Срамната фобия - паруреза. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120676)
 Любов и изневяра (29590)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18391)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

Срамната фобия - паруреза.
преди: 4 години, 8 месеца, прочетена 1475 пъти
Здравейте, включвам се тук с малко по-необичаен проблем, определян от някои хора като фобия. Страдам от така наречената "паруреза"(paruresis) или shy-bladder syndrome, или на прост език казано това е невъзможност за уриниране, когато наоколо има други хора, в обществени тоалетни или когато знам, че някой ме чака, че може да ме чуе и пр. Може на много хора това да им звучи странно, но това е истински психичен проблем, от който страда 7% от населението в световен план, по-често засегнати са мъжете. Проблемът не е в физическата невъзможност, а във психическата бариера. В чужбина има и помощни групи при такива състояния. С времето тази фобия се задълбочава и почва да заема все по-голямо място в ежедневието ми, защото вместо да се наслаждавам на живота, да излизам свободно, да пътувам, почвам да мисля къде и как ще мога да отида до тоалетна, ще успея ли да се облекча, ако не успея, почвам да се самообвинявам, и "стискам" докато не се прибера вкъщи. Получава се един порочен кръг, в който страха от евентуален "провал" в тоалетната кара страдащия от паруреза да избягва ходенето на тоалетна на обществени места, да се затваря в себе си, да избягва социализиране. Понеже е "срамен проблем" той често си остава скрит и дори най-близките не знаят за него. Пиша тук с надеждата да срещна някой, който се е сблъсквал с подобно нещо или познава някой, който е. Всякаква помощ и мнение ще е добре дошло. Ще оценя, ако темата не бъде взимана на присмех, защото смятам, че никое психично разстройство не заслужава подценяване и присмех. Благодаря.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 8 месеца
hash: e1cfd41929
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Аз го имам това, но си ползвам тоалетните с гърнета, в които се затваряш. Ти обаче много насериозно си вземал писоарите. Запомни, никой насила не те кара да пикаеш пред очите му.
Радко са тия публични тоалетни без писоари така или иначе.

Вече имам проблем и с простатата и положението много по зле, аз практически не мога да се използва, какво да кажа и някой да ме гледа. Аз не съм се сдухал, а ти най вероятно си още млад и го правиш.

 
  ...
преди: 1 година, 8 месеца
hash: b315b0b1cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

2.   Аз съм момиче и го имам просто ако знам чу някой ме чака пред тоалетната не мога даже не толкова че ще ме чуят а просто не става особено в училище всички приятелки като ходят заедно и ми кажат че ще дойдат с мене просто много се изнервям защото знам че няма да успея да не говорим когато пътувам някъде ако е в някакво заведение с хубава ключалка и никой не дойде с мен и няма никой пред вратата добре всичко е точно но дойде ли някой просто не става като малка как съм пикала в някое храстче или като цяло навън а не в тоалетна просто не знам. Наскоро ми се случи като пътувахме пътят беше час и около 40 минути бяхме в заведение отидох и една приятелка дойде с мене и не можах

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker