Завист - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120688)
 Любов и изневяра (29591)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9554)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7286)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1731)
 Други (18392)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

Завист
преди: 6 години, 10 месеца, прочетена 2170 пъти
Здравейте! Искам да споделя тук, това, което изпитвам и ме притеснява. Проблема е, че от известно време насам, на моменти изпитвам завист към приятелите си. По принцип нямам много приятели, но пък те са страхотни и ги обичам много, но не знам защо така се случва, че понякога им завиждам за определени неща. Например, завиждам за хубавата работа, която аз в момента нямам, завиждам за нови придобивки, които аз нямам, заради нови гаджета, почивки и разни такива неща... Не, че от една страна не се радвам, че приятелите ми са щастливи, но път от друга страна ми става мъчно, че нищо от това не се случва на мен и настроението ми се скапва. Не че искам да им се случва нещо гадно или да се провалят, но просто ми е гадно, че аз не съм на тяхно място... Ужасно много ме е срам от това! Тъжно ми е и гадно, че изпитвам това грозно чувство. Искам да го превъзмогна, да се променя, но не знам как. Знам, че звучи ужасно и грозно, а и никак не ми е лесно да си го призная. Сигурно много от вас ще ме критикуват и ще започнат да ми обясняват как е лошо и грозно да се завижда и колко лош човек съм заради това и донякъде ще са прави... Но аз искам да се променя! Случвало ли ви се е да изпитвате завист към някого и защо? Как се справяте вие?
Ще се радвам да споделите и да ми дадете някакъв съвет как да го превъзмогна и да стана по-добра. :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 10 месеца
hash: 101dd4f984
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Мила всички завиждаме на някого за нещо! Няма човек който никога ама никога да не е изпитвал завист! Не си лоша, а тъжна и аз така съм завиждала на едно момиче дето във всичко и върви а аз във всичко карък и то от най големите! И аз така съм искала това и онова, но не съм пожела другия да го загуби. Спри да се обвиняваш нямаш вина за нищо много добре те разбирам. Както казах завиждала съм но за няколко дни и ми минава.. бъди себе си и не се променяй заради другите само и само да си им удобна.

Зина

 
  ...
преди: 6 години, 10 месеца
hash: 7fe9ca113d
гласове:
1 2 3 4 5
  (108 гласа)

2.   Просто трябва да помъдрееш. Като начало няма човек, на който всичко да му е перфектно. Всеки си има проблеми, дори и да не ги споделя. Та твоят приятел си е купил хубав телефон, примерно, но родителите му се развеждат и той/тя страда. Но не го споделя и това оставя в теб впечатлението, че всичко му/й е наред. Та няма защо да завиждаш. Ти имаш едно, което приятелите ти го нямат и обратното.
Всеки човек си има път в живота и уроци, които трябва да научи. Ти също. Няма смисъл да завиждаш, защото ти имаш неща, които твоите приятели нямат. И никой човек на света няма всичко.

 
  ...
преди: 6 години, 10 месеца
hash: d36bf05bf0
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Всеки има свой път в живота. Нали не очакваш всички да имаме еднакво ниво на :ум, пари, здраве, външност. Невъзможно. Така, че приеми го като част от разнообразието на живота. Или друг пример ще ти дам:онези, които страдат от нелечимо заболяване или са сакати по рождение, трябва ли да завиждат на теб? Всеки трябва да приеме собственото си положение -първо, и второ с усилия да се опита да го промени. Но по-лошото е, че щом те занимава този въпрос, това показва, че не насочваш ума си навътре в теб, в твоя живот, в развиване на умения, в учене, в растеж, а само се оглеждаш наоколо кой по-напред е от теб. Образно казано- в теб няма цели. Все пак оценявам високо факта, че си го признаваш, но… наистина замисли се за това да надграждаш колкото може повече в своя живот, за да стане по-добър, учи, работи, усвоявай нови умения, нова професия, с които да изкараш повече пари (щом те за теб са ценност номер 1) вместо просто да завиждаш безплодно на който и да било.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 10 месеца
hash: b17432fb12
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Според мен няма човек, който да не завижда. Дали било за дреха, телефон, кола, жилище, работа, приятели, то няма човек, който не си е казвал аз искам да съм на мястото на някого. Аз дори мисля, че в това няма нищо лошо и човек може да се мотивира по този начин, той да постигне нещата, за които завижда. Например като бях ученик, родителите ми не ми купуваха най-скъпите и хубави телефони и дрехи за разлика от съучениците ми, които ходеха с маркови дрехи и обувки и последния излязал модел телефон. Разбира се завиждах, признавам си! Но това ме накара да започна работа, за да мога да си позволя и аз да си купувам нови и скъпи неща. И на 17г, вече работих. Да не беше престижна работа, но за едно момче, което не беше завършили средното си образование беше добре, че въобще си е намерило работа. Работих там около 5-6г и се издигнах до отговорник смяна, а след това и до управител. В същото време си продължих образованието и ме приеха в университет. След като завърших, веднага си намерих работа и то по специалността, и то главно, защото вече имах трудов опит на ръководна позиция. Събрах пари и започнах собствен бизнес! В момента всичко ми е 6, а съм на 29г. Така че завистта може и да е полезна, стига да не стига до злоба

 
  ...
преди: 6 години, 10 месеца
hash: 52f3df2ba9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Българите по начало сме завистливи, едни повече, други по-малко. Никой не може да ти помогне в случая, ако сама не се успокоиш. Най-важното нещо е човек да живее в хармония със себе си. Иначе каквото и да правиш, все едно. Нищо не може да ти достави радост в живота. Доста тъжно съществуване, но това е твоя живот, ти решаваш как да го живееш. Тези, на които завиждаш изобщо не им пука за чувствата и настроенията ти.

 
  ...


...
преди: 6 години, 10 месеца
hash: b766230340
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Много хубави коментари са ти написали, запази ги, препрочитай ги, има много истина в тях.

Аз също ще ти драсна няколко реда:)

Завистта е стара колкото света, ваксина за нея, не е измислена, няма й да се измисли. Както по-горе ти бяха написали, единствения начин да се справяш с нея, е като помъдрееш. Определено си на правилния път, защото за да се реши един проблем, първо трябва да си признаеш, че имаш проблем, ти си го направила, сега остава да го решиш:)


Завиждал съм, бил съм обект на завист, и в двата случая е неприятно. За да завиждаш искрено, трябва да знаеш абсолютно всичко, за човека на който завиждаш, защото всяка една ежедневна случка, всяко едно, добро или лошо нещо, в живота му, го формира като характер, от това следва, че той реагира по различен начин на следващата случка, или нещо в живота му. Благодарение на тези случки и действия, се е появило нещото на което ти завиждаш.

Обикновено хората не гледат в дълбочина, виждат само върхът на айсберга, решават, че е готин и завиждат.

Всяко едно нещо в живота има цена, единствената разлика е, че сметката се плаща, или преди, или след консумацията.

Да се завижда е човешко, но в същото време, много глупаво. Няма смисъл да го правиш, без да си видяла цялата картинка. Все пак върхът на айсберга е, само 10% от размера му.

Всички завиждаме на богатите и известните, но не се замисляме, дали ще имаме силата да платим цената, която те са платили.

Един пример, една от най-известните и тъжни песни, на един китарист, е породена от много неприятно нещо.

https://www.youtube.com/watch?v=JxPj3GAYYZ0

Общо взето, да завиждаш е тъпо, губиш много ценна енергия, която можеш да насочиш в нещо смисленно, примерно как да си направиш живота по-интересен, тогава няма да имаш време и желание да завиждаш:)

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker