Съвет за кола - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121155)
 Любов и изневяра (29696)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21892)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18513)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

Съвет за кола
преди: 6 години, 9 месеца, прочетена 2921 пъти
Здравейте,не съм от най-запознатите в областта на колите,но имам приятели,от които слушам и попивам разни неща,но исках да се допитам до мнението на хората по форумите.Разполагам с между 20 и 30 хиляди лева и искам да си взема хубава,добре изглеждаща кола.Спрял съм се на следните коли,но бих приел и ваши мнения и ако може да обясните защо!Ауди а4 между 2008 и 2012 година автоматик,дизел 2.7 или 3.0 ; а5 (чудя се дали купе или 4 врати) между 2008 и 2012 година автоматик,дизел 2.7 или 3.0 и ето този ягуар,който бих пребоядисал в черно: http://m.mobile.bg/details/11478419796944507

Ако имате съвети,препоръки или въпроси пишете ми ще се радвам за помощта ви или ако имате други предложения.Също така да е до 100-110 хиляди,защото съм чувал,че така е най-добре!

Благодаря предварително!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 9 месеца
hash: 3b106537a5
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ако си продал апартамент или поземлен имот, имаш парите да си вземеш подобна кола, но след това ще можеш ли да я обслужваш ?
При тези модели горивото е най-малкото звено. А въпросните ти приятели, най-вероятно са някой голфаджии, които поради скука денонощно се ровят в мобиле и фейсбук групите на ауди и си мислят, че всичко знаят. Колкото повече хора слушаш, объркването ти толкова по-голямо ще става. Моделите на премиалните марки, не се избират по това, коя се чупила-коя не. Просто взимаш това, което ти харесва.
А и между другото тези 100 хил към, си остават мираж при моделите и годините им, които си си избрал.

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 2f89c1a8bd
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   За тези пари аз бих си взел чисто нова кола. Например Toyota Yaris -25000 лв

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 5d716873e4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Ще направиш голяма грешка, ако си вземеш втора ръка за толкова пари. Ще дадеш 30 палки за 5-10 годишна кола, ти сериозно ли?

Знаеш ли, че една кола точно след петата година има най-големите разходи за поддръжка? Точно е изтекла гаранцията, а в същото време все още е сравнително нова и частите са адски скъпи.

Смятай, че едно влизане в сервиз и тръгваш от 2-3 бона и то за по-дребен проблем, а за по-сериозни може да стигнеш и 10. Ако влизаш в сервиз дори и само веднъж годишно, какво правим? А на теб само първоначалното ти задължително обслужване - смяна на масла, филтри, ремъци, ролки и евнетуално накладки и гуми ти е поне 2-3 бона. А отделно почти винаги втора ръка кола има и някаква част за смяна.

Един познат баламурник като теб си купи 5 г. Пежо и на втория месец като му се прецакаха дюзите, я вкара в сервиз. Като му казаха 8 бона, оня се озъби. Че стоя в сервиза няколко месеца, докато събере пари да си я вземе.

За тези пари си купи чисто нова, макар и по-нисък клас, та поне да имаш гаранция и да ти се поддържа 5г. без пари. Хората на запад неслучайно карат колите 5г., докато са в гаранция, после я връщат и си взимат новия модел, а цената на старата им се приспада от лизинга на новата.

Защото точно тогава започват големите разходи. А дилърите пък тези 5 г. коли ги продават на такива баламурници от Източна Европа, които се радват, че са купили 5-10г. кола и си мислят, че са хванали Господа за шлифера, а те преди са карани като за последно, понеже са били гаранционни.

А тези 100 000 км ги забрави. Всеки може да ти пише колкото км си иска. 99% са манипулирани. Имай предвид, че западняк под 20-30 хил км на година не минава. Ако е на 5 г., значи ще е на 150-250 хил. За по-стара да не говорим.

Ако искаш по-висок клас, по-добре събери още пари, ама си купи нова. Но имай предвид, че ако е дизел, новите комън рейли са много деликатни и нашия "хубав" дизел ще ти преебе двигателя, а това гаранцията не го поема. А това скапе ли се, то струва колкото половината кола.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 9278318355
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Благодаря ви за съветите...всеки може да си каже мнението!

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: dd9c8e9c64
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Аз пък бих си взела едно Audi A1 1.4 TFSI 180 или 190 кончета. Много ми харесват пъргавко е. Ако искаш да има хубава возия може би Q5. А за A4 да! Но само Quattro! Jaguar не си взимай! Вземи си немско!

 
  ...


...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: e0527e699f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Аз лично за тези пари, ако трябваше да ги инвестирам в автомобил, бих взел чисто ново Suzuki Ignis. Започва от 21к. Версията с автоматик е още 1.5-2к отгоре. Има опции със странични камери и тн. Нова кола ти е сигурна, че вероятността да й стане нещо на първите 100к километра е много по-малка отколкото на втора ръка.

Но така де, не знам каква е тази мания по Ауди напоследък. С нищо не ме впечатляват въпросните коли. Имам приятели с Ауди-та, които непрекъснато нещо им има (те си ги карат така с проблемите, освен ако не е нещо сериозно). И още повече дизел - начи те в Западна Европа гледат как по-скоро да забранят и разкарат дизеляците, тука се тикат хората за дизел. Ако парите за гориво са проблем въобще не ти трябва такава кола, а ако ще ти трябва да я караш стотици хиляди километри на година си вземи бензин и сложи газова уредба.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 3d674eac2b
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   За ягуара знам, че частите са скъпи и трудно се намират.
Доколкото знам 2,7 не е хубав мотор, но ще питам и ще ти кажа. За някакъв мотор говореха вкъщи, а са все автомонтьори.

Щом имаш повечко пари, защо направо не се насочиш към джип.
Q7 е машина, огромна, внушителна кола, а и друго си е да седиш нависоко. (Любима ми е, затова я предлагам:)


Ще питам хора, които разбират повече и ще ти пиша пак

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: dd9c8e9c64
гласове:
1 2 3 4 5
  (51 гласа)

8.   Какво толкова ги хвалят Audi-тата ли? Ами помисли. Тази кола има всичките екстри, бърза е, возията и е добра и също така Quattro-то. Какво повече. Стил и класа в едно. На мен любимите ми марки коли са Audi и BMW. НО! Пред BMW то предпочитам Audi защото все пак е Audi.

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: c58e72230e
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

9.   Виж, занимавам се с коли от доста години и те съветвам да прочетеш поста ми докрай.
Първо реши дали искаш нова малка количка или стар премиум.
Плюсовете на малката количка: гаранция, нова година, нови технологии и на теория безпроблемна експлоатация. Казвам на теория, защото който не е купувал чисто нова кола последните 10 години, той не знае, че и там се виси по сервизи за това и онова... вярно, гаранция, ама си е разправия, чакане... винаги го има риска!
Минусите са, че за тези пари ще вземеш кола от сравнително нисък клас. Забравяш за кожа, подгрявания и другите хубави екстрички, забравяш за поведение на пътя и комфорт при извънградски скорости, тъй като шумоизолацията на по-ниския клас коли е доста занижена.
Стар премиум - по-стара година, по-стари технологии и общо взето го няма ''уау'' ефекта.
Плюсовете са, че обикновено е много по-комфортен, повече екстри и като цяло е по-висок клас кола, много по приятна и най-вече по-сигурна при инцидент. Като поддръжка е много разтегливо, но историйките, които са писали по-горе за дюзи за хиляди пари и ала-бала се случват на хора, които не разбират от коли, отиват в сервиз, оставят я и чакат сметката. Естествено, че на някой падне ли му агънце ще го изшие!
Дюзи се рециклират за по 200 лева парчето и карат повече, отколкото ти ще караш колата си ако въобще ти се наложи да се занимаваш с тоя проблем. Скоростни кутии се правят на 4-5 места в БГ наистина качествено, турбини се рециклират и автоморгите са пълни с всички части от които някога ще имаш нужда.

Сега, колите които си харесал.
Първо, гледай реалистично, да намериш кола под 200 хиляди км е като шестица от тотото. Простата сметка от средно 30 хиляди км на година Х годините понякога докарва доста близки до реалните километри. Да си знаеш.
Карам за колите подред: А4-ката - от 2008ма година се води модел Б8, хубаво е, че гледаш по-големите двигатели, обикновено са с повече екстри. 2.7 е безсмислен на фона на 3.0. Периферията е абсолютно една и съща, поддръжката е една и съща, разхода също. Разликата е във вървежа и възможните задвижвания, съответно кутии. Ако търсиш автоматик - задължително 3.0, има ги само с куатро (4х4) и автоматичната кутия е типтроник - сравнително здрава, но като на всяко нещо и на нея й идва времето. Ако колата е автоматик само на предно предаване - бягай надалеч! Кутията е мултитроник (рекламират я като 7-8-9 степенна, пълни глупости) Кутията е безстепенна, казва се вариаторна и поведението на колата е като на скутер. За круузване е чудесна, но при дизеловите двигатели заради многото им нютонметри се износва прекалено бързо и ако я вземеш здрава е почти сигурно че ще започне да придърпва при теб, а майстори на мултитроници в БГ почти няма. Общо взето не си го причинявай.
Километри на тези аудита се връщат сравнително лесно в 8 от 9 места, последното е в АБС модула, за там трябва софтуер Абритус, който струва доста хиляди и малко от автоджамбазите в БГ го имат. Ако избираш такава кола хвани някой по-наясно с лаптопче и го вземи да гледа заедно с теб. Отново, очаквай големи цифри като километри. Да гледаш разстоянията на фугите за удари и ремонти, ръжди и т.н. мисля, че е ясно.

За А5 важи абсолютно всичко, което изброих за А4ката. На практика това е една платформа, една кола, едни двигатели/кутии. Разликата е в ламарините отвън.

Ягуарът е интересен.
Първо, боядисването го забрави. Качествено боядисване означава оголване на купето, боядисване и отново сглабяне. Няма човек на света, който да го направи така, че после да не си скърца нещо в купето. Веднъж извадиш ли таблото на земята, втори път не пасва така, както е било. Вариантите ти са фолио, което макар и скъпо на 3М уврежда боята и Пластидип - също. И в двата варианта си около хиляда лева за смяна на цвета.
Не се занимавай.
Относно колата - имай предвид, че това не е Ягуар, който някога е бил. Това е първият им модел откакто ги купиха индийските Тата Моторс. Купето е окей, двигателите са френски на Пежо, кутиите са немски на ЗФ, същите, които слагат в Рейндж Ровър, Ауди А6 от 2004 и БМВ 5 от 2004 нататък. Скоростната кутията е една и съща.
Двигателят е окей, ще прочетеш много лоши мнения за него в интернет основно от незапознати хора, които не са махнали ДПФ филтъра си превантивно.
Сегментите му са слаби и когато софтуерът усети, че ДПФ филтъра е затлачен ако няма условията за нормална регенерация (над 80км/ч, определена работна температура на водата и още няколко) пуска принудителна регенерация, разбирай набива повече нафта в цилиндрите за да повиши температурата на изходящите газове за да изгорят чернилката във филтъра. Какво става на практика? Сегментите на издържат на по-силните детонации в цилиндрите, изпускат и започва да влиза нафта в маслото. След определено време нафтата е толкова голямо количество в маслото, че влошава смазочните му качества, задира колянов вал и моторът е за боклука. Това важи само за този двигател, не по принцип.
Хубава кола, иначе.

Говорим само за дизели, ако искаш бензин на газ - чети преди да вземеш!
Аудитата от тези години са с директно впръскване и постяването на газов инжекцион е такова приключение, че не си струва.
Разпознават се по буквичките FSI/TFSI. Има ли едно от двете - забравяш за газ!
Вариантите са газова уредба с течна фаза на цена около 4 хиляди лева (познай кога ще я избиеш...), проблемите й са, че умира помпата в бутилката, понеже ни е кофти газта. Другият вариант е нормален газов инжекцион, но тогава колата работи и на газ и на бензин в различни съотношения стигащи до 80-20 бензин-газ, като най-често е обратното, но в определени случаи... истината е, че реално погледнато ако икономията в пари на километри при газта е 50%, то при вторият вариант е 25% което я прави на ръба на безсмислието. Просто не взимай FSI... или карай на бензин.
Излишно е да ти казвам, че до фирмен сервиз на марката не трябва да припарваш. Там се разиграва сценарият с хилядите левове за обслужване и ала-бала.

Последно, не вярвай на сервизни книжки и история в представителствата!
Първите се правят, ако искаш и на теб мога да ти направя каквато си пожелаеш сервизна книжка на каквито километри искаш с печати от немски сервизи, не е проблем.
Второто, историята на колата във фирмения сервиз - забрави.
За да е по-лесно да обясня измамата ще ти го дам в пример.
Купуваш нова кола, минаваш 20хиляди км и отиваш за обслужване. Там ти записват километри в тяхната си история и обслужване. Минаваш още 20 хиляди, но този път отиваш в някой гараж за обслужване, там ти връщат километрите с 20 хиляди назад. Караш още 20 хляди и отиваш отново във фирмения сервиз, където колата се записва, че е на 40 хиляди км, а реалните й са 60 хиляди. Така, няколко пъти и имаш едни 100 хиляди км спестени, което вдига цената на колата при вторичната й продажба а историята на колата от както е нова е чиста и достоверна.


- от У.Х.У.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 3b106537a5
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Audi стана известно и желано покрай "Под Прикритие". Същото беше и с БМВ покрай "Стъклен Свят".
НО най-вече към Ауди култът във фейсбук и интернет е жесток.
А най-жалко е да се говори за Ауди и класа.
Кога тази марка стане премиум = ? Преди 20 години, айде 30......
Това е ако е класа и традиции здраве му кажи.

 
  ...

...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: fb0eb3d3dd
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

14.   Пич, не наливай толкова много пари в автомобил втора ръка. Просто ще останеш разочарован. Първо, в най-добрият случай колата ще е на около 300 хил. реални километра. Ако пък нямаш късмет може и да е на 700 хил. Да, цифрата е вярна. Преди месец-два гледах Ауди А6 2011 година на 750 хил. километра. Естествено, след няколко дена стана на 150 хил. За 30 000 лева ще си вземеш приличен нов автомобил и буквално няма да знаеш какво е сервиз. Номер 9 общо-взето е описал точно нещата, но имай предвид едно: автомобил на 300 хил. км. не е като новият му еквивалент. Да, за всичко има части, но и цената им хич не е лоша. Да не говорим, че специално в България автомонтьорите са много, ама много зле. Много от частите също са абсолютни ментета. Много добър пример в това отношение е окачването и частите по него. Махнат ли се веднъж оригиналните - всичко свършва! Започваш през година-две максимум да правиш окачване и то при положение, че купуваш уж "хубави" части. А междувременно пак си потропва и похлопва отнякъде. Дежурното оправдание е, че пътищата са лоши. Да, лоши са, но оригиналното окачване си минава 100 хил. км. без никакъв проблем, а "направеното" след това и 30 хил. са му много.

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 5d716873e4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Кола се купува или чисто нова заради гаранцията, или много евтина и стара втора употреба за малко пари, че да не те е яд. Средното положение (хем скъпа, хем втора употреба) си е глупаво и е неоправдан риск отвсякъде. Отделно дето в България няма нито читави сервизи, нито читави части за тях. 90% от монтоьрите ни не са и чували половината технологии на 5г. коли, камо ли да ти ремонтират.

А за морала на автомонтьорите се носят легенди и номер 9 монтьора си е признал, че стрижат клиентите си като овце. Уж само тези дето не разбирали. Ами ти ако разбираше, щеше да си оправиш сам колата. На клиентите не им работата да разбират от коли, защото не това им е професията. Точно затва си има монтьори.

Макар че и да разбираш, пак ще те лъжат. Ще ти кажат, че са сменили това-онова, ще ти покажат някакви стари части, че уж са били твоите и ще ти вземат парите, без да са ти сменили нищо. Ти няма как да легнеш под колата, да я разглобиш и да знаеш наистина какво и е за смяна.

И те като видят някой като теб, дето хабер си няма и очевидно има пари, щом е дал 30 бона за някакъв боклук и "опа, ела че ми трябваш" - вземи тия 5 бона за "части", вземи и тия 2 бона за труд. Айде носи 7 бона, ако искаш да си видиш колата отново.

Ама нали знаеш - ако си овца, ще се намери кой да те стриже.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 9278318355
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Номер 9 У. Х. У. може ли да си поговорим повече?

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 52e61558d4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Дилемата ти е мн проста - нова кола от нисък клас (пежо 208 примерно) или нещо старо но премиум (бмв х3).

Ако колата ти е просто средсво за предвижване от точка А до точка Б си вземи нещо и си го карай. Ако си фен си вземи стара премиум кола, но там си е играчка, да търсиш модел, да я проверяваш и т. н, но със сигурност ще е повече кола от 1-ят вариант и ще изпитваш повече кеф (ако не се чупи).

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 2fbbb993d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   12 - Като някой, роден преди 2005 година, нека да ти кажа, че трите немски марк автомобили, Audi, BMW, и Mercedes си бяха много, ама много популярни и преди това. Ти какво си мислиш, че искаха, да карат хората? Голф?

 
  ... горе^

...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: c58e72230e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   9-ти съм, У. Х. У.
Не съм монтьор, просто знам кое как се случва тук.

Ако имате още въпроси - питайте, ще се опитам да отговоря.

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 2084532d4b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   9ти и 19-ти :Д У.Х.У има ли как да се свържа с теб за да можем да поговорим както трябва а не през няколко часа тук!важно е !мерси!

Модератор: Напомням, че не публикуваме лични и контактни данни.

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: c58e72230e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

21.   У.Х.У.

Просто напиши въпросите си тук.
Събери всичко, което те интересува в един пост и ще се опитам да помогна.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 7f8de7633d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   У. Х. У. Исках да те помоля и ти да видиш за някакви оферти хубави и така нататъка защото всъщност си разбираш и можеш да различиш хубави оферти от измами. Освен това ако си я взема и има проблем бих се свързал с теб, защото явно и знаеш къде не биха те прецакаши и така нататъка и също за модели коли от по-видок клас но нали не след 2014 за тези параметри и цена. Щях да предложа ако ми помогнеш доста дори да ти платя, защото дори горе си изписа живота ей така за да помогнеш на някакъв непознат.

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: c58e72230e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

23.   У. Х. У.

Очевидно е, че нямаш представа от този пазар.
Виж, до ''офертите'' стигат хора като мен, хора като теб купуват това, което се предлага за ''клиенти''. Това, което не е ''за клиенти'' се продава от уста на уста за близки, приятели и т. н.
Всяка седмица зареждам по два автовоза коли от Италия за Дупница. ''Офертите'' не се обявяват в интернет, те са от уста на уста след дълги години взаимоотношения между търговци, колите се купуват ''на куп'' без дори да се погледнат, пращат се в БГ, тук се ''дооправят'' и се преценява на живо кое си струва и кое не, определя му се цена и някой като теб идва и си мисли, че ще надхитри система, градена с години.
Така изглеждат нещата от моята гледна точка.
По снимки не можеш да видиш почти нищо, на живо можеш да видиш малко повече. Ако имаш по-опитно око можеш да забележиш боядисвани и прешивани бордове на седали, волани и други нещица. Не мога да ти предам години опит с пет изречения.
Пиша тези неща от добро сърце и малко свободно време, но разбери, ти до ''офертите'' няма как да стигнеш.
В немските сайтове се появяват понякога наистина изгодни предложения за леко ударени коли, но заминават за часове, толкова голямо е търсенето.
Последно, не се лъжи, че в Германия, Франция, Италия или където и да е не се връщат километри. Връщат се навсякъде.

Като съвет мога да кажа така - вземи нещо, което ти харесва визуално. Така парите, които ще даваш за поддръжка и ремонти по-късно няма да ти тежат чак толкова много.
Може, разбира се, да извадиш късмет и да купиш нещо, което няма да ти прави проблеми занапред, случаи всякакви.

Не се доверявай на хора, които предлагат услуги за избиране на кола. Имам предвид тези, които идват и те напътстват, правят диагностики с лаптопчетата и т. н. Само с поглед се разбират с продавачите по автокъщите и си оставят процент, за да премълчат нещо по-голямо, което е светнало на лаптопа или ти мажат очите.
Или хвани някой познат който вярваш и знаеш, че има добра представа, или си я избери по цвят, като жените.
Не е проста задача и не подценявай нещата.

 
  ...

...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 9278318355
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

24.   23 Грешно се изразих под оферти имах предвид предложения които случайно знаеш къде мога да намеря или можеш да препоръчаш или дори да дадеш но те разбрах.Ти разбра и вкуса ми и какво точно търся така че ако нещо ти изникне и случайно се сетиш и нямаш проблем можеш да предложиши.Иначе за момента имам две обяви в България,на които съм се спрял и искам мнение ако може:
http://m.mobile.bg/details/11502193757183641
http://m.mobile.bg/details/11492869636153858
http://m.mobile.bg/details/11498499883154317
Много ще съм благодарен ако дадеш мнение за всяка едн от тях!
Благодаря предварително <3

 
  ... горе^
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 5d716873e4
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

25.   Уху най-после си каза нещата както са - това, което и аз се опитах да обясня на автора, но като всяко хлапе предпочита гъзарията пред трезвото мислене. После ще има "кой ми ака в гащите".

С 2 думи, авторе, затваряш очите и даваш едни 10-20-30 палки, като се молиш и кръстиш да имаш късмет. Защото ако нямаш, което статистически е много по-вероятно, после ще си биеш главата в дувара, ако изобщо успееш да събереш парите, за да си я вземеш от сервиза.

Не мога да разбера защо си усложняваш излишно живота? Купи си една чисто нова и не се занимавай с хора да идват, па да гледат става ли, я видят, я не, а и да видят, то впоследствие кой знае колко магарии ще излязат.

Защо просто не отидеш в магазина да си вземеш колата и да знаеш, че няма превъртени км, няма пребоядисвания, няма удрания, няма изправяни ламарини, кърпени двигатели и тем подобни.

В нашия град джамбазите знам, че купуват катастрофирали коли на безценица, после ги ремонтират, придават им търговци вид и такива като теб ги лапат като мухи. После карат няколко месеца и почват безкрайните проблеми.

Чак ми е трудно да повярвам, че все още има риби, дето имат 20-30 бона и не си купуват нова кола, ами се набутват с боклуци. Не бъди първосигнален, ами я използвай тази глава не само за равновесие.

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: c58e72230e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

26.   У. Х. У.

Какво да ти кажа?
Първата е с прешивана седалка и сменян волан.
На едната снимка се вижда как десният горен борд е намачкан, а левият долен изглежда непокътнат. Долу в ляво е първото място, където се износва всяка една седалка. Колата е само с външен ес лайн пакет, вътрешен не. Сложен е ес лайн волан от друга кола, нейният най-вероятно е бил доста износен.
Скъпа е за кола преди фейслифта.

Втората е с мултитроник - автоматик без 4х4, не съм я й гледал, не я гледай и ти.

Третата е фейслифтова и вече надскачаш много парите, които си писал в началото.
Изглежда окей, но пак ти казвам, по снимки нищо не се знае!

След покупката на колата имаш около 500лв само в КАТ, екотакса, ГО и винетка. На тези пари каското ще ти е около 2500 годишно, обслужването в началото ти е между 3 и 5 хиляди, всички ремъци всички флуиди в колата, вкючително маслата на диф и раздатка. Отделно имаш гуми - около хиляда на този цолаж с ниски бордове.
Общо взето колата от взимането до подкарването има едни 5-7 хиляди отгоре само за да тръгне в пътя тая кола и то ако всичко е наред и няма изненади.
Изненади има почти винаги, обаче.

Подкрепям избора ти за по-стара година висок клас кола пред нова малолитражка.
Последната излиза най-скъпо! Обезценяването си казва думата и загубата от него в период от 5 години най-често е доста по-голяма като пари от цифрата, която би дал по ремонти на по-стара кола.

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 48d0974289
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

27.   иху, сам си противоречиш. Казваш, че нова малолитражка излиза по-скъпо, понеже се обезценявала повече. Ами една нова малолитражка за 30 бона за 5 г. ще се обезцени макс. с 20 хил. Старата за 30 бона дори и да се обезцени по-малко, пак ще се обезцени с 10-15 бона. Т.е. с 5-10 по-малко в най-добрия случай, макар че аз не вярвам в това, но да речем, че е вярно.

Само че ти сам каза, че за да я подкара старата, трябва да даде 7 бона плюс изненадата, демек 10. Сложи още 5 г. ремонти, защото не е гаранционна, което със сигурност няма да са по-малко 10-15. Значи поне 20-25 бона за ремонт и първоначално обслужване за 5 г.

И каква му е файдата, че ще се обезцени с 5 бона по-малко, като нарине още 25 за ремонти, че не разбрах точно?

 
  ... горе^
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 48d0974289
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

28.   Да не говорим, че 5 годишна кола за 30 бона, няма как да се обезцени само с 15 бона за още 5г., защото ти как си представяш някой да даде 15 или 20 хилки за 10 г. дарак и то каран в България? Аз лично нещо не мога да си го представя.

 
  ...

...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: c58e72230e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

29.   У.Х.У.

27/8, с нищо не си противореча, просто нямаш представа и силно гадаеш за да изкараш аргумента си една идея по-достоверен. Говориш глупости.
Докато не започнем да обсъждаме конкретен модел си лаламе простотии!

Ще ти угодя, за да видиш колко много грешиш.
И за двете категории ще взема най-често срещания избор в БГ, за да е най-автентично.

Форд Фиеста -
Според ценовата им листа в сайта най-евтиният форд фиеста от 2017та с дизелов двигател струва 26 000лв с възможно най-базовото оборудване, което предлагат. Разбирай врътки за стъклата, не съм сигурен дали климатика не е екстра която се доплаща.
Ако отворим доста популярен български сайт и зададем критерии за същия този форд фиеста с дизелов двигател но от 2012 година виждаме, че започват от 9 хиляди лева нагоре и изборът е пребогат.
Умишлено избрах дизелови двигатели, исках търсенето на употребяваните коли да е по-адекватно, тъй като малките коли, които се ползват за служебни се взимат бензинки и им се слага газ/метан. Дизеловите са коли на обикновени хора в повечето случаи.
9000лв е 34% от 26000 (цената като нова), тоест имаме обезценяване от 66%, или в левове това е 17000лв потънали в земята за 5 години.
Да не говорим, че имаше едни малки изисквания към застраховането на колата в гаранционния й период, които излизат доста по-скъпо от застрахователите на свободния пазар, но да не издребняваме.

Втори пример - Ауди А6, също масова кола в БГ, ''стар'' премиум.
Ако вземем тази кола от 2011 (каквито гледа автора) виждаме, че обявите започват от 20 000лв нагоре. 5 години по-старите модели започват от около 9000 лева, имаме обезценяване за 5 години около 55%, само дето в случая парите не са 17000лв а 11000. Различно е, нали?
Истината е такава, това Ауди като ново е струвало малко под 100 000 лв, огромното му обезценяване е в първите му 5 години като на абсолютно всяка една нова кола, вторите 5 години обезценяването е на половина и след третите 5 години то стига дъното на обезценяването си, като всяка кола на 15 години. От 15тата година нататък то ще запази стойността докато не бъде бракувано. А6 от 96та година сега струва около 2000 лева. 5 години по-младо ауди струва 3000.

Ремонтите.
В първите 5 години при фиестата няма да имаш почти никакви разходи.
При Аудито е доста разтегливо и много зависи как си го избирал, може да те загроби за месец, можеш да го караш и 5 години с минимални ремонти. Толкова е разтегливо, че е чак несериозно да се обсъжда.
В най-лошият случай колата има двигател, скоростна кутия и окачване. Ако ВСИЧКО е тотален леш, то в кутията имаш 3 хиляди с труда, дюзи и турбина ще се вместиш за още 1500 и окачване от-до е около 1200-1500. Говорим за максимално най-лошият случай. Трябва да си пиян, сляп, глух и безкрайно смотан за да не забележиш, че това, което купуваш тропа, лопа, пуши, вие и като цяло изглежда все едно го е довлякла реката.
Аз карам мерцедес, който когато взех беше на 6 години, вече е на 10.
4 години го карам и съм сменял само консумативи, ремонт не знам какво е. Избирал съм колите на цялото ми семейство и проблеми почти не сме имали. Разтегливо е.
Да кажем, че за тези 5 години ще ти се случи всичко от изброените по-горе неща и си страшен карък. Дори и с 6-7000лв в ремонти пак старият премиум излиза по-евтин от новата Фиеста.

Има и нещо друго, в колата прекарваш не малка част от времето си всеки ден, много по-приятно е да си заобиколен от кожа, дърво, висококачествени материали и когато караш по магистралата да не се чуват ветровете на Сахара в купето на фона на мучащ до безбожие три цилиндров миксер. Много по-комфортно е в по-висок клас кола, това мисля е ясно и две мнения няма. Отделно, че е много по-сигурно, а от това по-важно няма. Ако недай си боже ти се случи инцидент, много бързо ще забравиш кое колко струва.

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 48d0974289
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

30.   уху, последния ти пост не само не обори, ами и потвърди казаното от мен. За да ме разбереш правилно ще ти говоря конкретно с твоите цифри, за да не ме обвиниш пак в манипулация.

Значи САМ каза, че фиестата би се обезценила със 17 бона, а аудито с 11. Отново САМ каза, че за да я подкараш аудито ти трябват 7 бона плюс изненадата. Значи прибавяме към 11-те бона на аудито още 7 плюс изненадата.

Изобщо не слагам ремонтите през следващите 5 г., за които няма да има гаранция и за които твърдиш, че излизали без пари. За теб може и да излизат, ако разбираш, но за автора определено няма да излязат без пари.

НО дори и да предположим, че ще излязат, мисля, че сам можеш да сметнеш, че 11 плюс 7 плюс изненада е повече от 17.

И подчертавам дебело, че не съм слагал ремонти за 5-те години, каквито със сигурност ще има и то едв ли е са малко и без да броим изненандата.

Та я пак събери двете числа и ги сравни с третото и пак ме убеждавай как аудито му ще излезе направо без пари. Предполагам, че си завършил първи клас и можеш да събереш 2-3 цифри.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 9 месеца
hash: c58e72230e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

31.   У.Х.У.

Пич, в тези 7000 които казах в началото за А5цата влизат разходи като Еко такса, ГО, винетка, каско и гуми. Всички тези неща ги плащаш и на Фиестата! Разликата е в обслужването - масло, филтри и накладки. Тези неща са по-малкото перо в цялата акробатика.
Продължавай да събираш числата...
В най-лошият случай нещата ще излезат на кантар от икономическа гледна точка. Да речем, че зажумя и кажем, че старият премиум би излязъл с няколко хиляди по-скъпо за период от 5 години доволен ли ще си?
Сега се замисли кое е по-важно в живота ти, комфорт, сигурност, визия, престиж и удоволствие от шофирането, или 2-3 хиляди лева спестени в период от 5 години за сметка на всички тези неща, които изброих по-горе.
Не си мисли, че падам по гръб и се съгласявам с теб, просто нямам време, желание и сили за дребнави спорове. Не ми доставят и удоволствие.

Ако искаш можеш да почерпиш акъл, мъдрост или глупост от мен, изборът е твой.
Аз съм взел своя избор и засега нещата вървят в моя полза.
Помагам с каквото мога, тъй като имам доста опит.
Можеш да не си съгласен.

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 48d0974289
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

32.   Е, ето че си призна, че все пак новото е по-евтино. Дори и да приспаднем ГО и т.н. нещата са на кантар, обаче без да броим ремонтите. За теб наистина си струва, защото разбираш, но не и за автора, защото той си е рибка като повечето вкл. и аз, които не разбираме и не си купуваме най-доброто, нито можем да се предпазим от измамници монтьори. Нищо лично и не споря с теб, но просто при теб и при автора екоренно различно. А и при новата може да няма кожа, но пък няма да хабиш нерви по сервизите, което за мен лично си е предимство, защото съм си патил.

А и ти сравняваш по-скъпа нова с малко по-евтина стара. А ако цените са еднакви обезценяването при стара ще е още повече, защото същия процент го приспадаш от по голяма сума. Така че си прав, но сам в случай че аз ираш, но не и за автора. И тук мисля, че вече си съгладен с мен. Сам каза, че за невежите ремонтите са доста по-скъпи.

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: c58e72230e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

33.   Нищо не съм си признал, просто не ми се върти едно и също. Продължавам да твърдя, че чисто нова въшчица ще излезе по-скъпо на петата година от 6-7 годишно Ауди.
Знаеш ли колко коли ми минават през главата всеки ден? Повярвай ми, както вкарвам в БГ Аудита, така вкарвам и фиести, голфове и всичко, което виждаш по улицата.
И не, разликата не е в кожения салон, разликата е в абсолютно всичко.
Вземи едно ауди А6 и го сложи до една фиеста. Прилики няма.
С едното караш 600км и ставаш като нов, с другото си като пребит.

Пак казвам, изборът е твой.
Не се опитвай да величаеш коли, на които се лепят рекламни стикери и разнасят дъвки орбит по магазинчетата.
Смешно е, еле пък в сравнение с Аудита, Мерцедеси и т.н.

Жив и здрав!

 
  ... горе^

...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 7f8de7633d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

34.   Това е причината момчета да пиша тук за да се консултирам с някои , , които повече разбират, а пък ако ми и излезне късмета да ми помогнат с точно определена кола, защото виждат (в случая вие) неща, които аз няма да видя...Заради това искам и спешната понощ осврн мнението!Благодаря ви много все пак!Реално аз искам да ми е комфортно,луксозно дори го наречете да съм гъзар, въпреки , че е смешно, но някак си ще ми е по-приятно...такъв съм признавам, но важното е да ми носи удоволствие...Вече до качество и дори обява само към вас мога да се обърна наистина.

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: fb0eb3d3dd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

35.   Номер 31, аз съм склонен да подкрепя номер 30 и ще кажа защо.
Ако вземем примера с Форд Фиеста, за 26 800 лева може да се вземе напълно приличен автомобил. При нормална експлоатация тази кола ще изкара 10 години без абсолютно никакви проблеми и ремонти. Палиш и заминаваш, без да се чудиш "ама сега ще стигна ли", "как ще стигна", "бай Иван направи ли го онова както трябва" и т.н.
От друга страна, за около 30 000 лева можеш да си вземеш Ауди А6 на около 6-7 години с неизвестен произход и на неизвестни километри ( при всички случаи над 300 хил. ) Тук идва времето за смяна на съединител, идват проблеми с кутиите, ако е автомат и евентуално проблеми с двигателя. Всичко това в Ауди А6 никак, ама никак не е евтино. Да не говорим за ходова част и за електрониката, с която е пълен подобен автомобил. Там, освен, че може да ти се приреве, ами и майсторите го гледат като голям камък. Е, да, можеш да поддържаш някак си колата и с неизвестни китайски части, ама в такъв случай то вече не е Ауди А6, а някакъв сбирщайн. Неслучайно подобни автомобили струват около 100 000 лева нови. Разликата между 100 000 и 30 000 са едни 70 000 лева, което е повече от сериозна сума. Също толкова сериозна е и разликата между ново А6 и такова на 6-7 години.

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 93a253445c
гласове:
1 2 3 4 5
  (48 гласа)

36.   Взех си поло от 99та на 120хил. км.Пет години го карам без проблеми.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 48d0974289
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

37.   Не ти се спори, не ти оттърва, но аз ти доказах математичски. А това, че ремонта излизал без пари го разправяй на баба си. Аз щото кола не съм виждал в живота си и не съм висял по сервизите. А автора пък нямам думи. Искал да бъде гъзар. Искал някий дето разбирал. Този някой ще му помогне самио при покупката. После всеки месец ще го вика да го разнася пи сервизите, за да не го ментят ли? Нека предположа, парите са от мама и тате. С чужди пари и аз бих предпочел да съм гъзар, нали няма аз да плащам.

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: c58e72230e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

38.   У.Х.У.

Нищо не си доказал, еле пък математически.
Няма и как да докажеш, просто всички е много разтегливо.
А не ми се спори, защото не предлагаш никакви аргументи, просто казваш това е така и така и се изказваш като последна инстанция, като тия цифри, дето ги петлееш не почиват на никаква твърда основа или факти, просто ''така ти се струва''.
Никъде не съм казвал, че ремонта излиза без пари. Когато ме цитираш, цитирай ме правилно... тия похвати на обидена ученичка не се възприемат добре тук. Олекваш.
Казах, че е разтегливо. Може да ти се счупи всичко, може да не ти се счупи и нищо, някои неща могат да се счупят и два и три пъти за тия 5 години... разбираш ли колко безсмислен е спора?
Ако имаш реални аргументи - давай, ама до момента аргументи не виждам, само гадаене и детинско заяждане, което дори и в идеалния за теб случай не води до нищо градивно за мен, теб или автора, просто сочиш с пръст и крещиш с цяло гърло ''аз не съм съгласен!''.

 
  ...

...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 8b946f8ee5
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

39.   Аз затова си карам само италианки, тъй като в бг на здраво подценени и са поне с 30% по евтини от немските, като по качество не отстъпват с нищо, просто няма майстори и всеки ги псува, но се обръща след тях.Сега съм с Алфа 159 2.4 210кс 2008 г. с всички екстри за около 9-10000лв.Уникално пътно поведение, интериор и 5* на краш тестовете-за годините си е била една от най-сигурните в класа си!За близо година наливам само нафта и карам!Но всичко е до късмет.Е, ти искаш нещо три пъти по скъпо, но не се знае колко по гъзарско, защото всеки втори е с Ауди, БМВ и Мерцедес:)Никога не бих я сменил за нова "въшка"!

 
  ... горе^
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 7f8de7633d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

40.   37 Аз супер приятелски подходих и те харесах заради понощта и информацията която ми даде а ти започна с агресията. Няма смисъл да лъжа казвам си нещата както трябва... Парите няма значенив от къде са... имам и никой не го интересува... Въпроса е дали мога да си го позволя или не мога... Щом мога до тази степен лично аз определям какво ще правя с тях затова такива намески са излишни. Очевидно имаш репутация и разбираш и се чудя няма ли как през теб да взема кола просто без да ме "преебеш" и да съм сигурен в камеството и да се почувствам като "част от семейството"! Най-важното за мен е комфорта и качеството! Защо всички трябва да са толкова злобно настроени а не могат да влезнат в положението на другия... Разочароващо... жалко, че всеки ден го виждам, но това е друга тема! Ако трябва до дупница ще дойда е*аси... И на марс... само да не мине някой и не се прецакам!

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 4eddc4f2bb
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

41.   Занимавам се с автомобили и каквото се сетите свързано с тях цял живот. Твърде вероятно е да са ми минали през ръцете повече, отколкото на всички вас, взети заедно, което не е повод за хвалба, защото вече ги мразя всичките.
Отново виждам типичната ганьовщина, много типична за българският народ: ти му обясняваш с аргументи - то гледа да те надцака, да се "покаже", че и то мъж. И нацъкали минуси на УХУ (вероятно разпознали се, а и комплексирали се). Чувствайте се свободни да нацъкате и на мен.
Бих ви посъветвал, приятели, само две неща - едно лично и едно свързано с конкретната тема:
1. Аз зная коя е най-хубавата кола. Тя е тази, която наистина човек иска, без значение е какво казвам аз, или друг.
2. Горещо препоръчвам да прочетете какво си е дал труд да ви напише въпросния УХУ (което е пълна глупост от негова страна, имайки предвид манталитета на народа, на който го говори, т.е. безкрайно вдлъбнатия и малоумен Бай Ганьо). Особено първия пост. Нямам представа кой е това, а и не ме интересува, но бъдете повече убедени, че знае точно какво говори и не си съчинява интернетски къси разкази. А аз щях да позная, повярвайте. Всичко, което ви е казал, е точно така, с малкото уточнение, че е описал състоянието на масовия (над 95%) внос, направо цветущо - истината е далеч, далеч по-гнусна. Той го знае много добре. И вместо господинът преди мен да се нахвърля типично по тъпобългарски, да прочете какво му е написал този УХУ пак. А аз имам глупостта изобщо да говоря по тази тема сред този народ, ама хайде

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 5d716873e4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

42.   Авторе, извинявай за обидата, признавам, че прекалих.

Понеже виждам, че не щеш малолитражка, ОК, не купвай такава, щом не смяташ, че ти подхожда. Аз не съм за малолитражка по принцип, а за нова. В този ред на мисли не може ли да събереш още кинти и да си купиш, пак по-висок клас, но чисто нова?

Реално погледнато няма да ти излезе много повече като пари, защото ще дадеш повече само в началото, но пък 5 г. забравяш за ремонт. Отделно си спестяваш много главоболия с размотаване по сервизи и с търсене постоянно на човек, с който да се консултираш, а това си е ангажиране и не е приятно постоянно да си зависим от някого и да го притесняваш непрекъснато.

Вярно, няма да е А5, защото те като нови наистина са доста над твоя бюджет, но може да е примерно някаква за 40-50 бона, което няма да е малолитражка. Ти ако си купиш А5 на старо, като си сложиш ремонтите и подкарването, то пак ще ти излезе толкова.

Не ме разбирай погрешно, всичко това го казвам, защото аз лично разсъждавах като теб и си изпатих доста. Само за 2 г. наринах още 2 пъти отколкото дадох за колата и накрая се принудих да я продам на безценица, защото не можех да и смогна на разходите. Просто искам да те предпазя от моите грешки. Не съм казал нищо с лоши намерения.

уху, аз аргументи съм дал. И математика съм дал и то с твоите цифри. Но ти не схвана идеята ми. Сигурно пак няма да ме разбереш, но ще повторя. За ТЕБ да, струва си да си купиш такава. На автора не му препоръчвам. И не, не съм фен на малолитражки, а на нови такива. Даже пак ще повторя, ако толкова не иска малолитражка да събере още пари и да си купи нова по-висок клас, макар и да не е точно А5, отколкото да рискува да стане абонат на сервизите.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 3b106537a5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

43.   Господа, целият спор беше ИЗЛИШЕН. Беше достатъчно да се каже, че КЕФА ЦЕНА НЯМА. Въпрос на гладна точка. Всеки има глава на раменете си, и сам си решава какво да прави с парите си. Аз като страничен наблюдател съм благодарен съм на "УХУ" за отделеното време и споделеният опит. Това за седалките и волана ми беше изключително интересно. Не съм и предполагам, до колко далеч се стига в авто къщите.
Не искам да нахалства и се извинявам на автора, че задавам въпрос в неговата тема, но бих искал да попитам, това със седалките и воланите прави ли се с ниският клас автомобили, които са с текстилни тапицерии? Също и какви препарати се използват за да скрият всички дефекти по таблото? Преди година си взех кола и 9 месеца таблото беше като ново. След това започнах да я чиста с мои си спрейове и препарати и изяло загуби първоначалният си вид. Пробвах с всякакви мазила, евтини, скъпи не се получи. С какво толкова се мажат таблата преди продажба?

 
  ...

...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 2fbbb993d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

44.   Посъветвайте ме, за добър автомобил, в който може 4има души да пътуват спокойно на дълги и международни пътешествия?

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 5d716873e4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

45.   43, кефа цена няма, ама само ако можеш да си я позволиш. На приказки всеки може да плати цената, ама като дойде време наистина да я плати, започва "ама това-онова". И цената се плаща не само в пари, ами и в нерви.

И братчеда казваше, че кефа нямал цена, ама после като почнаха проблемите бързо, бързо я разкара като мен, защото му се увидя.

Кефа е относително понятие. Ако се кефиш 1 месец да караш колата, а после 2 седмици я чакаш да ти я оправят, малко кефа се обезсмисля и се компенсира от изхабените нерви. Айде парите не ги броим, понеже виждам, че тук всички сте паралии и не ви вълнуват парите, а главния фокус е върху кефа.

Така че ако те кефи 1 месец да те кефи и половин да се нервиш, купи си 5-10 г. кошница и си се кефи и нерви на воля. Аз тоя филм вече съм го играл и нямам намерение да се лъжа втори път. То ако ставаше с 6-7 хилки 5 г. да поддържаш висок клас кола, както се опитва да го изкара уху или иху или какъвто е там, всеки щеше да кара такава кола.

Да, ама аз по улиците не виждам много такива. Защо ли?

Дано уху не чете това, че пак ще тръгне да ме убеждава как едва ли не с 200 лв оправяш цял двигател и как за 5 г. колата един път не влизала в сервиз. Аз не казвам, че лъже, но ще повторя и потретя, че това важи само за разбирачи като него, не и за повечето. За повечето си е чист късмет на какво ще попаднеш.

Аз лично предпочитам да не поемам прекалени рискове, когато давам 30 бона, а да заложа на сигурното ново. Щото нямам намерение после всеки да си оставям всичката работа и да обикалям сервизите.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 7f8de7633d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

46.   Благодаря на хората, които си дадоха мнението по нормален начин! Наистина се замислих и раздвоих между новата кола и старата кола. В интерес на истината гледах има за тези пари и нови готини коли като цяло... Пак благодаря ако инате още нещо за казване давайте ;)!

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: c58e72230e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

47.   43, У. Х. У. съм.
''Оправяне'' се прави на коли и по 2 хиляди лева.
При по-евтините коли когато всичко е много зле се купуват цели салони (разбирай седалки, кори на вратите и таван) от ударена кола от морга, сменят се и отвътре вече не можеш да познаеш почти нищо от живота й досега.
Когато нещата са горе-долу приемливи поначало текстилни седалки се разшиват и се сменят цели парчета от тях с нови, ако разликата е голяма се търкат с фина шкурка за да се докара износване на новият плат и да не е очевидно. При кожените салони зависи какви бои се използват, при по-евтини коли под 10к лв се използват сравнително евтини филъри и бои, които изкарват месец-два каране и започват да се лющят. Познават се по лекото ''залепване'' лятото и най-често мокрите кърпички им влияят много зле.
При по-скъпите бои вече доста трудно се хваща и само опитно око и ръка помага, трудно ще ти го пресъздам. При кожени салони също се сменят цели ''платна'', бордове и т. н. Гледат се шевовете. Никога не могат да бъдат докарани перфектно, дори и цялата седалка да е събрана от нулата, пак ще делят от тези на задната седалка, средния подлакътник и т. н.
Волани - правят се като нови, специално за Горубляне има 3-4ма човека, които ги правят така добре, че не можеш да познаеш. Почиства се старателно, всички грапавини и несъвършенства се запълват с филъри и се боядисва, лакове, матиран гланц или заглаждане с шкура, за да не стои бляскав. Не се правят волани с перфорирана кожа. Тоест правят се, но никой не се наема, тъй като е твърде трудоемко.
Педали и скоростни лостове по същата процедура. За всички педали се продават нови, китайски гумички, слагат се и се затъркват в единия край за да не изглеждат нови.

Ако хвана една кола и й приложа всичко това салона става толкова добре и достоверен, че малко хора ще го познаят. В същото време мога да върна километрите на 90% от компонентите в колата (разбирай ключовете, ключалките, АБС модула, кутията и навсякъде, където се записват километри по колата), добро пастиране отвън, добавки в маслото и горивото за по-мека работа и да не изпушва и кола на 650 хиляди км спокойно може да се продаде на баналните 143000 и новият собственик най-вероятно няма никога да разбере какво се е случило, просто ще псува марката, че е голям боклук и повече никога няма да си купи кола на тая марка.

Както казаха по-горе, това е розовата страна на нещата.
Често има случаи на тотализирани при удар коли които се режат на две половини и се заваря друга половина от друга ударена кола, изпъват се смачкани рогове на купето и какво ли не.
Вече не, че колите са по-нови и се лъжат по-трудно, но гръмнали еърбеци се лепяха и се пълниха с вестници, скубаха се светещи лампи от таблото и т. н. и т. н., роман мога да напиша.

Пак ви казвам, не си мислете, че ще прецакате системата.

В същото време можете да си купите кола и да се окаже, че някой като мен я е купил от представителството на МотоПфое в Италия, понеже старият собственик е взел новия модел, оставил е тази и просто е доплатил. Колата си е поддържана, наред и се продава в БГ без нищо скрито по нея. И такива има много, просто не са първите в ценовата листа...

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 5d716873e4
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

48.   47, ти като ми описа какви неща се правят, още повече ме уплаши от колите на старо. Щото и аз съм чувал легенди какво се прави и съм оставал потресен, но ти още повече ме уплаши. Особено това с двете половини направо ме разтърси.

Аз между другото не казах още нещо на автора. Споменах си, че съм си патил с ходения по сервизи и т. н., но не споменах, че веднъж с такава "хубава и гъзарска" кола ми се скъса карето в движение, при което предната дясна гума барабар с джантата легна на пътя в движение. И това без да съм се удрял.

Сами се сещате, че само ниската скорост ми спаси живота. Така че тия гъзарски коли понякога са толкова добре закърпени и замаскирани, че особено ако си баламурник като мен, може и да се отрепеш с тях.

Айде парите ги остави, дори и нервите по сервизите остави, ама си е опасно за здравето и живота понякога.

 
  ... горе^

...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 7f8de7633d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

49.   Добре пичове, авторът пише... Какво мислите за тази кола...
http://m. mobile. bg/details/11494412644885546 2014 година е, хубава е, комфортна е едва ли е карана 849274829478 км. Мнения по въпроса?

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 7f8de7633d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

50.   Пак съм автора и забравих да кажа ако е от значение че колата ще я карам максимум 5-6 години ако е от значение за вашето мнение.

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 8a79e9752a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

51.   На мен ми е чудно, още ли има хора, които вярват на родните автоджамбази? ! И малките деца знаят, че 99% от колите, които се внасят са тотална греда. За мен има 3 варианта:
Първи вариант - нямаш пари, събрал си 5 000-10 000 лева и искаш автомобил. Взимаш си втора ръка и задължително си оставяш едни поне 3 000 лева за ремонти и обслужвания. Това да имаш 10 000 лева и да си купиш кола за 10 000 е много голяма грешка, защото от тук нататък започват неволите с "майстори" и сервизи.
Втори вариант - имаш 25 000-35 000 лева. Купуваш си нов автомобил в ниския клас и забравяш за всякакви сервизи. Да, не е БМВ, нито Ауди А6, но е здрав и надежден. Освен това не мислиш какви китайски части да му купиш, че да е по-евтино, нито пък как да му махнеш филтъра за твърди частици. Ако караш по 10-15 000км. на година, както е в масовият случай дори след 10 години ще имаш стегната кола, на която можеш да разчиташ.
Трети вариант - имаш повече пари. Купуваш си пак нов автомобил, но вече среден или висок клас. Кой, каквото му е на сърцето. Тогава вече можем да говорим за истински комфорт. Както писах и по-горе, няма как един автомобил нов да струва 100 000 лева, а втора ръка 30 000 лева и да няма разлика. Разлика има и тя е огромна, колкото е разликата между двете цени. Да не говорим, че в 30-те хил. лева влизат разходите по транспортирането до България и печалбата на джамбазина.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 2fbbb993d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

52.   Сега остава, да отворим тема за риболов :)

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: bf84a1e4a0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

53.   А за 2000-2500 лв каква кола може да се вземе?

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker