Робство? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120678)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9550)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

Робство?
преди: 4 години, 7 месеца, прочетена 2293 пъти
Тоз който ни освободи, той ще ни пороби!
Момиче останало с основно работило но без договор до сега, напуснало своят град, поради неразбирателство с родителите си. Отсяда в свой роднини в новият град. Но тъй като и те нямат възможност да я поддържат понеже и там парите са дефицит. Решават да я запознаят с момче което изглежда много надежно. Но не подозиращи скритите му намерения. Момчето успява да омае момичето. И то се мести у тях. Момичето за в момента няма пари, но има работа. Има куп проблеми свързани свързани с местенето в новият град. Момчето се залавя да реши проблемите му. И задейства плана си. Той в началото отпуска пари уж безвъзмездно. Момичето се отпуска и в решаването на проблемите си му трябват повече пари. Момчето продължава да отпуска, но този път оговаря, че ще ги отпусне в заем, който ще се изплаща на вноски. Това което момичето не знае е че тъй като възникват нови и нови неща вноските по заема никога не могат да бъдат изплатени и че те ще бъдат такива, че в самото момиче ще останат колкото да оцелее. За да може да продължи да дава вноски. Така момичето се оказва във финансово робство, спинсорирано от нея самата. И тъй като всичко е устна оговоркка. Кое ще накара момичето да дава тези вноски. Знае, че ако не ги дава следващият път няма да получи финансова подкрепа. А такава и се налага понеже в нея не остава почти нищо. В нея остава колкото за ядене и обслужване на зависимостите. Да напусне насилника, ако така може да се нарече момчето, не смее защото както се изрази при запознанството си с него. Няма къде да отиде. Живее в неговото жилище, изнесе се от роднините си защото нямаха възможност да се грижат за нея. Напусна и родителите си. И знае че ако напусне момчето ще се озове отново сама а не е сигурно че може да се справи. Освен това тя се влюби в него защото макар и да се държи наставнически на моменти той в други моменти е много мило момче грижищо се за нея. Което я изправи на крака. И тя му е благодарна за това. Макар че той я изправи, за да може когато тя стъпи, той да се възползва от това.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 7 месеца
hash: a980ed9c55
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Доколкото разбрах от объркания разказ, говорим за напълно честна сделка. Един човек предоставя на друг заем и жилище. Съответно очаква този заем да бъде върнат, а срещу жилището, предполагам, иска някакви услуги - почистване, поддържане и т.н. Не виждам нищо непочтено, освен това, че онзи, който е взел заема и живее в жилището, не желае да си спазва условията по кредита. Това не е робство.
Робство щеше да е ако без твоето съгласие, насилствено той ти вземаше всички пари, които си изработила, принуждавайки те да живееш на определено място.
Щом имате само устна уговорка, не виждам какво ти пречи да се махнеш оттам, макар че няма да е много коректно. Нито роднините ти, нито родителите ти са длъжин да се грижат за теб. Нали си пълнолетна? Разбирам те, зная, че нямаш парички и с едно основно не можеш да си плащаш квартирата и режийните, но разбери, че момчето няма никаква вина, то просто ти е дало пари на заем.

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 4b24326df1
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Добре, не стига, че е написано супер объркано, не можа ли поне да го напишеш в някакво нормално граматическо време че трябва да ни тормозиш да го четем това? Стигнах до средaта и се отказах, съжалявам.

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: b549153618
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Аз започнах да чета, ама и до средата не стигнах, отказах се след третото изречение.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 69821f4d26
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Ти ли си момичето с основно образование и в чужд град? Няма нужда да се срамуваш и криеш, всеки може да изпадне в подобна ситуация, особено когато няма достатъчно житейски опит и подкрепа от роднини или приятели.

Първо, пробвай да си потърсиш по-добре платена работа или работа, на която макар заплатата да е малка, ще можеш да получаваш в допълнение към нея бакшиши - започни да заделяш по-малко настрани без да му казваш. Успоредно си потърси или съквартирантка или стая под наем с ползване на кухня при някоя бабичка. След като намериш, издебваш като не е в къщи и се изнасяш с вещите си, без да се обясняваш и си сменяш телефонния номер. Има възможност да продължиш да учиш във вечерна гимназия по няколко часа след работа, докато завършиш средното си образование.

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: a980ed9c55
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Т.е. номер 4, ти я съветваш да открадне парите, които й е дало момчето, да си смени телефонния номер и да си свирка, така ли? Защо трябва го издебва и да бяга все едно е заложник? Когато е била затруднена, човекът й е помогнал, а сега тя трябва да го измами? Не е ли по-почтено да се премести, щом съжителството не я устройва, и да си връща заема на вноски? Никой няма право да я държи насила където и да било. Но и никой няма право да ограбва другия.
ПП Авторката никъде в текста не споменава за физически тормоз. Значи не е държана насила, а като "насилие" приема факта, че като вземеш пари, трябва и да ги върнеш.

 
  ...


...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 76701c3992
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Много далеч от робството е това! Човека е помогнал на момиче в беда, но не и е длъжен с нищо!!! По скоро трябва да оценява помощта, която и е осигурил в труден момент за нея!

 
  ... горе^
преди: 4 години, 7 месеца
hash: e3b7960f1a
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Темата наистина е от някой с основно образование. Хем неясно, хем неграмотно написана. Защо не е учила, защо роднините ще се грижат за нея? Тя каква е, че не може да се грижи сама за себе си? Квартирантка ли е, метреса ли е на този, че ѝ дава пари? Уж работи пък оня и дава пари? Явно е много глупава, щом се е набутала с някакви заеми.

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 6085753620
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Момичето може да се обърне към тамошната полиция или да си намери квартира със съквартирант/ка.

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 75e527db45
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   "обслужване на зависимостите"
В смисъл?

 
  ... горе^
преди: 4 години, 7 месеца
hash: ca1102ec03
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Всеки си носи кръста ти сама си се докарала до това момче ако си влюбена и мислиш че той е точния човек просто му роди дете а ако не бягай но покажи че си коректна до края и си плати дълговете за да имаш очи някой ден да го погледнеш. мен една ме заряза дължейки ми 5000 лв но това беше урок за мен тя твърди че ще ги върне но на мен не ми пука обиди ме постъпката и че не ми каза право в очите какво мисли и иска от мен. Повече не бих и помогнал защото тя беше на улицата без жилище пари и кола и получи всичко очаквайки едно тъпо уважение с действия а не на приказки. Много хора са романтици в приказките си но на действия са лайна.

 
  ...

...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 125fa9998c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Номер 1. Разказа е такъв, че го разказвам в трето лице.
Не знам защо реши, че съм от страна на момичето. Нарочно е в трето лице да можем да съдим героите а не личностите.
Защо момичето не се изнесе. Не е сигурно, че може да се грижи само за себе си. И е свикнало по - важните неща да ги решава момчето което смята за преуспял човек. За това седи и търпи независимо как се отнасят към нея. Освен това чувства преврзаност към момчето, то не винаги се държи наставнически с нея понякога е мил.

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: d6945cc427
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Дом и заем без лихва, къде е тва робство и аз да дойда?

 
  ... горе^
преди: 4 години, 7 месеца
hash: d272a7dfb7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Номер 4 съм.
Авторке, не твърдя че е такъв случая, но е добре да си наясно и да внимаваш за знаци, защото с подобна схема често кандидат-сводници зарибяват момичета, за да проституират - заживяват с тях, правят ги зависими, внушават им че те се грижат за тях, а на никой друг не им пука, успоредно дългът расте, момичето се притеснява...докато и в един момент изскача чудесната възможност да си заработи достатъчно и да изчисти от раз дълга...Ако започне да ти предлага разни варианти, които звучат прекалено хубаво, за да е истина или пък доректно са съмнителни, направо се обръщай към полицията.

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: d272a7dfb7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   5, отношенията, които авторката описва, просто са нездрави във всяко едно отношение. Ти ако живееш с някой, нормално ли ти се вижда да го вкарваш в подобни финансови схеми и зависимости, от които очевидно не само няма изглед да излезе, но е и ясно, че ще затъва все по-дълбоко?

Той от самото начало е бил наясно и със ситуацията и със последствията от действията си - тя е необразована, сама, без възможности, с минимален доход и без подкрепа от роднини, с потенциал да стане абсолютно зависима от човека, който и подаде ръка. Реално той е водещият във връзката, който решава, какво се случва и как и предложеният модел е по негова инициатива. Нормален мъж не си търси абсолютно неравнопоставен, необразован, зависим и подчинен партньор. Намеренията му очевидно са далеч от безкористна помощ при така описаната ситуация -по-скоро си завъжда нещо като крепостен селянин без собственост и права. Не виждам как нормален мъж, без отклонения ще се вкара в подобна ситуация.

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 9879ecb27e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   От майка ми съм чувала за нещо подобно, случило се на българка в чужбина и сега тя е като в омагьосан кръг. Положението и е сложно, но нито може да спести и стотинка, нито и да се върне обратно в България.

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 8285e6cc9d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Абсолютно заробване е това и то направено умишлено. Всички, които се изказват как момчето искало да помогне, явно харесват идеята, да направят същото с някого. Не се помага, като се дават пари на някой, за който се знае, че няма възможност да ги връща. Да не говорим, че мъжът в историята явно прилаги и множество емоционални манипулации. Общо взето, някой който е решил буквално да си закупи жена, а както казва #13, това е типична за сводниците схема и нищо чудно и до там да се стигне.

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 330ef49970
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

17.   Момичето трябва да е наясно, че в подобно положение има хиляди. Едва си плащат наема и почти нищо не им остава от заплатата. Това не е по времето на соц-а да има всичко без банани.

Момичето ще направи най-добре ако си намери друго момче. Момчетата сме лесни - искаме предимно секс и ако може да не е с крокодил. Ако попадне на свестен, наистина ще ѝ помогне да си стъпи на краката и дори да си вземе средно.

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: e3b7960f1a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   Не разбрах каква е ролята на авторката в случая? Изобщо истинска ли е историята или някакво съчинение? Как го разбира това наставническо държание от страна на мъжа? След като самата героиня не може да си решава проблемите сама, защо да е ѝ виновен друг?
Има една приказка- който дава парите, той поръчва музиката. И след като я е приел в къщата си и ѝ дава пари, която необразованата мома харчи, а очевидно не може да изплати, кой е използваният? Ясно е, че намери ли друг донор, тя ще се измъкне и ще го завлече. Думата робство в случая не е точна. За мен на такива се казва цигански работи.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 7 месеца
hash: e3b7960f1a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   № 14 - а момичето не е ли било наясно със ситуацията? Да не е освен необразована и с умствен дефицит? Като не можеш да живееш сам, нямаш дом и достатъчно доходи си налягаш парцалите при родителите.

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 125fa9998c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   Номер 16.
Явно е по - интелигентен/а защото разгледа момичето и момчето като участници. Темата също е написана като казус. Но някой хора не могат да проумеят, че казусът не е точно лична история и се обръщат директно към авторката, макар никъде да не е споменато че тя пише историята. Аз по - скоро бих казал, че трето лице говори за двамата участници.
Аз също определям ситуацията като тип заробване. Защото тъй като ток я държи финансово съответно ще се опита да наложи свойте виждания, така се гъби консенсуса и след като няма равнопиставеност едната е подчинена а другата авторитарна значи е вид заробване.

 
  ...

...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 125fa9998c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   Номер 18. Настина не се знае дали историята е истинска, макар нищо да не и пречи да е.
Да би могла да си намери друг донор. Но вероятно момчето е наясно това и освен финансовата и най вече психологическата зависимост. Защото той прави така че тя да не е уверена в себе си и да се мисли за зависима. Той би използвал и други похвати като отделечаване от близки, ограничаване на комуникацията. Би я ограничил доколкото е възможно до общуване в неговата среда. Така че тя да се окаже сама макар и с хора около нея. И тъй като той задоволява донякъде първичните и нужди, тя лека полека ще спре да забелязва околният свят. Което би я направила истинска жертва.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 7 месеца
hash: e3b7960f1a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

22.   21 - Всеки е жертва първо на своите грешки и илюзии и сам се поставя в зависимо положение. Докато има балъци, ще има и използвачи.

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 7eca736a0e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

24.   Теглиш заем от банка с голям срок /прегледай в сайта "моите пари" за най-изгодни условия и лихви/, плащаш му сумата, изнасяш се в обща квартира и те така. Винаги, ама винаги има изход.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker