Кои пари са по-сладки и кой живее по правилно ? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

Кои пари са по-сладки и кой живее по правилно ?
преди: 6 години, 7 дни, прочетена 1991 пъти
Историята е дълга, но ще я съкратя възможно най-много, за да не стане прекалено отегчително за четене. Надявам се да изкажете съвети, мнения, критики, които да ми помогнат да забравя ситуацията и да си извадя най-правилната поука.
На 25 съм. Работя непретенциозна работа, в която дори не се налага нещо кой знае колко съществено да правя, а за тежък труд и дума да не става. Заплатата ми варира между 900 и 1300 в зависимост от това дали искам да взема допълнителен труд.
Преди няколко години имах един "приятел" и колега, с когото работехме заедно. С течение на времето започнахме заедно да изкарваме пари по един доста нечестен начин. Не беше наркотици, нито проституция или нещо толкова сериозно, но печелехме доста и то всекидневно. Изведнъж от човек без пукната пара се оказваш с хиляди левове за изключително кратко време.
Бързите пари, обаче много, много бързо се харчат.
Минаха години ние поддържахме връзка, докато един ден не ми каза, че има нова, съвсем друга възможност за десеторно повече пари, които можем без проблем да изкараме. Стотици хиляди левове.
И тук идва интересната част. Той ги изкара, а мен натопи изключително жестоко, като през цялото време излизаше с номера, че сме приятели и затова е решил да ми звънне и да " играем " двамата. В край на сметка той наистина придоби, казвам придоби изключително много пари за средния нормален човек, а мен, мен ме накисна, тоест измами ме. Влязох в много сериозни дългове заради него. В мен остана страшна горчилка най-вече от наивността, която проявих. Не толкова заради парите. Бяха доста, но ги изплатих. Чудя се защо има хора, които са готови на всичко, за да спечелят много пари на гърба на други хора. Яд ме беше, че бях заслепен и ламтях за парите, които трябваше да взема и това ми изигира страшна шега. В следващите 2-3 години буквално съм броял стотинките, нямаше с дни какво да ям.
Сега работя отново, преди месец изплатих всичко и вече започвам да работя за себе си. Той има още повече пари, не спира да качва снимките си във фейсбук, където в край на сметка го премахнах. Ходи където пожелае, кара страшно скъпи коли, материално има всичко, а аз нищо.
Въпросът ми обаче е : Кой от двама ни живее по правилно? Прав ли съм да го съдя при условие, че и той беше бедно момче с голяма амбиция за парите, които не изкарва честно?
В край на сметка той има всичко от материална гледна точка, а аз работя за 1000 лв и доскоро едвам връзвах двата края.
Смятате ли, че всичко се връща в този живот?
Изтрадах толкова много от това, че нямах пари, че буквално се превърнах в друг човек. Станах страшно състрадателен към хората. Преди се подигравах на бедните, а сега съм от другата страна.
И все пак той има хиляди и продължава да си живее спокойно. Може би завиждах в началото, но сега поне живея спокойно и не се притеснявам, че нещо може да ми се случи.
Помогнете ми с мнения по въпроса. Станах нов човек, а сега искам да започна живота си от начало, но този период не ме оставя на мира.
Прав ли съм да го съдя?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 6 дни
hash: ed4b6db37d
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ми ако си беше взел парите нямаше да мислиш по този начин, щото очевидно е някаква измама, т.е. и ти щеше да вземеш чуждо. Гледай си твоя живот, не се комплексирай от неговия и просто продължи напред. Вече ще ти е за урок.

 
  ...
преди: 6 години, 6 дни
hash: 4efe428714
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   на въпроса от заглавието: кой живее по-правилно? всеки живее според възможностите си и разбиранията си. за него парите са били много по-важни от отношенията с хората и те е прецакал когато е имал възможност.
дали е правилно и морално? разбира се, че не. все пак трябва да отбележа, че и двамата по своя воля сте се занимавали с незаконни сделки, където няма договори, правила, а важи законът на джунглата. така че който го е страх от мечки, не ходи в гората (това не го извинява, просто уточнявам, че ти доброволно си се включил в далаверата)
дали ще му се върне някой ден? зависи, не е сигурно. може да звучи успокоително, че съдбата си знае работата, но съвсем не винаги е така.
много зависи от това как живее той, ако е спрял да прецаква хората и върти някакъв що-годе нормален бизнес, много вероятно е да си живее спокойно до старини. ако обаче действа по същия начин, силно вероятно е да си намери майстора някъде и някой по-голям хитрец да го прецака или по-голям бабаит от него да го гръмне или натроши някъде.
а ти си вземи поука от историята: не се предоверявай на никого и не се занимавай с незаконни неща, защото може да е опасно

 
  ...
преди: 6 години, 6 дни
hash: 52a9b9271c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Хм, интересна история, наистина!
Първо - не съжалявай за нищо! Той е получил пари, ти пък знания и опит.
Между другото чудесно се е получило при тебе, в стил "всяко зло за добро", че си се променил и вече си състрадателен към бедните, слабите и хората в по-неизгодна позиция. Поздравления за което! Сега вече "знаеш 2 и 200", и дори и милиардер да станеш винаги ще си имаш едно наум. Научил си и истинската стойност на парите (особено когато ги нямаш... ).
За другото какво да ти кажа: "Не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава! ". Споко, не си първият, нито ще си последният човек, който "приятел" го е прее.. а. Дали ще е приятел или телефонен измамник всъщност няма значение.
Друго което ще ти кажа - не падай духом! Пари се губят и се печелят. Пак ще имаш, понеже имаш съответната нагласа. Просто този път - умната, и с повече мисъл какво точно и как правиш.
Не знам какъв ви е "нечестният" начин, но ако не ограбвате или да правите черен живота на някого (освен на държавата :) ) - значи всичко е наред.
И аз направих пари, само че през колко загуби и прее.. вки минах, докато се науча, въобще няма да ти обяснявам.
Иначе парите са.. хм, да започнем от там, че най-ценният ни ресурс на този свят е времето, понеже той е единственият, който по никакъв начин не можем да възстановим. Време не можеш да придобиеш, но чрез парите можеш да си купиш времето (работата) на другите и да спестиш от своето... Затова богатите имат луксозни и добре поддържани къщи, иначе ако трябваше със собствен труд да строят и да поддържат всичко това - и 10 живота нямаше да им стигнат, нито пък щяха да постигнат такива очебийно добри резултати.
Да, всичко се връща на този свят, но не задължително в един и същ живот... Освен това - ти и сега сигурно осъждаш "приятеля" си, но може би той е изпълнил една успешна мисия от живота и развитието си, както и ти. Но да, принципно си прав - животът е палачинка, която има две страни и се върти - веднъж си отгоре, следващия път си отдолу. Излежда най-спокойно живетя хората, които са избрали някакво междинно положение - нито много отгоре, нито много отдолу.
Смятам, че ще ти е интересно да прочетеш това: http://www. gnezdoto. net/izbrani-otkysi-ot-izbrani-knigi/2837-yiaiceto-andy-wiyr
Макар и силно метафорично, в него има и голям процент истина. Не го приемай буквално, ако нещо не ти пасва на идеологията, просто идеите и изводите са интересни. Както и експериментите в стил "ами ако? ".

 
  ... горе^
преди: 6 години, 6 дни
hash: 80c5af1718
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Това ти е е било урок най - първо да се научиш да не си толкова доверчив.

Друг път не се вкарвай в далавери и такива незаконни неща, не те съдя, но да не си докараш някоя по - сериозна беля на главата.

Модератори, това reCAPTCHA е много досадно. Предишното с цифричките беше по - удобно.

 
  ...
преди: 6 години, 6 дни
hash: 6e19084907
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Прав си да го съдиш. Твоите пари са по-сладки, но неговите са повече... Не знам как си издържал да не го разстреляш, честно ти казвам. На твое място, вместо да плащам хиляди левове, щях да вложа 300-400 лева за патлак на черно и една кутия патрони и щях да го очистя, барабар с цялото му семейство! С ЦЯЛОТО, ДО ПОСЛЕДНИЯ МУ ЖИВ РОДНИНА! Така се процедира с лайнари! Интересно, как се изкарват хиляди левове, ако не е с дрога и с проституция? За поръчкови убийства не можем да говорим, такива хора не качват снимки по фейсбук, те дори нямат фейсбук. Хиляди левове за кратко време без дрога и без платени моми - рекет? Бързи кредити?? Сега няма какво да направиш, трябвало е навремето да му пробиеш главата с някой и друг куршум. Сега си си платил /къде заслужено, къде не/, прецакан си и си огорчен. Честито! Поредният тъп българин, който се е полакомил за бързи пари и накрая нито е взел бързите пари, нито е излязъл поне чист от блатото. Ей заради такива тъпаци като тебе и приятеля ти ме е срам, че съм българин. Другия път мисли, защото когато са намесени толкова сериозни пари, много често летят глави! Ако пак се замесиш в нещо такова, може директно да те свитнат, без да те питат кой си и какъв си, чаткаш ли?

 
  ...


...
преди: 6 години, 6 дни
hash: aab58c7f31
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   Ти си в добрата позиция.
Няма да ти обяснявам принципа защо, всички го знаем.
Върви спокойно напред.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 6 дни
hash: 83fa49f8bf
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Познавам много добре тарикати като тебе. Ако онзи не те беше измамил, сега и ти щеше да пускаш статуси и снимки с новото бмв. Вече си "нов" човек, а влизаш тук, за да ни го обясниш. Просто искаш да ти кажем, че някаква висша сила ще му го вьрне, за да не си валат. Вместо да те е яд на себе си, ти смяташ, че си изплатил дьлга и сега е ред на другия да страда. Хората не се променят и това е доказателството.

 
  ...
преди: 6 години, 5 дни
hash: 0c108390ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Всеки сам усеща кои пари са му сладки, няма универсален отговор. На него парите са му сладки, щом е готов да жертва всичко. Това, че е бил бедно момче с апетит не е оправдание. Много хора не са се родили богати, и аз гледам скъпи коли и ми се иска да карам, но не съм човек, който ще върти измами за това. Ти си получил знак, че това не е твоят път. Може би някой ден и той ще получи, каквото заслужава. Щом е незаконно, няма ли какво да направиш, за да го издадеш в полицията?

 
  ...
преди: 6 години, 5 дни
hash: aa9c84aefe
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Вероятно парадоксално на масата смятам, че и двамата живеете правилно. Всеки живее правилно според модела си. На теб ти трябва да живееш така, за да се чувстваш ок, а на него му трябва да живее по онзи начин, за да се чувства ок.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 5 дни
hash: aeeaa4bf82
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Те много хора имат много пари, а ти само него ли имаш за пример. Зелен си още. Хората с 1000 лева заплата семейство гледат. С две деца. Бени занимавай с глупости....

 
  ...

...
преди: 6 години, 5 дни
hash: 7d83501c79
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Човече, прав си според мен. Аз не виждам нищо лошо в това да изкарваш много пари, ако срещу тях допринасяш стойност за някого и правиш нечий живот по-добър. Създаваш стойност. Това е единият начин да изкарваш пари.
Другият са така наречените игри с нулев резултат - при тях не създаваш стойност, а завърташ някаква "далавера". Например кражби търговия с наркотици. В тази категория влиза и спекулацита с крипто валути. При втората категория проблемът е, че потоците бързо пресъхват и се появява по-голяма риба от теб, която те измества. А ти вече си свикнал на много пари и от високо много тежко се пада. Примерно виж мутрите ни от едно време - много малко от тях са живи, повечето ги очистиха. Да, има вероятност да си най-големият, но тя е нищожна.
И забележи, тук нямам предвид дали нещо е законно или не, а дали носи реална полезност на околните. Аз например съм правил пари по втория начин - играех покер. Печалба, без да правя нищо за хората. Аз поне изкарвах нелоши пари - над средното за тогава. Познавах милионери от тази игра. Обаче какво стана - изведнъж взе да става модерно, много хора се научиха и парите не стигаха за всички. Печалбите намаляваха и намаляваха. А много от играчите, които печелеха добре, бяха свикнали на луксозен живот - скъпи коли, дрога, проститутки. И им беше много трудно. Някогашни милионери затънаха, пристрастиха се към дрогата, разориха се. Малко са тези, които още печелят или си изтеглиха навреме парите от покера и ги инвестираха другаде. Аз в един момент се отказах и започнах да работя обикновена работа.
Така че не го мисли - вкарал си се в далавери, платил си цената за урока, продължаваш напред. работи си твоята работа. Ако искаш пари, научи някой по-добре платен занаят/ Или бизнес, който реално носи стойност за обществото. Твоят приятел е много вероятно в един момент да го изместят и да падне от високо. Съдбата най-често наказва тарикатите рано или късно.

 
  ...
преди: 6 години, 5 дни
hash: 6ef55c72cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   "А много от играчите, които печелеха добре, бяха свикнали на луксозен живот - скъпи коли, дрога, проститутки. "

Звучи повече, като група адвокати, излезли на фирмено парти, след като са спечелили важно дело...

 
  ... горе^
преди: 6 години, 4 дни
hash: 9892931b39
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

13.   Не те вълнува това, авторе, прозрачен си. Просто те е яд, че те е прецакал и завиждаш на начина му на живот. Затова мечтаеш за възмездието на съдбата.
Няма да му се върне нищо. Докато има балъци, ще има и тарикати!

 
  ...
преди: 6 години, 4 дни
hash: 5de480bc31
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Oт автора:

Пак казвам, че не ме е яд за парите, а за това, че се предоверих и ме прецака. Такива пари съм си казал, че не искам.
Да прав си 13, яд ме е на себе си.
Замислям се, че и има много хора, които биха ме упрекнали, но когато ножа опре до кокала и трябва бързо да решаваш, със сигурност много от хората лесно ще се изкушат. А и аз имах доста пари, така че този луксозен начин на живот изобщо не ми е непознат. И да, пада се мноого от високо и се променяш, колкото и да не им се вярва на други хора.
Точно затова казвам, че не ме е яд за парите. Яд ме е, че има хора, които са готови да минат през теб независимо, че се познавате.

 
  ...
преди: 6 години, 2 дни
hash: 4a9ecceeab
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Да, когато става въпрос за пари много хора и майка си ще предадат. Има такива хора, авторе, жалко, че си се доверил, но те поздравявам че си изплатил всичко, как си успял, браво. Не знам дали им се връща на такива хора, може на децата им или в други животи, ако има такива. Лошото е, че се мислят за велики, самозабравят се и така си объркват живота. Всеки си намира майстора рано или късно. Радвай се че си излязал от тези мръсни игри

 
  ... горе^

...
преди: 6 години, 1 ден
hash: 9892931b39
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Авторе, 13 съм. Не те обвинявам за това, че си се изкушил!
Че не искаш такива пари, разправяй на баба си и на клуба на моралните стожери. Всеки би поискал тези пари, ако има възможност.
Проблемите са ти три на първо четене :
1. Имаш "магическо мислене "- Вярваш в съдбата, висшите сили и подобни глупости. Това ти пречи да си наблюдателен и далновиден.
2. До толкова си заслепен от евентуалната печалба, че не ти остава време да помислиш трезво и да анализираш риска. Което те прави лесна жертва.
3. Страдаш от някакви остатъци на морал и съвест, които са не на мястото си в такива ситуации, от там и предоверяването.
Подобно на "играчите " на лотария си. На този етап не поемай рискове, вложи малко пари в усъвършенстването си. След като разшириш кръгозора си, ще имаш по- реална преценка за света и хората, както и за нивото ти и мястото ти в обществото. Успех ти желая :)

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker