеш до твоя версия за нещата, която твоя версия някак "помирява" или съвместява нейната версия с реалността? В смисъл, ти знаеш, че нещата, които тя казва в действителност не са така, но си даваш сметка, че за твоята приятелка те са истина, и вместо да спориш с нея ти се съгласяваш или поне допускаш, че може да са истина. За да се съгласиш с нея ти разглеждаш нещата, които се разминават с реалността като силно преувеличени и/или имащи преносен или метафоричен смисъл, или пък просто ги възприемаш като някакво временно магическо вярване - стига това да е сравнително безвредно. После целта ти е тя да обръща по-малко внимание на нещата разминаващи се с реалността и те постепенно да отпаднат. Но всичко това най-вероятно е твърде голямо предизвикателство за теб. Аз по-скоро ти го давам като гледна точка за теб - как да запазиш добри отношения с нея по възможност без някой или нещо да пострада. Примерно, ако тя вижда някой, който реално не е там, вместо веднага да тръгнеш да ѝ обясняваш каква е реалността и да спориш с нея, ти се опитваш да разбереш дали тя ще направи нещо нередно заради това, което вижда, и евентуално гледаш да го предотвратиш като предложиш нещо друго, което няма да е нередно в реалността и в същото време не противоречи на това, което тя вижда. Също може да се опиташ да разбереш повече за това, което тя вижда.

Ще се опитам да обясня нещата съвсем накратко. Когато човек си вземе малко куче още от бебе, той си го възпитава как кучето да живее заедно с него. После кучето живее заедно с човека, който го е възпитал и всичко е наред. Когато човек има дете, той пак си го възпитава как да живее заедно с него. После обаче с порастването на детето се налага това дете да живее и с други хора, и в друга среда различна от семейството, в което е възпитано. Много е важно как и доколко уменията за справяне в живота придобити в семейството помагат на порасналото дете да се справи с новите предизвикателства на живота. Ако има голямо разминаване между уменията придобити от възпитанието в семейството и изискванията на новите предизвикателства на живота, човекът не успява да се справи и тогава развива някакво психично разстройство - невроза или психоза. Най-лесният начин за справяне е човекът да смени средата и с това предизвикателствата пред него също да се сменят и вече да са по възможностите му. Примерно смяна на работата, на образованието, на училището, на местоживеенето, на хората, с които живее, смяна на гаджето... Това само понякога е възможно или пък не е ясно каква точно трябва да е новата среда и как да стане смяната. Друг добър начин е човекът да се научи по-добре да се справя с новите предизвикателства - най-добре чрез психотерапия. Трети начин е чрез лекарства. Лекарствата силно отслабват чувствата. Понеже човекът, който търси помощ, е затрупан с проблеми, чувствата са предимно лоши. Така като пие лекарства, човекът се подлага на нещо като химическа лоботомия и става нещо като робот без чувства. Разбира се лекарствата не могат да го научат как по-добре да се справя с трудностите. Но примерно, ако му остава само още една година да си завърши образованието, лекарствата евентуално могат да му помогнат за това. После се очаква житейската ситуация на човека да се промени и той като спре лекарствата -задължително по подходяща схема за спиране - може би вече ще се справя добре и психичното разстройство няма да се върне. Много често обаче, в каквито и нови житейски ситуации да попада човека, той все не се справя - примерно понеже все изпада в някакви крайности или повтаря едни и същи неработещи модели. В случая с твоята приятелка ти казваш, че тя има особен характер - за това става дума. Тогава или трябва да пие лекарства цял живот и съответно да живее някак като робот, или трябва да се подложи на психотерапия за да се научи на нови начини за справяне. Чрез психотерапията тя ще се научи да смекчава характера си в определени ситуации, а в други да го проявява по друг начин.

Така, най-доброто, което можеш да направиш, е да убедиш твоята приятелка да започне психотерапия. Обаче психотерапевти, които да работят с хора с психози като шизофрения и БАР, се намират по-трудно. Твоята приятелка сигурно има моменти, в които страда силно. В такъв момент ще е по-лесно да я навиваш за психотерапия.

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 3ca0297369
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Щом те е страх за нея, не я изоставяй. Обадѝ ѝ се, и я помоли за среща. На нея гледай да си по-мека и по-внимателна, да не засягаш теми, които могат да доведат до разногласия, а да наблягаш на общите неща между вас и на дружбата ви.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 0fe8c187af
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Здравей! Психическото разстройство не е сериозно заболяване, няма за какво да се плашиш! Но става сериозно, когато започнат да се приемат силни медикаменти. Разбираемо е, че сменя лекарствата, защото когато й изпишат едни тя свиква с тях и в един момент спират да й действат, но по този начин ако действително проблема е на психическа основа няма да стигне далеч... Момичето се нуждае от разбиране! Тъй като ти си й близка приятелка поговори с нея и се опитай да я разбереш, дори да не успяваш, поне опитай. С повече разговори и споделяйки проблемите си с човек, на когото има доверие и й е по-близък има по-голяма вероятност да се оправи, отколкото с хапчета. Хората, които имат различни възгледи в никакъв случай не са луди. Просто са по различни. И често стигат до такива състояние именно защото не са получили подкрепата и разбирането, от което се нуждаят. В никакъв случай не я оставяй... Тя със сигурност се нуждае от теб!

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 2c12df5913
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   А тя какви реалности вижда и чува?
Да не би да е медиум и да е чувствителна към неща, за които нормалните хора нямат сетива? Сигурно изобщо не е болна.

 
  ...


...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 75fcf9372b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Не се карай с нея, като начало, аз имам една такава приятелка, сега съм я отрязала, защото и тя има психични проблеми, но много злоупотреби с мен, защото видя, че съм много добронамерена, не се карам с нея, не и се сопвам и тя мина границата, за което и аз бях виновна. Никой почти не контактува с нея, има изкривени представи за много неща, често си измисля някакви работи. Аз имам много лични проблеми в момента и това ми идва в повече, не искам да я наранявам и затова и казах, че имам нужда от време за мен сега, имам си свои грижи и така полека лека я игнорирах, но не директно.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 10 месеца
hash: a97fcf527e
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Не се страхувай! Хората сме различни, всеки има право на свой начин, по който възприема света! Психичното заболяване не е най-страшното! Най-страшното е неразбирането от страна на околните!

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: d3bde111a3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Не знам дали не е още твърде млада за да бъде диагностицирана със шизофрения, но тази връзка натоварва ли те по някакъв начин я прекъсни. Ако е с психическо отклонение, това момиче ще те натоварва изключително много, ще те наранява и т.н. Тоест, това не е приятелство.

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 4b957d1c34
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Това пак ве разбрах какво има с любов и изневяра.
Хубаво е модераторите да поправят тези грешки.
Не я оставяй щом смяташ така.
Опитай се да не я дразниш, за да е спокойна.
Съгласявай се с нея за да няма несходство и допълнителни дразги.
Тя има нужда от почивка а не от разправии.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 8017cb63c8
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Много ви благодаря за съветите, особено на №2.
Момичето ми се обади и ми се извини вчера и се сдобрихме, разбира се. Ще поговоря с нея, но проблемът е, че стигне ли се до тази тема, тя става раздразнителна. Ядосва се, че я приемат за болна (вероятно защото тя самата не се приема за такава). Казах и да си продължи с лечението и да не се притеснява. А тя спомена, че лекарствата са свързани с лекуването на депресия, а не на шизофрения. Както и да е, не мисля, че искам да се намесвам твърде много.
Btw №9, погрешка съм оставила историята в този раздел, но все пак не мисля, че когато става дума за любов, то тя се свежда само до такава към срещуположния пол (в повечето случай).

 
  ...

...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 8017cb63c8
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Много ви благодаря за съветите, особено на №2.
Момичето ми се обади и ми се извини вчера и се сдобрихме, разбира се. Ще поговоря с нея, но проблемът е, че стигне ли се до тази тема, тя става раздразнителна. Ядосва се, че я приемат за болна (вероятно защото тя самата не се приема за такава). Казах и да си продължи с лечението и да не се притеснява. А тя спомена, че лекарствата са свързани с лекуването на депресия, а не на шизофрения. Както и да е, не мисля, че искам да се намесвам твърде много.
Btw №9, погрешка съм оставила историята в този раздел, но все пак не мисля, че когато става дума за любов, то тя се свежда само до такава към срещуположния пол (в повечето случай).
Авторката

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 6275d3a042
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Симптоматиката, която описваш съответства на параноидна шизофрения. На мен майка ми е болна точно от това, но пие лекарства и дори не й личи. Това е наследствено и обикновено се проявява при много сериозен стрес, психическо натоварване, недоспиване и всякакъв вид психическа умора. За да е добре, тя трябва да се притеснява по-малко...

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker