Да си поговорим за депресията - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120688)
 Любов и изневяра (29591)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9554)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7286)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1731)
 Други (18392)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

Да си поговорим за депресията
преди: 4 години, 6 месеца, прочетена 2657 пъти
Здравейте,
Надявам се, че ще разговарям с адекватни по тази тема хора. Пределно ми е ясно, че страдам от депресия, няма нужда дори да ходя на лекар, за да го установи. Но бих отишла, за да се опитам да си помогна. Бих искала съвет как да преодолеят неразбирането на хората, на които го споделям. Уж са ми семейство и приятели и ме обичат, а когато им споделя чувам само: "ма защо така, я се стегни, може ли такова нещо, виж хората около теб с какви мъки се борят, ти си седнала тука да се самосъжаляваш... Действай, стига се оплаква.. ти изобщо бориш ли се някога за нещо.. " и т. н., знаете, предполагам. Ако имате досег с депресията, знаете че не искам съжаление, а просто разбиране, и естествено всеки опит да ми се вмени вина че сама съм се набутала в това състояние води до увеличаване на мъките ми. Моля, който има мнение и коментар от рода на: "абе кифло, стегни се, и аз бях в депресия ма се оправих" да си го запази за себе си. Явно, че такъв индивид не се е сблъсквал с това, което да го докара до истинска депресия и той не знае какво всъщност е това състояние. Ако можеше да се излезе от такова състояние само със силата на волята, то депресирани хора нямаше да има и депресията не би съществуваланкато болест. Въпросът е там, че хората, които не страдат от това нещо не могат да проумеят как се чувствам, те имат здрав начин на мислене и през ум не им минава колко ми е счупена психиката и как всичко ми е черно. Ще ми се да разберат, че депресията е като всяко друго заболяване, което пък само по себе си означава, че съм по-слаб човек, както и по-кекавите хора по-често се разболяват, но това значи ли че не заслужавам да се лекувам.. и бъдете наясно, съветите от рода на "май си нямаш работа, захвани нещо" не помагат, тъй като човек с депресия не намира сили да стане от кревата, камо ли да захване нещо, защото до такава степен не вярва в себе си, че се съмнява дори дали ще успее да направи нещо елементарно например да се облече о да отиде до магазина. Който смята да ме обвинява и да ми се подиграва, явно не е запознат с темата.
Поздрави

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 6 месеца
hash: a6520bb448
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Просто приеми, че някои хора няма да ти дадат разбиране - част от тях наистина не могат, а други просто не желаят. Дори и да са ти най-близките. А някои дори ще се зареждат от тoвa, че страдаш... Затова най-добре престани да се обясняваш, особено на такива, от които е почти сигурно, че ще получиш неразбиране, критика или други някаква форма на негативизъм. Като се обясняваш и търсиш разбиране само се хабиш повече.
Помисли си добре точно кои са нещата, които най-много те потискат и се опитай да промениш поне едно от тях. След това пробвай да оправиш и другите, едно по едно и спокойно.
Чети само позитивни неща.

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 990c7a815b
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   А ти имаш ли някаква идея защо стигна до депресия? Неуспехи в личен план, претоварване с работа, смърт на близък, липса на достатъчно самочувствие, липса на мотивация за живот...или нещо друго?
Аз лично никога не съм изпадал в депресия и ми е интересен механизмът. Знам, че това е доста сериозно състояние, което може да продължи с години. Имам познат, който получи депресия от професионално изтощение. Наложи се да посети психиатър, известно време пи медикаменти и сега е добре.
Сподели своята история. Интересно ми е.

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: e0a45f5207
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Не се надявай на много. Точно това ще ти стоварят за капак на всичко. Мен именно наглото, безочливо, пренебрежително и най-вече лицемерно и подмолно държание на "най-близките ми хора", ме доведе до... трудно е да се опише. Бях описала отгоре отгоре в коментар на темата на поредния самоубиец, а и ти знаеш за какво иде реч. Естествено и там се изсипаха с великите им разсъждения: спортувай, мечтай, запознавай се, имай цели и се радвай на розовите еднорози... Потрес. Дори и непознатите ме отчайват и вбесяват до н-та степен с дебилния им манталитет и държание. Другата половина пък са: който ще се самоубива не реве по форумите, самоубийството е голям грях ще те пердашат дяволите на оня свят, ами мама и тате какво ще правят без теб. Знам, че каквото и да ти кажа няма да те успокои. Аз започнах да "ровя" надълбоко от къде идва проблема /от което си направих още по-страшни изводи и стана мазало, тогава беше пикът/ и започнах да мисля как да го реша, че да имам поне спокойствие пък колкото издържа да живея- толкова.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 6 месеца
hash: cae09bc7dd
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Депресията е нисък серотонин, понякога и допамин. Единственото средство срещу нея е да се намали стреса, а това да се чувстваш виновна е най-лошия вариант на стрес, депресията буквално се храни от това. Никакви стягания, воли и тем подобни не я лекуват. Те са следствие от вече излекувана депресия.

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 565ce3a138
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Няма да се правя, че те разбирам идеално, защото на мен никога не ми сложиха диагноза "депресия", но и аз имам психологически проблеми.
Не искам да навлизам в подробности, но ще ти споделя, че моето заболяване често води до депресия в по-напреднал етап.
В началото махнах с ръка и си казах, че ще ми мине. Прилошаваше ми тук и там, настроението ми беше мрачно, но все си повтарях обичайните клишета: трябва ми повече дейност; ще се разхождам на чист въздух всеки ден; ще поговоря за проблема си с близък; ще си напиша мотивиращо писмо за после; ако се влоша, ще потърся адекватна помощ от специалист.
До тук всичко звучи нормално. Проблемът ми се задълбочи и започнах да усещам, че паническото разстройство чука на вратата. Опитах сама- не успях. Получих подкрепа- не помогна много. Укора ме правеше тъжна и пасивна. Записах си час за психолог, още първия път, който е по-скоро консултация, получих съвет да отида на психиатър, за да се прецени дали имам нужда от лекарства. Аз съм от хората, които рядко пият хапчета и не са "за" този тип лечение. Въпреки това, отчаянието вече беше налице и отидох на психиатър още същия ден. Там ми обясниха подробно, че става въпрос за реална болест, а не за слабост в характера или неспособност. Лекарката ми изкара няколко схеми, които подробно обясняват как е устроен невронът и как протича нервния импулс. Запозна ме с проблема ми от медицинска гледна точка. Предписа ми лекарства, които нито са силни, нито пристрастяват. Ефектът се появи когато ги приемах от около седмица. После терапията започна. Все още не съм се оправила, а'бе, луда съм си и до днес. Разликата е, че започнах да приемам състоянието си по различен начин и се подобрявам с всеки изминал ден. Така че, авторке, не се бави.
Към днешна дата съжалявам единствено, че ми отне цяла година, за да се реша да посетя нужните специалисти. Тези болести са си точно болести. Ако те болеше зъб, щеше да отидеш на зъболекар досега. Ако те болеше корем, щеше да си отишла при личния лекар. Това е истината. Ти имаш депресия или нещо такова, не се знае, защото нямаш диагноза, а нещата в интернет нямат много общо с реалността и аз го знам, защото също ги бях чела. Отиди на психолог, на психиатър или на психотерапевт (най-добре). Не отлагай повече. Трябва ти един момент на смелост, за да си запазиш час. После нещата стават по-лесни, обещавам, аз имам опит.

 
  ...


...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: dbf6620bdb
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Хората не разбират, мен приятелката ми ме заряза, само защото и споделих че имам депресия. Уж всичко беше наред, нещо нормално, щяла да ме подкрепя, а само 2 седмици по-късно ми каза че няма как да продължим така...Аз ходих на психиатър и в момента още пия Ципралекс, вече 4-ти месец, но като че ли няма желания ефект. Вече не мисля за самоубийство и си възвърнах апетита, но продължавам да се чувствам празен и тъжен. Депресията е коварно животно...продължавам борбата. Успех и на теб.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 5de93a15f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   Депресията е обусловена от храненето!!!!
Има пряка връзка между храната и психиката.
М 1964

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 3c56a8c530
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

9.   Имаш нужда от секс - по-често. Това почти винаги е фактор в млада възраст. Ако кажеш, че имаш приятел, вероятно не те устройват изпълненията, намери друг. Смени работата, най-вероятно не ти харесва и може да не го осъзнаваш. И дай още подробности на база препоръките.

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 40b2356514
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Депресията като цяло често е причинена от хормонален дисбаланс в мозъка ти. Казвам често, не винаги. Аз от години се боря с нея, понякога изчезва, понякога е много тежка, но се нссилвам, защото все пак имам ангажименти.
С антидепресанти се задълбочава, гледам да седя по-далеч от социалните мрежи, по-малко телевизия. Всеки си има някакъв универсален начин за справяне, просто трябва да си намериш твоя. Тежко е, трудно е, но не е невъзможно.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 85ed618713
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Когато човек е болен, най-логично е да потърси помощ от лекар, не от непознати в някой сайт. Ти обаче сама си си поставила диагнозата, остава щом се смяташ за толкова компетентна да си предпишеш и лечението? Искаш разговор с адекватни по темата, ок, ама по-адекватни от психолози и психиатри в тази област няма. Потърси тях.
Казваш, че искаш разбиране, не съжаление? Ок, има хора, които наистина са за съжаление- терминално болни, изгубили близки, най-вече деца. Ти, слава Богу ,не си от тях, депресията, макар и трудно, може да се победи. Само, че като всяко нещо и това става с мобилизация и усилие на волята. Което ти не желаеш да правиш. Защото е по-лесно да се „окопаеш“ в състоянието си, да се самосъжаляваш, да се взираш в счупената си психика и „черното“, и да се нахвърляш върху всеки, който ти каже нещо нелицеприятно. Разбиране и одобрение не са едно и също нещо.
Има една народна мъдрост- помогни си сам и Господ ще ти помогне, тоест, нищо не се постига без усилие. Ако не го направиш днес и не се размърдаш, колкото и ти е трудно, състоянието ти ще се влошава.

 
  ...

...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: b886d05abb
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Не разбирам какво искаш като пишеш тук? Ако наистина си в състояние на депресия, би трябвало да си наясно, че нищо няма да се промени след като прочетеш някакви си коментари, книги за психология, себеанализът - също не помага... Реално - нищо не помага, липсата на мотивация за живот не идва, просто я няма. Когато стигнеш дъното, може и да направиш опит, да се опиташ, ”да се стегнеш”, но пак е много трудно усилие... Просто, не ти пука за собствения ти живот, това е. Лично аз, опитвам да виждам смисъл в живота на другите. Грижейки се за някого в нужда, но ако няма силна нужда от мен - пак губя смисъл.

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 6d3ac3bd2d
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

13.   Виж, като човек, който е имал толкова ужасни депресии, че са били и с неколкократни сериозни опити за самоубииства с висене по болници след това.... Ще ти кажа, че това, което ти казват хората може да ти звучи глупаво, но едно разбиране няма да ти помогне. Ти не трябва да потънеш в болката, а в един момент да се усетиш, било то и думите им да ти звучат грубо. Има го и другият момент, че всеки, колкото и да е разбиращ, не може и не бива да потъва в депресията ти заедно с теб - освен ако не е лекар, това не е здравословно чисто за него. Ние българите сме свикнали да приемаме приятели и познати като кошчета за емоционални отпадъци, което вреди на хората срещу нас - вместо да излезем и да се посмеем се почва с проблемите на някой и се връщаме изморени, изтощени и изпити от срещата с такъв човек. Имам подобна позната, която всяко виждне го превръща в разбор на всеки нейн проблем и се очаква час или два да се занимаваме с проблемите й, а аз просто искам да се посмея с някой след работа. От друга страна тя дори не се сеща едно как си от любезност да попита. Давам ти пример и не намеквам, че ти си такава. Просто друга гледна точка ти посочвам. Препоръчвам ти психотерапевт.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 4b4fac7f10
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

14.   Не разбрах целта на написаното, но все пак и аз ще ти споделя .
Депресията е сериозно заболяване и изисква сериозно лечение и мерки.
Не ти съчувствам, защото си намерила време да пишеш тук, но нямаш време да отидеш при психиатър, за да ти назначи лечение..Безотговорно!
Аз страдам от наследствена депресия и дори когато не съм на лекарства, поддържам определен начин на живот, който да ми помага да се справя с трудностите.
Постът ти звучи като тийн тръшкане и призив за внимание.
Точно заради такива като теб хората мислят депресираните хора за разглезени и слаби.
Недей да си даваш диагноза само, за да оправдаеш липсата си на мотивация и мързела.
Това „не мога да стана от леглото“ вече се ползва от всеки втори във връзка с депресията.
Но има и много други симптоми, скъпа, които съм почти сигурна , че ти нямаш.
Отиди при психиатър за диагностика и сама ще се убедиш.
Спрете да злоупотребявате с депресията и да я отъждествявате със слабохарактерност.
Хората с депресия преминаваме през ада, за да можем да живем нормално и се борим здраво за това.
Близките ми нито веднъж не са чули мрънкане, а дори напротив , вдъхновени са от силата, която демонстрирам всеки ден.
Моля, правете разликата между слабост и депресия.
Едното е сериозно заболяване с чисто химически дисбаланс, а другото е особеност на характера.
Ако имате съмнения за депресия, изследвайте се.
Докато диагноза няма, нямате никакво право да оправдавате действията си с нея.

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 16ecdc0744
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

15.   Говоря като човек, преодолял дългогодишна депресия и мислил за самоубийство. Минал съм терапии, антидепресанти, медитации и какво ли не. Не помага. Майката му е да имаш цел и страст да я постигаш. Всеки си има нещо такова, но трябва да пробваш много неща, за да го откриеш. За мен се оказа, че е програмирането и го открих едва на 33. Откакто започнах да пиша код, то ми стана като наркотик. Решавам задачата и се чувствам удовлетворен. После искам нова и нова. Чувствам се полезен, чувствам се жив. Много големи спортисти са започнали със спорта, именно за да избягат от депресия, проблеми и когато са в топка в краката забравят за всичко. Всъщност депресията идва от т.нар. маймунски ум, какъвто има всеки от нас. Трябва да има с какво да се занимава, защото иначе започва да си измисля въображаеми проблеми несъзнателно и с годините става навик и преминава в депресия.

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 1a6aa297bd
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   От автора:
Благодаря за отделеното време. Може би най-голямото ми притеснение е че зная причините за депресията си,но в смятам че те не могат да бъдат премахнати или променени и това е докарва до пълно отчаяние. Идната седмица ще отида на психиатър. Надявам се да не се стига до хапчета. Днес точно имам някакво просветление - повтарям си че с труд и много труд само ще се постигне нещо и не трябва да се предавам, пък каквото ще. Но това чувство на надежда ту се появява, ту обратно чувство на безнадеждност идва с пълна сила. От друга страна вече много ме е срам от себе си и като че ли не мога да си простя и смятам, че просто не заслужавам да живея поне ако не се преборя за нещо. Искам да се боря, но пък всички мои вътрешни гласове и като че ли и света около мен ми сочат обратното - че съм закъсняла и всичките ми усилия ще са напразни.

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 16ecdc0744
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

17.   от 15

голяма грешка ще направиш, ако отидеш на психиатър. Ще започне да ти обянсява как разни хапчета и т.н. ще ти помогнат и ще се отдалечиш от решението на проблема.

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 5de93a15f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

20.   До авторката и останалите!
5. Депресията е нисък серотонин, понякога и допамин. Единственото средство срещу нея е да се намали стреса, а това да се чувстваш виновна е най-лошия вариант на стрес, депресията буквално се храни от това. Никакви стягания, воли и тем подобни не я лекуват. Те са следствие от вече излекувана депресия.
8. Депресията е обусловена от храненето!!!!
Има пряка връзка между храната и психиката.
Тези твърдения са най-верните. Серотонина е причината за депресия. Той обаче се произвежда 95% в ентералната / чревна / нервна система и по вагусовия нерв се транспортира към главния мозък, в който се синтезират само останалите 5% от серотонина. Допамина се синтезиза 50% от червата и 50% от главния мозък. Никакви психиатри и психолози няма да премахнат причината за депресия, а само ще потушат възбудимоста и някой симптоми. Само и единствено, чрез почистване на менюто си от захари и червата от отлагания, шлаки и токсини, ще се избавите от депресия. Тук ще препоръчам все пак да потърсите помощ от психиатър, който да ви изпише някакъв медикамент. Този медикамент вероятно при употреба над 1-3 месеца може да доведе до пристрастяване, затова трябва да се внимава много. Неговата цел е да сте спокойни докато започнете очистване, което е минимум 21 дни, докато организма ви свикне със храни богати на целулоза/фибри/ и без сладки и захарни изделия.
Още бащата на медицината, Хипократ, е казал: „ВСИЧКИ болести започват в червата“
и забележи, че не е казал „някои“, „20%“, „80%“ или друго, а ВСИЧКИ.
Нещо в храната ви трови психиката. Всички психични състояния се обуславят от токсини, получени в следствие проблеми при храноразчленителните, храновсмуквателните и синтезните процеси в организма. Трябва пълно очистване на стомашно-чревния тракт от заседнала храна, която ви трови мозъка и менюто ви от промишлено преработени храни и напитки и дома ви от битовата химия и козметика.
Психиатър ще ви даде антидепресанти, но не и диета. Факта, че лекарите не слагат медикаментите направо в главата, а ги дават през стомашно-чревния тракт, би трябвало да ви убеди в правотата на твърденията ми.
Колкото до психолога той може да изкара наяве отново травматични спомени от вашето подсъзнание и виe да ги изпитате, изживеете отново.
Човек се отличава от животните по това, че освен биологичните си цели да се нахране и размножи има и други-например изкуство. Тази цел е винаги ръководена от една доминантна мисъл. Доминантната ви мисъл подчинява вашето тяло и менталност на изпълнението на вашата цел. Човек има винаги цел и избор, като показателно е не какво говори, а какво прави относно своята цел. Запомнете това много добре!
Във вас се е разгърнала стресова реакция непородена от реални фактори, затова и близките ви не ви разбират. За тях всичко около вас си е наред, и вие сте в безопастност. Няма реална заплаха за вас, но въпреки това вие сте в депресия. Вашия стрес/депресия/ е породен от незатворени рани във вашето минало. Чувствате се неразбрана и вероятно виновна за събития от миналото ви. Това обаче в настоящето привежда организма ви в състояние на отбрана срещу напълно въображаема заплаха. Но това води до реална секреция от надбъбречните жлези на кортизол и адреналин. И понеже, както казах реална заплаха няма, никой не ви гони например, че да побегнете с всичка сила и да изразходите адреналина, той дълбае и кърти „дупчици“ във ващите органи и психика.
Изход от положението има. Посрещнете изгрева на слънцето, изпратете го на залез. В обедните/11:30-12:30/ часове излезте на слънце и 15-30 минути се огрейте от слънчевите лъчи ръцете, шията и лицето си, за синтез на витаминД. Напечете гърба си. Вероятно имате ниски нива на този витаминД и на В12, но това може да се установи само с кръвен тест незаплащан от НЗОК, и консултация с ендокринолог. Препоръчвам ви да потичате ежедневно по 20-30 минути, може и по няколко пъти на ден на открито на въздух. Може и във фитнес зала, но с гарантиран приток на свеж въздух, като не забравяте, че климатика не вкарва свеж въздух!!! Ако ви е трудно да тичате тогава ходете пеша. Но не по-малко от 25-30 минути без да спирате освен на червен светофар. Ако се заговорите с някого и спрете започвате да броите времето от нула. Дишайте плавно, дълбоко, коремно, но може в началото да ви се замае главата от кислорода, затова си носете в джоба плик за покупки найлонов или хартиен и ако това се случи, дишайте и издишвайте в него около минута-две докато се стабилизира нивото на въглеродния двуокис в кръвта и замайването или причерняването отминат. Носете леки светли дрехи. Влезте в борова гора и дишайте, дишайте дълбоко, коремно. Обгърнете някое достолепно дърво от гората, парка или където и да е с ръце и тяло. Опрете се с гръб на дървото и постойте така 10-15 минути. Ходете боси по естествени токопроводящи покрития в дома или навън, може и по снега. Не кръстосвайте крака, когато седите или стоите, нещо противоанатомично и нефизиологично, но масова мода при моми и жени, че вече и при мъже.

М 1964

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: b214dff1ad
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

21.   Напиши в гуугъл депрешън куечънеър, демек въпросници за депресия, които са си официално диагностично средство, отвоваряш на въпросите и ще знаеш, дали имаш или нямаш, има много. Но, да знаеш, че от тук следва трудното, само не бързай с хапчета.
п.с. много хубави коментари.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 380160ca15
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

22.   Ще ни разкажете ли повече за живота си, какво точно ви наранява и натъжава.
За минах през тежки моменти, причината се корени в детството ми, смъртта на майка ми в много ранна детска възраст, липсата на любов, подкрепа от страна на цялото семейство, обиди, натяквания, унижения, грижа.
Чета историите тук, всеки има своята история и съдба и за всеки тя е най-лошата. Често ме изумяват истории в които реално нищо не се случило, но човекът зад тази история изживява истинска драма и причината за това е прекалената грижа, липсата на какъвто и да било опит, защото личността Х е била обрижвана прекалено много и в реалният живот и най-малкото нещо изкарва човекът от релсите. Млади хора без никакви умения и преценка. Едно момче се тръшкаше как може баща му да не иска да му купи някакви обувки за близо 300 лв., друга приятелката й не я била закарала до вкъщи и все такива някакви.
Освен това ти многократно предупреждаваш и дори си аранжирала думите с които ще бъдеш почната, изпадаш в страх от това какво ще ти кажат тук.
Сподели всичко, ситуации.....И чуй различните гледни точки. Може би пък не са чак толкова зле нещата, колкото ги виждаш ти.

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 7e06fc7aad
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

23.   Не всички психиатри изписват хапчета. Това е мит, който се е наложил понеже хората много отлагат терапията до момент, в който вече сериозно са повлияли на биохимията на мозъка, с лоша диета, вредни навици и без слънце.
Аз съм ходила на психиатър за следродилна депресия и направо казах, че искам антидепресант. Човекът се усмихна, каза, че първо ще си поговорим, обясни ми за хормоналния баланс, за дефицита на витамини, за биохимията на мозъка, за антидепресантите. Каза ми, че да даде антидепресант на млад човек е все едно да даде патерици на здрав човек. Изписа ми мултивитамини и хранителна добавка 5хтп- нещо за серотонина. Каза ми да ставам в 5.30, да взимам контрастен душ, да правя гимнастика (5те тибетски упражнения), да сменя кафето с чай, да прекарвам максимално време навън, да пия много вода и половината от менюто ми да е сурова храна.
За 1 месец целият ми свят се промени. Дори не е трудно, на 5тия ден започваш да се чувстваш толкова добре, че вече изпълняваш всички препоръки с удоволствие.

 
  ...

...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: f617703b98
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

24.   #14 какви са симптомите, които смятате че липсват при мен и затова най-вероятно е чиста слабохарактерност, а не депресия? Искам и аз да се уверя какво точно е.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 7e06fc7aad
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

25.   Номер 15, защо си мислиш, че всички тези неща не са ти помогнали, изключвам антидепресантите? Може да са били стъпало по пътя. Ти си малко като един мой приятел, който ходеше на Дзадзен практики бая време, после замина за Щатите започна работа, намери си жена, всичко му се нареди и заключи, че се е оправил благодарение на заминаването си. Ама от момента, в който не излизаше от вкъщи, до момента в който се качи на самолета е изминал някакъв път. И него сега да го питаш ще каже "Голяма глупост, да ставам в 5 сутринта да чакам изгрева и да пея мантри с някакви идиоти, чакайки сенсеят да ме фрасне в гърба и да ми извади въздуха... добре, че ми дойде акъла да замина"

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: c044d9d436
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

26.   Хорицата рядко имат интелектчето да осъзнаят кога те са депресирани, камо ли да кажат нещо умно на другите. Когато пак ти изръсят "не мрънкай, има по-нещастни от тебе", ти им изтърси "не се радвай, има по-щастливи от тебе" или "Ти мрънкаш ли за положението в България? Има държави под военна диктатура, не хленчи за малката ти пенсия/минималната заплата." Бързо остроумието им ще изчезне.

Депресията е нормална част от живота, идва и отминава. Но за такива неща се ходи на психиатър (или поне на клиничен психолог), защото има разлика между паднало настроение поради лоши обстоятелства и клинична депресия. Ако смяташ, че попадаш във втората категория (липса на апетит, намален или силно увеличен сън, натрпачиви мисли, психосоматични симптоми), то ти си за психиатър. Аз бях така и лекарят ми помогна значително. Лекарствата не бяха нищо особено, по-леки антидепресанти, само май 2 с рецепта. Ако ще дори за плацебо да е, пак е прогрес. Не сме Щатите, няма да ти изпишат кофа конски витамини и халдол.

А и като цяло не казвай на останалите какво усещаш. Първо, не им е работа (и ще ти го кажат изрично, както вече са). Второ, никой не иска депресанти около себе си, сама се стреляш в крака.

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 0cb10026e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

27.   Здравей.
Ще се опитам да съм кратка.
На 33 години съм и преди една година установих, че имам травмата, апатия, депресия.
Симптомите които съм носила през годините в себе си:

абсолютна разсеяност,
повишен апетит и напълняване,
невъзможност да стана от леглото,
нервност, избухливост, агресия,
ужасен предменструален синдром,
натрапчиви мисли (но не самоубийствени)
безсъние и други.

Изчетох много книги, изгледах много видеа в социалните мрежи. Освен, че потвърдиха предположенията ми, че имам депресия с друго не ми помогнаха.


Купих си 4 шишета от капките на Д-р Бах. Звучи странно, но помагат до някаква степен.
Започнах да посешавам психотерапевт.
Много беше трудно да намеря.
Той работи с методи от така наречената NLP. Също с EMDR и така нататък.
За сега нищо не мога да кажа, защото едва започвам.
Даде ми упражнения за в къщи. Едното упражнение е коремно дишане. След известен период от време натрапчивите мисли леко отслабват.
Каза ми ако имам желание да слушам така наречените Chod.
Започнах и тях да слушам. Не, че много ми се слушат, но съм решила да преборя депресията. Хапчета не пия и нямам намерение да започвам. Той не ми е предписал, не ме е и питал дали искам.

Мисля и витамин D да си купя, защото като се скрие слънцето, мрак настъпва не само навън, а и в душата ми.

Искрено се надявам да намериш начин да излезеш от този ад.
Но, няма да е лесно изобщо.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 16ecdc0744
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

28.   25, не бях се замислят за тази страна, но допускам, че специално медитацията може и да е помогнала косвено. Иначе психиатри, психотерапевти и хипнотерапевти със сигурност не са ми помогнали. А антидепресантите дори няма да ги коментирам. Иначе медитацията те учи да гледаш на проблема отстрани, т.е. без да си толкова въвлечен и вглъбен в него. Не че не ти е гадно пак, но някак и можеш да се погледнеш отстрани и по-ясно да видиш решението, докато ако го нямаш това умение, просто ще затънеш в проблема и ще се въртиш е един омагьосан кръг и дори няма да имаш сили да предприемеш нещо. Просто ще си потънал в една апатия и депресия и до там. Така че може и медитацията да ми е помогнала да започна търся решение по-ефективно.

 
  ...

...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 330160d785
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

29.   Депресията не означа, че човек е със слаб характер или слаба психика. Точно обратното е, защото е проява на сила да си наложиш да направиш нещо, когато нямаш абсолютно никакво желание да го правиш. И след това отново, и отново, и отново. Изискват се воля и самодисциплина. Хората никога няма да са доволни от теб, винаги ще те упрекват за различни неща. Решението е да бъдеш по-голям егоист. Може да звучи прекалено, но ако ти не поставиш себе си на първо място, никой няма да го направи. Какво значи да поставиш себе си на първо място? Ами да правиш онези неща, които ти носят удоволствие, и да се дистанцираш от това, което не ти харесва. Независимо дали ще засегнеш чувствата на някой друг. Депресията си е болест, която може да ти е заложена генетично, и която се отключва при неприятни обстоятелства. Ако другите хора не проявяват разбиране към теб, то ти си този, който трябва да го направи. Няма универсална формула за лечението на депресията, за всеки върши работа нещо различно. Замисли се какъв живот искаш да живееш. Опитай се да си представиш, че притежаваш всички неща, които винаги си искал. Визуализирай си това, което те кара да се чувстваш добре. Представяй си себе си в бъдещето, но излекувана от болестта. Това няма да прогони депресията, но ще ти даде посока и някаква цел. Да, неясна и мъглива цел в началото, но е по-добре от нищо. С времето тази цел ще се изяснява все повече. Като един клон, за който да се хванеш, за да не те отвее течението на депресията. Не се обвинявай, не се срамувай, не се обяснявай, а прави това, което е добре за теб и само за теб. И в никакъв случай НИКОГА НЕ СЕ ПРЕДАВАЙ!!!

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 89f27b33f9
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

30.   А циганин в депресия виждали ли сте? Няма и да видите :)

 
  ... горе^
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 16ecdc0744
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

31.   31, защо?

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: ff68b5d435
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

32.   Разбира се, че няма да видим, 30. Циганинът щом почувства отрицателна емоция просто се напива и пребива жена си, и/или изнасилва някое бяло момиче. А циганката ще нашляпа някое от децата си и после ще се изшляка с някой съсед или роднина на мъжа си.

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: aa949eebaa
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

33.   На няколко пъти съм влизал и съм излизал от нея.
Според мен истината е проста и банална дори.
Депресията е страдание на душата. Когато душата ни страда, това означава, че начина по който живеем не е правилен. Живота ни не е удовлетворяващ. На първо място в тази ситуация човек трябва, чрез медитация да чуе какво точно иска да му каже страдащата душа. Отговорите, които търсим се намират вътре в нас, просто трябва да успокоим мислите си за да ги разберем. Най-често причината е мястото на което се намираме, социалната среда. Просто погледнато ние се намираме на място на едно място и трябва да отидем на друго. Най-често съвсем елементарни действия могат да ни изкарат от това състояние. Като записване на някакъв спорт, хоби, танци, уроци по рисуване, нещо, което винаги сме искали и сме отлагали заради глупости. Ние можем да заблудим себе си, да не правим това, което обичаме заради някакви "глупави" причини, които човек сам си измисля, но колкото и да затъваме вътре в нас душата ни знае, че не сме дошли на тази земя за да си губим времето. Тя ни напомня затова и затова изпадаме в депресия. Колкото и да сме затънали от глупост, вътре в нас винаги ще го има този глас. Гласът, които ни говори, че не трябва да се страхуваме, че трябва да преминаваме през живота смело, с усмивка на лице, че трябва да преодоляваме трудности, да израстваме, да се развиваме. И всеки път когато го сторим, вътре в нас щастието се засилва и ние го усещаме, то е нашият сърдечен център, който ни казва: Браво, на прав път си! Но кой ти слуша сърцето в днешно време..? Толкова много шум има навън, че ние не можем да се заслушаме в тази велика сила, която протича през самите нас.
Седни и се научи да медитираш, успокои мислите си, поискай силно да намериш отговора и той ще се появи!

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 26f93b351c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

34.   Между впрочем всички хора, които впоследствие се оказва, че имат биполярно разстройство, шизофрения и куп болести - ако ги питаш, цял живот са в депресия.

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: beb2b903b9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

35.   Депресията ужасява хората, защото човешкият живот по същество е сляпа воля за живот. Под сляпа, разбира алогична, нерационална, без причини, без доводи.

Дори смъртта не е се възприема толкова като "анти-живот", колкото нежеланието за живот. И тъй както всеки се ужасява от смъртта, защото накрая всички ще свършим там, така и всеки познава интимно поне някаква форма на депресия, и както споменаването на смърт, това предизвиква лична отрицателна реакция.

Принципно хората не общуват в реалния смисъл на думата, а просто отразяват така както другия ги кара да се чувстват. Т.е. да не те депресирам повече - никой реално не те познава, и на никого реално не му пука за теб в този живот... Всичко е просто лична проекция и на базата на его-идентификация. Т.е. доколкото аз виждам теб като продължение на собственото си его, и как ти служиш на собственото ми его в личния ми процес на самоосъзнаване.

Примерно на маса и млади хора в момента им набиват в главата - омъжи се/ожени се по абсолютно същите причини. Не че наистина мислят че това ще е нещо добро за теб в днешно време, или пък за последвалото дете (за него пък хептен никой не мисли). Просто проектират себе си на твое място и повтарят мантрите в които те вярват, на които са научени. Т.е. пак се връщаме на първото. Защо не постъпват с разбиране? Защото засягаш теми които не са до разбиране за повечето. Те просто следват ирационалната си воля за живот, и ирационалните вярвания как да живеят този живот, като приемат за "правилно" и какво за "неправилно". Нищо реално от това което средно статистическия човек приема за живот, не е базирано на разбиране.

"Помощта" отвън която можеш да получиш е два вида:

- от т.н. семейство / приятели, които да ти наложат его образ който искаш да приемеш, за да им се харесаш. Типичното е това което описваш - да те ръчкат, да ти дават съвети от типа - "излез, хвани си приятели". Т.е. те ти създават образ който те харесват, и ти за да им се харесаш, влизаш в него. При доста хора работи. Мен лично ми е все тая за чуждото мнение, така че и за мен това не сработва

- от психолог/терапевт с който може да говорите за живота и теоретично - сама да осъзнаеш някои неща, евентуално да промениш нещо. Това е наистина силно теоретично, защото 1) изисква някой който наистина разбира от психология, което е рядкост, повечето просто тъпчат с лекарства пациентите си. 2) отнема много време - разбирай години, а от там и много пари.

Така че моят съвет е да ги оставиш другите, и да се замислиш за себе си и какво ти можеш да направиш по въпроса.

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 64ea91e4af
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

36.   Това, което описва номер32 са социопатите. Циганите са масово социопати. Социопатът няма начин да изпадне в депресия. Ако трябва да сме обективни такива има и сред българите.

Номер30 би могъл да обясни на всички хора, касаещи се по някакъв начин от тази тема, какво влага в усмивката в края на изказването си.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 64ea91e4af
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

37.   номер34, биполярното разстройство, както и шизофренията включват и депресия. Също така всяко сериозно и продължително заболяване неминуемо води и до депресивно състояние. Така че тези хора реално не (те) лъжат ;)

Между другото - номер35 е направил/а изключително добър коментар. Надявам се възможно повече хора с този проблем да го видят.

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: d1f85083e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

38.   Според мен №32 само констатира, че депресия се лекува със секс, ако не е достатъчно се напиваш, ако пък е тежка депресията набиваш някого.

 
  ...

...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 7f919f13c5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

39.   Авторке - съжалявам че имаш депресия. Така е, това е сериозно заболяване и не може да отмине просто така.
Въпросът е, че не може да очакваш от хората да ти съчувстват. Помисли защо е важно за теб да се оплакваш. По принцип това се прави от хората, които биха искали да ги приемат като жертви и оплаквайки се, стоварват върху събеседника си доста негативна енергия - предполагам това ги кара да се чувстват по-добре.
Та, идеята ми е, че няма как да се сърдиш на някого, че избягва да бъде кошче за емоционален боклук. Затова и гледат да те разкарат бързо с изрази от рода на "стегни се.
Добре е поне, че осъзнаваш проблема си. Дано специалистите да ти помогнат.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 16ecdc0744
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

40.   Понякога депресията се дължи на липса на витамини B9 (фолиева киселина) и B12. Те стоят в основата на регулирането на хормоните на щастието. Няколко мои познати вече ми споделят, че с приема им са се оправили. А от личен опит знам, че и жълтият кантарион помага. Аз лично съм го купувал като билка от аптеката и съм си го варял в тенджера, за да стане на чай. Може да го комбинираш с витамините.

 
  ...
преди: 4 години, 22 дни
hash: 10ae5a3505
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

41.   Така е 30, няма да видим цигани в депресия.

https://btvnovinite.bg/bulgaria/prokuraturata-v-plovdiv-pochinaloto-v-asenovgrad-dete-e-ubito-ot-bashta-si.html

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker