ПУ - университет или забавачница? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121049)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

ПУ - университет или забавачница?
преди: 6 години, 6 месеца, прочетена 1827 пъти
Пиша тук с цел да изразя възмущението си от организацията на образователния процес в ПУ, и в частност, разпределянето на отговорности между преподаватели и студенти. Първо, смятам, че след като студентите имат право да използват материалите, предоставяни от университета, то достъпът до тези материали трябва да бъде управляван по рационален начин, като целта е да бъде максимално отворен към всеки студент. Но какво се получава всъщност? Избира се отговорник на дадена специалност и курс. Той е назначен към и от университета. Дотук добре, но след това в картинката влиза още един отговорник измежду студентите, избран на базата на някакъв произволен критерий, като "ми той е от града", или "има красиви сини очи". И този човек започва да "преразпределя порциите" - кой студент от съответната специалност и курс каква информация получава, кога, и дали въобще я получава. Смятам, че това е крайно некоректно, и че не е редно един или групичка от студенти да решават дали друг или други студенти ще получат важна за обучителният им процес информация.


Второ, макар че е доста разпространен начин за споделяне на информация, разпространяването на учебни материали, конспекти и реферати по социалните мрежи изглежда изключително непрофесионално, и вместо да бъдат използвани вътрешно-академични мрежи за разпространение, стигаме до ситуация при която регистрацията във Facebook е едва ли не задължителна за завършване на съответната специалност. Е, каква е ползвата от университетските сайтове, в такъв случай? Разбирам, че от администрацията ги е домързяло да подновяват информацията и да качват необходимите на студентите материали своевременно, но това не е оправдание за нехайство и е друга проява на непрофесионализъм.


Трето, подобен подход поражда антагонизъм между студентите, защото не всички студенти се вписват в идиличната купонджийска картинка на университетите, и ако човек не е част от пиянските клики, има реална опасност той да бъде отлъчен и от мрежите, в които се споделят гореспоменатите учебни материали. Питам аз, на какво основание претендират от тези университети за професионализъм след като подобни съображения са част от учебния процес? И могат ли въобще тези хора да обявяват и налагат претенциите си след като те самите не се придържат към собствените си университетски правила?


На този етап, времето за "отговорници" отдавна вече е минало. Не сме в гимназията или детската градина. Университетът е предимно индивидуално изживяване и опит, и е абсурдно завършването на даден студент да зависи от хора, които може и да са там единствено заради едната диплома или престиж. И всичко това с подкрепата на администрацията. E, как да не бъде мотивиран човек да продължи?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 6 месеца
hash: deb7cc8b21
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Това същото трябва да го пишеш до декана на факултета ви, а ако той не те вземе на сериозно - направо до ректора!

Тука може да помрънкаш, да те подкрепим, аз те продкрепям, но реална полза няма да има.

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: eb871c7ca6
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   ПУ-пълна пародия на университет! Много се радвам, че рано го осъзнах и напуснах!

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: cfece2d2f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Ох, аз търпях това цели четири години! Що нерви се потрошиха, дори и не искам да си спомням. Имаш два варианта: или издържаш или се махаш. Не знам дали си заслужава. В другите университети не знам дали е по-различно, проблемът по-скоро май е в хората. Народът е яко изпаткал.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 59f30b7e16
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Аз уча в университет в София, но за първи път чувам за отговорници и тем подобни. Подаваш жалба до декана, до ректора. Както са коментирали преди мен, напиши това, което си написал и на нас. Дано те чуят.

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 83a84809de
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Бъркаш за три неща:

1. Публикуваш темата си в неправилен раздел. Това е проява, или на небрежност, или на неуважение.

2. Подценяваш Фейсбук. Мегакорпорации използват платформата му, като система за легитимиране. Хубав-лош, това е.

3. Гледаш пренебрежително на социалните умения. Групата винаги побеждава индиввида. Или се научаваш да си част от групата, или се научаваш да си аутсайдер. Ти искаш да си самодостатъчен темерут. Хората обаче не обичат самодостатъчните темерути и ги прецакват. Ти си в университет, за да се учиш, започни с пропуснатия от гимназията урок "Как се общува с хората? ".

Дядо Торбалан

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker