Омъжена съм, а приятелят ми от детство има финансови затруднения и честно ми иска пари. Имам нужда от съвет! - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120670)
 Любов и изневяра (29587)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6437)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18389)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

Омъжена съм, а приятелят ми от детство има финансови затруднения и честно ми иска пари. Имам нужда от съвет!
преди: 4 години, 4 месеца, прочетена 1233 пъти
Поздрави на всички,
Объркана съм, затова искам да споделя нещо, което ми се случва в момента и ако можете да ми помогнете със съвет.
Омъжена съм с две малки деца. Обичам съпруга си безрезервно и си имаме доверие по между си. Имам и много близък приятел от детинство, който все още не е семеен. Заедно сме били на детска градина, в един клас в основното училище и после пак заедно и в гимназията. Познаваме се много добре. Между нас никога не е имало привличане, камо ли секс или други подобни. Просто чисто приятелство. Съпругът ми го познава също много добре. Никога обаче това приятелство не ми е било за сметка на семейството или е имало за цел да унижава съпруга ми. Не съм емоционално зависима от този човек, нито той запълва някаква празнина в семейните ни отношения. Виждаме се на две седмици един път, говорим си, споделя ме си спомени, проблеми в работата, наши общи познати и съученици и т. н. Никога не съм го натоварвала с мои проблеми. Напротив винаги съм изтъквала, че имам до себе си, прекрасен съпруг и съм късметлийка.
Последно време моят приятел от детство се промени. Дтана тъжен, замислен без настроение. Сподели ми, че има финансови проблеми. Провалило му се някакво бизнес начинание, затънал е в дългове и има нужда от помощ. Влезнах му в положение и му дадох на няколко пъти общо 5000 лв. Това са мой пари. Спестени от заплатата ми, въпреки че осъзнавам, че тези пари могат да отидат за моето семейство. Моят съпруг всичко поема като разноски у дома и въобще за семейството и ми е казал, че "помощите ми", т. е. моята заплатата е за мене и никога не ми е държал сметка за какво я харча. Иначе не сме богати, нито някой сноби, но съпругът ми много се старае на мен и децата нищо да не липсва.
Сега в началото на тази седмица моят приятел пак ми поиска пари. Казах му, че нямам. Той много притеснен ми каза, ако мога да измисля нещо, защото бил много на зор. Щял да ми се обади по-късно. Нищо обаче не му обещах.
Притеснено ми е. Искам да му помогна, но не навсяка цена. Всъщност не знам и какво да направя. Не мога да искам пари от съпруга си за него, а още по-малко от мойте роднини или пък да тегля кредит. Парите, които му дадох мога да ги прежаля в името на нашето дългогодишно приятелство, но да натоварвам и други хора не мисля, че е редно.
Поради това ви питам. Мислите ли, че е редно да занимавам съпруга си с този проблем? Подчертавам не да го моля да му помага с пари, а просто да го информирам за ситуацията около мен.
Мислите ли, че съм постъпила глупово като му помогнах с онези пари в името на нашето приятелство? Понякога ме измъчва съвестта, че съм ощетила симейството си.
И последно смятате ли, че той злоупотребява с мен, като непрекъсното иска финансова помощ?
Никак не бих искала едно такова чисто приятелство да завърши по такъв начин...
Блогодоря ви, ако желаете напишете някой ред.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 4 месеца
hash: cda434fe53
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Или се е захванал с наркотици или с хазарт.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: d0efa3c317
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   За днес е пета или шеста тема все за тези приятелства на мъже/жени омъжени/ергени. Все един ли ги пише не знам. Ако темата не е фейк- да, глупаво си постъпила като си дала пари, които можеше да дадеш за семейството си. Надявам се, че съпругът не е милионер, че 5 бона да са нищо за него. И му кажи как стоят нещата. Който прави бизнес, той си носи риска. Не приятелите му. Ако беше спечелил, нямаше да си дели печалбата с теб.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 4b669f9bca
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Ти си луда и 5000 лв да му дадеш, сега ти казвам забрави тези пари и не давай никакви пари повече на който и да било. Всеки си има път който трябва да извърви.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: db4b479e25
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Ти си откачена,тези пари няма да ги видиш. За наркотици и хазарт са. За пореден път се убеждавам, че не бива да създаваме финансов комфорт на близките ни,просто почват да правят глупости, а ни е се трепем и стискаме.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 76a835c914
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   На твое място нито бих давала повече пари на този приятел, нито бих занимавала съпруга си. Ако му споделиш, ще прозвучи така, все едно търсиш финансова помощ от него. Достатъчно си направила като си му дала толкова пари, които вероятно са всичките ти спестявания. Ти нямаш нищо общо с проваленото бизнес начинание на приятеля ти, така че не си отговорна за кашите, които е забъркал. Дори ми се струва малко нахално, че вместо да ти е благодарен и да си трае, той пак ти казва да си измислела нещо, все едно си му длъжна. Сега може да нямате финансови проблеми в семейството, но ако се появи нужда от някакъв голям разход, например за лечение, горчиво ще съжаляваш и за дадените 5000 лв. Дори имате деца, така че трябва да се отнасяш доста по-отговорно към семейните финанси. Не знам как изобщо ти минава през ума да теглиш кредити. Съветът ми е любезно да отсвириш твоя приятел като му обясниш, че нямаш финансова възможност да му даваш повече. Да си търси от други приятели и роднини. Не се прави на Майка Тереза, за да не си развалиш семейството заради подобна глупост.

 
  ...


...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: b7603228fa
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   За мен ти тия пари няма да си ги получиш. И не е честно спрямо семейството да даваш такива големи суми без да си се посъветвала с мъжът ти, който е твоята половинка. Не ми хареса и това, че ти е казал да измислиш нещо. Да измисли той, той се е забъркал в тази ситуация. Моето мнение е, ако можеш му помогни по друг начин, но не и с кеш. И да знаеш, в момента в който си поискаш парите, той ще се скара с теб, ще изчезне и ще останеш хем без пари, хем разочарована.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 5137edc963
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Определено злоупотребява с теб! Пари назаем - само за нечие здраве. Бизнес начинание - глезотийка, чудесно, да събере пари и да го осъществи. Нали си наясно, че изкараните с труд от теб пари са потънали и никога твоят обичан приятел няма да ти ги върне? Това е крупна сума, а неговото не е приятелство, а егоизъм. Имаш две деца, а ще се занимаваш с неговото бизнес начинание. Тоя ако ти беше приятел последно от теб ще иска пари, защото имаш деца. Прави си изводите сама.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 5b8dd375af
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Миличка, тези 5 хиляди ги пиши изгубени, а също и приятелството ви. Сам Левски го е казал - днес човек, а утре магаре! Ти си мислиш, че познаваш някого, но реално никога не си го виждала в критична ситуация като му опре ножа до кокала. Тогава хората показват истинската си същност и гледат да прецакат другите за да спасят себе си. Откъде накъде ще му даваш пари? Ти не си банка, не си и лихвар, не си и милионер, имаш семейство и деца. Той бил на зор, защото не му се било получило. Еми да е мислил бе, по света има милиони начинания, които не се получават и трябва да завършат с фалит. Това е естественият край, а не да повлечеш и други със себе си към дъното. Много глупаво си постъпила, че си се вързала и не си казала по-рано на мъжа си. Той със сигурност ще се ядоса и то с право! Ти си един отбор първо с него, а след това с всички останали. Значи, отрязваш го твоя "приятел" категорично и си искаш парите обратно! Няма да ти ги върне, но поне няма да те търси за още. И това ти остава урок за цял живот!

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 2683db1e36
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   тоя те използва за пари защото знае че имаш и те манипулира емоционално. Кой знае какви далавери,хазартни,лихварски и др подобни мизерии е забъркал. Парите едва ли ще ти върне,постъпила си глупаво, все пак имаш мъж и деца, не може да раздаваш 5000 лв да помагаш на пропаднали хора, да отива в банки и да не те заминава. И аз дадох на един приятел доста пари но не мисля че ще ми ги върне понеже има доста заеми и мисля да прекратя това приятелство защото само ме тормози за пари а нямам вече, всичките му ги дадох а той иска още. Даже ме е лъгал за какво са му,после си признава, но късно, а даже е играл и на хазарт с тях, бях шокиран и отвратен.Правиш добро на хората защото искаш да им помогнеш в труден момент, а те само те използват и завличат с пари. А за подигравателния елемент да не ти говоря. Не давайте пари на приятели,всичко отива подяволите. А от цялото му поведение разбрах че е психопат и не искам да си рискувам живота заради него,достатъчно ме изтормози психически.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: d4c9e0562b
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Паразитите се отстраняват в зародиш.

Това, че някой ти е "приятел" е най-голямата глупост на света.


Братан.

 
  ...

...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: ad328b3a40
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Пий една студена вода за тези пари,както и за приятелствотопо между ви.Ис двете неща вече е свършено ако все още не си го осъзнала.Намесят ли се пари в едно приятелство най-често се стопяват и двете.Усещам,че с право ще откажеш следващия транш и с това ще си спечелиш и омразата му.Така е устроен плиткия човек-дадеш ли му веднъж те мрази,защото ти е длъжен.Откажеш ли след това те ненавижда.Ти си имаш свое семейство и не си длъжна никому извън него.И не казвай на мъжа си,защото за всички ви ще стане доста сложно.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: ea163e3086
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Горкият ти съпруг! Само това ще кажа. Ти предаваш семейството си. Човек може да си позволи благотворителност само когато си е надвил на масрафа. Значи, твоят мъж ще се бъхта, за да издържа всички ви, благородно разчитайки, че твоите доходи ще покриват някакви твои женски нужди, а останалите ще бъдат резерв, и в един момент се оказва, че без дори да сте го обсъдили, този резерв се е изпарил в посока на някакви нуждаещи се, за които в крайна сметка има банки. Приятелят ти бил закъсал? А ако мъжът ти утре катастрофира и трябва спешна операция, а? С какво ще я платиш? С приятелството от детинство?
Жена съм.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 9f8a66d188
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Както е казал народът: приятелството си е приятелство, но сиренето е с пари. Това, че някой ти е приятел, не означава, че трябва да му даваш пари, и то без знанието на съпруга си. С него парите ви са общи и на него дължиш обяснение.
Да, глупаво си постъпила като си ги дала, въпреки че сумата не е кой знае колко голяма. Не знаеш какъв е бизнесът, може да е нещо незаконно и да не си видиш никога парите. А дори не си помисляй да искаш от други хора и да набутваш и тях. Спри поне навреме преди да затънеш и ти край него.
Човек прави бизнес план и при провал носи последствията сам. Както правилно писа номер 2, ако беше спечелил, нямаше да дели с теб печалбата, нали? Тогава защо ти да му покриваш загубите?
Да си тегли кредит като нормалните хора и да го изплаща.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 6134daca65
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Разбира се, че трябва да кажеш на мъжа си. Що за въпрос е това? Направо съм изумен как до сега не си му казала.

За да даваш пари назаем - независимо дали е приятел или е бизнес - трябва знаеш за какво отиват тия пари и да имаш план, по който ще се връщат. Примерно - даваш 1000 лева, но той почва да връща по 100 лева на месец. Може да му дадеш отсрочка за първото плащане, но той трябва да ти каже как ще ги изкара тия пари за да ти ги върне.

Ако той си купува с тях наркотици - пак ли ще му дадеш?

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 3df1e2ce81
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Аз лично, когато давам пари назаем, си задавам следния въпрос "Ако този човек няма възможност да ми върне парите, ОК ли съм с това? ". И ако отговорът е "да", давам ги.
Един приятел сега е закъсал, помоли ме за 1000 лв. Дадох му ги. Като ми ги върне, ще ги даря за благотворителност.
Иначе, не смятам, че приятелството трябва да зависи от това дали ще дадеш пари на някого. Аз като съм закъсвал, съм вземал също заеми. Но не бих се обидил на някого, ако ми откаже. И аз не се чувствам длъжен да давам на приятели. Правя го, само ако мога и искам.

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: ad57e27fb5
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   По- добре бързо кажи на мъжа си, че си му давала пари на твоя приятел, иначе има възможност съпругът ти като разбере да си помисли нещо друго и да се скарате. Със сигурност си постъпила глупаво като си му давала пари- няма значение дали са твои или общи, вие сте семейство и според мен трябва да се допитвате един до друг по такива проблеми. Аз лично винаги разговарям първо с мъжа ми дори за най- малкото нещо, въпреки че ще си купя нещото с мои пари. И повече недей да даваш пари на приятеля си- помисли си кое ще е по- лошо за теб- да изгубиш доверието на съпруга си или да изгубиш приятелство..

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 25cc04f53b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Да, злоупотребява и не ти е приятел. Да иска пари от други приятели и колеги. Вкопчил се е в теб като паразит.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: ad328b3a40
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   Пък аз си мислех, че жените само прибират пари. Поклон до земи, миличка. Бъди благословена. Променям си мирогледа по въпроса.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 9f4b07b949
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

19.   Ще си развалиш семейството , криеш много важни неща от съпруга си .
Той сигурно се трепе от работа , заради теб и децата .
А ти какво правиш , зад гърба му , даваш на друг мъж парите от вашето семейство , че даже мислиш и кредит да теглиш .
Ти акъл имаш ли ^
Накрая да не останеш сама без пари и мъж , ако продължаваш в същия дух.
Първо си поискай 5000 хиляди , които си дала , да видим какво ще ти отговори уж приятеля ти , Сигурен съм , че ще пиеш една студена вода.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker