Германия? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121037)
 Любов и изневяра (29669)
 Секс и интимност (14348)
 Тинейджърски (21878)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

Германия?
преди: 4 години, 7 месеца, прочетена 1211 пъти
Здравейте има ли някой който учи или е завършил вече в Германия. Въпроса ми е следния: Искам да запиша магистратура в Немски университет, тази година завършвам бакалавърска степен в Пловдив, дали ще. ми признаят дипломата в Германия?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 7 месеца
hash: 0eb19d587e
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Естествено, че ще ти я признаят. Това е една от идеите на болонския процес - признаване на всички дипломи в ЕС (а и не само), затова има и кредитна система. Трябва само да се превде на немски или английски и след това да се легализира, което на мене ми отне около две седмици.
Виж дали работодателите я признават е коренно различен въпрос. Само да знаеш, че в Германия не е като в България. Доста по-тръдно и по-скъпо е. Магстратурата е минимум две години (в повечето случаи и повече, докато събереш необходимия брой кредити).
Имай това предвид, когато смяташ колко пари ще са ти необходими.

Аз съм на обежитие и плащам около 300 евро на месец, което е дори малко завишена цена за моя среден по размер град. В Мюнхен е доста по-скъпо например. Таксата за семестъра е по-евтина от тази в България (110 евро), но в по-големите градове е по-скъпа защото в нея се включва градския транспорт за този семестър. Така, че е възможно в Берлин, Хамбург, Мюнхен, Кьолн, Франкфурт и прочие до 300 евро. Храната е малко по-скъпа от България в супермаркетите - някои неща са по-евтини, но повечето неща са малко по-скъпи от тези в БГ. Например кислето мляко (за 500 гр, а не 380-400 гр. като в България) е около 60 цента, а прясното е около 80 цента/литър. Храната в столовете за студентите е около 2-3 евро за обяд. Дрехите си ги копувам само на сезонните разпродажби (т. е. два пъти в годината), защото тогава са си направо без пари.
Общо абсолютният минимум е около 600 евро/месец с доста стискане, нормално ще ти трябват 700-800. Хубавато от страна на разходите е, че Германия е най-евтината страна в Западна Европа. В съседните държави е доста по-скъпо, а в Холандия дори си има и съвсем реални семестриални такси - не е като Германия.
Работа се намира сравнително лесно сега в средните и големите градове. Но всички ни предупреждават, че идва нова криза и даже официално от лятото Германия е в рецесия, така това с лесното намиране на работа може и да се промени.
Надявам се да съм бил полезен и ако го искаш много - давай.

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 6e2755c77a
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Номер 1 Благодаря ти за информацията. Да определно го искам и се подготвям сега за изпит testDaf. А относно парите, има много възможности за стипендии които ти покриват разходите! Ако знаеш повече за тях, би ли ми споделил? Ще опитам и за тях да се класирам..

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 0eb19d587e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Има доста възможности (имам предвид организации, пред които се кандидатства) за стипендии, но проблемът е, че са малко стипедии като бройка. И обикновено се състезаваш с хора от цял свят (включително и с такива от Германия) за тези малко стипендии. За да спечелиш такава стипендия, трябва да си отличен кандидат/ка, т. е. успех над 5, 50 (а най-добре над 5, 90) от бакалавъра, да имаш участия в студентски конференции и евентуално студентски публикации. За някои от тях е плюс, ако си бил доброволец и т. н. Отлична оценка на testDaF също би било някакъ плюс. Предимство е, ако си бил някъде по обмен (Еразъм или по друга програма) в чужбина. Но мнението ми е да не нямаш големи очаквания, че ще се получи, така няма да се разочароваш, евентуално ако не се получи нищо. Иначе нормално е да започнеш с подходящи места за кандидатстване за стипендия с DaaD, други места са частните фондации, например, Heinrich Böll Stiftung (за обучение свързано по-някакъв начин с екологията и опазване на околната среда), Robert Bosch Stiftung, Friedrich Ebert Stiftung, Konrad Adenauer Stiftung. Потърси в нета - има доста материали. Има още стипендии на най-големите партии CDS и SPD (aки си бил член на младежкото ГЕРБ или БСП :) е огромен позитив), както и към църквите. Като гражданин на ЕС можеш да кандидатстваш и за помощ от държавата - BAföG. В някои градове от общината ти дават стотина евро (не е много, но покрива таксата за един семестър) за цялото следване, ако адресната регистрация ти е в този град. По този начин, градът си увеличава населението официално и съответно получава повече пари от бюджета. Не съм много сигурен дали имаше стипендии давани от провинционалните правителство, но и това може да се провери в нета.
Понякога има възможност да се кандидатства и за награди за отлични резултати в обучението и социалните активности (разбирай в доброволчеството), след един семестър, но те май повече са за бакалаври.
Според мене, най-надежден източник на доходи си остава работата, а това че знаеш немски ти отваря всякакви възможности. Защото много от хората тук идват за магистртури на английски и незнаят немски и съответно поне един или два семестъра, почти немогат да си намерят работа, докато не го научят до В1 ниво. Възможно е също бъдеш хиви (HiWi), т. е. да работиш в университета.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 8b4e525671
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Много сложно звучи.. :(
Искам да следвам с икономическа специалност в Ludwig-Maximilians-Universität или Feier Universitat Berlin
За сега тези съм харесала... а дипломата от бакалавъра няма да ми е отлична, може би много добра! От два месеца уча Немски всеки ден и се надявам на testDaf даа изкарам отличен резулат, отделно ще се явя и на GMAT който го изискват за икономически специалности! Надявам да ги изкарам с отличен, ще положа всички усилия за това. А това може би ще стане в рамките на 1-2 години, защото сега ще съм 4 ти курс и чак 2021ва година ще е дипломирането, освен ако няма някаква вероятност по рано да ми дадат дипломата!
Даа, безспорно е че трябва работа,... но може но ми се иска докато се установя там даа ми дават някаква стипендия, а впоследствие ще търся и почасова работа. Благодаря ти за информацията, а ти в Германия ли живееш или учиш?

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 0eb19d587e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Естествено, че е сложно. Те, дори когато си заработиш парите не искат да ти ги дават (повечето работодатели), та какво остава, когато не си работил за тях. Не само, че ще имат изисквания, ами и накрая ако спечелиш стипендия или награда, ще те поканят на някакво събитие, ще те снимат и ще искат да кажеш колко си благодарен/а за това. И това ще се публикува някъде. Има едно клише, но за това е клише, защото е вярно - "Само сиренцето в капана за мишки е безплатно".
Не разбирам, ако в момента си четвърти курс, защо чак през 2021 година ще можеш да кандидатстваш. Юридически се счита, че си завършил бакалавър или магистър от момента, в който комисията каже че си защититил дипломната си работа успешно, а не когато ти връчат дипломата. Веднага, след като протоколите от защитата се занесат във факулететната канцелария (което най-често е в рамките на същия ден или на следващия работен, ако защитата е била следобяд) може да искаш уверение, че си защититил/а, а също и академична справка. С тези двете ги превеждаш и легализираш и с тях може да се кандидатства също, като така не е нужно да се губи цяла година, а после когато получиш дипломата я представяш. Така, че най-рано може юли догодина да се кандидатства, както за университет, така и за стипендия. За стипендията на DAAD има краен срок около края на октомври и ако го пропуснеш, трябва след това да чакаш цяла година за следващите стипендии и те се отпускат най-рано за следващия семестър. Например, защитаваш септември 2020, след което веднага се кандидатства октомври 2020 за тази стипендия, като паралелно с това се кандидатства и в университета и ако то удобрят можеш да започнеш най-рано март, април 2021. Но ако поради някаква причина не успееш да защитиш догодина, трябва да чакаш до октомври 2021 и да започнеш съответно 2022, т. е. губи се твърде много време. За стипендиите на DAAD за България отговаря фондация "Св. Св. Кирил и Методий", можеш да им погледнеш сайта или дори да им се обадиш лично за пълната информация.
Мнението ми е обаче, ако може идеш за един семестър (явно ще бъде пролетния) някъде в чужбина по Еразъм. Или ако не може за нормален семестър, то поне за подготвка на дипломна работа. Да се сбълскаш с живота извън България, да видиш дали ще ти понесе. Да пообщуваш с хора от цял свят, да идеш на няколко изпита (или защита) за да видиш дали е за тебе или не. Освен това е плюс при всяко положение и за кандидатстване за магистър и за стипендия и при търсене на работа независимо къде и кога.
Специално за ЛМУ-то, в Мюнхен наемите са може би най-скъпи (заедно с Хамбург) и трудно се намират и читави квартири, поне това е което са ми разказвали.
Щом е икономика е много вероятно да има и програми на английски, а не само на немски.
Иначе, да живея в Германия, но не съм студент. Докторант съм, а позицията ми в университета се води Wissenschaftlicher Mitarbeiter, това би трябвало да отговаря в България на асистент или главен асистент. Просто йерархията е доста по-различна и ми е трудно да я съпоставя с нашата.

 
  ...


...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 885aa3af1d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Да така е, но притеснява ме това че доста късно се осъзнах и реших какво искам! Немски език никога не съм учила през живота си и започнах да го уча това лято и ми харесва! А за да кандидатствам догодина октомври 2020 ще трябва да съм се явила на testDaf и GMAT и да ги взема успешно за да ме приемат! Което малко ме притеснява дали ще успея да се подготвя до тогава с всичко това.... В момента ходя по 12 часа на работа събота и неделя и един ден през сеемицата за да спестявам някой лев, защото ще са ми необходими около 2000ле само за да изкарам и изпратя всички необходими документи до университета в Германия. Отделно трябва да се опитам да вдигна успеха през тази година и по 2-3 часа на ден отделям за немски език....
И може би ако не успея другата година ще пропусна една, колкото и да не ми се иска! Иначе вече се информирах за ДААД, бях на един семинар по програма EDLANDA за обучение в чужбина и научих много информация.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 885aa3af1d
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Мислила съм по въпроса и с обучение на Английски, защото на този етап английския ми е на ниво B1 и бих могла с тези знания по бързо да се подготвя за TOEFL или IELTS, но при този случай пак ще ми е необходим и сертификат за немски поне B2 за да мога и да работя и да ме приемат немците по-добре. Те знаят английски, но ще те гледат с други очи ако им говориш техния език. Така че ако не успея да науча перфектно немски, ще кандидатствам с Английски, смятам че това също е добра възможност. А твоята специалност там е чудесна. От колко време си в Германия и от кой град си родом, ако не е тайна :)

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 0eb19d587e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Да, наистина е сложно при тебе. Не знам само какво ти харесва в немския, ама то и аз бях така в началото. Сега нека го кажем, че имаме променливи отношения с него - веднъж ми е приятен, веднъж не толкова. За да работиш и въобще за да живееш в Германия, не ти трябва никакъв сертификат. Работодателите ги интересува дали можеш да говориш или не, а не дали имаш DSH или ТestDaF. Имам един познат, който дори не говори изобщо немски, но работи вечер в някакъв суши ресторант - навива сушито и за това не му трябва да говори много, много. Това, че хората знаят английски е силно преувеличено - знаят професорите в университета, но администрацията не знае. А извън университетите, по улиците и магазините е много по-вероятно да се натъкнеш на хора, които не знаят. Това все пак не е Холандия, но не и Франция, в това отношение е някъде по-средата. Така, че да, ще те гледат с други очи, даже и ще могат да те разбират, когато им говориш :).
Тук съм общо за трета година. Идвах, като студент за два семестъра и сега съм на настоящата си позиция от две години. Не знам какво значение има от къде съм, но бих казал от София (въпреки, че не съм), защото се преместихме там, когато бях още ученик.

Само да добавя, Германия не е Обетованата земя (не че някъде е), не е това, което си го предсатвят хората в България. И тук обществото си има проблеми и то немалко. Лично мене доста неща ме дразнят, но съм ги приел, все пак аз съм гостенин и като такъв трябва да се съообразявам с правилата. Голямата разлика е, че когато има някакво правило, колкото и глупаво да изглежда се спазва. А това прави живота доста по-лесен. Друго, което хората, които идват тук, но не вземат предвид преди това е климата. През пролетта и есента вали много, почти всеки ден и съответно е доста облачно, което за хора свикнали да виждат Слънцето всеки ден може да е депресиращо. Лятото е нормално топло, но много влажно, все едно си близо до морето. А през ноември, декември и половината януари се стъмва рано. Някъде около 4 следобед, така че пак депресия. Но пък за сметка на това зимата е много по-топла от тази в България, рядко има темперетури под нулата, а сняг има само за по един, два дни, когато вали.

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 1bd3901573
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Хихи, климатът не ме притеснява, издържам повече на студено от колкото на топло. А питах те от къде си, защото ми се иска да се запознаем и да си комуникираме в друга мрежа, от колкото тук анонимно, ( ако разбира се и за теб е удобно)
Естествено, че сертификата не ознавача, че знаеш езика и можеш да говориш, но пък ми е необходим за университета за да ме приемат.. Всеки допълнителен език е плюс. Далеч съм от мисълта, че в Германия или където и да било другъде е рай.. За да успееш, трябва навсякъде да се трудиш, да си упорит и да знаеш какво искаш. Просто ми е омръзнало тук в България да работя за без пари дори и с образование, а разходите да са ми повече от приходите. Повечето неща стават тук с връзки и с пари и все ще се намери някой който да ти завиди и да ти направи мръсно. Тук обикновенно не се цени, човешкият труд, който е най-важен. Затова искам да избягам надалеч и да намеря щастието си извън нашата страна. Сблъсквала съм се с много простотии и някакси ми омръзна тук да живея, не виждам перспектива. Иска ми се да осигуря едно по-добро бъдеще за себе си и един ден за децата си. Знам, че немците държат много на възпитанието и точността и ако им знаеш езика няма да имаш проблеми! Навсякъде има несправедливост, но може би по ограничена от колкото в България!

 
  ... горе^
преди: 4 години, 7 месеца
hash: a494db7077
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Проучи BaföG - финансовото подпомагане към съответния университет. Отпуска се на всеки, който подаде документи и отговаря на изискванията, а не на съзтезателен принцип. Получаваш средно 400-500-600 евро на месец според доказаните доходи (на член от семейството), от който половината са безвъзмездна помощ от държавата, а другата половина са във форма на безлихвен заем, който можеш да върнеш до 5 години след завършването на университета. При успешно завършване и придобиване на квалификационна степен и особено на магистратура може и значителна част от заема, а в някой случай дори пълния размер да бъде опростен. Вариант е просто да харчиш само половината от помощта, а другите да си влагаш настрана. При всички случаи се осведоми за възможностите - това е най-масово използваната форма на подпомагане от студентите.
При всички случай пиши за съдействие за получаване на Bafög, а и на жилище в студентско общежитие колкото се може по-отрано - най-добре успоредно с кандидатстването.

 
  ...

...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 0eb19d587e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Клюки и сплетни има навсякъде, особено където работят жени. Не знам какво удоволствие им доставя да се събират и да говорят една за друга през гърбовете си. Сякаш нямат собствен живот, та обсъждат чуждия. Аз, лично, със завист или пък със злоба не съм се сблъсквал в България или просто не съм го разбирал, ако е имало подобно нещо. Но доста от немците (особено по-необраованите) са си доста лицемерни - поздравяват те, усмихват ти се, а всъщност си мислят, че си нещо по-малко от тях понеже идваш от Източна Европа. Имах лично един такъв случай с един магазинер. Бях с един колега немец в магазин и онзи си помисли, че и двамата сме немци и започна да ми обяснява тея чужденци, които идват в магзина му какви са. Но, ако бях отишъл сам, щеше да ми се усмихва и да се държи възпитано дори и да знае, че не съм местен.
Така, че хората не се различават особено по света. Има си завистливи, лицемерни и читави навсякъде.
Но, да права си, че в България връзкарството е масово и това, че повечето работодатели гледат да не ти дават колкото се може по-малко, а в същото време да карат коли за под над 100 хиляди евро и да си водят държанките на екскурзии до къде ли не. Това винаги ме е дразнило, но просто живота е несправедлив и по-лесно е да го живееш, като приемеш, че е такъв.
Аз лично по-скоро виждам бъдещото си в България и предполагам, че след 3-4 години ще се върна, освен ако не ми се случи нещо неочаквано.
А, за комуникация по друг начин - едва ли ще стане, тъй като не се публикува никаква лична информация - нито можеш да си оставиш мейл, нито фейсбук. Дори и да го напиша (или ти), модераторите ще го премахнат или направо няма да публикуват поста.

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: e34754ef90
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Навсякъде има всякакви хора, но за България е характерна Бай-Ганьовщината и българина все се чуди как да те излъже, само се оплакваме, мрънкаме, а реално нищо не правим, стоим и чакаме нещо да се промени.... сега особено пак предизборни обещания и какво ли не.. тази година реших, че няма да гласувам. Та то всичко е нагласено и се знае кой ще ни управлява и краде - мафията. Вече над 20 години тя ни управлява и успешно прогони над 3млн. българи навън, едни се връщат, други не.... В интерес на истината, никога няма да се оправим, всичко отдавна е ограбено. Въпрос на време е да се заличим дори от географската карта! Не съм песимист, а реалист.. и обичам Родината си, толкова колкото мразя държавата!

Където и да си, ти винаги ще си чужд извън БГ.
На нас гледат като хора от третия свят, които им вършат черната работа, но по света има много успели българи, които са показали че има какво да дадем на света.. и че не сме беден народ! Дори много богат - на култура, на традиция, на интелект!

 
  ... горе^
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 0eb19d587e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Сигурно са ти се случвали само неприятни неща досега в живота, щом си толкова песимистично настроена за млад човек. Пожелавам ти да се обърнат нещата и да започнеш да виждаш света по-оптимистично. Както някъде писа и по-рано ще трябва и деца да възпитаваш, а те ще имат нужда от позивно настроен родител.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker