Медицина - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121050)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18486)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

Медицина
преди: 6 години, 14 дни, прочетена 1491 пъти
Здравейте, отново вечната тема за специалност медицина.
Въпросът ми е към тези, които са кандидатствали, колко време ви отне да се подготвите? В момента съм 11 клас и уча всеки ден, категорично съм решила, че ще кандидатствам това, но все пак нещо ме гложди отвътре, че нямам достатъчно време. Всички се подготвят две години +, аз имам само една и много се притеснявам.
Ходихте ли на частни уроци? Ако да, от кога започнахте?
Ще ви помоля да споделите някои методи за учене. Затруднявам се малко с химията, един урок ме измъчва няколко часа. XD

Благодаря предварително!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 12 дни
hash: 56efc8cce9
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   2 години, разбира се. Шансът да успееш с една е минимален. Освен в смотаните селски унита извън София.

 
  ...
преди: 6 години, 8 дни
hash: 59594205bc
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Здравей. Трети курс, медицина съм в МУ София. Една година също е достатъчна, учи здраво, зубри биологията на глас, решавай задачи и ще успееш. Всичко е субективно. Успех, колега!

 
  ...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 94eed66c92
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Завърших медицина и сега специализирам анестезиология и интензивно лечение. Харесвам си работата, но ако съм на твоята възраст и знам какво ми предстои, бих се посъветвал сам себе си да се занимавам с нещо друго. Причините са малки и големи, и разнообразни, но нещата горе - долу са следните:

1. Много учене. Много, много учене. Толкова, колкото не можеш да си представиш. Типичния студентски живот с много гаджета, щури купони до зори и засмени млади хора около теб, просто ще ти се случват в пъти по-рядко. Материята е толкова обширна и трудна, че колкото и да си сериозна, винаги ще си назад. Винаги. You don't win, you just keep getting better and lose slower each time.


2. Стрес. Много стрес. Стрес да те приемат. Стрес да го завършиш. Още повече стрес като започнеш да го работиш. И така докато се пенсионираш. Забележи, и то само ако всичко с теб е наред.

3. Шест години и половина са това. И то ако по една или друга причина не изостанеш. После имаш още 4 или 5 години специализация, зависи от специалността. Най-хубавата декада от живота на човек между 20 и 30 на мен ми се губи. Не я усетих. Мина като сън. Ей така - пуф! и изведнъж си на 30.

4. Докато аз търкам скамейките по лекции и се притеснявам какъв въпрос ще ми се падне на държавния изпит по вътрешни болести ( един от общо петте държавни ), наборите вече се издигаха в службите си, работят и имат семейства. Знам, че последното не те вълнува в момента, но в даден момент ще те развълнува.

5. Без да изпадаме в подробности от действителността под родния небосклон, здравеопазването е проблемен ресор. Работа има, защото липсват кадри, но парите рядко са удовлетворителни.

6. Жена си. Жените стават добри лекари, но иска специфично себеотрицание. С личния живот не знам как ще го съчетаеш. Ако един мъж ерген на 30, даже 35 е млад, същите цифри за нераждала жена стоят по друг начин. Както искаш го разбирай.

7. Аз съм на 29, женен с дете на годинка. Като се натрупат и тези ангажименти, с риск да стана досаден, и ГОЛЕМИЯТ СТРЕС ( знаеш ли какво е на дежурство на пациент кръвното му налягане от 120/80, да стане 60/20? Много е състаряващо), мога само да ти кажа, че не съм виждал родителите си от две седмици, а сме в различни квартали на един град.

Не те разубеждавам, има си и добри страни. Усещането, че си спасил някого е безценно. Работата е удовлетворителна. Ако имаш малко късмет ( не казвам много, а малко) и малко социални умения, и в България можеш да намериш своето място. Имаш предостатъчно време да се подготвиш, не си мисли глупости. Аз се готвих една година и по двата предмета, като преди да започна да ходя на уроци по химия знаех само структурната формула на водата и на метана. Изкарах 5, 50 на изпита. Толкова назад бях. Така че, ако наистина го искаш, не си губи останалото време, ще ти стигне, ако се организираш.

Просто исках да ти кажа с какво се захващаш.

Лично аз бих ти препоръчал стоматология. Честно.

Желая ти успех във всичко, каквото и да решиш, стискам ти палци :)

 
  ... горе^
преди: 5 години, 11 месеца
hash: a83d0d60f3
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Много благодаря! И аз доста се колебаех, казваха ми, че ще е трудно. И родителите ми ме посъветваха стоматология, но просто това не ме влече. Не си представям да го работя. Фармация, може би, но със сигурност първото ми желание ще е медицина. А относно продължителността на обучението, повечето хора, които познавам, завършват бакалавър (4 години) и след това записват магистратура (2 години), което отново връзва 6 години общо. Засега се притеснявам само дали ще ме приемат, после може би ще последват още неща, но мисля, че ще се справя. Все пак всяко нещо си има добри и лоши страни.
Отново благодаря за съветите, разясниха ми се доста неща.

 
  ...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 0575dbea60
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   И един въпрос, ако нямаш нищо против. Кога започна да ходиш на частни уроци? Не знам дали ще е уместно да отида, ако не знам поне половината от целия материал.

 
  ...


...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: c581fc693e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Аз се подготвих за година сериозно учене и страшно много стрес. Вече съм втори курс в МУ Пловдив. Не мога да разбера гледната точка на автора на коментар 1. От теб зависи какъв ще станеш и докъде ще стигнеш с образованието си. А и по мое мнение столичните университети и "провинциалните" не се различават много по отношение на корупцията и т. нар. "връзки"...

 
  ... горе^
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 0575dbea60
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Номер 6, какво ти е мнението за МУ Пловдив? Аз главно натам съм се насочила. Казват, че значително са улеснили изпитите. Но не само за това, просто университетът ми харесва като цяло.

 
  ...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 66befdb863
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Аз съм Номер 3:

Обяснявам ти, че не знаех НИКАКВА част от материала, и за една година ( астрономически, даже по-малко - от началото на 12 клас до приемните изпити ) се подготвих и по двата предмета. Имаш време, след като това искаш - действай, и ще стане. Изкарах високи оценки и на двата изпита, така че след като аз успях, не виждам причина и ти да не го направиш.

Между другото, не изясних мнението си за работа в чужбина след като завършиш - изобщо не е толкова добре, колкото хората си мислят. Предмет на отделна дискусия е.

Отново - не ти казвам какво да правиш и какво не, просто исках да ти предложа гледната си точка на преминал по този път с цел да те предпазя от теб самата. И аз като теб не знаех кого да попитам за акъл назаем.

И най-важното - казвам ти каквото и да решиш - реши го сама, а не някой, дори и собствените родители, да ти е сугестирал. Колкото и да те обичат близките ти, не са застраховани от (само)заблуди. Животът е твой и го живееш за себе си, а не за да ти каже някой „браво”. Чат ли си?

 
  ...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: c581fc693e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Да, университетът разполага с много добра база. Грижи се за комфорта на студентите си. Преподавателите са на много добро ниво, или поне тези, с които съм се срещнала до момента. (е, изключения от последното винаги има)... Но основният проблем на МУ Пловдив е, че има наистина много студенти - и българи, и чужденци. Вече всичко е станало много забързано и се боя, че не се преподава така задълбочено, както е било преди 15 и повече години.
С кандидат-студентските изпити едва ли ще срещнеш голямо затруднение. До колкото разбрах и по двете дисциплини са въвели тестови формат. Но трябва да се подготвиш за огромната конкуренция при класиранията))
Успех!

 
  ... горе^
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 0575dbea60
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Номер 8, уау, адмирации! Аз имам едно лято повече от теб и пак не си представям как ще се справя. Объркана съм, защото навсякъде пишат, че се готвят 2 години и дори понякога не им стига. Затова се притеснявам. И разбира се, че ще уча това, което искам. Дори не го поставям под въпрос. Родителите ми винаги са били до мен и са ми давали свобода да избирам. Отново благодаря!

Номер 9, да, базата им е доста добра, със сигурност. Чух, че и общежитията им са хубави. Начинът на преподаване няма как да е като преди, доста неща да се променили. Изпитите не са чак толкова трудни, особено биологията, реших доста неща от теста. Надявам се да се справя и благодаря!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker