Как да го образовам? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121152)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18513)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

Как да го образовам?
преди: 7 години, 2 месеца, прочетена 2418 пъти
Здравейте мили хора.
Имам нужда от съвет.
Започнах нова връзка с доста различен от мен човек. И двамата сме на една възраст. Наближаваме 30-те. Изглежда и двамата сме търсили себе си до сега. Никой не е перфектен, знам. Струва ми се, че бихме могли да изградим стабилни отношения с повече старание. Но има един проблем, който ме мъчи. Когато си пишем съобщения, той винаги допуска правописни грешки. За мен е недопустимо, непростимо, човек на тази възраст да пише с грешки на родния си език. Проблемът не е в бързината или в клавиатурата му. Притеснявам се също, че не чете книги. А аз обичам да чета.
Помогнете ми. Какво да направя?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 2 месеца
hash: f413e881f6
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ми имаш си работа с неграмотник... или просто казано - елементарен човек... ако той сам не поиска, ти по никакъв начин не можеш да му помогнеш. Но виж има и друго. Днес в ерата на компютрите и смарт телефоните може просто да натиснеш грешния бутон. Както на мен често ми се случва.

 
  ...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: 8520e92f9d
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Извинявай ама си много глупава! Извинявай, че съм груба ама тъп човек само така разбира. Значи ти обичаш да четеш ОК! Но защо и той ТРЯБВА да обича да чете? И че допуска грешки проблема е негов не е твой.
Ти искаш да го променяш искаш да доминираш тази връзка няма да се получи запомни го!
Значи аз като се интересувам от страшни филми ЗАДЪЛЖИТЕЛНО и моето момче трябва? Според мен ти трябва да се образоваш но като ти гледам годините май ти е късно.

- Лейди Гага

 
  ...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: 11f2070ec1
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

3.   Не е твоя работа да променяш човека до теб. Голяма грешка на жените е, че се обвързват с някого и после искат да променят този някой. И после АКО се промени, няма да е човекът, когото си харесала на първо място. Не е ли по-лесно да намериш някого, който ще има твоите вкусове и цели, за да не се налага да го променяш после? А и, човек, трудно ще се промени. Той е на 30 години, не е малък. Вече е затвърден характер. Ако му се е чело книги, до сега да е прочел десетки. И моя приятел, откакто сме заедно не е прочел нито една книга, но пък кога да има време да я чете тази книга, като работи по над 10 часа, 6 дни в седмицата?

Мисъпта ми е, че ако мислиш, че трябва да го променяш, по-добре изобщо да не задълбавате, защото това ще се превърне в един огромен проблем между вас. От друга страна, пък, може да направиш компромис като не се вживяваш толкова в проблема и оставиш нещата така. Аз не знам наистина кое е правилното решение, за това ти трябва да решиш сама за себе си. Така или иначе, в една връзка компромиси се правят постоянно от двете страни. Иначе държи ли се добре с теб, уважава ли те? Можеш ли да му споделиш всичко, което те вълнува? Можеш ли да разчиташ на него? Мислиш ли, че можеш да градиш с него семейство? Какъв баща и съпруг мислиш, че ще бъде? Добър пример ли ще дава на децата си? Ще ти помага ли в домакинството или ще бъде един от многото търтеи? Държи ли се с теб като с равна? Според мен тези въпроси са по-важни, но също така е и хубаво двойката да бъде на горе долу едно и също ниво. Бтв, това за правописа и мен би ме подразнило, защото аз държа много на него, но в крайна сметка, решението и живота си е ваш. Ако може отговори си на въпросите тук, или сама пред себе си. Мен това би ме вълнувало повече.

Depravity

 
  ... горе^
преди: 7 години, 2 месеца
hash: 0a6510ee48
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   От личен опит ще ти кажа, че такива разлики в началото дразнят малко, но след време водят до непоносимост и раздяла. Няма как да го ограмотиш на 30 г. Скоро ще откриеш, че не са само правописните грешки, а има и други неща, които не харесваш.

 
  ...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: 93480f259e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Щом още преди да сте се опознали, искаш да го образоваш, т. е. променяш, значи нещо куца. Или този човек не е за теб, или си дребнава, но според мен е първото. Не казвам, че е хубаво да е неграмотен, но ако наистина го харесваш, поне в началото би трябвало да ти изглежда перфектен. А щом е около 30, трудно ще го ограмотиш (не е невъзможно, но грамотност и базово образование човек трябва да притежава до 18-20, после - тегава работа).
Ако все пак смяташ, че е за теб и всичко друго му е окей, не прецаквай нещата от раз с критики. Можеш да му препоръчаш някоя книга, че ще му хареса, нещо ей такова, но без да му казваш да чете, за да се ограмоти. Най-малкото - няма да му стане приятно и ако по принцип не обича да чете, ще го накараш още повече да намрази четенето.

 
  ...


...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: 6a20cf92f5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Абе сериозен проблем си е, ако питаш мен. Ако след време потръгнат нещата все пак - имате дете, то тръгва на училище и се оказва, че нещо не го кефи да пише правилно... а да чете пък ъпсурТ. И какво ще правите тогава не знам вече.
Ще бъдете поредните лицемерни родители may be..
A може пък да използвате мъдростта на номер2 ;)

 
  ... горе^
преди: 7 години, 2 месеца
hash: ed3578c3ba
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Любовта означава безусловно приемане, а ти още в началото искаш да го променяш, нема любов значи. Не, че е голям проблем де, то в повечето връзки няма любов, ама да си знаеш, че е по-трудно така.

 
  ...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: 65d19b82e1
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

8.   Правописните грешки нямат общо с интелекта и ерудицията. Занимавал съм се с издателска дейност и от опит мога да заявя, че писателите и преводачите допускат повече правописни грешки и от средно-статистическия подрастващ. Това, че не чете книги е донякъде тъжно, но тази все по инъерактивна електронна ера е нормално.

Сега един съвет. Никога не подхождай към един мъж, с настройката, че ще го променяш. Ако успееш, значи толкова е бил мъж. Ако не успеел, ще се разочароваш.
Дядо Торбалан

 
  ...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: b8c8da06d4
гласове:
1 2 3 4 5
  (22 гласа)

9.   Не понасям неграмотни хора, скъсай с този простак.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 2 месеца
hash: 07c260d706
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Това е глупост, или харесваш един човек, възхищаваш му се и си с него, или не. Не можеш да искаш да променяш някого. Ти си решила да си с някого само за да не си сама... Аз съм сам и честно казано ми е по-добре така отколкото да съм с някаква шматка, която не се къпе примерно...

 
  ...

...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: 355fd17f62
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Повярвай, просто е ограничен и по - простоват и след време няма да има какво да си кажеш с него. Познавам такива двойки. Моя приятелка се раздели с един такъв, той дори и казваше, че от висшето и нямало смисъл, а накрая той бачка като барман, а тя в офис и на добра работа. Роди се като го остави и той продължава да деградира... Явно си умно момиче, не се лъжи по външен вид.

 
  ...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: 0973197f4a
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Не можеш ей така да накараш един човек да започне да чете книги. Аз съм на 20 години и не чета. Родителите ми и баба ми до скоро ми казваха "Остави този телефон и вземи прочети една книга, че ми писна да те гледам така" ама не става. Щом е на 30 и не чете, няма и да започне. Или приеми това или го разкарай. А това за грешките какво искаш да направиш? Да му купиш учебник за 1-ви клас ли? Така той ще те разкара.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 2 месеца
hash: 20253390b7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Здравейте - ЗАПЕТАЯ - мили хора. Ако ще придиряме за грамотност, не си ти с първия камък. Ако си начетена, ще ме разбереш.

 
  ...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: df2bbf3934
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   съгласна съм с N8. нормално е да не го прочете, ако бърза да ти отговори и е притиснат от времето. не бързай да си правиш грешни изводи.

 
  ...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: 544642323f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   Опитай да събудиш интереса му към книгите. В началото може да е дори някоя история, която той познава от екрана и харесва, за да е по-лесно. Човек, който чете редовно, няма как да е неграмотен. Би трябвало да започне да му прави впечатление разликата между книжовния език и неговите съобщения и да започне да ги вижда като грозни и недопустими. Всеки допуска грешки, което е нормално, но само в определени граници. Ако не стане по такъв заобиколен начин, можеш да поговориш с него. Ако нищо не излезе от този разговор, значи това не е човекът за теб. Това не е опит за промяна на човека, а подтик към личностно израстване. На мен ми се струва много градивно и полезно в една връзка партньорите да подпомагат взаимно развитието си. Успех!

 
  ... горе^

...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: 9eb4fd238e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   " Ако му се е чело книги, до сега да е прочел десетки." Искаше да кажеш хиляди, нали ?

 
  ...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: 9eb4fd238e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   " Ако му се е чело книги, до сега да е прочел десетки. " Искаше да кажеш хиляди, нали?

 
  ...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: 081dac8012
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   От авторката

Много благодаря на всички, които изказаха мнение.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 2 месеца
hash: 2b15b245f3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   Моят мъж допуска правописни грешки на български, но не му пречи да управлява голям кораб. Много се дразнех и аз Отначало, но се примирих с времето, понеже се е доказвал не веднъж, че е способен и интелигентен.

 
  ...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: 36124ef882
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   Ами само правописа му ли е проблема, щото ако е така , не е болка за умиране. И аз обичам да чета и не приемам как някой може да не пише грамотно, но ако това за теб е най-големия проблем, значи все пак няма чак такива проблеми във връзката. Иначе можеш ей така пнякога да го поправяш, ако обърне внимание, добре.

 
  ...

...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: bda601c830
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   До авторката: Прочети пак коментара под №4. Точно така стоят нещата :)

 
  ... горе^
преди: 7 години, 2 месеца
hash: d8788cb25c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   Не сте един за друг най -добре се разделете и всеки да си търси щастието другаде!

 
  ...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: eb62965087
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

23.   до номер8/Дядо Торбалан - тези неща отиди да ги обясняваш на учениците в началното училище; да си знаят децата и да се развиват правилно! Може дори да намалим часовете по български език и литература.

 
  ...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: 11f2070ec1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

24.   Н16, Н.17 - десетки, стотици, хиляди... Какво значение има? Един човек може да прочете една книга за 1-2 дена. На друг му трябват 1-2 седмици.

Depravity

 
  ... горе^
преди: 7 години, 2 месеца
hash: 0ef7cd98ee
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

25.   Браво номер 12, „достоен ” пример ” и представител на младото поколение си! Не ми се мисли какви простовати деца ще отгледаш и възпиташ! То и аз съм оставила четенето леко покрай новите технологии и се дразня на себе си, но винаги когато имам свободно време от изпити гледам да прочета някоя интересна книга. Имах една повърностна съучничка направо ме заболяваше, когато оплюеше някоя класика, като „Тютюн”, че била тъпа книга или като казваше, че четенето е безсмислено.

 
  ...

...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: 65d19b82e1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

26.   Номер 23, часовете по БЕЛ не трябва да се намалят, но трябва основно да се променят. Да се опитваш да създаваш интерес към книгите с Дяволчето Фют е кретенизъм. С децата трябва да се говори на език, който е разбираем. Елин Пелин описва пътешествие с ракета до луната. Как мобе това да предизвика интерес у дете, което е гледало как някой се телепортира в друго измерение?

А на децата, които нямат афинитет към даден предмет, той не трябва да се натрапва. Не е казано, че всички трябва да са академици. Има си хора за наука, има си и нужда някой да кара автобусите.

Дядо Торбалан

 
  ...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: 5aa3b788cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

27.   И аз съм на мнение, че може би с времето това ще се отрази сериозно.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 2 месеца
hash: 5c79d1eed9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

28.   И как ще разговаряте с кухендъра? За какво?

 
  ...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: fdca56a89c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

29.   Не става ясно от описанието ти дали връзката ви е само виртуална, а това е важно за даването на адекватни съвети.

 
  ...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: bef58f19df
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

30.   Толкова сте крайни повечето даващи мнения, че чак ме дразните! За какви опити за промяна става въпрос? Човек се развива и учи до края на живота си. литературен изказ. Това изобщо не е гаранция че е прост. Щом го харесваш не измисляй намеци с които може да го засегнеш - директно му кажи, че уважаваш много хора пишещи грамотно, току виж започнал да си обръща повече внимание

 
  ... горе^

...
преди: 7 години, 1 месец
hash: a412a54490
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

32.   След като е недопустимо, ти сама си си отговорила. Остави човека на мира и продължи по пътя си.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker