Германия-не желая да се местя - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120678)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9550)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

Германия-не желая да се местя
преди: 4 години, 8 месеца, прочетена 1124 пъти
Здравейте! Момиче съм на 17 и ми предстои местене в Германия. Според нашите държавата няма да се оправи, цените се вдигат, но заплатите не. Баща ми живее и работи в Германия от близо година. Той иска да отидем цялото семейство при него. След дълго търсене на квартира, намериха. На есен предстои да заминем, предстои ми записване в ново училище и т. н. Ужасена съм от мисълта, че ще оставя приятелите си, другата част от семейството си, порядките, навиците и изобщо всичко. Животът на немеца няма нищо общо с този на българина. Ние сме хора за маса и забавления. При тях живота е по-еднообразен и скучен. Говорих с доста тийнейджъри на моята възраст, които споделят, че местенето им в Германия е било като депресия. Нямали са приятели, проблеми с езика и съответно с оценките в училище. Аз съм доста амбициозно момиче и искам да уча висше образование, архитектура със специалност интериорен дизайн. Не малко хора ми казаха, че ще завърша със слабички оценки и шанса за влизането ми в университет е нищожен. Обичам да излизам и да се веселя, а там това не е ежедневие. Хората са резервирани към теб и отдръпнати. Била съм при баща ми, ходила съм и с училището в Германия и не съм оставала с хубави впечатления относно обществото. Моля ако някой има опит или е близко до моята възраст и живее в чужбина да ми помогне да добия още по-ясна представа за нещата. Надявам се да не съм права за написаното по-горе. Благодаря, че отделихте време на историята.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 8 месеца
hash: ea40fd619b
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ти изобщо била ли си в Германия? Мислиш ли че в държава с хиляда пъти по-добър стандарт на живот на хората им е по-трудно да се забавляват. Освен това, "немците" е много разтегливо понятие. Кои немци? Милионите от бивша Югославия? Или пък от Русия и съветските сателити? Или пък араби и всякакви азиатци? Дръпнати може и да има в някое забутано селце, в големите градове е др. Единствен наблюдаем национализъм е възможен в бившата DDR, която беше под съветите, при това той не е антибългарски, понеже "сме били в две световни войни заедно". За училището не съм убеден, че ще стане, затова проверете всичко, ако трябва остани при роднини в България за да завършиш с достатъчно добра оценка. Зависи в коя бундес-република си, но при някои може да ти предложат на тези години само обучение по определена професия(Ausbildung). Както казах проверете(има тази възможност, ако се поразровите) как стоят нещата с образованието в републиката в която сте намислили да живеете.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 68a0e3465d
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Знаеш ли какъв шанс е това? ! Знаеш ли как държавата ни затъва и как всички млади бягат? ! Нямало кръчми там и нашата чалга? ! Това ли ти е проблема? ! Да не слушаш Преслава и Галена и да не пиеш в някоя кръчма? ! Излез извън страната и виж как живеят хората, как са на светлинни години от нас. Виж в какви градове живеят, какви заплати вземат. И там има кръчми, и там пият, и там има момчета. Ще се нагодиш, ще взимаш повече пари като работиш, а не за минималната да бачкаш. След 2-3 години изобщо ще се чудиш къде ти е бил ума да искаш да стоиш тук.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 5d3b10be70
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Как определи обществото какво е, с кого общува като не знаеш език, баща ти също. Държавата с най-развита икономика в Европа и с топ университети. На 17 си и проблемът не е държавата, а мирогледът ти. Ти седна ли вече да учиш немски, за да имаш по-високи оценки и шансове.Можеш да завършиш, като частен ученик и в България и да кандидатстваш с българската ти диплома в Германия.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 4916d7081f
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Остани си, завършни със слаб успех някой местен полу-университет с парите на вашите от Германия и след това се ожени за някой от кръчмата, за да го слушаш, готвиш, переш и храниш.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: c0e3027be3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Виж, като интериорен дизайнер там ще имаш много по-големи шансове да се развиеш (да вадиш яките парички), отколкото тук. Точно защото там е развита икономика - съответно много повече хора (могат да си позволят финансово да) търсят такъв тип услуги.

За забавленията - ако си от чалга тип хората, ами да ще влезеш в депресия. Ако не си такъв човек спокойно ще се впишеш в арт средите - ще ходиш на супер яките партита и изобщо събития с разни други хора от арт хора там. А щом почнеш да печелиш като интериорен дизайнер там, ще можеш да си позволяваш и разни разходчици я до Холандия, я до Белгия, я до Франция и така. Та стига да не си чалга тип човек ти гарантирам, че няма да съжаляваш.

 
  ...


...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 7a3c4b57c2
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   "Животът на немеца няма нищо общо с този на българина. Ние сме хора за маса и забавления. " Хахахаха, първо не е вярно, второ последно за маса ли си или за висше!?

 
  ... горе^
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 70a7a8a435
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Ами време ти е вече да се занимаваш със сериозни неща, вместо със забавленията на маса, както самата ти казваш. В това отношение българите имаме какво да научим от немците, ако изобщо са останали такива.
Друг е въпросът, че в Германия сигурно ще мизерствате повече, отколкото в България. Освен ако баща ти не прави поне едни 5000 Евро чисти (което е заплата на мениджър доста нависоко в йерархията на поне концерн средно ниво), не виждам как тричленно семейство може да има добър стандарт там. Тук отново се вижда как хората идея си нямат за заплатите в Германия и за т. нар. "стандарт". Да не говорим за толерасткото общество и за масовото ограничаване на личните права в полза на новодошлата измет. Аз лично избягах от Германия миналата година след общо 16 години там. Тотален комунизъм е, и там заплатите са ниски, данъците са убийствени, а жилища няма и са много скъпи. Но вие си знаете.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 099eff4b21
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Струва ми се, че дотук ти отговарят хора, които не са имали никакъв досег с немската образователна система.
Много по-лесно ще ти е, ако завършиш средното си образование в БГ и кандидатстваш директно в университет в Германия. Така имаш шанс да бъдеш приета в хубава и желана от теб специалност.

Ако се преместиш на 17 образователната система в Германия ще те смаже. Успехът ти ще е нисък, най-вероятно ще се наложи и да повтаряш година, ще се чувстваш самотна и изолирана, което мачка и чисто психически и възможностите, когато кандистатстваш ще са много по-малки, отколкото ако дойдеш директно да следваш с българската диплома. Немските деца са възпитавани по съвсем друг начин - там всеки гледа да се изтъкне и да защити своето, такова нещо като самокритичност и търсене на вина в себе си няма. Атмосферата е силно конкурентна. Признаеш ли си сама грешка, това бива използвано срещу теб. Слабост не трябва да се показва по никакъв начин. Германец никога няма да си признае, че е сгрешил, напротив ще защитава интереса си по всякакъв начин, дори това да означава да мине през теб. Ако си позволиш емоционален изблик или сълзи, това автоматично те категоризира като психически лабилна. В гимназията/ средното училище децата са още доста жестоки и съдещи.

В университета отношението е съвсем различно - там всички сте в нова среда, много по-отворена е атмосферата, подходът към чужденците е съвсем друг и много по-лесно можеш да се адаптираш и утвърдиш. Отделно с дипломата от БГ ще имаш шанс да учиш наравно с най-добрите, докато с посредствена немска диплома повечето желани специалности за теб ще са затворени.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: b90712817c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Авторката: Искам да уточня, че уча в езикова гимназия паралелка немски-английски. Оценките по езика са ми зафоволителни, но не и достатъчни да почна да уча предмети като биология, химия, история и тн. на немски език. В тези предмети има адски много термини, които аз не съм изучавала. И да, ходила съм в Германия доста пъти. Оставала съм при баща си по 2-3 седмици да пробвам да се адаптирам, а и да му помагам с откриването на жилище, помеже той не говори езика. Опитах да завържа контакт с тийнейджъри на моята възраст, но не се получи както очаквах. Уча в голям град, в елитна гимназия, с която се излиза с отлична диплома (стига да си учиш) и много наши ученици кандидатстват в Германия след това. Същото исках и аз, но не сега и не на този етап по средата на образованието ми.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 9af409e467
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Авторке, най-разумно би било да завършиш образованието си в България, това е ясно. Но въпроса беше ако нямаш избор...

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker