Парене в бузата - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121037)
 Любов и изневяра (29669)
 Секс и интимност (14348)
 Тинейджърски (21878)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

Парене в бузата
преди: 5 години, 2 месеца, прочетена 1125 пъти
Здравейте на всички! Имам следния проблем: преди около 7-8 месеца ми направиха пломба на дълбок кариес и веднага след това се появи парене в областта на бузата и болки в главата. Болките в главата отшумяха бързо, но паренето продължи около месец. След още толкова време се наложи да ми умъртвят зъба. Всичко беше ок, но преди няколко месеца паренето отново се появи. Забелязал съм, че е по-силно когато вляза на топло или пък се нервирам. Понякога ми изтръпва горната част на устната до слепоочието. Много често ноздрата от тази страна е запушена. Плюс това точно там ми излизат пъпки. Зъболекарката ми беше казала, че е синузит, но нямам баш характерните симптоми за него. Някакви мнения?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 2 месеца
hash: 9cbccfcb83
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Здравей! Знаеш ли от какъв материал е обтурацията (пломбата)? От амалгама, химиополимер, фотополимер (това, което осветяват със синя светлина), глас-йономер, друг материал?
Амалгамата е живачно-сребърно-медна сплав, която все по-рядко се използва. Ако в устата си имаш други амалгамени обтурации или метал-съдържащи конструкции (корони/мостове/скелетирани протези, т. н. ), възникват условия за протичане на галваничен ток между тях, поради различния им състав (държат се като електроди в електролит - слюнката). Протичането на галваничен ток в устната кухина, между различни възстановявания, се нарича патогалванизъм. Може да бъде асимптоматично, или симптоматично - с усещане за парене/мравучкане на оралната лигавица в областта на съответните възстановявания. Затова, при възстановяване на зъби с метал-съдържащи материали, трябва да се използва една е съща сплав, с едно и също количествено съотношение на елементите и. Патогалванизмът се доказва с просто изследване - измерване на т. нар. корозионен потенциал. Лечението му се състои в подмяна на причинните конструкции с инертни такива.
Химио-, фото-полимерите, от друга страна, понякога дават алергични реакции, които се манифестират с парене/мравучкане/оток и/или зачервяване на устните, др. Понастоящем, фотополимерът е най-широко използваният обтурационен материал. За да разбереш, дали имаш алергия към възстановителните дентални материали, трябва да направиш епикутанен тест (кожно тестуване със стандартна серия алергени). В случай, че се докаже алергична реакция към един или повече материали, лечението включва подмяна на причинните възстановявания с материал, който пациентът понася. Имай предвид, че ако имаш някакви алергии (към каквото и да е), шансът ти да си алергичен и към други алергени, е по-голям.
Третата възможност, макар и рядка, е т. нар. "синдром на парещата уста". По-характерна е при жени.
Смятам, че с тези оплаквания, няма как да имаш синузит. В зависимост от използвания материал за обтурацията ти, прецени дали е възможно да имаш патогалванизъм (ако вече имаш амалгамени обтурации, корони, мостове, т. н. ), или алергична реакция към "бялата пломба" (ако имаш и други алергии). Моят съвет е да направиш горепосочените тестове. Надявам се да съм ти била полезна.

- Студентка по дентална медицина

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker