Ще успея ли да оцелея напълно сам в чужбина? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121051)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3168)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18486)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

Ще успея ли да оцелея напълно сам в чужбина?
преди: 6 години, 9 месеца, прочетена 1703 пъти
Здравейте!
11-класник съм и винаги съм имал амбиции да уча навън.
За сега имам задоволителен успех в училище (5, 85), владея 3 езика - испански, руски и английски. Занимавам се с доста извънкласни дейности, членувам в организации, организирам събития.
Смятам, че тези критерии са ми що-годе достатъчни за някой западен университет, въпреки че винаги има какво още да се иска.
Наясно съм, че никога няма как да съм напълно сигурен, но чувствам, че съм готов да заживея самостоятелно навън. Имам един - единствен проблем - издръжката.
За разлика от повечето зрелостници, които заминават в чужбина, аз не произлизам от богато семейство и родителите ми нямат никаква възможност да ме издържат, дори и един месец.
Винаги съм мечтал за Скандинавия, Испания или Канада, но за момента да бъда там ми се струва като някаква утопия.
Ще успея ли с почасова работа да синхронизирам учене и работене и заедно с това да се издържам НАПЪЛНО сам, като само семестриалната такса се покрива от родителите ми?
Благодаря предварително! :))

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 9 месеца
hash: 8f5c372bd0
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Според мен ако работиш здраво ще можеш.

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 798f31e392
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Можеш да подадеш докоменти за стипендия :)

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 63e4981afa
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Когато има желание, има и начин. В Холандия например има много специалности на английски език. Проучи, дали и в кой университет ще си харесаш специалност и какви са изискванията за кандидатстване. Като гражданин на ЕС имаш право да кандидатстваш за държавна стипендия, която се определя от доходите на родителите ти. Най-вероятно ще ти дадат горния размер на стипендията, който е ок. 400 евро /по-скоро 380 евро последно/. Първите 3 до 6 месеца тая стипендия се води безвъзмезден подарък, след това държавата има условие към студента. Той задължително трябва да се дипломира в срок от 10 г. от записването си. В противен случай трябва да връща парите. Тая стипендия с малко по-голям късмет може напълно да покрие наема на стаичката за студент. Освен това имаш право на кандидатстване за студентски заем от холандската държава. Няма нищо общо със "студентските" заеми, отпускани от нашите банки. За да можеш да получиш студентско финансиране, имат обаче изискването да работиш 56 ч. месечно (средно по 15 ч. седмично). Ти трябва да си потърсиш работата и да им предоставиш договор за назначението. Парите от заема ще получаваш по сметка всеки месец, като по сумата накрая ще започнат да текат лихви след дипломирането ти. Същевременно, ако работиш по-малко от изисквания минимум часове на месец, ще ти спрат финансирането. Желателно е все пак да не се претрепваш с много работа, ако искаш да имаш време за учене. Единствената уловка е, че до отпускането на стипендиите и оправянето на всички документи по студентското финансиране, ще ти трябват парите за няколко месеца издръжка /в добрия случай към 3-4 месеца, но може и малко повече/. После ще ти изплатят наведнъж със задна дата стипендията.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 5a18442090
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Да!

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 785ef56be7
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Цялата информация можеш да си я намериш с подробности в интернет, но общо взето има стипендии и кредити, с които можеш да избуташ едно образование на запад. Не мисля, че можеш да работиш в смисъл да си покриваш издръжката - на запад има правила за това колко могат да работят студентите (20ч седмично). Можеш да работиш нещо, с което да си докарваш странични доходи, които да са ти от помощ, но не и да се издържаш от това.

 
  ...


...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 7bc32b7602
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Имаш много време за проучване, потърси университет, който предоставя стипендии. Има и фейсбук групи на студенти в чужбина, влез в някоя от тях и попитай, те ще могат да ти дадат много повече информация от нас. Скандинавските държави са много скъпи, а и без езика трудно ще намериш работа. От друга страна, с тези езици си чудесен кадър за туризма. Опитай се да работиш през ваканциите, за да можеш да спестиш малко пари преди заминаването ти. Ако трябва, работи 1 г. в България, за да можеш да се издържаш първоначално. Важно е да имаш пари, защото в чужда държава никога не знаеш какво може да се случи, а ако се разболееш, не можеш да разчиташ на помощ. Отиди с план, подготвен, ако се ориентираш към определена държава, започни да учиш езика, докато си тук. Много е важно да можеш да се справяш в битови ситуации - мит е, че всички в чужбина знаят чужди езици. Бъди усмихнат, позитивен, визуализирай успеха и ще видиш, че мечтите ти ще се сбъднат. :)

 
  ... горе^
преди: 6 години, 9 месеца
hash: e0eefee3c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Зависи в коя държава отиваш. Това, че знаеш езика ще ти е голям плюс. Възраста в която заминаваш е хубава и можеш да се адаптираш, ако създадеш приятелства ще ти е яко. Бъди по-уверен и вярвай, че ще можеш.. щом го задаваш този въпрос тук, най-вероятно го задаваш и на себе си. Е как би отговорил ти?

Няколко неща, които ти гарантирам, че ще ти се случат там.
-Ще порастнеш по бързата процедура, ще си разшириш светогледа, ще създадеш нови приятелства и ще изгубиш стари.. :) Това мога да ти кажа аз от моя опит в чужбина, но при всеки е различно. Имам приятел, който заживя в италия, научи италианския по-добре от италианците, записа се да тренира футбол и в момента е в голям италиански отбор. Кара пистов мотор и обикаля Италия.. Други приятели имам, които си изпатиха..

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: de7c2c6ba2
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Има много безплатни университети в Европа. Потърси "free tuition european universities" в гугъл.

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 36dab81aee
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   умно момче си, ще се справиш! Можеш да запишеш в български университет и след 1 година да заминеш по програма Еразъм. По тази програма ти отпускат 500Е на месец да учиш и ако ти харесва има варианти да останеш..
П. с. В Германия образованието е на много добро ниво и таксите са от рода на 100-150 евро на семестър. Успех!

 
  ... горе^
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 998c6a7d4c
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Ами трябват ти пари за два месеца там и едни за резерва за обратен билет, в случай, че съвсем го закъсаш. Първо спечели началния капитал. После бъди готов да работиш каквото има когато го има, а не когато искаш. Следването ти ще се проточи. Аз се издържах сама - следвах седем години. Бакалавър и магистър общо. Първите две само на гадни работи. След това платена практика по специалността (мизерно платена, с паралелна работа за издръжка). След нея вече все по-чисти и приятни и най-важното, свързани с професията неща. С дипломата и с опита не съм имала никога проблеми след университета за работа. Започнах на 3. 000, сега взимам 4. 100 евро месечно, седем години по-късно. Направи си сметката. Или сега да си дадеш младостта за бачкане и учене, но после да си осигурен, или да си гледаш кефа и младостта, но после гърч.

 
  ...

...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: d8077e19df
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Без стипендия няма да успееш. Стандартът е висок. Проучи добре университетите и разбери какви са възможностите да получаваш стипендия. Освен това, трябва да имаш някакви пари, когато пристигнеш, защото работа едва ли ще започнеш веднага. Щом ще кандидатстваш в чужбина, значи няма да се явяваш на кандидат-студентски изпити, а като си добър ученик, матурите няма да са проблем за теб. Затова използвай последната година преди заминаването да поработиш, за да си събереш пари. С трите езика, които знаеш, би могъл да бъдеш добре платен в някой кол-център или да си намираш работа като фрийлансър.

Alpha, ж. 27

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: f27f0e98c8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   По принцип на повечето хора, които искат да заминат в чужбина, основният проблем ни е издръжката. Имам приятели, които работят и учат в други държави (не тези, които си изброил) и се справят. Но с голяма финансова подкрепа от страна на родителите. Естествено много зависи в какъв точно колеж/университет ще учиш с пълна/непълна/без стипендия. В Англия, например, има ограничение относно броя на часовете, в които един учащ може да работи и разни други условности, с които не съм наясно. Братовчед ми пък учи в Германия, работи 3 дни в седмицата и успява даже да праща малки суми на родителите си. Така че много зависи от държавата и конкретния град.
Във всеки случай разбирам те и УСПЕХ.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 9 месеца
hash: b338c249ce
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   От Автора :
Благодаря за отзивчивостта и бързите отговори, както и за подкрепата! :)
Ще се радвам да прочета още мнения и опити, свързани с образованието навън.
Виждам, че повечето коментирали визират Германия. До каква степен това, че не знам немски ще ми е в пречка да си намеря работа, която да покрива основните ми нужди?
Н5, благодаря за полезната информация! Определено ще се поинтересувам повече. :)
Н12, радвам се за Вас! :) В която държала сте била, ако не е тайна?
Благодаря отново!

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 405604c36a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   От 12: Бях и още съм в Германия. Немски ще ти трябва, ако искаш насам да дойдеш. Не знам дали е за радване, но благодаря. Просто всичко си има цена.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker