Барманка? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121184)
 Любов и изневяра (29706)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18522)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

Барманка?
преди: 5 години, 1 ден, прочетена 1786 пъти
Здравейте! Приета съм за стоматология, а както знаете няма задочно, и съответно нашите трябва да ме издържат. Но те нямат бог знае колко средства и ми се иска и аз да изкарам повечко пари лятото, за да им помогна. Проблемът е, че без образование трудно ще ги изкарам, а от някои хора съм чувала, че барманите на морето през лятото изкарвали доста бакшиши(около 200 лв на вечер), което си е много. Но ме притеснява как така ще ти дават толкова пари, има ли уловка, наистина ли е така. Отделно ме притеснява и трафика на хора особено за 19-годишно момиче като мен. Също така ме интересува от обяви ли сте си намерили работата, защото там в повечето случаи са лоши условията, и затова никой не кандидатства за тях.
Та въпросите са ми:
Как си намериха работата?
Колко пари печелехте?
Опасно ли е?
Моля всеки, който го е работил да сподели, или такива, които са запознати с темата.
Благодаря предварително!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 1 ден
hash: fa63596af8
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

2.   И между другото, ако не си заблязала в България именно нискоквалифицирания труд се заплаща по-високо, а лекари, инженери и други с образование ги подмятат на 600 лева.

 
  ...
преди: 5 години, 1 ден
hash: 3ee718ba4f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   jobs bg, бюрата по труда също набират хора за сезона
Бакшишите ги изкарват сервитьорите реално. Бакшишът се дели между тях и бармана.
Условията по морето са си кофти внимателно си подбирай офертите, смените са сериозни като часове. Трудов договор, осигуровки, реално заплащане, работно време на това трябва да обръщаш внимание.

 
  ...
преди: 5 години, 1 ден
hash: 1ec6858ef3
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Персоналът, който е по-ниско квалифициран, е по-скъпо платен. Факт. Дали става въпрос за морето, или не, пак е така. За морето има сумати обяви в сайтовете за работа, само да търсиш.
Уловки има ,разбира се. Примерно ,кажат ти едно работно време, после излиза, че караш смени над 12-14 часа. Където бях по морето, така работиха, извънредно. Зависи за каква позиция, но е честа практика да се окажеш с друго работно време. Или няма персонал достатъчно, или напускат в разгара на сезона. И затова останалите опъват каиша.
Почивни дни- може да ти кажат, че има , но да се окаже,че ако се разбереш с другия колега, или с много молби. Не навсякъде е така, но много често . Аз рядко почивах, има няма 4-5 дни за тия месеци.
Настаняване- гледай да ти предложат от самата фирма, тоест да не си търсиш ти квартира, или да кажат,че ще ти поемат разходите. Просто да има осигурена от тях, а не да обикаляш града да търсиш, защото няма да си само ти, а и други работещи, летуващи. Затова търси фирма, която ще ти осигури настаняване. Най-често е в квартири, евтини предимно, по 2-3 в стая. Условията - много зависи . Аз бях в стая с още 2 момичета, имаше си малък хладилник, климатик и телевизор. Интернет- слаб, но го имаше. Не беше идеално, но биваше. Баня и тоалетна заедно. Трябва да си готова да живееш с всякакви хора, и да не си конфликтна.
Хранене- да има включено от фирмата, ако е възможно. Дали по 2 яденета на смяна, но да го има. Ако си даваш половината заплата за храна , то няма да ти остане много. Зависи къде си по морето, но си е скъпо да се храниш навън, а цените по магазините могат да те съборят. Ако имаш осигурена храна, няма да е като вкъщи. Често ще е останала от туристите, или от предния ден. Така че няма да е идеална , но не се умира от глад. Ако се сдушиш с някой от кухнята, може да си взимаш по-хубава храна или поне да ползваш някой уред да си приготвиш нещо.
Натоварване- много зависи от позицията. Аз бях в хотел на рецепця, и си беше изморително. Зависи ти къде искаш да си като барманка, дискотека ли, хотел, барче ли, ресторант. Дали ще е малък или голям обекта. Но си е по-натоварващо, определено. за бакшиши не мога да кажа, защото зависи къде ще работиш. Има нашенци,които дават, има и скръндзи. Същото е и при чужденците. Много зависи как ги обслужваш, усмихваш ли се, хубава ли си.
Пари-не бяха много, но успях да поспестя. Зависи и ти как харчиш и дали често ще купонясваш. Не може и без това, но все пак да не профукваш всичко за няколко дни. Сервитьори, бармани и прочие са добре платени по морето, стига работодателят да е коректен и да даде точно тези пари. При мен ми дадоха толкова, за колкото се бяхме договорили.
Обяви- аз си намерих по обява в най-разпространения сайт. Масово интервютата са по телефона, като при добро желание може по Вайбър да се видите. Не знам защо има някои работодатели, които искат да им ходиш на крака , на примерно 200-300 км, че и повече, само да се видите на живо, при положение ,че има Вайбър, Скайп и Фейсбук. Все пак не може да очакваш от даден кандидат да похарчи пари за автобус в две посоки, да изгуби цял ден в пътуване, само да се видите , ако не ти харесат на теб условията , или не те одобрят. Но в някои упорито не покълва идеята за модерните технологии и камери, а искат да им дойдеш на крак,при положение ,че може да си на другия край на страната, или да решиш изобщо да не започваш там. Аз съм пресичала подобни интервюта, защото това са пари, загубен ден. При положение, че сме в 21 век, да ме карат да пътувам 300 км , да се видим, ако няма да ме вземат, или аз не ги одобря , е тъпо. Така че, предимно по телефона ще става търсенето. Има за щастие умни хора,които предлагат и Скайп и Вайбър интервю.
Опасност- зависи къде работиш. Аз бях в затворен комплекс и си беше спокойно,без наркомани, пияници и прочие. Бях настанена в квартира в близкото градче, и беше спокойно. Нощният живот си го има, но много зависи с кого ще се сприятелиш и къде ще ходиш. Винаги има рискове, но ако главата ти е на раменете, няма опасности. От колегите ще имаш хора,които ще са ти противни, но ще има и много свестни. Ти избираш с кой да дружиш и къде да ходиш. Има доста свалячи, но навсякъде ги има. Просто си имай едно наум.
Дано да съм ти помогнала малко поне. Успех!

 
  ... горе^
преди: 5 години, 1 ден
hash: a2fcc0a52b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Сервитьорките взимат със сигурност повече бакшиши.

 
  ...
преди: 5 години, 1 ден
hash: e158eb8557
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

6.   Обожавам начина на мислене на младото поколение. Първата мисъл винаги е за парите, преди изобщо да се помисли, че тези пари се дават срещу нещо. Как си представяш ти, моме, да те вземат на работа като барман на морето, при положение че нямаш грам опит???

 
  ...


...
преди: 5 години, 1 ден
hash: 1ec6858ef3
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Към 6
Взимат всякакви, защото няма персонал. Щом, където аз работих, имаше камериерки на 17-18, сервитьори на 16, защо да не вземат момичето? Глад за кадри има, и взимат всякакви.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 1 ден
hash: 2d9856eef3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   От авторката: Забравих да кажа че, главно ме интересува барманка в дискотека.

 
  ...
преди: 5 години, 1 ден
hash: d059a054ca
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Преди 2 години бях в София и работех в Студентски град като сервитьорка. Оставят много бакшиши, като имаш впредвид, че беше период, в който почти нямаше студенти там. За барман не знам, но май е по-бедно откъм бакшиши. Но всичко се учи, не се притеснявай. Аз по принцип съм много слаба и едвам носех таблата и с математиката бях малко зле ама като изкараш няколко смени и понаучиш нещата и вече ще свикнеш.

 
  ...
преди: 5 години, 1 ден
hash: 51dfd918c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Малко са заведенията по морето където подобни суми са възможни(като%). Може да се изкарат на "мокър бар"(такъв където се разлива много алкохол, правят се много коктейли и клиентите масово сядат и плащат на бара). Ако си търсиш такава схема, богат сезонен опит от сходни заведения, познати в бранша и атрактивна визия само ще ти помогнат, да не кажа, че са 90% задължителни. Преди да почнеш си трябва и уредена квартира - работодателите рядко осигуряват, а цените са невъзможни за сам човек. 200 лева е таван, хората масово се радват и на 100 - това в разгара на сезона при силна смяна и силен район. При студенска бригада парите май са по-сигурни, но ти май търсиш и купон. Няма лошо, трябва и късмет обаче!

 
  ... горе^
преди: 5 години, 1 ден
hash: d059a054ca
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Забравих да добавя : не сме си делили бакшишите нито с други сервитьори нито с барманите, всичко, дето си изкараш е за теб. Но зависи от заведението и как процедират там, но се интересувай със сигурност за бакшишите дали са си за теб.

 
  ...

...
преди: 5 години, 1 ден
hash: b5c023c932
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   И какво като няма грам опит. То сигурно е много сложно да правиш кафета и коктейли. Освен това от някъде трябва да се почне. И какво предлагаш номер 6 да работи ангария ли? Парите движат света и когато работодателите осъзнаят, че най-ценният им ресурс са хората и плащат нормални заплати, тогава ще си намерят и качествени хора!

 
  ...
преди: 5 години, 1 ден
hash: 36de557a01
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   " Но ме притеснява как така ще ти дават толкова пари, има ли уловка, " -безплатна е само уловката в капана за мишки, но знаеш как завършва живота на мишката!? Не ставай мишка, намери си по евтина, но сигурна работа. Който се вре във водовъртежите на живота, може да очаква само неприятности!

 
  ... горе^
преди: 5 години, 21 часа
hash: 7c9ad43c55
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   До 12

Човек, не принизявай професията барман. Има специални училища, курсове, конкурси и състезания. Да си барман не е като да забъркаш едно кафе или коктейлче от измислено меню в кварталната кръчма. Разшири си светогледа.

 
  ...
преди: 5 години, 20 часа
hash: 1ec6858ef3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Към 6
Естествено,че парите са важни! Кой ще се хване на работа,без да знае какво ще получи като възнаграждение, и дали извънредния труд ще се заплаща? За теб, и за други от по-старото поколение, може парите да са без значение, но за съвременният работник, са. Аз не знам някой да иска да работи ,просто ей така, без да му пука какво ще получи като пари и условия. Ти си продаваш труда, и е нормално да знаеш за какво. Момичето иска да спести, и едва ли ще се задоволи с минималната заплата, или малко над нея. Да, може да няма опит, но хората ще я научат на основното. Това се иска за сезонна работа,да знаеш основното. После може евентуално курсове да изкара, но ще и трябва основното да знае. То там ще и покажат как кое,пък и в движение ще се учи. Да е на ти с езиците също, най-вече английски разговорно и малко руски. На морето взимат на по 17-18 годишни на всякакви позиции, така че защо да не вземат нея, дори и да няма опит? Човек все тръгва от някъде. Пък и покрай колегите ще се научи на нещо. Смешно ми стана от твоето мнение. Да не си някой работодател?

 
  ...
преди: 5 години, 17 часа
hash: 7fa0768084
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   14 - те тези завършили специални училища и били на конкурси и състезания мислиш ли, че биха се набутали точно на нашето море да си хабят потенциала? Ами много ясно, че Не.
Такива директно отлитат за някоя РАЗВИТА европейска държава. Тука бг-тата трябва да се задоволяват с момичета и момчета като авторката, ако искат да са в бизнеса, а ако не - да си работят самички или най-добре да почнат самите те работа някъде за някого ;)

Авторке, по-добре се ориентирай да заминеш на бригада в САЩ, ако питаш мен.

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 16 часа
hash: 78454e3d31
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   Номер 6, при положение, че на морето вече читав персонал трудно се задържа и собствениците са принудени да решават, дали да наемат цигани или да внасят бесарабски българи и работници от Украйна, мисля че авторката има доста добър шанс да я вземат. Има голям глад за сезонни работници.

Завършилите туризъм или с квалификации за готвачи, бармани и сервитьори отдавна се ориентираха към западна европа и честно казано ги разбирам предвид коректността на повечето работодатели по Черноморието и мизерното заплащане, което предлагат за същия труд.

Впрочем, авторке можеш и ти да заминеш по студентска програма за лятото - Щатите са далечко, a фермите във Великобритания са тежък труд, но Германия или Скандинавските страни са доста ок за нещо такова, имат глад за кадри в сферата на туризма, а и ще бъде със сигурност по-интересна опитност за теб от морето и ще си упражниш и езика освен, че ще си изкараш парички. Доста добре платени са и позиции на круизни кораби за по няколко месеца.

 
  ...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: e7066da80a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   На морето можеш и да изкараш може и да не изкараш пари, но всеки ходи не толкова за парите, колкото за купона. Вярно чупат ти гъза от работа, но изживяването си заслужава. За съжаление или не, не съм от тези хора който е бил и може да даде пример от личен опит, но предавам думите на не малко хора. Нещо което трябва да знаеш, първо барманиките ако нямаш седящи места на бара, бакшиши няма да видиш. Второ бъди готова за много пияни чужденци и не само, да ти подмятат разни думи и да се държат с теб като втора ръка човек, бъди готова за 12-16 часови смени, бъди готова за много алкохол и безсънни нощи. Успех

 
  ...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: d6e9798165
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   1. Ниско квалифицирания труд в западните държави България е по високо заплатен.
2. За коктейлен барман се иска ОПИТ. За разливач на ракия по ресторанти се иска по-отговрен човек, често възрастен мъж. За "барман" в кафе става и без опит, ако кафето е малко.
3. Бакшиши вземат сервитьорите. Не виждам как ще вземаш 200лв да ден, като нямаш досег до пари. За целта някой тук спомена мокър бар, но отново... иска се опит.

4. Кандидатстването е на място ВИНАГИ. И това не е защото не са на Ти с новите технологии. Даже бизнесите им са зависили от технологиите много преди да се родиш. Интервюто в скайп няма нищо общо. Аз лично съм провеждал интервюта и когато го видиш човека на живо разбираш, че изглежда и се държи по съвсем различен начин. Ако някой те вземе от скайпа, значи ще те ползва за малко и лъже малките като тебе. Цял сезон си върти и сменя наивничетата, без да им плаща. Има и такива.
-----------
Супер оборотните барове с досег до пари, не са толкова много. За тях кандидатстват много-сезонни и опитни хора. Ти си без опит, на 19 и искаш да се конкурираш с тях.... Някой ти се е похвалил и ти си се размечтала. Даже сигурно си харчиш парите в главата си. Вие младите сте толкова задръстени с мечти че за 5стотинки работа не вършите.
Както и да е, пожелавам ти успех! Има и вратички. Отиди на слънчака и кандидатствай във Вайкинг. Там вземат ей такова като теб. Не знам какви пари, ще взмеаш, но алкохола е разливен от маркуч , няма философия. Ще пипаш пари и ще натрупаш опит. Че и английския ще си подобриш....

Колкото до опастността, стига си се паранорила. Живял съм в Китай, където мафията за органи работи на безумни обороти, защото хората там нямат паспорти. Тук е Европа и живеем в 21ви век, няма нищо общо. Спри да гледаш жълта преса с параноизиращи клишета. Баси се само от очарователните батковци, дето могат да те направят проститутка.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 11 месеца
hash: 1ec6858ef3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   20
Кандидатстването на място е оправдано, когато става въпрос за хубава позиция, за международна компания, за много пари. Ама за някаква сервитьорка и то сезонно, я стига! Колко курса трябва да направи човек от родния си град до морето, за да кандидатства, и то за позиция, която ще заема евентуално 3-4 месеца? Казвам евентуално, защото много напускат, дали заради калпавите условия, или ниските заплати. На много места висят обяви по ресторанти, магазини, хотели, също и в сайтовете за работа фирмите си въртят обявите, и то до края на сезона. Така че, не знам колко пъти трябва един човек да похарчи примерно 40-50 лв. за път, за да се разходи и да кандидатства за временна позиция, която не е много сигурно, че ще заема до края на сезона. Особено, ако зависи от парите на родителите си, и едва ли ще искат да си прави чести екскурзии от и до морето. Скайп и Вайбър интервютата са улеснение, и са си нормални интервюта. Спестяват време и пътни. Правят се по цял свят, и то за много по-високи позиции от някаква барманка по морето. Само тук са им странни. Примерно, кандидатствам в 5-звезден хотел, и искат да им дойда на крак за интервю, направо с документите за започване. Все едно от въздуха те хващат. По Скайп пак виждаш човека. Интервюирали са ме от Човешки ресурси на съответната фирма, управителите, и всичко е било нормално. Само някои се запъват, че на живо трябва, защото не можело иначе. Попиташ ги защо, не дават адекватен отговор. На живо си канете хора от региона, но ако съм на 300 км дали ще ми е приятно да бъхтя тоя път за 15 минутно интервю, и то за временна позиция? Ами не, ако беше за нещо постоянно, и хубаво предложение, тогава-да.
Всякакви наемат- на 17-18, поляци, руснаци, украинци. Стига с тоя опит, за елитно заведение-да, ама масово са тепърва захващащи работа. Където бях, буквално бяха ученици по някаква програма наети, на по 16-17, и се скъсваха от работа. Да, домързяваше ги понякога, но също и се стараеха доста. Глад има за кадри, и то не от тази година, ами от бая. Само, който е работил наскоро знае как персонала се мени бързо, защото си намират някъде по-добре, или условията не им допадат. На тебе би ли ти допаднало да живееш в мазе, буквално в мазе, без прозорци, само на лампа? В някаква непоносима влага и мухъл? Да не знаеш ден ли или нощ? Аз напуснах, защото това не са човешки условия, дрехите би бяха все влажни и миришеха гадно. Но баш шефа скри това на интервюта, уж в квартири щяхме да сме. Баш шефът беше познат на нашите, уж беше сериозен. На другото място, където бях, си беше поне нормално откъм настаняване. Младите били капризни? ! Просто имаме изисквания, и не искаме да ни третират като животни. Затова и бягаме от тая страна.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker