Как да преодолея травмата, болката и желанието за отмъщение окончателно? Как да простя и забравя? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120684)
 Любов и изневяра (29590)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9553)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7286)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1731)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

Как да преодолея травмата, болката и желанието за отмъщение окончателно? Как да простя и забравя?
преди: 6 години, 5 месеца, прочетена 1972 пъти
Здравейте, различни хора, събрали се на едно място в този сайт. Искам да разкажа една дълга и истинска лична история, поднесена по мой собствен начин. Бих желала да чуя вашите гледни точки и да запазим добрия тон.
Жена на 33 години съм. Не съм вече нито толкова млада, нито толкова глупава, колкото бях на 20, когато започна историята ми. Бях в обтегнати отношения с моето семейство, карахме се през юношеските ми години, стигна се до големи драми и не исках те да ми плащат нищо, намерих си работа и избягах от вкъщи. Исках да се махна от моя град (Стара Загора) и да съм далеч от тях. Като се замисля сега за кавгите ни, си давам сметка за какви глупости за били и колко грешна съм била. Но нека продължа. Намерих си приятел от София, 14 години по-голям (аз съм 84-ти, а той - 70-ти набор). Той беше всичко за мен - висок, красив, мистериозен, но чаровен, много интелигентен и забавен. Доста идеален, за да е истински. Създаде един фалшив свят, в който да живеем и аз се излъгах. Веднага се съгласих да заживея с него, след като няколко пъти се бяхме видели и уж ми предложи да сме съквартиранти. Преместих се в Лозенец. Да, той е богат и успял мъж, но не затова го бях избрала. Вместо като съквартирантка, той веднага ме прие като "приятелка", забрани ми да плащам сметките редом с него и да му плащам наем. Аз веднага си намерих работа, изкарах и курсове за иначе "мъжки" занаят и щях да получавам повече пари, макар че повечко щях да се натоварвам физически. Тогава започнах и връзка с него, която някак просто беше предопределена. Не защото се чувствах длъжна, а защото той ме привличаше нечовешки. Един ден просто се награбихме и така. Постепенно той превзе живота ми. Отказа ме първо от работата, която планирах да започна. После започна да ми казва, че няма нужда изобщо да работя и като сервитьорка. Аз не се съгласих този път да се огъвам, но той започна с мотиви за ревност и накрая поддадох. Станах домакиня. Той ми забрани вкъщи да пипам нещата, защото бях неговата "принцеса". Едва сега разбирам, че това беше начинът му да ме контролира и доминира. Защото като не работя и не правя нищо за него, а той за мен - да, така той няма да ми е длъжен, а аз на него - да. Много хитър план.

Постепенно той ограничи контактите ми първо с приятелите мъже, после и с приятелките, а накрая - със света изобщо. Манипулираше ме срещу всички. Исках да се извиня на нашите, но той ме настрои, че това са хора, на които не им пука за мен и не ме уважават. Тези манипулации и лъжи продължиха повече от 5 години. После стъкленият свят и загражденията му просто започнаха да се пропукват, аз съзрявах все повече истини, намерих негови разговори с други жени и установих, че това е нарцис, патологичен лъжец, женкар и женомразец едновременно, дори социопат бих казала. Опитах се да си тръгна и това вече почна с насилието. Първо емоционалното. Че не ставам за нищо, че благодарение на него съм нещо и обществото ме приема, дори ме определи като държанка и к*рва, а той беше първият и единствен мъж в живота ми. Нарани ме, но не склоних глава. Тогава започна и побоят. Пляскал ми е шамари и ме е скубал, по-грубо не ми е посягал, но това е въпрос на уважение, не на сила. Веднъж щеше да ме удуши и ми каза, че ако реша да го напусна или той ще ме убие, или ще се наложи аз да го убия, защото нещата няма да станат доброволно. Това беше "перфектният" мъж. Той ми взе ключовете и ме заключваше дори често. А лъжеше, че ги забравя някъде.
Един ден просто ми се отвори възможност и избягах без багаж, само с портфейл със скрити пари и дрехите върху себе си. Отидох при най-близките си, моето семейство, което не ме беше виждало 7 години! Само се бяхме чували в хладни разговори. Колкото и хладнокръвна да бях, пред тях просто рухнах и тогава исках да се почувствам слаба в ръцете на мама и тате. Те някак си знаеха, предчувстваха какво е станало и плакаха с мен, не ме съдиха. С времето продължихме напред, поисках им прошка и те ми я дадоха. Сега сме по-близки от всякога. Разказах им всичко, колкото и трудно да ми беше. И до ден днешен не съм си простила съвсем. Но и аз си получих заслуженото по един извратен начин.
Сега вече си имам прекрасен приятел, с когото планираме сватба и бебе. Уча задочно психология, работих доста и спестих добра сума пари за бъдещето. Прекрасното ми семейство винаги помагат и бдят над мен като орли. Избрах да изучавам тази наука неслучайно, а с мисълта да се преборя с демоните си и да помогна на други хора в нужда. Но ето, че в живота ми отново се появи онова жалко подобие на мъж. Намерил ме е в социалните мрежи и ми праща искрени молби и стихове за прошка. Не, за да се върна при него, което никога няма как да стане. Просто да простя, да се видим очи в очи, да говорим и да простя. Освен психолог, аз съм и вярващ човек, който вярва в силата на прошката, но въпросът е, че всичко има граници. Може ли това да се опрости? Трябва ли? Все пак моят грях може да е бил голям, но неговият беше огромен! Такъв човек, който за 7 години не се променя, дали някога се? Какво да правя? Отново се чувствам слабото и беззащитно момиченце, което големият успял мъж ще смачка, било то емоционално или физически. Как да говоря с приятеля си за това? Той сигурно ще изгуби контрол, защото знае за миналото и много ме пази. Трябва ми неутрално мнение. Ако не простя, заставам на едно място. Но дали мога да простя и да се освободя? В себе си тая още агресия към този мъж и искам да го боли поне 1/10 от начина, по който мен ме боля. Все пак съм наранена жена и въпреки че не вярвам в зодии, имам някои прилики с моята - скорпион. Но от друга страна, ако и аз направя злина, няма да се почувствам по-висша. Какво бихте направили на мое място?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 5 месеца
hash: 4f9e2eff41
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   В никакъв случай не се срещай с онзи психопат. Ще си навредиш до такова ниво,че единствения изход няма да ти хареса. Защо си го причиняваш? Мисли за себе си,все пак учиш психология. Да забравиш някой е най-голямото наказание.

 
  ...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: 838679ee9e
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Това е минало, не виждам смисъл от емоции. Общо взето и историята е класическа, по възрастният мъж си купува любов.

 
  ...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: 1a18d93641
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Виж, това, което си правила през тийнейджърските си години е малко или повече нормално. Всеки има своя 'бунт' като юноша. Добре, че си се разбрала със семейството си. За този мъж... Ще ти кажа нещо, което може и да не ти допадне. Прости му в себе си и го изтрий от всякъде -социални мрежи, телефони и пр. Безразличието е най-голямото наказание. Ако си скорпион може би ще ти се иска да му отмъстиш. Но... Не се връщай назад, не си губи времето и енергията с него, продължи напред и си гледай сегашната връзка. Животът ще го накаже достатъчно.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 5 месеца
hash: d63e0b2c82
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Още е рано за прошка, щом емоциите са толкова силни и раната още дълбокa. Прекъсни засега контакта, за да не се нараниш повече. Ще усетиш, когато си готова да простиш и да го оставиш наистина в миналото, повярвай ми няма как да го сбъркаш. A, засега изчакай - движи си твоите неща и се грижи за близките си, остави го него.

 
  ...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: 7bd69834e6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   И аз съм скорпион
просто зачеркваш миналото, живееш в настоящето и ако се колебаеш и сегашният ти партньор разбере мотивите за колебанието, се излагаш на огромен риск да да се отдръпне от теб. щом ще градиш бъдеще с него, а не можеш да спреш за миналото. Това е повече от изневяра, повярвай ми.

 
  ...


...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: 7ca6ffdb7b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Оо няма да има прошка гарантирам - видите ли се ще бъде мазен хлъзгав уклончив ии със сигурност няма да каже че е виновен. Веднъж си избягала - недей да рискуваш. Той е много манипулативен и няма да те остави - о ето вече си се хванала - проучил е дали ще му отговриш ии действа за следваща стъпка. Не знаеш емоционашното му състояние докуде е. А и на мъжът ти със сигурност няма да му хареса. Ако толкова държиш - отидете двамата. Модерни времена сме - прпшка може да се дава и онлайн. Да не говорим че е по добре да ходи в църквата да си я иска. Съвет - далеч далеч далеч

 
  ... горе^
преди: 6 години, 5 месеца
hash: fb04562306
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Не зaбрaвяй че, този човек е мaнипулaтор! Не му вярвaй! В никaкъв случaй не се срещaй с него, особено нaсaме!
Сподели спокойно с приятелят си и с него седни и отвори фейсa или където тaм ти пише и се освободи с "оо, отдaвнa съм простилa, щaстливa съм и изобщо не мисля зa минaлото"!
И крaй! Не допускaй повече контaкти, нито дa ти пише, нито стихчетa и тем подобни!
Дa простиш е чувство много лично и интимно! Не е зaдължително дa го споделиш дори с човекa който ти е причинил всичко зa което прощaвaш! Прощaвaш нaй-вече зaрaди себе си, ти дa не носиш отровa в душaтa си. Успявa дa те мaнипулирa дори сегa щом въобще мислиш зa евентуaлнa прошкa очи в ичи, тоест-срещa. Почти те е "зaлъгaл" отново. Учиш психология, е, зaпитaй се зaщо имaш ТИ нуждa дa се видите очи в очи тa дa му прощaвaш. Зaшо ТИ имaш нуждa дa видиш очите му? Искaш дa видиш че, съжaлявa? Че се е променил? Или просто дa му "нaтриеш" че сегa си обичaнa и щaстливa? Кaкъвто и дa е отговорa, товa твое желaние те прaви емоционaлно зaвисимa... още!

 
  ...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: b788e67792
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   В никакъв случай и при никакви обстоятелства не се срещай с него, не му давай информация за тебе, адреси, къде и какво работиш/учиш и т. н. Кажи му, че му прощаваш, но си затворила тази страница. Смени си името, за да не те намери, внимавай какво коментираш и качваш в мрежите. Когато се омъжиш вземи името на мъжа си.
Години ще ти трябват да осмислиш всичко, дали ще простиш времето ще покаже

 
  ...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: 9a9588e62a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Учудвам се, че най-голямата ти грижа е прошката към този човек. Преди, религията, прошката и всички останали глупости има едно най-първо нещо-това е инстинктът за самосъхранение. С кой акъл, след като едва си се отскубнала от този социопат, си се изтъпанчила в социалните мрежи? А сега искаш и да се срещнеш с него? Не проумяваш ли, че той може дори да те убие? Не, не е невъзможно. Защото, така както ти изпитваш омраза към него, така той много хубаво може да си реализира омрзата към те? Или да ти съсипе живота и отношенията с приятеля ти и родителите ти? Къде са всички тези хора, които са ти помогнали да изплуваш? Знаят ли какво се случва, как ще го приемат.
Държиш се като абсолютна жертва. Ти не можеш да си психолог, без ти да си стабилна психически. Няма как да си опора на хора с проблеми, след като ти не можеш да решиш своите.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 5 месеца
hash: d4c30a6b1a
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Прошката е нещо, което се случва душата на човек. И да отидеш да се видиш с него, това не значи, че вътрешно си му простила.
Прости му, освободи душата си от стаената негативна енергия, преодолей я заради себе си.
За виждането с бившия - сподели с приятеля си и чуй какво мисли по въпроса. Ако е много против, няма смисъл да се караш с него заради онзи, не си заслужава. В такъв случай мисля, че един телефонен разговор ще е достатъчен.

 
  ...

...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: e0166f3280
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Ехоооо, осъзнах се! Кажи, че си му простил, но забрави за срещите! Сама се поставяш в позицията на слабата, но си силна, не би се измъкнала, ако беше слаба. Недей да му продаваш пръст, че ще ти от хапе ръката и ще береш много ядове! Стой колкото се може по - далеч от него, не му позволявай дълги разговори, бъди кратка, точна и ясна! Момиче, много внимавай, сигурна съм, че не се е променил, просто е добър оратор, а ние се за пленяваме по приказките и забравяме останалото!

 
  ...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: b50a6338a7
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Твоето желание да му отмъстиш, да направиш така, че да го боли колкото се може повече, е проекция на твоето чувство (неосъзнато) за вина към този мъж. Да, само не скачай веднага срещу така огласения парадокс. Защото, както навремето си се чувствала тотално права пред семейството си и си ги наранявала, колкото си искаш, със същото отношение и същия буквално характер си се проявила и във връзката си с този човек, когото тук прословутата женска солидарност веднага масово и безпрекословно обяви за социопат, убиец и какво ли не. Защото всички твои доноси срещу бившия ти приятел тук са, разбира се, абсолютно едностранни - издаваш ни неговите реакции, но, естествено, спестяваш това, което ги е предизвикало. Затова желанието ти за мъст не е нещо друго, освен проекция на гузната ти съвест. Ето, със семейството си сте се разбрали, видели сте се очи в очи и сте си простили, - по-точно, те са ти простили, след като си разбрала вината си. А самият факт, че той те търси и ти пише стихове, говори, че си имала и може би още имаш много голямо значение за него. Но това явно не те интересува, а гледаш да уредиш себе си - по най-егоистичния и себичен начин, както винаги си правела в живота, защото, ако беше иначе навремето просто нямаше да приемеш да ползваш безплатно неговото помещение, като пример, да кажем. Сега искаш да почнеш на чисто с новия ти приятел - няма да стане, защото ти си си същата. На първо време пак всичко ще е розово, а след това кармата ще си каже тежката дума. Това жените в голяма си част са доста лекомислени и повърхностни същества.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 5 месеца
hash: d4a098f5af
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   Авторке след като се интересуваш от психологията трябва вече да знаеш че всички нарцисисти са също така и социопати, за тях нормалните човешки чувства като емпатия и съчувствие не съществуват. Термина за това е нарцисистично и асоциално личностно разстройство.
Друго което трябва да ти е известно е че хората претърпяват промени в характера лесно до началото на 20те, след това става много по трудно човек да се промени. А специално тези страдащи от горепосочените психични разстройства не се променят, защото не виждат причина да го правят, поради факта че винаги виждат себе си като правата страна.
Нима смяташ че след 5 години тормоз изведнъж този човек се е променил абсолютно и съжалява за всичко което ти е причинил. До момента не ти се е случвало да ти се извинява, за това думите му ти се струват искрени, но те са толкова фалшиви, колкото и доводите с които те е откъснал от околния свят по-рано. Прошка трябва да бъде даване само и единствено при наличие на истинско разкаяние. В момента в който го направиш пред този ще се почувстваш сякаш си сгрешила в нещо и той е онеправдания, което също ще засили неговото нарцисистично вярване че той не може да греши в нищо.
Недей да прощаваш каквото и да било, нито частица. Дори бих препоръчал съвсем ясно, но спокойно да му кажеш че всичко което ти е причинил е ужасно и неправилно, не му се доверяваш че се разкайва истински и заради това не можеш да му дадеш прошка. След това го блокирай и да се оправя самостоятелно. Ако започнеш отново да комуникираш с него ще бъде съвсем лесно да те оплете в мрежите си без да усетиш. С времето като навлезеш по-дълбоко в психологията ще разбереш какво и защо.

 
  ...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: fb04562306
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Н 13, психолог ли си? Погрешнa ти е "тaктикaтa"/ препоръкaтa. Изрaзявaнето нa емоция, в случaя негaтивнa (че не му е простилa) ще му дaде повод дa нaтисне повече, зaщото изрaзявa емоция, зaвисимост. Единствено aбсолютното безрaзличие би го откaзaло. Нямa зa кaкво дa се хвaне, той е човек мaнипулaр, a мaнипулирa чрез емоционaлни "финти/ фокуси". И тя е зaвисимa още от него. Виж, че дори обмисля дa се видят "очи в очи". Кaкто и дa се държи и блъфирa пред него, той ще я прочете нa мигa.
Той реaлно нямa нуждa от нея, просто му е готовa, обрaботенa вече и вероятно сaмо искa дa си потвърди колко е велик и че още я държи по някaкъв нaчин. Aко пък сaмa пропълзи след него йеее, докaто си лови други лaбилнички, тя ще му е домaшният отдушник в нaй-грозните възможни вaриaнти. ТЯ имa нуждa/зaвисимост дa го види, a е слaбa...
Н 7

 
  ...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: 27df9a5c1b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   Този човек никога няма да се промени! Недей да се срещаш с него, защото имам странното предчувствие, че иска да довърши започнатото, когато те е душил за врата. Зачеркни го и отдай внимание единствено и само на семейството си. Обърнеш ли се назад, ще видиш само мъка.

Бъди разумна!

М на 42 г.

 
  ... горе^

...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: d4a098f5af
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   Номер 14 - не съм препоръчвал влагането на каквито и да е чувства в отговора на девойката към този мъж, а просто хладнокръвна констатация на фактите и блокиране. Но донякъде си прав(а), че той просто трябва да спре да съществуа за нея, най-малкото защото такъв тип не е читаво човешко същество.

 
  ...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: 8494184a90
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   Звучиш като съвършен егоист, като човек с прекомерни претенции, като човек който мисли собственост в рамките на семейството. Винаги са ме отблъсвали хора като теб. Дано намериш сопокойствие... Само ме е жал за потенциалните ти пациенти, че човекът който ще се грижи за психичното им здраве, самият няма да е здрав.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker