Как да си подобря паметта? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120675)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9550)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

Как да си подобря паметта?
преди: 6 години, 10 месеца, прочетена 1144 пъти
Познавам колеги в университета, които могат да запомнят страници дума по дума. Искам и аз да мога, помага им изключително много за изпити.
Аз никога не съм се старала да уча на изуст, опитвала съм се да разбирам нещата и да ги обясня по моя начин.. но сега това не ми е от никаква полза. Теорията понякога е просто теория и трябва да се запомни.. а аз повтарям многократно, защото ме е страх, че ще забравя нещо.. и така губя време.
Как да го подобря? Пробвала съм с гинко билоба, лецитин.. не усетих разлика. Някой имал ли е подобен проблем?
Въпроса ми е не конкретно за сесията, а в дългосрочен план. Как да тренирам паметта си? Съществуват ли някакви упражнения?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 10 месеца
hash: c88aedc615
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   За изпити -с писане и наистина повтаряне, например, разказване на глас. Писане, защото понякога фотографската памет е по-силна. Познавам хора с феноменална памет, които мога да кажа че до никъде не стигнаха. Но за успешните хора, категорично мога да ти кажа, че успехът им се дължи до голяма степен на упоритост и труд.
Повечето хора не са с феноменална памет, което компенсират с по-вече труд.
Когато аз бях студентка имаше един фитин и аз не видях някаква ползва от него.
За да запомняш материала си има значение да си отпочинала, на спокойствие и да не си притеснен/а за някакви други неща.
Не ми е известен някакъв препарат за такива случаи, а аз чета много. Ако си с ниско кръвно, се ободрявай с кафе.

 
  ...
преди: 6 години, 10 месеца
hash: 5250b789a4
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Виж, малко са хората, които могат да помнят пасажи за цял живот. Иситната е, че е важно да можеш да прилагаш знанията си, а не да изкарваш високи оценки на зипитите.
Но няколко съвета, които ми помагат.

- Визуализация - когато чета, никога не чета текста, а се опитва да създам картина, свързана с четеното. Доста от нещата, си ги представям по изключително опростен и абстрактен начин. След това, ако имам нужда, в ума ми първо изкача тази картинка, а след това съпътстващите я думи. Пример:
В часовете по Биология учих за еукариотните клетки, като си представях едно кръгче, което представляваше мембраната, ядрото беше като от памук, ДНКто беше пружинка и подобни.

Казваш, че можеш да обясняваш по твоя начин - нека твоя начин стане техния начин. Научи термините. Когато се опитваш да говориш, опртвай се да ползваш същия речник, акто професорите. Попитай се, как биха го изговорили те. Тогава, нещата, които са били разбран от теб, ще бъдат изговорени на техния език.

Ако абсолютно държиш, да наизустиш нещо, то си представи учебника, с кринките и текста в него. След това, се опитвай да наизустяваш нещата, като ги четеш веднъж, след което ги изговаряш на висок глас, бавно и отчетливо, все едно учиш стихотворение.

Ок, а сега да поговорим за по-лесните неща:

- Учи по график - имай си дните и часовете в които учиш. Ако можеш, учи и на едно и също място, което ще е мястото ти за учене. Опитай се, да си създадеш редовни навици, в определени часове, като разбира се, гледай да не се пренатоварваш.

- Почивка, почивка и пак почивка - Няма по-голям капан, от този да "учиш" по 12 часа на ден, всеки ден, без да отлепяш очи от учебика. Работи за първите ден-дваи много хора си мислят, че могат да учат така, но истината е, че след това си е живо психическо и физическо мъчение. Научи се да почиваш. На всеки час, си давай поне 5-10 минтуи почивка, а след първтие 3-4 часа, си удряй една голяма почивка. След това, учи по 30-40 минути., но гледай да не учиш повече от 5-6 часа на ден и то си имай дни, в кито учиш по-малко.

- Имай си приятели от групата. Ако нещо не ти е ясно, питай тях. Дори си имайте и "професионални срещи", в които обсъждате материала и проекти, в опит да си помагате. И нещо важно - ако прибегнето до този метод, егото няма място тук.

А и последно - никога не учи в леглото, или на дивана пред телевизора. Аз имах вредния навик да уча на дивана в нас, но там същ така бях свикнал да играя на плейтейшъна, да слушам музика и да седя, когато се събирахме с приятели в нас. Мозъка ми буквално отказвае да мисли, за учене. Когато бях на бюрото, където знаех, че е време за работа, нещата бяха различни.
И за лежането - първо, че е вредно за гърба и врата ти, второ, че ако мозъка ти всинкне, да е активен, когато лежиш, няма да можеш да заспиваш нормално.

Ок, това е моя опит с учене и запаметяване. Дано нещо ти помогне. Успех с образованието и бъдещото ти професионално развитие.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker