Имате ли опит с хора нарцисисти? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121029)
 Любов и изневяра (29665)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9587)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

Имате ли опит с хора нарцисисти?
преди: 4 години, 8 месеца, прочетена 2955 пъти
Имали ли сте връзка с подобен типаж, независимо мъж или жена? Аз имах, и повече на такъв не искам да попадам. Отначало всичко розово, идеален мъж, стараеше се всякак. Грижовен приятел отвсякъде. Но после всичко се пропука. Започна да ме обижда, да ми казва, че съм никоя и други такива. Че едва ли не ми прави супер услуга като е с мене, че е по-важен от мен и по-популярен. Аз реших да скъсаме, и той се разсърди, защото бил направил толкова за мен, а аз не съм оценила. Бягала съм от хубавото. Мина се почти година от тогава. Той се хващаше все с нови жени, и все ме търсеше да ми натрива носа с какви мацки е. Как те са го оценили, а аз не. Как са го уважавали, а аз не. Как ставали в леглото, а аз не. Е, все му се разпадаха връзките, и все търсеше мен. Блокирала съм му профила, но той ми пише от тези на приятелите си. Все му отказвах, и той ме наричаше боклук, и че бягам от хубавото. Сега е с поредната, но не искам изобщо да ме търси.
Какъв е начинът да се разбереш с такъв човек и може ли изобщо?
Имали ли сте връзка с нарцисист, или с просто токсичен човек?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 8 месеца
hash: 8ac900b5ae
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

1.   Нарцисът има нужда от публика. Някой трябва да му се възхищава, да му ръкопляска, а той да маха от сцената като кинозвезда. Ако не получи от теб това, те намразва. Но защото пък не може да живее без аплодисменти, след време отново те търси. Междувременно е сменил множество публики и "възторжени фенове". Такива хора заслужават съчувствие, както и всички, които страдат от личностни разстройства, защото това е личностно разстройство.
Как да се спасим? Актьорите се шегуват помежду си, че в театъра царят го играят всички останали. Ако му се покланяш, носиш му мантията, наричаш го Ваше Величество - то в очите на зрителя той е цар. Ако го риташ по задника и му се плезиш, то салонът се смее и той не е никакъв цар. Така е и с нарцистичните личности. Докато му се кланяш (пък било то и от любезност), не можеш да се отървеш от него, защото той емоционално паразитира върху твоята отстъпчивост. Стратегията в случая е да не проявяваш никакъв интерес към "величието му" и да приложиш максимум хладна деловитост. Ако звънне, си заета и не можеш да говориш. Постоянно си имаш работа и нямаш време да слушаш подвизите му. Имаш си лични грижи и точно сега не можеш да му обърнеш внимание. Ако те обиди, казваш: ти ме обиди и ако обичаш, не ми досаждай повече. Кратко и ясно. Тъпа съм? Добре тъпа съм! Ама била съм боклук? Прав си, боклук съм! В този дух. И не му противоречи, не се оправдавай и нищо не обяснявай. Скоро - точно като вампир, оставен без жизненоважната му доза кръв - просто ще си потърси друга жертва.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 9346554083
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Виж, става въпрос за особено тъп селянин. Можеш, да поискаш ограничителна заповед, защото това е системен тормоз, а не просто вербална нападка, извършена когато е бил емоционално афектиран.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: f4b8f757f0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   О, да.
Бившият ми е точно такъв откачен екземпляр.
В началото беше супер мил, после изведнъж се промени (това беше моментът, в който беше започнал да си пише с друга) и започна да ме напада постоянно, да ми казва как не струвам и т. н. Един вид, искаше да ме откаже по доста груб начин от това да продължа отношенията си с него.
Прекратихме ги. Болеше ме.
След няколко седмици се притесних за него, понеже си беше сложил депресарски снимки и т. н. , писах му в чата да видя как е , а той ми отговаряше супер студено.
Видях, че явно си е добре и няма нужда от съчувствието ми и просто го оставих.
Няколко месеца след това разбрах от случаен познат, че всъщност ден след като сме скъсали е обявил публично връзката си с въпросната жена. ДЕН!
И разбира се, ме е изкарал пред всички като супер гадната, супер манипулативната и т. н. Прехвърлил е всички неща, които ТОЙ МИ ПРИЧИНИ върху мен. Неща, които никога не съм правила, а ми бяга сторени от него.
Луда работа са тези хора, сериозно...
Все гледат да са отгоре ти, да те смачкат и да са НАЙ.
До ден днешен, вече 4 години по-късно, въпреки липсата на контакт (блокирала съм го отвсякъде отдавна), той не спира да следи мен и нещата, които правя и да си мери топките (които явно няма) с мен и да показва на целия свят колко по-добри са той и приятелката му от мен, ужасната бивша...
Как се оправям?
Надсмивам се над истериите им и на опитите им да ме смачкат и се надявам околните да са достатъчно интелигентни, за да преценят сами за себе си и да видят, че въпросните хора не са нормални и не искам да имам нищо общо с тях.
Не им обръщам внимание през повечето време и просто си гледам моя живот и заедно с приятеля ми се опитваме да си изградим красиво общо бъдеще.
Филмарите са вън и ако искат дори целия свят да обърнат срещу нас, през крачола ни е.
Подобно поведение, помни, е породено от слабост и всеки нарцис вътре в себе си е извънредно слаб, с ниско самочувствие и злобен.
Стой далече от такива хора и обичай стойностните съкровища.
Желая ти всичко най-хубаво!

 
  ... горе^
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 4422a85cef
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Да имах една приятелка. Всичко все се въртеше около нея - тя, тя и само тя. Нейните проблеми, нейните случки, нейните гаджета, нейната работа. Не знам с какъв акъл я търпях толкова време. Но както при теб, отначало докато станем приятелки не беше така- разбирахме се, споделяхме, имахме хубави моменти. След това лека полека всичко започна да се върти само около нея. Но сега разбирам, че това е тактика да те примамят и след като са те оплели в мрежите си, си показват истинската същност. При мен една от причините да не я разкарам по-бързо е защото си мислех, че предишното и Аз ще се завърне, но дълбоко съм грешала. След като стана крайно нагла и казах всичко, което мисля и повече не съм я чувала и виждала. Много по-добре ми е без нея и единственото, което ме е яд е че не я отрязах много по-рано. Бягай от такива хора, до нищо хубаво няма да те доведат отношения с такива.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: c027fa1168
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Бившата ми приятелка, с която накрая се разделих беше нарцистична личност или по-точно прикрит нарцисист. Доста по-късно разбрах за какво става дума. Изстрадах много и дълго без да осъзнавам тези нейни черти, но смътно разбирах, че нещо не е наред. Изчетох огромно количество книги за нарцисизма, до които се докопах чрез доста лутане по отношение на симптомите ѝ. За това какво точно представляват и какво може да се очаква от такива хора има също доста материал в Ютюб. От описаното от тебе не бих непременно квалифицирал приятеля ти като нарцисист. Може би е човек с комплекси за малоценност или тоскична личност, но нарцисист? Няма медицински термин за гаден характер, неприятен човек и т.н. Единствените черти, които навяват на нарцисизъм е фактът, че е настъпила промяна в отношението му, но тя може да се дължи и на безброй други причини включително и ти самата, а също и че проявява триангулация – противопоставяне на друг човек с тебе. Но това изобщо не е достатъчно за да се определи човекът като нарцисист.

Да, нарциситите може да са провокативни, може и да не са, може и да търсят открито внимание, но може и не, може да са грандиозни и с мание за величие, но може и да не са. Може да са заядливи, критични, конфликтни, избухливи, драматични, но може и да не са. Напротив може привидно мили, щедри, добри, спокойни. И общо взето са винаги доста харизматични личностти до определено време. После изобщо престават да полагат каквото и да е усилие за връзката. До набавянето на следващата жертва, източник на нарцистично гориво...

Нарцисисмът е личностово разтройство от група B на DSM. Характерното за него е не толкова, че се нуждае от публика (това не е съвсем вярно) или че те обижда както описваш. (Между другото нарцисист рядко ще ти разправя такива неща, каквито описваш. Рядко ще те дразни пряко и нарочно. По-скоро би минал на друг захранващ източник на валидация, без да се интересува повече от тебе. Или пък ако се върне към тебе, както описваш, би бил мил и добър, защото му липсва нарцистична захранка.) И така какви са характерните, обединяващи черти за нарцисиста, бил той открит, прикрит или от какъвто и да е друг вид.

1. Фрапантна липса на емпатия. Това е може би най-характерната черта. Те просто не са в състояние да разберат какво изпитва друг човек и от какво другият се нуждае в даден момент. Това ги кара да изглеждат студени, далечни, незаинтересовани, жестоки, не ги е еня. Обратно, могат да „фокусират” емпатия в даден момент, което да изглежда странно, неуместно, супер щедро и неадекватно поведение. Един нормален човек има общо взето постоянно ниво на проява на емпатия към хората около него.
2. Нарцисистите имат способноста да обръщат вината. Те са толкова манипулативни хора, че даже и да са виновни за нещо ще изкарат другия виновен и дори човек ще започне да се извинява за стореното от тях. До такава степен са манипулативни. Нарциситът никога не е виновен! Проблемът никога не е в тях, проблемът винаги е в другия.
3. Нарцисистите са супер чуствителни към критика, ама супер. Имат изключително крехко его и всичко изтълкуват като критика. Всъщност това идва от изключително ниската им самоценка, която прикриват зад изключително добре изградена фасада. Нарцисистът не признава и не може да признае, че нещо не е наред. Винаги всичко му е наред. Фасадата трябва да е безупречна.
4. От предишното пък следва, че нарициситът не се извинява. Може за разни дребни странни прояви, но никога за сериозни действия. Така или иначе, те не осъзнават какви ги вършат. Нарцисистът никога не е лош за себе си, затова и не разбират, че са нарцисисти. Те не се извиняват!
5. Имат силно чуство за контрол т.е. имат свои планове, свои правила, които трябва да следваш. Иначе те наказват я чрез навикване като просто не ти остават време дъх да си поемеш, я чрез проява на студенина - просто не се интересуват от тебе.
6. Нарциситите са егоцентични, т.е. интересуват се от тебе само когато си им източник на внимание, удобрение, комплименти, валидация. Ако не изпитват такава нужда, просто не съществуваш за тях в момента. Все едно си чужд човек. Те имат нужда от източник, или в повечето случаи, източници на удобрение и те оценяват по това доколко допринасяш за тяхното самочуствие и добро настроение. Тяхната житейска енергия идва отвън, от валидацията на другите, от Фейсбук лайковете. Те съществуват само чрез това и за това, съществуват за да правят кефа на себе си чрез другите. Търсят внимание, може да е съвсем открито или пък изключително скрито и подмолно. Второто няма дори да го усетиш. Енергийни вампири са. Просто енергията е от теб към тях и в много редки случаи обратно. Всъщност хората стоят с нарцисисти заради редките моменти на „награда” която получават от нарцисиста. В такива по-скоро редки моменти са чаровни и обаятелни личности.
7. Нарциситите проявят „gaslighting”, което е много характерно и е общо взето преиначаване на реалния свят на другия. Ще твърдят, че си казал нещо, което не си, че нещо се е случило, което не е, че усещаш нещо, което не усещаш, че си имал пред вид нещо, което не си си и помислял. Почне ли човек да се пита дали наистина е така или не, прав ли съм или не, къде точно е истината, дали не трябва да записвам разговорите ни, си имате работа с нарцисист, а вие сте жертва на „gaslighting”. Това е най-разрушителното влияние върху ценностната система на другия. Повече от всичко друго накуп. Това може да побърка партньора.
8. Нарциситите осцилират между превъзходство и жертва. Виждат се като по-добри от другите, но и като жертва на какво ли не.
9. Прояват проекция, което е приписване на недостатъци и прояви, характерни за тях, на другия. Но пък мерят с двоен аршин. Твоята грешка от 5 минутно закъснение е повод за открито недоволство, но за тяхното двучасово закъснение, ти нещо не си наред, че си ядосан. Трябва да им се извиниш задето си с развалено настроение.
10. Компертаментализация: Не осъзнават взаимосвързаността на нещата. Т.е. това което правят с теб не влияе на останалата част от живота им и обратно, това което, което правят с друг не може да ти влияе на тебе. Поради това са прикрити, лъжат, мамят без да осъзнават какво е лъжа. Изобщо не разбират понятието измама.

Има и много други характерни черти, но няма смисъл да изброявам всички. Сама можеш да прецениш дали е нарцисист или не.

Две неща обаче трябва да се запомнят. Нарцисистът никога не се променя и има два изхода от връзка с нарцисист, или прекратяваш, или принизяваш драстично очакванията си от връзката с такъв човек и се примиряваш с тези си променени очаквания.

 
  ...


...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 9e9965549d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Имаме богат такъв! Просто ги подминаваме или заобикаляме...

 
  ... горе^
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 4b8c0b24d9
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Да!!! Мажеше се с лосион за тяло шоколад, изправяше си косата с преса, стоеше на огледалото повече от мен и като го зарязах каза че няма да намеря друг с такова тяло и коса като него... намерих по-добър, и поне беше мъж за разлика от него...

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: ebee72d5c2
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

8.   То нарцисист няма такава дума.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 542cce7f2a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   7, все едно описа бившия ми
1 към 1
Може да е един и същ хахахаха

 
  ... горе^
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 2f45c2d2e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Не, няма начин да се разбереш с такъв човек. Номер 1, добре е обяснил. Бих добавила, че се хранят не само от величието и аплодисментите, но и като цяло от възможността да упражняват контрол върху другия. С две думи, ако не може да спечели обожанието ти, то поне да може да те наранява, поне да се страхуваш от него. Мен такъв ме докара до психолог, но в крайна сметка съм безкрайно благодарна за опита си, който най-подробно съм споделила в тази тема, където съм Номер 12
http://spodeli.net/story.php?ID=142708&err=102&err1=0#errPos

 
  ...

...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: ea1bb8cb3f
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   От авторката
Най-комичното е, че си мисли, че може да се върне при мен. Че която и да го зареже, аз ще го приема пак. Че ще се появи с целият си емоционален багаж от всички жени, която смени за тази година, и аз ще го приема. Това е най-веселото. Звънял е и по нощите, бил пред блока посреднощ и ме чакал. Луд човек. Пише ми от чужди профили, и ми е следил живота, защото знае къде ходя и с кого. С такива няма оправия. На никого не съм мислила лошото, нека там да си намери някоя да го търпи. И номер 10 е права, прочетох и мнението в другата тема. За такива хора раздялата не е край. Ще напомнят за себе си, когато им доскучае, когато друга ги зареже, когато живота не се развива така, както искат. Щом такъв човек ви зареже, си мисли, че живота му ще е розов, че другата ще го оцени и боготвори. И когато срещне засечка, търси внимание и обожание. Прави го изцяло и единствено за себе си.

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: e1fea70ce9
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   Към 5 от авторката
Пробвал е с добро. Писал ми е да сме приятели, да се срещаме, приятелката му щяла да знае. Когато му отказвам, се превръщам в боклук, плиткоумна и всякакви обидни думи. Все едно нямам право да му откажа. Изчезва за някакъв период от време, и после пак се прави на приятел. Периодически изчезва и се появява. Оплакваше ми се, че не искала приятелката да го вижда, имали проблеми. Информира ме кога са се сдобрили. Информира ме кога се е разделил с някоя си, и се засяга, че не го искам до себе си. Тогава ме обижда всякак, и че има други, които го искали. Че той е идеалният мъж, аз съм го изтървала.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 6 дни
hash: 22b3fabdad
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Да, всичко, описано по-горе е вярно. За съжаление и аз имам такъв негативен опит. При мен отне доста време да разбера причината, защото този тип беше от прикритите нарцисисти - трудно комуникира, леко социопатен, доста притеснителен, но много чаровен, отзивчив, мил и добър до едно време. После открих, че системно лъже, че няма грам емпатия, че манипулира всичко и всеки по пътя си в свой интерес, би циклично поведение, което се редува на недопустимо лоши постъпки с най милите неща, които може да си представи човек. Мислих, че ако открия причината и ключа кога е добре и кога става непоносимо, ще се справя, но причината се оказа, че е добре след някоя лоша постъпка или ако прецени, че ще има интерес и награда. И аз преживях това първо да го гледам как трепери от вълнение като се докосне до мен и да е най-милия и нежен до там да се обърнат нещата да ме рита и обижда и да изпитва удоволствие от това като отреагирам бясна. Също открих, че става много агресивен и отмъстиъелен ако не става нещо по начина по който реши той, а обикновено нещата които иска той са във вреда на другите и в негова полза. Ужасно критичен към най малкото не съвършенство на другите и липса на всякаква критика към себе си. Открих, че се храни от драмата, когато всичко е спокойно и добре, му е скучно и досадно, трябва да има конфликт, трябва да се чувства човек наранен и тормозен от него за да е щастлив. Ограничих максимално контактите с него и си мисля ще си намери друга жертва, но винаги се връща все с нови номера с една цел - да тревожи хората и той да е в центъра на събитията. Последно се свърза с мен да каже, че е тежко болен и има нужда от помощ, след което телефона даваше свободно и когато организирахме акция да помогнем, каза, че ще се справи сам и на никой не му пука за него и не иска нищо и изчезна. Някой път ще се включи пак винаги така измисля нещо да се появява, да всява смут и да изчезва.

 
  ...
преди: 4 години, 4 дни
hash: 5e07474bed
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Съпругът ми е голям нарцис, никога не е криел тази си черта, в началото на връзката ни не ми пукаше, защито вярвах, че се срещаме само за секс, а после се шегувах с това. Но с времето започнах да се дразня, тогава разбрах, че проблема е в мен, реакцията ми е грешна. Той не е по-различен от първия ден, а аз. За това спрях да се сърдя и дразня на глупостите му, намерих слабото му място и атакувах брутално. Лекувам изблеците му с безразличие и ирония, вече е друг човек, стъпил на земята, но с периодични изблеци

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker