Християнка с мюсюлманин - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121033)
 Любов и изневяра (29668)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

Християнка с мюсюлманин
преди: 4 години, 9 месеца, прочетена 4188 пъти
Ж20
Българка съм и попринцип трябва да се водя християнка, но не съм много религиозна.
Влюбена съм в свой колега от университета, който сега е на 22 години.
След като го опознах той ми сподели, че е мюсюслманин.
Носи турско име, не е турчин, но е мюсюлманин.
Държи се много добре с мен, мил е винаги би ми помогнал ако имам нужда.
Проблемът е, че след като се сближихме аз доста хлътнах. Заспивам и се събуждам с мисълта за него. Постоянно си търся извинение да съм покрай него. Влюбена съм и не мога да си представя да съм с друг.
Въпросът ми е: Мюсюлманин би ли тръгнал с християнка? Повечето му приятели са помаци като него и нямат доста близки приятели българи.
Не съм вярваща, не съм запозната с тези неща и се притеснявам, че за него ще е проблем да бъде с мен поради, , религиозни причини”.
Какво е вашето мнение по въпроса?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:
1-50 от 57

преди: 4 години, 9 месеца
hash: 79b7078b36
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Помаците вече не сме това, което бяхме едно време. Светът се глобализира, много то тях живеят на Запад или поне в големите български градове, образоваха се и т.н. Вече има доста смесени бракове. Даже много се и покръстиха. Няма да коментирам дали това е добре. Поколението на баба ми са доста закостенели, но поколението на баща ми са по-добре, а пък нашето напрактика си е направо като българите. Така че ако не е под влияние на старите трудно ще има проблем. Ако живее в село като Рибново, вероятно ще е проблем, но ако мисли да живее в града - абсурд.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 743a1fc8f5
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

2.   Щом е помак значи е българин мюсюлманин, демек вие сте двама българи които се гледат все едно са чужди хора, хахаха, ей страшна работа е това българско племе, какви ли не причини си измислят, за да се делят. Ще дам пример с албанците - там също има християни и мюсюлмани, но са единни и важното е, че са албанци, докато при българите точно обратното, ебаси племето, ебаси чудото.
Колкото до религията...абе коя година сме??? Алооо, влезте в 21 век и живейте като нормални хора, а това автоматично изключва религията, ако ще се правите на много религиозни, слагайте забрадките и шалварите да ви видя...ама се съмнявам.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: e8d91296fa
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

3.   Моето мнение е, че ще си вкараш трън в задника!

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 721c18b745
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Номер 2, естествено че е българин мюсюлманин, надявам се няма някой достатъчно тъп за да не го знае. Иначе, ако в по-късен етап е съгласен децата да са християни да, все пак те са отстъпили от българската вяра, не ти..

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: c7cc924169
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

5.   Ние сме такова семейство, мъжът ми се самоопределя като турчин. Майка му, баща му, бабите и дядовците и пра бабите и дядовците му са родени в България, в гр. Куклен. Моите пра дядо и баба пък са от Одринска Тракия, даже имаме разни имоти там, обаче аз се определям като българка. Скоро в детската градина на сина ни, видях, че са се объркали и са написали, че детето ни е билингвично (говори 2 езика), само че бяха написали турски-майчин и български-бащин. Може би, защото мъжът ми е светъл, рус и синеок, а аз съм с тъмна коса и очи. Та, смятай колко са размити вече тия... различия. Празнуваме всички празници и Коледа и Байрам, мъжът ми пали свещи в църквата, за близките му християни, които вече не са сред нас. Не е стъпвал в джамия, обаче. Срамува се, че не знае как да се моли и родителите му също не знаят какво се прави. На всичкото отгоре ходим на йога, баща му ни базика, че ако си изберем още една религия животът ни ще мине в празници. Та, да не ти пука. Който и да е Бог, каквото и име да му избереш, той е Любов. Любов към себе си и любов към ближните

 
  ...


...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 8429188dc2
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

6.   Ти сериозно ли. Нали знаеш че те зарибява сега ама после......

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 7506dec72c
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Ужас.. запомнете в българи има българи. Те могат да бъдат:мюсюлмани, християни, будисти и т.н. Има ли БГ лична карта е Българин. Уеднаквяването на "мюсюлманин" с "турчин" е опасно за целостта на държавата.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: ab4cff0703
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

8.   То в началото всеки мъж се държи мило и добре без значение дали е християнин или будист или мюсюлманин. Целта е ясна.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 246b593374
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

9.   Алоу, номер 7, ми понаучи го българския език тогава, де!

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: b30d6b7105
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Може да го е написал с грешки, но 7 е много прав. Хора с предразсъдъци много, за жалост. Смятат, че всеки различен от тях е нещо, я луд, я болен, я терорист, я психопат, без дори да го познават... Въобще не ме интересува темата, но пък ми е писнало от хора, които преценяват и мерят другите по своите малки души.

 
  ...

...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: cf5987121b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   Научете се най-после каква е разликата между националност, етнос и религия.
Националностите ги определя паспорта, без значение е какъв език говорят в дома си английски, турски, цигански, арменски и няма значение какво име носят, имат ли българска лична карта те са българи.
Етносите са един вид подразделение на гражданите на една държава и в България има както етнос българи, така етнос помаци, етнос цицани, етнос турци също.
за религиите предполагам, знаете малко повече, но както гледам пак се бъркате като казвате, че някой бил помак и имал турско име, не дами той има не турско, а мюсюлманско име, разликата е огромна. Разбира се има турски имена има и мюсюлмански, но помаците са българи мюслмани не говорят турски и биха си кръстили детето с име от споменатите в религията /много по древно име/, а не с турско такова. Дано осъзнавате примерно, че името Мария е религиозно, а не българско. А всички турски имена имат превод от турски език, мюсюлманските имат превод от по стари езици или обреди примерно Садака е вид милостиня, а на повечето български имена самите българи сме забравили значението. Примерно знаете ли че Кали, Калина означава червена, от червена идва и думата ни за насекомото калинка.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 50e6f052cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Според мен зависи до колко религията и родителите имат влияние над него.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 1ce0426f6f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   Ние сме , смесен брак .Аз съм христянка а той мюсюлманин ,аз почитам неговите празници ,той моите.Дори след 4години заедно неговата рода не ме приема за тях аз съм гяурката.Ако имаш нерви бори се за него.Само не знам ,ако се задълбочат нещата дали неговите родители ще те приемат ,дано са по така.Иначе са много грижовни и държат на семейството.Моят мъж казва че всички вярваме в един бог, само по различен начин му казваме.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: f7f0b3ee51
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Много зависи от какво семейство е. Ако семейството му твърдо изповядва исляма щ, с времето може да намериш някои обичаи и вярвания за абсурдни, както и определен тип поведение. Много неща ще ти се сторят на обратно от твоята природа. Но ако идва от по-модерно и не толкова вярващо семейство, това че носи турско име не го прави по-малко българин от всички нас. Аз също не съм вярваща, точно заради тези разлики във вярванията и морала на хората, които предизвикват въпросните религии - получават се много абсурдни ситуации, да не говорим за войните. Това е друга тема вече.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 8fac6194b6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Според мен, ако ще имаш някакъв проблем, който няма да има нещо общо с конкретния човек, то това няма да е с религията му, а с това, че е помак, и то по-точно не толкова със самия него, колкото с родата му.

Майка ми е от край, в който помаците са много компактна група и летните ваканции сме си играли и като цяло не е като да не познавам помаци. Много деликатни са отношенията им към религията, и като цяло към хората извън тяхната общност (дори и да са мюсюлмани). Ти като жена, вероятно по-лесно ще бъдеш приета, но ако беше мъж християнин, който да има връзка с помакиня, тогава стой та гледай какви циркове щеше да изживееш.

В общи линии, наистина младите помаци са много отворени към света, като все пак са си относително консервативни (не колкото родителите и бабите и дядовците си, разбира се), затова и казвам, че вероятно със самия човек няма да имаш проблеми, защото сигурно е интегриран и със съвременни разбирания, но не е ясно дали нещата стоят по същия начин с родата му. Е, ти в някакъв момент ще се видиш и с тях, и ще имаш възможност да прецениш какви хора са, но като цяло имай предвид, че е повече от възможно да не са особено очаровани от избора на момчето, ако изобщо той реши да има отношения с теб, защото долкото разбирам от историята ти се оказва, че ти си влюбена в него, а не се знае той какво мнение има.

Дето се вика, рибата още е в морето, а ти си сложила тигана, пък даже в твоя случай като гледам вече си я опържила, че и изяла... Първо виж дали има интерес към теб, после виж дали реално се получават нещата между вас като двойка, пък чак след това мисли за религията и кой-как ще те приеме. ;)

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: bc8464ae04
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

17.   До номер 11:
Етнос помаци няма, помаците или българите мюсюлмани са по етнос българи, това, че в България има страшно много невежи хора, които не правят разлика между етнос (народност) и националност е факт. И то доста жалък. Етноса няма нищо общо с гражданството и не е един вид подразделение на гражданите, етноса е съвкупност от индивиди с общ произход, култура и традиции, и език, но има и части от дадне етнос, които са изгубили езика си във времето, но са запазили връзката си с етноса, към който принадлежат - за справка българите гагаузи, или пък гърците уруми от Приазовието, които говорят на кримскотатарски и т.н. религията няма нищо общо с етноса, това, че някой е мюсюлманин не значи, че е турчин непременно. Друг е въпросът, че в Турция най-нагло се опитват да внушават, че всеки мюсюлманин е турчин, в самата Турция има огромни етнически малцинства - освен кюрдите, също черкези, бошнаци, българи мюсюлмани и т.н. А като чета коментарите тук се убеждавам колко сме жалки като народ и не случайно има маса заблудени индивиди, които именно поради това, че са неграмотни исторически и че не правят разлика между етнос и гражданство си измислят, че имат чужди жилки.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 7552c527fc
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

18.   17, защо да няма етнос помаци? Много помаци вкл. и аз се определят като отделен етнос. Какъв е всъщност критерия за отделен етнос? Ако е въпрос на самоопределяне, то определено помаците или поне голяма част от тях би следвало да са отделен етнос. Ако е въпрос на генетика, то генетиката е спектър и няма точна граница кога минаваш вече в друг етнос. Ако става въпрос, българите от западна България не са съвсем идентични с българи в други части на България. Това означава ли, че са различни етноси? Помаците не се нае къде точно в спектъра на гентиката са измежду всички българи. Дали са между тях, или са в края, или малко по-далеч е най-малкото спорно и бибило тесногръдо да ги зачеркваш с лека ръка като отделен етнос.

А колкото до Турция там има термин османлъ (османлия) и включва всички етноси на територията на Турция,както и на останките в съседни държави от заселници от бившата Османска империя като българските турци например. Аиначе под турчин разбират баш турския етнос, не кюрди, не зази, не лази, не черкези, а баш етнически турци.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 5507b1fdfd
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

19.   До 18. Ние помаците от Ловешкия край сме българи и не се смятаме за отделен етнос. Повечето от нас си запазиха българските имена и се изпоженихме за българи - християни..

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 7552c527fc
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

20.   Моите поздравления, 19, всеки си е свободен, но какво да кажем за голяма част от Родопските помаци?Ако кажеш на баба ми, че е българка, ще те изяде с парцалите. Ловешките помаци просто са по-малко и не са толкова компактни, което обуславя и тяхното културно асимилиране. Нормално е ако сложиш 5 помака измежду 150 българи, с времето да започнат да се асимилират, още повече че чисто статистически е по-вероятно да се изпоженят за българи и с времето да се асимилират и генетично. Родопските обаче са друга бира.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: e5f9713464
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

21.   Отделен етнос били, като сте етнос на какъв език говорите, на помашки ли? Арменците си говорят на арменски, турците на турски, евреите , циганите си имат език, вашият какъв е? Някой не знае грам турски, ама си мисли, че като се казва Ахмед и е рязан вече е турчин. Не случайно ДПС им промива мозъците 40 години и ги управлява като марионетки.

 
  ...

...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 1086f72c05
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

23.   Християните нямаме право да се женим за нехристияни.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: bc8464ae04
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

24.   Номер 18 аз съм номер 17. Етнос помаци няма, както няма етнос бошнаци това са дефакто сърби мюсюлмани и т.н. Албанците като са мюсюлмани и християни, да си чул някой мюсюлманин да се самоопределя като нещо различно от албанец? За съжаление сред част от българите мюсюлмани в Родопите турската пропаганда е дала своите плодове и част от тях се имат за някакъв измислен етнос помаци или за турци. Като нелепи бих определил твърденията на някои „разбирачи“, че помаците напрактика са отделен етнос от българския, нищо, че говорят на български. На тях бих им казал следното. За разлика от религията, народността не може да се постави взависимост от личните разбирания и предпочитания. Защото народността е обективна, биологическа и културно-исторически обусловена общност. Както децата не могат да избират родителите си, също така те или родителите им не могат да избират своя родов корен, своя народностен произход и принадлежност. Така че българи са, а не турци или мюсюлмани, независимо от това дали на някого това му харесва или не.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: e0651e53c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

25.   От авторката:
Въпросното момче е от град Сърница в Пазарджишко. До колкото разбрах има различия между помаците в отделните краища на България. Момчето е много възпитано и толерантно към всички свои близки и познати.
Изчетох доста мнения и истории, че помаците изневерявали, мислили само за себе си и не се интересували от правата и традициите на другите етноси. Аз лично съм далеч от това мнение. Имах съученички помакини и мога да кажа, че се държаха далеч по-добре от останалите българи в класа ми. Също така бяха и по-образовани и изкарваха по-високи оценки по българска граматика и литература. За това мисля, че трябва да спрем да бъдем толкова враждебно настроени един към друг, да се приемаме и да сме единни.
Съжалявам, за споровете, които се зародиха в коментарите.
Просто исках да разбера малко повече и да преценя имам ли реален шанс да бъда с момчето, което обичам. Нямам нищо против никого и бих била гототва да приема всички негови традиции ако се наложи.
Благодаря на всички, отделили от времето си да напишат коментар по темата :)

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 7adb3be83e
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

27.   Не е проблемът кой какъв е, а че българското общество е с много предрасъдъци и етикети. Този е такъв онзи еди какъв си.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 7552c527fc
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

28.   Всеки има право да се самоопределя какъв етнос е. В качеството на какви решавате за други какъв етнос са те? Не знам какъв ви е зора да изкарате помаци, български турци и македонци българи, след като самите те не се чувстват такива. Вие как си представяте някой на сила да се чувства някакъв, за какъвто не се смята? Аз няма как до 40 да съм чувствал помак и след 40 да почна да се чувства българин по етнос, защото някой в сподели ми е написал назидателен коментар. Даже по-скоро ще ме настроите срещу себе си, отколкото да се почувствам българин.

И какво ви пречат тия хора, ако не се идентифицират като българи? Ей, това само не ми е ясно. Във всяка такава тема се почват разни подобни коментари. Защо? А темата дори не е за това дали помаците са етнос. Не разбирам какъв ви е проблема, ако някой не се определил като българин, след като това си е лично негов проблем.

Във всяка тема се прокламира как всеки изневеряващ, спящ с по-възрастни и т.н. за лично негов проблем и никой няма право да съди, обаче да се самоопределяш като етнос не може. Защото няколко потребители на сподели.нет ще размахват пръст и ние трябва да правим добро впечатление и да не им противоречим. Еми няма да стане. Имайте си мнение, но да ми казвате, че съм някакъв, какъвто не се чувствам, няма как да стане. Ако някой помак си се определя като българин, негова си работа, но не съм и няма да стана.

ПС: вие давате ли си сметка, че в края на 70-те преди възродителния процес е имало такъв за помаци и много от тях са били убити от комунистическия режим, защото са отказали и са предпочитали да умрат? Това ще да е, защото се чувстват българи, нали? Как я мислите тази работа?

 
  ...

...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: f9dd762e8c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

29.   Ако не те иска, не е заради религията. Ако те иска, пак не е заради религията.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 721c18b745
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

33.   Номер 20, така е, турско-ислямистката асимилация при тези дето са друга бира(родопските- родоотстъпници) е видима. Но слава Богу има подобни горди и достатъчно интелигентни българи като номер 19, които трябва да бъдат начело на всеки родопски град някой ден, но това ще стане ако отново станем наистина независими и неолибералните педали бъдат пратени където им е мястото.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 6596a3b73a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

34.   Да номер 28, напълно съм съгласна с теб, че по самосъзнание помаците не сте никакви българи, защото докато вие сте умирали по време на възродителния процес, предците на българите са умирали по време на османското робство, отказвайки да приемат мюсюлманската вяра. А вие помаците, сте я приемали доброволно и в този смисъл сте отстъпници от всичко християнско и българско.

Даваш ли, даваш балканджи Йово,
хубава Яна на турска вяра?
Море, войводо, глава си давам,
Яна не давам на турска вяра!
Отсякоха му и двете ръце,
та пак го питат и го разпитват:
- Даваш ли, даваш балканджи Йово,
хубава Яна на турска вяра?
- Море, войводо, глава си давам,
Яна не давам на турска вяра!
Отсякоха му и двете нозе ,
та пак го питат и го разпитват:
- Даваш ли, даваш балканджи Йово,
хубава Яна на турска вяра?
- Море, войводо, глава си давам,
Яна не давам на турска вяра!

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: a1555a2605
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

35.   28, да всеки има право на самоопределение, но доста базират това на незнание и манипулация. Никого не изкарваме, има исторически факти!

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 051b75e81b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

36.   Помаците са най-чистите българи, защото са сключвали бракове помежду си.
Не трябва религията да е пречка - самите му прадеди да се отказали от нея в турско време... Изменили са не християнството и са приели исляма, за да запазят живота си...

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 79b7078b36
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

37.   21, по твоята логика част от белгийците и швейцарците са французи, защото говорят френски.

35, точно там е проблема, че за помаците историческите факти са доста оскъдни и недоказани и до голяма степен плод на политическа пропаганда. То затова са и тези полемики. Ако имаше реални доказани факти, нямаше да се водят тия спорове.

34, това, че някога помаците са били българи или християни, па после са приели исляма, е само теория, която към момента не е доказана. Когато историците докажат някакви конкретни факти, нека тогава да спорим. Иначе спорим за някакви предполагаеми неща, което е безсмислено.

Та те още за българите не са доказали категорично какви са и има всякакви теории, вие сте тръгнали да спорите за помаците, които съвсем не се знае какви са.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 79b7078b36
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

38.   Само един въпрос - преча ли на някого, ако съм помак? Да предположим, че генетично съм българин и ми е промит мозъка, с това преча ли на някого, че толкова сте се юрнали да ме убеждавате колко чист българин съм?

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: bb20f2b0f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

39.   38. Пречиш с това, че си поредната овца кривнала от стадото. Колкото сме по разединени, толкова по лесно ни управляват. Щом си роден тук, щом живееш тук и ползваш същите блага като мен и останалите в тая държава, значи си българин. Иначе всеки носи различни корени. Пречиш и на себе си, защото се чувстваш различен, без чувство на принадлежност към народа си и страната си!

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 38219c4e3d
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

40.   До 37. Е как да няма доказателства. Прочети османските регистри, преведени са на български език. Те касаят цялата Родопска област, Беломорска Тракия, Солунски и Серски санджаци, Неврокопска нахия и т.н. До 1лкрая на 16 в. вашите предци са с български имена и християни, после почва постепенно ислямизацията, без значение дали е доброволна или насилствена. Няма място в Родопите, където да не е открита антична или средновековна църква, преди идването на османците. Да се твърди, че сте мюсюлмани преди османското завоевание е несериозно. Заинтересувай се за твоето родно място и прочети османските регистри, напр. в Турски извори за българската история или Родопски сборник.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 79b7078b36
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

41.   до 39

Защо съм разединен? Ами защото още от детството ми съм подиграван от българи заради произхода си. Ако теб някой ти се подиграва още от дете за произхода, се съмнявам, че ще искаш да си "обединен" с него.

Лесно е да се лае по форумите колко съм заблуден, ама като минете през това, което и аз, тогава ме съдете колко съм "разединен". На чужд гръб и 100 тояги са малко, нали така?

До 40

Сред помаците има и християни в Родопите от край време и е нормално да има църкви. Но това какво доказва всъщност? Дори и да предположим, че някога са били християни, което аз го допускам, това съвсем не означава, че са били етнически българи. Правиш ли разлика между етнос и религия?

Ето заключението на Българския институт по антропология

https://www.24chasa.bg/Article/957102

 
  ...

...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 2bd3953b30
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

42.   На Балканите няма чисти нации, всички сме омешани. Срамота е малки народи - българи, помаци, македонци, сърби, да се карат, вместо да си подадат ръка и да живеят заедно. Какво има да делите? Говорите един и същ език, а казвате че нямате нищо общо едни с други. Идиоти! Тъпа балканска сган, ето затова ще сте бедни и нещастни, защото сте разделени и комплексирани.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: f56b410ce9
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

44.   До 42

От такива като теб, най-вече се делиме, дека казвате, на всички, че били сган и идиоти, където изкарахте, че едва ли не, нямало значение, коя ти е страната, кой си и какъв език говориш. Това "каране" е основно по форумите. Досега. не съм видял българин, помак, македонец и сърбин, да се боричкат на земята, защото спорели, чия нация е най-велика.
А досега, не съм видял българин, който да каже, че няма общо с македноци... честно! В каква фантзия живееш?

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: e0651e53c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

45.   Абсолютно по никакъв начин не помагате на авторката като спорите кой какъв бил и какво трябвало да мисли. Превърнахте темата в място, където да си избивате комплексите и само натоварвате момичето вместо с 2 прости думи да и обясните какво мислите по проблема и! На нея явно не и пука кой какъв е щом е харесала споменатото момче. Спрете се!

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: a6facaac07
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

46.   Зависи най-много от момчето и от средата, в която е израснало.Помаците са доста зле, защото нито с българите са българи, нито с турците - турци. Трябва ти повече време, за да прецениш за какво става въпрос и най-вече трябва да видиш семейството му.Не един път. Като цяло въобще не е вярно как религията нямала значение. Има и то голямо, особено, когато става дума за ислям. Живея в смесен район, турци и българи, но има няколко села с помаци. Помаците са по-зле приемани от турците и от българите даже. Работила съм в училище в село със сто процента турско население, познавам ги добре. Колкото и добре да се разбираш с тях, колкото и да са ти близки, не забравят кой какъв е. Иначе на повърхността всичко е ок. Като цяло помаците, там, където са компактни маси, както е в Родопите и Благоевградско, се женят помежду си и наистина са друга бира в тези места. За мен такива връзки са проблемни и развитието им във времето е еднакво. Не се набутвай.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 91259f9ba7
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

47.   Всичко го има в документи. Човек само трябва да има желание да прогледне и да погледне. След като не можеш да преживееш обидата си от детството все още ще си останеш податлив на всякакви манипулации. И хайде да спрем вече спора. Родопите е българска твърдина и ще си остане такава.

 
  ...

...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 7552c527fc
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

48.   47, не е манипулация, горе съм дал линк за изследването на БЪЛГАРСКИЯ институт по антропология. А и какво предлагаш? Да заобичам хората, които цял живот са ми се са подигравали, че да не ме "манипулират". Ти би ли заобичал турците, ако цял живот са те наричали "мръсен гяур"? Постави се на моето място.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: e5f9713464
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

49.   № 48 - мразиш българите, че ти се подигравали, ама и за истинските турци си гяур. И се смяташ за нещо много особено, част от някакъв измислен помашки етнос. Че то по същата логика да обявим и шопски етнос, добруджански етнос, капанси етнос, граовски етнос, айде спирам, че много етноси станахме за тази територия.
Пък кой за какъв се определя е още по-мътна работа. Може да ми скимне да се определя за японец, нищо, че не знам бъкел японски, но от това няма да ми се дръпнат очите и да проям суши :)))

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 79b7078b36
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

50.   49, какво значение има за турците какъв съм? Ако за тях съм гяур, трябва да заобичам българите ли и да преглътна десетки години обиди ли? Граовци, мраовци не ме интересуват. Не знам и те какво общо имат в случая. В случая омразата е тръгнала от вас, българите. Аз към никого не съм имал лоши чувства първоначално, но вие ме озлобихте с вашето отношение.

Като нямаш доводи и тръгна да намесваш турци и шопи. А защо не коментираш ВАШЕТО отношение към малцинствата? Или пак ще излезете с "довода" "като не ти харесва, марш от България". Да не сме били разединени. Ами спрете да имате такова отношение към малцинствата и няма да имате разединение. Ама ето - вместо да се поставиш на моето място, ти тръгваш да намесваш турци, мурци. Турците са си турци. Аз от тях лошо отношение не съм видял за разлика от българите.

Не сме били етнос. Ами ето дадхо ти документи и то ВАШ институт, че сме етнос. Ама не ти оттърва и почна турци, мурци. Вие ще ем обиждате, а аз ще се обединявам с вас. Че от какъв зор? Когато ти се обединиш с турците, дето те наричат мръсен гяур, и аз ще се обединя с вас. Ама вие това не го виждате и не ви интересува, вас ви интересува, че някой помак се бил "отрекъл" от вас. Как мога да се отрека от нещо, с което никога не съм имал нещо общо? Ти можеш ли да се отречеш от китайците?

Та вие сами себе си мразите и се делите на мъже-жени, емигранти-неемигранти, повинция-София, а искате помаците да ви обичат и да се обединят с вас. Айде оправете си отношенията първо помежду си, после към малцинствата, пък после искайте отношение.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: e5f9713464
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

51.   50 , Като ти е толкова гадно да си българин и не понасяш българите, защо не си хвърлиш българския паспорт и не станеш гражданин на която щеш друга държава?

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 79b7078b36
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

52.   51, защото бизнеса и семействто ми са тук. Други въпроси?

Значи няма да си признаете, че злобата е тръгнала от вас, но с охота ще ме питате какво отношение имали турците към мен и защо аджеба съм в България. Само клюкар може да се интересува защо аджеба някой, който дори не познава бил в България, сякаш му влиза в работата и някой му е длъжен да му дава обяснение.

Какво друго от моите лични дела те интересува?

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: a6facaac07
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

53.   50, ела в Делиормана или някъде около Кърджали, където са компактни маси турско население, заживей там и пак пиши. Не си видял лошо отношение от турци, защото там, където си, не са компактна маса.
Вярно, коментарите отиват в друга посока, но тя не е излишна на авторката, защото само знаейки достатъчно за помаците, може да се ориентира защо и как.

№46

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 79b7078b36
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

54.   53, по ирония на съдбата живея точно в Делиормана в момента. Стремежа ти да демонизираш турците пак удари на камък. Не, много по-достойни хора са от вас. Между другото точно в Делиормана съм срещнал единствените толерантни българи, за което шапка им свалям.

И защо избягваш темата за вашето отношение към малцинствата? Това, че от малки ви насаждат омраза в учебниците по история, съвсем не значи, че са лоши хора.

И пак питам - защо ако турците бяха толкова лоши, това омаловажава факта, че вие се държите гадно с помаците. Айде не всички, но част от вас. Веднъж поне няма ли да имате доблестта да си признае, че омразата тръгва точно от вас? Защо дори вие самите се мразите помежду си? Толкова ли не ви идва на ум, че омразата поражда още омраза?

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 1b75e77030
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

55.   Българските т.нар. турци, които познавам са скромни, трудолюбиви и много готини хора. И повече по-руси от нас :-))). Изобщо не знам защо трябва да се делим по етнос, а не на добри и на лоши.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 79b7078b36
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

56.   55, мен като започнаха да ме нападат, понеже съм помак, им обяснявах на българите, че сме един народ, без значение кой как се определя, че трябва да сме единни и т.н. Те тогава ми се смееха ехидно "ти ли бе, помак долен, ти ли ще ни обясняваш на нас". В началото на тормоза търпях с надеждата да се очовечат, да се вразумят. Търпях известно време и в един момент си викам "и какво ще стане, като ги убедя" и "за какво въобще ми е да се сприятелявам с такива утайки". Аз до тогава Бога му, нямах абсолютно никакво лошо отношение към българи и с нищо не съм ги предвизикал. Казах си "ОК, може да са изключения, няма да слагам всички под обще знаменател". Заминах да уча в университет, там също много пъти съм сблъсквал с подмятания как мюсюлманите сме били мръсни, как помаците сме били изостанали, родоостъпници. Търпях, търпях, на края си викам "що не ви". В мен винаги българина ще се асоциира с злоба, омраза, обида.

Да, имам приятели българи и те са от малкото изключения, но аз никога няма да забравя обидата и обикна българите като цяло. Съжалявам, но едва някой на мое би ги обикнал. Случвало се е да се стига и до физическо насилие 1-2 пъти като малък, защото бях решил да не търпя и да се опълча. Естествено бяха няколко срещу мен.

И аз те питам, номер 55, как да превъзмогна обидата и да обикна това племе? Как да ги убедя, че сме един народ, след като те самите се мразят, камо ли да обикнат един помак? Кой ще ми върне дните, в които аз като малък съм се прибирал с рев от училище, а? Кой?

Ама у вас това няма да предизвика съжаление, защото съм помак, а пак ще ме питате дали пък турците нямали още по-лошо отношение към мен. Ами не, нямат, с турци никога не съм имал проблеми, ама виж, с българите съм дотолкова, че да си формирам моето мнение за тях.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 246b593374
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

57.   "Мама ви гяурска"...
Що ли не взема да ти препратя бълвочите на прокуратурата, а? Стига си си се пенил!
Модератор, сваляй темата (копирах я да знаеш), нямам намерение да търпя това бясно куче повече.

 
  ...

1-50 от 57
Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker