Лондон? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

Лондон?
преди: 7 години, 7 месеца, прочетена 1847 пъти
Здравейте... Моля за съвет от хора, което имат впечетления за живота в Лондон. На 28 години съм и съм решил да работя извън България. Досега съм бил 3 години в Германия на работа, но не съм правил опити да се устроя, защото имах ангажименти в България, а и не се справям с езика. Сега се колебая дали да не пробвам в Лондон. Мой колега замина там и има квартира и стая за мен.
Аз нямам специални умения, не съм ВиК, не съм електоинжинер... Нямам добро ниво на английски, но съм готов да го уча, защото имам желания. Имам представителна външност и за в бъдеще мисля, че имам шанс в ресторантьорството например, когато започна да се управям с езика. Имам няколко конкретни въпроса, макар да съм наясно, че всичко е относително.
1. Ако нямам работа, дали бих си намерил да речем за около месец. Без претенции съм. Работил съм гадни работи и в Германия.
2. Колко са заплатите в Лондон за неквалифицирани работници като мен. Ако работя на минималните седем и малко паунда на час, ще ми стигат ли за разходи( не пуша и не пия).
3. Ако искам да спестявам около 400-500 паунда с нискоквалифициран труд ще успявам ли?
4. Какъв е шанса да успееш да развиеш малък собствен бизнес.
5. Какъв е шанса да те наемат на по-добра работа без образование( в София можеш да си брокер на имоти без образование, ако имаш добри комуникативни способности).
Благодаря на всеки, който ще си направи труда да сподели опит!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 7 месеца
hash: e8b8b14b37
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Понаучи английски и някакъв занаят. В Лондон наемите са много високи. Виж в интернет -jobs. uk каква работа има. Там е посочено и заплащането. Виж и сайтовете за недвижими имоти какви са наемите. В Лондон е скъп и транспорта. Храната и дрехите са евтини.

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 7fe0c2917a
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   не ходи в лондон защото наемите са много скъпи там. недей да рискуваш защото в лондон работа много но трудно ще си намериш квартира която да можеш да плащаш дори със съквартиранти. избери друг град в англия, но побързай докато не са затворили границите. вземи си national insurance number и друго не ти трябва за да останеш в страната.

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: ce2dd0b054
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Не могa дa отговоря нa въпросите ти, но ще ти споделя нещо нa което стaнaхме свидетели със съпругът ми в Лондон преди няколко месецa.
Ние живеем в другa държaвa и бяхме тaм по рaботa, a използвaхме дa се видим и със стaри приятели тaм.
Бяхa ни кaзвaли вече, че нaпоследък се е изострилa омрaзaтa към чужденци и по- специaлно към бългaри, румънци и поляци.
Не го приемaх твърде нaсериозно зaщото и тук ( Испaния ) някои твърдят, че сa били жертви нa ксенофоби и т. н. но сa били обикновено мързеливи хорa, които не си прaвят трудa дори езикa дa нaучaт. Зaтовa си мислех, че вероятно сa нaсочени aнгличaните към точно тaкивa хорa.
Вечеряхме в един ресторaнт, келнерът беше румънец, бaрмaнът поляк, a ние 6 бългaри.
Нa съседнaтa мaсa имaше също 6 ( 3 двойки ) aнгличaни.
Първо зaпочнaхa дa гaврят румънецa- дaли си измил ръцете, дaли ги дезинфекцирaл, от колко време не е сменял чорaпите си, имaл л докaзaтелство, че е здрaв. Момчето си беше чист, спретнaт, перфектно говорещ езикa хубaвец. Може и товa дa ги е подрaзнило още повече.
Поискaхa дa говорят с бaрмaнa и дa му поръчaли лично нa него питиетaтa, зaщото според тях румънецa щял зaдължително дa объркa нещо.
Дойде бaрмaнa и тези съвсем озверяхa. "A, още един зaрaзен"- буквaлно. Полякът беше един здрaвеняк и си проличa, че едвa се сдържaше, беше си свил ръцете в юмруци плътно до бедрaтa и отчaяно се опитвaше дa бъде учтив.
Тогaвa единият от aнгличaните поискa полякът дa покaжел, че не сa му изцaпaни долните гaщи и чaк тогaвa щели дa поръчaт.
Момчетaтa ( полякът и румънецът ) бяхa вече нa косъм дa стaне бой, ясно ти е, опитвaт дa си опaзят рaботaтa, но...
Тогaвa обaче, моят съпруг вече не издържa и скочи. Скочихa и другите двaмa от нaшaтa мaсa и се нaхвърлихa с обиди върху aнгличaните. Онези бяхa вече в шок, не стигa, че очевидно и други "боклуци" aми и нaлитaт нa бой, нямa кaк дa ни отговорят, зaщото не пaзим рaботa, a че бой ще ядaт е ясно.
Вече се рaзвикaх и aз дa си събирaт всичкият aнглийски боклук от Бългaрия и Испaния. Че светът ги мрaзи зaщото сa основно aлкохолици, нaркомaни и педофили. В Испaния ги мрaзят нaистинa, не ги искaт, минaлaтa годинa върнaхa 60% туристи aнгличaни от мореи океaн тук, зaщото нямa по- голямa пaплaч от тях. Буквaлно призори преди дa минaт от чистотa улиците лепнaт от aлкохол, повръщaно, пикaно и другото. Гермaнци и руснaци дори не сa толковa дегрaдирaли.
Тa, действително в моментa омрaзaтa е много голямa тaм.
Може би дa помислиш зa другa стрaнa....

 
  ... горе^
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 93d7d70fbd
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Здравей!

От 4 години съм в Англия.
И ще ти споделя на крадко какво трябва да знаеш за тази държава.

1. Езикът е много важен фактор.
Можеш да си намериш добре платена работа, стига да говориш, пишеш и четеш много добре, да не кажа перфектно.

Трябва да ти кажа, че тук само най- силните оцеляват!
Търпението е ключ към успех.
Каквото и да работиш, трябва да се доказваш и това не става за ден, два. Слушай ги когато ти обясняват нещо свързано с работата! Казвам го, защото много българи обичат да прекъсват, казвайки "знам" и от много знания нищо не знаят. Дори и да си запознат, остави ги да се изказват. Това ще ти е плюс.

2. Дори да нямаш образование, тук има доста програми.
Има всякакви курсове. Да, платени са. Продължителността им зависи от това, което избереш. Имам познат, които искара курс за CCTV SECURITY и си работи вече от година.

3. London е скъп град.
Квартирите са скъпи.
Вероятно ще сте 4-ма 5-ма в един апартамент, който пак няма да ви е евтин. Но като за начало е ок.
Там ще имаш възможност да изкараш някой курс по твое желание.
Но преди това се интересувай кое е по търсено.
А след това, което ще е вероятно след година, се примести някъде другаде, където няма да ти е скъпо.
И ще си независим.

4. Това не е на последно място, но го оставих за накрая.

http://bgvestnik. co. uk/vajni-stupki-za-zapochvane-na-rabota-v-angliya-new/ отвори това и виж какво ти е необходимо за начало.

Има и много други неща, но наистина ми е трудно да пиша...

Късмет:)

Жена на 28

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 9c6fe150fa
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Номер 3 разказва приказки от 1001 нощ. Аз догодина завършвам университет в Лондон. Тук съм вече 3-та година и знам как стоят нещата. Да, има и расисти, както във всяка една държава. Според мен българите сме много по-големи расисти от англичаните, но това е друга тема. По-голямата част от хората тук са толерантни. Особено ако дойдеш в Лондон - тук всеки идва от някъде и няма много англичани. Ако си дошъл да учиш или да работиш, а не да лежиш и да искаш социални, хората ще те уважават. Естествено задължително е английския ти да е на много добро ниво - така имаш по-голям избор при търсене на работа. Иначе да, наемите са безумни. В който и да е друг град ще плащаш 2 пъти по-малко наем. Бих те посъветвал ако нямаш проблеми с английския да се насочиш към някой по-малък град - Манчестър, Бирмингам, Лийдс и т. н. Просто Лондон е безумно скъп, само защото е... Лондон и всички искат да живеят тук. Аз лично не харесвам лудницата 24/7 в Лондон и след като завърша бих се преместил някъде на по-спокойно място. Успех!

 
  ...


...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: f952c9a52e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Здравей,

аз съм по-малка от теб на 25 и живея в Лондон от 3 години, но приятелят ми е тук от 11 години. Ние смятаме да се връщаме в България, живот и здраве, но това е друга тема.
Ще се опитам да ти помогна като отговоря на някои въпроси.

Първо искам да коментирам, че е факт, Лондон е космополитно град, където е пълно с чужденци, вчера четох статия, че според мюсюлмански лидери Лондон е градът с най- много мюсюлмани, честно казано изненадах се, защото все си мислех, че в Германия е по-концентрирано, но може и да е вярно. Не мога да потвърдя.
Но това далеч, не означава, че няма расизъм, не знам колко често се случват расистки прояви като в разказа на №3, но №5 това далеч не е приказа от 1001 нощ.
Аз лично съм била свидетел на прояви към поляци, а в сайта скоро имаше история на българин в магазин, където го помислили за поляк и му казали: The bread is only for british people. И ми направи впечатление, че той също беше изненадан от ситуацията, защото му е за първи път.

В университета е едно, но когато почнеш да си търсиш работа ще разбереш, че преди теб са индийците, пакистанците, иракчани, азиатци, африканци и после сме ние от Източна Европа.
Нагледала съм се на хора, работещи без да знаят език, а аз съм кандидатствала за позицията, имам опита, знам езика, имам образование, но взимат някоя индийка забулена примерно? Не знам дали си ходил някога на GP, но на рецепция няма поляци, румънци и българи има англичани, индийци и африканци...

Към автора! Не се плаши, добри пари се изкарват не само в офисите. Примерно на обектите можеш да взимаш едно 2000 на месец поне, а може и повече, ако си дърводелец, бояджия, чувала съм и за таксиметровите шофьори. Въпросът е, че трябва или курс или време, за да "откраднеш" занаята. Има много курсове, но наистина трябва да знаеш езика на едно добро ниво, да искаш да учиш, да ти се работи и да искаш да се развиваш.
Но имай едно на ум, тази работа е тежка и е до време, един приятел беше бояджия, но имаше страшни проблеми с кръста и спря... Сега започна като шофьор на такси.

№5 е прав, че Лондон е скъп град, ужасно скъп, всички искат тук не без причина. Познавам много хора, които дойдоха от Манчестър и Бирмингам, защото там нямат развитие в професионален аспект. Може би заради това, всички искат тук, аз не съм запозната, но това знам от приятели. Лондон предлага много фирми, много развитие, връзки с други държави и обмен на кадри. Пример: Фирмата, за която работи моя приятел ти дава възможност да се преместиш където искаш, стига да знаеш езика.. Япония, Австралия, Канада, България и т. н. Ситуирани са основно в Манчестър, но там работят едва 400 души, а в Лондон около 1000, тук има много повече позиции за Мениджъри и т. н.

По темата:
1. Работа ще си намериш, но ти трябва NIN номер, което е Национално-осигурителен номер, трябва да се обадиш за час за интервю и след интервюто до 2-3 седмици ще получиш номера, надявам се. Той ти трябва, за да можеш да си откриеш сметка в банката, а тя ще ти трябва за работата. За отваряне на сметка ти трябва ID proof и доказателство за адрес. Едното може да е паспорта, а друготo NIN номера. По принцип може да се използва и друго доказателство за адрес, но едва ли в квартирата ти ще ти направят сметка на твое име. Това е най-лесното.
Работа ще успееш и междувременно да намериш, те могат да те изчакат с банковата сметка и номера, но трябва някой приятел да ти удари рамо. Има много българи в строителния бизнес, но все пак внимавай, защото съм се нагледала как помагат. Гледай да се развиваш и да ставаш не зависим. Иначе е тежко.

2. За неквалифициран труд се плаща 7. 20 минимум. Дали ще ти стигат зависи от теб, къде работиш, колко часа и къде живееш. Обектите работят от 8 до 5, което е 9 часа на ден, ако работиш 5 дни в седмицата е 45 часа=324 паунда на седмица преди данъци, което е 1296 на месец, след данъци ще е някъде към 1150 предполагам. Разбира се това е минимума, ако работиш за повече или и в събота цифрата се променя. Но от познатите ми на обекта знам, че средно от 7. 20 до 7. 40 на час. От тези 1150 имаш транспорт, което зависи и къде ще живееш, в коя зона, защото 1-4 зона е 46. 5 на седмица. Не е малко за месец- 184.
Трябва малко повече инфо за това, къде ще работиш, приятел ли ще те уреди, къде ще живееш. Защото един познат дойде при приятел, той поне квартира не плащаше, но транспорта му беше повече, понеже живееше в 5 зона, а работеше градинар за 60-70 паунда на ден. Прибра се след първия месец. Заради това трябва да знаеш, ако ти помага приятел, каква работа, колко ще взимаш, в кой район ще живееш, колко ти е наема и т. н.
Пример: Barking e една от най- населените с българи част в Лондон, там квартирите са от порядъка на 400-450 за самостоятелна стая, ако делиш сигурно е по-евтино.

3. За пестенето пак зависи от много фактори, работа, дали ще имаш развитие, каква храна ще ядеш, ще излизаш ли накъде, колко ти е квартирата, но да възможно е, но заплатата ти трябва да е поне 1300 чисто, според мен. Ако даваш 180 за транспорт, 400 за квартира с консумативи, около 60-70 на седмица за храна е 210 и не излизаш много ето ти ги 500 паунда. Не искам да те лъжа и да те плаша, но много познати живеят в 4-5 зона, не пестят много около 200-300 макс, понеже са сами и нямат приятелки. А даже не пушат, в Лондон е трудно да се пести. Ние също не пестим много, двама сме, но просто ние искаме да живеем сами и плащаме висок наем. Излизаме на кино и насам натам, но не е като да можем да харчим на поразия или да пестим много.

4. За малкия бизнес не мога да ти дам съвет, защото не познавам хора с малък бизнес, познавам с голям, но те са дошли с капитал. За жалост чувам слухове, че хора се хвалят в БГ, че имат бизнес с доставки. Всъщност това не е бизнес, а на принцип на едноличен търговец, нает от голяма фирма да прави доставки. Тоест водиш се self-employed, което означава, че сам си внасяш осигуровките, а те ти дават работата. Не е бизнес, ти работиш за някого, както и още стотици хора, просто на самите фирми им е по-лесно така, защото не внасят осигуровки и не се занимават с теб. Но всъщност, ако искаш да е бизнес трябва да си купиш няколко вана и да взимаш повече работа и т. н.

5. Ами зависи за какво говориш, тук не съм видяла брокер без образование поне някакво, имам приятели българи в този бранш тук, но и двамата, както и колегите им имат или опит или образование в тази сфера. Не мога да ти кажа повече, защото всички, които са в офиси и фирма от моя кръг са завършили тук. Дори за мен като завършила в България е трудно, а знам Английски и Немски. Според мен, англичаните смятат, че ние ставаме за обектите, за чистачки, детегледачки, сервитьори и бармани- това е, ако нямаш образование.
Конкуренцията тук е голяма и е трудно.
Но наистина може би за теб ще е по-добре да си в по-малък град, там разходите ти няма да са високи, заплатата ти дори да е 1100-1200 пак ще ти стига, не знам дали и каква работа има там, но предполагам ще се намери.

Аз лично смятам, че понякога между тъпченето с 5-6 души в апартамент в Лондон и живеенето на село в България сам, второто може би е по-добре, но все пак зависи кой какво търси. На мен Лондон ми идва пренаселен, но поне има какво да се прави и да се види, ако имаш пари и време. В малките градове нямам и познати, а това да няма с кого едно кафе да изпиеш може да те докара до лудост. Не бих се преместила поради тези причини, но пак казвам зависи кой какво търси и за какво е дошъл. Аз дойдох за опит и малко капитал, не да заживявам тук завинаги, надявам се.

Надявам се да съм помогнала, ако дадеш повече инфо ще мога и да дам по-качествен съвет предполагам. Има много неща, които са важни, за да знаеш колко ще изкарваш-харчиш-пестиш.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 522633232f
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Много благодаря за информацията. Признателен съм ти номер 6. Много ми беше полезно да почерпя от опитата в Лондон, и ми написаното ми разяснява доста неща. Хубаво е човек да може да попита по подобен въпрос непознати, защото познатите все се хвалят и малко казват обективно нещата. Почти съм претеглил нещата за себе си и мисля,че пак ще се върна в Германия.

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: f952c9a52e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Аз съм номер 6

Радвам си и се надявам да съм била полезна. Каквото и да решиш важното е да е в твоя полза и да се чувстваш добре.
Прав си, че много хора дават грешна и непълна информация- като къде живеят, с колко човека, каква храна ядат, излизат ли и т. н. Аз съм не наслушала и се старая да не обърквам хората. Според мен най-добрия начин да разбереш някой как живее е да отидеш на гости, защото телефона и лаптопа/колата се купуват, но много често се оказва, че е за сметка на малка стая, която делиш или на храна с нискокачество и т. н. На думи всички са велики, но като отида в тях и ми призлява... Защото съм имала случай да слушам как двойка младежи взимали чисто на месец 4000 паунда заедно, а живееха на 2 часа от работата си и деляха къща с още 5. Къщата беше мизерна и стара... Няма лошо, не всеки може да си позволи лукс, но поне не ми говори празни приказки как ще си купиш часовник за 5000 паунда, а живееш в такъв ужас...
Та помни от мен, отиди на гости, виж как живеят, колко работят, каква храна консумират и ще разбереш истината.
Пожелавам ти успех!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker