Пари от бюрото по труда ? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121152)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18513)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

Пари от бюрото по труда ?
преди: 6 години, 2 месеца, прочетена 1127 пъти
Здравейте
Момиче съм на 23 с работен стаж 4 години.

Има ли как да ме съкратят без да се налага работодателят ми да ми плаща обезщетение и да мога да взема обезщетение 60 на 100 за 6 месеца от бюрото по труда вместо минималното ако напусна
С предизвестие по мое желание?

моля за съвети?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 2 месеца
hash: f3572a3519
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Аз не разбрах дали се страхуваш да не съкратят или просто търсите начин с работодателя ти хем да те съкрати, без да ти дължи обезщетение, хем да си взимаш обезщетението от държавата.

Ако си в изпитателен срок, може да те уволни по всяко време без обяснения и без обезщетения. Ако не си - може да те съкрати при определени условия, но трябва одобрение от инспекцията по труда, има си процедура и не е толкова просто. Тогава ти дължи обезщетение по чл. 222 от Кодекса на труда. Ако ти самата искаш да се самосъкратиш, най-лесния вариант е да не ти плати текущата заплата до съответното число на месеца и ти после имаш право да напуснеш по чл. 327 без предизвестие и с право на обезщетение от държава.

Ако напуснеш сама по своя воля, без той да е нарушил правата ти, тогава ти се полага само социално обезщетение от държавата, което е по 7,20 лв на работен ден в продължение на 4 мес.

Има вариант да напуснеш сама и после да се разбереш с някого, който има фирма да те назначи фиктивно за 1 ден и после да те уволни в срок на изпитване и тогава да имаш право на обезщетение 60%.

 
  ...
преди: 6 години, 2 месеца
hash: 21a61942cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Съгласен съм с №1.

Виктар 420

 
  ...
преди: 6 години, 2 месеца
hash: 2fe10cbde2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   От автора

N1 благодара за изчерпателният отговор

Може ли по подробно да ми обясниш ако искам да напусна по чл. 327
Какво трябва да направя ?

Също дали обезщетението ще е 60 % ?

П.С. Опитвам се да намеря начин да взема обезщетение по голямо от минималното тъй като имам възможност да започна стаж в една фирма (неплатен)
и с 200 лв за 4 месеца няма как да се справя.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 2 месеца
hash: f3572a3519
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Ами по чл. 327 примерно ако в трудовия ти договор пише, че до 20-то число на месеца трябва да ти се плаща заплата за предния месец, а ти до 20.03. не си си получила заплатата за февруари, на 21.03. имаш право да пуснеш едно уведомление до работодателя, с което прекратяваш договора си едностранно, считано от 22.03., т.е. изкарваш си 21 на работа и от 22 вече нямаш ангажименти (даже може считано от 21, т.е. на 21 отиваш само да си пуснеш уведомлението, без да работиш). Това не е молба, защото работодателя в случая няма право да ти разрешава, т.е. ти не го молиш, а само го уведомяваш, че считано от утешния ден напускаш и готово.

Обаче задължително трябва да споменеш члена, защото в заповедта за прекратяване на трудовия договор, който той ще издаде трябва да пише по кой чл. се прекратява. Ако ти не си го споменала, може да се направят на ударени и да ти пишат чл.325 по взаимно съгласие ид а те прецакат с помощите. Трябва изрично да напишеш по чл. 327 (1), т.2 КТ.

После в 7 дневен срок отиваш в бюрото по труда със заповедта и си готова. Обаче ако в договора ти не пише изрично до кое число ти се плаща заплатата - проблем.

Отделно като се регистрираш в бюрото, те започват постоянно да ти търсят работа. Ако ти намерят, си длъжна да отидеш ид а кандидатстваш. Имаш право на 2 отказа, на третия ти спират помощите.

По приницим ние им пишем, че не ги одобряваме за работа по преценка на работодателя, защото ако пишем, че е по техен отказ, ще им спрат помощите. Но не знам тези, при които ще кандидатстваш, ще са склонни на такъв компромис.По принцип в бюрото пишат обяви работодатели, които не могат да си намерят служители, демек работата не е привлекателна или заплащането е ниско. И съответно вероятността да те одобряват е висока. И може да не искат да правят компромис, за да те принудят да почнеш при тях. Айде първите 2 пъти ще откажеш, обаче на третия отказ проблем.

А и не знам как ще съчетаваш ходене по интервюта със стажуване. Трябва постоянно да искаш разрешение да излизаш. Нямаш право да не ходиш на интервю, защото край с помощите.

Не знам дали ако си на неплатен стаж, не могат да направят компромис и да не те пращат по интервюта, но трябва да питаш в сайта им (на бюрото или НОИ). Има си секции за тази работа, но можеш направо и мейл да им пишеш или по телефона.

 
  ...
преди: 6 години, 2 месеца
hash: 2fe10cbde2
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   от автора :

Супер
Благодаря за информацията
:)

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker