Какво мислите за Автоматизацията (Изкуственият Интелект)? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121047)
 Любов и изневяра (29671)
 Секс и интимност (14349)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

Какво мислите за Автоматизацията (Изкуственият Интелект)?
преди: 5 години, 5 месеца, прочетена 1734 пъти
Най-развитите страни срещат момент на индустриялна автоматизация. Случва се включително и във България. Как смятате ще изглежда бъдещето? Какви са мислите ви за AI? Как да се подготвят поколенията ни за роботизиране на много функции упражнявани от хората?

Най-застрашени са тези които изискват физическш труд и повтаряща се, монотонна дейност. Въпроси се задават за бъдещето включително и на професии ориентирани върху медицина и законодателство.

Какви са вашите мисли?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 5 месеца
hash: cb4d161db4
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Това е пълна простотия! Заради тези чудовища много хора ще останат без работа един ден. Освен това не мисля, че има нормален човек, който би отстъпил работното си място на това чудовище...

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 488b9ed36c
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Ти първо вземи да се ограмотиш, пък тогава пак ела да питаш за нашите мисли, ако още желаеш ;-)

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: c5c94c8b56
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

3.   същото са говорели и за машините едно време, а лудитите са ги чупели. да, част от професиите ще отпаднат и ще се заменят с нови. Това няма да е първият път когато се случва, няма и да е последният
а номер 1 не е в час :-) не става дума да отстъпиш работата се, ти просто няма да си нужен, поне някои хора. Например на времето е имало професия изчислител в счетоводствата: цял живот събираш колони от числа. Смешно и нелепо, нали? Обаче счетоводителите си работят, нали? Използват си софтуер и никой не смята компютрите за чудовища. Същото ще стане и сега с някои професии

 
  ... горе^
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 07d009f2f2
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Откровеното ми мнение е, че автоматизацията може да бъде много полезна, но е нож с две остриета. Машините, водени от изкуствен интелект, могат да бъдат и непредвидими. Не се притеснявам за всичко, което сме видели по филмите, където някой робот решава да избие човечеството, но се притеснявам, че машините се чупят, те могат да бъдат настроени всякак и ако не го разбираш, не се знае каква глупост ще сътвориш. В моята работа винаги са се използвали устройства, преди те са били механични, а сега са електронни. Старите поколения са учили повече физика, докато при нас навлизат предмети като програмиране, под различни имена. Ако нашите кадри не разбират добре процеса на работа, но са наясно със софтуерите и всички машини, то става притеснително, в случай, че си на работа и машината спре да работи. Действително бъдещите кадри, може би, ще могат да поправят устройствата, но няма да могат да си свършат работата си без тях. Притеснявам се за загуба на информация и неподготвени кадри във всяка сфера. Притеснявам се, че изкуствения интелект ще го бъде за сметка на човешкият интелект. На този етап, не мисля, че достатъчно много хора разбират автоматизацията. Очаквам, че тя ще навлезе с по-голяма сила при внуците ни или правнуците ни, може и по-късно. Засега и в близкото бъдеще, все ще се налага да има няколко човека зад машините, за да се следи работата.
Имам известна доза любопитство по темата. Чудя се какви ще са колите на бъдещето, доколко ще ги управляват хора? Ще има ли телевизия? Ще има ли роботи, които да бъдат включени дори в сферата на услугите? И ми е най-интересно, въобще ще се учат ли предмети, които не са технически? Обаче, не бързам да разбирам, а и сигурно няма да доживея разпространяването на изкуствения интелект.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 289fdebe87
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

5.   Не съм компетентен, но ако се обърнем към историята от векове се автоматизираме, а не се деавтоматизираме. Но безработицата не само не расте, а намалява и то като имате предвид главоломното нарастване на световното население. Преди са шиели на ръка, нима след изобретяването на шевната машина шивачите са останали без работа? Преди е имало подпалвач на лампи, който е ставаш в рани зори да пали уличните лампи една по една в целия град. Сега като се палят автоматично, да не би хиляди хора да са останали без работа в следствие на това? След изобретяването на комбайна, нима земеделците са останали без работа?

Процесът е по-скоро преструктуриране. Ако шевната машина върши работата на шивача, значи някой шивач може да се специализира в ремонта на шевни машини. Друг в производството им, трети пък ще снабдява производството с материали, четвърти ще ги транспортира. Това производство пък ще отвори път за нови идеи в други производства и т.н. Отделно дрехите стават по-евтини, защото няма нужда от огромни разходи за труд и така хората ще се обличат за по-малко пари, а със спестените пък ще си купуват други неща, чието производство пък ще ангажира друг вид работна ръка. Като резултат хората ще си позволяват повече стоки и услуги и ще имат работа.

По тази логика дайте да се върнем в каменната ера, че да няма никакви машини и да има работа за всички.

 
  ...


...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: f3f54bc87e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   1, хахаха! Ами като останат без работа ще се преквалифицират в такива дето могат да правят изкуствен интелект!

 
  ... горе^
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 811c311b54
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Индустриалната автоматизация няма нищо общо с изкуствения интелект...

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: d5d7cdb5d4
гласове:
1 2 3 4 5
  (18 гласа)

8.   N2, със нищо не помагаш във темата. Нито идеи, нито мисли даваш.

Авторе, изкуственият интелект поставя основи на иновацията и креативността. Тоест, ще трябва да се фокусираме върху такива неща. Хора като коментар N2, биха били ненужни и е най-вероятно да останат без работа, защото не предлагат решения, не дават идеи и не са от полза във организационен план. Не изразяват помощ по въпроси дори във публична дискусия.

Чудя се защо модераторите публикуват анти-социално поведение на хора от ниската прослойка, от които няма полза и които заслужават да останат на дъното ?

Оставете коментара ми, който казва истината за такива хора. Наистина така или иначе тези остават на дъното в реалният живот, обградени от себеподобни.

Авторе, мисля че IT е бъдещето.

P.S. Дайте ми минуси на коментара моля. Говорим истината.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: de882a33f4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   ИИ (на български) е най-полезното нещо в света! Производството ще достигне невиждани мащаби! Едно време хората са мислели, че ма шините ще ги заменят. Сега е същото, а ви( боящи се от ИИ имате навика да гледате от лошата страна на всичко...

 
  ... горе^
преди: 5 години, 5 месеца
hash: d9aff8633a
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Терминатор сте го гледали предполагам?
Е точно на там отиваме. В момента масово военни се опитват да модернизират оръжия. Безпилотни самолети, умни ракети и каквото се сетите с електроника. Дори телефоните ни ги снабдиха с уж безобиден изкуствен интелект който всеки хакер може да манипулира и какво му пречи да се объркат нещата?

 
  ...

...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: eb53610df4
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Това е много хубаво, разбира се ще отпаднат доста професии. Вярвате или не вестниците също започват да изчезват и се заменят с онлайн сайтове.
Автоматизацията прави и често крайния продукт по-евтин или по-масов.
Страх от това имат само ниско квалифицилани и не мотивирани хора.

Изкуствен интелект е нещо друго.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: d5d7cdb5d4
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   От Автора

Благодаря за отзивите.

№1, да, както казва №3, става въпрос за процес във който просто компанията няма нужда от работника.

Това е когато когато софтуер или машина, улеснява дадена функция, преструктурирайки дейността - спестяваща време, финанси.

Както №4 казва от друга страна пък, еволюцията до този момент е довела до продуктивност. Във неговата организация него го притеснява разбирането на самият изменен процес на работа който води до продуктивността. Всъщност, дори създателите на Тойота едно време са гледали към САЩ, когато американските работници са били изчислени че са до 9 пъти по-продуктивни. Тойота тогава осъзнала че продуктивността не опира до хората, а опира до самият процес. Следователно, от там са вкарали идеята и за иновацията и подобряване на техниките и методите на работа.

№5, смятам че имаш много добри аргументи и примери за еволюцията през която сме минали. Аз също не съм компетентен, та целта е именно да разширим мироглед споделяйки виждания. Точките ти са добри. Нещата са еволюирали така че едно изчезва но се появява друго. Във много от случаите тези устройства са автоматизирали дадена дейност и са улеснявали процеса. Сега например обаче, има 3D принтери които могат да направят най-различни неща, а защо не и къща, колкото и налудничево да звучи? Самоуправляващите автомобили, включително тирове и коли са във изпитателна среда? Много ферми пък еволюират и стават вертикални със цел да не се афектира почвата и изхвърлят вредни емисии? Има машини които пък обират реколтата сами. Има пицария във която машините сами правят пиците, до 360 пици на час без да имат нужда от почивка, без да се опарват, без да изтърват и хабят материал, без да имат нужда от отпуск по майчинство или ваканция? Използвайки изкуствен интелект, друга машина за бургери пък сама определя колко добре са запечени бургерите?

Тук със горният коментар се аргументирам и към №7

№8 пък уби рибата с откровеноста си и благодаря.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 62d951f6b2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Изкуственият интелект е естественото продължение на човешката еволюция. Вижда се, че човек е стигнал предела на своите възможности, и от няколко хиляди години е в застой - усъвършенства оръдията на труда и условията си на живот, но в психологичен и биологичен аспект се върти в един и същ цикъл - раждане, евентуално трупане на знания, работа, развлечения, размножаване и смърт. Изкуствения интелект е единствената надежда за оцеляване на разумния живот на земята, и ще превъзхожда хомо сапиенс във всички отношения, освен в простотията. :) Както хомо сапиенс е надделял над неандерталците, така и изкуствения интелект ще ни измести, като по-низша и опасна форма на живот.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 53f68dc2c7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   В дългосрочен план не виждам нищо лошо.
Да, ще има "трусове" в близко време, но какво от това?

Ако имаш "автономна кола", ще ти е много по-лесно. Качваш се, казваш и къде да те закара и това е. Но колко услуги и стоки, ще поевтинеят, когато оборудване за 1000 евро, превърне всяки автомобил и камион в самоуправляващо се возило?

"Заради тези чудовища много хора ще останат без работа един ден. "

Трактори? Да си чувал за тях? "Изгониха хората от земята" и слава Богу!
Не е моя вината, че не умееш нищо друго, совен да миеш чинии на 33 годишна възраст, а идва машниа, която прави това, вместо теб. Няма, да ограничаваме растежа на икономиката и прочие, защото теб те мързи, да се научиш на нещо ново.

До 10 - Да, Терминатор сме го гледали. Стар Трек гледал ли си го? Според версията от 60те години, сега вече трябваше, да живеем в постапокалиптистична зима и да се борим с аугментирани хора. С "умна ракета", можеш да поразиш бойна техника, разположена по средата на улицата. С тъпа ракета, товариш повеч акплсози и за по-сигурно, взривяваш цялата улица. А безпилотните самолети са супер! 80% от самолетните катастрофи са предивзикани от пилотска грешка! А безпилотни автомобили? Там е 99% човешка грешка. Милиони можеше, да са живи днес, ако имахме технологията, всички коли, да са безпилотни.

"Дори телефоните ни ги снабдиха с уж безобиден изкуствен интелект който всеки хакер може да манипулира и какво му пречи да се объркат нещата? "
Спокойно, никой няма да накара Siri, да те убие. ИИ е термин, който всеки подхвърля свободно.
Една тайна - ако някого си създадеш компания, добави в описанието "AI", "Deep Learning", "Machine Learning "Block chain", "Milenial" и имаш високи шансове, акциите ти, да се качат с 200%, па ако ще и да произвеждате сокоизстисквачки. И не, не се шегувам за това.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 484ebf9dfe
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Айзък Азимов ;)
Трите закона на роботиката.

Ами, единия вариант е Терминатор :)))

Матрицата ...

Ще настъпят интересни времена :)))

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: d9aff8633a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

17.   Стоите си пред лаптопите и таблетите и по едно време "прас", вирусче. Антивирусна?! Кой е създал вирусите и антивирусните програми? "Ама то се внимавало" "Що ровиш в такъв сайт"?!
Ето и пример: Купих си като бял човек и аз телевизор с андроид. Последен модел за 2017г. Известна марка е. Дадох 1500лв. За какво е телевизор ако не можеш да си гледаш един филм на спокойствие? Влизам в сайт за онлайн филми и се почва 30-40 минутна борба с реклами, забрани и какво ли още не! 30-40% от хората са на ти с компютрите. А останалите ще чукат камани в пещерите защото са прости? Не на всеки му идва отръки. При мен идват компютърни специалисти с пухкави ръчички и бели пръстчета. Ама той не разбирал защо гумата на колата му била влязла под вратата. Е аз знам и не съм го учил. Обаче той не знае. Ако беше с таблета да го оправи и това щеше да стане. Добре, ще създадат в скоро време искуствен интелект. За да се самообучи той трябва да е свързан с интернет. Там има каква ли не информация. Дори и екзекуции. Няма ли да реши този интелект , че така трябва да бъде. Какъв фактор е човека , че да му се подчинява след като човек заличава човека. Не е ли правилно да бъде така? Кой ще и каже как да се развива и какво да мисли? И като събере всички вируси от мрежата; какво правим? Или е по добре самобръсначката да идва и да ви пита " желаете ли да ви обръсна днес"? Колите и самолетите да били умни! А като реши , че трябва да си обнови програмата? Ще спира за ъпдейт. А другата ще спре ли? А самолета ще каца и когато си реши тогава ще литне. Кой е човека да нарежда на толкова развит интелект?! По добре е вибратора да ми стои в шкавчето а не като седнем да вечеряме да идва до масата и да вика " Айде ма! Прегря ми процесора!"

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: b9ee40b245
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   №15, а защо си толкова убеден, че всички ти мислят доброто и всичко е "спокойно"? Нима мислиш, че всички ще станат акционери и крайна бедността? Жалко, много жалко! Ако преди 150 години хората не са си представяли как могат да разрушат Земята, сега можем да си го представим, просто все още не е станало.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: a5efd1e4a3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   В моята работа вече автоматизирахме доста процеси и имаме работник робот. Това не означава, че сме останали без работа - просто се концентрираме над неща, които носят допълнителна печалба на фирмата и проекти за оптимизация.

Дните, когато седях до късно в офиса, за да свърша някаква скучна и повтаряща се работа, са отдавна в миналото. Тези дейности се вършат от робота през нощта.

Хората, които се страхуват от автоматизацията, са обикновено тези, които не са достатъчно квалифицирани и не искат да се развиват.

Аз съм счетоводител по образование и в момента работя по специалността си, но в последните години ми се наложи да се занимавам със съвсем други неща, като подготвяне и изнасяне на презентации, оптимизация, водене на проекти и т.н. Не може да седиш с години на едно място и да очакваш да имаш работа до живот.

След 2020 година много работни места ще бъдат съкратени, затова се развивайте - учете езици, специализирайте се в нещо специфично, иначе пазарът ще ви изхвърли.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 8572972f8d
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

20.   Още един автор неразбрал за хаша и пишещ си коментари сам на себе си. Сега сигурно пак ще ме убеждават, че случайно брат им е седнал същия комп и е видял случайно същата тема, та е коментирал. Визирам коментари 13 и 8.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: de882a33f4
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

21.   Ха-ха! Авторе, шизофреник ли си? Извинявам се за грубия израз, но номер 20 е прав, не бях обърнал внимание досега. Не е забавно да не си изказваш мнението директно в анонимен сайт. Както и да е, ИИ си е бъдещето, няма значение дали ти харесва (вече ти го казах, но все пак...).

 
  ...

...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 0e04c3900a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

22.   Мисля че ще допринесе за развитието на човечеството.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker