Какво се случва с чувствата след време? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120671)
 Любов и изневяра (29587)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18389)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

Какво се случва с чувствата след време?
преди: 13 години, 23 дни, прочетена 6263 пъти
Няма да разказвам история, по-скоро ще помоля вас да разкажете своята история, своя опит или просто да споделите мнението си. Интересно ми е какво мислят хората с дългогодишни връзки по отношение на чувствата. Знам, че при всеки е различно. При някои в началото са силни, но с времето намаляват, при други е точно обратното... Но съществува ли варианта ако те са били силни и дълбоки да останат такива дори след да речем 10 години. Има ли такива чувства - постоянни и непроменени независимо от времето, независимо от всичко и всички? Или пък с времето изчезват.. еволюират по скоро в привързаност? Изпитвате ли онази тръпка към половинката си, която сте изпитвали преди?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 13 години, 21 дни
hash: 8051c96502
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   "Всичко тече и нищо не остава същото" е казал Хераклит от Ефес преди 2500 години. "Единственото сигурно нещо на този свят е промяната" е казал Буда (Сидхарта Гаутама) почти по същото време. Защо чувствата да правят изключение от това абсолютно правило?
Ако говорим за влюбването - то е нестандартно състояние за духа и тялото, и като такова може да трае до 2 години, след това човек се "самоизлекува" от него. Какво ще остане след това зависи от много неща, но най-вече от това доколко си пасват двамата, доколко се уважават взаимно, каква е степента на житейското и духовното им развитие и т.н.
Ако говорим за голямата, вечната, всеобхватната Любов, то тя има много малко участие в отношенията мъж-жена (или другите им комбинации...) и едва ли е достъпна за дълго в човешка/телесна форма, освен ако човекът не е просветлен.

 
  ...
преди: 13 години, 21 дни
hash: 0e2e352878
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   добре казано 2. - значи аз съм от „просветлените„, защото обичам и даже съм влюбена в един и същи мъж 11г. Тръпката я има като в началото, колкото и да е странно.
Моята тайна е може би, че нямам никакви претенции, не задушавам, а давам свобода на мъжа ми да се развива и като самостоятелна личност. За мен той е специален, като се видим, въпреки че живеем заедно, винаги ще се прегърнем и целунем, сякаш сме били разделени за години. Никога не го преслевам, не го държа изкъсо и с две думи - във връзката ни сякаш има някакво пространство, в което всеки да бъде и себе си, всеки ден се преотркриваме наново и всяка дребна дразга завършва с бурен смях.
Не знам, дали е нормална тази обич, знам обаче че я има.

 
  ...
преди: 13 години, 21 дни
hash: a96ce1133d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   №2 Разказахте моята история. Имам чувството, че с всеки изминал ден се обичаме все повече и повече. Имало и други като нас, радвам се.

 
  ... горе^
преди: 13 години, 20 дни
hash: 6ab8666bf3
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Не искам да ви настройвам песимистично, хубаво е това че се обичате, но за да не летите в облаците ще ви споделя че аз обичах и тръпнех при появата на мъжа ми почти двойно на времето, което описвате вие. Разлюбването обаче се случва точно както и влюбването - изведнъж и без да сте мислили за това или да сте го искали. Аз все още съм с мъжа си, все още и той и аз държим един на друг. Живеем заедно от толкова много години, че навика да го виждам около мен е станал по-силен от всичко друго. Но това не е онази любов, която сме изпитвали навремето, това са остатъци от нея. Както е казал някой - няма вечен кеф. Така че никой не е застрахован от това да се влюби повторно. Все пак поздравления за този, който успее да се пребори със себе си и да го предотврати. Една позната казва така - вратата се отваря отвътре, ако искаш да ти се случи нещо, ти го допускаш сам, никой не може да те накара насила да промениш чувствата или отношението си към даден човек.

 
  ...
преди: 13 години, 20 дни
hash: 7d430c6a98
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   4. може да си права, то влюбването чисто медицинстки и хормонално изчезва още на 2-рата година, затова говорим за „прокълнатите„ 3-та и 7-ма година на брака...
Но както и да е - ако още в началото човекът влезне в една връзка с нагласата „о, добре е да не витаем в облаците, защото 4. каза, че може и след 20 години човек да се разлюби„, то тогава ще изпусне поне тези 20 години на любов.
Аз съм влюбена - да то е една смесица от привързаност, загриженост, обич, еднакви интереси и желания, и желание към другия всеки ден и всеки час и въздух и свобода... и ако това състояние трае дори ден повече, аз ще му се насладя, ще го изпия и приема в тялото и душата си като чаша старо вино. Старата любов, поне при мен, е по-сладка, по пивка и просто по-любов от дивото влюбване... може младото вино да опива по-бързо, но причинява и повече главоболие, старото е за наслада, не за напиване, за мен и при любовта е така.
Аз ще пия до последна капка от старото вино, така както навремето изпих младото - а то е все с Неговия вкус, на моята едничка и единствена любов.
Обичам те Слънце, обичам те!

 
  ...


...
преди: 13 години, 20 дни
hash: ad9415e292
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Да се научим да обичаме друг човек безусловно, да овладеем егоизма си и запазим разбирането, уважението и съпричастността са предпоставките, които ни правят способни да запазим хората, които обичаме завинаги. Каквото и да с еслучи през дългото съвместно съществуване, щом ги има тях-любовта е жива. Претърпява своите трансформации, преживява своите върхове и падове, но е жива и остава винаги с нас. Когато я имаме сме някак спокойни и приемаме всичко с отворени очи и позитивизъм.

 
  ... горе^
преди: 13 години, 20 дни
hash: 2faf78b6ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Аз вече осем години съм влюбена в еден и същ мъж, както и той в мен и нито страстта нито чувставата ни са намалели. Но това е трудно - двама души да си пазнат толкова добре и интелектуално и сексуално и като характери. Възможна е такава любови пожелавам на всички да ви се случи!

 
  ...
преди: 13 години, 20 дни
hash: 7a8c0c3830
гласове:
1 2 3 4 5
  (32 гласа)

8.   Въпроса според мен не е поставен правялно.
Трябва да попиташ "кое убива любовта"?
Бил съм влубен години съответно седмици и месеци. Става бързо без да го искаме. И съответно си отива по същия начин, НО винаги има причина. Потърси каде е причината/проблема и го преодолеи. Човека срещо теб може още да е лудо влубен!

 
  ...
преди: 13 години, 16 дни
hash: 9de6bfa9ed
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   Според мен чувствата към един човек ако са били наистина истински, не могат да се изпарят с времето!

 
  ... горе^
преди: 13 години, 16 дни
hash: a96ce1133d
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Какво е семейство
Едно не забравяйте - не ставайте никога прекалено сериозни. Запазете шеговито отношение. В момента, в кoйтo приемете брака кaтo нещо сериозно, ще го отровите.
В момент, в кoйтo приемеш другия като дaдeнocт, ще започнат неприятностите и рано или късно те чака провал. Не приемай другия кaтo нещо, кoeтo се разбира от само себе си, това е много обидно! Ако го приемеш кaтo нещо напълно естествено, той ще се превърне от цел на любовта ти в cpeдcтво, няма дa го обичаш заради самия него. Aкo се съхрани свободата на другия, бракът ще е нещо прекрасно. Никога не ограничавай свободaтa на другия. Не се опитвай да го преобразяваш по твой образ и подобие. Той е създаден единствен и неповторим на Господа е един.
Разумът е много политичен, казва ти владей! Taкa бракът се превръща в борба за власт. Непрекъснато, по 24 часа на дeнонощие, съпругът и съпругата търсят нови и нови пътища, за дa властват eдин нaд друг. Taкa се разрушават и кpacoтaтa, и любовта и това, кoeто е започнало тaкa прекрасно, се превръща в нещо грозно и ужасно.
Не приемай никога другия кaтo дaдeност и не се намесвай в свободата му и никога не го забравяй, че той е създаден със свободна воля и не е робот. Но не позволявай дa изпаднеш в зависимост от него, защото това е само eднo изтънчено cpeдcтвo за упражняване на власт.
Когато самият ти не си щастлив, започваш дa си отмъщаваш, защото другият те влaдee. Необходим ти е, за дa cи щастлив, кoeтo значи, че щастието ти вече не е плод на свободата, а се превръща в някакъв вид затвор.
Aкo можеш да бъдеш сам за себе си щастлив, то и другият ще бъде щастлив за себе cu. С тoвa искaм да кажа: останете индивидyaлнocти. Когато съпругът види това, че жена му е щастлива сама за се бе cи, се чувства засегнат. Taкa значи и сама cи е щастлива? Чувства се отхвърлен, ненужен. Започва да пие и да търси щастие другаде за да си докаже, че и той може да е щтастлив. Жената не може да понесе, че мъжът й се смее, приказва, забавлява и е paдocтeн с някой друг. Тя се дpaзни доpи когато мъжът гледа телевизия с yдоволcтвиe и ревнува телевизора. Aкo мъжът чете вестник и се е отпуснал доволно, тя идвa и му грабва вecтникa. Веcтникът се превръща в съперник. Аз съм тyк, а ти четеш вecтник! Kaк смееш? Всичко това пpaви нещата грозни.
Aкo на мъжа е позволено дa е щастлив само с теб, то той не ще бъде щастлив. И ти няма дa cи щастлива, aкo трябва да cи щастлива само с него. Толкова е абcypдно! Ето кaквo става с любовта - не можеш дa бъдеш мил с никого другиго, с никого другиго не може да изпиташ paдocт. И aкo мъжът не бива никъдe дa бъде paдoстен, кaк тогава да се paдвa изведнъж на теб? Става му навик дa се чувства нещастен. 23 часа на ден е нещастен, а eдин час може дa бъде щастлив с позволение на жена cи. В най-добрия случай се преструва, че е тaкa, но всъщност си остава нещастен.
Представата му за брака е, че двамa души, кoитo за себе си са щастливи, се свързват, за да дeлят щастието, но остават независими и запазват индивидуалността си. Тогава няма дa се стига дo развод. Само псевдобракът вoди до развод.

 
  ...

...
преди: 13 години, 16 дни
hash: 46b44ad6e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Чак постоянни чувства - едва ли. Всичко е доверие и уважение. Но няма ли го доверието, всичко отива по дяволите.

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 1867ce8c11
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Ако са били към неподходящ човек, бързо изчезват.. Когато са към правилният човек, който те обича и ти него-Може никога да не изчезнат..

 
  ... горе^
преди: 9 години, 8 месеца
hash: faa13b7659
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Никой със сигурност не може да определи трайността на любовта м/у 2-ма души, но едно е сигурно, ако присъстват чувства като загриженост, търпение, вярност, сигурност, то това означава, че във връзката им нищо не се променило, дори след време по-малко да започнат да се ''обичат'', както се казва. Аз лично не мисля, че когато ни скимне, ей така можем да си сменяме партъорите, след като е голямата ни любов, ще е единсвтена за дълго време, и няма смисъл да я търсим другаде!

Аз ходя с едно момче вече 3 години, и не мисля, че са много и знам, че не са! Защото ние сме сякаш в началото на връзката си, имаме си доверие, имаме си нашите забавни моменти, живеем заедно, подкрепяме се и се грижим един за друг, и се надявам и занапред да е така, вярвам в това, защото смятам, че той е моя живот и аз неговия, не бихме си допаднали с никой друг така, както двамата, и искаме вечно да сме заедно, както се казва до края на живота ни, и двамата сме наясно с това какво искаме и ще го направим!

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 118411be9f
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

14.   Хераклит и Буда сигурно са били умни мъже, но за съжаление са мъртви и не можем да ги питаме какво точно са имали предвид! Ако бяха живи бих ги попитал с колко се е изменило числото "пи", гравитационната константа и константата на Планк от тяхно време до наши дни? Но понеже са мъртви, не искам да влизам в задочен спор с тях без да имат възможност да защитят позицията си! Нека ги оставим да почиват в мир!
Когато говорим за абстрактни неща каквито са чувствата, не е зле преди това да ги дефинираме! Да кажем какво разбираме под думите - любов, обич, страст, привързаност и т. н.
Тогава ще говорим на един и същ език и ще се избавим от много недоразумения!
В противен случай ще попаднем в един капан, който не е пощадил дори съвременната физика. Съвременната физика не е дала обяснение какво е това "пространство" и какво е това "време", но това не и пречи да говори за "простронство-времеви континиум", "огънато пространство-време", да ни обяснява че сме живеели в свят с 20 измерения и други глупости необясними за здравия разум!
Ако искате от спорът да се роди някаква истина първо направете здрави основите. Дефинирайте понятията!
Поздрави
Т. Н.

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 8f2164cfe0
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   Здравейте и от мен :-)

Номер 14, разсмях се на първия ти абзац и ужасно ми хареса. Много благодаря за което :-) :-)


Сега по темата. Споделям мнението на номер 14 и бих искала да се включа в дискусията и да дам някаква дефиниция (според мен) на понятията за които говорим.




Истинска любов и какво е истинска любов?

Ами Истинската любов не е чувства. Истинската любов е осъзнато решение да разбираш, прощаваш, даряваш с грижи, внимание, съчувствие и нежност любимото си същество, да пренебрегнеш тотално егоизма си.

Колкото по-дълго продължава това осъзнато решение, толкова по дълго ще имаме истинската любов.

Понякога си мисля, че ние, хората не сме дорасли още за истинската любов, защото това наше его ни кара да мислим все по този начин - аз, аз, аз, аз. Но мисля, че сме на правилния път да имаме любовта вечно, поне правим опити, ставаме и падаме, но не се отказваме.



Страст и какво е страстта?

Това е много силно чувство към някой или нещо, наричаме го още похот. Ние сме привлечени към някой, към неговата физическа красота и/или част от личността му, но това е само временно. Което обяснява и защо има толкова много разводи.

Хората се женят, заслепени от страстта, минават две години в най-добрия случай и после се оказват сякаш с някой непознат. В Щатите например между 40 и 50% от двойките се развеждат, затова по-добре да не се женим първите две години от връзките си (лично мнение).



Привързаност и какво е привързаност?

Това е подкрепа, вманиачване/вкопчване по нещо, също и приобщеност, последователност. Аз например съм привързана към компютъра си, но не го обичам - утре мога да го заменя с друг и почти няма да усетя разликата, но все пак го ползвам всеки ден по много пъти и съм свикнала с него.



Да добавя и още нещо към темата - Какво НЕ е истинска любов?

1. Манипулация: "Ако ти ме обичаш, ще направиш еди-какво си... "
Примерно някои мъже казват - спи с мен щом ме обичаш, или край с идеята да има нас. А някои жени казват - купи ми онова кожено палто щом ме обичаш или ще намеря някой друг да ми го купи. (давам крайни примери, съжалявам ако съм цинична, просто тези примери съм ги чувала в изобилие)

2. Да правим компромиси с това, което наистина сме: ако някой иска примерно да ни накара да се боядисаме руси (хехе, не е за мен определено), а ние харесваме кестенявия си цвят на косата и искаме дълга коса, не къса. Да, истински влюбените хора правят компромиси, но не и такива, които са без значение за връзката им.

3. Насилие: истинската любов не включва насилие, освен ако хората не го искат доброволно предполагам :-)

4. Похот: ако сме луди примерно по готиното тяло, коса, усмивка, глас, жестове на мъжа/жената. Ами хммм, това също не е истинска любов, учените дават максимум две години на похотта.


Ok, това е от мен засега. Приятна вечер!

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 118411be9f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   №15 - Моля, пет лева ми дължиш щом ти е харесало:-)
Т.Н.

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 841553ae38
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

17.   Чета и се чудя и пак чета и за да не се чудя сам, ви питам директно уважаеми 14 и 15.
Именно говорейки за абстрактно и неподдаващо се на дефининиране понятие както "Чуството" не трябва да се очаква всеки да го разбере САМО по един единствен начин. Така че отговора би трябвало да се върти около - какво става с мирогледа след време ?
Иначе и аз се смея като разбрах че освен любов имало и подвид инстинска любов.
Сега по-сериозно - 15, как така любовта не е чувства ? Какво е тогава след като не може да се измери ? Аз се шегувах преди време със съпругата ми, че съм се заредил с 3,7 Нютона любов и заради това се обичаме, но явно това мое изказване е било младоженско недоразумение. Ако ми обясниш как решаваш и успяваш да пренебрегнеш "егоизма" ще ме спасиш - разкажи Моля !
Благодаря

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 8f2164cfe0
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

18.   Хехе, за съжаление нямам пет лева номер 14, двадесет ще свършат ли работа? :-)

Забравих да добавя към темата - Истинската любов включва също и лоялност. Мисля, че всички знаем какво означава. Много може да се пише по темата за любовта, за нелюбовта, за привързаността, страстта, приятелството и така нататък, но сега трябва да вървя :P

Btw, повечето хора се съмняват, че истинската любов съществува.Спират да търсят, разочароват се от противоположния пол завинаги, стават цинични и с това се обричат на вечна нелюбов. Това е защита, няма лошо. Но не трябва да спираме да вярваме в истинската любов, защото някой ден ще се появи той или тя и тогава ще сме станали безчувствени егоисти може би, не знам и нищо хубаво и истинско няма да ни се случи. Поне аз няма да се оставя да я загубя в сърцето си/ума си, за вас нямам идея.

Ok, спирам до тук, че много почнах да философствам и може да напиша някоя глупост, ако вече не съм.

Приятен ден! :-)

 
  ... горе^
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 8f2164cfe0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   Сега ще се опитам да обясня, номер 17. Според мен има няколко вида любов:

1. Краткотрайна - тя e всъщност това което наричаме тръпка/страст.

Тук вече има чувства/емоции, затова и тази любов е временна. Минава година и ние вече не сме толкова влюбени, просто защото емоциите са нещо което зависи доста от хормоните ни и невротрансмитери като допамин, серотонин, охситоцин и така нататък, отделящи се в организма ни.

Емоциите зависят от биологичните реакции в организма ни и мисловните процеси също. Всичко, което е основано на биология е временно, променя се непрекъснато и ние нямаме много власт над емоциите си, особено страстта. Любов основана на емоции, също е временна като тях.

2. Любов между майка/син/дъщеря или баща/син/дъщеря или други роднини.

3. Любов, която е основана само на привързаност и приятелство.

4. Платоническа любов. Някои я наричат любов-приятелство, но според мен са различни любови.

5. Истинска любов - тя е основана на това да желаем щастието на този, който обичаме, независимо как се чувстваме. Да обичаме любимото същество независимо от неговите недостатъци, а въпреки тях.

Ти примерно ако обичаш жена си по този начин, би трябвало тогава да я обичаш заради личността, която e тя, а не защото тя те кара да се чувстваш като бог, четкайки егото ти например. Още - ако тя е дебела, то за теб това е нищо. Ако тя мърмори, то това ти също не го забелязваш много - просто си щастлив от присъствието и само, защото я обичаш истински. Ако тя не е красива, логичната част на мозъка ти го осъзнава, но това е на много заден план - ти всъщност я мислиш за красива, защото я обичаш истински.

Обичащият истински пренебрегва егоизма си, защото просто го прави ужасно щастлив/а да дава всичко от себе си на този който обича, не да взема от него/нея. Бих искала да мога да те спася номер 17 :-), но повярвай ми това можеш и сам да направиш, особено ако си от щастливците, имащи истинската любов.

Има ли я играта на егота между мъжа и жената, които са в една двойка, повярвай ми няма истинска любов.

Също трябва и да се възхищаваш на личността на човека, който се предполага, че ще обикнеш истински. Ако не се възхищаваме на личността на човека, никога няма да можем да го обикнем истински, откъдето и защо пък бихме искали да подтиснем егото си, не мерси.

Ето тук пиша някои неща за намаляване на егоизма, но ако човек е истински влюбен и обичащ му идва естествено да не е егоист спрямо обекта на любовта му:

-да спрем да се обиждаме, когато обидата не е чак толкова голяма.

-да разкараме или намалим нуждата да спечелим на всяка цена.
Винаги ще има някой по-бърз, по-силен, по-умен, по-красив от нас, и не казвам, че не трябва да се подобряваме, но да спрем това съревнование, когато то почне да ни обсебва и разрушава.

-да разкараме или намалим нуждата да бъдем все ние "правите".

-да премахнем или намалим нуждата все ние да бъдем Шефът.

-да разкараме или намалим нуждата да имаме повече и повече от нещо.

-да не бъдем твърде ревниви и обсебващи пространството на другите

Но тези стъпки истинския обичащия ги прави без това да му е трудно.Ето това е един начин всеки от нас да разбере дали наистина обича човека до себе си или само се заблуждаваме. Ако ни е трудно да даваме разбиране, подкрепа, лоялност, нежност, съчувствие и така нататък в изобилие и ни е трудно да подтиснем егото си спрямо този човек, то значи той/тя не е истинската ни любов.

Но аз не съдя.

Всеки има право да живее по свое усмотрение, с когото си иска и както си иска. Не е лесно човек да намери някой на който да се възхищава от цялата си душа, да станат близки, той/тя също да ти се възхищават и да започне началото на истинската любов. Към останалите хора е добре да проявяваме егоизъм обаче, понякога го наричам здравословен егоизъм.


Приятен ден! :-)

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 118411be9f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   №15-18 какво да ти кажа, 5 лева стигат за две бири, а 20 за бутилка вино. Ти избери с какво искаш да почерпиш:-)

№17 е какво толкова има да се чудиш? Това, че нещо е абстрактно не значи че не може и не трябва да се дефинира! Точно обратното!
Дефиницията е просто едно обяснение на това какво разбираме под дадено понятие каквото в случая е любовта. По същия начин математиците са дефинирали много несъществуващи неща... примерно нулата, отрицателните и имагинерните числа, понятия като безкрайност. По този начин можем да дефинираме дори какво е Бог!
Представи си че водим някакъв дебат за Бог! Под това понятие един разбира Аллах, друг Христос а трети Христо Стоичков. Ако не си уточним понятията никога няма да се разберем. А това не само, че е абсолютно необходимо, но дори не е и трудно. Ето виж дамата преди теб го направи. Сега когато тя каже "страст" аз знам какво има предвид!

Кой ти каза, че любовта не може да се измери? Науката започва там, където започва измерването. И ако искаме да коментираме сериозно върху темата "любов", в един момент ще трябва и да я измерим. Аз мисля, че това изобщо не е трудно.
Бих могъл да напиша много неща. Бих могъл да направя дисекция на любовта, да я сложа на операционната маса и да я разпоря като жаба... но мисля, че ще си навлека гнева на много хора защото няма да им хареса това което ще видят. А аз не искам това. Предпочитам вместо да коля жаби, да пия по едно вино с номер 18:-)

 
  ...

...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: fcd595bfdc
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

21.   Много ми е чудно ,че жените тук постоянно се хвалят. Истински се обичали ,правели всяка вечер секс и прочие. Демек всичко е на 6.
Нека повече мъже да си кажат мнението. Ще чакам.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 8 месеца
hash: c7e8f5b308
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

22.   Изчетох всички мнения, сигурно колкото са хората на земята толкова са мненията за люббовта . Не мога да се съглася с 15 че любовта е решение, как може някой да реши да изпитва любов или не към някой друг? Според мен както за всичко на този свят трябва да се грижиш и да го подхранваш така е и с любовта. Колкото повече се грижиш и я подхранваш толкова по-дълго ще и се наслаждаваш. Лошото е че на нас хората всичко бързо ни омръзва и малцина са тези , които успяват. За съжаление аз не съм от тях. Еднообразието, ежедневните проблеми , появата на децата съсипва любовта. Ако не се усъзнаем на време , а се оставим по течението тя си отива. Угасва пламъкът в очите , спира трепета в сърцата и какво? Празнота! Възхищавам се на двойки , които са съхранили любовта си 20,30 .....години, които не са позволили на сивото ежедневие да я убие.
В повечето случаи от които и аз съм част Тя гледа децата ,чисти , готви както повечето жени , Той работи осигурява дом, сигурнот както повечето мъже и някъде се загубват спират да се забелязват.
Тя: писна ми да съм слугиня искам нещо , но не знам какво, може би цвете, някаква емоция, нещо различно. Той: по цял ден се бъхтя, те да са добре, а тя все нещо не е доволна и така любовта си отива, когато спреш да изпитваш удоволствие от това да си направил нещо за другия без да чакаш да ти го върне. Егоизъм ли е това ии разумът проговаря.

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: aca911e416
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

23.   Номер 17, би ли ми казал тогава, как можеш да живееш с човек когото не обичаш? Явно си намерил някакво решение.

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: de4f5c8b54
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

24.   Любимия ми цитат на Айнщайн:

Нелепо е да очакваме от инцидент като влюбването, траен резултат като брака :)

Y D

 
  ... горе^
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 8f2164cfe0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

25.   Номер 14-20, забавен си :-). Ами ще се въздържа от виното засега, защото е сутрин в момента и е четвъртък. Вместо това избирам да те почерпя с ето този коментар, адресиран лично до теб и с усмивка на лицето ми, докато го пиша :-) :

Ако някога видя твоята дисекция на любовта, тя едва ли ще ме разгневи. Обикновено, когато нещо не ми хареса, аз просто го избягвам като не мисля за него или като не го виждам, или като се опитвам да го променя, често безуспешно. Но аз не знам дали твоята дисекция няма да ми хареса. Затова бих искала да видя "операционната маса" за която говориш и тази жаба, наречена любов, ако разбира се ти си ok с това.

Наистина ли според теб любовта може да бъде оприличена с жаба? Толкова ли са зле нещата с любовта, или ние просто сме твърде разочаровани и уморени от нея и затова ни изглежда като жаба, често крастава? И за кой вид любов говорим всъщност? Имам предвид - тази временната, хормоналната/емоционалната или истинската, продължаваща до края на живота на човек със същата сила, каквато е била в началото? Или може да има и друга дефиниция за любов що се отнася между мъж и жена, сигурно има, в този период от живота си не съм чак толкова умна да знам всичко по темата.

Аз също предпочитам мира и хубавата компания с някой, с който можеш да разговаряш на различни

теми и да изпиеш чаша вино, но както каза ти горе - в спора се ражда истината, ако първо има здрави основи за това.

Колкото до измерването на любовта, не съм сигурна какво точно имаш предвид.

Да, учените могат да установят нивата на допамин, серотонин, окситоцин и васопресин в организма ни, които се отделят, когато сме привлечени или влюбени в някой. Но значи ли това, че колкото по-високи са тези нива, толкова по-силно сме влюбени в този някой, в този даден момент? Аз не знам.

Личи си, че си доста интелигентен мъж, който знае за какво говори, аз просто все още търся правилните отговори по тази, а и много други теми. Може би защото знанието ми дава някаква вътрешна сила и е доста интересно, а и ми помага да си държа очите широко отворени, така че да виждам наистина нещата такива каквито са.

Ok, това което написах стана твърде сериозно, а е само сутрин, sorry :-) Колкото до Бог, там темата е толкова необятна, ще сигурно няма да ми стигне цяла седмица... Приятен ден ти пожелавам Номер 14, без крастави жаби и дисекции и скалпели, бррррр :-) :-)






До Номер 22 - Зависи за каква любов говориш, има различни видове любови, както написах в мой коментар по-горе, затова и мненията за тях са различни.

Човек не може да дава грижи, нежност и подкрепа и всичко на някой, който не обича истински. Просто никой от нас не може да направи така жертва, не е и нужно. Точно затова истинската любов, тази която продължава до живот, е осъзнато решение - дали да направим тази жертва, която обаче няма да ни се струва чак такава жертва, ако човека до нас е този Единствения.

Да, отначало любовта се ражда в подсъзнанието ни - защото и истинската любов започва като временната - с емоциите и хормоните и привличането и страстта, но после съвсем съзнателно започваме да обичаме истински човека до нас и го доказваме с делата си. След две години, максимум три се разбира дали временната любов ще прерасне в истинска. Дали ще го вземем това решение да обичаме човека до нас или просто ще живеем с него/нея, за да не сме сами или за да имаме деца или за да го използваме - все неправилни и гадни причини хората да създават дълготрайни връзки, но аз не съдя сега, това са просто наблюдения.

Ти казваш, че човек колкото повече се грижи за любовта, толкова повече време я има. Това е абсурдно според мен. Самата любов е грижа. Ти се грижиш за тези, които обичаш - това е само малка част от любовта - и не за любовта трябва да се грижиш, а за тези, които обичаш!


Според теб дефиницията за любов е, цитирам - 'пламък в очитe, трепет в сърцата'. Аз съм ok с това, доколкото говорим за временна любов, която може и да прерасне в истинска, може и не. Всичко това обаче са хормони и емоции/чувства, които както добре знаем непрекъснато си отиват и се появяват и то към различни хора.

Как тогава очакваш такава любов да продължи вечно?

Основите на такава любов са непостоянни, като движещи пясъци са, непрекъснато се променят, сменят динамиката си. Затова и усещаш тази празнота, защото отдавна ги няма тези емоции в ума ти. Не са виновни за изчезването на временната любов еднообразието, ежедневните проблеми, появата на деца както ти казваш. Няма вина тук. Просто мъжа и жената не са един за друг, това е. Никой от тях не е виновен.Ние просто сме подвластни на гените си и на инстинкта си да продължаване на човешкия вид.

И накрая последно да кажа че, когато мъжа и жената започват да си държат сметка какво са направили един за друг, или какво не са направили, това не означава, че любовта си е отишла.

Това означава, че любовта в такъв случай просто никога не е съществувала между тези хора.


Съжалявам, ако звуча малко грубо, но съм искрена и се извинявам предварително, ако съм те засегнала с мнението си. Много приятен ден ти пожелавам! :-)

 
  ...

...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 118411be9f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

26.   Номер 25, искам съвсем отговорно да заявя, че слуховете за мен че съм номер 14-20 са силно преувеличени! Това обяснява усмивката ти рано сутринта в Четвъртък. Но аз мисля, че не би било зле да заложиш едни по-реалистични стойности от порядъка на 7-8 сантиметра, ако не искаш да си разочарована от евентуалната ни среща:-))
Уважаема г-жо Как Ви Беше Името, аз няма да налапам тази въдица и да започна да правя дисекция на жаби поради 2 много важни причини!
1. Този вид операции не се поемат от здравната каса!
2. От краткия ни но изпълнен със съдържание разговор разбрах, че вие изобщо не си държите на думата и не обичате да си изплащате дълговете! Първо обещахте да пием вино, а сега се оказва, че аз вместо вино ще пия една студена вода:-))
Ми тогава си намерете някой друг да ви коли жабите:-))

Искам само да направя едно малко уточнение във връзка с "измерването" на любовта. Да, вярно е че учените могат да измерят нивата на допамин, серотонин... и туй другото... как го каза че му забравих името... ааа аспирин, нитроглицерин и разни други взривоопасни вещества! Но силно се съмнявам, че съвременната биохимия е в състояние по категоричен начин да определи дали даден човек е влюбен и точно колко силна е любовта му! Вярно че науката напредва, ама не чак толкова:-)
От друга страна, аз като един виден учен и умерен любител на домашна ракия, бих искал да ви запозная с един метод за "измерване" на любовта, който открих случайно в най-ранна детска възраст. Извадете си тетрадките и си водете записки, защото няма да повтарям! :-)
Трябва да съм бил 11-12 годишен. Дядо ми вече беше пенсионер, и живееше на село а аз нямах търпение да дойде лятната ваканция за да отида при него. А всяко 11 годишно момче мечтае да има какво? ... не бе, не гадже.... абе какви такива хора сте, само за секс мислите! ... всяко 11 годишно момче мечтае да има КУЧЕ! Взех едно съвсем малко кученце и го отгледах. Всеки ден се грижех за него, хранех го, къпех го, постоянно си играехме. Това ако не е любов, здраве му кажи! Момчето и неговото куче... глей как звучи само, а?
Минаха 5-6 месеца, кучето порастна и стана по-силно от мен. Един ден му бях дал да гризе някакъв кокал, а аз и един мой приятел стояхме от страни и го наблюдавахме. Тогава още нямаше интернет а да не говорим за фейсбук, и за 11 годишните момчета беше много интересно да наблюдават този феномен - "куче гризе кокал". Изведнъж приятелят ми, кой знае защо ми каза:
- Не можеш да му вземеш кокала от устата!
- Кой аз ли не мога? Ти ще ми кажеш на мен!
По-големите от вас знаят, че най-сигурния начин да накараш един мъж да направи някоя глупост, е да му кажеш че не може да я направи! Речено - сторено, посегнах аз и дръпнах кокала от устата на кучето. Господи каква глупост! Никога не съм се страхувал от животни, но тогава видях най-страшното куче през живота си. Със свирепи обезумяли очи, кучето посегна и ме ухапа по ръката. Тогава разбрах, че "любовта" на кучето ми към мен струва точно... 1 кокал! Тук някой беше казал, че на шега споделял на жена си че я обича 5 нютона, е от мен да знае че при кучетата мерната единица не е нютони а кокали:-)
Хората не са кучета ще възрази някой (макар злите езици да твърдят за някой жени че са кучки). Въпреки това, аз мисля че този метод е приложим и при хората. И ако искате да разберете колко тежи любовта ви, трябва да я сложите на кантара! В буквалния смисъл! Сложете от едната страна на везната думата "любов", а на другата страна на везната някоя друга дума. Тази друга дума може да е различна при различните хора. Едни предпочитат думата "пари", други предпочитат "сигурност", "развитие", "пеперуди в стомаха"... има много думи, които можем да поставим на везните. Интересно е че понякога нещо толкова леко като пеперудите (в стомаха) може да натежи повече от "любовта". Ако приятелят ви се кълне, че ви обича повече от всичко на света... уредетe му среща с красива жена която да го съблазни! Ако приятелката ви е луда от любов към вас... сложете от другата страна на везната някой красив, силен и самостоятелен мъж. Мъж с характер и амбиции... а защо не и с ново Porsche:-)
И макар, че този метод работи и винаги дава добри резултати, той все пак има и някой недостатъци. Един от най-сериозните е, че не спада към така наречените безразрушителни методи. Тоест ако го приложите към настоящата си връзка е почти сигурно че ще я разрушите! Затова много моля, особено по-младите читатели... НЕ ПРАВЕТЕ ТОВА В КЪЩИ, НИЕ СМЕ ГО ПРАВИЛИ ВМЕСТО ВАС!
Хубавото на този метод, е че много лесно може да го приложите към минали събития. Ако приятелката ви, е избягала от вас заради пич който е горд притежател на BMW 318 от 1992г на стойност около 2500лв, а вие притежавате велосипед с 24 скорости на стойност около 150лв. то нейната "любов" се изчислява по фолмулата: L=2500 - 150 = 2350лв. Обърнете внимание, че мерната единица в този случай е "лев" но може да бъде и друга, в зависимост от "стоката" която сме сложили на везната!
В този случай не очаквайте от приятелката си да ви признае, че ви е разменила заради тези 2350 лв. По-вероятно е да получите едно от онези мъгляви обяснения... че вие не знаете какво искате и я задушавате, а другия пич е амбициозен и истински мъж. Освен това може да я заведе на море с колата... а вие с това "Балканче" накъде сте тръгнали барабар Петко с мъжете:-)
Да не си помислите, че само при жените е така! И мъжът ви може да ви зареже заради някоя накипрена руса мацка. В този случай цената на любовта му е била около 10лв. (цената на шишенце перхидрол), което за пореден път доказва, че любовта на жените е много по-силна отколкото тази на мъжете. В този случай 2350/10=235... виждате ли каква разлика дами и господа, цели 235 пъти пъвече! :-)

Ай стига съм писал толкова! Ми така де, без пари толкова... то им се свиди една чаша вино да почерпят, аз съм седнал тука без пари да им обяснявам! Пфууу, свидлив народ! И без грам хоремашко държание! Накъде върви този свят, ей затова никога няма да се оправим! :-)))

Поздрави:
Т. Н.

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 8f2164cfe0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

27.   Хехе, изчерпателен отговор, номер 14-20-26, благодаря за което. Жалко, че не мога да ти изпратя бутилка червено вино през Интернет, иначе щеше да си я отвориш сам още днес предполагам:-)

Но съм на 23 години, госпожица, дълга кестенява коса, 45 кг, чип нос, бла бла бла, и нашите просто ме предупреждават правилно според мен, да не се срещам никога с непознати мъже. Сигурно имаш красива или привлекателна дъщеря/племенница, знаеш как да ги пазиш.

Пожелавам ти да я срещнеш някога - истинската любов, и ако може да я познаеш че е тя, да я сграбчиш и никога да не я пускаш! Добър късмет!

И много успешен и приятен ден! :-)

 
  ... горе^
преди: 9 години, 7 месеца
hash: de4f5c8b54
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

28.   Ако приятелят ви се кълне, че ви обича повече от всичко на света... уредетe му среща с красива жена която да го съблазни!
(цитат)

Това го бях написал наскоро и ми изтриха целия коментар.

Рядко се случва написаното от някой друг (не от мен) да ми хареса. Но не мога да отмина мъдрия коментар на Т Н, номер 26, без искрено да да го поздравя.

А моите възгледи ще ги изложа отделно, защото сигурно няма да станат станат обществено достояние :)

Y D

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: c7e8f5b308
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

29.   От 22 до 25, мило момиче предполагам че си на възраст не повече от 30г. и не ме разбирай погрешно нямам предвид, че си не зряла просто нямаш опит, това което пишеш е само теория на практика нещата са много различни. На всички ни се иска да изпитаме тази вечна истинска любов, но често ние самите сме причина да я изпуснем. Ако беше на 50г и имаше връзка от 25г. и продължаваш да мислиш по този начин щях да искам да ти стисна ръка. И да поясня може би аз не се изразявам добре, но за мен дефиницията за любов не е пламък в очите и трепет в сърцата, а този пламък и този трепет да ги има и след 25-30години. Не искам да навлизам много в подроности номер 26 го е написал много-по добре от колкото аз бих могла. Благодаря на Т. Н. за прекрасният коментар истински ме развесели, казано на шега с много истина. Не мога да си представя какво щеше да е, ако си беше изпил и виното. Истината е че когато живееш с някой 15, 20, 30 години чувствата търпят трансформация и това може да го знае някой който го е изживял, другото е теория. Все пак се надявам да има хора, които изживяват тази истиска любов. При мен моята голяма любов продължи 15 г. и после постепенно претърпя такава трансформация, че нищо не остана от нея. И си мисля, че чувствата ни бяха искрени, щом и двамата сме се чувствали добре, мисля си че любовта ни беше истинска макар и само 15 години. Според мен е много трудно да сме се лъгали толкова време и да не сме го разбрали. За съжаление при дългите връзки така свикваш с човека до теб, забравяш че той не е някаква даденост и разбираш колко е бил ценен за теб чак като го загубиш. За това пиша, че човек трябва да подхранва любовта, разбира се това е в преносен смисъл, разбира се имам предвид да се грижиш и да показваш любовта си по хиляди начин на човека, който обичаш, но не трябва да забравяш и за себе си

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 1867ce8c11
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

30.   Само от заглавието на темата ти отговарям-С чувствата след време се случва това, че се превръщат в СПОМЕНИ.. Било то хубави или лоши. Чувствата не са вечни.. Просто ако бяха вечни, нямаше как да издържаме.. Затова и хората не се влюбваме само по-веднъж.. Когато те угаснат се развиват към друг и такааа... Вечни са само чувтвата към родител и дете, там е съвсем различно..

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker